Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    02-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kauwackers – Le corbeau - Dranouter - St. Feuillien Grand Cru




    De Kauwackers – Le corbeau

     

     

    Wandel-, knabbel- en babbelcafé
    Hier kan je je zorgen vergeten, terwijl je wat zit te eten…
    of aan de toog zit te zweten…
    We gaan er pintjes drinken, zonder te verpinken…
    of tot w’ er bij neerzinken…

    Geniet van het wonderbaarlijke vergezicht van op het terras.

    Specialiteiten: varkenshammetje, huisgemaakt potjesvlees, 250 biersoorten en wijn uit eigen wijngaard.
    Terras, honden toegelaten, kredietkaart, tuin met glijbaan.

    Hopelijk kan bovenstaande tekst en onderstaande foto’s u overtuigen om eens een bezoekje te brengen aan dit pittoresk cafeetje?


    Niet alleen deze zaak is de moeite waard maar ook de prachtige groene golvende omgeving van het Heuvelland waar het gelegen is, is meer dan een uitstap waard.
    Geniet van deze streek met zijn 8 kleine dorpjes Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem.
    Namen die waarschijnlijk u bekend in de oren klinken. Ze liggen trouwens allemaal op een boogscheut van Poperinge en de frontière met Frankrijk.
    Laat u ook verrassen door het gastronomisch aanbod die de streek u te bieden heeft.
    Kortom ga eens een weekendje gaan Poggen – Proeven, ontdekken en genieten.

























































































    St. Feuillien Grand Cru – 9,5%Alc.Vol.
    Brasserie St. Feuillien - Le Rœulx






    Omdat voor de hergisting op fles een nieuwe gistcultuur wordt toegevoegd,
    anders dan die voor de hoofdgisting op 28°C, krijgt Grand Cru een licht vineuze toets,
    die na enkele maanden sterker tot uiting komt.
    Dat Grand Cru wordt gepositioneerd als een wijn,
    komt ook tot uiting in het etiket dat de vergelijking
    met een wijnetiket kan doorstaan.
    Met Grand Cru “extra blond degustatiebier” zet Brouwerij St-Feuillien
    een bier in de markt dat allicht door menig bierliefhebber wordt gewaardeerd. (bron Febed)












    Blond biertje met een romige witte schuimkraag

    Heerlijke fruitige neus
    Sinaas, citrus, mandarin
    Gistig
     
    De aanzet is lekker fruitig
    Hoppige toetsen
    Kleine kruidenprikkels
    De mooie hoppige bitterheid brengt schwung in het bier
    en zorgt voor een mooi evenwicht.
    De alcohol is goed gemaskeerd, maar laat nu en dan zijn aanwezigheid
    opmerken met een aangenaam mondgevoel
    Het biertje heeft een fruitige afdronk
    met een bittere nasmaak
    die lang uitvloeit

    Topbier!












    De Kauwackers
    Kauwakkerstraat 1
    8950 Dranouter

    https://www.yelp.com/biz/de-kauwackers-nieuwkerke





    Groeten
    William









    02-05-2017 om 07:53 geschreven door William Roelens


    24-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (41) : Cuvée Clarisse – Gronckel - Passe-Partout – Schouwveger - St. Feuillien 1 Limited Edition




    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (41)











    Cuvée Clarisse (9,2% Alc.Vol.)
    Brouwerij Wilderen – Wilderen

    De Truiense Clarissen mochten in 2014 dit donkere bier uit de handen van
    brouwer Mike in ontvangst nemen.
    Er werden toen eenmalig 2000 flessen gebotteld.
    Ze waren verrast dat er een bier op de markt komt met hun eigen naam.
    Het bier is verleidelijk lekker door het zoete en het zoethout maar vooral
    door de Nieuws-Zeelandse hop.








    Robijnrood bier met romige lichtbruine schuimkraag

    De neus snuift een lekker aroma van donkere vruchten.
    Redelijk zoete prikken.

