Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Witte Zwaan - 't Brugs Bierinstituut - De Proefbrouwerij





    De Witte Zwaan










    Het biertje is een receptuur van Eli Noë de stichter van het Brugse Bierinstituut. 
    Eli is een leraar Economie.
    Zij passie voor bier heeft hij ontdekt bij Daisy in het Brugs Beertje.
    De liefde voor het gerstenat bleef maar groeien
    en in 2009 richtte hij het Brugs Bierinstituut op nadat  h
    ij een opleiding brouwerij gevolgd had in Gent.
     
    Naast zijn instituut heeft hij zijn eigen hobbybrouwerij
    waar hij diverse bieren ontwikkeld.
     
    Basilius was zijn eerste bier.
    Daarna volgden Klimop een biertje op vraag van de Brugse Freinetschool ‘De Klimop’.
     
    Op het bierfestival van BAB kon men ook al kennis maken met
    Den IJzeren arm (9%)  en de hier besproken Witte Zwaan.
    De biertjes worden in grote hoeveelheid gebrouwen in De Proefbrouwerij.
    Ooit zou Eli een brouwerij willen oprichten in Brugge,
    maar dit is voorlopig toekomstmuziek.
     
    Met zijn Brugs Bierinstituut
    wil hij door voordrachten en proeverijen de mensen kennis laten maken met
    de Belgische biercultuur
    en dit kunnen we alleen maar toejuichen.



    Eigenlijk bestaat er of bestond er nog een witte zwaan op de Bierlijsten
    De Witte zwaan Tripel of De Zwaantjes tripel werd in het leven geroepen
    door vrienden en buren van “Het Zwaantje” te Malderen
    Het biertje werd of wordt gebrouwen in brouwerij
    Kerkom te Kerkom (Limburg)




    De witte zwaan – 5,0 Alc.Vol.%
    Receptuur : ‘t Brugs Bierinstituut
    De Proefbrouwerij – Lochristi





    Blond wazig biertje met witte schuimkraag

    De neus is moutig

    De eerste slok is licht zurig
    gistig en fruitig (Toetsen van citrus)
    De moutigheid komt naar boven
    gevolgd door een lichte bitterheid.
    Het biertje smaakt een beetje flauw.
    Ondanks zijn slechts 5% Alc.Vol. mocht het voor mij iets meer body
    gehad hebben
    Kruidige toetsen (koriander) tillen het biertje meer op maar
    onvoldoende om het bier meer tot zijn recht te laten komen

    Een blondje die als dorstlesser en doordrinker menig glas zal vullen.
    Ook een ideaal biertje voor de BOB’s onder ons
    maar voor mij is het iets te eenvoudig










    INFO :

    ‘t Brugs Bierinstituut
    Waalsestraat 39,
    8000 Brugge
    Telefoon : 0499 99 89 64 (tijdens de week liefst na 17u.)
    Email :
    info@brugsbierinstituut.be
     

    De Proefbrouwerij
    Andelot bvba

    Doornzelestraat 20
    9080 Lochristi
    Tel.: +32 9 356 71 02
    Fax: +32 9 356 71 03
    BTW: BE 0446.493.077

    info@proefbrouwerij.com





    27-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinnering aan het '3 éme Festival Brassicole de Tournai'




    3 éme Festival Brassicole de Tournai




    Voor de derde maal trokken Pierre, Gilberte en ik
    richting Doornik om er het “
    3 éme Festival Brassicole de Tournai” bij te wonen.
    We bezoeken het graag want de voorbije festivals straalden altijd warmte en
    gezelligheid uit.  Proeven van hoofdzakelijk Waalse biertjes,
    Niet drummen aan bierstanden en plaats genoeg om er te zitten
    Gezellig kiezelen met biervrienden in het magnifiek
    kader van de lakenhallen.
    Meer moet dat niet zijn op een zaterdag.







    Gelijk welke weg u neemt richting  Festival zie je altijd de prachtige
    indrukwekkende
    Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

    (Cathédrale Notre-Dame de Tournai) in het straatbeeld opduiken.






    De kathedraal is van het Bisdom Doornik . Ze valt op door haar vijf even hoge torens.
    Er is een woordspeling over deze kerk. 
    Men zegt : cinq clochers et quatre sans cloches.
    Waarmee men wil zeggen dat de kerk vijf torens heeft waarbij vier zonder klokken.
    Maar door de uitspraak kan men ook verstaan dat de kerk 400 klokken heeft.
    Deze Romaanse  kathedraal werd in 2000 op de
    Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.
    Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd.








    In deze prachtige Halle aux draps (Lakenhallen) vond zoals
    elk jaar het festival plaats.





    De bouw van de allereerste hal gaat terug tot de 13de eeuw.
    Opgetrokken in hout, werd ze door een storm weggeblazen.
    Vier jaar later werd ze opnieuw opgebouwd (1610-1611) in een mengvorm van stijlen:
    Renaissance op de 1ste etage, barokke puntgevels, een frontispice met Ionische zuilen,...
    De voorgevel van dit prachtgebouw werd gerestaureerd
    tijdens de aanleg van de nieuwe Grand-Place, ingehuldigd in 1998.







