Inhoud blog
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Anosteké Blonde degusteren in het Kasteelhof (Cassel – Fr)








    Een Anosteké Blonde degusteren
    in het Kasteelhof (Cassel – Fr)






    Wie als bierliefhebber een bezoekje aan Frans Vlaanderen plant (aan te raden)
    moet beslist de gemeente Cassel aandoen.
    Cassel is een versterkt stadje, gelegen boven op de Casselberg en niet zo ver
    van de Belgische grens met Poperinge (20 km).
    Het is pittoresk en het heeft alles om er een dagje gezellig te kuieren.
    Kleine steegjes, prachtige uitzichten en unieke estaminets.











    Eén van deze rustieke locaties is het Kasteelhof bovenop de heuvel.
    Het is het hoogste café van Frans Vlaanderen en u voelt
    zich bij het binnenstappen meteen thuis. Op de menukaart staat er ‘niet voor niets!’

     



    Un estaminet, ce n'est pas un restaurant, et pourtant, on y mange.
    Ce n'est pas un café et pourtant on y boit.
    C'est tout simple comme à la maison.





































    U hebt er een prachtig uitzicht over Cassel en omgeving.
    Er zijn traditionele volkspelen, een winkeltje met typische streekproducten e
    n u kan er kennis maken met de typische Noord Franse keuken.
    En voor bierliefhebbers beschikt dit café over een 50-tal streekbieren
    waaronder veel Noord-Franse pareltjes.





















    Annemie en ik proefden er een ‘Anosteké Blonde’ 8,0% Alc.Vol.
    een blond bier van de artisanale brouwerij Brasserie du Pays Flamand.
    Anosteké is eigenlijk een fonetische vertaling van ‘tot een volgende keer’







    Anosteké Blonde – 8,0% Alc.Vol.
    Brasserie du Pays Flamand - Blaringhem, France



    Donkerblond bier
    met een witte romige schuimkraag.

    De neus bied ons een moutig aroma
    met heerlijke hoppige prikkels.

    De eerste kennis met de smaakpapillen is veelbelovend.
    Een tikje mout
    Gistig
    Een lekkere mix van fruitige hoptoetsen
    en smaken van zoete abrikozen.
    Een mooie bitterheid is voortdurend aanwezig op de achtergrond.
    Het bier is mooi in evenwicht
    en balanceert tussen zoet en bitter. 
    Een boeket van verschillende smaken.
    De 8,0% is goed verborgen.
    Een droge fruitige afdronk

    Verrassend lekker bier

     

    Het bier is in 2011 bekroond geweest met een gouden medaille
    op het Concours General Agricole in Parijs
    en een zilveren in 2012.

     

    INFO :

     

    La Brasserie du Pays Flamand

    425 Rue Andre Plockyn Blaringhem,
    France 59173
    (0)3 28 41 74 99

     

    T'Kasteelhof (L'auberge du chateau)
    Rue Saint Nicolas
    5960 Cassel
    Tel : 03 28.40.59.29
    Email : estaminetkasteelhof@orange.fr

    X

    27-07-2014 om 09:44 geschreven door William Roelens


    20-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triest Green Hopping 2013 - Den Triest - Kapelle-op-den-Bos




    Triest Green Hopping 2013






    Marc Struif (Brouwerij Den Triest) is een van de weinig Belgische brouwers die
    zijn eigen Hopveld heeft.. De aanleg van het Hopved heeft twee redenen.
    Hij heeft de hopbellen nodig om er zijn Green Hopping te brouwen
    want bij dit proces is de versheid van de hop uitermate belangrijk.
    Bij het koken worden er verse hopbellen (niet gedroogd) direct van het veld
    in het bier gedaan en dit is een voordeel als uw veld niet ver van de brouwerij is verwijdert.

    Een tweede reden is dat het hoppeveld een educatieve waarde heeft als
    je de bezoekers wil inwijden in het brouwproces.
    Veel leerrijker dan bij het tonen van enkele potjes gedroogde hop.







