Dentergem klinkt op de toekomst.

Brouwerij De Bie verhoogt zijn bierkwaliteit met een nieuwe beslagfilter.
Op 2 mei 2016 stelde burgemeester Koenraad Degroote de innovatieve beslagfilter van de Belgische firma Meura in werking bij Brouwerij De Bie in Wakken (Dentergem). Het bewijs dat de ambachtelijke biercultuur in de gemeente weer helemaal opleeft. En daar wilde de burgemeester op klinken.
De ambachtelijk biercultuur behouden
Ooit waren er in Dentergem zo’n 200 herbergen, cafés, brouwerijen en stokerijen. Sinds 2011 heeft Dentergem opnieuw een ambachtelijke brouwerij, net als vroeger. Brouwerij de Bie vestigde zich in een gerenoveerde hoeve in deelgemeente Wakken (Dentergem), dichtbij de plaats waar Mandel en Leie samenvloeien. Wegens het enorme succes van hun ambachtelijke streekbieren was hun vorige locatie te klein geworden.
Wat ooit begon als een huisbrouwerij met drie bieren is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde brouwerij met maar liefst tien bieren. Een verdienste waar Dentergem fier op is. “Bier brouwen behoort tot ons erfgoed.”, vertelt burgemeester Koenraad Degroote. “De passie voor het brouwersvak is typisch voor onze gemeente. Hier is ook letterlijk veel leven in de brouwerij.”
Primeur voor België bij Brouwerij De Bie
Meura, de Belgische constructeur van high-end brouwzalen, ontwikkelde in 2014 een nieuwe beslagfilter, de Meura 2001 Craft Junior. Hiervan wordt de eerste in België geplaatst bij brouwerij De Bie.
Waarom die kostelijke investering?
 De oude beslagketel
Het belangrijkste van het bierbrouwen is eigenlijk het maischen. Tijdens dit proces wordt het zetmeel verder omgezet in suikers, en die worden op hun beurt (gedeeltelijk) omgezet in alcohol. Het beslag (mout opgelost in warm water) moet na enkele tijd gefilterd worden waarbij de opgeloste stoffen gescheiden worden van de niet oplosbare. Dit wort moet helder zijn als het naar de kookketel gaat. Brouwerij De Bie gebruikte zoals de meeste brouwers een filterkuip met een dubbele bodem. Dit is eigenlijk een geperforeerde plaat waar het wort via de vaste delen die erop liggen doorsijpelt. Glashelder wort geeft een betere schuimhoudbaarheid aan het bier. Het filteren nam met de oude filterkuip drie uur in beslag . Door de aankoop van een Meura beslagfilter gaat alles veel vlugger.

De Meura 2001 Craft Junior


Voordelen
Deze beslagfilter heeft veel voordelen Het filteren gaat veel vlugger (van drie uur naar 90’). Het graan wordt beter benut. Meer suikerproductie (achteraf minder suiker toevoegen). Het bier wordt veel helderder. De bierkwaliteit wordt verhoogd. Het energieverbruik verlaagd. Minder waterverbruik. En een beter rendement.
Zo is de ambachtelijke brouwerij helemaal klaar voor de toekomst en blijft de Dentergemse biercultuur gewaarborgd. Brouwerij De Bie zal haar biercapaciteit opdrijven tot 1000hl

Het succes van Meura is er gekomen omdat de methode om bier te filteren werd geperfectioneerd. Zonder technisch te worden, Meura werd bekend met zijn ‘filterpers’ die doeltreffender is dan filtratie in een tank.

Samenwerken met een Belgische wereldspeler
Meura is een familiebedrijf dat in 1845 werd opgericht in Doornik. Met dank aan de rijke Belgische biercultuur en haar globale invloed behoort Meura vandaag tot de wereldtop in haar marktsegment. Meer dan 25% van het wereldbiervolume vloeit uit een Meura-installatie. Het bedrijf mag de grootste brouwerijen op aarde onder haar trouwe klanten rekenen. Maar Meura heeft ook aandacht voor onafhankelijke brouwerijen met een ambachtelijk karakter. Vandaar de samenwerking met Brouwerij De Bie.

vlnr : Jos en Nicolas Tjoen en Wouter Vermeersch (Meura)

Wat ooit begon als een huisbrouwerij met drie bieren is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde brouwerij met maar liefst tien bieren.
Brouwerij De Bie Vijvestraat 47 B-8720 Wakken (Dentergem) België T +32 (0)478 46 21 84 info@brouwerijdebie.be
MEURA 1, Rond-point Jean-Baptiste Meura, B-7600 Péruwelz (Belgium) Phone : +32 69 88 69 88 +32 69 88 69 88 Fax : +32 69 88 69 80 E-mail : sales@meura.com
Wakken, 2 mei 2016 William Roelens
17-05-2016 om 09:27
geschreven door William Roelens
|