Inhoud blog
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    31-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herkenrode Bruin - St. Jozef Opitter





    Herkenrode Bruin



    De officiële voorstelling van Herkenrode Tripel vond plaats tijdens

    het lanceerweekend op 11 en 12 juli 2009 op de abdijsite van Herkenrode,

    Geroen en ik hadden het voorrecht om veertien dagen later

     dit Limburgs abdijbier te proeven in de brouwerij St. Jozef zelf op uitnodiging

    van de Hr. Jef Cornelissen Junior zaakvoerder van de brouwerij.

    Lees : Brouwerij St. Jozef - Opitter










    Inmiddels is er een tweede abdijbier uitgebracht,
    Herkenrode Bruin.

    Meer dan 200 jaar na het stilleggen van de brouwerij,
    heeft de abdij nu eindelijk twee abdijbieren die haar naam dragen.

     

    Om een eeuwenlange traditie te herstellen,
    de specialisatie van Herkenrode in abdijproducten te promoten
    en natuurlijk ook om een beetje geld in het laatje te brengen
    ter dekking van de hoge kosten,
    werd samen met Brouwerij Sint-Jozef uit Opitter de idee
    opgevat abdijbieren te lanceren.
    Robert Putman, voormalig ingenieur-brouwmeester van Cristal Alken,
    werd gevraagd om het Herkenrodebier te ontwikkelen.
    Hij kreeg volgende opdracht mee:
     "een bier brouwen met de stoerheid van de Graven van Loon,
    de elegantie van de abdissen van Herkenrode
    en de aroma's van de kruidentuin. (bron : www.Herkenrode)














    Herkenrode Bruin 7% Alc.Vol.

    Brouwerij St. Jozef - Opitter





    Donker amberkleurig bier met koperen gloed

    Licht beige schuimkraag.
    Mooie fijne koolzuurpareling.

     

    Wanneer u uw neus boven het glas houd

    ruikt u een zoete moutaroma

    Karamel

     

    De eerste slok is zoet

    Karamel eist de hoofdrol.

    Heel diep enkele lichte bittere toetsen.
    Kruidige prikkels komen nu en dan even boven piepen
    en brengen kleine veranderingen in de smaak.

    Het zoete (gebrande suiker) blijft tot het einde aanhouden.

    Het bier mocht ook ietsje meer body hebben.
    Ik vind het persoonlijk een te zoet
    bouquet.

    Een snoepjesbier die toch veel mensen zal bekoren.

     

    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge voor het bezorgen
    van het biertje



     

    Brouwerij St. Jozef

    Itterplein 19
    3960 Bree - Opitter
    België

    Tel. +32 89 86 47 11
    Fax. +32 89 86 74 19

    info@brouwerijsintjozef.be

     

    Abdij Herkenrode




    31-03-2011 om 15:32 geschreven door William Roelens


    27-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zythos Bierfestival Editie 2011 - St. Niklaas



     

    Zythos Bierfestival Editie 2011





    Voor de laatste maal trok ik samen met duizenden andere bierliefhebbers
     richting St. Niklaas om er het achtste Zythosbierfestival bij te wonen.
    Met de laatste maal bedoel ik niet dat dit het einde betekent van
    dit ondertussen beroemd bierfestijn.
    Neen, de negende editie zal in 2012 volgens de laatste berichten plaats vinden in Leuven.
    De vertrouwde stadsfeestzaal in St. Niklaas wordt afgebroken
    om er nieuwe woongelegenheden op te plaatsen.
    De nieuwe zaal in opbouw zou te klein zijn om dit grootse festival
    nog langer te kunnen herbergen.
    Dus vanaf volgend jaar naar de bierstad Leuven!  Waarom niet?






    Rijen geduldige wachtende bierliefhebbers tot de deuren open gaan.



    Het Zythos bierfestival is aan het groeien.
    Het is momenteel het grootste in de Benelux en volgens mijn opinie
    staat het in de top tien van Europa.
    Er stonden nu al een 60 brouwerijen en bierfirma’s met een 200-tal bieren
    en volgens Zythosvoorzitter Jan Rumes moesten ze dit jaar
    een 30 brouwerijen en bierfirma’s teleurstellen wegens gebrek aan plaats.
    Dus volgend jaar in de studentenstad zullen alle Belgische brouwers en bierfirma’s
    een plaatsje vinden. Misschien zal InBev er nu ook een stand reserveren?

    Na een drietal dagen op het Alvinne Craft Beer festival
    (twee dagen festival + een dag opbouw)
    doorgebracht te hebben
    maakte uw vermoeide verslaggever deze onderstaande foto-impressie.







    Ronald Mengrink van brouwerij De Dochter van de Korenaar tapt hier een van zijn
    heerlijke bieren. De Embrasse Oak Aged Single Cask (9%Alc.Vol.).
    Een prachtig bier met aroma's van vanille, chocolade en koffie.
    Zoete smaak met bittere toetsen van koffie, donker fruit.

     

    Bij de laatste afvulling waren er een paar whiskyvaten bij waar 'peated whisky'op gerijpt had.
    Het bier wat uit deze tonnen kwam was zó lekker dat ik besloten heb
    om er een 'single-cask filling'van te maken.
    Normaal wordt de Embrasse Oak Aged geblend, nu dus maar even niet.
    Ik ben zelfs zo onder de indruk van de geweldige smaak-ontwikkeling
    die het bier in deze vaten ondergaat dat ik gelijk op zoek gegaan ben
    naar een whisky-stoker die een mooie peated whisky maakt.
    En ik heb er een gevonden!

    Over een paar weken komt er een lading verse whisky-vaten aan
    van 'Connemara irish peated whisky'.
    Embrasse zal daar zo'n 3 maanden op rijpen,
    waarna daarna de vaten teruggestuurd worden naar de
    distilleerderij om er weer whisky op te laten rijpen.
    Ook voor de distilleerderij wordt dit dus een experimentje.
    Bron : Persoonlijke e-mail van Ronald Mengrink





    De Dochter van de Korenaar had naast de ‘gewone’ Embrasse Oak Aged Blended 
    (9%Alc.Vol.) ook een speciale versie
    Embrasse Oak Aged Single Cask Peated Malt (9%Alc.Vol.) bij.
    Ook een unieke Bravoure O.A.S.E  (6,5 %Alc.Vol.)maakte het gamma compleet.







    Ma Mère Spéciale  (6% Alc.Vol.) was het nieuwe biertje van brouwerij De Leite
    uit het West-Vlaamse Ruddervoorde.
    Heerlijk verfrissend bitter biertje met toetsen van citrus







    Carinne Vandekinderen en brouwer Luc Vermeersch waren maar
    al te blij met de positieve commentaren van hun nieuw biertje.
    Het etiket is een ontwerp van een van de zonen van kunstenaar
    Rik Vermeersch.