    Het hoppeveld in Kapelle-op-den-Bos






    De hop die hij aanplant is de variëteit target
    Die geeft een fijne zachte bitterheid en is bovendien goed bestand tegen ziektes.
    Sommige hopsoorten zijn zeer gevoelig voor bladluizen en witziekte
    maar Target heeft geen gewasbescherming nodig.
    De Triest Green Hopping is dan ook een 100% biologisch bier.









    Triest Green Hopping 2013 – 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos





    Goudkleurig bier met witte schuimkraag.
    De neus heeft een fruitige geur.
    Niet zo veel hop aanwezig in het aroma

    De eerste slok is bitter
    Kruidige toetsen
    Hop komt even boven.
    bloemig
    ook zoete malse toetsen in de achtergrond.
    Hoppesmaak blijft aanhouden
    Licht bittere droge afdronk
    Een goed evenwichtig bier.
    Maar had toch ietsje meer hop verwacht.



    INFO :


    Brouwerij Den Triest
    Trieststraat 24
    1880 Kapelle-op-den-Bos
    tel: 015-71 43 86

    e-mail: info@dentriest.be
    website: www.dentriest.be








    20-07-2014 om 09:12 geschreven door William Roelens


    11-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rookop - De Plukker - Brouwerij- Mouterij St. Joris – Reningelst





    Rookop - De Plukker






    Het bier ‘Rookop’ werd tot 1963 gebrouwen in de brouwerij van St-Joris in Reningelst,
    tot de brouwactiviteiten werden stopgezet.

    De brouwerij werd in 2012 in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd
    en functioneert nu als een ontmoetingscentrum (Kinderbrouwerij)

    voor gezinnen met kinderen.

    Brouwerij De Plukker (Poperinge) werd gevraagd om dit
    beroemde bier weer tot leven te brengen.

    Doordat het oorspronkelijke recept niet kon worden hersteld,
    werd een gloednieuw bier ontwikkeld.






    Reningelst (lokaal West-Vlaams : Rinnegèst) is een dorp in de provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Poperinge. Het dorp heeft ongeveer 1400 inwoners.







    De Sint-Vedastuskerk








    Brouwerij- Mouterij St. Joris – Reningelst
    © Frank Becuwe

     

    De geschiedenis van de 'Mouterij-Brouwerij 'St.-Joris' gaat minstens
    terug tot het midden van de 17de eeuw.
    Omstreeks 1660 was de Reningelstse baljuw Pierre de Wijcker er brouwer.

    Na veel overnames, kwam in 1907 de familie Six aan het roer te staan van de brouwerij.
    In 1913 verbouwde brouwer Nestor G.F. Six de oude mouterij en
    voorzag de brouwerij van een nieuwe mouttoren.
    Dit mouterijgebouw, dat haaks op het brouwerijgebouw stond, telde twee bouwlagen
    en stak onder een zadeldak. Het ‘souterrain’ werd ingericht
    als bewaarkelder voor tonnenbier. Het gelijkvloers werd bijna volledig ingenomen
    door de kiemvloer. De eerste verdieping werd gebruikt als moutzolder,
    terwijl de dakverdieping als gerstzolder fungeerde.

























    Zadeldak 'Mouterij-Brouwerij 'St.-Joris'



    Reningelst was niet bezet tijdens de Eerste Wereldoorlog waardoor Nestor Six
    zijn mouterij-brouwerij in productie kon houden.
    Dit niet zonder financieel succes want de aanwezigheid van de vele frontsoldaten
    joeg de vraag naar bier immers fors de hoogte in.
    Reningelst lag in vogelvlucht maar 7 kilometer van het front en telde hierdoor
    in die tijd dan ook het hoogste aantal herbergen.

    In de eerste oorlogsjaren werden de drukke brouwactiviteiten nauwelijks verstoord
    maar vanaf maart 1917 dwongen de oprukkende bombardementen brouwer Six
    geleidelijk alle activiteit in de brouwerij stil te leggen.
    De mouterij en brouwerijgebouwen trotseerden echter vrij goed de Eerste Wereldoorlog
    zodat na de oorlog de bierproductie dan ook quasi onmiddellijk kon hernomen worden.
    Dit was voor brouwer Nestor Six alvast een lucratief toeval!
    De wederopbouw van de Frontstreek trok immers extra werkkrachten
    aan waardoor het bierverbruik fel toenam.







