| 
 
 
 Koken met bier (2)
 
 
 Na een jaartje wachten was het eindelijk weer zover.
 De Waregemse Bierfanaten hadden door het grote succes van
 verleden jaar weer een kook demo gepland bij de Deerlijkse club
 Koken voor mannen
 De avond vond plaats in de gezellige kookruimte van het
 Ontmoetingscentrum d'Iefte te Deerlijk.
 Deze kookclub voor mannen bestaat uit max 20 leden
 en is enkele toegankelijk voor mannen.
 Gelukkig waren net zoals verleden jaar de vrouwelijke leden van de bierfanaten ook weer welkom.
 De club kookt 6 x in een jaar, meest in de winter. 1 x koken ze voor hun echtgenotes.
 
 
 
 
 
  De mise en place was reeds op voorhand gedaan
 
 
 
 
 
 
 
  Enkele leden van de Waregemse Bierfanaten aan de kookfornuizen.
 
 
 
 
 
 
 De chef-kok was ditmaal Chef Nico van het vier sterren Hotel Damier uit Kortrijk.
 Hij werd bijgestaan door voorzitter Didier Rouquart en enkele leden van de club.
 Deze hadden de mise en place reeds gedaan zodat wij enkel moesten toekijken naar de laatste fasen zoals regenereren, dresseren en garneren.
 
 In tegenstelling tot verleden jaar waren kon men nu verschillende
 streekbiertjes proeven.
 
 
 
 
 
  Dit nieuwe biertje "Volle Vazov" was te proeven.
 Dit bier werd gebrouwen door de cursisten Bierkenner.
 Deze cursus is ontstaan uit de Vrije Hogere Handelsavondleergangen (VHHA)
 van de avondschool uit de Hoogstraat in Oudenaarde.
 Het kruidig biertje van 6,3% Alc.Vol is gebrouwen bij Brasserie Frasnoise.
 Later komt er meer uitleg en een bierbespreking van en over dit bier.
 
 
 
 
 
 
 
  Chef Nico van het vier sterren Hotel Damier uit Kortrijk was reeds bezig
 met het versnijden van het lamsvlees.
 
 
 
 
 Het menu bestond uit
 
 Soep
 Voorgerecht
 Hoofdgerecht
 Dessert   Alle de gerechten werden klaar gemaakt met Belgisch bier
 
 Om mijn blog lezende dames en kookminnende heren tevreden te stellenhieronder een beschrijving van het menu zoals
 het vermeld stond op de begeleidende blaadjes van de avond
 
 
 
 
 
 
 
 Biersoep met Hesp Oud Brugge en Brugse Zot
 
 
  
 
   Benodigdheden voor 4 personen :
 1 ajuin
 1 prei 1 wortel 1 stuk knolselder 1 flesje Brugse Zot 1 l kippenbouillon Zure room 100 gr Oud Brugge 1 dikke plak hesp Broodcroutons Groene kruiden   Bereiding :    Stoof de ajuin, prei, wortel, knolselder zacht.Bevochtig daarna met het bier en de kippenbouillon en
 Laat zachtjes trekken. Mixen.Snijd de kaas en de hesp in brunoise
 Maak broodcroutons.   Presentatie :   De soep presenteren in een ruim soepbord, de brunoise en de croutons mooi verdelen over het bord. De room gebruiken om een fijne toets te geven en groene kruiden als afwerking.
 
 
 
 
  Brugse Zot 6 % Alc.Vol  - De Halve Maan - Brugge
 Brugse Zot is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma.
 Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten
 en 2 aromatische hopvariteiten.
 
 
 
 
 
 
 
  Verse Belgische asperges aan de kook (12 à 14 minuten)
 
 
 
 
 
 
 
 
 Asperge op Vlaamse wijze met een bisque van Blonde Leffe  
 
  
 
 
 Benodigdheden voor 1 persoon :
 
 3 Mechelse asperges
 1 eitje 30 gr garnalen Garnaalkoppen 1 flesje Blonde Leffe Tomatenpuree Visfumetpeterselie
 Peper en zout en citroen.     Bereiding :      De Asperges pellen met een dunschiller/econoom.  Water aan de kook brengen met ½ citroen.Op het laatste moment een soeplepel grof zeezout toevoegen.
 Ongeveer 12 à 14 minuten laten koken.   Met de garnaalkoppen, de Blonde Leffe, de tomatenpuree en de visfumet een bisque maken.Het eitje koken eb in mimosa pletten
 De Peterselie fijn kappen.     Presentatie :   Leg de asperges onderaan het bord geschikt met de toppen naar 11u toe.Over strooi met de garnalen en leg eronder het eitje en werk af met de gekapte peterselie.
 Geef de Bisque in een kopje apart zodat ieder kan opgieten naar eigen goeddunken.
 