    Links : Mme Jeaninne Marois, Présidente et Fondatrice
    du Mondial de la bière de Montréal.
    Rechts : Marie Josee Lefebvre
    Coordonnatrice Generale /
    Algemeen directeur van de Mondial de la Bière







    Els echtgenote van Kris Herteleer van de Dolle brouwers samen met haar twee zonen
    in hun origineel visbrouwstandje






    "Verse vis 6% Alc.Vol." een nieuw brouwsel uit Esen?  Eigenlijk niet.
    Er zou reeds een gelijkaardig brouwsel geweest zijn met minder alc%
    Het ongehopte bier met
    melkzuur en cydergist is een antwoord van Kris Herteleer
    op een  artikel die in de Zytholoog verscheen. 
    Iemand verwees naar experimentele brouwsels die je niet kan kopen. 
    De persoon in kwestie vergeleek het zoals naar de markt te gaan om verse vis te kopen en
    eenmaal aan het kraam is de vis allemaal uitverkocht.
    Vandaar de leuke reactie van Kris







    De sympathieke Jef Goetele van 't Hofbrouwerijke uit Beerzel
    had ook drie nieuwe biertjes bij.



     



    Eentje was Chaamse Tripel (7% Alc.Vol), een blond biertje met fruitige aroma's en
    een malse citrussmaak.







    Bij brouwerij De Graal uit Brakel kon je Mouten Kop (6% Alc.Vol.) proeven.
    Dit bier werd gecreëerd door vier jonge hobbybrouwers. (De Hopjutters)
    Dit kruidige naar kardemom smakende bier werd uitgeroepen tot
    Beste Hobbybier van Vlaanderen 2010 als winnaar van de
    Brouwland Biercompetitie.






    Voor originaliteit moest u dit jaar bij brouwerij Smisje zijn.
    Voor het eerst wordt gebruik gemaakt van een
    hoprandal bij het tappen
    van een Smiske R-Ale (7% Alc.Vol.)












    De hoprandal 




    Die « hoprandal » is een leeggehaalde luchtfilter waarin droge hopbellen worden geplaats.
    Het getapte bier loopt eerst door de hop heen en bekomt
    alzo een ter plekke bekomen “doorstroomdryhopping”.

    Steven Pauwels, de Vlaamse brouwer van de Boulevard Brewery
    gevestigd in Kansas City, stelde dit nieuw woord voor aan Chris Bauweraerts.
    In het Engels had hij het over : “thruestreamdryhopping”  ).

    Het Bier alzo getapt is een vernieuwende zegen voor hopliefhebbers.

    De Blind Tiger organiseert ten gepasten tijde een “hoprandalfest”:
    zesmaal hetzelfde bier word er dan aangeboden en elk Bier stroomt
    dan doorheen zijn eigen « hoprandal ».
     Elke « randal » is dan gevuld met een andere hop zodat de hoparoma
    en smaakperceptie voor de getapte Bieren verschillend is.

    Elke dag wordt de hop in de « hoprandal » vervangen.

    Brouwerij SMISJE was nu de eerste Belgische brouwerij die de
    “doorstroomdry-hopping” toepaste, een primeur voor het ZBF !
    Bron : Persoonlijke E-mail : Chris Bauweraerts













    Al jaren aanwezig op het Zythos Bierfestival is brouwerij De Ryck
    met hun schitterende gamma Arendbieren.
    Boven : de altijd lachende Miek Van Melkebeke dochter-van An De Ryck
    Deze laatste in het gezelschap van Luc Vermeersch (brouwerij De Leite).
    Dit jaar viert Brouwerij De Ryck hun 125 jaar bestaan.







    Ronny De Wolf en echtgenote Hilde van brouwerij Wieze (Rham bvba) 




    Ronny startte in 2009 na lang beraad en overleg een nieuwe brouwerij op.
    Daar brouwerij Haacht de merknaam Wieze niet meer gebruikte
    kon Ronny het patent op deze populaire naam bemachtigen
    en zijn brouwerij de naam Wieze meegeven.

    Van toen werd de Wieze Tripel Blond en Bruin geboren
    of beter gezegd gebrouwen.

    De brouwerij in de Schrovestraat 70 is de plaats waar deze
    bieren gebrouwen worden
    .
    Ik heb vergeten te vragen of er nieuwe oktoberfeesten komen in Wieze?
    Op 28 en 29 mei is er een Opendeurdag voorzien






    Wieze Tripel Blond (8% Alc.Vol.) in origineel glas.
    Fruitig biertje met een lekkere hoppigheid.
    Toetsen van koriander, citrus en mandarijntjes.





    Klik hier voor meer gratis... 
    Een lekker biertje degusteren kan ook met een kleurrijk strikje aan!






    Klik hier voor meer gratis... 
    Dat bier met een niet al te hoge alcohol % ook lekker kan zijn bewijst
    deze Tumulus 800 (6% Alc.Vol.).  Alain Maes van de kale Ridders
    tapt het met heel veel liefde in het proefglaasje. 




    De Bieren Tumulus Magna (9% Alc.Vol) en de Tumulus 800 (6% Alc.Vol.)
    worden voorlopig nog gebrouwen bij De Proefbrouwerij
    De droom van de Kale Ridders blijft natuurlijk om ooit een eigen brouwerij
    op het grondgebied van Landen te installeren. Ze zijn allen afkomstig van Landen
     en willen hun naam en logo verbinden aan hun mooie stad en streek. 
    De naam Tumulus is verbonden aan de indrukwekkende graftomben of tumuli.
    Later willen ze nog een lichter bruin bier onder de naam Tumulus op de
    markt brengen.  En heb ik dit biertje dank zij Bart
    toevallig niet kunnen proeven op het Festival?
    Ik vond het veelbelovend!





    Klik hier voor meer gratis...
     Kale Ridder Bart Landuyt in gezelschap van buitenlandse bierliefhebbers.
    tweede van rechts is Gunther Bensch Zaakvoerder bij Bierfirma Montaigu







    Klik hier voor meer gratis...
    Dit jaar opmerkelijk veel mooie dames achter de tapkranen.
    Hier een schoonheid die brouwerij Domus uit Leuven vertegenwoordigde.
    Ik proefde hun Port Angel (9% Alc.Vol.).
    Een nogal zoet zwaar aromatisch brouwsel met een neus van Porto.