    De trappen naar de brouwzaal en de ovens onder de brouw- en warmwaterketel,
    met daartussen de ontlastingsboog boven de dichtgemetselde
    opening voor het binnenbrengen van de de koperen ketels.







    De ingestorte mouttoren.







    De bijgebouwen (met lessenaarsdak) : kuiperij, suikermagazijn,
    kolenberging en klein wagenhuis (voiturekot)






    Brouwer Six moderniseerde omstreeks 1932 zijn ambachtelijke brouwerij
    daar hij niet blind was voor de oprukkende industrialisering van het brouwbedrijf.
    Zijn oudste zoon Joseph, die aan de Hogere Technische Brouwerijschool' Sint-Lieven'
    in Gent voor ingenieur - brouwer had gestudeerd, zou hem immers opvolgen.
    Om zich als brouwer te kunnen handhaven diende hij dan ook te
    beschikken over een moderne brouwerij.

    Na het overlijden van zijn vader in 1933 nam Joseph de brouwerij
    over en moderniseerde die verder.
    Zo introduceerde hij open gistkuipen en koeling in de brouwerij wat hem in staat stelde
    om bieren van halfhoge gisting te brouwen.
    Ook installeerde hij een' bieraftrekkerij' om te kunnen tegemoet komen
    aan de toenemende vraag naar flessenbier.
    Tot slot installeerde hij in de machinekamer een Lister-dieselmotor
    voor het opwekken van energie, nodig voor het aandrijven van
    de diverse pompen en de moutpletmolen.
    Voordien gebeurde dit met een benzinemotor
    en tot kort na de Eerste Wereldoorlog zelfs met een paardenmanege.









    Gistingskuip







    Baudelotkoeler





    Als gevolg van deze modernisering kon het authentieke brouwproces in de brouwerij Sint-Joris
    voortaan sneller en vooral efficiënter verlopen.
    De brouwerij groeide dan ook uit tot één van de belangrijkste bierproducenten van de streek.
    In de jaren ’30 en ’40 werd er twee- tot driemaal per week 70 hl. bier gebrouwen.
    Vanaf de jaren ’50 zwakte dit af dit tot één brouwsel per week.

    Ieder brouwsel werd in de regel aangemaakt op basis van eigen bereide mout.
    Op enkele leveringen na door Albert Verdonck uit Reningelst,
    werd de hop vooral afgenomen van de Poperingse hophandelaars Fache e
    n nadien van de Poperingse hophandelaar Henri Verbiese.

    Voor de Eerste Wereldoorlog had de familie Six echter hun eigen hoppeveld
    nabij herberg 'De Driehoek'.
    De nieuwe biergist, die brouwer Six nu en dan nodig had om de gisting op gang te kunnen brengen,
    haalde hij bij brouwerij Rodenbach in Roeselare.








    Opslagtanks







    Kookketel





    Van de bieren die Joseph Six brouwde, was vooral zijn 'Donkerbruine Speciaal' zeer gegeerd,
    dit omwille van zijn rode porseleinen beugelslot... in de volksmond Roodkop genoemd.
    Het had een densiteit van 5° en was zoetzuur van smaak.
    Daarnaast brouwde brouwer Six ook een biertje van halfhoge gisting,
    dat met de steeds populairdere 'lagerpils' moest concurreren.
    Voor het huishoudelijk verbruik brouwde hij een donker en een bleek tafelbiertje.
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de normale productie noodgedwongen stopgezet.
    Net zoals zijn collega’s brouwde brouwer Six toen enkel nog een dunbiertje (zéro huit).

    Voor zijn afzet kon brouwer Six, naast het vele particulier verbruik, terugvallen
    op maar liefst 31 verplichte herbergen.
    Deze herbergen, waarvan de kinderen Six er twintig in volle eigendom hadden,
    lagen gespreid over de dorpen Dikkebus, Dranouter, Loker, Reningelst, Vlamertinge en Westouter.

