Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOP en De West-Vlaamse Smaakmakers in Kortrijk Stad van de Smaak.



    Zaterdag 24 november 2007 was voor Kortrijk de Hoogdag van de Smaak
    Op maar liefst 15 plaatsen in het centrum kon van alles geproefd worden deels
    gratis en deels te betalen.
    Dit slotevenement van de "Week van de Smaak" lokte een 20.000 bezoekers
    naar de Groeningestede.





    "Bierkultuur dat proef je".
    De slogan van HOP op de Dag van de Smaak in Kortrijk.
    In de verwarmde tent waren maar liefst 24 West-Vlaamse Smaakmakers te proeven.




    Het zo trotse Belgische bier kon natuurlijk niet ontbreken op deze slotmanifestatie.
    "Alle Belgische Brouwers voor stellen zou iets van het goede te veel zijn".
    "Maar één biertje presenteren van alle West-Vlaamse Brouwerijen/bierfirma's zou
    ons aardig moeten lukken" dachten de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP).
    In samenwerking met Drankenhandel Pauwels uit Heule staken ze de handen
    uit de mouwen en stelden die dag maar liefst 24 West-Vlaamse Bieren voor.
    Met als klap op de vuurpijl de bieren Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem
    die als wereldprimeurs aan het grote publiek werden voorgesteld.

    De bieren werden in vier groepen gerangschikt :



    Huisvest zoete en zoetzure bieren vlnr :
    Kasteelbier bruin (Van Honsebrouck) -
    Framboise Max (Bockor)
    Duchesse de Bourgogne (Verhaeghe) -
    Rodenbach Grand-Cru (Rodenbach)
    Liefmans Gouden Band (Riva)





    Hoppige bieren en doordrinkers vlnr:
    Manten -  Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Druïde Blond (Druïde)
    Houten Kop (Strubbe) - Poperings Hommelbier (Van eecke)
    Brugse Zot Blond (De Halve Maan) - Kerelsbier (Brouwerij Leroy)



     
    De Zwaardere bieren vlnr :
    Kalle - Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Samaranth (Bierfirma De Leyerth)
    St. Bernardus 8 (St. Bernardus) -
    't Smisje Catherine The Great Imperial Stout (De Regenboog)
    Halleschelle Pado Tielt (Alvinne) - Piet-Agoras (Bierfirma Het Alternatief)
    Gaverhopke 12 – ('t Gaverhopke)




    Kerstbieren vlnr :

     Melchior (Alvinne) - Père Noël (De Ranke) - Kerstbie – (De Bie)

    Stille Nacht (De Dolle Brouwers) - Tsjeeses  (De Struise Brouwers)

    Wittekerke Speciale (Bavik) – Bavikhove




    Kalle - Een van de twee wereldprimeurs van Brouwerij 't Brouwkot
    uit Gullegem.





    Voorzitter HOP Lode Van Biervliet
    presenteerde het Mantebier aan de genodigden
    vlnr : Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux, Schepen Jean de Bethune,
    Lode Van Biervliet en Burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck.





    Ook het Kalle bier werd gesmaakt.
    vlnr : Burgemeester Stefaan De Clerck, De Brouwers van 't Brouwkot
    Björn Desmadryl en Kim Olievier,
    Provinciegiuverneur van Limburg Steve Stevaert en
    Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux
    .

    Muzikaal werden de bierproevers vergast op de tonen van respectievelijk :

    Accidently Together
    The Blik Dooze Band
    The Poldercowboys


    The Blik Dooze Band één van de drie groepen zorgden
    voor een leuke sfeer.




    Muziek, leuke sfeer en een mooie bierkaart.
    De Dag van de Smaak kon niet meer stuk.





    Krantenknipsel
    Het Laatste Nieuws van maandag 26 november 2007


    Minister Anciaux riep de stad Lier uit
    tot "Stad van de Smaak" in 2008
    met als gastland Frankrijk.


    NOG MEER FOTO'S EN TEKST?

    Klik even op Lien onze HOP hostess.
    Zij zal u begeleiden.

    28-11-2007 om 17:44 geschreven door William Roelens


    26-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cookie Beer - Het speculaasbier uit Ecaussinnes


    Wie gisteren naar het programma “De Bedenkers” op TV1 heeft gekeken
    kon zien dat Els Scheppers een 39 jarige trade marketing manager
    de finaleplaats behaalde met haar smeerbare speculaas.


    Maar weinigen weten dat er in het Belgisch bierwereldje
    ook een speculaasbier bestaat!


    De naam : Cookie beer.


