Op visite bij brouwerij Toye (Marke)
Nog een echte Vlaamse brouwerij!
Onlangs bezocht ik met de leden van de Wevelgemse Bierclub brouwerij ‘Toye’ in Marke bij Kortrijk. De brouwerij is bij het Kortrijkse publiek beter gekend als brouwerij Goedendag. We werden er in het gezellig huiselijke salon (nu proeflokaal) ontvangen door brouwer Geert Toye. Na de hartelijke ontvangst nam Geert ons mee naar zijn brouwerij waar hij zijn levensloop en dit van zijn brouwerij op een deskundige wijze uiteen deed.


Zijn liefde voor bier
Geert's liefde voor bier is eigenlijk gestart met Speciale Palm. Het was een van de eerste bieren die hij leerde kennen. en het was ook de periode dat dit vlot drinkende amberkleurig bier een grote populariteit kende.
Maar zijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de jaarlijks terugkerende hoppebellen aan de hoppeplant die in zijn tuin stond.
Het hobbybrouwen (1998) was toen nog verre van populair maar toch was het voor Geert een uitdaging om met die hoppe een eigen bier te maken.
Dit eerste bier kon dan ook niet anders zijn dan van het type Spéciale Belge. Hij volgde aan de KUL in Leuven Biologie met specialisatie microbiologie en plantkunde en verzeilde via zijn thesis over selectie van biergisten voor high density brewing op het labo voor Mouterij en Brouwerij van de KULeuven bij niemand minder dan Prof Freddy Delvaux. De "smaakexpert" en "de beste neus van België" wat bier betreft.
 Brouwer Geert Toye
Hij volgde in zijn laatste jaar het vak Bierbrouwerij als extra keuzevak. Op het labo zelf volgde Geert de degustatiecursus, en de International course of Malting and Brewing science. Hij bleef er zes jaar lang werken in verschillende functies. Eerst als algemene onderzoeker en hoofd van het analyselabo, later als verantwoordelijke van de pilootbrouwerij, om tenslotte de laatste 3 jaar als brouwerij adviseur verschillende brouwerij klanten in binnen- en buitenland bij te staan op verschillende vlakken van het brouwproces en kwaliteitscontrole.

Tijdens deze periode was Geert lid van het proefpanel. die 2 maal per week de bieren van de klanten degusteerde en beoordeelde. Na zijn laboperiode heeft hij 1,5 jaar gewerkt als kwaliteitsverantwoordelijke bij brouwerij Roman.
Nog een leuk weetje! Geert heeft in het kader van een ESA project (European space agency) ter plaatse in Baikonoer, Kazachstan, in september 2006 Biergist meegestuurd met de Sojoez raket richting het ISS

De brouwerij
Bij het binnen komen in de brouwzaal was ik net als de andere biergenoten onder de indruk want Geert vertelde ons dat de brouwinstallatie volledig in eigen beheer was ontwikkeld. Met componenten die vaak uit andere brouwerijen afkomstig waren heeft hij zijn 3-delige brouwzaal volledig in inox in elkaar gestoken.




De brouwerij omvat een beslagketel, filterkuip en kookketel. In deze installatie kunnen simultaan 2 brouwsels van 15hl (verkoopvolume) gebrouwen worden. Hiermee kunnen er op 12u tot 3 brouwsels gemaakt worden. Tijdens het ontwerp werd ook rekening gehouden met een laag waterverbuik en aandacht voor energierecuperatie.

Op de vraag wat zijn capaciteit is verteld Geert dat deze gelimiteerd is door de capaciteit in lagering, en deze bedraagt nu ongeveer op jaarbasis een 2000 hl. Hij heeft nog 2 tanks liggen welke geïnstalleerd kunnen worden indien hij meer capaciteit nodig heeft.

Goedendag
Voorlopig twee bieren in zijn gamma ‘Goedendag Sterk Blond – 8%Alc.Vol.’ en ‘Donker Bruin – 7,5%Alc.Vol.’ Voor het brouwen van zijn bieren gebruikt Geert meestal hop van Belgische afkomst. Ook de mout is van een Belgische mouterij Geert probeert zoveel mogelijk voor leveranciers dicht bij huis te kiezen. Productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben.
Hier geen Engelse namen van bieren maar zijn bieren hebben een link naar Kortrijk. Meer bepaald naar de Gulden Sporenslag.
Inderdaad, De nabijheid van de slagvelden uit 1302 dichtbij Marke waar zijn brouwerij gevestigd is, en de korte krachtige naam die ook makkelijk blijft hangen vormden de reden om voor Goedendag te kiezen. Tevens heeft het woord Goedendag uiteraard ook een vriendelijke kant. Vlaamser kan het niet en daar mag Geert trots op zijn nu er in Vlaanderen hoe langer hoe meer Engelse brouwerijen opduiken! Zie maar naar bepaalde websites van Belgische (Vlaamse) brouwerijen waar het Nederlands volledig is weggelaten! Wie imiteert nu wie?
De Goedendagbieren zijn reeds ruim verspreid, zeker in de regio Kortrijk, maar ook tot ver daarbuiten kan je Goedendag vinden in de winkels van Prik en Tik, en Drinxit. De meeste drankencentrales en bierspeciaalzaken kunnen ook via diverse kanalen het bier bestellen als ze ernaar vragen Sommige winkels van Delhaize en Carrefour hebben ze ook op de schappen staan. Ook in de horeca is Goedendag aanwezig.
Ook uit het buitenland komt er stillaan interesse en vraag naar de Kortrijkse bieren. Initieel heeft hij daar minder aandacht voor omdat hij eerst een goeie lokale basis wil creëren. Omdat Geert nu toch al tijdje bezig is komt er vraag uit het buitenland. Nederland, UK, Frankrijk en Italië zijn de voornaamste exportlanden.

