Inhoud blog
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    24-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (41) : Cuvée Clarisse – Gronckel - Passe-Partout – Schouwveger - St. Feuillien 1 Limited Edition




    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (41)











    Cuvée Clarisse (9,2% Alc.Vol.)
    Brouwerij Wilderen – Wilderen

    De Truiense Clarissen mochten in 2014 dit donkere bier uit de handen van
    brouwer Mike in ontvangst nemen.
    Er werden toen eenmalig 2000 flessen gebotteld.
    Ze waren verrast dat er een bier op de markt komt met hun eigen naam.
    Het bier is verleidelijk lekker door het zoete en het zoethout maar vooral
    door de Nieuws-Zeelandse hop.








    Robijnrood bier met romige lichtbruine schuimkraag

    De neus snuift een lekker aroma van donkere vruchten.
    Redelijk zoete prikken.

    De aanzet is zoet.
    Suiker
    Een alcoholwarmte bied zich aan.
    mokkatoetsen.
    Karamelsmaken komen ook naar boven piepen.
    Een likje zoethout.
    Lichtjes plakkerig
    Lichte bitterheid dempt een beetje het zoete

    Lange zoete afdronk die uitloopt.
    Een warm lekker aangenaam mooi gebrouwen bier











    Gronckel (6,5% Alc.Vol.)
    Recept Erwin Vanmol
    Brouwerij De Leite - Ruddervoorde

    Gronckel van cartoonist- en microbrouwer Erwin Vanmol werd voor het eerst in juni 2016 geschonken in een aantal Pajotse cafés.
    Het werd gebrouwen ter ere van van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf.
    Om 2500 liter Gronckel te kunnen brouwen en zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ uit te bouwen, zette Erwin Vanmol toen een crowdfundingactie op het getouw. Met het ingezamelde geld kon hij een etiketteermachine aankopen en ook degustatieglazen. Dankzij de crowdfunding kon hij ook investeren nuttig en nodig brouwmateriaal.









    Licht wazig donkerblond bier
    Met witte romige schuimkraag.

    Moutig in de neus
    Fruitige toetsen
    Een tikje zoet

    Moutig begin
    Granig
    Een lichte kruidigheid komt opzetten.
    Enige hoptoetsen zorgen voor afwisseling
    Enige bitterheid.

    Niet slecht
    Vlot drinkbaar bier
    Een voorzichtig begin!










    Passe-Partout (3,0% Alc.Vol.)
    Gebrouwen door De dochter van de Korenaar - Baarle Hertog









    Goudkleurig tot oranje bier met witte schuimkraag.

    Hoppige neus
    Citrus.

    De aanzet is vrij bitter
    Mooi gehopt
    kruidige toetsen
    Vlot drinkbaar
    ietsje waterig
    Maar toch karakter genoeg
    Lange bittere afdronk
    Slechts 3,0% en toch rijk aan smaken.
    TOPPERTJE











    Schouwveger (9,0% Alc.Vol.)
    Recept brouwerij Vissenberg - Nijlen
    Brouwerij ’t Gaverhopke - Waregem

    Brouwerij Vissenberg is goed bezig. Ze hebben sinds verleden jaar hun eigen brouwerij.
    Ze kwamen in de picture toen ze met hun eerste bier Viswijf in 2013 de tweede plaats haalden op de Brouwland Biercompetitie.
    Ze lieten er geen gras over groeien en brachten het bier in omloop.
    Ze deden beroep op andere brouwerijen om hun bier te brouwen.
    Nu hebben ze geïnvesteerd in een eigen brouwinstallatie. Er staat in de tuin van Peter Verellen een tuinhuis van acht op vijf meter. Het is voorzien van een kookketel, een maischketel, een warmwaterketel en vijf gistingstanks. Ondanks hun eigen installatie laten ze grote hoeveelheden nog elders brouwen.








    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkop.

    Aroma van geroosterde mout
    Karameltoetsen.

    De smaak zet het aroma verder
    Ook hier smaken van geroosterde mout
    Zoete chocolade
    Karamel
    Bittere koffietoets.
    Lichtzoete afdronk
    Kortom een goed bruin bier.










    St. Feuillien 1 Limited Edition 2016 (6,2% Alc.Vol.)
    Brasserie St. Feullien – Le Roeux








    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Een fijne neus van citrus
    met wat kruidigheid.
    prikken van sinaasappelschil

    De aanzet is zoet fruitig
    Tropische vruchten.
    Sinaas is duidelijk aanwezig
    Tikje koriander
    Een lichte hopbitterheid laat zich nu en dan opmerken.
    Mooi in evenwicht.
    Licht bittere afdronk
    Met slechts 6,2% Alc. een smaakvol romig zomer bier




    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    24-04-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op visite bij brouwerij Toye (Marke)








    Op visite bij brouwerij Toye (Marke)


    Nog een echte Vlaamse brouwerij!