    De aanzet is zoet.
    Suiker
    Een alcoholwarmte bied zich aan.
    mokkatoetsen.
    Karamelsmaken komen ook naar boven piepen.
    Een likje zoethout.
    Lichtjes plakkerig
    Lichte bitterheid dempt een beetje het zoete

    Lange zoete afdronk die uitloopt.
    Een warm lekker aangenaam mooi gebrouwen bier











    Gronckel (6,5% Alc.Vol.)
    Recept Erwin Vanmol
    Brouwerij De Leite - Ruddervoorde

    Gronckel van cartoonist- en microbrouwer Erwin Vanmol werd voor het eerst in juni 2016 geschonken in een aantal Pajotse cafés.
    Het werd gebrouwen ter ere van van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf.
    Om 2500 liter Gronckel te kunnen brouwen en zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ uit te bouwen, zette Erwin Vanmol toen een crowdfundingactie op het getouw. Met het ingezamelde geld kon hij een etiketteermachine aankopen en ook degustatieglazen. Dankzij de crowdfunding kon hij ook investeren nuttig en nodig brouwmateriaal.









    Licht wazig donkerblond bier
    Met witte romige schuimkraag.

    Moutig in de neus
    Fruitige toetsen
    Een tikje zoet

    Moutig begin
    Granig
    Een lichte kruidigheid komt opzetten.
    Enige hoptoetsen zorgen voor afwisseling
    Enige bitterheid.

    Niet slecht
    Vlot drinkbaar bier
    Een voorzichtig begin!










    Passe-Partout (3,0% Alc.Vol.)
    Gebrouwen door De dochter van de Korenaar - Baarle Hertog









    Goudkleurig tot oranje bier met witte schuimkraag.

    Hoppige neus
    Citrus.

    De aanzet is vrij bitter
    Mooi gehopt
    kruidige toetsen
    Vlot drinkbaar
    ietsje waterig
    Maar toch karakter genoeg
    Lange bittere afdronk
    Slechts 3,0% en toch rijk aan smaken.
    TOPPERTJE











    Schouwveger (9,0% Alc.Vol.)
    Recept brouwerij Vissenberg - Nijlen
    Brouwerij ’t Gaverhopke - Waregem

    Brouwerij Vissenberg is goed bezig. Ze hebben sinds verleden jaar hun eigen brouwerij.
    Ze kwamen in de picture toen ze met hun eerste bier Viswijf in 2013 de tweede plaats haalden op de Brouwland Biercompetitie.
    Ze lieten er geen gras over groeien en brachten het bier in omloop.
    Ze deden beroep op andere brouwerijen om hun bier te brouwen.
    Nu hebben ze geïnvesteerd in een eigen brouwinstallatie. Er staat in de tuin van Peter Verellen een tuinhuis van acht op vijf meter. Het is voorzien van een kookketel, een maischketel, een warmwaterketel en vijf gistingstanks. Ondanks hun eigen installatie laten ze grote hoeveelheden nog elders brouwen.








    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkop.

    Aroma van geroosterde mout
    Karameltoetsen.

    De smaak zet het aroma verder
    Ook hier smaken van geroosterde mout
    Zoete chocolade
    Karamel
    Bittere koffietoets.
    Lichtzoete afdronk
    Kortom een goed bruin bier.










    St. Feuillien 1 Limited Edition 2016 (6,2% Alc.Vol.)
    Brasserie St. Feullien – Le Roeux








    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Een fijne neus van citrus
    met wat kruidigheid.
    prikken van sinaasappelschil

    De aanzet is zoet fruitig
    Tropische vruchten.
    Sinaas is duidelijk aanwezig
    Tikje koriander
    Een lichte hopbitterheid laat zich nu en dan opmerken.
    Mooi in evenwicht.
    Licht bittere afdronk
    Met slechts 6,2% Alc. een smaakvol romig zomer bier




    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    24-04-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op visite bij brouwerij Toye (Marke)








    Op visite bij brouwerij Toye (Marke)


    Nog een echte Vlaamse brouwerij!



    Onlangs bezocht ik met de leden van de Wevelgemse Bierclub brouwerij ‘Toye’ in Marke bij Kortrijk.
    De brouwerij is bij het Kortrijkse publiek beter gekend als brouwerij Goedendag.
    We werden er in het gezellig huiselijke salon (nu proeflokaal) ontvangen door brouwer Geert Toye.
    Na de hartelijke ontvangst nam Geert ons mee naar zijn brouwerij waar hij zijn levensloop en dit van zijn brouwerij op een deskundige wijze uiteen deed.
