    De bedenker en brouwer van dit toch wel speciaal biertje is
    Hugues Van Poucke,
    een vroegere Industrieel Ingenieur Electronica die samen met zijn
    echtgenote Isabelle (stewardes) de brouwerij Ecaussinnes in de gelijknamige gemeente uitbaat.


    Een paar jaar geleden op het bierfestival van Jenlain in Frankrijk konden Voske en ik al kennis maken met dit uitzonderlijke biertje. 
    Hugues had een proefbrouwsel bij en vroeg ons wat wij ervan dachten.


    Hij had het speciaal ontworpen en gebrouwen voor het drie koningenfeest
    in Ecaussinnes.
    De inwoners waren volgens hem erg gesteld op het bier. 


    Wij vonden het toen veel te zoet.

    Nu is het bier nog zoet maar veel minder en het is meer geëvolueerd.
    Het heeft merkelijk meer body gekregen en is  mooi in ballans.




    Vindingrijk is Hugues van Brouwerij Ecaussinnes wel.
    Naast zijn bekende Ultra-bieren stroomde een paar jaar geleden
    zijn Cookie Beer uit de brouwketels.





    Het etiket laat ons duidelijk weten dat het om speculoosbiertje gaat.




    Waarom het bier niet presenteren met een speculoos?
    Door de zoete speculoos smaakt het bier iets bitterder.



    Cookie Beer - 8% Alc. Vol.
    Brasserie Ecaussinnes - Ecaussinnes

    http://www.brasserieecaussinnes.be/



    Als aperitief of als dessertbier?
    Aan u de keuze.



    Licht amber van kleur
    een dikke gebroken-wit schuimkraag.
    Wandklevig.

    Een zoete neus met toch zure prikkeltjes.
    Het bier ruikt niet echt naar speculoos.
    Eerder naar Karamel en kaneel.
    Heel mooie kruidige neus.

    De eerste slok komt zoet over
    en toch niet al te zoet.
    eerder kruidig met zeer licht zurige toetsjes van de gist.
    De smaak vloeit over naar zoet, naar speculoos (hoe kan het anders).
    Kaneel en soms een tikkeltje honing maken het smakenpalet volledig.

    Het bier is in het geheel niet plakkerig
    zl zou u het tegenovergestelde denken.
    Het heeft een aangename zoetigheid.
    De smaak is speculoos en hier en daar soms een Roothoofd spekje of een hopke.
    Het bier heeft u een warm gevoel.

    Het is ook geen bier om de ganse avond te drinken.
    Meer een degustatiebiertje voor de winter.
    Met zijn 8 % alcohol zou het U soms kunnen verrassen.

    Cookie bier is nu niet meteen mijn soort bier.
    Maar ik ben zeker dat vele mensen die dit bier voor het eerst degusteren
    ervoor gewonnen zullen zijn.





    Een mooi lekker Waals biertje
    Belgian Cookie Beer (zeg maar Speculoosbier)


    26-11-2007 om 10:49 geschreven door William Roelens


    21-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie buitenlandse bieren proeven op de 19de editie van Horeca Expo - Gent


    Zondag laatst zijn we naar Flanders Expo in Gent getrokken om een bezoek te brengen
    aan de 19e editie van Horeca Expo.

    De Horeca Expo houd zich vast aan zijn 3 basisprincipes.
    Professionaliteit, vernieuwing en kwaliteit

    Professionals uit hotels, restaurants, cafés en gemeenschapskeukens vinden er
    delicieuze gerechten en dranken, kwalitatief hoogstaande benodigdheden voor klein- en grootverbruik, decoratie- en hygiëneartikelen, informatica, amusementsspelen en beveiligingssystemen.


    Naast enkele Belgische bieren hebben we dit jaar ook drie buitenlandse bieren geproefd.



    Een hostess van Heineken (NL) voor een poster van Desperado (FR)


    BUITENLANDSE BIERTJES IN GENT!

     

    Nederland
    Brand Urtyp Pilsener van ’t vat.

    Brand brouwerij – Wijlre

    http://www.brand.nl/

    Onderdeel van Heineken

    http://www.heineken-brouwerijen.nl/





    Mooi vakkundig getapt door de vertegenwoordigster van dienst.
     
     

    Een blond helder biertje met een mooie witte fijne schuimkraag.

     

    Hoppig aroma

     

    Het bier heeft een lekkere moutsmaak en is vrij hoppig met een mooie lichte bitterheid

    Toetsen van citrus zijn waar te nemen

    De bitterheid van hopbloemen blijft mooi aanhouden tot op het eind.

