| 
					
					 Naar aanleiding van mijn rubriek op deze blog  "Herfsttijd Bokbiertijd - Anker Bok - Het Anker - Mechelen" gaf Nederlands bierkenner en Zytholoog Jan Menken mij een vijftal bokbiertjes om eens te proeven Vier Nederlandse en een Duits biertje. Carl Kins met wie ik de bieren zou degusteren had er ook nog twee mee, zodat er zaterdag laatst zeven Bokken voor onze neus stonden. Gewapend met proefglaasjes en een mand vol brood begonnen we aan deze leuke opdracht.
  Beschrijving Bokbier zie : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=169
  
  De zeven Bokbieren netjes op een rij.
  We proefden na elkaar
  1 - Us Heit Twels bokbier 6 % Alc.Vol. houdbaarheidsdatum - 08 De Friese Bierbrouwerij Bolsward http://www.bierbrouwerij-usheit.nl/
 
  2 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier Lot nr 11.32K13J houdbaarheidsdatum - 04 - 2008
  3 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier Lot nr 08.39K27J5 houdbaarheidsdatum - 04 - 2008
  Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V. - Berkel-Enschot http://www.latrappe.nl/
 
  4 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol. houdbaarheidsdatum - feb 08
  5 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol. houdbaarheidsdatum - dec 06 
  6 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol. houdbaarheidsdatum - sep 05
  Heineken - Amsterdam http://www.amstel.nl/
  7 - Weihenstephaner Korbinian 7,4 % Alc. Vol. houdbaarheidsdatum - 30.08.07
  Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan - Freising Duitsland http://www.brauerei-weihenstephan.de/ 
 1 - Us Heit Twels bokbier 6 % Alc.Vol.
 
  
   
Donkerbruin  Beige schuimkraag 
  
Aroma's van zoete karamel  Kandij 
  
Een lichte smaak van  zoethout 
Gebrande mout 
Lichte bitterheid 
  
Een eenvoudig biertje 
 2 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier Lot nr 11.32K13J
 
    
  
 
  
  Had iets bleker schuim dan brouwsel 3.  Ze hadden allebei dezelfde pareling 
Het aroma was minder zoet dan bij de Us Heit
  
Fruitig en moutig   
Houterige aanhef 
Een lichte wrange smaak 
Niet zo evenwichtig
 
  3 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier Lot nr 08.39K27J5
 
  
 
  
Ietsje donkerdere schuim dan vorig brouwsel Nr 2
  Moutig en fruitig aroma 
 Moutige en fruitige smaak Karamel Eigenaardig maar dit brouwsel  was evenwichtiger dan het tweede. 
Een beter nabitterheid  
 Dit brouwsel had een beter mondgevoel dan het vorig brouwsel (2) van La Trappe. 
Zo ziet u maar dat het ene brouwsel het andere niet is.  Gelukkig maar. 
  4 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol. houdbaarheidsdatum - feb 08
 
  
  
 
  
 
 
  
Roodkoper kleur.  Licht beige schuimkraag die vlug verdwijnt. 
  
Het aroma is moutig 
Zoet alcoholisch 
Een volle neus met een mooi aroma (tot nu toe het beste van de vier) 
  
De smaak is jonger dan de eerste drie 
Moutig 
Uitgesproken karamel 
Alcohol blijft hangen 
Voortreffelijk evenwicht 
  
Een zoet afdronk met een heel lichte bitterheid in de verte. 
  5 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol. houdbaarheidsdatum - dec 06
 
  
 
  
Donkerder van kleur 
Ook hier verdwijnt het schuim heel vlug. 
  
Aroma van mout 
Ruikt in de verte naar oxidatie 
Maar de alcohol verdingt deze geur een beetje 
  
Een moutige smaak 
Het heeft iets van scherpte verloren als nr 4 
Het is minder evenwichtig  
Geen aparte smaken meer een gheel 
De bitterheid blijft iets langer hangen 
De jongere versie van Nr 4 is toch beter. 
 
  6 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol. houdbaarheidsdatum - sep 05 
  
Nog donkerder van kleur dan Nrs 4 en 5  (het kleur kan veranderen door eventuele receptwijziging) 
Het schuim verdwijnt snel 
  
Een serieuze oxidatie prikkelt de neus  
  
De smaak is minder geoxideerd dan het ruikt 
Het bier is zachter en malser 
Het lijkt meer op een waterige substantie met alcohol 
De zoetigheid is afgevlakt 
Ook de bitterheid is verdwenen. 
  
Ondanks de oude is het bier nog juist drinkbaar.   
Nog ouder zal waarschijnlijk niet meer te drinken zijn. 
  
7 - Weihenstephaner Korbinian 7,4 % Alc. Vol.
  
 
 
   
Donker bruin met een licht beige fijne schuimkraag 
  
Zoet moutig aroma 
geroosterd 
  
Smaak is moutig 
Smaakt naar brood 
Ook volmondig 
De Alcohol is mooi in evenwicht 
Geen echt uitgesproken bitterheid 
Vloeit zacht uit. 
 
  
 Conclusie :
  Alle bokbieren zijn bijna robijnrood van kleur. Zijn moutig en karamelachtig van smaak.
  De Duitse Bok "Weihenstephaner Korbinian" vonden we het beste van de zeven Ook de jongste van de drie Amstel Bokken was behoorlijk. Daarna kwamen de twee La Trappe bokken. En tenslotte het Us Heit Twels bokbier. 
					 26-04-2007 om 00:00 
geschreven door William Roelens
 
					
					
					 |