Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    17-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gelagzaal van brouwerij De Halve Maan - Brugge tijdens de Kerst 2008

    De gelagzaal van brouwerij De Halve Maan -  
    Brugge tijdens de Kerst 2008






    Wie voor het eerst Brugge bezoekt loopt gegarandeerd zonder het zelf te weten
    langs brouwerij De Halve Maan.
    De brouwerij is gelegen op het bekende walplein ook nog de gouden driehoek van Brugge genoemd.
    De gezellige terrasjes op het pleintje met de grote bomen geven de plaats een uniek cachet.

    Het is in de jaren 80 dat men de brouwerij open stelde voor het grote publiek.
    Een nieuwe attractie en een huisbrouwerij was geboren.




    De ingang naar de brouwerij. De Kerstbomen heten u welkom.









    De binnenkoer in Kerstsfeer



    De voormalige bottelarijen en mouterij werden ingericht tot gezellige gelagzalen.
    Vanaf 1981 maakte Véronique Maes de overgang naar het speciale bier van hoge gisting met de ontwikkeling van het Straffe Hendrik bier.
    In 1988 werd het Straffe Hendrik biermerk overgenomen door Riva N.V.
    Tot 2002 werden de Straffe Hendrik-bieren nog door Riva gebrouwen in Brugge.
    Daarna verhuisde het bier naar Dentergem.






    In de Blauwe Zaal kunnen een 60 personen plaats nemen.



    In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij met de heropstart van de brouwerijactiviteiten. Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes herstartte de oude brouwerij na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. Onder de nieuwe naam “Brugse Zot” lanceerde hij zijn nieuw bier, waarvoor een unieke receptuur ontwikkeld werd. Vandaag is Brugse Zot het enige bier dat nog in de Brugse binnenstad gebrouwen wordt: het enige echte Brugse stadsbier!
    Onlangs haalde Xavier Vanneste (de huidige zaakvoerder) de straffe Hendrik na het faillissement van Riva (Liefmans Breweries) weer naar Brugge.







    De Ridderzaal is een prachtig decor voor een uitgelezen banket in de
    sfeer van een echte “Bierstube”. Tot 90 personen kunnen er tafelen.






    De Ridderzaal met zijn collectie flessen.










    De Mooie toog met achteraan een prachtig muurschilderij





    Zoals in elke brouwerij staat er ook een beeldje van St. Arnoldus
    (de patroonheilige van de brouwers).






    De Brouwerij grenst aan de Brugse reien niet ver van het Minnewater.
    Een kijk naar buiten van uit de blauwe zaal.






    In het café tappen ze een ongefilterde Brugse Zot (Blond of dubbel).

     


    Daar we vroeger nog de brouwerij bezocht hadden beperkte ons visite slechts
    tot het café en de ridderzaal.
     
    We zouden er een Brugse Zot Dubbel gaan degusteren.


     

    Brugse Zot Dubbel van ’t Vat – 7,5% Alc.Vol.
    Brouwerij De Halve Maan - Brugge.






    Donkerbruin bier met een mooie beige schuimkraag.


    Een zoete neus van karamel met een zweempje fruitigheid.


    Het bier is over het algemeen zoet
    Overwegende karamel
    een licht geroosterde smaak van mout
    Heel diep komt de smaak van vers gebak naar boven.



    Brugse zot dubbel is net als Brugse Zot Blond een goed commercieel gebrouwen biertje.
    Het is een eerlijk bier zonder veel franjes.
    Het is voor de buitenlanders een echte belevenis om het bier te proeven.

    Wanneer u op het Walplein komt
    vergeet niet eens binnen te wippen.





    De legende achter Brugse Zot…

    Om Maximiliaan van Oostenrijk hartelijk welkom te heten in hun trotse stad lieten de Bruggelingen een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten voorbijtrekken. Toen ze hem na afloop om een nieuw zothuis vroegen, riep hij uit; “Ik heb hier vandaag alleen zotten gezien. Brugge is zo al één groot zothuis!” Sindsdien dragen de Bruggelingen de bijnaam “Brugse Zot, ook gekend als “Brugse Jonckers”.
    (Bron website De halve Maan)





    Aan het minnewater niet ver van de brouwerij zijn de paarden die de
    koetsen trekken in Kerststemming.

    17-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speciale Noël - Brasserie Saint Monon

    Speciale Noël – Brasserie Saint-Monen



    Image Hosted by ImageShack.us


    De Brasserie Saint-Monon is ondergebracht in een nog steeds actieve boerderij in het Waalse Amby.
    Ambly is een typisch dorpje in de Ardennen.  Het is een deelgemeente van Nassogne in de provincie Luxemburg. Het is gelegen in de Famenne en grenst aan de provincie Namen.