    Klik hier voor meer gratis...
    De roze olifant de trots van Huyghe.  Dit jaar op een voetstuk in de spotlights.
    De brouwerij uit Melle pakte uit met een paar nieuwigheden.
    Artevelde Premier Grand Cru - Nieuw recept (8,5% Alc.Vol.)
    Delirium Red - Nieuw recept (8,5% Alc.Vol.)
    Floris Poire - Nieuw recept (3,6% Alc.Vol.) en
    La guillotine - Nieuw recept (9,0% Alc.Vol.)





    Klik hier voor meer gratis...
    Deze charmante dame kon mij bekoren met een La guillotine (9,0% Alc.Vol.)
    Een goudblond biertje met een licht moutige en fruitige neus.
    Zoet bier met toetsen van warme alcohol en fruit






    Klik hier voor meer gratis...
    Deze Huyghe fans hadden waarschijnlijk de 15 verschillende biertjes van
    brouwerij Huyghe achter de kiezen!






    Klik hier voor meer gratis...
    "Born in a Brewery" en recht in de lens kijkend brouwer Marc Struyf
    van brouwerij Den Triest.  Deze brouwer uit Kapelle-op--den-Bos weet
    heel goed wat brouwen is.  Zijn bieren zijn dan ook echte pareltjes!
    Ik proefde er zijn hopbitter biertje "De Neus" (7,5% Alc.Vol)






    Klik hier voor meer gratis...
    Toch even wennen aan de nieuwe look van Gruut brouwster
     Annick (Nicky) De Splenter.  Jong en smakelijk zoals haar
    nieuw biertje "Gruut Inferno" (9% Alc.Vol.)
    Wat Jean en Ray al niet teweeg brengt!






    Klik hier voor meer gratis...
    Nicole Desutter vertegenwoordigster van brouwerij Van Steenberge
    met een Italiaanse Fan van de bieren van Bios of van Nicole?






    Klik hier voor meer gratis...
    De sympathieke en mooie Julie Dilewyns (brouwerij Dilewyns) tapt voor 
    mij een heerlijke Vicaris Tripel (8,5% Alc.Vol.)
    Weldra zullen de bieren uit hun eigen Italiaanse brouwketels (Vele) vloeien.
     






    Klik hier voor meer gratis...
    De lieftallige echtgenote van Grégory Verhelst
    (Brasserie Artisanale de Rulles) tapt een Rulles Triple (8,4% Alc.Vol) 






    Klik hier voor meer gratis...
    Rulles Triple (8,4% Alc.Vol) Een lekkere Goudblonde tripel.
    Hoppig en bitter zoals een karakterbiertje moet zijn.







    Klik hier voor meer gratis...
    Op het middenplein tref ik Zytholoog Paul Meeussen patron van
    't Antwaerps Bierhuiske aan.  Hij was vergezeld van zijn diensters.
    Ze noemen dat een werkbezoek.


     

        Klik hier voor meer gratis...
    Ze kunnen niet ontbreken de mensen van BAB.
    De rode Brigade uit Brugge was weer sterk vertegenwoordigd!







    Klik hier voor meer gratis...
    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaalke.
    Ditmaal een Look-A-Like Erica van Tielen.
    Deze roodharige schoonheid fluisterde me heel zachtjes in het oor
    "Weet u wanneer en waar het volgende Zythos Bierfestival doorgaat?"
    "Neen" antwoorde ik.
    "Op 28 en 29 april 2012 In de Brabanthal te Leuven"
    Ik kon het moeilijk geloven tot ik vandaag bericht kreeg door de voorzitter van
    Zythos die het bevestigde.

    Zo zie je maar hoe betrouwbaar leuke roodharige meisjes zijn
    die een biertje lusten!








    Alle Info over brouwerijen, bierfirma's, bierfestivals  enz.

    http://www.zythos.be/

     




     

    27-03-2011 om 18:23 geschreven door William Roelens


    20-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unkerzak - De Proefbrouwerij





    Unkerzak
    Bier van Kalken










    Unkerzak is karnemelk met brokken roggebrood gekookt,
    zonder toevoeging van bijvoorbeeld suiker of zout
    omdat die stoffen eerder duur waren.
    Volgens dat artikel is unkerpap dus een zeer eenvoudig recept
    dat waarschijnlijk vooral door het armere deel van de werk- of landbouwbevolking
    zal gegeten zijn (zowel bijvoorbeeld tijdens of na het werk op de akker of in de meersen).









    De hierna volgende verklaring zou echter betekenen dat de scheldnaam betrekking
    zou hebben op de welstand van een deel van de bevolking.
    Rijke boerenzoons hadden de gewoonte om tijdens een avondje
    uit of ter gelegenheid van een kermis gedroogde paardenmest
    mee te nemen om aan een mogelijk lief te kunnen aantonen
    dat ze van goede komaf waren.
    Die gedroogde stukken paardenmest werd in sommige streken
    (onder andere in Lede) “unker” genoemd.
    In dit geval zou de verklaring verwijzen naar een persoon
    of “zak” die kwam “stoefen” met zijn goede komaf.
    Bron : http://www.henkdeconinck.be/spotnamen/kalken.htm

    Ondertstaande Unkerzak heeft niets met pap of paardenmest te maken
    Het is een bier voor Kalken.
    Waarschijnlijk ontstaan in 1996 – 1997 door de
    Voleybalclub van Kalken

    Met dank aan Geroen voor het bier!.

     

     

    Unkerzak – 7% Alc.Vol.

    Proefbrouwerij – Lochristi




    Goudblond bier met witte schuimkraag
    Weinig koolzuurpareling

     

    De neus is veelbelovend

    Moutig en fruitig

    Met hier en daar wat karameltoetsen

     

    De smaak is zoet

    Moutig
    Ook hier fruitige toetsen die even naar boven komen

    In de achtergrond enige bitterheid

    Die blijft hangen tot in de afdronk

     

    Geen topbiertje maar al bij al een smakelijk brouwsel.

     

    Jammer van het etiket!

    Het lelijkste etiket die ik de afgelopen jaren onder ogen heb gekregen"

    met 0,0% aan informatie.
    Een Belgisch bier onwaardig!

     


     

     

    INFO :

     

    De Proefbrouwerij

    Doornzelestraat 20
    9080 Lochristi
    Tel. 0032 9 356 71 02
    Fax 0032 9 356 71 03

    info@proefbrouwerij.com


    20-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AmBassadeur - De Proefbrouwerij





    AmBassadeur
    Het bier van de Zythologen





    Verleden jaar zijn de eerste  Zythologen afgestudeerd!
    Geïnteresseerde mannen en vrouwen uit het hele land verfijnden gedurende

    twee jaar hun kennis in onze Nationale drank.
    In de Syntra scholen van Roeselare en Haselt leerden ze de
    basiskennis van bier kennen.
    Ook het professioneel bierproeven werd hen door ervaren leraars aangeleerd.
    Om het kennispakket volledig te maken werd ook
    de combinatie van bier en gastronomie aangeleerd.
    Op twee gastronomische avonden heb ik als gastjurylid kunnen kennis maken
    met de gedrevenheid van enkele Zythologen van deze eerste lichting.