    Onlangs bezocht ik met de leden van de Wevelgemse Bierclub brouwerij ‘Toye’ in Marke bij Kortrijk.
    De brouwerij is bij het Kortrijkse publiek beter gekend als brouwerij Goedendag.
    We werden er in het gezellig huiselijke salon (nu proeflokaal) ontvangen door brouwer Geert Toye.
    Na de hartelijke ontvangst nam Geert ons mee naar zijn brouwerij waar hij zijn levensloop en dit van zijn brouwerij op een deskundige wijze uiteen deed.
























    Zijn liefde voor bier


    Geert's liefde voor bier is eigenlijk gestart met Speciale Palm. Het was een van de eerste bieren die hij leerde kennen. en het was ook de periode dat dit vlot drinkende amberkleurig bier een grote populariteit kende.

    Maar zijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de jaarlijks terugkerende hoppebellen aan de hoppeplant die in zijn tuin stond.

    Het hobbybrouwen (1998) was toen nog verre van populair maar toch was het voor Geert een uitdaging om met die hoppe een eigen bier te maken.

    Dit eerste bier kon dan ook niet anders zijn dan van het type Spéciale Belge.
    Hij volgde aan de KUL in Leuven Biologie met specialisatie microbiologie en plantkunde en verzeilde via zijn thesis over selectie van biergisten voor high density brewing op het labo voor Mouterij en Brouwerij van de KULeuven bij niemand minder dan Prof Freddy Delvaux. De "smaakexpert" en "de beste neus van België" wat bier betreft.





    Brouwer Geert Toye






    Hij volgde in zijn laatste jaar het vak Bierbrouwerij als extra keuzevak. Op het labo zelf volgde Geert de degustatiecursus, en de International course of Malting and Brewing science.
    Hij bleef er zes jaar lang werken in verschillende functies. Eerst als algemene onderzoeker en hoofd van het analyselabo, later als verantwoordelijke van de pilootbrouwerij, om tenslotte de laatste 3 jaar als brouwerij adviseur verschillende brouwerij klanten in binnen- en buitenland bij te staan op verschillende vlakken van het brouwproces en kwaliteitscontrole.












    Tijdens deze periode was Geert lid van het proefpanel.
    die 2 maal per week de bieren van de klanten degusteerde en beoordeelde.
    Na zijn laboperiode heeft hij 1,5 jaar gewerkt als kwaliteitsverantwoordelijke bij brouwerij Roman.

    Nog een leuk weetje!
    Geert heeft in het kader van een ESA project (European space agency) ter plaatse in Baikonoer, Kazachstan, in september 2006 Biergist meegestuurd met de Sojoez raket richting het ISS












    De brouwerij

    Bij het binnen komen in de brouwzaal was ik net als de andere biergenoten onder de indruk want Geert vertelde ons dat de brouwinstallatie volledig in eigen beheer was ontwikkeld. Met componenten die vaak uit andere brouwerijen afkomstig waren heeft hij zijn 3-delige brouwzaal volledig in inox in elkaar gestoken.

































    De brouwerij omvat een beslagketel, filterkuip en kookketel.
    In deze installatie kunnen simultaan 2 brouwsels van 15hl (verkoopvolume) gebrouwen worden. Hiermee kunnen er op 12u tot 3 brouwsels gemaakt worden.
    Tijdens het ontwerp werd ook rekening gehouden met een laag waterverbuik en aandacht voor energierecuperatie.











    Op de vraag wat zijn capaciteit is verteld Geert dat deze gelimiteerd is door de capaciteit in lagering, en deze bedraagt nu ongeveer op jaarbasis een 2000 hl. Hij heeft nog 2 tanks liggen welke geïnstalleerd kunnen worden indien hij meer capaciteit nodig heeft.













    Goedendag

    Voorlopig twee bieren in zijn gamma ‘Goedendag Sterk Blond – 8%Alc.Vol.’ en
    ‘Donker Bruin – 7,5%Alc.Vol.’
    Voor het brouwen van zijn bieren gebruikt Geert meestal hop van Belgische afkomst.
    Ook de mout is van een Belgische mouterij
    Geert probeert zoveel mogelijk voor leveranciers dicht bij huis te kiezen.
    Productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben.


    Hier geen Engelse namen van bieren maar zijn bieren hebben een link naar Kortrijk.
    Meer bepaald naar de Gulden Sporenslag.


    Inderdaad, De nabijheid van de slagvelden uit 1302 dichtbij Marke waar zijn brouwerij gevestigd is, en de korte krachtige naam die ook makkelijk blijft hangen vormden de reden om voor Goedendag te kiezen. Tevens heeft het woord Goedendag uiteraard ook een vriendelijke kant. Vlaamser kan het niet en daar mag Geert trots op zijn nu er in Vlaanderen hoe langer hoe meer Engelse brouwerijen opduiken!
    Zie maar naar bepaalde websites van Belgische (Vlaamse) brouwerijen waar het Nederlands volledig is weggelaten!
    Wie imiteert nu wie?