 
 
 
  Het abdijbier Leffe blond 6,6 % Alc.Vol. is een degustatiebier van hoge gisting.
 De ingrediënten zijn bleekmout, maïs, water, hop en gist,
 gebrouwen bij AB InBev - Leuven
 
 
 
 
 
 
 
  Ook te verkrijgen was dit heerlijk fruitig biertje
 Affligem Patersvat Blond (6,8% Alc.Vol) gebrouwen door brouwerij Affligem.
 Dit biertje wordt eenmaal per jaar gebrouwen en is in feite een blond Abdij Kerstbier.
 De gist op de bodem is 100% natuurlijk. . Het wordt op het einde van de zomer gebrouwen
 met verse Affligemse hop.
 
 
 
 
 
 
 
  Katrien Eeckhout leerkracht van de Oudenaardse biercursisten en
 Tim De Roeck van de Gentse Biervereniging en zelf een ervaren hobbykok
 wachten op het Lamsstoofpotje
 
 
 
 
 
 
 
  Jong geleerd is oud gedaan.
 Stijn Scherpereel lid van de Waregemse Bierfanaten en Nadorst uit Deerlijk
 roert in de potten.
 
 
 
 
 
 
 
  Chef Nico overgiet het lamsvlees met Kwakbier
 
 
 
 
 
 
 
 Lamsstoofpotje met Kwakbier  
 
  
 
 Benodigdheden :
 
 200 gr stoofvlees van Lam p.p.
 Zilveruitjes
 Primeurgroenten
 Boter
 Kwakbier
 Bouquet garni
       Bereiding :      Kuis de primeurgroenten en de zilveruitjes en maak ze beetgaar door ze aan te stoven.   Het lamsvlees kruiden met peper en zout en aanbraden.in dezelfde pan waar je de groentjes in aanstoofde.Het vlees mooi laten bruin kleuren en dan overgieten met het Kwakbier.
 Bouquet garni bijvoegen en met het deksel op de pan aan de kook brengen.
 Ongeveer 2 uur laten sudderen.
 Op ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd de primeurgroenten toevoegen.
 Op smaak brengen met peper en zout.
 .
   Presentatie :   Presenteer in een diep bord met wat kasteelaardappelen en flink wat fijn gehakte peterselie. 
 
 
 
 
 
  Pauwel Kwak is een amber speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8%), waar kandij
 aan wordt toegevoegd. Het wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels (Buggenhout)
 die reeds zes generaties in familiehanden is.
 Pauwel Kwak is een ahoog gistend bier met een licht moutig aroma en een fruitige nasmaak.
 
 
 
 
 
 
  De biertaartjes bevinden zich reeds in de oven! - 30 minuten op 240°
 
 
 
 
 
 
 
 Biertaart met Tournée Générale Tripel Hop 
 
  
 
 
 Benodigdheden :
 
 Voor het suikerdeeg :
   1 ei200 gr bloem
 100 gr boter
 75 gr bloemsuiker   Voor de vulling :   200 gr lichtbruine suiker (cassonade) 25 cl bier 2 eieren 35 gr boter     Bereiding :      Voor het deeg :   Al de ingrediënten samen kneden tot een homogene massa. Twintig minuten laten uitrusten. Uitrollen tot een dikte van een halve centimeter en in een taartvorm doen met een doorsnede van 25 centimeter. (kan ook in kleine taartvormpjes).Goed aandrukken.
 De bodem rijkelijk bestrooien met lichtbruine suiker.
   Voor de vulling :   Eieren loskloppen in het bier en in de vorm gieten.De boter in kleine blokjes over de oppervlakte verspreiden.
   30 in een oven van 240° schuiven
 
 De biertaart kan zowel warm als koud gegeten worden.  
 
 
  Tournée Générale Tripel Hop (7,5% Alc.Vol) is een degustatiebier van Palm Breweries.
 Het werd gebrouwen bij Rodenbach ter gelegenheid van het gelijknamige
 TV 1 programma.
 
 
 
 
 
 
 
  Een tevreden secretaris Geroen Vansteenbrugge bedankt de leden van de kookclub
 en de talrijke aanwezigen.
 Volgend jaar is er waarschijnlijk weer een kookavond.
 Waarom niet opdrijven tot twee?
 
 
 
 
 
 
 
  Ik weet niet of ze nu nog bezig zijn?
 Maar dit is nu eenmaal het voordeel van verslaggevertje spelen
 dan kan u aan die klusjes ontsnappen.
 
 
 
 
 Zie ook : Koken met bier deel 1 
 
 
 
 
 
 
 
 
  04-05-2011 om 00:00 
geschreven door William Roelens
 |