    En gedreven zijn ze wel, want een paar maanden later hebben ze

    hun eerste bier op de markt gebracht.

    Niet zo maar een bier, neen, moeilijk gaat ook dachten ze. 
    En onder leiding van hun leraar Robert Putman
    (voormalig ingenieur-brouwmeester van Cristal Alken) 
    lieten ze volgens hun recept in de Proefbrouwerij te Lochristi
    een groen gehopt bier brouwen.
    In Amerika vrij populair, langs hier nog niet volledig ingeburgerd.
    In België was brouwerij De Ranke met hun HOP Flower als
    eerste brouwerij die dit proces aandurfde
    Green Hopping is een handelwijze waarop verse hop rechtstreeks van het veld
    (zonder drogen) naar de kookketel wordt gebracht.












    Zytholoog Koenraad Goddeau was verantwoordelijk voor deze opdracht.
    Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië bracht hij de
    verse saazer hopbellen mee en reed met het groene goud
    onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi.
     
    Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om
    de hop om te draaien en zo vers te houden.

    Zoals je weet maakt droge hop de hop veel stabieler
    en de bruikbaarheid is het hele jaar door verzekert.

    Natte hopping of green hopping zoals de Ranke en nu de  zythologen het gebruikten

    moet onmiddellijk in natte toestand verwerkt worden
    Het maakt de smaak van het bier veel sterker en
    doet de aroma kwaliteiten beter naar voor komen.
    Het bier wordt door greenhopping een seizoensgebonden product,
    vergelijkbaar met de Nouveau Beaujolais maar nu voor bier.











    Ze noemen hun bier AmBassadeur.

    Deze naam geeft volledig weer waar dit exclusieve bier voor staat:
    Ambassadeur zijn voor alle Belgische bieren.
    Ze hebben een 1000 liter van het bier afgevuld in 75cl flessen.
    De flessen zijn genummerd van 0001 tot 1110 en dat maakt het bier
    door de beperkte oplage
    tot iets speciaals.

    Met dank aan Françoise Roelandts die mij het nummer 0675 bezorgde













    AmBassadeur – 8,8% Alc.Vol.
    Gebrouwen naar aanleiding van een recept van de
    eerste afgestudeerden van de Syntra-cursus van Zythologie,
    onder Ir. Robert Putman.

    De Proefbrouwerij – Lochristi.





    Goudkleurig bier met een mooie fijne

    witte schuimkop.

     

    De neus laat ons hoppige aroma’s ruiken

    Met toetsen van fruit en zoete mout

     

    De smaak is hoppig met

    een lekkere bittere toets in de achtergrond
    Het zoete blijft bij elke slok  aanwezig,

    maar verandert dan in een aangename hopbitterheid.
    Fruitige toetsen laten zich ook in de smaak opmerken
    Het is een bier mooi in balans

    Met karaktertrekjes van de greenhopping.

    Het bier heeft een droge afdronk

    En laat wat leuke bitterheid in de mond achter.

     

    Ik had het al mogen proeven op het Bierfestival van Hasselt.
    Enkele maanden later stel ik vast dat het bier goed geëvolueerd is

    De smaken zijn er nog beter op geworden.
    en het heeft ook meer aan body bij gewonnen.


    INFO :

    Syntra West

    De Proefbrouwerij

    Doornzelestraat 20 - 9080 Lochristi
    Tel. 0032 9 356 71 02 - Fax 0032 9 356 71 03
    info@proefbrouwerij.com





    18-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Craft beer Festival 2011 - 4/4




    Alvinne Craft beer Festival 2011
    a yearly discovery of some of the world's
    most innovative microbreweries

    4de en laatste Deel









    DE TOEKOMST VAN BIER
    Alvinne Craft Beer Festival

     

    Tekst © Ariël Meeusen

    Waarvoor dank



    Special Guest

     

    Armand De Belder van 3 Fonteinen is eigenlijk de vreemde eend in de bijt.
    Hij is de 'special guest' op dit bierspektakel.
    Hij presenteert er de oudste bieren van België, zijn Lambiks en Geuzes.
    De meest bijzondere is in dit geval de Zwet.be.
    Een donker Porterachtig bier, gebrouwen met wilde gisten (Brettanomyces Lambicus?).
    In tegenstelling tot wat velen beweren zet Armand op zijn affiche,
    dat z'n Kriek Lambik gemaakt is met Poolse kersen.
    Dus niet met die uit Schaarbeek!








    Special Guest : Armand De Belder van 3 Fonteinen






    De producten van Armand




    Over en weer struinend tussen al die heerlijke bieren, geuren en smaken,
     ontkom je niet aan het warme gevoel van de alcohol die langzaamaan
    bezit van je mond en keel gaat nemen en je geest wat lichter maakt,
    waardoor je wat meer durf aan de dag legt.
    I've seen beer's future, and its name is Alvinne Craft Beer Festival.
    En daarmee dank aan al die geweldige brouwers die mij deze eye-opener
    hebben verschaft op dit festival.
    Op naar editie 2012.






    Jerome Rebetez van de Brasserie des Franches-Montagnes (BFM) uit de
    Jura - Zwitserland







    Cuvée Alex le Rouge (10,3%Alc.Vol) Een Russian Imperial Stout
    uit Zwitserland







    Twee buitenlandse bierfanaten bij Stephan aan de stand van Alvinne







    Struise Brouwer Carlo Grootaert ernstig bezig!








    Brian Stillwater Strumke USA





    Brouwers:


    België

    Alvinne, Struise Brouwers en 'special guest' 3 Fonteinen


    Denemarken

    Fano, Norrebro, Croocked Moon, Mikkeller en Grassroots (deels USA)


    Duitsland

    Braustelle, Freigeist Bierkultur en Ganstaller


    Italië

    Del Ducato en Revelation Cat (bis)


    Nederland

    De Molen en Emelisse


    Verenigd Koninkrijk

    Thornbridge


    USA

    Stillwater Artisanal


    Zwitserland

    BFM



    Gespot






    Brouwer Frank Boon bij Marc en Glenn van Alvinne







    Brouwer Marc Limet van brouwerij Bink uit Kerkom.






    Bierproever Partick uit Belsele in gesprek met Jan Menken (NL)






    Dirk Van Esbroeck en echtgenote Fleur








    Chuck Cook (USA) beer writer various magazines and books in gezelschap
    van Don Feinberg (Oprichter Ommegang brewery USA).
     