    De Goedendagbieren zijn reeds ruim verspreid, zeker in de regio Kortrijk, maar ook tot ver daarbuiten kan je Goedendag vinden in de winkels van Prik en Tik, en Drinxit. De meeste drankencentrales en bierspeciaalzaken kunnen ook via diverse kanalen het bier bestellen als ze ernaar vragen Sommige winkels van Delhaize en Carrefour hebben ze ook op de schappen staan. Ook in de horeca is Goedendag aanwezig.

    Ook uit het buitenland komt er stillaan interesse en vraag naar de Kortrijkse bieren.
    Initieel heeft hij daar minder aandacht voor omdat hij eerst een goeie lokale basis wil creëren.
    Omdat Geert nu toch al tijdje bezig is komt er vraag uit het buitenland.
    Nederland, UK, Frankrijk en Italië zijn de voornaamste exportlanden.












    Nieuwe bieren?

    Op de vraag of er nog nieuwe bieren op het programma staan antwoord Geert

    ‘Voorlopig niet, en ik heb ook geen ambitie om een groot assortiment te hebben, ik verdeel mijn aandacht liefst niet over te veel producten. Uit productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben’.

    Ook voor derden brouwen en andere brouwers die bij hem komen brouwen zit er niet in.
    Het is een business model waar hij bewust niet voor kiest. Hij maakt momenteel een kleine uitzondering voor een bedrijf dat een biertje laat brouwen waar de opbrengst volledig naar het goede doel gaat.
    Hij heeft in het verleden als tijdelijke oplossing voor het ‘Brouwers Verzet’ gebrouwen (nu brouwerij ‘t Verzet) , maar dit was dan ook om het tijdelijke karakter, en het feit dat hij wel een klik had met deze jonge brouwers.













    Ik vraag hem ook hoe hij aankijkt op de nieuwe tendens van brouwen?
    Fel gehopte, zure bieren enz…


    Geert: Het is wel leuk dat er aandacht is voor verschillende bierstijlen. Aan de andere kant merk je dat er soms overdreven wordt met bepaalde ingrediënten, of bepaalde aroma’s of smaken die overheersen. Persoonlijk ben ik fan van bieren met een mooie balans, waarbij verschillende smaken mooi elkaar aanvullen en een geheel vormen. Het is net leuk in het geheel van het aroma en smaak, naar de bepaalde smaken ietwat te moeten zoeken, dan dat ze zwaar overheersen en niet toelaten andere zaken te ontdekken.

    Naast de brouwzaal zijn er toch al tonnen waar te nemen.

    Dit voor een op gerijpte Goedendag?






    De sierlijke Goedendagglazen worden door Geert eigenhandig gevuld!










    Na het brouwerijbezoek kon men genieten van de twee Goedendagbieren
    en ook van de lekkere Goedendagkaas.



    Eigen voorkeur

    Nog twee vragen Geert? Welk soort bier degusteer je het liefst?

    Moeilijke vraag, maar ik ben toch iemand die graag bij de klassieke stijlen blijft. Binnen die stijlen is er meer dan variatie genoeg te steken als brouwer, en de resulterende bieren dragen dan ook mijn voorkeur weg. Misschien heeft mijn geschiedenis in het degustatiepanel hier wel mee te maken. Maar qua stijl gaat dit van een mooie oude Geuze, over een gebalanceerd donker bier tot die verfrissende pils aan de toog. Als het bier maar gebrouwen is zoals het hoort en je die mooie balans kan terugvinden.

    Wat is uw Belgisch lievelingsbier?

    Mijn antwoord hierop is al wat in het bovenstaande terug te vinden. Een antwoord hierop is dan ook niet eenduidig, aangezien ik van mening ben dat bier degusteren moet passen in het moment en sfeer. Bier is beleving, en dat durven mensen soms wel eens te vergeten dat dit ook een belangrijk aspect is van het degusteren. Ik ga dus een bier kiezen al naar gelang de situatie. Dus ik heb eigenlijk wel een redelijk lijstje lievelingsbieren.










    Goedendag Sterk Blond (8,0% Alc.Vol.)

    Helderblond bier met dikke romige witte schuimkraag.

    Aangenaam aroma van lichte kruiden
    Fruitige toetsen
    Tikje zoet.
    Zachte moutgeur

    Lichte fruitige smaak
    Streepje mout
    Diep is er een lichte bitterheid
    Het bier is mooi in evenwicht
    Ook in de smaak valt er enige kruidigheid te ontdekken.
    Citrus toetsen

    Goed gebrouwen fris bier
    Een lekkere zomerse allemans vriend.

    Goedendag Donker (7,5% Alc.Vol.)

    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag

    Moutig aroma
    Zoete geurige caramel

    De aanzet is zoet
    Lekker moutig
    Caramel komt eventjes opzetten
    Toetsen van melkchocolade
    Na een tijdje komt de bitterheid piepen
    Licht geroosterd prikje
    Mooi in balans
    Zoet kruidige afdronk
    Lekker Vlaams bruintje!




    INFO

    Brouwerij TOYE
    Rekkemsestraat 64
    8510 MARKE-KORTRIJK
    info(at)goedendagbier.be
    http://www.goedendagbier.be/

    Groeten
    William

    10-04-2017 om 15:50 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!