'Bier en brouwers bij de vleet' voorgesteld in Alveringem
 Patrick Cardoen
Op zondag 21 augustus had in het Mout- & Brouwhuis de Snoek in Alveringem de voorstelling plaats van de monografie 'Bier en brouwers bij de vleet'. van auteur Chris Vandewalle. Een 150 gasten werden bij aankomst naar de zolder van het museum geleid waar ze met een stukje accordeonmuziek van Patrick Cardoen werden verwelkomd! De plechtigheid werd voorafgegaan door een interessant panelgesprek. Moderator Frank Becuwe stelde naast de auteur van het boek Chris Vandewalle ook Kristof Blieck en Jef Van Den Steen voor. Kristof is de ondervoorzitter van de nieuwe Vleterense bierorde (The Beerpelgrims) en auteur-brouwer Jef van den Steen (brouwerij De Glazen Toren). Beide heren gaven een meerwaarde aan de voorstelling van de Monografie.

Moderator Frank Becuwe

De monografie bij enkele Vleterense bieren


Veel belangstelling voor het gebeuren.

Auteur Chris Vandewalle en Frank Becuwe. Op de achtergrond de twee boeken ‘Oostvleteren meer dan een dorp aan de IJzer’ en 'Bier en brouwers bij de vleet'
De aanzet tot het schrijven
Chris Vandewalle is er toe gekomen om het verhaal van ‘Vleteren’ uit zijn ogen als brouwer te schrijven door Ignace Grimmelprez ook een gewezen brouwer. Ignace was gevraagd door een groep Oostvleterenaren om een stuk te schrijven over de brouwerijen van Oostvleteren. Hij riep daarbij de hulp in van Chris. Naargelang de gesprekken vorderden vroeg Ignace aan Chris of hij dit zou willen schrijven. Zo is uiteindelijk de bal aan het rollen gebracht. Hij heeft contact gezocht met de mensen van Oostvleteren en meegeholpen aan hun prachtige boek ‘Oostvleteren meer dan een dorp aan de IJzer’ . Dat bracht hem op het idee om over de brouwerijen van Oostvleteren een monografie te maken. Op een bijeenkomst met het bestuur van ‘De Snoek’ merkte Frank Becuwe op dat Vleteren niet alleen uit Oost- maar ook nog uit Westvleteren en Woesten bestaat en dat daar ook interessante brouwerijen zijn. Zo heeft Chris de brouwerijen uit deze deelgemeenten in zijn boek eveneens opgenomen.

 Kristof Blieck
Kristof Blieck
Zoals reeds vermeld zat ook Kristof Blieck, vicevoorzitter van de ‘Bierpelgrims’ uit Vleteren, in het panelgesprek. Frank Becuwe vroeg hem om even zichzelf en zijn vereniging voor te stellen.
Kristof is geen echte Vleterenaar maar kwam wonen naast de oude brouwerij ‘De Roos’ van Lemahieu. Met de brouwerij van De Struise Brouwers, gevestigd in zijn straat, en de Paters van Westvleteren in de buurt kon hij niet anders dan geïnteresseerd te worden in de bierwereld. Hij is beroepshalve actief in de historische sector (hij werkt in het memorial museum Passchendaele 1917). Cultuur en historische brouwgeschiedenis waren de gespreksonderwerpen met een paar vrienden waaronder Bjorn Baron de beste biersomelier van België¨. Ze kwamen tot de conclusie dat ze in een belangrijk bierdorp woonden en niet eens beschikten over een biervereniging. Dit heeft er toe geleid om samen de biervereniging ‘De Bierpelgrims’ op te richten. Ze startten met 12 mensen. Een jaar later hebben ze reeds vijftig geïnteresseerde leden. Ze onderscheiden zich van andere bierclubs omdat ze naast het proeven meer het sociale culturele van het bierproces belichten. Ze grijpen terug naar die rijke cultuur van smaken waar ooit die brouwers zo hard aan gewerkt hebben ondanks tal van tegenslagen en eveneens de oorlogsjaren. Er is er terug een trend van ambachtelijke brouwerijen die terug grijpen naar oude recepten. Dit is precies de passie van de Beerpelgrims. Na de voorstelling van zijn club en hun bedoelingen vroeg moderator Frank Becuwe of hij het zou zien zitten om mee te werken aan de reeks Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief? Kristof zou er eens over nadenken omdat hij zelf ook boeken schrijft (w.o. Bunkerbouw). Hij belooft alvast zijn medewerking maar deze kan pas gebeuren in 2018.

