Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    24-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Via Den Duiventoren (Bazel) naar Duvel Moortgat (Breendonk) - La Chouffe





    Via Den Duiventoren (Bazel) naar Duvel Moortgat (Breendonk)




    Geroen en ik waren op 29 maart 2012 uitgenodigd bij Duvel Moortgat in Breendonk
    om hun nieuwste creatie Duvel Tripel Hop te gaan proeven.
     
    Een uitnodiging die we maar al te graag in onze agenda plaatsten
    want het bier benieuwde ons en vooral omdat we het mochten proeven
    in het charmant gezelschap van PR verantwoordelijke Deby Wilmsen
    en brouwer Dimitri Staelens.


    Vooraleer we richting Breendonk vertrokken hielden we eerst halt
    bij drankencentrale Geers in Oostakker,
    een stop die we altijd aandoen als het onze weg doorkruist.

    Daar zijn altijd interessante bieren te vinden die op onze verlanglijstjes staan.
    Vooral voor Geroen is het belangrijk om regelmatig nieuwe biertjes te kunnen
    schenken op zijn vele biervoordrachten!


    We waren pas in de namiddag verwacht in het Duveldepot
    zodat we rustig ergens konden gaan middagmalen.
     
    Geroen had inmiddels in zijn bierbijbel ‘Ontdek Vlaanderen via zijn cafés’
    van Bob Hendrickx de Taverne ‘De Duiventoren’ in Bazel - Kruibeke aangekruist.
    Ik loodste de auto door het prachtige natuurpark Scheldeland
    en het landelijke Land Van Waas richting Barsela (vroeger benaming van Bazel)






    Het kasteel van "Wissekerke"



    De Duiventoren is gelegen in het domein van het kasteel van "Wissekerke"
    Deze waterburcht heeft nog middeleeuwse kelders,
    en werd nog tot 1989 bewoond door de grafelijke familie Vilain XIIII.
    Daarna werd de gemeente Kruibeke eigenaar.
    Sinds 1981 (K.B. van 3 juli 1981) is het gebouw beschermd.

    De geschiedenis van deze burcht gaat terug tot de 10e eeuw.
    Toen stond er reeds een burcht, die net zoals die van Ruppelmonde
    en die van Temse, deel uitmaakte van een gordel van burchten
    ter verdediging van de Schelde.






    Een van de toegangen tot het domein.












    Naast de gebouwen van de kasteelhoeve en de taverne
    staat een ronde bakstenen toren
    Dit is een duiventoren uit de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.
    Binnen bevinden zich een 700-tal gemetselde duivenhokken. (bron : Belgiumview)











    Taverne Den Duiventoren is gelegen in een oase van rust

    Van op het terras heb je een mooi uitzicht op het Kasteel van Wisekerke  













    Na een stevige wandeling kunt u hier in alle rust genieten van
    een heerlijk biertje of een heerlijk etentje.  De keuken is eenvoudig
    maar de suggesties springen eruit!




















































    De oude bakstenen muren en het rood van de tafelbedekking geven
    het vroegere landelijke interieur weer. Het is er wel donker
    maar het
    invallend buiten licht en de warme uitstraling van de mooie lampen
    zorgen dan weer voor een gemoedelijke sfeer.








    Ik degusteerde een La Chouffe (8%Alc.Vol.)
    Een wazige goudkleurig biertje met een kleine witte schuimkraag.
    Het heeft een aangenaam neus van fruit (citrus, appel),
    Ook een licht broodaroma.
    De smaak is vergelijkbaar met het aroma
    Fruit, een tikkeltje broodkruim en licht kruidig
    Een heerlijk bier.







    Ook de asperges met warme zalm waren verukkelijk.






    Geroen en ik aan het werk
    Smakelijk !!!





    Na het bezoek aan den Duiventoren spoeden se ons naar Breendonk.
    Daar zaten Deby en brouwer Dimitri al op ons te wachten.







