Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    03-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Campagne "Leven in de Brouwerij" te Grimbergen




    Tekst : Persmap Vlaanderen lekker land.
    Tekst en Foto's : William Roelens


    Op misschien wel de eerste echte lentedag van het jaar, stelde de vzw Tafelen in Vlaanderen het programma van de nieuwe campagne Leven in de Brouwerij voor. De officiële voorstelling werd maandag 30 maart gegeven door de verschillende sprekers op het persmoment. Aansluitend konden de ca. 250 aanwezigen uit de sector en pers hun bierkennis testen in een ludieke bierquiz tussen de provincies en proeven van bier op kookworkshops en een bierdegustatie.
    Geroen Vansteenbrugge en ik uw Bierblogdienaar konden de aanlokkelijke uitnodiging niet weigeren.
    Temeer dat alles met bier en gastronomie te maken had.
     En zijn dat toevallig niet onze hobby's?






    De campagne "Leven in de Brouwerij" ging door onder de schaduw van
    de Abdij der Norbertijnen in Grimbergen.


     




    Als locatie werd gekozen voor het prachtige domein van
    Salons de Romree – Beiaardlaan 31 te 1850 Grimbergen





     In afwachting van het gebeuren werden we in een van de vele prachtige
    feestzalen verwend met koffie en cake.





    In de grote schuur waren de Vlaamse Provincies aanwezig met hun
    promomateriaal. 
    Heel wat bekende mensen uit de bierwereld waren aanwezig.
    Hier maken we een praatje met
    Nelly Govaert en echtgenoot Dirk
    beiden lid van
    OPA (Aalst) en brouwer Frank Boon uit Lembeek



     

    Na het welkomstwoord van Sofie Van Den Bossche, projectmanager van de vzw,
    roemde Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant,
    de Bourgondische cultuur met de vele soorten bieren die niet enkel Vlaanderen
    maar ook specifiek zijn provincie typeren.



    Sofie Van Den Bossche, projectmanager van de vzw.




    Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant



    Minister-president Kris Peeters gaf daarna het officiële startschot van de campagne Leven in de Brouwerij waarin de bierbeleving in Vlaanderen in de verf gezet wordt. Onder het goedkeurend oog van de vele aanwezigen, onderstreepte de minister, tevens bevoegd voor toerisme, het belang en het nut van de stevige en productieve samenwerking tussen de horeca en toerisme in Vlaanderen. Een initiatief als dat van Tafelen in Vlaanderen komt voor hem geen seconde te vroeg, Vlaanderen promoten als een belevingsvolle regio waar toeristische highlights samengaan met een rijke eetcultuur komt ongetwijfeld ons imago in het buitenland ten goede.



    Minister-president Kris Peeters






    Onder de aanwezigen
    Philippe Buisseret, Directeur van de Confederatie van Belgische Brouwers.




    De andere sprekers, Urbain Claeys (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen en huidig voorzitter van de vzw Tafelen in Vlaanderen) en Jan De Haes (voorzitter van de Fed. Ho.Re.Ca. Vlaanderen), haalden vanuit hun ervaring in toerisme respectievelijk horeca het rijke potentieel aan van de culinaire troeven van Vlaanderen naar de binnen- en buitenlandse toeristen toe.
    Hoe de vzw dat via het thema Leven in de Brouwerij wil vermarkten, lichtte projectmanager Sofie Van Den Bossche toe aan de hand van het concrete activiteitenprogramma. De toerist kan zich onder meer laten verwennen in meer dan 400 deelnemende horecazaken door bierdegustaties, biermenu’s en verblijfsarrangementen met een bierbeleving. Op de
    website van Leven in de Brouwerij wordt ook een overzicht gegeven van alle brouwerijen in Vlaanderen en van de vele evenementen met een bierbeleving. De Lekkerste agenda van Vlaanderen die ook officieel werd voorgesteld moet de toerist dan weer een aantal concrete tips geven van culinaire activiteiten tot en met het najaar van 2009.