    Droge afdronk

    Een zeer lekkere pils met karakter uit Nederland.


     

     

    Een Brand Urtyp en een Brand Pilsje


     

     

    Een helder blond biertje met wandklevende schuimkraag.




    Italië
    Peroni Nastro Azzurro – 5,1 % Alc.Vol.

    'premium'-bier van SAB Miller

    http://www.sabmiller.com/sabmiller.com/en_gb/



    Het prachtige Peroni glas.

     

    Een licht geel helder bier met witte schuimkraag

     

    De neus laat een lichte moutgeur waarnemen

     

    De smaak is vrij zoet

    Een hele lichte hoppigheid die tegen de moutige smaak niet opgewassen is.

    Het blijft waterig zoet tot op het einde.

    Door de overheersende zoete smaak is het geen echte dorstlesser.

    Na een tijdje komt het iets te plakkerig over.

     

    Het is een trendy biertje in een heel mooi glas.

    Naast in hippe nachtclubs, bars en hotels, zal het bier ook verkocht worden

     in de betere Italiaanse restaurants van België.

    Het bier wordt verdeeld door bierfirma

    Brouwerij Corsendonk NV uit Oud-Turnhout

     

     

    Een biertje voor Trendy zaken.




    Peroni Nastro Azzura
    Het Italiaans offensief in België.
    We hoeven niks te vrezen.

     

    Duitsland
    König Ludwig Weissbier – 5,5 % Alc.Vol.

    König Ludwig Schloßbrauerei Kaltenberg

    Nu onderdeel van de Warsteiner groep.

    http://www.warsteiner.nl/

     


    Een prachtige Weise van
    de König Ludwig Schloßbrauerei uit Kaltenberg

     

    Een donker blond (licht amber) wazig bier met mooie witte schuimkraag.

     

    De neus bied ons een verfrissend tarwe aroma

     

    De aanzet is licht zurig

    Met kruidige toetsen

    De tarwesmaak is sterk aanwezig

    Toetsen van citrus geeft het bier een frisse fruitige smaak.
    Eine durststillende Getränk.




    Een dorstlesser uit Beieren.
    Duits vakmanschap.



    König Ludwig Schloßbrauerei
    nu bij Warsteiner

    21-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De W-Vlaamse Smaakmakers - Kortrijk Stad van de Smaak





    Op zaterdag 24 november gaat in Kortrijk het slotevenement van ‘De Week van de Smaak’ door.

    HOP (heerlijk Objectief Proeven) en drankenhandel Pauwels

    stellen op die dag “De West-Vlaamse Smaakmakers” voor.

    De bedoeling is om van ieder West-Vlaamse Brouwerij en/of bierfirma

    één biertje aan het grote publiek te presenteren.

    Naar aanleiding van die dag werd er donderdag 15 laatsleden een

    persconferentie gegeven bij Drankenhandel Pauwels in Heule.


     

     

    Dominiek van drankenhandel Pauwels verraste ons deze avond

    met twee wereldprimeurs nl. Manten en Kalle. 

    Twee nieuwe bieren van brouwerij ’t Brouwkot uit Gullegem.

    De bieren zijn genoemd naar de klokkenluiders of uurslagers die op het Kortrijkse Belfort prijken.

    De beide bieren zullen ook te proeven zijn op 24 november.


    Het etiket van Manten 6% Alc. Vol.




    Dominiek had een verrassing in petto.
    Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem in wereldprimeur.
    smaakbeschrijving volgt later nog op deze bierblog.





    Het Etiket van Kalle - 8,5% Alc. Vol.




    De West-Vlaamse Smaakmakers

    zaterdag 24 november
    van
    11.00u tot 18.00u
    in de verwarmede kadertent op het stationsplein van Kortrijk.

    De bieren worden geschonken in degustatieglaasjes van 12,5cl
    Per glaasje betaald u slechts 1 euro.


    HOP en Drankenhandel Pauwels willen langs deze weg enkele bieren
    van West-Vlaanderen aan het grote publiek voorstellen
    De geselecteerde bieren worden onderverdeeld in vier groepen
    en zijn verkrijgbaar aan één van de vier "biereilandjes" in de tent.
     