    Een kleine verandering voor een groots nieuw bier







    Duvel Tripel Hop is een verrassende frisse exotische fruitkorf
    waar aroma en smaak elkaar perfect aanvullen.
    Er volgt nog een aparte bespreking op deze blog




    Door het grote succes van de Duvel Tripel Hop 2008 en 2010
    (remember de weddenschap op het bierviltje)
    en de vraag van vele bierliefhebbers om dit bier opnieuw te brouwen
    werd door De Hr. Michel Moortgat en zijn brouwers het licht op groen gezet
    om dit uniek bier verder te brouwen.

    Maar het leuk van dit nieuwe bier is dat het elk jaar zal ontwikkeld worden
    met elk jaar een ander hopvariëteit.

     

    “Voor dit jaar is het de aromatische Hop Citra uit de Yakima Vallei
    uit de Amerikaanse staat Washington die we hebben gebruikt”
    vertelde ons een enthousiaste Dimitri.

    “Door gebruik van de Citra Hop toe te voegen na het brouwproces (Dryhopping)
    creëren we een heel ander karakter aan het bier.
     
    Het bier heeft een fijner smaak gekregen”.

    “Natuurlijk zullen niet alle bierliefhebbers het zo voor die smaak hebben,  
    maar dit is juist de uitdaging om elk jaar voor een ander smaaksensatie te zorgen”.

    “Wij doen voldoende hop binnen om een volledig brouwsel te kunnen brouwen”.

    Naast de Citra zijn Saaz en Styrian Golding die we voor
    de klassieke Duvel gebruiken gebleven.

     

     “Het leuke is” pikte Deby er op in “dat het nieuwe bier
    beschikbaar is in 33 cl flessen (De typische Steiner flessen waar Duvel om bekend is)
    en niet meer in de dure 75cl flessen van vroeger.
     
    En om de kosten nog meer te drukken zal het gepresenteerd worden
    in dezelfde 4 packs verschijnenzoals de Maredsous verpakkingen.
     

    Inmiddels is het bier sedert midden april ter beschikking
    in alle biercentrales en groot warenhuizen

    Prijs: 5,99 euro voor pak van 4 flesjes (33cl).







    Een leuke babbel met een lekker biertje in fijn gezelschap.
    Wat kunnen twee bierfanaten meer wensen?












    INFO :

    www.duvel.be
    Den Duiventoren





     

    24-05-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde - 5de Eutropius proeverij - Deel 2






    5de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule

    Deel 2








    Arnoldus – 8,5% Alc.Vol.
    Hobbybrouwsel van Arnold, een lid van de
    bierproefvereniging HIC uit Ingelmunster






    Donker amber tot licht bruin bier.

    Dikke witte schuimkop 

    Het aroma is moutig

    Lichte alcohol toetsen

    Het bier valt bij de eerste slok meteen in de smaak.

    Karamel komt de voorgrond opeisen

    Lichte warme alcohol (goed gemaskeerd)

    Mooie bitterheid die evenwicht brengt in het bier

    Het bier is rond van smaak.

    Zoete afdronk met een lichte bitterheid.

    Bijna een barley wine!

    Mooi hobbybrouwsel!





    Armand – 7% Alc.Vol.
    Kasteelbrouwerij Ter Dolen - Houthalen-Helchteren

    Naast hun abdijbieren is er sinds verleden jaar nu ook een nieuw biertje verkrijgbaar.
    "Armand", genoemd naar de vader van Mieke Desplenter.
    Armand Desplenter is brouwingenieur en eigenlijk de bezieler van de brouwerij.
    Het is voorlopig enkel van 't vat verkrijgbaar.
    Maar er werden ook 100 genummerde flessen van 75cl gebotteld.

    Wij hadden het geluk om fles nr42 met het Eutropius Bierproefgenootschap
    te kunnen proeven
    Volgens Jeroen zou Armand eenmaal per jaar gebrouwen worden
    ter ere van Mieke’s vader.







    Blond wazig biertje
    met een mooie dikke schuimkraag.

