West-Vlaamse bierproeversgenootschap 4de proeverij.

Moat - James – Vranckaertshoeve Tripel – My Imperial Brown Ale – Authentique Amber – La Bigot Blonde – Belgian Beetles Bier – Ullewipper –Cuvée 1976 – Saison du Lucien 1976 – Black Gold – Bux Brown & 6 Duvels Tripel hop.
Voor de vierde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap onder de nieuwe naam samen. Onze proeverijen gaan telkens door op diverse locaties. Ditmaal waren we voor de tweede maal te gast in 'De Zoeten inval' in Heule De Zoeten Inval is een praatcafé met modern interieur en verzorgde toog. Een aangenaam kader om te vertoeven en te genieten.
Bedankt aan vriendelijke uitbaters.
DOEL
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en we spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om. Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Bedankt aan allen die ons bieren hebben geschonken!
Moat (6,5% Alc.Vol.) Eutropius (Heule – Menen)

Blond bier met een fijne witte schuimkraag.
De eerste geur is moutig Niet al te fijne mout Een lichte fruitigheid in de neus.
De aanzet heeft een lichte zurigheid. moutig. Zoet. Nu en dan een fruitig prikje maar over het algemeen een beetje vlak in de smaak Er is ook geen echte samenhang. Mocht ietsje hoppiger. Niet slecht maar te eenvoudig.
Het bier is speciaal gebrouwen voor slagerij Traiteur Devriendt uit Zedelgem. Het recept is van slager Devriendt zelf? Inmiddels komen we tot de ontdekking dat het bier nu door brouwerij Dillewyns uit Dendermende gebrouwen wordt. Met dank aan Ilse Provoost
James (6,5%Alc.Vol.) Recept Brouwerijfirma : Oostekebrouwers Gebrouwen bij Contreras – Gavere.

Donkerblond bier met een fijne witte schuimkop.
Zoet aroma in de neus. Abrikozen.
De eerste slokken zijn moutzoet. Honing? Tikje alcohol. Een lichte moutbitterheid komt opzetten. Er is een aanwezige prikkeligheid (niet van het koolzuur) Licht bittere afdronk Niet slecht Allemans vriend!
De OostEke Brouwers brouwen het bier "James" exclusief voor de Oostendenaren. Ze kregen de opdracht daartoe van vzw Foorcomité Oostende en zijn vereerd dat het bier opgedragen wordt aan de Oostendse baron James Ensor. Eerst werd een proefbatch van 20 liter gebrouwen. Daarna werd het in de brouwerij van Contreras op grotere schaal gebrouwen. James komt in de plaats van het vroegere bier ‘Den-Ostensche-Baron’ toen gebrouwen in de Proefbrouwerij. Met dank aan Alain Senechal.
Vranckaertshoeve Tripel (8,5%Alc.Vol.) Recept Patrick Vervaeck gebrouwen bij Brasserie de Cazeau - Tempeleuve

Donkerblond bier met witte schuimkraag.
Zoet aroma Moutig Met aanwezige prikken van banaan.
Moutig begin. Zoet Een beetje wrangheid in de bitterheid Hoppige toetsen Korianderaanwezigheid Licht bittere afdronk Lekker klassiek bier! Met dank aan Dirk Ballekens
My Imperial Brown Ale (8,5%Alc.Vol.) Oldskool Brewery – Eindhoven Gebrouwen bij brouwerij Rodenburg - Rha

Roodbruinbier met lichtbruine schuimkraag.
Fruitig aroma Caramel Hoppig Koffie
De eerste slok heeft een verrassende scherpe smaak Citrus Chocolade en licht geroosterde mout Het bier mist een beetje rondigheid en is onevenwichtig Maar toch is het aangenaam om te degusteren. Ook af en toe nota’s van zoethout. Warm alcohol. Fruitige afdronk. Gewoon lekker. Met dank aan Jan Van Pelt
Authentique Amber (5,0%Alc.Vol.) Authentique Brasserie – Blaton

Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag.
Aangenaam moutig aroma Beetje geparfumeerd.
Moutige zoete aanzet Karamel. Fruitige toetsen Soms een lichte smaaktoets van een quadrupel. Zoete afdronk Er ontbrak een beetje power in het bier. Lekker maar nogal braafjes.
La Bigote Blonde (6,0%Alc.Vol.) Brasserie La Bigote - Doornik Authentique Brasserie – Blaton

Koperkleurig bier met dikke witte schuimkraag.
Het aroma ruikt heerlijk. Het bier heeft een frisse neus. Hoppige prikken van cascade hop fruitige esters
Ook de eerste slokken fruitig. Florale toetsen. Een likje citrus Mooi in balans Een lichte bitterheid in de achtergrond. Hoppige afdronk. Volle smaak en toch maar 6,0% TOPbier !!
Belgian Beetles Beer (5,9%Alc.Vol.) Brouwerij ’t Gulden Spoor – Gullegem

Pittig aroma Tikje metaal in de neus (van insectenwit?)
De aanzet is nogal zoet. Fruitige toetsen. Notities van peper. Het bier is na een tijdje een beetje pappering! Heel diep een lichte bitterheid . zoete droge afdronk. Goed gebrouwen maar het bier heeft geen meerwaarde! het verhaal van mijnheer Kever is iets boeiender
Ullewipper (7,2%Alc.Vol.) Brouwerij Strubbe (Ichtegem) In opdracht van Fifty One Club Tielt

Wazig bier met een lichte geelgroenachtig schijn. Dikke roomachtige schuimkop.
Moutige neus scherpe geur Koekjes aroma! Tikje Medicinaal
Zoet begin. Radler toestanden van citroen. ook hier die scherpte kandij Een mengbier? Zoet over de ganse lijn. Te weinig hop om meer karakter te hebben. Absoluut geen smaak van een tripel
‘Cuvée 1976’ versus ‘Saison du Lucien’
Brouwerij De Glazen Toren uit Mere, die een ‘Cuvée 1976’ op de markt wilde brengen n.a.v. een grootschalige viering van Tourwinnaar Lucien Van Impe, kreeg tegenwind van brouwerij Basanina uit Smetlede, die het officiële feestbier Saison du Lucien had gebrouwen. Hij dreigde met 80.000 euro schadevergoeding. Brouwer Bart De Wolf van Basanina kon niet anders want hij had een exclusiviteitscontract afgesloten met de organisatoren van de Lucien Van Impe-vieringen.
Jammer, maar wij leden van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap zijn meer geïnteresseerd in het bier dan in de ruzie. Daarom hebben we beide bieren aangekocht om te vergelijken. Let wel! ‘Cuvée 1976’ is niet in de handel verkrijgbaar daarom stuurden we een van onze genoten om het bier te gaan halen bij brouwerij De Glazen Toren.

Cuvée 1976 (9,0% Alc.Vol.) De Glazen Toren – Erpe Mere
Licht geel bier met witte schuimkraag.
De neus is moutig. Gistig Met een heel klein tarwezuurtje.
De aanzet is vrij zoet. Moutig. Heel zacht bier. Geen enkel bitterheid een beetje plakkerig na een tijd. afdronk heeft een milde zoetheid. Niet het soort bier dat we van de Glazen Toren gewend zijn. Laten we het een allemans vriend noemen. Het bier gaat vlot naar binnen en is met zijn 9,0% gevaarlijk om vlot te degusteren!
Een mooie fles. Het bier is niet in de handel te koop.
Saison du Lucien (9,0% Alc.Vol.) Brouwerij Basanina – Smetlede
Donkerblond bier met witte schuimkraag.
Moutig aroma Licht fruitig Tikje banaan.
Zoete aanzet. Drinkt vlot. Droog lichte kruidigheid Lichte bitterheid. Droog licht bittere afdronk.
Ook zoals hierboven een allemans vriend met een tikje meer karakter.
Black Gold (8,0% Alc.Vol.) Brasserie Bellevaux – Malmedy

Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.
Het aroma ruikt naar een West-Vlaams bruin bier Rodenbach Grand Cru aroma Lichte brett prikken.
De aanzet is smakelijk Een lichte zuurheid vertroetelen onze smaakpapillen. Afwisselend met lichtzoete toetsen. Tikje hout duikt soms op. Nu en dan een koffie toets Zwarte bessen in de nasmaak. Heel lekker bier !!!
Biermaekers Bux Brown (7,5% Alc.Vol.) Brouwerij Biermaekers - Gullegem Gebrouwen bij Brouwerij ’t Gulden Spoor – Gullegem

Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag.
Het eerste aroma komt er pas na een tijdje door. Zoete geur.
Ook de eerste smaak is zoet. Zacht. Een beetje flets Tikje chocolade Weinig body Lichte bitterheid. Hopafwezigheid Zoete afdronk. Goed maar ook niet meer! Weinig karakter.
DUVEL MOORTGAT
We proefden ook de Blind Tasting Kit van Duvel Moortgat.
De brouwerij lanceerde een tasting kit met daarin de zes ooit gebrouwen Duvel Tripel Hop edities. Onherkenbaar gemaakt voor een eerlijke tasting. Onherkenbaar voor velen misschien, maar voor het genootschap en veel andere bierliefhebbers was het een koud kunstje om te weten welk jaar we precies proefden. Maar we hebben het wel eerlijk gespeeld. We hebben de genoten laten proeven uit het glas zonder de flesjes erbij te plaatsen. Zodat ze enkel op het aroma en de smaak konden kiezen.
Onze uitslag 1 ) 2010 – Amarillo 2) 2014 – Mosaic. 3) 2013 – Sorachi Ace 4) 2012 Citra 5) 2016 – HBC 291 6) 2015 – Equinox.

Even opfrissen.
De klassieke Duvel wordt met twee hopsoorten (Saaz-Saaz en Styrian Golding) gebrouwen. Sinds 2007 selecteren de meesterbrouwers van Duvel ook een derde hopsoort, wat elke keer voor een verrassend en boeiend smaakprofiel zorgt. Het resultaat is een unieke Tripel Hop, die één keer per jaar, in de lente, het gamma aanvult van Duvel. De gekozen hop voor de editie van 2016 was zelfs zo nieuw dat er nog geen naam voor bestaat! Negen jaar en 6 edities later, was voor Duvel het moment aangebroken om de Beste Duvel Tripel Hop permanent te brouwen. Vandaar dat ze hun oor te luister te legden bij de mensen waar het allemaal om draaide: de Duvel-fans. Via deze kids konden de fans hun beste Duvel Triple Hop als favoriet kiezen.
De zes bieren werden gepromoot door elk iemand uit de bierwereld :
2010 – Johan “Wanne” Madalijns 2012 – Brouwmeester Hedwig Neven 2013 – Axel Daeseleire 2014 - TV-chef Jean Philippe Watteyne 2015 - Sofie Vanrafelghem 2016 - Sepideh Sedaghatnia
Uiteindelijk is de editie 2012 met de hopsoort Citra de winnaar geworden.

Na de proeverij genoten we van een lekkere Italiaanse charcuterieschotel. Tapa’s, Pastrami, Mozarella, Haring met curry, notensalami enz…, klaargemaakt door Slagerij Chris & Micheline – Heulsestraat 95 - Bissegem (Kortrjk)
De Zoeten Inval Zeger van Heulestraat 87 8501 Heule Kortrijk Tel : +32 (0) 487551726 http://www.cafe.be/Forms/frmPubDetails.aspx?id=111
William Roelens
04-07-2016 om 14:24
geschreven door William Roelens
|