Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    06-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straffe Streekbierenavond - Home Vermeylen - Gent


    Straffe Streekbierenavond


    Dat jongeren hoe langer hoe meer respect krijgen voor onze Nationale drank bewees

    de grote aanwezigheid van studenten op de Straffe Streekbieravond
    van woensdag 24 maart in de ontspanningszaal 'Home Vermeylen'
     aan de Universiteit van Gent.

     

    De avond werd ingericht door Sofie Vanrafelghem,  Praeses van de studentenvereniging

    van het home en tevens co-auteur van het boek Straffe Streekbieren.

    Vandaar de naam van het evenement.


     

    Sofie werd bijgestaan door haar vriend David Leroy (Ondervoorzitter Zythos)

    Hij nam het eerste deel – de voordracht - voor zijn rekening.


     

    Daarna konden de aanwezigen aan twee toogjes proeven van een vijftiental
    geselecteerde straffe streekbieren.

    De meeste komen voor in het boek, maar er waren toch enkele nieuwe bij
    tot vreugde van de talrijke aanwezige
    biergeleerden (nieuwe term aan de universiteit?).





    Praeses Sofie Vanrafelghem verwelkomde iedereen en stelde
    voordrachtgever David Le Roy voor.





    David sprak eerst een woordje over de confederatievereniging Zythos.
    Waar komt de naam vandaan en hun doelstellingen.





    De avond kon op een ruim studentenpubliek rekenen.





    David toonde de juiste manier om een biertje uit te schenken.
    Hij gaf verder uitleg over het brouwproces en
    de drie biertjes die tijdens de voordracht geproefd zouden worden.





    Een eerste biertje die geproefd werd tijdens de voordracht was
    Valeir Extra gebrouwen door Contreras uit Gavere.
    Een goudgeel biertje met aroma van citrusvruchten, hopbloemen.
    De smaak is licht bitter, fruitig en een aangename droge afdronk.







    De studenten waren allemaal enthousiast over dit hoppig biertje.










    Ook de biergeleerden (waaronder leden van de Gentse Biervereniging en BLES)
    konden dit biertje smaken.











    Het tweede biertje was Kriek Lindemans Cuvée René





    Dit biertje is er eentje met spontane gisting.
     Het heeft een aroma van krieken en hout.
    Licht bittere, droge en zure smaak. met toetsen van krieken.
    Droge zure afdronk.
    Hier vakkundig uitgeschonken door Randall Silver
    Na rondvraag was het merendeel van de studenten te vinden voor dit kriekbier.





    Een trappist kon tijdens de proeverij niet ontbreken.
    Een Rochefort 8 werd aan de aanwezigen gepresenteerd.
    Een zoete moutaroma gedroogd donker fruit, chocolade, toffee
    en enkele toetsen van alcohol.
    De smaak is zoet met verschillende moutsoorten en donkere gedroogde vruchten
    Het heeft wel een 9,2 Alc %





    Een Rochefort 8, Belgische traditie beroerd de smaakpapillen.






    Proeven en aandachtig luisteren. 
    Een ideale combinatie in home Vermeylen.






    Brouwingenieur Stijn Temmerman schoonzoon van Kris Boelens van Brouwerij Boelens 
    gaf een woordje uitleg over het Tongsneyder bier dat hij gebrouwen heeft
    Het bier kon later op de avond kon geproefd worden.
    Tongsneyder was een van de nieuwe biertjes die niet op het biermenu stond.






    Glenn Castelijn brouwer bij Picobrouwerij Alvinne gaf een woordje uitleg
    over het biertje Melchior die te proeven was op het minifestival..










    Aan twee toogjes konden de aanwezigen proeven van

    Een
    Tongsneyder (Boelens), Melchior (Alvinne) , Valeir Extra (Contreras)
    Trappist Rochefort 8 (Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy),
    Gulden Draak, Augustijn Blond (Van Steenberge), Kriek Lindemans Cuvée René (Lindemans),
    Buffalo Belgian Bitter (Van Den Bossche), Guido (Smisje),
    Gouden Carolus Classic (Het Anker), Pannepot (De Struise Brouwers)
    Slaapmutske Blond (Bierfirma Slaapmutske) -
    en Kempisch Vuur Tripel (bierfirma Pirlot) deze laatste twee bieren worden
    gebrouwen in de Proefbrouwerij











    Tongsneyder een lekker goudblond biertje van brouwerij Boelens
    naar een recept van brouwer Stijn Temmerman 
    Het heeft een moutig aroma met kruidige toetsen van jeneverbessen en Vlierbes.
    De smaak is subtiel kruidig
    Het heeft een droge afdronk





    Brouwer Glenn Castelein (Alvinne) in gesprek met Alexander Thoen





    Alexander Thoen had zelfs een verrassing mee.
    Een biertje van de Schotse Belhaven Brewery exclusief gebrouwen voor Canada
    "Innis & Gunn Canadian Cask" Het biertje wordt gerijpt in geïmporteerde
    eiken Canadese whiskyvaten.
     De smaak en geur is van toffee en vanille
    Créme Brullée.







    Sofie Van Rafelgem tussen haar vader en Stijn Temmerman.
    Sofie is de achternicht van Stijn.
    Ze toosten op het succes van de avond






    Buffalo Belgian Bitter.  Een pracht van een biertje van
    brouwerij Van Den Bossche uit St. Lievens-Esse
    Behoorlijk verfrissend biertje. Met een mooi ruikend hoparoma.
    moutig met een een beetje citrus.
    Zeer droge afdronk met een lekkere hopbitterheid op het einde.