    Een fantastische neus
    van hopbloemen
    cascade

    De smaak is overheerlijk
    Fruitig
    florale toetsen
    met een lekkere bitterheid
    die het bier mooi in evenwicht brengt
    mals en zacht bier
    juist gedoseerd en niet agressief.
    Droge afdronk met een florale toets

    Een pracht bier!!!






    Gypsy Rose – 7% Alc.Vol.
    Brasserie Sainte-Hélène SPRL - Ethe-Belmont Virton

     Is dit bier genoemd naar de indertijd Amerikaanse
    burleske dame Gypsy Rose Lee?

    Een entertainer bekend om haar striptease-acts?





    Amberkleurig helder bier met witte volle schuimkraag

     De neus ruikt bij het openen een kruidig aroma

    Met afwisselend toetsen van aardbei en/of rode vruchten

    De smaak is zoet en complex

    Hier ook een vruchten serenade van

    Aardbeien, perzikken en soms zoete abrikozen.
    Ook prikkels van amandel en taart

    Een droge afdronk met een matige bittereheid

    Zoet maar niet plakkerig

    Integendeel

    Een lekker bier die vele mensen kan bekoren.





    Postiche Russian Imperial Stout – 8% Alc.Vol

    Brasserie du Lion à Plume – Post

    Gebrouwen bij Brasserie de Bastogne - Vaux-sur-Sûre (Sibret)






    Donkerbruin tot bijna zwart bier met

    een romige dikke beige schuimkop 

    Chocolade prikkelt uw neus tijdens het openen van de fles

    Gerookte toetsen

    en een hop extraatje

    De smaak is aardig lekker

    Moutig karamel

    overgenomen door

    Gebrande noten

    Chocolade, koffie

    Alles is aanwezig voor een perfecte Imperial Stout

    Mooi netjes gedoseerd

    En dit smaakt u

    Een romig biertje mooi in evenwicht

    Tussen zoet en bitter (amarillo)
    Droge afdronk met licht bittere koffietoetsen

    Lekker en pittig bruintje of zwartje.




    Scott – 10% Alc.Vol.

    Brasserie La Binchoise - Binche





    Blond Bio bier met witte schuimkraag


    Het aroma brengt ons een zwoel parfum

    van gebak 

    De smaak is die van zoet mout

    en lichtjes geparfumeerd

    fruitig (donkere pruimen)

    ook hier de taarttoetsen

    vanille
    Ook minieme hout nota’s

    de alcohol laat ietsje los maar

    is goede gemaskeerd

    ondanks het zoete is het bier

    zwoel en mals om te degusteren

    Zoete afdronk

    die lekker lang uitvloeit

    Een Toppertje die gerijpt werd op whisky barrels.

    Trouwens een bier die moeilijk te vinden is

    Een volwaardige afsluiter van de namiddag!





    Diverse kazen uitgekozen door Pierre

    In uurwerkszin beginnend rechts boven

    Cantal
    Sainte-Maure de Touraine
    Oude Mimolette
    Cochon 'nez
    Cheddar
    Poteaupré






    Artisanale Patés gekozen door Rufus

    Van boven naar beneden

    Aspergepaté
    Abrikozenpaté
    Smeerpaté
    Boerenpaté
    Hic paté met HIC bier

    Uienconfijt met speculoos
    Dyon mosterd




    19-05-2012 om 08:19 geschreven door William Roelens


    17-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde - 5de Eutropius proeverij - Deel 1






    5de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule
    Deel 1










    Sommige dinsdagnamiddagen zijn niet te vergelijken met andere.
    Alhoewel ze allemaal op elkaar gelijken qua indeling in uren, minuten en seconden 
    zijn sommige mooier ingevuld dan andere.
    Bij het Eutropius Bierproefgenootschap zijn bepaalde dinsdagen lekker ingevuld.

    Lekker gevuld met proeven van bier en andere heerlijkheden.