     

    Groep 1 : De Zwaardere bieren :

     

    Gaverhopke 12 – Brouwerij ’t Gaverhopke – Stasegem

    Piet-Agoras – bierfirma Het Alternatief – Izegem

    St. Bernardus 8 – Brouwerij St. Bernardus – Watou

    Kalle – Brouwerij ’t Brouwkot – Gullegem

    Halleschelle – Pado – Tielt

    Samaranth – Bierfirma De Leyerth – Ruislede

     

    Groep 2 : Kerstbieren

     

    Melchior – Brouwerij Alvinne – Heule

    Kerstbie – Brouwerij De Bie – Loker

    Père Noël – Brouwerij De Ranke – Wevelgem

    Tsjeeses – Bierfirma De Struise Brouwers – Lo-Reninge

    Wittekerke Speciale – Brouwerij Bavik – Bavikhove

    Stille Nacht – Brouwerij De Dolle Brouwers – Esen

     

    Groep 3 : Hoppige bieren en doordrinkers :

     

    Brugse Zot Blond – Brouwerij De Halve Maan – Brugge

    Poperings Hommelbier – Brouwerij Van Eecke – Watou

    Druïde Blond – Bierfirma Druïde – Deerlijk

    Kerelsbier – Brouwerij Leroy – Boezinge

    Houten Kop – Brouwerij Strubbe – Ichtegem

    Manten – Brouwerij ’t Brouwkot – Gullegem

     

    Groep 4 Huisvest zoete en zoetzure bieren :

     

    Framboise Max – Brouwerij Bockor – Bellegem

    Kasteelbier bruin – Castle Brewery Van Honsebrouck – Ingelmunster

    Duchesse de Bourgogne – Brouwerij Verhaeghe – Vichte

    Rodenbach Grand-Cru – Palm Breweries – Rodenbach – Roeselare

    Liefmans Goudenband – Liefmans Breweries – Dentergem




    Hop in het gezelschap van Dominiek van Drankenhandel Pauwels (boven tweede van rechts)
    en Filip Decock - Projectmedewerker Kortrijk (boven rechts)


    Tweede week van de smaak

    Kortrijk Stad van de Smaak

    18-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echte Belgische familiebieren beschermd door nieuw kwaliteitslabel.

    Een groep van 12 Belgische familiebrouwerijen hebben samen een kwaliteitslabel
    gelanceerd om hun bieren te beschermen.
    Dat gebeurt onder de vlag van de vzw Belgian Family Brewers (BFB).
    Samen produceren de brouwerijen 75 verschillende bieren.



    Het Kwaliteitslabel


    Persbericht 8 november 2007

    met dank aan Marc Lemay (Belgian Family Brewers)


    Het ambacht van het bier brouwen is een passie die door enkele Belgische families al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. De internationale uitstraling die onze bieren vandaag kennen in het buitenland, is dan ook voor een groot deel te danken aan deze vakmensen. Daarom verdienen de authentieke Belgische bieren, die reeds tientallen jaren door dezelfde families worden gebrouwen, een volwaardige erkenning. Net zoals dat bestaat voor wijn, wil de vereniging Belgian Family Brewers een kwaliteitslabel in het leven roepen dat garanties biedt aan de consument betreffende de herkomst en ambachtelijke productie van de authentieke Belgische bieren. Tot de vzw Belgian Family Brewers behoren vooralsnog 12 Belgische brouwerijen, die allen reeds minstens 50 jaar ononderbroken bier brouwen in België. Samen vertegenwoordigen zij 15% van de Belgische bierbrouwerijen, met in totaal meer dan 1500 jaar ervaring in het brouwen van bier op een traditionele wijze. Brouwerijen die zich bij de vereniging willen aansluiten, dienen aan strikte voorwaarden te voldoen.

     

    België, land van het bier

     

    Ons land kent een wereldwijde faam omwille van de traditionele bieren. Uit alle hoeken van de wereld komen toeristen naar hier om onze Pils, Streekbier of Speciale bieren (Abdijbier, Witbier,…) te proeven. De totale bierproductie in België bedroeg in 2006 maar liefst 18.310.726 hl
    waarvan +/- 55% bestemd was voor de export. België kent in totaal meer dan 500 verschillende bieren. Maar krijgen de consumenten wel altijd het bier dat ze denken te kopen? Wat met de etiketbieren die tot verwarring kunnen leiden? Hoe kan de bierdrinker weten waar het bier in zijn glas vandaan komt? Voor bier bestaat er immers geen label dat als waarborg kan dienen naar de consument toe, zoals dat bestaat voor champagne of wijn. Daar brengt de vereniging Belgian Family Brewers nu verandering in, met het Belgian Family Brewers kwaliteitslabel. Met deze erkenning willen de leden van BFB ook de internationale uitstraling van de Belgische bieren vergroten, en een aanspraak maken op het ‘Belgische’ karakter van hun bieren. De opkomst van Amerikaanse bieren onder de noemer ‘Belgian Style’ tonen eens te meer aan dat een ‘Belgisch’ label een toegevoegde waarde zal hebben. Het logo van BFB geeft de consument de mogelijkheid om de echte, originele Belgische bieren te herkennen.


