DEN PROEFZOLDER

Het mag een beetje meer zijn...plankje
Omdat de deuren op 14 maart uitzonderlijk gesloten bleven
stelden Davy en Glenn de Alvinnebrouwers een Het mag een beetje meer zijn...plankje voor.
Maar dat beetje meer, wat moesten wij zolderproevers ons daar bij voorstellen?
Voor voedselherkenning is behalve reuk-, smaak- en tastzin bovendien het gezichtsvermogen van groot belang. Vanuit deze zintuigen worden voortdurend zenuwprikkels naar de reuk-, smaak-, tast- en visuele centra in de hersenen gestuurd en daar gecombineerd, opgeslagen en herkend.
En dit was dan het Het mag een beetje meer zijn...plankje die onze zintuigen op de proef stelden, en of we daar gelukkig mee waren
Lekker gerechtjes bereid met bier met het daarbij horende gerstenat.
 Chef Glenn was al druk in de weer met de bereiding van de gerechtjes. Bemerk ook zijn nieuwe trendy kookschort!
 Chef Glenn bereide de Hopscheuten met mousseline, gepocheerde kwarteleitjes en Rosabischeutjes, een klassieker én een ware culinaire uitdaging voor zijn brouwerijkeuken.
Hopscheuten, uitsluitend verkrijgbaar van begin maart tot half april, een zeldzame delicatesse. Ze kondigen ontegensprekelijk de lente aan, dus konden ze niet ontbreken op Den Proefzolder. Davy had ze speciaal gaan halen naar De Lovie in Proven (Poperinge) waar de bewoners (De Lovie begeleidt jongeren en volwassenen met matig, ernstig of diep verstandelijke handicap) ze manueel planten en oogsten en met de grootste zorg reinigen en verpakken. Ze worden onder het Fine Fleur- label in de handel gebracht. Zo ben je zeker dat het om een vers product gaat dat aan strenge kwaliteitsnormen voldoet. Deze delicatessen worden aan dagprijzen verkocht. Dus verse hop- of hoppescheutjes op het menu
 Daarbij serveerde hij een hoppig biertje, nl de Valeir Extra. Het bier werd onlangs nog door de Proefzolderjury verkozen tot beste hoppig/bitter Belgisch bier, een prima begeleider dus van de hoppescheuten.
Den Valeir Extra - 6,5 % Alc.Vol.
Brouwerij Contreras Gavere
Blond (strogeel) biertje met witte schuimkraag.
De neus laat ons ruiken aan een aardig hoppepallet. Hopbloemetjes - citrus
Hoppig van smaak
Met een mooie bitterheid.
Een beetje kruidig en grassig
Prachtige body ondanks zijn 6,5%
Een heel smakelijk biertje. Een lichte IPA

Voor het tweede hapje keken ze nog even achterom naar de voorbij winter. Een liaison van vergeten groenten, Lexke, Gandaham en waterkersolie. Een romig soepje van vergeten wintergroenten als pastinaak en aardpeer, afgewerkt met streekproducten als Gandaham en Roborstse waterkers. Hij serveerde hierbij een nieuw biertje Den Bier van huisbrouwerij Den Tseut uit Oosteeklo.

Den Bier 9,5% Alc.Vol.
Brouwerij Den Tseut Oost Eeklo (Assenede)
Blond biertje met fijne witte schuimkraag.
Het aroma is vrij aromatisch Het heeft duidelijk chocoladetoetsjes.
De eerste slok is iets muffigs
Grassig Het heeft een moutbittere smaak Ook zoete prikkels van vers brood Ondanks zijn 9,5 % Alc is de alcohol goed verborgen. Een droge afdronk.
 Laat het smaken heren.
 Ook bierreporter Steven Vermeylen (Hier stroomt het bier) genoot van het romig soepje.
 Afsluiten deed Glenn met een nieuw biertje uit de eigenste brouwketels. Mano Negra, een stevige imperial stout, zon 10 vol % alc, volmout met maar liefst 6 % gebrande mouten.
Dit biertje zal besproken worden onmiddellijk na deze reportage.
 Davy vulde de proefglaasjes met de nieuwe Alvinne stout.