    Onze uren en minuten zijn totaal besteed aan de Culinaire wetenschap!

    Iemand moet het doen, daarom offeren wij ons op voor de mensheid.

    Iemand dat zijn, Bernard, Alain, Rufus, Pierre, Geroen en ik.
    Voor onze vijfde proeverij hadden wij weer enkele prachtige bieren,
    geraffineerde kazen en artisanale patés op het programma.
    Allez dat hoopten we toch

    Ziehier onze proefnota’s!






    Onze opdracht netjes op een rij!





    Villée – 5,9% Alc. Vol
    Brasserie Silly – Silly

    Het bier Villee is ontstaan ​​uit een nauwe samenwerking tussen de
    Biercee Distillery (Ragnies - Thuin)
    en Brasserie de Silly.





    Blond bier

    Met witte schuimkraag


    De neus ruikt een aangenaam citroenaroma


    De smaak wijkt toch af van al het lekkere van de neus en ontgoocheld

    Het bier doet denken aan een citroenjenever

    Maar dan van een heel slechte soort

    De smaken zijn zo onnatuurlijk

    dat het niet lekker meer is

    Heel zoet

    Weinig body

    en een totaal gebrek aan evenwicht.

    Ik weet niet of u het onder bier mag catalogeren.
    Jammer! want Brasserie Silly maakt schittrende bieren






    De Nacht van de Geschiedenis Tripel – 7,5% Alc. Vol.

    Huisbrouwerij Sint-Canarus - Gottem

     

    Het bier werd gebrouwen bij Brouwerij Sint-Canarus (Gottem)
    door brouwer Piet Meirhaeghe en dit ter gelegenheid van de Nacht van de Geschiedenis.

    (vond plaats op dinsdag 20 maart 2012).

    Op zo’n 220 plekken in Vlaanderen vond de tiende Nacht van de Geschiedenis plaats

    De Nacht is een van de grootste geschiedenisevenementen van het Vlaamse land
    ingericht door het Davidsfonds en het onderwerp dit jaar was ‘drank’.

    Van het bier werd 800 liter gebrouwen.






    Blond bier

    Met een romige witte schuimkraag

    Mooie koolzuurdoorstroming

    De neus ruikt aardige moutige toetsen

    De eerste slok is lekker moutig

    met fijne kruidige prikkels

    In de achtergrond een mooie lichte bitterheid

    Naarmate het bier ietsje warmer wordt

    komen de kruiden meer naar voor

    Ook een beetje zout wordt gesmaakt?

    De afdronk is kruidig

    En vloeit geleidelijk uit

    Een voortreffelijk biertje!





    Sodalitas – 6,8% Alc. Vol

    Den Herberg – Buizingen


    Gebrouwen voor bierrestaurant ‘de Heeren van Liedekercke’

    Indertijd nog gebrouwen door brouwerij Kerkom (nu Bink)

    Er werd gebruikt gemaakt van Aalsterse hop.

    Sodalitas betekent kameraadschap of verbroedering.






    Goudkleurig bier

    Met een mooie dikke schuimkraag

    Mooie koolzuurpareling

    Het aroma is stoffig

    De smaak is vrij moutig

    Zoet (karamel)

    met fruitig toetsen van sinaas

    In de achtergrond is er een lichte bitterheid aanwezig

    Ook wat kruidigheid brengt afwisseling

    Het bier is mooi in balans

    Af en toe komt een kleine Hoppigheid opzetten.

    Het heeft een mooie nabitterheid

    en vloeit lang uit.

    Best aardig!




    Quatre Ceréales – 7,5% Alc. Vol

    Brasserie des Fagnes – Mariembourg

     
    Brasserie des Fagnes
    is een bierbrouwerij in Mariembourg
    in de Belgische provincie Namen.
    In de brouwerij worden onder meer proefbrouwsels gebrouwen in beperkte hoeveelheid,
    Super des Fagnes een bier dat in de streek veel gedronken wordt
    is gebrouwen bij Brasserie Du Bock.
    Bij de brouwerij bevindt zich een ruime ontvangstruimte
    en een museum waarin zich enkele stukken bevinden van oude brouwmachines.