    Een zicht op de genodigden in de prachtige gerestaureerde
    oude schuur.






    Aansluitend op het persmoment bewees Antwerpen in een ludieke bierquiz,
    onder leiding van bierkenner en –auteur Jef Van den Steen
    ,
    de provincie te zijn met de meeste bierkennis.
    Ze slepen daardoor een rijkelijk gevulde biermand in de wacht.
    West-Vlaanderen en Limburg waren gelijk tweede.


    Vooraleer afscheid te nemen moest Minister-president Kris Peeters
    nog van de Belgische Biercultuur proeven aan de diverse bierstandjes




    Minister-president Kris Peeters samen met Urbain Claeys
    (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen
    en huidig voorzitter van de vzw Tafelen in Vlaanderen
    ) aan de stand van John Martin.




    Hier met Jan De Haes (voorzitter van de Fed. Ho.Re.Ca. Vlaanderen),
    en 
    Urbain Claeys
    (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen




    Minister-president Kris Peeters in gezelschap van
    Jeroen Luys en Mieke Desplenter (Brouwerij
    Ter Dolen)




    Het publiek hoefde dan niet langer te wachten om de rijke kwaliteiten van ons bier ook effectief te proeven. De talrijke aanwezigen konden genieten van enkele bierpareltjes van de brouwerijen Timmermans, Duvel-Moortgat, Bosteels, Haacht, de Halve Maan en Kasteelbrouwerij De Dool.
    Chefkoks Tom De Four van ‘De Heeren van Liedekercke’ en Maarten Pauwels van ‘Brasserie Brouwershof’ demonstreerden hun kookkunsten die resulteerden in een aantal culinaire toppers die geproefd konden worden door het uitzinnige publiek.




    Langs deze deur kwam men in de oude stallingen terecht waar de degustatieruimten
    ondergebracht waren. Het genieten kon beginnen.




    Tongerlo Prior het nieuwe bier van brouwerij Haacht trok natuurlijk als eerste
    onze aandacht. Deze Prior vervangt de Tongerlo Tripel.
    Een pittig biertje va 9% Alc.Vol. Het bier zal nog op deze blog besproken worden.





    Op de foto Jan De Haes, Johan Valkengas ?? (Brouwerij Haacht),
    Ludo Everts (directeur NV Brouwerij Haacht) en Urbain Claeys.




    Niet alleen het bier trok onze aandacht
    ook de mooie hostessen van brouwerij Haacht








    Men kon al proeven van een Terrine van Ganzelever en Mystic met krieken.
    Dit voorgerecht werd als kookdemo klaar gemaakt door Hans Van den Auwelant en
     Maarten Pauwels (Brasserie Brouwershof)




    Johan en Patrick (Uitbater van Tapasbar Pado uit Tielt) genieten
    van het culinair hoogstandje.





    Nog een hoogstandje van chef Maarten Pauwels waren
    Ambachtelijke kaaskroketjes met gandaham en Keizer Karel Robijnrood.






    Stijn de Neve de sympathieke vertegenwoordiger van brouwerij Bosteels schenkt
    op vakkundige wijze een Tripel Karmeliet uit.




    Ook aan het genieten waren Yves Panneels uitbater van het strafste café van Vlaanderen
    “
    In de Verzekering tegen de Grote Dorst” gelegen in het kleine Eizeringen (Lennik).
    Bierkenner en auteur Jef Van den Steen,
    Nelly Govaert en echtgenoot Dirk (OPA Aalst) 




    Chefkok Tom De Four van ‘De Heeren van Liedekercke' toont hier zijn
    culinaire kookkunsten.  Moderator van dienst was Kookboekenrecensent
     

     Edward Vanhoutte 





    Tom De Four demonstreerde voor het publiek "Zeetong geblust met geuze Cantillon,
    pompelmoes en sabayon van Tripel Karmeliet.






    Aanschuiven aan een hemels bierbanket.