    De mooi bevolkte stand van de glazen en jetons.
    Bij het vertoon van uw Zythos lidkaart kreeg u bij aankoop
    maar liefst vier jetons extra!








    De prachtige galerijen waar de standjes opgesteld zijn






    Een elk jaar opvallende aanwezige in Doornik was Ronald Mengerink 
    van brouwerij 'De Dochter van de Korenaar' uit het verre Baarle-Hertog.






    De brouwsels van 'De Dochter van de Korenaar' weten onze Waalse
    biervrienden te bekoren. Ik proefde zijn 'Bravoure' Een redelijk sterk rookbiertje.
    Amber van kleur gebrouwen met Bambergse rauchmout!







    Vital Claes en Marie-Rose Kelchtermans
    vertegenwoordigen brouwerij Jessenhofke. 
    Deze brouwerij uit  Kuringen bij Hasselt is een jaarlijkse aanwezige.








    Eenvoudig maar aanwezig De Trappisten.







    Nieuw dit jaar was 'Brasserie de Marsinne'.
    De brouwerij is gehuisvest in een kasteelboerderij in Couthuin
    Couthuin is een deelgemeente van Héron en ligt in de provincie Luik.
     







    Nicolas Declercq de sympathieke tweetalige brouwer schenkt mij een
    Leopold 7 in.  Het voorlopige enige bier van de brouwerij.








    Leopold 7 is een amberkleurig biertje met een witte schuimkraag.
    Een fruitig aroma. Moutige smaak met kruidige toetsen en een lichte bitterheid.
    Een matige body.  Er moet nog gesleuteld worden aan dit biertje!








    Brasserie des Ecaussinnes met hun rijk gamma bieren!







    Rustig proeven in een prachtig kader!







    De vertegenwoordiger van St. Gerard De Brogne
    Schenk mij een Abbaye de Brogne Bière Blonde 6,5% in.
    Dit Biologisch biertje wordt gebrouwen door Brasserie Lefebvre (Quenast)
    Een eenvoudig blond biertje granig en zoet met karameltoetsen.







    Brasserie Brunehaut!







    Brasserie La Binchoise pakte uit met hun Bière des Ours!















    Ik liet mij door de vertegenwoordiger een XO  uitschenken!
    La Binchoise XO is een biertje van 12% Alc.Vol gerijpt op Armagnac vaten.
    Dus een bier met zijn tijd mee, want craftbieren
    zijn tegenwoordig hot bij de Bierfanaten.
    X.O. staat voor Exceptionally Old (minstens 6 jaar oud)

    Wazig amber (donkerroze) bier met gebroken witte schuimkraag
    Aroma is zoet.
    Heel fruitig. Warme alcohol
    Framboos eist de hoofdrol.
    Zoet moutig , vanille toetsen en nogal platjes.
    Lekker alsof u een likeutje degusteerd!.

     

     

     


    Voorzitter Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap
    laat zijn reukorgaan werken!








    Brasserie les 3 fourquets





     


    François Amorison van Brasserie des Carrières schenkt een
    Diôle in.




    De nieuwe brouwerij Des Carrières is gevestigd
    in een houtzagerij in
    Basècles. De partners 
    François Amorison en Julien Slabbinck
    brouwen er het biertje
    Diôl, een bier gebrouwen zoals vroeger
    en uitsluitend
     met  lokale producten samengesteld

     





    Diôle is een goudblond biertje van 6,5% alc.vol.
    Een beetje gistig in de neus.  Toetsen van banaan.
    De smaak is karamel met ook banaan in de mond.
    Het biertje is ook een tikkeltje kruidig (Koriander)
    Een lichte hopbitterheid dwaalt door het bier
    Een lekker eerste brouwsel







    Brasserie Caulier!







    Het Festval is georganiseert door XL Communication, société éditrice
    de la carte des routes de la bière belge.

    Elk jaar ga ik met de organisator
    van het festival Frédéric Liem een biertje proeven.
    Ditmaal bij Achouffe














    Waar Achouffe is zijn ook de beroemde mutsen aanwezig














    Ik degusteerde bij Brasserie Brunehaut een Pays Blanc (8% Alc.Vol).
    Een wazig blond biertje met een fijne witte schuimkraag.
    Een moutige fruitige neus met kruidenprikkels.
    De aanzet is aromatisch.  Het bier is fruitig met een lichte bitterheid in de diepte.
    Ook kruidige toetsen geven het bier dat tikkeltje meer.
    Een lekker biertje goed in balans.







    Brouwerij Huyghe






















    Een biertje met een mooie oranje kleur en een witte schuimkraag.
    De neus is bloemig en een beetje zoet.  Karamel en toetsen van perzik.
    Moutig met een aangename bitterheid.
    Hoppig. Leuk biertje





    Robby en Sofie van de Koekelaarse bierfanaten kwamen de sfeer
    opsnuiven en even kijken hoe het er allemaal aan toe gaat
    Later volgt hun eerste Koekelaars bierfestival







    Aan de stand van Brasserie Silly liet ik mij een Bio Pils uitschenken







    Geel helder bier met witte schuimkraag

    Mooie doorlopende koolzuurpareling

     

    Aroma : De pilsmout komt hier duidelijk naar boven

    Ook een prikje fruitigheid.