    Amberkleurig biertje met dikke witte schuimkraag

    Bij het uitschenken worden wij onthaald op toetsen van Koriander

    en zoethout 

    De eerste slokjes zijn kruidig en zoet

    Zoethout eist zijn plaats

    Ook toetsen van jeneverbes?

    In de achtergrond een lichte bitterheid

    Die het bier wat evenwicht brengt

    Maar de overwegende anijssmaak laat weinig over

    van andere smaken

    Ook de afdronk is kruidig en droog

    Een typisch Waals bier






    Vurige Fie – 7,5% Alc. Vol

    Hobbybrouwsel van Sofie Vanrafelghem

    Sofie Vanrafelghem is een jonge dame van Brugge en momenteel woonachtig in Gent.

    Ze maakt deel uit van de redactie van het tijdschrift De Zytholoog.

    Ze is ook de co-auteur van het boek 100 x proeven van straffe streekbieren.

    En schrijft voor diverse weekbladen over bier en gastronomie.

    Ook maak ze deel uit van Reisreporter en heeft op FaceBook de pagina
    ‘Vrouwen en bier’ opgericht.






    Donkeramber van kleur met een stevige witte schuimkraag

    Aroma is vrij hoppig

    De eerste smaak is vrij bitter

    Te bitter in de voorgrond

    Een bitterheid die de mond vult maar dan vlug verdwijnt

    Toetsen van abrikoos en pompelmoes zijn soms te smaken

    Maar er ontbreekt enig evenwicht in het bier

    Bittere droge afdronk

    Let op! Het gaat hier om een eerste proefbrouwsel van Sofie

    En is toch een goede poging om een bitter bier te brouwen.

    Met dit bier wil ze ook komaf maken dat vrouwen enkel zoet bier degusteren.

    Bij deze is ze met vurige Fie goed gelukt want het bier
    heeft een bitterwaarde van 120 EBU.
     Nu nog enkel het recept bijsturen!






    Principal – 8,3% Alc.Vol.

    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde

     

    "Het idee om een eigen huisbier op de markt te brengen rijpt al twee jaar"
    zegde Dimitri De Cuyper in zijn openingstoespraak bij de voorstelling van het bier.
    “Met het Pakhuis(Gent), Dock’s Café (Antwerpen) en La Quincaillerie (Brussel) hebben we
    steeds diverse biersoorten geschonken naast pils van het vat,”.
    “Daarnaast besteden we veel aandacht aan een ruim maar
    streng geselecteerd assortiment aan authentieke

    wijnen waarvan er een groot aantal per glas verkrijgbaar zijn.
    Twee jaar geleden is echter de idee ontstaan om nog een stap verder
    te gaan en om samen met een brouwerij

    een eigen bier exclusief te ontwikkelen.
    Uiteindelijk zijn we na rijp beraad bij Brouwerij

    Van Steenberge in het Oostvlaamse Ertvelde terecht gekomen"







    Donkerblond tot lichtamber bier met een dikke witte schuimkraag

     

    Het bier heeft een mooie fruitige neus


    De smaak laat je meteen genieten

    Moutig zoet met

    Fruitige nota’s - sinaasappel

    Een mooie hopbitterheid brengt balans in het bier

    Het bier is iets aromatisch maar zonder

    plakkerig te worden

    Het is mals en degusteert vlot

    Een zeer lichte alcoholtoets maakt het bier warm van smaak

    Het heeft een fruitige afdronk.

    En vloeit langzaam uit.

    Prachtig bier in een mooie fles!








    Beer Geek Wedding in London City – 8,0% Alc.Vol.

    Brouwerij Alvinne – Moen

     Voor een huwelijksfeest in Londen maakte brouwerij Alvinne
    een blend van de Morpheus Dark, 1 jaar op whiskyvaten gerijpt,
    en de Kerasus 2010.
    Dit geeft een heel complex zurig bier! Heel beperkt in oplage!