Nieuwe bieren?
Op de vraag of er nog nieuwe bieren op het programma staan antwoord Geert
‘Voorlopig niet, en ik heb ook geen ambitie om een groot assortiment te hebben, ik verdeel mijn aandacht liefst niet over te veel producten. Uit productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben’.
Ook voor derden brouwen en andere brouwers die bij hem komen brouwen zit er niet in. Het is een business model waar hij bewust niet voor kiest. Hij maakt momenteel een kleine uitzondering voor een bedrijf dat een biertje laat brouwen waar de opbrengst volledig naar het goede doel gaat. Hij heeft in het verleden als tijdelijke oplossing voor het ‘Brouwers Verzet’ gebrouwen (nu brouwerij ‘t Verzet) , maar dit was dan ook om het tijdelijke karakter, en het feit dat hij wel een klik had met deze jonge brouwers.

Ik vraag hem ook hoe hij aankijkt op de nieuwe tendens van brouwen? Fel gehopte, zure bieren enz…
Geert: Het is wel leuk dat er aandacht is voor verschillende bierstijlen. Aan de andere kant merk je dat er soms overdreven wordt met bepaalde ingrediënten, of bepaalde aroma’s of smaken die overheersen. Persoonlijk ben ik fan van bieren met een mooie balans, waarbij verschillende smaken mooi elkaar aanvullen en een geheel vormen. Het is net leuk in het geheel van het aroma en smaak, naar de bepaalde smaken ietwat te moeten zoeken, dan dat ze zwaar overheersen en niet toelaten andere zaken te ontdekken.
Naast de brouwzaal zijn er toch al tonnen waar te nemen. Dit voor een op gerijpte Goedendag?
 De sierlijke Goedendagglazen worden door Geert eigenhandig gevuld!

Na het brouwerijbezoek kon men genieten van de twee Goedendagbieren en ook van de lekkere Goedendagkaas.
Eigen voorkeur
Nog twee vragen Geert? Welk soort bier degusteer je het liefst?
Moeilijke vraag, maar ik ben toch iemand die graag bij de klassieke stijlen blijft. Binnen die stijlen is er meer dan variatie genoeg te steken als brouwer, en de resulterende bieren dragen dan ook mijn voorkeur weg. Misschien heeft mijn geschiedenis in het degustatiepanel hier wel mee te maken. Maar qua stijl gaat dit van een mooie oude Geuze, over een gebalanceerd donker bier tot die verfrissende pils aan de toog. Als het bier maar gebrouwen is zoals het hoort en je die mooie balans kan terugvinden.
Wat is uw Belgisch lievelingsbier?
Mijn antwoord hierop is al wat in het bovenstaande terug te vinden. Een antwoord hierop is dan ook niet eenduidig, aangezien ik van mening ben dat bier degusteren moet passen in het moment en sfeer. Bier is beleving, en dat durven mensen soms wel eens te vergeten dat dit ook een belangrijk aspect is van het degusteren. Ik ga dus een bier kiezen al naar gelang de situatie. Dus ik heb eigenlijk wel een redelijk lijstje lievelingsbieren.

Goedendag Sterk Blond (8,0% Alc.Vol.)
Helderblond bier met dikke romige witte schuimkraag.
Aangenaam aroma van lichte kruiden Fruitige toetsen Tikje zoet. Zachte moutgeur
Lichte fruitige smaak Streepje mout Diep is er een lichte bitterheid Het bier is mooi in evenwicht Ook in de smaak valt er enige kruidigheid te ontdekken. Citrus toetsen
Goed gebrouwen fris bier Een lekkere zomerse allemans vriend.
Goedendag Donker (7,5% Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag
Moutig aroma Zoete geurige caramel
De aanzet is zoet Lekker moutig Caramel komt eventjes opzetten Toetsen van melkchocolade Na een tijdje komt de bitterheid piepen Licht geroosterd prikje Mooi in balans Zoet kruidige afdronk Lekker Vlaams bruintje!
INFO
Brouwerij TOYE Rekkemsestraat 64 8510 MARKE-KORTRIJK info(at)goedendagbier.be http://www.goedendagbier.be/
Groeten William
10-04-2017 om 15:50
geschreven door William Roelens
|