Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    10-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van het boek '100 x proeven van straffe streekbieren' in Vleteren (WVl)



    Voorstelling van het boek 
    '100 x proeven van straffe streekbieren'  in Vleteren (WVl)



    Na Vlaams Brabant, Limburg en Antwerpen kwam het team van
    “100xproeven
    van straffe streekbieren” hun  boek in West-Vlaanderen voorstellen.

    De gemeente Vleteren (In de ban van het bier) in samenwerking met De Struise Brouwers
    waren de gastheren van dit uniek evenement.

    Het hele gebeuren vond plaats maandag laatst (7 december)
    in het
    Jeugd- en ontmoetingscentrum "de Sceure".

    Brouwers, straffe café uitbaters, drankenhandelaars, bierliefhebbers en ander genodigden

    verzamelden rond de vele partytafels en maakten er een warme gezellige avond van.

    Allemaal met eenzelfde passie “Liefde voor het Belgisch bier” en nieuwsgierig naar

    het nieuwe boek die zou voorgesteld worden.




    Veel belangstelling voor het boek





    Het Gemeentebestuur van Vleteren kon niet ontbreken.
    vlnr Eerste schepen Mourisse Stephan, De Heer Burgemeester Mostaert Willy,
    tweede schepen Masson Frans en derde schepen Debuysere Ludo




    De toespraken kwamen van Beatrice De Keyzer (Uitgeverij Lannoo),
    Schepen van Toerisme Vleteren Lut Demeyer, 
    co-auteur Sofie Vanrafelgem en auteur Bruno Loockx




    Beatrice De Keyzer (Uitgeverij Lannoo)





    Schepen van Toerisme Vleteren Lut Demeyer





    Co-auteur Sofie Vanrafelgem





    Auteur Bruno Loockx en Sofie Vanrafelgem





    Carlo Grootaert van de Struise Brouwers krijgt een originele
    oorkonde uit de handen van Bruno Loockx.
    Deze oorkonde zal iedereen krijgen die in het boek voorkomt.






    Philippe Driessens van de Struise Brouwers





    Na de toespraken konden de genodigden kennis maken van verschillende streekbieren
    die in het boek voorkomen.  

    Zo kon men proeven van Trappist Westvleteren 8° –
    Struise Pannepot van de Struise Brouwers

    Arabier van de Dolle Brouwers,
    Alvinne Extra Restyled van Picobrouwerij Alvinne,
    St. Bernardus van de St. Bernardusbrouwerij,
    Zingende Blondine en Den Twaalf van ’t Gaverhopke,
    Bonne Homme van brouwerij De Leite,
    Brugse Zot van De Halve Maan en
    Koriala van bierfirma Lupiline

    Ook de paté gemaakt met Struise Pannepot viel in de smaak van de aanwezigen.



    Gespot in Vleteren




    Gudrun Vandoorne van brouwerij 't Gaverhopke in gesprek met Carlo Grootaert
    van de Struise Brouwers.






    Gezellig bijeen.
    vlnr : Ondervoorzitter Zythos David Le Roy,
    De Bierpromotor Yves Mostry vertegenwoordiger Belgoo Beers,
    Davy Spiessen brouwerij Alvinne, Stefanie De Vos en Christophe
    van restaurant De Bistronoom in Oostende en uit de USA
    Owen Millar






    Urbain Coutteau van de Struise Brouwers geflankeerd door
    Mia Loockx en Sofie Vanrafelgem







    Bea, Guy Osteux en Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproefgenootschap






    Sofie en Jackie Röpcke weduwe van TV1 presentator Jo





    vlnr : Thierry en Bianca (Blog : Godelijke Drank)
    in gezelschap van Jan en Veerle (Brouwerij Lupiline) uiterst rechts
    Orval ambassadeur Nicolas van Herberg De Heerlijkheid in Waregem.






    Brouwer Luc Vermeersch van brouwerij De Leite met zijn vader
    Vader Vermeersch staat afgebeeld op het etiket van het bier Bon Homme







    Davy Spiessens, Sofie Van Rafelgem en Bruno Loockx






    Hilde Hauspie van B&B Pahilleke in gesprek met David Le Roy
    en Urbain Coutteau van de Struise Brouwers









    Geen groter genot dan bij het lezen van een gezellig boek
    is het drinken van een lekker streekbiertje.

    Als het boek dan nog over het product gaat waar je net je lippen
    aan heeft nat gemaakt dan kan het geluk niet meer op.