Jef Van Den Steen
Jef Van Den Steen
Jef moeten we niet meer voorstellen. Auteur van diverse bierboeken en ook brouwer en mede-eigenaar bij de Glazen Toren in Erpe-Mere. Frank Becuwe vroeg hem om even kort over zijn publicaties te vertellen.
Jef laat eerst aan het publiek weten dat hij geen West-Vlaming is maar afkomstig van Aalst. Hij woont dus op het randje van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en leunt dicht aan bij het Pajottenland vandaar zijn interesse voor de Oude geuze. Hij sprak er over met heel veel passie over dit volkse bier die nog gebrouwen wordt zoals toen. Maar de geuze stond op punt weg te kwijnen. Hij is lid van de analoge vereniging OPA (Aalsterse Proef Ajuinen) die in 97 samen met HORAL mee aan de wieg stond voor de bescherming en instandhouding van de oude geuze. Ze vroegen aan Jef om naast zijn vertellingen ook een boek te schrijven over de Lambiekbrouwerijen die nog bestonden. Door bevriend te zijn met iemand die weinig op café ging en die ook niet achter de meisjes aanzat trad hij later in als pater bij de Trappisten van Westvleteren. Door die vriendschap werd Jef geconfronteerd met de Trappisten. In het klooster voelde zijn vriend zich eenzaam en afgezonderd. Jef heeft hem dan eens als een zogenaamd familielid gaan bezoeken. Zo raakte Jef gefascineerd van de abdij zodanig dat hij een boek schreef over de Trappistenabdijen.
Hij heeft een ander aanpak wat schrijven betreft. In tegenstelling tot de monografieën geschreven hier in de Westhoek laat Jef zich taxeren om over een biersoort te schrijven. Dit omdat België het land is van de meeste biersoorten. Zijn laatste boek ging over de Speciale Belge Ale. Volgens Jef verdient ieder biersoort zijn boek!
Frank Becuwe vroeg aan Jef of er met al die biersoorten bij ons nog een toekomst is? Het is prachtig om bier te brouwen maar het is een heel ander verhaal om dit bier verkocht te krijgen!
Moeilijk ...heel moeilijk volgens Jef. De Belgische bierhandel is rot bedorven door de grote Multinationale groepen. Wanneer een drankenhandel bier bestelt bij een Multinational dan brengen die meteen enkele paletten. Voor een kleine brouwer wordt het moeilijk om een drankenhandel van vijf bakken te voorzien die aan de andere kant van het land woont. Dan heeft die kleine bierbrouwer geen tijd meer om te brouwen. Wat is het resultaat? De bierhandel haakt af omdat ze het bier moeten komen halen. Het positieve is dan als zij het niet willen dan verschepen de kleine brouwers het naar het buitenland. Want de buitenlanders vinden het wel normaal dat ze het transport moeten regelen. Het buitenland is nog steeds vragende partij. Maar anderzijds is er bij voorbeeld in de USA een bierscene ontstaan. Vroeger was hun bier niet om te zuipen maar nu huren ze een Belgische brouwer in en hun bieren worden kwalitatief beter. Zo daalt de export naar de VS. Ook Italië kent een groei van brouwerijen alsook nog andere landen. Het is dus aan onze brouwerijen om bier van kwaliteit te maken om mee te spelen op mondiaal vlak. Kleine brouwerijen moeten als ze problemen hebben elkaar helpen. Hij haalt het voorbeeld aan van Frank Boon die andere geuzestekers gaat helpen met raad, want als er ergens in de wereld een slechte geuze verkocht wordt dan wordt er al vlug verondersteld dat alle geuzen slecht zijn uit België.
Vervolgens sprak Jef over de grote brouwerijen. Veel bierliefhebbers beschouwen AbInbev als een vijand. Dit is dus niet waar. Hij nam als voorbeeld China! Kleine brouwerijen zullen daar niet binnen geraken. AbInbev wel. Ze hebben nu met hun commerciële Stella en Hoegaarden in de Chinese muur een klein gaatje gemaakt. Na een paar jaar zullen de Chinezen zeggen 'oh die Stella en die Leffe', zo speciaal is dat niet ! Dan zal dat gaatje groter worden... Maar nog niet voor de kleine spelers. Dan komen de middelgrote brouwerijen en die maken dat gaatje weer een beetje groter. Maar dan willen de Chinezen iets exclusiever bier dat niet in dergelijke grote hoeveelheden verkocht kan worden en dan is het aan de kleine brouwerijen om toe te happen. Met andere woorden Grote industriële brouwerijen zijn onze vijanden niet.

VLNR : Kristof Blieck van de Vleterense bierorde ‘The Beerpelgrims’ Auteur Chris Vandewalle, Frank Becuwe (promotor van het Mout- en Brouwerijhuis), Brouwer en auteur Jef Van Den Steen en Oud-Gouverneur Paul Breyne.
Het boek.
Het boek bevat 128 pagina's die handelen over de brouwerijen van Woesten, Oost- en Westvleteren - van de 18de tot de 21ste eeuw. Hier passeren brouwers, arbeiders, klanten en leveranciers alvast de revue. Deze publicatie is het 21ste nummer in de reeks 'Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief' van het Mout- & Brouwhuis de Snoek uit Alveringem. Dit boek is te koop voor de prijs van 10 euro.



Na de voorstelling konden de genodigden genieten van een uitgebreide receptie met enkele Vleterense bieren, gerstenat van de Seizoensbrouwerij Vandewalle en streekeigen hapjes.

Jef Van Den Steen met Zythosvoorzitter Freddy Van Daele.

 De bieren van Seizoensbrouwerij Vandewalle.
De publicatie kan nog verkregen worden via infomuseum@desnoek.be
William en Annemie
06-09-2016 om 00:00
geschreven door William Roelens
|