    Nog een creatie van Tom De Four.
    Varkenshaasje opgevuld met witte pens en Ganda ham gemarineerd in Heerenbier
    (huisbier van De Heeren van Liedekercke), chorizopuree met Gulden Draak en thym,
    "Vierkante erwtjes" en witloof gestoofd in Westmalle dubbel) 




    "Vierkante erwtjes"







    Ook John Martin pakte uit met hun bieren.
    Naast de Bourgogne de Flandres kon men proeven van hun
    Strawberry Lambic (ietsje fruitiger dan suikiger)





    Brouwerij Moortgat kon natuurlijk niet ontbreken.
    Men kon de dorst lessen met een heerlijke Duvel of een fruitiger Kriek Liefmans.





    Wim de Meestere zorgde voor de desserten




    Een Sabayon van Tongerlo Prior met bolletje ijs op basis van Tongerlo Prior.




    Bierpraline van Tongerlo Prior met bladgoud en een zalfje van Fuerto koffie.


    De basiskennis over bier en hoe het te degusteren werd tot slot gegeven door
     Jef Van den Steen, een van de meest ervaren bierkenners
    en -auteurs die België kent.
    Hij liet het publiek tijdens een ludieke bierdegustatie proeven
     van een Kriek Liefmans (Duvel-Moortgat), een Tripel Karmeliet (Bosteels),
    een Bourgogne de Flanders (Timmermans) en een Ter Dolen Blond (De Dool).




    Een mooie dag en een tevreden  projectmanager Sofie Van Den Bossche.


    Beste Blog bezoekers
    Alle informatie over de actie Vlaanderen Lekker land
    en Leven in de brouwerij kunt u terug vinden op de uitgebreide website.
    Alle evenementen tot zelfs de gerechten die hierboven besproken zijn.


    www.vlaanderenlekkerland.be


     

    03-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Baby tot Opa - 2009 - De Leuvense Biertherapeuten


    Geroen (secretaris van de Waregemse Bierfanaten) en ik trokken na omzwervingen in de streek van Mater-Oudenaarde (Reportages volgen nog)
     op 21 maart 2009 naar de 8ste editie van de 12 proefuren van Leuven
    ingericht door
    De Leuvense Biertherapeuten

    Het bierfestival met de originele naam “Van Baby tot Opa” vond terug plaats in
    Taverne “Stille Waters” in het Provinciaal domein van Kessel-Lo.
    Het was al een beetje laat toen we arriveerden. We konden nog net een plaatsje bemachtigen op het
    mooie terras.




    De mooie futuristische locatie "De Stille Waters"
    Een oord om te bezinnen en te proeven.




    Dat het festival weer veel bijval genoot bewijzen de onderstaande foto’s.
    Veel Zythologen, bierliefhebbers en dorstige wandelaars genoten op deze mooie zonnige dag van de 69 Belgische biertjes die op de unieke kaart vermeld stonden.
    Met hun originele naam hebben ze dit jaar de leeftijd van de brouwerijen gekozen.
    Hieronder enkele teksten uit hun programmaboekje.


    De senioren : Oud, maar zeker nog niet versleten.


    Dit zijn brouwerijen van voor 1900. 
    Ze maken echte klassiekers maar durven ook op de markt komen met nieuwe bieren.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Op bier proeven staat geen ouderdom.



    De Volwassenen : Klassieke bieren in een nieuw kleedje

    De periode 1900-1986 was een moeilijke periode voor de brouwers.  Toch zijn er enkele brouwers ontstaan die nu klassieke bieren brouwen die je niet meer kunt missen.




     Ex-Voorzitster An kwam van uit Parijs eventjes proeven van een
    volwassen biertje en kijken of alles vlot verliep.






    De Pubers : bijna volwassen, maar nog steeds rebels

    1986 werd uitgeroepen tot” Het jaar van het bier” en werd zo een kanteljaar voor de Belgische brouwers.  Door de nieuwe interesse in Belgisch speciaalbier, werden er heel wat nieuwe brouwerijen opgestart.  Ondertussen zijn ze groter geworden, maar toch blijven ze experimenteren.