    Zijn liefde voor bier


    Geert's liefde voor bier is eigenlijk gestart met Speciale Palm. Het was een van de eerste bieren die hij leerde kennen. en het was ook de periode dat dit vlot drinkende amberkleurig bier een grote populariteit kende.

    Maar zijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de jaarlijks terugkerende hoppebellen aan de hoppeplant die in zijn tuin stond.

    Het hobbybrouwen (1998) was toen nog verre van populair maar toch was het voor Geert een uitdaging om met die hoppe een eigen bier te maken.

    Dit eerste bier kon dan ook niet anders zijn dan van het type Spéciale Belge.
    Hij volgde aan de KUL in Leuven Biologie met specialisatie microbiologie en plantkunde en verzeilde via zijn thesis over selectie van biergisten voor high density brewing op het labo voor Mouterij en Brouwerij van de KULeuven bij niemand minder dan Prof Freddy Delvaux. De "smaakexpert" en "de beste neus van België" wat bier betreft.





    Brouwer Geert Toye






    Hij volgde in zijn laatste jaar het vak Bierbrouwerij als extra keuzevak. Op het labo zelf volgde Geert de degustatiecursus, en de International course of Malting and Brewing science.
    Hij bleef er zes jaar lang werken in verschillende functies. Eerst als algemene onderzoeker en hoofd van het analyselabo, later als verantwoordelijke van de pilootbrouwerij, om tenslotte de laatste 3 jaar als brouwerij adviseur verschillende brouwerij klanten in binnen- en buitenland bij te staan op verschillende vlakken van het brouwproces en kwaliteitscontrole.












    Tijdens deze periode was Geert lid van het proefpanel.
    die 2 maal per week de bieren van de klanten degusteerde en beoordeelde.
    Na zijn laboperiode heeft hij 1,5 jaar gewerkt als kwaliteitsverantwoordelijke bij brouwerij Roman.

    Nog een leuk weetje!
    Geert heeft in het kader van een ESA project (European space agency) ter plaatse in Baikonoer, Kazachstan, in september 2006 Biergist meegestuurd met de Sojoez raket richting het ISS












    De brouwerij

    Bij het binnen komen in de brouwzaal was ik net als de andere biergenoten onder de indruk want Geert vertelde ons dat de brouwinstallatie volledig in eigen beheer was ontwikkeld. Met componenten die vaak uit andere brouwerijen afkomstig waren heeft hij zijn 3-delige brouwzaal volledig in inox in elkaar gestoken.

































    De brouwerij omvat een beslagketel, filterkuip en kookketel.
    In deze installatie kunnen simultaan 2 brouwsels van 15hl (verkoopvolume) gebrouwen worden. Hiermee kunnen er op 12u tot 3 brouwsels gemaakt worden.
    Tijdens het ontwerp werd ook rekening gehouden met een laag waterverbuik en aandacht voor energierecuperatie.











    Op de vraag wat zijn capaciteit is verteld Geert dat deze gelimiteerd is door de capaciteit in lagering, en deze bedraagt nu ongeveer op jaarbasis een 2000 hl. Hij heeft nog 2 tanks liggen welke geïnstalleerd kunnen worden indien hij meer capaciteit nodig heeft.













    Goedendag

    Voorlopig twee bieren in zijn gamma ‘Goedendag Sterk Blond – 8%Alc.Vol.’ en
    ‘Donker Bruin – 7,5%Alc.Vol.’
    Voor het brouwen van zijn bieren gebruikt Geert meestal hop van Belgische afkomst.
    Ook de mout is van een Belgische mouterij
    Geert probeert zoveel mogelijk voor leveranciers dicht bij huis te kiezen.
    Productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben.


    Hier geen Engelse namen van bieren maar zijn bieren hebben een link naar Kortrijk.
    Meer bepaald naar de Gulden Sporenslag.