     

    De aanzet is zoet

    Met een opkomende lichte bitterheid

    Die toch altijd aanwezig is in de achtergrond.

    Ondanks de lichte bitterheid is de pils zeer mals.

    Het biertje mocht net dat tikkeltje meer karakter gehad hebben.

    De afdronk is licht bitter en vloeit snel uit.
    Bio Pils Silly is een prima dorstlesser en doordrinker.






    Brouwerij Haacht ook elk jaar aanwezig!







    Nog een laatste biertje proeven bij onze Waalse biergoeroe Michael Vermeren. 
    Samen met zijn vriend Philippe Golinvaux brouwen
    zij hun bieren bij Brasserie Caracole onder de naam
    bières Forestinne








    Een  oranje bier met een witte schuimkraag
    Zoet en kruidig.
    Karamel en een tikkeltje kaneel
    Citrus en sinaas
    zoete en kruidige afdronk.
    Een heel complex biertje











    Het Festival Brassicole de Tournai
    heeft me weer weten te bekoren.
    Een festival waar elke bierliefhebber op een rustige manier en in een
    gezellige drukte diverse  nieuwe Waalse biertjes kan proeven
    in een pracht van een decor.
    Proficiat aan de inrichters.






    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaal fototoestel.
    Deze Waalse schone stond in voor de frisdranken en ketering
    Ze fluisterde zachtjes in mijn oor
    « et? vous revenez l'année prochaine? »
    "J'espère" antwoorde ik in mijn stuntelig frans.
    Dat kleine glimlachje en de glinstering in haar donker ogen was voldoende voor mij

    Maar meer mag ik niet zeggen

     




    16-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Gaverhopke - Brouwen van EVA bier














































































     









    14-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bolderiaan - Brouwerij Anders (Halen)




    Bolderiaan









    14-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripel Bob Vivant - Sint Canarus - Gottem

     


    Tripel Bob Vivant





     

     

     

    Tripel Bob Vivant,
    een 9° variant.

    De naam zegt het al zelf het is genieten,
    het bier heeft een heerlijk smaakpallet te bieden.

    Perfecte balans van ingrediënten,
    die zowel voor man als vrouw zorgt voor heerlijke momenten.

    Rustig op het gemak te degusteren,
    door de hoge alcohol graad toch doseren.

    Met vrienden of alleen,
    een biertje voor de 'Bon Vivant' als geen één.

    Isabel De Wever.





    Tripel Bob Vivant – 9,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Sint Canarus – Gottem







    Oranje bier met witte schuimkraag

    Een zwoel aroma
    fruitig - citrusprikkel
    Gistig

    De aanzet is moutig
    Met een redelijke btterheid
    onmiddellijk daarop worden de smaakpapillen verwend
    met toetsen van fruit (citrus, rode sinaas, banaan)
    Hret bier heeft een redelijke body
    Nogal zwaar
    Het mist een beetje finesse
    Maar toch een lekker degustatiebier met
    soms smaken van een brandy wijn
    een bittere afdronk tot besluit.













    Met dank aan Isabel De Wever

    INFO :

    Sint Canarus
    Polderweg 2B
    9800 Deinze – Gottem
    tel: 0032 51 63 69 31

    info@sintcanarus.be






    12-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule - Zwarte Piet - Dominus Vobiscum wheat beer - La vache follie Rve PA – Seduction - Ceci n’est pas une stout - Beaumont Bière des Arbalétriers - Hollands goud modderwater - Ceci n’est



    9de
    Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule








    Uitzonderlijk kwam het Eutropius Bierproefgenootschap
    ditmaal op een maandag
    (25 maart ) i.p.v. op een dinsdag samen.
    Naast het fotograferen, proeven en analyseren van bieren
    was er ook uitzonderlijk een Eutropius verkiezing.
     
    Die maandag koos het Eutropius Bierproefgenootschap haar
    eerste penningmeester.
    Zoals
    In ons land geldt er voor de zes genoten ook een opkomstplicht:
    De genoten waren dus verplicht om naar het ingericht
    stemlokaaltje op de proefzolder te gaan. 
    Genoten die moesten werken op deze verkiezingsdag
    konden hun volmacht geven aan een ander genoot en dit om
    uit de problemen te komen.
    Zo konden ze toch hun Eutropische plicht uit oefenen
    .






    De stembiljetten






    Genoot Geroen bracht zijn stem uit en deponeerde het in
    de voorziene stembroodroosterdoos.


    Na de eerste en enige stemronde werd Pierre Step met 5 op 6 stemmen
    verkozen als eerste penningmeester van het Genootschap.







    Kersverse verkozen penningmeester Pierre bekijkt een nog
    te proeven fles!


    Daarna richten de genoten zich met veel verantwoordingsgevoel
    op de te proeven bieren.
    Het genootschap wijd dan die dag hun volledige vrije tijd en
    zonder tegenzin op aan de bierwetenschap.
    Dan worden alle geproefde bieren op een gepaste en vakkundige wijze
    door de zes genoten op een correcte wijze behandeld.
    Laten we zeggen dat dit soort aromatherapie goed is voor de terugkerende rust
    bij sommige leden van het genootschap.
    Vanaf het uitschenken tot het degusteren van de laatste druppel wordt het gerstenat besproken, beoordeeld en gearchiveerd.