    Voorzitter Steven Vermoere kwam regelmatig piepen of alles in orde was.




     Liefde is samen een biertje proeven in de late avondzon.




    Image Hosted by ImageShack.us
    Steven Lintermans en vriendin genieten van een Zwanze van brouwerij Cantillon.
    Een lambiek met groenten (Rabarber)





    De Kinderen : Spelen met bier

    Het begin van deze eeuw was het begin van een onstuimige groei van de export.  Na de USA begonnen andere landen de unieke kwaliteiten van het Belgisch bier te ontdekken.  Vooral de nieuwe, kleinschalige brouwerijen profiteren van deze trend.  Om uniek te blijven, brouwen ze heel wat unieke bieren.




    Kinderen konden nippen van tafelbier. Lekker eb Gezond.
    Maar leg dat maar eens uit aan de ouders de dag van vandaag.




    De baby’s : De nieuwe bierwereld ontdekken.

    Door het succes van export en omdat Belgisch bier ook hier terug weer meer aandacht krijgt in de pers, stijgt het aantal brouwerijen vanaf 2006.  Bijna alle bieren van deze brouwerijen zijn zo nieuw dat ze zelfs nog nooit in Leuven zijn geraakt.  Deze brouwerijen zijn zo klein, dat de productie juist volstaat voor de lokale afzetmarkt en een beetje export.








    Kessel 69 van 't Vat.

    Een nieuw amberkleurig biertje gebrouwen dit jaar.
    Het alc.% is 6,9
    Gebrouwen door brouwerij
    De Vlier uit Kessel-Lo

    Amberkleurig met kleine witte schuimkraag.

    Het aroma is moutig en licht hoppig

    De smaak is licht moutig
    Zoet (karamel)
    Het bier is aangenaam om te drinken
    alhoewel ik ietsje meer body had verwacht.
    Het heeft een mooie nabitterheid
    die blijft hangen.
    Eenvoudig maar goed gebrouwen.

    Het bier zou gebrouwen zijn voor de Leuvense vereniging
    "De Mannen van 69"






    Ook de honden hadden keuze uit 6 drankjes en een frisdrankje.
    Rokende honden waren enkel op het terras toegelaten.





    Wanneer men de pancarde "DORST" omhoog stak, was er onmiddellijk
    iemand van de Brew Crew aanwezig om u op uw wenken te bedienen.





     Het originele T-Shirt met een tekening van de bekende Amerikaanse
    striptekenaar Bill Colem.
    Deze tekening was tevens ook de affiche van het festival.







    Wolf 8


    Een nieuw bordeauxkleurig biertje gebrouwen dit jaar.
    Het alc.% is 8,2
    Gebrouwen door brouwerij
    Achilles uit Itegem
    in opdracht van bierfirma
    Lupus

    .
    Donkerbruin (Bordeaux) met een grove schuimkop.

    Het aroma is vrij moutig

    De smaak is licht muffig
    ook karameletoetsen kunnen we ruiken
    Geroosterde mout
    Chocolade prikkels en een lichte kruidigheid zijn waarneembaar.

    Lupus is een nieuwe bierfirma uit Begijnendijk.
    Ze brouwen voorlopig bij Achilles?




    Op het terras troffen we Lieven (uitbater van 't Velootje in Gent)
    met enkele vrienden aan.







    Ook binnen was het ontzettend druk.





    Nog een laatste biertje.

    Triple Impériale 10% Alc.Vol

    Brasserie Abbaye des Rocs - Montignies-sur-Roc

    Donker zwart bier met een romige beige schuimkraag

    Het aroma is zoetmoutig
    Karamel en een lichte alcohol parfum

    Zoete karamel smaak
    Alcohol warmte (Madeira)
    prikkels van patisserie.
    Lekker biertje




    De biertjes stralen naarmate het donker wordt een zekere magie uit
    Belgische bieren zijn daar gevoelig aan.



    Tot volgend jaar in de futuristische biertempel " Stille Waters"

    01-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!