    100 x Proeven van straffe streekbieren is zo’n boek.

    Een gezellig goed in de hand liggend boekje over 100 producten die

    ons Belgisch bierlandschap zo interessant maakt.

    Geen gecompliceerde namen zoals bij  wijnen
    maar namen van bieren die eigen zijn aan de  boeiende Vlaamse folklore.

    Wat denk je van een Toverhekske, Zonderik of een Kuttekovense Tripel.

    Neen Belgische bieren zijn niet enkel de grote namen waarmee we alle dagen via dure reclamecampagnes mee geconfronteerd worden. 
    De bieren met soms gekke namen die in het boek beschreven zijn
    kunnen grootsere bieren zijn zonder publiciteit.

    Met dit boekje hebben Bruno Loockx en Sofie Vanrafelgem
    een bont gezelschap gerstenat bijeen gebracht.

    Bieren waar de meeste mensen nog niet van gehoord hebben laat staan geproefd hebben.

    Daarom is dit boekje zo uniek. 
    Het geeft een idee van het Vlaamse land waar lekker
    degusteren tot de dagelijkse genoegens behoort.

    Niet alleen 100 bieren worden besproken. 
    Het boek heeft een schat aan toeristische en culturele informatie.
    De sfeervolle foto’s van Sightwaysphotography maakt het boek compleet.
     
    Het is uitgegeven in een handig formaat en past perfect in een reistas.

    Het enige nadeel van het boek is dat u het in een ruk uitleest.

    Een ideaal geschenk voor onder de Kerstoom of bij drie kussen van oud naar nieuw.
    WR

     

      

    ‘100 x proeven van straffe streekbieren’ van Bruno Loockx en Sofie Vanrafelghem is uitgegeven bij Lannoo, ISBN 978-90-209-8561-0.




    Tot nog eens 100 straffe bieren!

    10-12-2009 om 23:29 geschreven door William Roelens


    06-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Het Gulden Spoor" Gullegem



    Brouwerij "Het Gulden Spoor" Gullegem


    Zaterdag 21 november 2009 mag in mijn agenda omschreven worden als een drukke dag.
    Eerst
    het fantastisch "Great Lakes" proefplankje gaan proeven op Den Proefzolder.
    En ’s avonds was er het jaarlijks HOPfeest met een schitterende biermenu
    in Het Vliegend Tapijt in Marke.
    Maar tussen die twee evenementen door bracht ik samen met
    mijn vrienden Pierre Step en
    Philippe Madden een bezoekje aan brouwerij
    Het Gulden Spoor in Gullegem.
    Het Gulden Spoor is geen nieuwe brouwerij maar de nieuwe naam
     voor brouwerij ’t Brouwkot
    van vroeger.

    Zie een vroegere reportage op dit blog :
    Brouwerij 't Brouwkot - Gullegem - De eerste foto's!





    Ondanks de grote vernieuwing blijft het uitzicht van de brouwerij
    langs buiten hetzelfde




    Brouwerij Het Gulden Spoor is een ambachtelijke brouwerij en had 
    vroeger een capaciteit van 4,2Hl.
    De brouwerij was tot stand gekomen na een renovatie van een schuur
    Biotechnoloog Kim Oliever en Construction Engineer Björn Desmadryl
    zijn de zaakvoerders en brouwers
    Dit doen ze nog altijd op dezelfde plaats maar nu onder de naam “Het Gulden Spoor”.
    Niet alleen de naam is verandert maar ook de brouwinstallatie heeft
    een grote gedaanteverwisseling ondergaan.
    Laat ik ook nog bij vermelden dat de uitbaters Peter Koopman en echtgenote Kathleen van herbergrestaurant ´t Rusteel in Gullegem ook zaakvoerders en eigenaars zijn van de brouwerij.





    Amateurbrouwer Philippe Madden (USA) momenteel woonachtig
    in België toonde veel interesse in de nieuwe installatie




    De capaciteit van de nieuwe brouwerij is 1500HL / jaar in volle capaciteit.
    Maar dat zullen ze de eerste jaren niet halen, dit kunnen ze alleen
    als ze fulltime brouwers zijn.

    Momenteel is het voor Björn en Kim nog steeds een gezonde hobby.