    Food Engineer Dries Robberechts uit Brugge.
    houd zich vooral bezig met foodpairing.
    Hij wil zich nu ook gaan concentreren op de smaken van bier.
    Ik had een aangename babbel met hem.







    Ook aanwezig was de voorzitter Karl Missiaen
    van de Gentse Biervereniging met enkel van zijn leden.







    De Gentse Biervereniging
    vlnr :
    Karl Missiaen,  Klaas Dellaert, John Versyck en
    Bart Herreman






    Niet enkel studenten waren aanwezig op dit gezellig
    minibierfestivalleke.  Ook de biergeleerden proefden en genoten.







    Heerlijk Proeven, boeiend ontdekken en rusteloos genieten.






    Het overwegend vrouwelijk presidium heeft duidelijk zijn charme.
    Dat ze dan nog goede bieren lusten is zeker een mooie bonus.
    Op deze foto: Sofie Vermeulen, Sofie Vanrafelghem, Eline Cautaerts,
    Marianne Heirbaut, Stephanie De Bruyne en Alexander Thoen

     

    Home Vermeylen
    hopelijk tot volgend jaar?

     




     

    06-04-2010 om 18:15 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4:20 Smuggle Brew - Brouwerij Kerkom




    4:20 Smuggle Brew



    4:20 Smuggle Brew is een speciaal brouwsel van Marc Limet (brouwerij Kerkom)
    voor zijn vriend
    Alex Liberati
    die de biertaverne 4:20 uitbaat in Rome.

    Het bier is een ode aan de vriendschap













    4:20 Smuggle Brew – 7,5% Alc.Vol.

    Brouwerij Kerkom - Kerkom





    Goudblond bier met een dikke witte schuimkop

     

    Moutige neus

     

    De eerste smaak is moutig

    Geroosterd

    Met een lichte bitterheid

    Toetsen van karamel

    De bitterheid blijft mooi aanhouden

    Het bier heeft ook hoppige trekjes

    De afdronk is droog
    En heeft een mooie nabitterheid.
    Lekker biertje

    Maar moeilijk te vinden
    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge.








    06-04-2010 om 00:14 geschreven door William Roelens


    02-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urthel Saisonnière - Urthel


    Urthel Saisonnière



    Er bestaat een slogan van een bepaald biermerk dat luid
    “Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand”.

    Maar je kan in de zin ook twee woordjes van plaats verwisselen, en dan krijg je :

    “Bier met verstand gebrouwen, drink je met liefde.”

     


    En dit is net wat Hildegard Van Ostaden doet.

    Ontwerpen, creëren en brouwen met verstand.

    Elk bier gebrouwen naar haar hand is met kennis ontworpen in Ruislede
    en gebrouwen bij de Koningshoeven

    In Nederland.


    Neem nu de Urthel Parlus Magnificum (Vlaemse Bock), de Urthel Hop-it
    of de Urthel Samaranth.
    Elk bier beschikt over zijn eigen verhaal en getuigen van vakmanschap.








    Dat Hildegard over heel veel stielkennis beschikt lijkt geen twijfel.

    Haar nieuw bier Urthel Saisonnière is voor mij en veel andere biergenieters
     een zomers Gods geschenk.






    Men kon verleden jaar reeds met de Saisonnière kennis maken
    op de Horecabeurs in Gent. 
    Daar schonk Hildgard persoonlijk het bier van het vat.





    Hildegard Van Ostaden in gezelschap van Casimir Elsen (Bestuurslid Zythos en redacteur
    bij het tijdschrift "De Zytholoog",
    Bier voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge
    en ikke van Bierblog en het HOPnieuws





    Velen vragen zich af de Saisonnière nu een Nederlands of een Vlaams biertje is?

    Voor mij maakt het helemaal niet uit als het maar lekker is.
    Laten we zeggen
    een Vlaamse Creatie met een Franse naam
    gebrouwen in Nederland.






    Alle ontwerpen van etiketten, viltjes, kroonkurken, publiciteit enz 
    zijn van de hand van kunstenaar Bas de echtgenoot van Hildegard.
    Hier ziet u het nieuwe 25 cl glas speciaal ontworpen voor de Saisonnière.
    Inmiddels is er een 33cl versie uitgekomen.












    Saisonnière – 6% Alc.Vol.

    Urthel – Ruislede (West-Vlaanderen)

    Gebrouwen bij de Koningshoeven - Nederland.







    Goudblond van kleur

    met een mooie stevige witte schuimkraag.

    Ietsje wazig.

     

    Aroma van geurige bloemige hop

    Toetsen van honing en kruiden.

     

    Smaak is hoppig,

    fruitig, appels en citrus,

    een beetje grassig, toetsjes van lichte kruiden.

    Tarwe

    Droog, en heel verfrissend.

    Lekkere bittere afdronk

    Een zomerse dorstlesser

    Een winters degustatiebier









    Bezoek ook eens de mooie sprookjesachtige website naar de hand
    van Bas van Ostaden.  En maak kennis met de Erthels of
    De Cronycken van Ley

    http://www.urthel.com/



    ...Paché...


    02-04-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!