    Tim De Roeck, Klaas Dellaert en vriendin zijn aan het Poggen.
    Proeven, Ontdekken en Genieten.
    De Gentse biervereniging was duidelijk aanwezig.!!







    Stephan Beaumont, Bekend bierschrijver uit Canada,







    Klik hier voor meer gratis...
    Ingeborg Hoornaert en
    Stevie Vandekerkhove uitbater van de Gainsbar
    uit Kortrijk naast Davy Spiessens brouwer van Alvinne









    Twee Kortrijkse meisjes Celine en Annique in gezelschap van zanger Robbie
    uit Parijs aan de stand van Alvinne






     Klik hier voor meer gratis...
    Bryna Berezowska een sopraan uit Evenston (USA) verliefd op bier!
    Ze liet geregeld haar Operakwaliteiten horen.






    Ariël Meeusen (schrijver van het artikel "De Toekomst van Bier"
    Die u kon lezen tussen de vier voorbije fotoreportages van het ACBF 2011.
    Waarvoor dank.






    De slotsom

    In het verlengde van bovenstaand verhaal wil ik graag wat
    conclusies en suggesties voorleggen.
    Ik ben namelijk van mening dat, als we de bierbeleving doorlichten
    er spannende en interessante dingen aan het gebeuren zijn. Wereldwijd.
    Van Japan tot Amerika, van Italië via België en Nederland tot Denemarken en Duitsland.
    Als je dit ACBF en de bijbehorende brouwers vergelijkt met het Zythos Bier Festival
    en hun brouwers op het in Sint Niklaas, zijn er op dat laatst genoemde bierfeest
    vooral veel bieren van dertien in een dozijn.
    Bieren die de massa aanspreken, maar die straks door de grote
    bierconglomeraten worden gekopieerd en die dan de kleine(re) brouwers
    weer van de markt zullen verdringen.
    We hebben het ruim een eeuw lang zien gebeuren bij pils.
    Dat gaat een stuk moeilijker bij de Craft Bieren van de power brouwers.
    Maar het is wel aan te bevelen dat ze onderling een
    soort Appellation d'Origine Contrôlée afspreken
    [inclusief een soort eigen 'mise en bouteille' code].


    Dat de consumens weet dat hij met serieus gebrouwen bieren in aanraking komt
    en niet met nepbier uit een fabriek.
    Dat al op het etiket duidelijk is wat men drinkt en hoe het gedronken moet worden.
    Wat hier dan in het verlengde van kan liggen is een soort opsplitsing in Bierhuizen
    – niet te verwarren met bierfirma's – en de vorming van een soort overtreffende trap
    in de vorm van de 'bier-châteaux'.
    Deze twee zorgen ervoor dat er bier van topkwaliteit wordt gebrouwen,
    gedistribueerd en gepresenteerd.
    Dat betekend wel dat dit met een bepaald soort professionalisme aan de dag moet leggen,
    wat nu nog wordt ontbeerd.
    De cracks die zo gepassioneerd met hun bier bezig zijn,
    verdienen opvolging in de diverse volgende stadia
    die het bier tot de consumens moeten brengen.
    Hetzij via de drankenhandel, hetzij in het café of restaurant.
    Er liggen trouwens onvoorstelbare mogelijkheden voor Bier & Gastronomie combinaties
    in het verschiet als je dit soort bieren gaat presenteren in je restaurant,
    maar hierover een ander keer.
    Behandel deze bieren met liefde en genegenheid en men zal ze drinken.
    Maar hoedt u voor snobisme en nepperij.
    Dat zie je bij de prijzen die grote industriële brouwerijen voor
    hun tripel hop bieren durven te vragen...
    Dat die zich massaal op de tripel hop hebben gestort is tot daar aan toe.
    Dat die amper zo bitter zijn als normaal bier zou moeten zijn,
    moet iedere rechtgeaarde consumens op hun werkelijke
    waarde kunnen beoordelen en niet meegaan in de marketinghype rondom dergelijke bieren.


    Meer info op: http://alvinne.be
     

    © Ariël Meeusen







    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaalke.
    Ditmaal een Amerikaanse schone met Franse looks!
    Gehuld in dezelfde T-shirt als de mijne maar dan enkele maatjes minder
    fluisterde ze zachtjes in mijn oor
    "Tot volgend jaar"
    of was het "tot volgend jaar?"





    11-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Craft beer Festival 2011 - 3/4




    Alvinne Craft beer Festival 2011
    a yearly discovery of some of the world's
    most innovative microbreweries

    Deel 3










    DE TOEKOMST VAN BIER

    Alvinne Craft Beer Festival

     

    Tekst © Ariël Meeusen

    Waarvoor dank





    Italianen

    Veel Stouts en Porterachtige bieren, maar ook schitterende doordrinkbieren
    als de Red Hooter (3,5%), een pittig bitter bier van Braustelle uit Duisland
    en de Op & Top Brett (4,5%) van De Molen uit Nederland.
    Het is immers een kunst om een laagalcoholisch bier te maken,
    dat qua smaak totaal afwijkt van de massa. De Lente Bock (7,5%)
    van landgenoot Emelisse is ook een aanrader.
    Nederland kent een rijke bockbiertraditie en brouwmeester Kees Bubberman
    respecteert die door elk seizoen een eigen Bockbier te presenteren.






    Klik hier voor meer gratis...

    Fritz Wulfing, behoort tot Braustelle/Freigeist BierKultur








    Klik hier voor meer gratis...
    Bieren van de Braustelle/Freigeist BierKultur







    Klik hier voor meer gratis...








    Klik hier voor meer gratis...
    De Op&Top collectie van De Molen (NL)








    Hel & Verdoemenis, een heerlijk biertje van De Molen (NL)
    Links een gewonnen medaille op het Stockholm Beer & Whiskey festival 2010









    Ben Langendonk en Kees Bubberman van brouwerij Emelisse (NL).
    Rechts, Olivier Menno van brouwerij De Molen (NL)






    Mathew Clark en  Dominick Driscoll (Thorn Bridge UK)






    Ooit een kastanjehoning bier gedronken? Probeer de Bracia (10%)
    van Thornbridge uit het Verenigd Koninkrijk eens.
    Een revelatie op je tong! Met daarin tonen van – inderdaad – kastanje, honing,
    chocolade en een stuk of vier hopsoorten. Ongelooflijk.