    De brouwerij die ze aangekocht hebben was gevestigd in Zwitserland
    (Villeneuve) aan het meer van Genève .
    Daar stond de brouwerij reeds een kleine 5 jaar,
    er was amper een 10-tal maal in gebrouwen geweest.
    Dit was voor hen zeer interessant want de brouwerij
    was zo goed als nieuw en niet versleten.
    Toen ze besloten hadden om de brouwerij te bezichtigen
    kwamen ze aan bij Fun Planet (de naam van de zaak)

    Björn verteld :  “Bij aankomst bleek alles afgesloten met
    lint door de politie en brandweer.
    Bij rondvraag bleek dat de karting die ook gevestigd
    was in het gebouw uitgebrand was.
    Na enige discussie konden we de in as gegoten brouwerij bezichtigen.
    Toen begonnen we te twijfelen of we deze brouwerij wel zouden kopen.
    Maar de constructeur CoEnCo uit Oostkamp had ons de belofte gemaakt
    dat hij deze volledig ging opknappen en reviseren zoals een nieuwe brouwzaal.
    Zoals afgesproken hebben ze inderdaad alles perfect opgeknapt
    en gereinigd met speciale producten.
    We zijn er dan ook enorm trots op dat deze brouwerij in zijn oude glorie is hersteld.
    Samen met CoEnCo hebben we dan ook nog
    enkele aanpassingen gedaan naar onze wensen”.




    Kim bij de brouwketel




    Brouwketel en filtrage



    De brouwzaal bestaat uit 2 ketels en 1 kuip.
    De inhoud van de kookketel / beslagketel is 20Hl dit om het overkoken tegen te gaan.
    De filterkuip bedraagt een 12HL met hakwerk en automatische draf uitvoer

    dan is er nog een warmwaterketel met een inhoud van 12HL
    dit voor het spoelen bij filtratie en het opvangen van het koelwater.

    De warmwaterketel kunnen ze met het draaien van een kraan ombouwen
    naar een wort buffertank zodat we 2 brouwsels op 1 dag kunnen afwerken.

    Om dan te spoelen hebben ze nog een buffer warmwatertank staan van 5 Hl

    (enige wat rest van onze oude installatie).









    In de brouwketel een "vlaskapelle’ke"
     




    Toen wij aankwamen was juist de filtrage bezig





    De filterkuip bedraagt een 12HL met hakwerk en automatische draf uitvoer
    en de warmwaterketel met een inhoud van 12HL









    De kookketel 20Hl










    Een aandachtige Björn houd alles nauwlettend in de gaten




    Opslag en lagering.


    Ze kunnen 3 brouwsels van +/- 10 Hl geconditioneerd laten vergisten lage en of hoge gisting,
    dit gebeurt in een conische vergister van 13,5 Hl .
    Na het vergisten slangen ze het bier over naar 1 van de 4 lager tanks(10Hl).
    In de warme kamer hebben ze plaats voor 30Hl nagistend bier…
























    De Gulden Sporenbrouwers zullen waarschijnlijk 2 tot 3 maal per maand brouwen

     

    Toen we arriveerden waren ze net bezig met Een vlaskapelle’ke te brouwen.

    Dit wordt volgens Björn een Oud Vlaams Bruintje.

     

    Dit nieuwe bier is een eerbetoon aan het standbeeld “De Vlasser” die aan

    het rond punt ter hoogte van Herberg “De Gouden Bank” staat in Gullegem.

    Dit wordt een echt Gullegems bierke,  zeg maar een echt carnaval biertje.

    Te weten dat in Gullegem de carnavalsvereniging “De Orde van De Vlaskapelle”
    tijdens de dolle carnavalsdagen de gemeente inpalmt.








    De automatische draf uitvoer




    De Netebuk een van de huisbiertjes ligt te wachten
    om uitgeschonken te worden in het café restaurant.
    Een deeltje wordt verwerkt in hun eigen huispaté





    De Schrootmolen heeft in het begin van het brouwproces zijn werk al gedaan.



    Wat brengt de toekomst voor brouwerij Het Gulden Spoor?

     



    Björn : “Samen met CoEnCo zijn we een nieuwe vuller aan het ontwerpen,
    met veel trots kan ik dan ook zeggen dat deze eind februari in gebruik zal genomen worden.

    We zijn namelijk zeer kieskeurig wat betreft deze vuller

    Het is een 14/12/4 ,14 koppen die de fles spoelen
    12 tegendruk vulkoppen die de fles enkele malen vacuüm trekken
    met co2 injecteren en vullen ,
    en om alles af te stuiten een 4 kops sluiter.
    Als u dergelijk stuk koopt moet u al plaats hebben om een grote oplegger te plaatsen.
    Dit hebben we niet! dus zijn we alles aan het comprimeren
    met een afmeting van 1.5 * 1.5  meter ook zullen er snufjes opzitten
    zoals een automatische reiniging enz…

    Mochten er vragen zijn over het vullen mogen de geïnteresseerden me gerust contacteren.