    Donker tot zwart bier

    Met gebroken witte schuimkraag

     

    Olala wat wordt de neus verwend bij het uitschenken

    Lichtzure aangename toetsen van kersen

    Licht bittere houttoetsjes

    De smaak gaat in dezelfde lijn verder

    Lichtzurig van de kersen

    Ook vanille laat een aardig lekker smaakje na

    Heel diep speelt de bitterheid een belangrijke rol

    Soms komen wilde gisten verandering brengen

    Droge afdronk

    In de afdronk nog een taartsmaak en kersen

    Een complex bier maar wat voor een!

    Prachtig!

    Wat moeten de trouwers gelukkig geweest zijn J





    17-05-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zythos Bierfestival 2012 - Leuven - Een terugblik!





    Zythos Bierfestival 2012
    een terugblik!

     

    Op zaterdag 28 april 2012 precies om 12.00u werd het Zythos Bierfestival 2012
    officieel geopend in de Brabanthallen te Leuven.
     
    In aanwezigheid van Burgemeester Louis Tobback
    en schepen Dirk Vansina verwelkomde Zythosvoorzitter Jan Rumes 
     
    de reeds toen al massaal opgekomen menigte.
    Na Antwerpen en Sint-Niklaas is het Zythos Bierfestival eindelijk waar het moet zijn.
    In de hoofdstad van het bier: Leuven.







    Nee niet een of andere zuil in Griekenland maar
    het Martelarenplein met het Vredesmonument net voor het station 
    van Leuven!






    Het station van Leuven.  Aankomst en vertrekplaats voor
    duizenden bierfanaten.





    Om het de bierliefhebbers gemakkellijk te maken vertrok om de regelmaat
    een bus naar de Brabanthallen. Van 11.00u tot 12u00 om de 7,5 minuten
    Van 12 uur tot 00;00 uur om de 15 minuten.  Als dat geen service was!






     
    Toen het volk toestroomde was het al gauw duidelijk
    dat de Brabanthallen met hun 6000 m2 oppervlakte de ideale plaats
    was om meer dan uiteindelijk 13.000 bierliefhebbers te ontvangen.



    De volgende foto's laat duidelijk zien hoe immens groot de Brabanthallen zijn!











    104 bierstanden met ongeveer een 500 tal biertjes om te poggen!



    Ik denk dat Zythos met hun festival nu eindelijk biergeschiedenis schrijft
     wat het al lang verdiend
    Nog nooit was er vooraf zoveel persbelangstelling!
     
    Nog nooit waren zoveel brouwerijen en bierfirma’s met hun bieren aanwezig.
    Nog nooit was een stad zo in de ban van het bier! 
    Zelfs biergigant AbInbev deed voor de eerste maal mee met een
    opendeurdag in hun vestiging en stond ook met een stand op het festival. Prachtig!





    Kassa Jetons





    Infostanden Lokale verenigingen.





    Kassa glazen





    Tombola stand



    Ik moet eerlijk bekennen, dat ik er in het begin er een beetje tegen
    op zag om mij naar Leuven te laten bewegen.
    Toen ik het uitrekende om me volledig met het openbaar
    vervoer van uit mijn woonplaats 
    naar Leuven te verplaatsen  
    had ik maar liefst meer dan 4,5 uur nodig.
    Ik heb mijn reis kunnen beperken tot ietsje meer dan  twee uur,
    maar moest dan ook mijn proeven beperken tot enkele biertjes of slokjes
    want mijn auto stond in  Kortrijk op mij te wachten.

    Daarom al een oproep voor volgend jaar aan alle Zythos verenigingen!

    Probeer bussen in te leggen samen met andere verenigingen!
    Bussen die verschillende plaatsen aandoen waar de verenigingen gehuisvest zijn.