Tot slot verwende hij ons nog met een ijsgekoelde sabayon van Mano Negra
s Namiddag, om 13 u om precies te zijn, werdt de Bles-Quiz nog eens overgedaan. Het Proefzolderteam moest verstek geven voor de officiële kwis in Zottegem op 13 maart, maar ze konden hun off-the-record toch nog eens meten met de betere bierkwissers.
 Speciaal was quizmaster Andy De Mulder uit Zottegem over gekomen om de quiz in goede banen te leiden.
 Terwijl de quizkandidaten de antwoorden probeerden te vinden genoten quizmaster Andy en helper van dienst David van de kookkunst van Glenn
Op Den Proefzolder komen geregeld binnenlandse en buitenlandse gasten over de vloer. Zo was het deze dag niet anders.
 De Hr. Herman Degryse Conservator van het Hopmuseum van Poperinge en echtgenote kwamen voor het museum bier ophalen die gebrouwen was met Poperingse hop. Spijtig dat hij geen kon biertje drinken..

Hier Jason Pugh met gezin. Dit zijn Australiërs die momenteel in Londen wonen. Deze zomer verhuizen ze terug naar hun geboorteland. Weldra starten ze met een bierimport naar Australië.
 Jacob Brunow met vrouw, de baas van Capital Ale House dit is één van de grootste klanten van Alvinne in Amerika.
 Jacob Brunow had een roerstok bij zich. Davy moest als herinnering zijn handtekening op plaatsen.
Die buitenlanders hebben af en toe ook een biertje mee De Proefzolder zou zijn naam geen eer aandoen moesten we van deze buitenlandse bieren niet mogen proeven. Hier volgen er een aantal.
Hop 15-Ale - 9,7 % Alc.Vol.
Port Brewing Co. - San Marcos, CA USA

Donker amber bier
Geen schuim aanwezig.
Hoparomas en die van mout Ook toetsen van alcohol
De eerste smaak is fruitig (grapefruit)
Die overgaat in een overweldigende bitterheid.
Hopbloemen
De alcohol is in de smaak goed gemaskeerd.
Een stevige IPA
Voor sommigen was het bier te extreem
 Glenn Castelein tot Carl Kins "Wat denkt ge Carl, zouden we niet eens proeven"?
 Yannick schonk dit Zwitsers biertje in de rij proefglaasjes.
Abbaye de Saint Bon-Chien 11% Alc.Vol.
Brasserie des Franches Montagnes Jura - Zwitserland.

Robijnrood biertje waar schuim ontbreekt
De neus heeft een mooi kersenboeket met toetsen van eik. De geur van wijn is niet veraf.
Het bier heeft een duidelijke fijne kersensmaak. Zoet begin die overvloeit in een zure smaak De eikentoetsen maken het bier zeer droog Weinig of bijna geen carbonatie. Zacht complex bier met een kurkdroge afdronk. Voor geoefende smaakpapillen.
Oyster Stout 4,8% Alc.Vol.
Wentworth Brewery - Rotherham, England

Zwart van kleur
Schuimkraag beige maar verdwijnt heel vlug.
Aromas van gebrande mout
Koffie Zoethout
De body is nogal dunnetjes.
Maar wel lekker.
De stout zou worden gemaakt van vers gepelde oesters, afkomstig van een lokale vishandelaar.
Mijn smaakpapillen zijn nog niet genoeg ontwikkeld om deze smaak te kunnen uithalen.
Suppication 7% Alc. Vol. Russian River Brewing Co - Santa Rosa - CA USA.

Een zeer mooie neus van kers Zurig. Ook toetsen van eik en die vanille die zo eigen is.
De aanzet is zurig Die mooi overvloeit naar iets zoeter. Karamel Eiken toetsjes.
Een complex biertje Die gedurende 18 maanden gerijpt is op eik.
Dogfishhead 120 minute IPA - 20 % Alc.Vol.
Dogfish Head Brewery - Pubs in diverse steden

Die 120 Minute wil zeggen dat ze continu, 120 minuten lang hop toevoegen. De meest bittere IPA. Liefst 120 IBU ??
Vuilgeel wazig bier zonder schuimkop
Zoet fruitig aroma
Ondanks de 20% Alc Vol valt er weinig alcohol te ruiken.
De smaak is verbazend zoet
Karamel
Maar die bitterheid!!!
Uw smaakpapillen moeten er goed tegen bestand zijn.
Het bier is een sensatie om het eens te proeven. U kunt het bier als een Brandewijn beschouwen
Maar dan een hele extreme. Een volledige fles degusteren nee, dit is te veel van het goeie.
Dit moet je proeven met vrienden.

 Tenslotte kon men nog genieten van een geitenkaasje klaargemaakt met appel en een emulsie van Luikse Siroop en Black Albert bier.
11-04-2009 om 00:00
geschreven door William Roelens
|