     

    Behalve al hun inox speeltjes zullen ze ook uitpakken met enkele nieuwe bieren.

    Momenteel zijn ze zich aan het concentreren op hun vaste bieren
    maar ze zitten niet stil om een nieuw biertje te proberen.

    Rond juni zou er terug een nieuw biertje in het Gulden Spoor
     gamma moeten komen, een echte dorstlesser
    die we uit zijn vergane glorie zullen halen".




    Ik wens Het Gulden Spoor veel succes met hun nieuwe
    brouwerij.  En dat we nog lekkere biertjes mogen degusteren

    06-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Servais - De proefbrouwerij


    Servaisbier

    Op 10 november 2006 werd het Servaisbier voorgesteld.

    Het is een product van het Streekproductencentrum Halle

     in samenwerking met de Lambikstoempers vzw,

    CVO Elishout-Afdeling Brouwerij (zorgden voor het recept) en de vzw Servais.

    Het werd vroger gebrouwen door brouwerij Achilles. 

    Nu wordt het gebrouwen in de Proefbrouwerij

    Het biertje is een eerbetoon aan de Halse cellist en componist Adrien François Servais.









    Servais - 5,5% Alc.Vol.
    De proefbrouwerij – Lochristie




     

     

    Zoet mandarijnaroma

    Brood en granengeuren

     

    De aanzet is zoet

    Grassige toetsjes

    Heel diep een tikkeltje bitterheid

    Die daarna komt opzetten

    Een redelijke body ondanks zijn 5,5%

     

    Voor mij mocht de bitterheid iets meer uitkomen

    En de afdronk iets droger zijn.

     

    Maar al bij al een lekker biertje








    05-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop Flower Power - De Ranke


    HOP FLOWER POWER





    Op dinsdag 17 november 2009 werd ik persoonlijk door mijn eigen Club
    HOP (Heerlijk Objectief Proeven) uitgenodigd op de persconferentie van hun nieuw
    verjaardagsbier HOP FLOWER POWER

    Onze ZYTHOS-vereniging uit Zuid-West-Vlaanderen bestaat dit jaar 15 jaar, en heeft
    ter viering hiervan een eigen creatie op de markt gebracht,
    gebrouwen bij de vrienden van Br. De Ranke uit Wevelgem,
    genaamd H.O.P. FLOWER POWER.

    De Persvoorstelling van dit eenmalige bier ging door
    bij Drankenhandel Bacelle
    bvba. Roeselarestraat 47, 8560 Wevelgem.

     

    De H.O.P. FLOWER POWER, is voor België bij mijn weten een primeur en een unicum.

    Immers, het is een echt speciaalbier omdat er werd gebrouwen met verse ongedroogde hoppebellen. Dergelijke bieren worden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst. Onder verse hop wordt begrepen, hoppebellen die ongedroogd en onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk aan de kookketel worden toegevoegd.

     

    Deze techniek werd en wordt beperkt toegepast in het buitenland, vooral de Verenigde Staten, waar dergelijke bieren “fresh hop beer”, “wet hop beer” “harvest ale” of "Lupulin Nouveau" worden genoemd.

     

    De H.O.P. FLOWER POWER heeft als basis de receptuur van een
    nieuw bier dat Br. De Ranke vanaf volgend jaar in hun vast gamma wil opnemen, de
    Saison de Dottignies, en werd gebrouwen op 4 september 2009.
    A
    lle hop is Belgisch en afkomstig van hoppeboer Luc Lagache uit Waasten (Warneton), de huisleverancier van Br. De Ranke.

     

    De H.O.P. FLOWER POWER bevat zowat 6 % ABV met een behoorlijk
     hoppig maar niet echt expliciet aroma. De smaak is echter wel uitgesproken hoppig,
    waarbij het bitter direct de ganse mond inpalmt en erg lang uitvloeit.
    Prachtig bier, dat goed tot zijn recht zal komen bij bepaalde gerechten en kazen.

    (Bron Perstekst HOP)




    Tony Bacelle tapt de hoppedrank in de proefglaasjes





    Voorzitter Lode Van Biervliet serveerde de vers getapte HOP Flower Power 
    aan de genodigden.