    In de mouterij-brouwerij waren doorgaans drie tot vier knechten tewerkgesteld.
    Enkel tijdens de Eerste Wereldoorlog en de eerste jaren van de wederopbouw
    vormden hierop een uitzondering wegens de enorme productiviteit.
    St.-Joris bood toen werk aan maar liefst vijf knechten en een boekhouder.
    Van de knechten fungeerde er steeds één als biervoerder.

    Op 2 april 1963 staakte St.-Joris zijn bedrijvigheid omwille van de te harde concurrentieslag
    binnen de brouwerijsector.
    De mouterij-brouwerijgebouwen fungeerden van toen af als bieropslagplaats
    voor bieren van grotere brouwerijen.
    Aanvankelijk verdeelde brouwer Jozef Six 'Tiger' (pils en export)
    van de Aalsterse brouwerij De Blieck.
    Daarna nam hij Anglo-Pils af van de Vlamertingse depothouder Backar en later van de Diksmuidse depothouder Filip Lootens.

    Op 14 januari 1994 stierf brouwer Joseph Six.

    Uit ‘De Roo(d)kop van Sint-Joris’ een naslagwerk van Frank Becuwe
    Samengevat door Kris Langouche (Brouwerij De Plukker - Poperinge).
    Waarvoor dank!























    Kinderbrouwerij



    In de jaren ’90 werd er opnieuw aandacht besteed voor de brouwerij
    die zich midden in de dorpskom van Reningelst bevind.
    Eerst werd de site beschermd, later werd er beslist dat een deel ervan
    het ontmoetingscentrum zou herbergen en de rest in erfpacht zou gaan naar een VZW.
    Tegen het wagenhuis werd een nieuwe, polyvalente zaal gebouwd.
    Zaal en wagenhuis, met leskeuken en vergaderzolder, vormen samen OC De Rookop.
    In het brouwerijgedeelte opende VZW De Fietseling in 2012 de Kinderbrouwerij.
    Tezelfdertijd werd gewerkt aan de restauratie van de mouterij
    die later ook werd geïntegreerd in De Kinderbrouwerij.
    De brouwerij bevat nog heel wat relicten van de brouwactiviteiten
    zodat het brouwproces nog perfect kan verteld worden.
    Toch ligt het accent in de dagelijkse werking van De Kinderbrouwerij en
    niet op die specifieke geschiedenis van het gebouw liggen.
    Kinderdromen kunnen er wel gisten, rijpen en bruisen…


    http://kinderbrouwerij.com/






















    In de oude machinekamer beind zich de familiekroeg met tal van
    volksspelen voor de kinderen.







































    In het koelschip zijn nu de kinderen baas
























































    `Klakkaert', zeg maar wentelteefje met hoeveijs en Rookop.
    Zoet en bitter!







    Rookop - 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij De Plukker - Poperinge






    Donkerbruin tot zwart bier
    met beige romige schuimkraag.

    Mooie moutige neus
    met lichtjes gebrande toetsen
    Muffig.

    De eerste slok is vrij moutig
    Gebrande toetsen.
    Heel diep een mooie hopbitterheid
    Drop toetsen komen soms boven piepen.
    Het bier is evenwichtig en  mooi in balans.
    Het heeft een heel fijne gerookte smaak
    zonder agressief over te komen
    Koffieprikjes
    Soms een tikkeltje zwarte chocolade

    Droge afdronk
    Heel lekker bier die me kan bekoren!


    INFO :

    Brouwerij De Plukker
    Elverdingseweg 16
    8970 Poperinge£
    tel: 057-33 36 54
    ax: 057-33 94 40

    e-mail: brouwerij@plukker.be


    website: www.plukker.be

     

    11-07-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Car d’Or - St. Feuillien.