    Hieronder de besproken bieren van de 9de proeverij



    Dominus Vobiscum wheat beer - 5,0%
    Charlevoix (Québec) – Canada




    Helder blond bier met
    een witte fijne schuimkraag

     

    Tarwe en een prikje Kaneel strelen de neusholte
    Ook kruidige toetsen van koriander

    De eerste slok heeft een peperkoek smaakje
    Het bier is mals en zacht
    Zoet en kruidig
    Koriander
    maar toch nog redelijk fris
    Het biertje heeft een zoete afdronk
    Een leuke opener maar we zouden geen tweede meer degusteren!
    Dit Canadees biertje zou snel vervelen.





    La vache follie Rve PA (IPA) - 6,0%

    Charlevoix (Québec) – Canada


     

    Koperkleurig biertje met een
    gebroken witte schuimkraag

    De neus is fruitig en hoppig
    citrus
    Ook toetsen van kruiden
    De smaak is hoppig
    Met een mooie aanvaarbare bitterheid
    Citrus toetsen hebben vrij spel
    Weinig mout in de smaak
    De afdronk is droog en bitter
    en de bitterheid blijft hangen

    Een lichte IPA gebrouwen met rogge!




    Seduction - 6,8%
    Ommegang Brewery - Moortgat - USA



    Donkerbruin bier met lichtbruin schuim


    De neus ruikt zoet

    fruitig

    rozijntjes
    chocolade

    moutige aanzet

    met de smaak van donker fruit

    ook hier de rozijntjes die boven komen dwarrelen

    lichte alcohol warmte

    gebrande mout

    lichte zurigheid van kersen

    Alles mooi in evenwicht
    Nergens iets van plakkerigheid!

    zoete afdronk met lichte gebrande toetsen.


    Een pracht van een bier

    Dit bier is gebrouwen met zes donkere moutsoorten.
    Chocolatier Callebaut levert de chocolade,
    terwijl Liefmans de kersen leverde.







    Ceci n’est pas une stout – 6,5%

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel

    Stout brewed by Hans Dusselier and Jef Goetelen




    Donkerbier (zwart)
    met lichtbruine schuimkraag

    Zurige neus

    Aanwezigheid van wilde gist
    Karamel

    De smaak is die van donker fruit
    aards

    Kofie
    Chocolade
    Alles perfect in balans
    Licht gebrande afdronk

    complex
    heel lekker biertje





    Beaumont Bière des Arbalétriers - 8,5%

    Voorlopig onbekend?






    Donkerblond/amberkleurig biertje

    Witte schuimkraag


    Moutige neus

    Met een prikje hop

    De smaak is licht zurig
    Nogal geparfumeerd

    Fruitig

    Zoete toetsen afwisselend met zuur

    hoppetoetsen ontbreken jammer genoeg.

    Lichte bitterheid in de afdronk

    Een biertje met weinig karakter.
    Jammer

     





    Hollands goud modderwater - 8,0%

    Florindia – Bierbrouwerij Praght – Nederland





    Blond biertje met witte schuimkraag


    De neus ruikt een verouderd aroma

    Kunstmatig bijna
    gistig

    De eerste slok smaakt verouderd

     (ondanks dat de houdbaarheidsdatum nog niet overschreden is)
    Tikkeltje boterachtig
    Heel zoet
    Kruidig

    Het bier heeft geen enkel evenwicht

    Een beetje lomp

    Niet een biertje die het genootschap kon bekoren.






    Ceci n’est pas une triple - 8,0%

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel





    Blond bier met een witte schuimkraag

    Fruitig aroma
    Lychees


    Zoet moutig

    Een lichte parfum van taart

    De eerste slok prikkelt op de tong

    Ietsje saturatie

    Zoet fruitig (citrus)

    Kruidige toetsen

    Bitterheid in de achtergrond
    Voldoende evenwicht
    zoete afdronk met smaak van viooltjes

    Lekker bier







    Enfant Terriple Oak Aged - 8,5%

    De Leite – Ruddervoorde




    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Aroma van wilde gist
    Zurig – Houtig
    Prikkels van taart

    De aanzet is lekker mals

    Romige smaak

    Subtiele houttoetsen

    Wilde gist
    De lichte zurigheid geef een mooie toets aan het bier.
    Alles in een perfecte balans

    Bittere nasmaak

    Toppertje!






    ’t Gaverhopke Extra Special (Editie 2012) - 11%

    ‘t Gaverhopke – Stasegem (Harelbeke)





    Donker rood-bruin bier met beige schuimkraag


    De neus bied ons aroma’s van donker fruit
    Kersen
    zoet
    Het aroma van whisky breekt even door
     

    Zurige kriekensmaak
    lichte bitterheid in de achtergrond

    Afwisselend met zoete toetsen

    De alcohol is goed gemaskeerd

    Lichtzurige afdronk

    Het bier mocht wel iets langer op de vaten gelegen hebben
    De 75cl is iets beter dan de 33cl






    Zwarte Piet - 8,0%

    Zennebrouwerij – Brussel




    Donker bier met beige schuimkop


    Bittere aanzet

    Aards aroma

    Zoete karamel
    prikkels van chocolade

    Een vleugje zoethout

    Gebrande mout komt piepen

    Tikkeltje geroosterd
    Een mooi evenwichtig biertje

    Alle biertjes van De Zenne zijn toppers ook deze Zwarte Piet!