    Heerlijk Objectief Proeven, de ZYTHOS-vereniging uit Zuid-West-Vlaanderen
    bestaat dit jaar 15 jaar.
     
    En de vereniging heeft ter viering van elke 5 jaar bestaan een eigen bier uitgewerkt.
    Zo was er Vage-4 (gebrouwen bij ...) voor het 5 jarig bestaan,
    en Content (gebrouwen bij ) voor het 10-jarig bestaan.
     
    Zo ook was de bedoeling om voor het 15-jarig jubileum een eigen creatie
    op de markt te brengen.





    Een pakje pers en Hopleden waren aanwezig om deze unieke primeur te proeven.



    En het moest iets echt speciaal worden.
    Gezien de naam van de club verwijst naar hop lag het in de verwachtingen
    dat er naar hoppe zou gekeken worden.
    Maar er wordt dezer dagen door de Belgische brouwers reeds zoveel
    geëxperimenteerd met verschillende soorten hop,
    gaande van Amerikaanse tot Nieuw-Zeelandse,
    zodat het nogal moeilijk was om origineel uit de hoek te komen.




     Onder hen Carl Kins (ondervoorzitter HOP) en Hoppeboer Luc Lagache
    uit Waasten (Warneton).




    Diverse brainstorm-sessies met de club-leden, met bier besprenkeld,
    leverden wel wat leuke ideeën op, maar meer ook niet.
    De doorbraak kwam er toen we hieromtrent met
    de vrienden-brouwers van De Ranke van gedachten wisselden.




    De Schepen van Wevelgem Frank Acke en Bernard Galle waren
    vol lof over de Hop Flower.




    In het buitenland worden er reeds geruime tijd bieren op de markt gebracht,
    die met verse hop op smaak zijn gebracht.
    Dit gebeurde al vele jaren in Duitsland en Tsjechië.
    Dergelijke bieren werden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst.
    Onder verse hop wordt begrepen, hoppebellen die ongedroogd en
    onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk aan de kookketel worden toegevoegd.




    Ook Zythologen Geert Vandromme en Kurt Gunst konden het biertje smaken



    Maar, daar kwam verandering in, toen er de laatste jaren in de VS
     een echte rage rond ontstond.
    Immers, daar is alles goed om interesse op te wekken voor eigen bieren.
    Daar worden dergelijke verse hop-bieren er “fresh hop beer”of “wet hop beer” genoemd,
     
    en dat geeft goed weer waar het om gaat.
    De overige gebruikte termen “harvest ale” of "Lupulin Nouveau"
    zetten dan weer het oogst-element in de verf.




    Twee hopmedewerksters Marleen De Smet en Annick Bauwens
    in gesprek met Luc Lagache



    Sierra Nevada, gebaseerd in Chico, Californië, was de eerste Amerikaanse brouwerij
    die hiermee begon
    .
    In 1996 lanceerden ze hun Harvest Ale,
    na discussies tussen brouwer Steve Dresler en hop-expert Gerard Lemmens.
     
    Sedertdien hebben ze elk jaar hun Harvest Ale gebrouwen.
    Dergelijk bier dient tamelijk snel gedronken, want de verse hop geeft subtiele
    toetsen van kruiden en bloemen, naast aardse toetsen,
    die op geen enkele andere manier kunnen bekomen worden,
    doch die nogal snel aan intensiteit inboeten.

    Elk jaar wordt de Harvest Ale gelanceerd in Denver
    tijdens de week van het Great American Beer Festival,
    en elk jaar is het reikhalzend uitkijken naar dit bier, en de smaak
    die het heeft. In den beginne wijzigde Steve elk jaar het recept,
    en dat gaf op zich reeds verschillen.
    Maar ook de kwaliteit en het karakter van de gebruikte hop speelt een grote rol.
    De smaken kunnen gaan van behoorlijk doch niet uitgesproken
    bitter tot een echte hop-bloem-bom.





    Uit Adegem Zytholoog, reporter en drankenhandelaar Stef Vacas
    en zijn echtgenote (ook zythologe).




    Ondertussen heeft Sierra nevada dusdanig de smaak te pakken
    dat ze ook reeds geëxperimenteerd hebben met Nieuw-Zeelandse hop,
    voor hun bier Southern Hemisphere Harvest Ale.
    En ze hebben zelfs een eigen hopveld aangelegd voor hun “Chico Estate Harvest Ale”.