    Car d’Or







    Bergen is volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa,
    en dus proberen veel lokale producten hun wagentje aan dat evenement vast te hangen.
    De lokale brouwerij Saint-Feuillien uit Roeulx pakt uit met het bier “Car d’OR”,
    een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,5 pct.
    “Car d’OR” verwijst naar een gebruik tijdens de Ducasse van Bergen,
    het plaatselijk folkloristisch feest dat elk jaar in de stad plaatsvindt.
    Tijdens dat feest wordt het reliekschrijn van Sint-Waltrudis,
    de mythische stichtster van Bergen, rondgevoerd op de Gouden Koets (Car d’Or).
    Brouwer Alexis Briol heeft het over een “toegankelijk en makkelijk
    te drinken” bier, met veel hop “maar zonder agressiviteit”.
    Afhankelijk van het succes zou Saint-Feuillien het bier op
    langere termijn kunnen integreren in haar klassieke gamma.

    la Car d’OR, is het eerste product dat met een label werd bekroond
    door de Europese Culturele Hoofdstad.

    Dit bier werd voor de eerste maal voorgesteld op 24 april in l'Alhambra,
    een belangrijke plaats ontstaan uit het Bergense festivalleven.






    Car d’Or – 6,5% Alc.Vol.
    St Feuillien - Le Roeulx

    Helder goudblond bier.
    Witte romige schuimkraag.

    De neus is zoet en licht kruidig.
    De eerste slok is zoet.
    Tikkeltje fruitig.
    Toetsen van koriander.
    Een beetje waterachtig.
    Een minieme bitterheid dringt soms door
    Maar het bier blijft tot op het einde zoet.
    In balans maar zwakke body
    Zoete afdronk

    Mocht nog veel meer hop gebruikt worden.
    Niet slecht maar weinig karakter
    Eenvoudig bier gebrouwen voor de toeristen die het
    best wel lekker zullen vinden.


    INFO :

    Brasserie Saint-Feuillien

    Rue d’Houdeng 20

    7070 Le Roeulx

    tel: 064-31 18 18

    fax: 064-31 18 19

    e-mail: info@st-feuillien.com

    website: www.st-feuillien.com





    09-07-2014 om 08:38 geschreven door William Roelens


    01-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruges Beer Museum - Brugge






    Bruges Beer Museum




     

    Maandagavond 30 juni 2014 opende voor heel wat genodigden en de pers
    het nieuwe Brugs Bier Museum.
    Het museum bevind zich op de bovenverdieping van het postkantoor op de Markt.
    De jonge Brugse Initiatiefnemers zijn Thibault Bekaert en Emmanuel Maertens.
    Ze tekenden een huurovereenkomst voor twintig jaar.
    Thibault Bekaert (een 30-jarige zelfstandige letterbeeldhouwer )
    en de 38-jarige horeca-uitbater Emmanuel Maertens. hebben heel wat ervaring in de horeca.
    Zo was Thibault een tijd kok in het gekende restaurant Gouden Harynck
    en was hij kelner in de restaurants Sint-Joris en Central op de Markt.
    Emmanuel groeide door van commis op de Markt tot zelfstandig horeca-uitbater
    na enkele tussenstops in het buitenland.
    Het idee voor een biermuseum heeft Thibault opgedaan tijdens
    een bezoek aan Praag waar je in het biermuseum alles te weten
    komt over de geschiedenis van de pils.






    Het museum bevind zich op de bovenverdieping van het postkantoor op de Markt.
    Ingang : Breydelstraat nr 6.


















    Vlaamse comedy- en televisiemaker Lieven Scheire verzorgde
    de bindteksten tussen de gastsprekers.









    Initiatiefnemer Thibault Bekaert gaf uitleg over het museum en de tot standkoming
    ervan en bedankte iedereen voor hun medewerking!

















    Bierdame nr 1 Sofie Vanrafelghem was een van de gastsprekers
    Ze had ook haar inbreng tot het stand komen van het museum!