    Pierre Jacob brouwt er sinds 1996 drie types Saint-Monon : een amberkleurig, een bruin en een honingbier (8%). Het zijn artisanale en karaktervolle biertjes.
    De bieren zijn het resultaat van de samenwerking tussen een bio-ingenieur die gepassioneerd is door gegiste dranken, en zijn ouders die een familiale boerderij uitbaten.
    Hun bruine bier won een gouden medaille in Chicago en Wallonië.
    Pierre brouwt niet alleen zijn eigen bieren maar is ook actief voor anderen.
    Veel verenigingen en confréries maken gebruik van Brasserie Saint-Monon om hun eigen biertje te laten brouwen.
    Zo is bvb La Gatte d’or een biertje speciaal gebrouwen voor Confrérie La Gatte d’Or uit Hamois.
    Dragon is dan een groen biertje gebrouwen voor een Heksenvereniging.
    Wanneer u het woordje monon intypt links in de zoekmachine van mijn blog zal u nog andere biertjes ontdekken van deze Waalse brouwerij.
    Maar nu eerst dit typische Kerstbiertje

     





    Speciale Noël – 7,5% Alc.Vol.
    Brasserie Saint Monon – Ambly/Nassogne.








    Donkerbruin biertje met een beige fijne schuimkop

    Het aroma is zeer kruidig.
    Tijm eist alle geurtjes op
    Ook een tikkeltje kruidnagel al is het miniem.

    De smaak is zoet en kruidig
    ook hier laat het tijm zijn aanwezigheid smaken.
    Toetsen van kaneel.
    Het bier is smakelijk maar door de te grote aanwezigheid van het tijm
    Is een biertje voldoende.

    Een typisch Kerstbiertje
    Maar voor de kruidige liefhebber.




    12-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Nieuwjaarsdrink

    Den Proefzolder - Nieuwjaarsdrink







    Een veertiental dagen geleden zat deze uitnodiginging in mijn mailbus .


    Beste biervrienden,

    Graag nodigen we jullie uit om samen met ons het glas te heffen op een schuimend 2009. Den Proefzolder wil jullie verwennen, als dank voor jullie aanwezigheid op één van de voorbije Proefzaterdagen. Door jullie aanwezigheid leveren jullie een tastbare bijdrage tot het in stand houden van de Belgische biercultuur en van onze artisanale brouwerij in het bijzonder. We hopen dan ook jullie even talrijk te mogen verwelkomen in het nieuwe jaar op één van onze proefmomenten op Den Proefzolder. Wij van onze kant blijven creatief, innovatief en passioneel brouwen. We blijven ons beste beentje voorzetten om heerlijke proefplankjes samen te stellen, om eenvoudige doch lekkere biergerechtjes te verzorgen en om een gevarieerd en mooi aanbod aan biertjes te hebben in onze biershop Den Bierzolder.

    Iedereen die ons een warm hart toedraagt is welkom op onze nieuwjaarsdrink op zaterdag 3 januari, van 11 u tot 13 u.

    We trakteren dan ook graag met ...

    Malheur Bière Brut Reserve – Alvinne Extra Restyled van ‘t vat
    ~
    Normandische oesters
    ~
    Duo van gegratineerde oester met Melchior Calva Oak Aged

    en in

    Melchior Calva Oak Aged  gepocheerde oester op een bedje van geitenkaas

     

    Wees nu eens eerlijk!  Zo’n uitnodiging kun je toch moeilijk afslaan.
    Een Malheur Bière Brut Reserve gekoppeld met het beste uit de zee.
    Vooral omdat ik nog de kans niet gehad heeft om dit bier (methode champenoise)
    te proeven


    Malheur Bière Brut "à la méthode originale" is een exclusief rijk bier met 11% alcoholgehalte, gebotteld en tot driemaal toe hergist in de fles. Het resultaat is een verfijnd en sprankelend bier met een pittige schuimkraag en een elegante nasmaak. Heel geschikt als aperitief, dessert of digestief.
    Voila dit is wat de website van Malheur zegt over dit biertje.
    Vlug naar de zolder om te proeven of het allemaal waar is wat ze schrijven over dit biertje.
    en natuurlijk pour déguster une huître.

     






    Dit zijn nu trappen waar ik weinig moeite mee heeft om ze te bestijgen.





     Biermeester van dienst was Kevin Timarche
    Hier schenkt hij op vakkundige wijze een Malheur Bière Brut Reserve in.






    Malheur Bière Brut Reserve – 11% Alc. Vol.
    Brouwerij De Landtsheer – Buggenhout




    Een bier gebrouwen met stijl, drink je met stijl.



    Prachtig strokleurig biertje bedekt met een dikke fijne schuimkraag.


    Het aroma is licht moutachtig
    Gistig en iets kruidig

    De smaak is heel subtiel
    Alle smaakwordingen zijn zo perfect op elkaar afgestemd.
    moutig, kruidig gist.
    Lichte zuurheid
    fruittoetsen van ananas

    Het bier heeft een droge bitterheid
    Ondanks zijn 11% Alc.Vol is de alcohol goed verborgen.
    Een heel lekker bier
    Maar gevaarlijk drinken. 
    Het bier heeft zo een verfijnde smaak dat het vlot drinkt maar
    11% Alc is niet niks.
    Dus degusteren bij het aperitieven is de boodschap

     

     

     

     

    Prachtig gepresenteerd door SOS Glenn
    Oesters uit Normandië.