    Ons knapperig brood word altijd gebakken met bier in het deeg.
    Ditmaal was het Westmalle Tripel
    Geroen is de Eutropius broodmeester








    Voor ons hongertje achteraf kozen we ondanks alle schandalen
    ditmaal voor gehakt

    Het gehakt werd op voorhand in een laboratorium in het Duitse Krefeld
    uit voorzorg getest op de aanwezigheid van paardenvlees!
    Als test plaatsten we een kleine Kerstomaat op het gehakt!
    Ze bleef de ganse tijd liggen wat op de goede kwaliteit van het vlees wees!




    Als dessert kozen we voor een fles Qantelaar gepaird aan pralines



    Qantelaar (Eerste batch) - 8,0%

    Receptuur d’Oude Maalderij – Brouwerij Maenhout – Meulebeke






    Bruin bier met beige schuimkop


    Fruitige neus

    met toetsen van Chocolade en

    donker fruit. 

    Een zoete aanzet

    Het bier geeft u onmiddellijk een warm gevoel

    Beetje alcohol

    Zoet moutige smaak
    Een prikje zoethout

    Afgewisseld met licht gebrande toetsen

    In de achtergrond een lichte bitterheid

    die het bier mooi in balans brengt
    Een heel lekker bier
    Dit wordt gegarandeerd een klassieker! 

    De "Qantelaar" is gemaakt met 5 mouten, en 2 hopsoorten hergist in de fles.
    De brouwers maken gebruik van 30% meer ingrediënten dan in een gewone bruine
    bier.
    Het bevat geen kruiden

    degustatiebier!

     

    We proefden er Costa Rica pralines bij

    een ganache van origine chocolade Costa Rica 64% en

    donkere Sneaks met een ganache van Fondant.
    Twee goeie matchen


    De pralines kwamen van chocolatier Stijn Vanhoutte uit Waregem.




    INFO :

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule


    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be





    03-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palm Hop Select - Palm Breweries






    Palm Hop Select



    Groot was mijn verbazing toen bpost op een morgen
    aan de deur stond met een pakje.
     
    Niet zo maar een pakje maar een heuse grote doos.
    Op de doos : Uitzonderlijk lekker transport.
     
    Afzender : Palm Breweries.
    In de doos een bak (24 flesjes) Palm Hop Select
    en twee mooie nieuwe glazen.
    alles verpakt in een hoppige emballage!
    Van een verrassing gesproken!







    Een lekker transport met als inhoud : een bakje met 24 flesjes Palm Hop Select...














    ...en twee mooie glazen

     


     

    Palm Hop Select is het nieuwe zomerbiertje van Palm.
    De hop (Hallertau Mittelfrüh) is afkomstig van hun eigen hoppeveld
    die ze in 2011 aanlegden in Steenhuffel  Een achthonderd planten werden er gepot.
    Vorig jaar op 5 september werd een eerste oogst geplukt.
    Met deze hop creëerde Palm hun nieuwste telg
    .






     

     

    Het bier ondergaat een hopping in 3 fases.
    Een eerste hopgift bij het begin van het kookproces
    zorgt voor de bittere smaak.
    Het specifieke hoparoma komt van de Hallertau Mittelfrüh.
    Deze aromarijke hopvariant wordt als tweede hopgift
    op het einde van het koken toegevoegd.
    De derde hopgift (dry hopping genoemd) gebeurt op het einde van de gisting.
    Bij deze laatste hoptoevoeging wordt de eigen geteelde hop gebruikt.


     









    Palm Hop Select – 6%Alc.Vol.

     

    Koperkleurig biertje met witte schuimkraag

    Het aroma is bij het uitschenken fruitig en licht hoppig.
    Ook een lekker ruikende moutgeur (vers brood) verwend de neus.

    Het eerste slokje is lekker fruitig
    Gevolgd door een lichte aangename bitterheid.
    Hoppige toetsen
    toetsje banaan
    Alles in een mooi en perfect evenwicht
    Enkele kruidige prikkels maken dit biertje compleet.
    De afdronk is licht bitter
    en vloeit redelijk lang uit.
    Na een uurtje had ik nog altijd een hopsmaakje in de mond
    Heel lekkere doordrinker en dorstlesser die in het bijhorende
    glas mooi presenteert.

    I like it

    En ook het Eutropius bierproefgenootschap,
    mijn schoonzoon, de buren en de tuinman!
     
    Bier degusteer je liefst nooit alleen











    Bedankt Palm!



    INFO :



    PALM Breweries,
    Steenhuffeldorp 3 - B-1840 Steenhuffel -
    Tel. +32(0)52 31 74 11,

    info@palmbreweries.com,
    www.palmbreweries.com





     

    28-04-2013 om 17:30 geschreven door William Roelens


    18-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Oud Postje - Oostvleteren - Ypres




    ’t Oud Postje








    De Meestermolen op het kruispunt bij de Westvleteren-,
    Veurne- en Kasteelstraat



     

    Zaterdag en zondag laatst werd in de Westhoek de tweede editie
    van het 'Weekend van het Volkscafé' gehouden.
     