    Belgian Family Brewers kwaliteitslabel

     

    De leden van de Belgische Familiale Brouwerijen engageren zich om de historische en onafhankelijke familiebrouwerijen te promoten en ondersteunen. Het traditionele, authentieke karakter van de Belgischefamiliaal gebrouwen bieren wordt door middel van een kwaliteitslabel erkend en beschermd. Brouwerijen die lid willen worden, moeten aan enkele strikte voorwaarden voldoen, zodat de kwaliteit van het label gegarandeerd blijft. Zo moet de brouwerij een productievestiging hebben in België, en minstens sinds 50 jaar ononderbroken bier brouwen. De bieren die het BFB-kwaliteitsmerk mogen dragen, zijn ook aan voorwaarden onderworpen. Het bier mag uitsluitend in België gebrouwen worden, door een lid van de vereniging, en mag uitsluitend door deze brouwerij gecommercialiseerd worden. Belangrijk is ook dat het bier niet onder een andere merknaam of etiket mag verkocht worden. De vereniging van Belgian Family Brewers heeft een speciaal herkenbaar logo ontworpen, dat als kwaliteitslabel op het etiket van de bieren zal worden aangebracht. De aanwezigheid van het BFB-logo op het etiket, zal een zekerheid bieden aan de gebruiker, die zich terecht vragen stelt bij de afkomst van het bier. Het logo geeft hem de garantie dat het om een uniek product gaat dat geen equivalent kent, en dat door een traditionele, familiale Belgische brouwerij gemaakt is. Daarnaast bundelt de vereniging van Familiale Brouwerijen ook alle informatie over de leden en de bieren die het kwaliteitslabel dragen, op de nieuwe website.

     



    Wie zijn de Belgian Family Brewers?


    De leden van de Belgian Family Brewers vertegenwoordigen samen een aanzienlijk deel van de Belgische biermarkt. Vandaag zijn reeds 12 brouwerijen aangesloten, en samen produceren zij 75 verschillende bieren, waaronder De Koninck, Bush, Ename, Wittekerke, Kriek Max, Tripel Karmeliet, Moinette, Sint Bernardus, Hommelbier, Duchesse de Bourgogne, Kasteelbier en Gouden Carolus. Het volledige overzicht van alle bieren werd opgelijst op de website.
    kijkje op de website
    www.belgianfamilybrewers.be

    15-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noblesse van De dochter van de Korenaar - Baarle- Hertog en Nassau



    "Noblesse" het product van de dochter van de Korenaar.
    De naam van de brouwerij staat synoniem voor het woord 'bier'.




    “Noblesse” als naam voor een bier kiezen daar moet je lef voor hebben.

    Noblesse betekent “voortreffelijkheid” en “waardigheid”


    Remember ook : Noblesse Oblige

    “Als je veel talent hebt wordt er van je verwacht dat je daar ook wat mee doet”.

     

    Ik denk dat brouwer Ronald Mengerink veel talent heeft. 
    Volgens het Brabants Dagblad was hij op zestienjarige leeftijd
     al bezig aan het experimenteren met bier. 

    Hij gebruikte daarvoor de havermoutvlokken uit de voorraadkast van zijn moeder. 

    In Bretagne heeft hij samen met zijn echtgenote Monique Debaat
    een bouwvallig huis opgekocht en gerestaureerd tot in de puntjes.

     Ze hebben het huis verkocht om met het geld  een eigen brouwerij te beginnen. 

    Ze kochten een voormalig winkelgebouw in de enclavegemeente Baarle Hertog en Nassau
    en verbouwden die tot een volwaardige brouwerij. 

    Dus talenten genoeg voor de 44-jarige brouwer.




    "Noblesse" een Duits Kölsch-type gebrouwen in België
    door een Nederlander.


     


    Maar een groot talent ben je pas als brouwer wanneer je een

    voortreffelijk bier kan brouwen met weinig alcohol volume.

     

    En dat heeft Ronald bewezen met zijn eerste biertje “Noblesse”.


    Noblesse – 5,5% Alc.Vol.

    Brouwerij “De Dochter van de Korenaar” – Baarle-Hertog

     http://www.dedochtervandekorenaar.be/






    Goudblond van kleur

    Ietsje wazig.

    Een witte mooie schuimkraag.