    Dat ik niet over de Leie kon geraken was een tweede reden. 
    Slechts enkele weten wat ik daar mee bedoeld

    Maar als bierreporter was het méér dan mijn plicht aanwezig te zijn.
    En ik heb het mij niet beklaagd





    Een licht gestresseerde Zythos voorzitter Jan Rumes en
    Festival organisator Yannick de Cocquéau staan klaar
    om de massa toe te spreken en ontvangen!




    De eerste bierliefhebbers van de 13.000 staan al klaar
    om hun smaakpapillen te verwennen






    Voorzitter Jan Rumes verwelkomde iedereen in de naam van Zythos en het
    festivalteam. Hij was zeer tevreden tover de nieuwe locatie van het festival
    en had niets dan lof voor de samenwerking met de stad Leuven.






    Ook schepen Dirk Vansina was een tevreden man.
    Dat het grootste festival van Europa de bierstad van België  had uitgekozen
    om jaarlijks als vaste verblijfplaats te dienen was een meerwaarde
    voor Leuven.





    Duidelijk is burgemeester Louis Tobback ook een bierliefhebber
    Zijn eerste biertje proefde hij met heel veel smaak!



    Ik had mij voorgenomen om enkel de nieuwe brouwerijen en bierfirma’s
    die voor het eerst op het festival stonden met mijn digitaalke vast te leggen.

    Ik heb het ook zo goed mogelijk gedaan maar sorry als
    niet iedereen voor mijn lens is gepasseerd.










    Miek Van Melkebeke en broer van brouwerij de Ryck en de Dilewyn zusjes

    zijn vaste waarden die ik verplicht ben te fotograferen

    om mijn camera tevreden te stellen!




    Mijn namiddag kon niet meer stuk toen Armand De Belder (3-Fonteinen)
    en Jan De Wachter (Brouwerij Nieuwhuys)
    mij Christine Celis de dochter van biericoon Pierre voorstelden.

    Pierre Celis, DE brouwer van De Kluis die het Witje van Hoegaarden
    weer op de kaart bracht en experimenteerde met het in grotten-gerijpte grottenbier.

    Het was een eer om haar te begeleiden.

    Samen hebben wij ongeveer drie uur doorgebracht en ze heeft kleine brouwerijen
    aangesproken voor eventuele export van hun bieren naar Amerika.

    Christine zal namelijk met haar firma Authentic Beverage Management
    Belgische bieren invoeren naar Austin Texas en ze daar op de markt brengen.







    Jan De Wachter, Christine Celis en Armand De Belder



    De Fotogalerij









































    Brouwersverzet winnaars van de mooiste stand




































    Perstekst

     

    Het Walhalla voor 13.500 bierliefhebbers

    Het is zeker niet ongemerkt gebleven dat er op 28 en 29 april 2012
    iets gaande was in het Leuvense.
    Niet minder dan 13.500 bierliefhebbers zakten af naar de Brabanthal
    om er kennis te maken met het aanbod van 104 Belgische brouwers en bierfirma’s.
    De ruime zaal van de Brabanthal zorgde voor een rustige,
    ontspannen sfeer die de proefervaring enkel ten goede kon komen.

    En dat er geproefd werd, is duidelijk. Zo’n 75.000 consumpties van 15cl
    veranderden gedurende 2 dagen van hand en ontkenden
    de meest diverse discussies over smaakervaring en andere.
    Er moest namelijk werk worden gemaakt van het stemformulier
    voor de verkiezing van het gesmaakte bier uit een aanbod
    van maar liefst 500 verschillende brouwsels.

    Alle stemmen zijn nu binnen, het tellen kan beginnen.
    Binnen een aantal weken zal het winnende bier worden uitgeroepen
    en zal geweten zijn welke brouwer met de consumententrofee 2012 gaat lopen.