    Matteo Milan en Luc van brouwerrij Del Ducato (IT)





    De Italianen blinken uit door hun bieren te presenteren in schitterend
    vormgegeven flessen, voorzien van dito etiketten.
    Vorm is belangrijk voor ze, maar hun bieren mogen er ook zijn.
    Aan het eind van het festival zijn ze allemaal uitverkocht.
    Zelfs in de 'beershop' waar een 33 cl. flesje van de l'Ultima Luna,
    een schitterende Barley Wine gerijpt in Amarone vaten,
    het lieve sommetje van twaalf en halve euro moet kosten.
    Met de uitverkochte La Luna Rossa is het al niet anders.







    Italiaanse charme : Chimera 8,0%Alc.Vol.





    De Italianen scoren in Outrijve. Dat is zeker.
    Geen wonder, want er zijn daar in amper vijftien jaar tijd meer
    dan driehonderd vijftig microbrouwerijen opgericht!
    Houdt de biercultuur van dit land in de gaten,
    want wij gaan nog veel van die Italianen horen en proeven…
    Evenals van de Japanners die druk aan het experimenteren zijn met bier
    en onze biervrienden aan de andere kant van de Atlantische oceaan.
     







    La Luna Rosa, 8% Alc.Vol. een van de topbieren van het festival
    Was ook meteen uitverkocht!






    Ze zijn aanwezig, de Amerikanen.
    Die van Stillwater Artisanal zijn bescheiden in hun opstelling en presentatie.
    Wat we van sommige journalistes uit dat land niet kunnen zeggen.
    Hun scherpe tong en lach mag bij de volgende editie wel wat
    zachter en vooral genuanceerder.
    Maar weg met die vooroordelen.
    Bij Stillwater kunnen ze er wat van.
    De presentatie van hun tien bieren is indrukwekkend, met name
    vanwege de complexiteit ervan.
    Elk bier wordt met liefde uitgeschonken en voorzien van een toelichting.
    Iets waar sommige andere brouwers nog wat van kunnen leren
    en vooral iets aan moeten doen!







     Stillwater Artisanal (USA)






    Het gaat niet alleen om het achter de toog inschenken
    van jullie bieren beste brouwers.
    Zet een mannetje of vrouwtje vóór die toog, om uitleg te geven
    over je brouwerij en je bijzondere speciaalbieren.
    Zo trek je in de toekomst nog meer 'onwetenden' naar je festival,
    die op een prettige manier kennis kunnen maken
    met je (nieuwe) bieren, geuren en smaken.








    Ook bij Alvinne werden de bieren toegelicht.
    Marc De Keukeleire aan het werk.








    Rian Witter (Grassrooth Brewing Co) en brouwer bij Fano (DK)







    Klik hier voor meer gratis...
    Urbain (De Struise Brouwers) uiterst geconcentreerd bij het tappen.







    Enkele Mikkeller bieren (DK)







    Een fotootje nemen hoog in de nok van de schuur, waarom niet?







    En de bierliefhebbers bleven maar toestromen.








     Mikkel Borg Bjergso (Mikkeler) en Birgitte en Ole Spetterende
    Svenningsen uit Denemarken






    Gespot





    Tom Allewaert uitbater van de Erasmus het bekende bierrestaurant in Brugge
    in charmant gezelschap van Lori Beck eigenares van
    Louisville Beertsore & The Holly Grale pub in Louisville (Kentucky)







    Het koppel nu in gezelschap van beerwriter Tim Webb uit Engeland.








    Jeff Bagby (Pizza Port Brewing Co.-USA)
    en Mike Rodriguez (Lost Abbey - USA)




      Klik hier voor meer gratis...
    Een Die Hard fan van Mikkeler





    Weldra het laatste deel





     

    11-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Craft beer Festival 2011 - 2/4




    Alvinne Craft beer Festival 2011
    a yearly discovery of some of the world's
    most innovative microbreweries

    Deel 2



     







    DE TOEKOMST VAN BIER

    Alvinne Craft Beer Festival

     

    Tekst © Ariël Meeusen

    Waarvoor dank



     

    Gastheer Alvinne stelt maar liefst elf van hun eigen 'craft bieren' voor.
    Variërend van hun lichtste versie van Naked Ladies (4,4%)
     tot en met de Cuvée d'Erpigny van exact 15%.
    Een Barley Wine type dat vier maanden is gelagerd op Monbazillac vaten.
    Een zoetige witte dessertwijn.
    Heel bijzonder. In hun aanbod verschillende Stouts, Barley Wines en Belgische Ales.







    Klik hier voor meer gratis...
    Een deel van het Alvinne gamma













    Voor de kleine honger kon men kiezen uit Wallenaer
    een kaas bereid met Halleschellebier of een portie
    Breydelspek.








    Bierarchitect Mikkeller uit Denemarken pakt uit met prachtige bieren.
    Vintage bieren gerijpt op whiskyvaten, cognacvaten, noem maar op.
    Het proeven van hun 'simpelste' It's Alive (editie witte wijn) is zondermeer een belevenis.
    Fruitig, droog en voorzien van een prikkelende sprankeling.
    Heerlijk fris. Voor een periode van zeven maanden, na de vergisting met wilde Vlaamse gisten,
    gelagerd op witte wijnvaten.






    Klik hier voor meer gratis...

    Vertegenwoordigers van Mikkeler
    vlnr Kasper, Martin Schon en Mikkel Borg Bjergso







    Met dank aan Dirk Naudts van De Proefbrouwerij.
    Mikkeller zoekt het ideale bier in het lageren en opslaan van bier in houten vaten
    .







    Soren Wagner, brouwer van Norrebro en drijvende
    kracht achter Croocked Moon (brouwerijhuurder).







    Dane Worthington, vertegenwoordigd ook Croocked Moon uit Denemarken.






    Ook andere Denen zijn paraat met fantastische bieren als
    Tripel de Lente Sauternes (9%) van Norrebro en de Smookscreen van Crooked Moon (6,5%).
    De naam verraad het al een beetje, een gerookte Porter inderdaad.








    Voor wie bier wilde aankopen was er zoals elk jaar de goed gevulde biershop.
    Honderden flessen wachten op verandering van eigenaar.







    In het restaurant had men een keuze tussen een kom
    tomatensoep met brood en boter, Vlaamse stoofcarbonade bereid met
    Morpheus Dark en Morpheus Wild





    Klik hier voor meer gratis...
    Of deze lekkere visschotel bereid met Halleschelle








    Aan de toog in het restaurant kon men de tradionele biertjes van Alvinne
    verkrijgen alsook softdrinks.  Alvinist
    Youri Skoeri was verantwoordelijk
    voor de goede gang van de bierzaken.







    Voor de rokers was er een stukje natuur voorzien.