    Dat werd net zoals vorig jaar weer een grandioos succes.
    Liefst 70 cafés cafés uit de Westhoek en Noord-Frankrijk
    namen deel aan dit unieke evenement.

    Ook ’t Oud Postje in Oostvleteren was een van de deelnemers.
    Die dag werden er bekende marktliederen gezongen
    door de volkszangers De Tsjoolders.
    Bernard Vandamme (Brouwerij Eutropius) en ik bezochten
    dit gezellig etablissement al een paar weken vooraf.









    Herberg 't Oud Postje paalt aan het restaurant 't Molenhof.




    De gemeente  Oostvleteren is bij bierkenners vooral bekend als
    de verblijfplaats van de Struise Brouwers die in de voormalige meisjesschool
    hun brouwerij hebben gevestigd.
      Bij de vele toeristen die naar zee trekken is deze gemeente meer bekend
    om zijn Meestermolen aan de rode lichen!
    Ook het restaurant ’t Molenhof aan het kruispunt is een begrip.
     
    Maar tegen dit restaurant paalt er het volkscafé ’t Oud Postje.
     
    Het vormt van buitenaf een geheel met het restaurant
    maar van binnen heeft het zijn eigen stijl.
     













    Het werd onlangs nog vernieuwd.  
    Maar de eigenaars
    Pascal Rubben en Joyce Hauspie,
    alsook Gilbert Rubben en Martine Pattin
    hebben de traditie en de authenticiteit van een
    West-Vlaams volkscafeetje weten te behouden.




















    De prachtige toog!











    Heiligen beelden zijn een vertrouwd gezicht in een volkscafé.





    Een volkscafé mag niet gemoderniseerd zijn.
    Het moet elementen bevatten die herinneringen oproepen van vroeger






    Tussen de diverse prullaria een flesje Remembrance van
    brouwerij Eutropius uit Heule!







    De stamgasten, altijd op zaterdag trouw op post
    Ondanks het grote aanbod van Vleterense bieren kiezen ze toch voor hun
    vertrouwd gerstenat







    De plafond glasramen brengen een warme lichtinval in het café 





    De bieren van de Struise Brouwers zijn hier goed vertegenwoordigd!
    Hoe kan het anders, de brouwerij is gevestigd juist over de straat!






    We kozen uit het ruime aanbod voor een 'Ypres' 7% Alc.Vol - 50cl.
    2009 Double Barrel Aged Flemish Oud Bruin aged for two years in
    Bourgogne and Wild Turkey barrels





    Een
    donker bruin (bijna zwart) biertje met een rode gloed.
    Een gebroken witte schuimkraag die al snel verdwijnt.
    De neus dompelt ons in een licht zurig vineus aroma.
    De aanzet is zoet (karamel) gevolgd door een lichte zurigheid.
    Druifjes.
    Zoet chocolade afgewisseld met zure besjes
    Het houd niet op
    Een toetsje bitter hout
    Licht zurige afdronk
    Een lekker complex aperitiefje.







    Het etiket en de naam verwijst naar de stad Ieper de Groote Oorlog






    Aan het café paalt het restaurant of is het andersom?












    Ook hier versieren de beelden en ander prullaria de eetruimte





    De deur tussen het café en het restaurant is voorzien van twee prachtige
    brandglazen.







    Gezelligheid troef!











    Ze serveren er overheerlijke ribbetjes





    De placemats zijn een ode aan de Struise brouwers



    Wanneer je via Ieper naar de kust reist of andersom en u doorkruist Oostvleteren
    stop dan even aan de rode lichten.
    Laat het drukke verkeer eventjes voor wat het is en dompelt u in
    de gezellig en gemoedelijkheid va dit Volkscafé.
    Rust en geniet van de Vleterense bieren.
    U zal het zich niet beklagen!





    INFO :

    ’t Molenhof (restaurant) en ’t Oud Postje (café)
    Veurnestraat 2, 8640 Oostvleteren
    T 057/40 01 64 – G 0477/47 46 22 – F 057/40 16 61





    18-04-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Bernardus Tokyo - St. Bernardus - Watou




    St. Bernardus Tokyo

     

     





    St. Bernardus Tokyo

    Een fris wit biertje of is het trippel
    Warm aanbevolen door het paterke van Watou
    Je wordt er heel vrolijk van
    Frisse hoppigheid in de neus met hints van tarwe
    en zonnige grasvelden

    Bernadet Lefere











    Watou, een dorp die elk jaar voor drie maanden overgeleverd
    wordt aan poëzie en beeldende kunst wordt niks voor niks
    het
    poëziedorp genoemd.
    Maar Watou wordt door bierminnend België ook nog het
    brouwersdorp genoemd omdat er twee bekende brouwerijen zijn gevestigd.
    Brouwerijen met een selectie  bieren waarvan de namen u
    alleen al doen verlangen om er eentje te degusteren.
    Brouwerij Van Eecke met zijn Kapittelbieren en
    St. Bernardus met de meeste bieren  onder dezelfde naam.