     

    De neus heeft een pilsaroma

    Erg moutig

    Met hoppige prikkels

     

    Het biertje laat je een moutige smaak proeven

    Met een lichte hopbitterheid.

    De bitterheid blijft lekker behouden.

    Een frisse doordrinker met smaak.

    Een veredelde pils maar is nog ietsje meer van adel.



     


    Noblesse het eerste bier uit Baarle's eigen bierbrouwerij.

     

     

    Zie ook de mooie reportage over De Dochter van de Korenaar op de bierblog

    van Steven Vermeylen

    “Hier stroomt het bier”

    12-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Dolmenius proeven in het Belgische Stonehenge (Ardennenverslag 3)

    Tijdens onze vakantie in de Ardennen trokken Voske en ik
    richting Weris (prov. Luxemburg), één van de mooiste dorpen van België.




    Het dorpspleintje van Weris.




    De Romaanse kerk Sainte-Walburge dateert uit de 11de eeuw eeuw.
    De vierkante toren is het oudste deel van het gebouw.
    De kerk onderging talrijke verbouwingen in de 16de en 18de eeuw,
    en werd gerestaureerd in de 20ste eeuw.




    Rechtover de kerk staat de "Tour", een oude versterkte woning
    uit de Middeleeuwen met muren in kalk- en zandbreuksteen van 1,60 m dik.



    De gemeente Weris (Provincie Luxemburg) wordt ondanks zijn kleine oppervlakte toch de Megalithische hoofdstad van België genoemd.
    De reden is, dat de deelgemeente van Durbuy bekend staat voor zijn
    megalithische veld.
    Dit veld wordt gevormd door een verzameling
    Dolmens
    (grafmonument van grote stenen)
    en Menhirs (voorhistorische stenen zuilen).
    Dit veld is uniek in België.





    Tweemaal het megalithische veld.
    met zijn Dolmens en Menhirs.



    Wat ook uniek is voor Zythologen is het biertje "La Dolmenius".
    Het bier wordt speciaal gebrouwen voor het “
    Musée des Mégalithes de Wéris”
    door Brasserie
    Saint-Monon d’Ambly (Nassogne).
    We sprongen natuurlijk even binnen.




    Musée des Mégalithes de Wéris




    Bij het Megalietenmuseum ligt een traditioneel klein bakhuis in vakwerk.
    Dit huisje werd gerestaureerd in 2001.
     


     


    De Cafetaria van het Musée des Mégalithes de Wéris
    is niet al te groot.




    La Dolmenius mooi ogend op de puien van het museum.


    La Dolmenius – 6,5 % Alc. Vol.
    Brasserie Saint-Monon (Ambly)

    http://www.saintmonon.be/ 

     


    Amberkleurig biertje met een witte schuimkraag

    Helder met fijne koolzuurpareling.

     

    De neus is vrij moutig en gistig

    Met lichte prikkels van fruit en honing.


     

    Een lichtzurige aanhef

    In het gistsmaakje zijn toetsen van honing te proeven

    Het is een fris biertje

    Een lekkere dorstlesser.



     


    Dolmenius, zo mooi als het dorp.

     


    Een lekker streekbiertje voor het Belgische Stonehenge.

    11-11-2007 om 22:08 geschreven door William Roelens


    07-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Karakter-Bieren Festival 2007 - Poperinge

    In de feestzaal van Hotel Palace, Ieperstraat te Poperinge vond in het
    weekend van 27 en 28 oktober 2007 voor de twaalfde keer
    het Karakter-Bierenfestival plaats.

    Het Poperings Bierproeversgenootschap organiseerde het festival.
    Voor de 12de maal waren Voske en ik erbij.



    Hotel Palace.
    Altijd the p(a)lace te be op het laatste weekend van oktober.




    Een 15 bierstanden waren aanwezig in de prachtige pas gerenoveerde feestzaal.

    De beurs is ook een promotie voor de Belgische (Poperingse) hop.

    De meeste bierliefhebbers komen uit België en Groot-Brittannië en een deel uit Frankrijk.

     

    De deelnemende brouwerijen waren De Struise Brouwers uit Lo-Reninge, Roman uit Mater, De Hoevebrouwers uit Zottegem,  Guldenboot uit Opwijk,  Captain Cooker uit Gent,  Rodenbach uit Roeselare,  Abbaye du Val-Dieu uit Aubel,  Jessenhofke uit Hasselt,  Lefebvre uit Quenast, De Landtsheer uit Buggenhout,  Verhaeghe uit Vichte, Van Eecke en Sint-Bernardus uit Watou,  Leroy uit Boezinge en Drankenhandel Nevejan uit Krombeke.