    De bieren van Emelisse uit Nederland






    Lekkers uit Thornbridge







    Enkele biertjes van de Japanese Kiuchi Brouwerij


    Gespot




    n uit Zweden.
    Jens is eigenaar van een Duvel Café in Stockholm.
    Daarnaast, wereldbierburger en ondervoorsitter van HOP Carl Kins.







    Biergoeroe en beerrater Joris Pattyn..







    Elisa Bostyn zaakvoerder van biercafé's Gainsbar en Ziggy te Kortrijk
    met een bierliefhebber uit Brugge.







    Uit Nederland, Dick en Wilma van Hemert





    Weldra deel 3



    10-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Craft beer Festival 2011 - 1/4





    Outrijve vrijdag 4 en zaterdag 5 maart 2011




    Je zou het niet meteen verwachten van een dorpje met zo'n 1500 inwoners,
    maar Outrijve was vrijdag 4 en zaterdag 5 maart 2011 het mekka van gerijpte bieren op vat.





    De prachtige Kasteelhoeve



    In het kleine dorp aan de Schelde richtte brouwerij Alvinne hun
    3de festival in. Nu omgedoopt tot Alvinne Craft Beer Festival (ACBF)
    Honderden bierliefhebbers over de ganse wereld konden kennis maken met
    bieren van achttien brouwerijen uit binnen- en buitenland.
    Onder de bezoekers waren er een paar gevestigde
    namen uit de bierwereld.
    O.A. Don Feinberg (Oprichter Ommegang brewery),
    Stephan Beaumont (Bekend bierschrijver uit Canada,
    Mike Rodriguez Hoofdbrouwer bij Lost Abbey en Jeff Bagby van de Pizza Port Brewing.Co,
    beiden uit de USA. 
    Tim Webb uit Engeland.
    enz..

    Het Festival nam plaats in de prachtige Kasteelhoeve.






    De binnenkoer.






    Het zwembad, net ietsje te koud om af te koelen.






    Beste bezoeker geniet van een 80-tal door mij genomen foto's en
    voor de gelegenheid van de informatieve
    begeleidende tekst van de Nederlandse bierkenner en vriend
    Ariël Meeusen.
    Verdeeld over vier korte reportages
    treed u binnen in de wereld van de gerijpte bieren 





    Alvinne Craft beer Festival 2011
    a yearly discovery of some of the world's
    most innovative microbreweries






    De gelegenheids T-shirt





    DE TOEKOMST VAN BIER

    Alvinne Craft Beer Festival

     

    Tekst © Ariël Meeusen

    Waarvoor dank


     


     

    Het is de avond van 9 mei 1974. Bruce Springsteen en diens E Street Band
    openen voor Bonnie Raitt in het Harvard Square theater.
    John Landau, muziekcriticus van dienst die avond, staat in het publiek.
    Het voorafje van Bonnie verleidt hem ertoe om de volgende dag
    de legendarische woorden neer te pennen:
    'I saw rock & roll's future, and its name is Bruce Springsteen.
    ' De rest is geschiedenis… Bruce wordt wereldberoemd en Landau hoofdredacteur van het gezaghebbende Rolling Stone Magazine en later manager van Springsteen.
    Zonder omhaal durf ik te beweren dat ik op 4 en 5 maart,
    in het dorpje Outrijve-Avelgem, de toekomst van bier heb gezien én geproefd.
    Vooral dat laatste!






    De deuren van de grote schuur waren nog niet open of een grote
    menigte bierliefhebbers hadden al post gevat.




    Je kunt het amper vinden op de kaart, die vlek die Outrijve heet.
    Genesteld in de kam van de Vlaamse Ardennen,
    met in het plaatselijke restaurant, een prachtige vierkantshoeve,
    een verzameling van achttien brouwers,
    de craft beer brewers, en de presentatie –
    het voorstellen zoals de Vlamingen dat graag noemen –
    van hun honderd tweeëntwintig 'craft bieren' op het Alvinne Craft Beer Festival.




    Klik hier voor meer gratis...
    De prachtige gerestaureerde schuur was de place to be.






    Stephan Smedtje Desmedt vertegenwoordigde Alvinne





    De Struise Brouwers Carlo en Urbain
    hadden hun vijfde bier uit de reeks 'Black Damnation'
    De Black Damnation V Double Black (26% Alc.Vol) van 't vat mee gebracht.




    Wat een bierfeest, wat een bierfestival.
    Met bieren die variëren van een prachtig gebalanceerde
    Milk Stout uit Italië (Revelation Cat)
    van 3,5 volume alcohol procenten.
    Tot en met de krachtigste en zwaarste van 26%, de Black Damnation V Double Black
    van de Struise Brouwers.
    Urbain Coutteau van 'De Struise' geeft als eerste grif toe
    dat we hier de toekomst van bier ondergaan.






    Trouwe festivalganger Greg Gaughan uit Paoli, Pennsylvania nu woonachtig
    in het Groothertogdom Luxemburg in gezelschap van een
    Engelse bierliefhebster.







    Dominick Driscoll, was vroeger brouwer bij Marble brewery en
    sinds kort brouwer bij Thornbridge






    Amateurgeuzesteker Uli uit Duitsland laat Mathew Clark (Thorn Bridge)
    en James Smidt proeven van de Oude Geuze 3 Fonteinen
    .







    Op de foto vlnr : Rian Witter (Grassrooth Brewing Co.,  Brian Ewing 12% Import en vriendin,
    Brian Stillwater Strumke en Urbain Coutteau (Struise Brouwers)






    Maar hoedt u voor vooringenomenheid.
    Gaat het erom wie het strafste of zwaarste bier kan maken?
    Is dit een onderling gevecht tussen wat 'power brewers'?
    Neen, wie het mooiste bier in zijn soort kan maken. Wie balans in z'n bier kan krijgen,
    wie snapt dat de consument zoete bieren beu aan het geraken is en
    opnieuw bitterheid in zijn bier wil proeven.
    Dat soort dingen zijn vele malen belangrijker voor die (voornamelijk) mannen.
    Glenn Castelein van Alvinne beaamt dat en geeft, samen met zijn twee collega's van Alvinne,
    een voorzet in de vorm van dit festival.
    Met op de achtergrond de parmantige bierconnaisseur, -chroniqueur en -promotor
    William Roelens als deemoedig vrijwilliger.







    Proeven, oordelen en noteren.
    Ian Harrison en Engelse biervriend tonen hoe het moet.







    Uit Italië Fabrizio van Revelation Cat, een brouwerij aan de rand van Rome 
    tapt een "Back to Bassics West Coast IPA" in mijn proefglaasje.