    In de Brouwerij St. Bernard, brouwt men sinds 1946 St.Bernardus bieren:
    donkere en blonde abdijbieren. Alle bieren zijn gebrouwen met eigen gist,
    met hop van hun eigen hopveld die vlak naast de brouwerij ligt
    en met mout van de beste kwaliteit.

    De geschiedenis van brouwerij St. Berrnardus is nauw verbonden
    met 2 trappisten gemeenschappen.
    Van de Trappisten van de Catsberg in Godewaersvelde kregen
    ze hun naam,
    van de Brouwerij - Trappisten van Westvleteren kregen ze het bier.

    Lees het verhaal op hun eigen website




     

    St Bernardus Tokyo – 6,0% Alc.Vol
    Brouwerij St. Bernardus - Watou 


     

    Blond bier met een romige witte schuimkraag.

    Een frisse neus
    Hoppige prikkels

    De eerste slok is puur verwennerij voor onze smaakpapillen.
    Een hoppige frisse smaak nodigt ons uit voor een onmiddellijke tweede slok.
    zachte moutige toetsen
    Een tikkeltje tarwe
    Ook komt een citrus fruitigheid afwisseling brengen.
    een beetje Koriander?
    Een zachte bitterheid houd het biertje mooi in evenwicht.
    Een zachte afdronk.
    Het is mals en het degusteert vlot en is een lekkere dorstlesser.
    Hun witbiertje met inbreng van andere ingrediënten?

    Een uniek lekker biertje speciaal gecreëerd t.g.v. de
    opening van de St. Bernardus Pub in Tokyo!



    INFO :

    Brouwerij St. Bernardus
    Trappistenweg 23
    8978 Watou

    Tel: +32 57 38 80 21
    Fax: +32 57 38 80 71

     

    e-mail: info@sintbernardus.be


     

    Met dank aan Bernadet voor het label tekstje





    12-04-2013 om 17:14 geschreven door William Roelens


    04-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitreiking van de Gouden Glazen 2012 - Zwevegem 2013




    Uitreiking van de Gouden Glazen 2012

    Het wordt een jaarlijkse traditie.
    Voor de zesde maal was ik door  Flanders Events uitgenodigd om het
    Gala van het Gouden glas bij te wonen.
    En elke keer is het een eer om aanwezig te zijn.
    Momenten die u koestert tussen genodigden, brouwers en
    fijne biervrienden.






    De centrumschool in Zwevegem



    Tijdens het jaarlijks Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem 2012
    (een organisatie van Flanders Events)
    is het een gewoonte dat de bezoekers (zeg maar publieksjury)
    via enquêteformulieren de bieren verkiezen die zij het beste vinden in hun categorie
    De categorieën waren net als de voorgaande jaren : Beste Doordrinker, Beste Zoethouder,
    Beste Voorzichtig Degustatiebier en Beste Geprononceerd Degustatiebier
    Het jaar daarop worden die bieren dan bekend gemaakt en bekroond met een gouden glas.
    De uitreiking van de Gouden Glazen 2011 vond dit jaar plaats op 16 maart 2013
    in de Centrumschool van Zwevegem.






    De Gouden glazen 2012 wachten op de winnaars.
    De glazen hebben als opschrift opschrift 'Beregoedbier'.
    Voor wie het misschien nog niet wist maar beregoed of bèregoe
    is het West-Vlaams voor "heel lekker".
    De beren zijn ondertussen een begrip geworden en zijn zeer geliefd bij de brouwers.
    Maar de beren zijn niet zomaar knuffels.
    Ze hebben nog een ander betekenis.
    In de jaren 1950 was Zwevegem bekend om zijn berenstoet.
    Zwevegem was toen een bekende berengemeente..







    Dat de uitreiking een succesformule is bewees weerom het aantal aanwezigen.
    Meer dan twintig genodigden meer dan verleden jaar! 





    Enkel gekende gezichten uit de brouwwereld







    Germain Demeyere (vertegenwoordiger brouwerij Verhaegehe
    en echtgenote).







    Vital Claes en Marie-Rose Kelchtermans
    vertegenwoordigers Jessenhofke (Kuringen - Hasselt).








    De mensen van bierfirma 'Giesbaargs Muurken'
    Hein Delabie en Geert Welleman





    De brouwers van brouwerij ‘Gulden Spoor’ Gullegem
    Kim Olievier en Björn Desmadryl







    Vertegenwoordigster Cindy van Damme en marketing assistent
    Jasper Stragier (Brouwerij Bockor)







    Benny Van Hecke (vertegenwoordiger brouwerij Malheur) 
    met vriendin Sofie Gezelle.







    Bierdame Nr1 Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier) en
    David Le Roy (ondervoorzitter Zythos)





















    Tijdens de receptie konden de genodigden genieten van lekkere
    hapjes bereid door
    CVO 3 hofstedenZwevegem
    Gemarineerde ansjovis en mozzarella in gelei van paprikacoulis

    Wrap met gerookte kip en pikante tomatenpesto.
    Garnalen met engelenhaar, oosterse groentjes en zoetzure limoenvinaigrette.