     


    De prachtige onlangs gerenoveerde zaal. 

     

     

    Het Poperings Bierproeversgenootschap.
    (jammer genoeg niet aangesloten bij Zythos)
    heeft als doel.


    Proeven, genieten en zo objectief mogelijk de lekkere Belgische bieren beoordelen.

    Voor kandidaat-leden van het genootschap is er een wachtlijst.
    Ze beperken het aantal leden tot 24, om het werkbaar te houden.
    Elke tweede dinsdag van de maand komen ze samen, en dat telkens rond een bepaald thema,
    zoals koken met bier of nieuwe bieren proeven die op de markt verschenen zijn.



    De Sympathieke Ann Nevejan van drankenhandel Nevejan
    uit Krombeke is maar al te fier met hun Poperings Nunnebier.


    Het bier wil een tegenhanger worden voor de patersbieren, de abdij- en trappistenbieren,
    die ook in de regio worden gebrouwen.
    Het Nunnebier wordt trouwens ook geschonken in een typisch bolglas of trappistenglas.
    Het Poperingse Bierproeversgenootschap neemt het peterschap van het nieuwe bier op zich.




    Niet enkel het bier was aanwezig maar ook één van de nunnen (Nonnen).
    Zeg maar levende promotie.



    Een bierstand waar ik de meeste tijd hebt doorgebracht en dit door de uitzonderlijke
    kwaliteit en diversiteit van hun bieren was de stand van
    De Struise Brouwers.
    Struise Carlo, Urbain en Philippe pakten uit met hun prachtig gamma Struise bieren.

    Kloeke Blonde
    Tsjeeses
    Struiselensis
    Struise Mikkeller
    Pannepot
    Black Albert van 't vat


    http://struise.noordhoek.com/


    Nee, niet Belgisch maar de schitterende
    "Unearthly" (Imperial India Pale Ale) van de
    Southern Tier Brewing Company. Een IPA van 11% Alc.Vol.
    Thanks Urbain voor het proeven.



    Nog meer foto's en tekst
    vind u onder deze mooie dame.
    Klikt eender waar en u bevind zich op het
    Karakter-Bieren Festival in Poperinge


    07-11-2007 om 17:05 geschreven door William Roelens


    04-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle Belgische Bieren - gebundeld in één boek

    Alle Belgische Bieren



    De nieuwe bierbijbel!
    Liefst 750 soorten Belgische bieren worden hier voorgesteld.


    Sinds onlangs is er een nieuw bierboek op de markt.  En wat voor één!.

    “Alle Belgische Bieren” een dikke bundel van 1567 pagina’s met een
    overzicht van maar liefst 750 Belgische bieren.

    De bieren staan netjes alfabetisch gerangschikt en zijn voorzien van een foto
    van een volle fles en een uitgeschonken versie van het bier in het originele bierglas.

     

    Heel mooi.  Alle bieren zijn op dezelfde wijze gefotografeerd en voorgesteld.



    Alle bieren op dezelfde manier voorgesteld.
     


    Via pictogrammen naast de foto
    onthullen de brouwers de objectieve facts en figures van elk bier: gisting, bierstijl, samenstelling, alcoholpercentage, kleur, helderheid, schenkmethode en -temperatuur. Ook het karakter en de smaak van de bieren worden kort omschreven.




    Links vind u alle informatie van het bier.
    Deze informatie werd door de brouwers zelf verschaft.
    De ene is al opender dan de andere.


     

    Onderaan is er plaats voorzien om uw eigen mening en bevindingen over het bier op te schrijven.

    Het boek is uitgegeven in drie talen, broederlijk naast elkaar: Nederlands Frans en Engels.

    Naast de opsomming van de bieren is er ook een uitleg voorzien over het brouwerjargon  en een definitie van de bierstijlen in België. Op het laatst vind u alle momentele bestaande Belgische brouwerijen en bierfirma’s weer.




    Een boek voor ieder Belg die graag een biertje lust.


     

    Het werk is een soort bijbel geworden en iedereen die
    graag een Belgisch biertje lust zou dit werk beslist in huis moeten hebben. 
     
    Een boek die u vlug eventjes ter hand zal nemen na of bij het proeven van een biertje.

     

    Het boek is nog niet helemaal perfect wat begrijpelijk is. 
    Er staan hier en daar enkele onjuistheden in die voor de leek niet zullen opvallen.

    Maar daar kan de schrijfster niets aan doen, want alle informatie komt van de brouwers.