    Gezien de Westkust van de VS de regio is waar de brouwers door hop geobsedeerd
    zijn kon het niet uitblijven of anderen volgend in de voetsporen,
    zoals bv. Moonlight, 21st Amendment, Anderson Valley, Bear Republic, Lagunitas, enz.
    En het verspreidde ziocht ondertussen verder tot Denver en de Oostkust.

     

    Het gebruik van verse hop heeft zijn prijs.
    Enerzijds de speciale vervoerskosten.
    Bijkomend is het zo dat verse hop veel water bevat, en zodoende
    heeft de brouwer 4 tot 5 maal meer hop nodig dan gedroogde hop
    om dezelfde bitterheid te bekomen.
     
    Maar het resultaat is steeds verrassend en interessant
    .




    De Twee brouwerrs van De Ranke - Guido De Vos en Nino Bacelle.



    Guido en Nino van De Ranke waren al een tijd aan het broeden op
    het recept voor een saison, Saison de Dottignies.
    Daarnaast wist Nino van het bestaan van versgehopt bier, en gezien de “hop”-reputatie
    van De Ranke wilden ze dat ook eens proberen.
    Na discussie heeft HOP het op een akkoord gegooid.
    De Ranke zou testbrouwsels maken voor hun saison, en dat zouden we gezamenlijk proeven.
    En eens het recept op punt stond, zou dan een eerste groot brouwsel
    worden gemaakt van 40 hectoliter, eenmalig met verse hop
    .
    Voor de verse hop werd afgesproken met Luc Lagache van ....
    En zo geschiedde in september 2009. Gezien het eenmalig karakter
    mocht het de naam Saison de Dottignies niet hebben om verwarring te vermijden.
    Het werd dus H.O.P.-Oogst, met als ondertitel H.O.P. Harvest.
    Uit de perstekst van Carl Kins





    Terwijl het brouwsel aan de fase van het koken aan toe was arriveerde hoppeboer
    Luc Lagasche stipt om 12u00 met in zijn auto 75kg verse hop.
    een deel moest onmiddellijk in de kookketel









    De zware hoppebalen worden naar hun plaats gebracht.








    De zakken worden open gedaan en door Guido gecontroleerd








    De verse natte hoppe werd via emmers in de kookketel toegevoegd.
    Ook gedroogde hoppe werd bij het kokende wort gedaan.
    De brouwerij en geheel Dottignies was bedwelmt onder een heerlijk Hoparoma





    Hoppegift in de HOP Flower Power

    Bitterhop


    Brewers Gold (gedroogd 2008) Nieuwe oogst was na brouwsel

    Challenger (gedroogd 2008) Nieuwe oogst was na brouwsel

    Hallertau: oogst 2009 vers geplukt

     

    Aromahop

    Hallertau: oogst 2009 vers geplukt

    Hallertau werd in 2x toegevoegd  Deel 15’ voor einde koking

    Deel  einde koking

    Saaz: oogst 2009 gedroogd 15’ voor einde koking toegevoegd






















    Na het bottelen werd aan enkele hopleden gevraagd
    om de flessen te komen etiketeren.
    Wat wij met veel plezier deden.
    Wij, die waren : Bianca, Thierry, Carl, Guido, Peter, Lien, Annick en
    uw dienaar ik.

    Nadien werden enkele Belgische en niet Belgische botteltjes geproefd.
    Wat kan het leven toch hoppig mooi zijn!




    Hop Flower Power - 6%Alc.Vol
    Brouwerij De Ranke - Dottenijs (Dootignies)





    Mooi donker amber van kleur
    Met een witte stevige schuimkraag

    De neus bied ons een heerlijk hoparoma.
    Het is alsof je hoofd in een baal hop steekt.

    Vanaf de eerste slok wordt je geconfronteerd met
    de hopbitterheid van het bier.
    Hop, hop en nog eens hop.
    Veel andere smaken zijn er eigenlijk niet te vinden.
    Behalwe een toetsje citrus en enkele onbekende kruidige smaken
    Het heeft een mooie nabitterheid
    die lang uitvloeit

    Hop Flower Power is in feite geen degustatiebier
    maar met zijn amper 6 % Alc Vol en
    zijn volle bitterheid is dit biertje eerder een lekkere dorstlesser.
    Als u weet dat de basis een saison is dan is het
    een prima biertje voor tijdens de warme dagen.








    Het mooie hippie etiket werd ontworpen door Griet Van Biervliet




    02-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!