    Brouwer Guido Devos (Brouwerij De Ranke- 2de van links)
    met echtgenote en vrienden








    Bernard Vandamme (R)(Brouwerij Eutropius) in gezelschap
    van Fien Vandenheede (Projectmanager Streekhuis Z-W Vlaanderen
     - Toerisme Leiestreek) en Emmanuel Derdeyn
    (Projectmedewerker Westtoer - Toerisme Leiestreek)







    Yvan Devlaminck voorzitter Flanders Events VZW in gezelschap
    van Hr. Vincent Houziaux Fieldmanager van
    Brasserie Dubuisson en echtgenote






    Uit Brakel Wim Saeyens en Geertrui van brouwerij De Graal
    en Hendrik en Pascal van 
    Bierfirma Druïde uit Deerlijk







    Eigenaar Brouwerij St. Bernardus (Watou)
    Hans Depijpere







    Yvan Devlaminck voorzitter Flanders Events VZW en echtgenote Herlinde
    in gezelschap van Dirk Van Damme
    (Brouwerij Het Anker)
    en Echtgenote Wendy Descamps







    Alain Vanhoutte Public Relations Flanders Events VZW
    verwelkomde iedereen en belichte via beelden op een ludieke manier
    het leven van voorzitter Yvan bij Flanders Events.













    Voorzitter Yvan had het over de steun die Flanders Events leverde
    aan het project 'De Engelenhoeve' Hij stelde ook
    oprichtster Greetje Delanghe aan het publiek voor.

     

    Flanders Events VZW steunt Greetje en Dennis met hun project op
    hun hoeve in het landelijke St Denijs.
    Hun boerderij werd een soort pretpark voor kinderen
    en volwassenen met beperkingen.
    Flanders Events staat volledig achter dit initiatief en heeft tijdens
    deze avond van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Engelenhoeve
    een financieel steuntje te geven.
    Een cheque van 1250€ werd met veel plezier overhandigd.
    Meer info omtrent dit project
    http://www.engelenhoeve.be






    Greetje Delanghe sprak met zo veel liefde over de werking van de Engelenhoeve 
    dat ze een diepe indruk naliet op het aanwezige publiek








    Een stille luisterende zaal naar de warme woorden van Greetje







    Een cheque van 1250€ werd met veel plezier overhandigd.

     


     

    Gouden Glas
    voor Cuvee des Trolls, Boscoli, Omer en Malheur 10
     


    Brouwerijen Bockor, Dubuisson, De Landtsheer en Het Anker
    waren die avond de grote winnaars van de Gouden Glazen.
    Zij kregen die omdat hun bieren zijn verkozen tot de beste
    van het Internationaal Streekbierenfestival van 2012.
    De Gouden Glazen worden jaarlijks toegekend door een
    publieksjury in vier categorieën.
    De bezoekers van het Internationaal Streekbierenfestival,
    dat elk jaar plaatsvindt op 14 en 15 augustus in Zwevegem,
    kiezen dan de beste Doordrinker en Zoethouder,
    en het beste Voorzichtige Degustatiebier en Geprononceerde Degustatiebier.




    De gelukkige winnaars



    Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar
    Boscoli van brouwerij Het Anker.
    De beste Doordrinker was Cuvee des trolls van Brasserie Dubuisson.
    Brouwerij Bockor kreeg de trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier
    voor hun Omer.
    Brouwerij De Landtsheer, ten slotte, nam het Gouden Glas
    voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis
    dankzij hun Malheur 10.
    Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook de felbegeerde pluche beer
    mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier,
    die de basis vormt van de Gouden Glazen.


    Walking Diner

     


    De meer dan 100 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner voorgeschoteld
    dat was bereid door CVO ‘3 hofsteden’ en Traiteur@Home,
    de huistraiteur van VZW Flanders Events,
    de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen.






    Mousse van gerookte zalm met siroop van Boscoli





    Slaatje met gerookte ham en z’n Omersausje

     





    Brouwer Ivan Demeyer en echtgenote (Brouwerij Bosteels)
    maken hun keuze.






    Slaatje met gerookte ham en z’n Omersausje.
    Rechts een Omersoepje







    David, een tevreden Zythos ondervoorzitter

     






    Pakketje van zalm in Cuvée des Trolls
    Stoofpotje van kip met Boscoli
    Pasta met rundsreepjes in Malheur10 klaargemaakt
    Opgevulde aardappel met garnaaltjes







    Dessertbuffet
    kaas, mousses met bereidingen van Boscoli, Rodenbach,..
    taart en zoetigheden

    Dessert (Traiteur@home)






    De muzikale noot werd verzorgd door ons huisorkest De Gestemde Snaren,
    heerlijke no-nonsens muziek!












    De wijnen en frisdranken werden aangeboden in samenwerking met Bavik.
    Bloemenparadijs verzorgde de afwerking van de zaal.
    Natuurlijk konden ook de winnende bieren worden geproefd
    met dank aan de winnende brouwerijen
    .




     


    De winnende bieren konden de ganse avond geproefd worden!

     

    Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een
    geslaagde mix van lekker eten,
    en heerlijk proeven van de winnende bieren.

     

    Voor meer informatie over de Gouden Glazen en het
    Internationaal Streekbierenfestival verwijs ik u graag door
    naar de websites

    www.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be.






    04-04-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!