    Het zijn ook enkel de traditionele bieren die vermeld zijn.
    Etikettebieren of gelegenheidsbieren zal u hier niet in terug vinden.
     

    Een boek als dit, zal en kan bij het herdrukken nooit af zijn,
    want ieder maand komen er nieuwe Belgische bieren op de markt.

     

    Maar al bij al is het iemand gelukt om het beste van de
    deze Belgische bierwereld samen te bundelen.

    En dat dit juist een dame is die dit huzarenstukje voor mekaar gekregen heeft
    maakt het alleen maar mooier.

     

    Een dikke proficiat aan Hilde Deweer
    en De Group Vandamme voor de fotografie
    en allen die hun medewerking verleend hebben.

     

    Uitgegeven bij de Stichting Kunstboek, "Alle Belgische Bieren"
    is verkrijgbaar in de boekhandel.
    35 euro is een spotprijs voor deze uitgave met
    750 prachtige kleurenfoto´s en een schat van informatie.





    Maurootje mijn kleinkind uit Lauwe
    toont fier de pagina van mijn eigen bier gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne uit Heule
    Door het enorme succes is "Maurootje Lauwse Saison" nu een
    blijvende naam geworden op de Belgische biermarkt.


    http://www.stichtingkunstboek.com/

    04-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jessenhofke - Biobier uit Kuringen

    De bio bieren kennen een stille opmars.

    Dank zij kleine artisanale brouwers vinden ze stilaan de weg naar het grote publiek.

    In feite moeten ze qua smaak niet onderdoen voor de gewone bieren.

    Maar doordat ze soms te lang in  de natuurvoedingswinkels blijven staan
    waardoor ze oud zijn als ze naar de klant gaan is de smaak soms niet meer optimaal.

     

    Voor de bierproeverij met Poperingse hop had ik een vers bakje
    Jessenhofke besteld in
    Biomarkt te Kortrijk.

    Twee dagen later belde de uitbaatster mij persoonlijk op dat ik het mocht gaan ophalen.

    Als dat geen service is!



    Jessenhofke is een blond bier.
    Met de avondzon treden kleurveranderingen op.


     

    Ik had het biertje al geproefd op het Vilvordia Bierfestival.

    Het had mij aangenaam verrast.  Ik vond het een van de betere bio bieren die ik al geproefd had.

     

    Jessenhofke is een bier gebrouwen in de Proefbrouwerij naar een recept van

    Gert Jordens van bierfirma  Beer, Bed & Breakfast Jessenhofke uit Kuringen bij Hasselt.

     

    Gert is informaticus van beroep maar een huisbrouwer in hart en nieren.

    Samen met zijn echtgenote Christel houden zij het Beer, bed & breakfast Jessenhofke open.

    Daar nodigen ze de mensen uit om samen met hen een brouwdag door te brengen

    en het productieproces van A tot Z mee te volgen in de huisbrouwerij.

    Dit gebrouwen bier wordt niet gecommercialiseerd en dient enkel voor thuisconsumptie.

     

    U kunt er ook overnachten in hun twee ingerichte kamers met als typische namen, “De mout-en de hopkamer”.



    Jessenhofke doet zijn intrede in het mooie Belgian Beer Sommelierglas.
    met een prachtige witte schuimkraag.

     



    Het Biobier “Jessenhofke” waar we het nu over hebben is proefgebrouwen in Kuringen.

    Maar wordt in grotere hoeveelheden verder gebrouwen bij De Proefbrouwerij
    Het bier is er enigzinds bitterder op geworden.
    Wat de smaak alleen maar ten goede komt

     

     

     

    Jessenhofke 8 % Alc. Vol.

    Blond biertje met witte stevige schuimkraag.

    Het aroma is fruitig
    Moutig en kruidig.

    De smaak is ietsje moutig maar
    kruidige en hoppige toetsen laten niet lang op zich wachten
    bitter van bij de aanzet
    en het vloeit ook bitter uit

    Een droge afdronk
    een lekker evenwichtig biertje

     

    Ondanks de aanwezigheid van knoflook in het bier

    heeft niemand het op de proeverij gesmaakt.
    De meeste leden vonden dit bier het beste van de avond.

     

    Een pracht van een degustatiebiertje


    Een prachtig biertje in een mooi proefglas



    Deze mooie bierglazen zijn te koop in de beercorner van de O'Cool vestigingen
    Ze zijn ontworpen voor Bierpassiemagazine



    Mooi met de ondergaande zon.
    zie ook het Biologo op het etiket


    Het etiket met een milieutip

    01-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!