    Normandië is een echte kuststreek met vele vissershaventjes en een keur aan schaaldieren. Vooral met zijn oester- en mosselkweek is Normandië populair.
    Met 35.000 ton oesters per jaar is de
    Normandische kust goed voor
    de grootste oesterproductie van Europa.
    Deze oesters zijn geroemd voor hun kwaliteit en finesse.

     

     
    Warme oesters.

    Duo van gegratineerde oester met Melchior Calva Oak Aged (Links)
    en in Melchior Calva Oak Aged  gepocheerde oester op een bedje van geitenkaas




    Trouwe zolder bezoeker Marc De Keukeleire en echtgenote
    genieten van de Franse delicatesse.




    Kok Glenn Castelijn legt de dames uit hoe hij de oestertjes heeft klaar gemaakt.







    Na de receptie kon men proeven van de Alvinne biertjes.




    Jong geleerd is oud gedaan.







    Den Proefzolder zou de proefzolder niet zijn moest er geen kleine
    verrassingen te proeven zijn.
    Kevin Timarche toverde nog een oudere Bush Noël van achter zijn toog.
    en Vacas had een nieuw Kerstbiertje bij zich 'Den Drupneuze".
    Dit is het eerste Meetjeslands Kerstbier gebrouwen bij brouwerij Den Tseut (Assenede).

    Het krijgt ook een plaatsje tussen de 930 andere bieren in De Bierloods in Adegem.





    Een deel van de Zolderproevers.




    De Alvinne brothers Davy en Glenn zijn al aan het beraadslagen wat er
    de volgende keer op het programma zal staan.




    Brouwerij Alvinne
    Mellestraat 138,
    8501 Heule

    10-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'˜Embrasse' het derde bier van De dochter van de Korenaar


    ‘Embrasse’ het derde bier van De dochter van de Korenaar


    In het Hopnieuws 187 van 13 november 2008 maakte ik aan mijn abonnees 'Embrasse' al bekend
    met volgende tekst die Ronald mij mailde :


    “Ronald Mengerink laat mij weten :


    Met veel trots kan ik je meedelen dat mijn derde bier onderweg is!
    Het beloofd een uitstekend zwaar bier te worden.
    Volgende week start ik met bottelen, zodat naar verwachting het eerste bier nog voor de feestdagen op de markt kan komen.
    Het bier gaat  "Embrasse' heten, een bier om van te houden. Het betreft een bier van ruim 20 graden Plato, zo'n 9 vol % alc. gemaakt van puur mout.
    Dus zonder enige toevoeging van ongemout of suikers! Het is een diep donker rood-bruin bier gemaakt van een complexe mout-samenstelling, o.a. munich, caramel, rauchmalz, tarwemout, pale en chocolate.
    De benodigde hoeveelheid voor 1000 l. bier bedraagt 375 kg!  De smaak ligt tussen een goede Trappist en een stout in, en is zoals zich laat verwachten, zeer intens, met een sublieme lange afdronk.
    'Embrasse' wordt gebotteld op 66 cl. flessen met ieder fles apart genummerd, en voorzien van relevante brouwtechnische gegevens, zodat de smaak- en kwaliteitsontwikkeling optimaal te volgen is.

    Het zal geen goedkoop bier worden, mijn adviesverkoopprijs zal ? 4,25
    per fles zijn, maar dan heb je ook wel iets speciaals in handen.
    Het bier zal waarschijnlijk zijn primeur beleven op het
    kerstbierfestival in Essen, zowel als op de open-deurdagen bij mij op
    de brouwerij, die ook op 13 en 14 december zullen zijn.

    vriendelijke groet,

    Ronald Mengerink
    Brij. De Dochter van de Korenaar”





    Een bier om van te houden.
    Lekker bier in een sober originele verpakking.



    Ondanks de vele lofbetuigingen aan het bier op het Kerstbierfestival in Essen
    heb ik het bewust niet geproefd. Vrienden van mij zouden een fles voor mij kopen.
    (Bedankt Nicole en Francois)

    Zo kon ik dit derde bier van brouwerij ‘De Dochter van de Korenaar’ thuis ongestoord en samen met Voske proeven.






    Embrasse – 9% Alc.Vol. – 66cl fles.

    Brouwerij De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog




    Mooier dan een glas rode wijn.



    Donkerbruin-rood bier met beige schuimkraag.

    Het aroma is heerlijk.
    Moutig stoutaroma
    afwisselend cacao en zwarte koffie.

    De eerste slok laat ons al zweven.
    bitterzoete smaak van gebrande mout
    een tikkeltje gerookt
    De koffiebitterheid dwarrelt door het bier en laat ons genieten.
    De lichte alcoholsmaak geven het bier extra warmte.
    Een droge bittere afdronk maken dit bier compleet.
    Een van de 5 lekkerste bieren van 2008







    We proefde productienummer 383
    botteldatum 11.08

    Een degustatiebier op zijn best
    Een complex biertje die uw smaakpapillen in een andere sfeer brengen.



    Ronald Mengerink
    Je vous embrasse!













    Lees ook de verslagen van de bieren Bravoure en Noblesse

    06-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!