    Enkele bieren van de Thornbridge Brewery (UK)








    Twee bieren van de Deense brouwerij Norrebro




    Wordt hier inderdaad nu al de geschiedenis van de biertoekomst geschreven?
    Roelens is die mening wel toegedaan, alhoewel hij een lans
    wil breken voor alle Belgische bieren.
    Ongeacht welk merk en welke soort. Samen komen we wel tot de conclusie
    dat de biertoekomst hier als het ware wordt onthuld!
    Met alleen maar speciale bieren van brouwers van over de hele wereld.







    Sebastian Sauer vertegenwoordigde de drie Duitse brouwerijen.
    Ganstaller, Braüstelle en Freigeist Bierkultur.







    Kasper vertegenwoordigde Mikkeller uit Denemarken







    Uit Nederland brouwmeester Kees Bubberman (R)
    en Ben Langendonk van brouwerij Emelisse







    Een prachtig zicht op de volgelopen schuur!




    Weldra deel 2


    09-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Authentique 621 - Brasserie Authentique (Blaton)




    Authentique 621











    Brasserie Authentique is een microbrouwerij gehuisvest in Blaton (Henegouwen)
    Brouwer Frédéric Baert startte de brouwerij in 2004.
    Bescheiden begon hij met 20 liter. Nu zijn de brouwsels am opgedreven tot 500 liter
    De bieren worden ter plaatse gebrouwen en gebotteld volgens de inkomsten.
    De naam van de brouwerij verwijst naar het authentieke.
    Hij wil het vakmanschap van vroeger respecteren.
     
    Frédéric brouwt enkel met lokale producten.
    Een microbrouwerij die we beslist eens moeten bezoeken





    Authentique 621 – 7% Alc.Vol.
    Brasserie Authentique – Blaton







    Donker biertje met beige schuimkraag.

    Het schuim verdwijnt nogal vlug.

     

    Moutige neus
    Karamel

     

    De eerste smaak is zoet
    Karamel
    Bruine suiker

    In de achtergrond, een lichte bitterheid

    Ook minieme toetsen van rozijntjes en

    donker fruit.
    Soms prikkels van kruiden.

    Eenvoudig goed gebrouwen biertje








    INFO

    Brasserie Authentique
    Rue de Conde 5
    7321 Blaton


    08-03-2011 om 08:02 geschreven door William Roelens


    06-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Brouwerijmuseum 't Hamerken - Brugge


     

    Het Brouwerijmuseum ’t Hamerken – Brugge

     

     

    Het Brouwerijmuseum in Brugge werd in 1990 gesticht door de
    vzw voor brouwerijgeschiedenis 't Hamerken, opgericht in 1988
    met als doel het behoud en de
    bescherming van het Brugs brouwerijpatrimonium.
    Het museum kwam in de oude gebouwen van de mouterij die paalde aan de
    Brouwerij De Gouden Boom (vroeger 't Hamerken), gelegen
    tussen de Langestraat en het Verbrand Nieuwland in het centrum van Brugge.












    Brouwerij De Halve Maan, nu de thuisbasis van vzw 't Hamerken.




    Het stichten van een brouwerij- en mouterijmuseum in deze gebouwen had twee bedoelingen.
    Door het geven van een nieuwe bestemming aan de
    leegstaande mouterij kreeg die een nieuwe functie,
    waardoor de gebouwen en de machines bewaard werden voor de toekomst.











    Het museum bevind zich in een kelderverdieping. 




    Die gebouwen en machines zijn zeer merkwaardig.
    De mouterij, die in 1902 door Jules Vanneste was gebouwd,
    was voorzien van een infrastructuur die volledig
    beantwoordde aan de noden van die tijd.









    De mouterij is onder dezelfde vorm blijven verder werken onder
    het beheer van de toenmalige brouwerij 't Hamerken, tot in 1976,
    toen bleek dat het niet meer rendabel was om op die manier mout te blijven produceren.
    De gebouwen werden niet meer gebruikt, maar werden ook niet gesloopt
    en de machines bleven er werkloos bij staan.
    Hoe de brouwersgerst gereinigd, getransporteerd, geweekt, gekiemd en geëest wordt
    en zo omgevormd wordt tot mout, de basisgrondstof van bier,
    is aan de hand van de aanwezige machines en de
    didactische voorstelling gemakkelijk te overzien.











    Een tweede bedoeling was het inrichten van een brouwerijmuseum.
    De moutvloeren en de graanzolders besloegen samen
    een oppervlakte van ongeveer 1100 m².
    Dit was voldoende groot om als tentoonstellingsruimte te kunnen dienen.
    .









    Zo werd op die plaats een brouwerijmuseum ingericht,
    waar het volledig brouwproces, aan de hand van oude brouwerijmachines e
    n -toestellen werd voorgesteld.
    Oude documenten, foto's, afbeeldingen en reclamemateriaal tonen
    het vroegere Brugse brouwerijgebeuren.
    Eveneens is er het volkse aspect van de mensen die in de
    mouterij en brouwerij gewerkt hebben aanwezig
    alsmede de folklore rond bier en bierconsumptie







    Door de overname van brouwerij De Gouden Boom door Palm Breweries
    diende het museum in 2005 te worden verhuisd naar een nieuwe locatie.
    Deze nieuwe locatie is gelegen in een kelderverdieping van
    brouwerij De Halve maan aan het  Walplein.













    Brouwerij Palm verkocht in 2006 de gebouwen van brouwerij De Gouden Boom
    aan een projectontwikkelingsbedrijf.
    Een deel van de voormalige brouwerij- en mouterij-installaties
    werd in 2006 echter als industrieel erfgoed beschermd.
















    Doelstellingen

    Vzw ’t Hamerken werd op 6 juli 1988 gesticht door enkele
    enthousiaste Bruggelingen met als doel
    de studie en de historie van het brouwerijgebeuren te Brugge.

    Vóór de eerste wereldoorlog waren er 31 brouwerijen in de Brugse binnenstad.















    De vereniging stelt zich tot doel om daar één en ander over te verzamelen:
    foto’s, documenten en voorwerpen betreffende brouwerijen en hun brouwers,
    gegevens over de Brugse cafés en over
    volksgebruiken in verband met herbergen en bier.




























    Toen de vereniging over de oude mouterijgebouwen van
    de mouterij-brouwerij ’t Hamerken kon beschikken,
    was dit de ideale plaats om er een museum in te richten.
    Dit museum heeft daar bestaan tot begin 2005, totdat het genoodzaakt was te verhuizen.
    De belangrijkste stukken zijn verhuisd naar de “Estaminet  't Hamerken”, 
    gevestigd in een lokaal van brouwerij De Halve Maan, 
    dat “Estaminet ’t Hamerken” wordt genoemd.










    Bronnen: 't Hamerken, Wikipedia, De Halve maan


    06-03-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!