    Partnership

    Ze kozen voor een partnership met Palm Breweries,

    die Thibault al eerder kende door zijn deelname aan de wedstrijd Palm Urban Crafts.
    Begin vorig jaar zijn beiden met het idee van een biermuseum in Brugge
    naar Palm Breweries gestapt om een mogelijke samenwerking te bespreken.
    Ze vonden het de meest logische partner om mee in zee te gaan:
    ze zijn de enige brouwer die de vier gistingswijzen aanbiedt en ze
    brouwen ondermeer Brugge Tripel en het abdijbier Steenbrugge,
    een duidelijke link dus met de stad Brugge.

    Palm Breweries zag een samenwerking volledig zitten en ging mee in zee.
    Vanaf het begin werd samen afgesproken om er geen Palmmuseum van te maken,
    wel een algemeen biermuseum.
    Ze kunnen wel rekenen op de ervaring en de knowhow van Palm Breweries,
    maar de inhoud van het museum werd volledig objectief en onafhankelijk
    samengesteld door een panel van autonome bierkenners en –auteurs,
    waaronder Bierdame Nr 1 Sofie Vanrafelghem en brouwer Kris vandewalle.








    Thibault nam ons mee naar het museum en gaf uitleg bij diverse standen.
















    Het museum

    Het museum werd ondergebracht in de 3 bovenverdiepingen
    van het postgebouw op de markt van Brugge.
    Het is een beschermd monument dat in overleg met de erfgoeddiensten
    en monumentenzorg opgewaardeerd werd en voor het eerst toegankelijk wordt voor het publiek.

    Het biermuseum zal gebruik maken van de nieuwste multimediale technieken.
    Elke bezoeker krijgt een Apple iPad Mini met hoofdtelefoon.
    De software werd op maat van het museum geschreven - in tien talen -
    door Typework, een jong Brugs bedrijf.
    Ook alle tekst- en audiofragmenten zijn tientalig ingesproken door native speakers.








    Een passage over vrouwen-en bier









    Het biermuseum zal gebruik maken van de nieuwste multimediale technieken.





    Het museumgedeelte zelf bevindt zich op de tweede en derde verdieping.
    De bezoeker wordt er volgens zijn eigen interesse geïnformeerd over een
    zo ruim mogelijk aantal onderwerpen, zoals:

    - de geschiedenis van het bier: wereldwijd, in België en in Brugge, met o.a. de rijke
    geschiedenis van de trappisten en de abdijbieren

    - het brouwproces: er wordt niet gebrouwen in het museum zelf, wel worden de
    verschillende brouwprocessen en –technieken uitgelegd

    - de grondstoffen van bier, die de bezoeker ook zal kunnen ruiken, voelen en proeven

    - de verschillende bierstijlen en –soorten, zowel in binnen- als buitenland

    - bier en gastronomie: foodpairing, hoe combineer je gerechten met bier, hoe verwerk je

    bier in een gerecht (ondermeer opgesteld in samenwerking met Philippe Serruys van
    sterrenrestaurant ‘Den Gouden Harynck’)

    - vrouwen en bier: de belangrijke rol van de vrouw in de geschiedenis van het brouwen

    - bier en gezondheid: wat zijn de positieve eigenschappen van de ingrediënten van bier.































    De degustatieruimte

    Uiteraard kan er ook geproefd worden. Het museumbezoek eindigt
    op de eerste verdieping met een degustatie van drie biertjes van 15cl naar keuze,
    inbegrepen in de toegangsprijs 

    (11euro, 9 euro voor de Bruggelingen).
    Er worden 16 bieren van het vat aangeboden,

    waaronder natuurlijk Brugge Tripel en Steenbrugge,
    maar ook enkele exclusieve bieren zoals het Rodenbach foederbier,
    ongefilterde Palm en Boon lambiek.
    Daarnaast is er altijd een trappist van de maand.




































    Het museum gaat open onder de naam ‘Bruges Beer Museum’
    en als tagline The Beer Experience, discovering and tasting’.

     

    Contactgegevens:

    Thibault Bekaert

    thibault@brugesbeermuseum.com
    http://brugesbeermuseum.be/

    +32 479 35 95 67

     

    01-07-2014 om 16:27 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!