     

    Tijdens het festival zelf was ook een wedstrijd lopende voor de mooiste
    en origineelst ingeklede stand. Zondag om 15u viel het verdict.
    De jonge brouwers van het ‘Brouwers Verzet’ gingen, met hun reproductie
    van een huiskamer, met de eer lopen.
    Deze heren zullen binnenkort worden verwend in het ‘Land aan de Overkant’.
    Dit gastronomisch restaurant zal speciaal voor de gelegenheid
    een menu met aangepaste bieren uitwerken.
    Na dit culinair hoogstandje wacht de winnaars een welverdiende nachtrust in het Begijnhofhotel.

    De verhuis van het festival naar Leuven was alvast een schot in de roos.
    De stijging van het aantal bezoekers met bijna 40% en het vlekkeloos
    verloop van het festival zelf zijn maar enkele van de bewijzen hiervan.

    Ook in de stadskern werd bier in de kijker gezet met mooie initiatieven
    als Extra Muros, speciale biermenu’s, hotelarrangementen, brouwerijbezoeken, …
    De interesse was navenant met een gezellige drukte op de
    Oude Markt en in de meeste cafés, restaurants en hotels.

    De massale aanwezigheid van buitenlandse bezoekers was duidelijk voelbaar,
    maar wij zijn er van overtuigd dat dit festival er niet lang over zal doen
    om ook de harten van meeste Leuvenaars te veroveren.
    Afspraak op 27 en 28 april in de Brabanthal voor de
    10de editie van het Zythos BierFestival.

    Het Zythos festivalteam







    En zoals altijd sluit ik af met een mooie dame!
    Ik hoefde ditmaal niet lang te kiezen
    Christine Celis de sympathieke dochter van Pierre poseerde
    maar al te graag voor mijn digitaalke!
    ze fluisterde iets in mijn oor en sprak dan de gevleugelde woorden
    "Tot volgend jaar"



    Proficiat aan alle medewerkers
    vanwege
    Bierblog en de redactie van het wekelijkse HOPnieuws


    Meer info:

    www.zbf.be

    www.leuvenbierstad.be




    09-05-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viven Imperial IPA - De Proefbrouwerij




    Viven Imperial IPA











    In 2006 vond ik op een bierkaart in het Bagerhuis in Brugge een biertje
     "Kapel van Viven" genaamd.
    Een blond bier uit Damme en gebrouwen bij "De Proefbrouwerij" in Lochristi.

    Er bestond toen ook nog een bruine versie "Klooster van Viven".
    Ik had de blonde Viven leren smaken indertijd op een klein bierfestivalletje in Gent.
    Ik was toen dol enthousiast over het bier.
    Het was een zekere Willy De Lobel die ooit startte met
    dit toen lekkere hoge gistingsbier met verwijzing
    naar de Damse deelgemeente Vivenkapelle.
    Willy stopte echter met zijn bierfirma.

    Tony Traen uit Sijsele nam de zaak over en gaf de
    Viven bieren een nieuw elan

    De Vivenbieren maken nu deel uit van Beerdevelopment Viven.













    Viven Imperial IPA – 8.0% Alc.Vol.
    Bierfirma : Beerdevelopment Viven Sijsele

    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij – Lochristi






    Prachtig oranje kleur

    Dikke romige gebroken witte schuimkraag

    Al bij het uitschenken worden we al bedwelmd

    door florale aroma’s.
    Een exotisch geurfestijn van citrus, druiven, pompelmoes enz..

    Het aroma zet zich verder in de smaak

    Hier weer de tropische vruchten met een tikkeltje karamelmout

    In de achtergrond een mooie bitterheid die niet domineert

    maar de hoppen Tomahawk en Simcoe laten schitteren in hun rol!

    De afdronk is droog en bitter

    en laat een aangenaam mondgevoel achter

    Kortom een heel lekker bier!!!


    INFO :

    Beerdevelopment Viven

    Stationsstraat 87A

    8340 Sijsele (Damme)

    tel: 0477-81 52 79

    fax: 050-36 37 34

    e-mail: info@drankenservice.be

    website: www.viven.be
    contact : Tony Traen

     



    05-05-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!