    Inderdaad, De nabijheid van de slagvelden uit 1302 dichtbij Marke waar zijn brouwerij gevestigd is, en de korte krachtige naam die ook makkelijk blijft hangen vormden de reden om voor Goedendag te kiezen. Tevens heeft het woord Goedendag uiteraard ook een vriendelijke kant. Vlaamser kan het niet en daar mag Geert trots op zijn nu er in Vlaanderen hoe langer hoe meer Engelse brouwerijen opduiken!
    Zie maar naar bepaalde websites van Belgische (Vlaamse) brouwerijen waar het Nederlands volledig is weggelaten!
    Wie imiteert nu wie?


    De Goedendagbieren zijn reeds ruim verspreid, zeker in de regio Kortrijk, maar ook tot ver daarbuiten kan je Goedendag vinden in de winkels van Prik en Tik, en Drinxit. De meeste drankencentrales en bierspeciaalzaken kunnen ook via diverse kanalen het bier bestellen als ze ernaar vragen Sommige winkels van Delhaize en Carrefour hebben ze ook op de schappen staan. Ook in de horeca is Goedendag aanwezig.

    Ook uit het buitenland komt er stillaan interesse en vraag naar de Kortrijkse bieren.
    Initieel heeft hij daar minder aandacht voor omdat hij eerst een goeie lokale basis wil creëren.
    Omdat Geert nu toch al tijdje bezig is komt er vraag uit het buitenland.
    Nederland, UK, Frankrijk en Italië zijn de voornaamste exportlanden.












    Nieuwe bieren?

    Op de vraag of er nog nieuwe bieren op het programma staan antwoord Geert

    ‘Voorlopig niet, en ik heb ook geen ambitie om een groot assortiment te hebben, ik verdeel mijn aandacht liefst niet over te veel producten. Uit productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben’.

    Ook voor derden brouwen en andere brouwers die bij hem komen brouwen zit er niet in.
    Het is een business model waar hij bewust niet voor kiest. Hij maakt momenteel een kleine uitzondering voor een bedrijf dat een biertje laat brouwen waar de opbrengst volledig naar het goede doel gaat.
    Hij heeft in het verleden als tijdelijke oplossing voor het ‘Brouwers Verzet’ gebrouwen (nu brouwerij ‘t Verzet) , maar dit was dan ook om het tijdelijke karakter, en het feit dat hij wel een klik had met deze jonge brouwers.













    Ik vraag hem ook hoe hij aankijkt op de nieuwe tendens van brouwen?
    Fel gehopte, zure bieren enz…


    Geert: Het is wel leuk dat er aandacht is voor verschillende bierstijlen. Aan de andere kant merk je dat er soms overdreven wordt met bepaalde ingrediënten, of bepaalde aroma’s of smaken die overheersen. Persoonlijk ben ik fan van bieren met een mooie balans, waarbij verschillende smaken mooi elkaar aanvullen en een geheel vormen. Het is net leuk in het geheel van het aroma en smaak, naar de bepaalde smaken ietwat te moeten zoeken, dan dat ze zwaar overheersen en niet toelaten andere zaken te ontdekken.

    Naast de brouwzaal zijn er toch al tonnen waar te nemen.

    Dit voor een op gerijpte Goedendag?






    De sierlijke Goedendagglazen worden door Geert eigenhandig gevuld!










    Na het brouwerijbezoek kon men genieten van de twee Goedendagbieren
    en ook van de lekkere Goedendagkaas.



    Eigen voorkeur

    Nog twee vragen Geert? Welk soort bier degusteer je het liefst?

    Moeilijke vraag, maar ik ben toch iemand die graag bij de klassieke stijlen blijft. Binnen die stijlen is er meer dan variatie genoeg te steken als brouwer, en de resulterende bieren dragen dan ook mijn voorkeur weg. Misschien heeft mijn geschiedenis in het degustatiepanel hier wel mee te maken. Maar qua stijl gaat dit van een mooie oude Geuze, over een gebalanceerd donker bier tot die verfrissende pils aan de toog. Als het bier maar gebrouwen is zoals het hoort en je die mooie balans kan terugvinden.

    Wat is uw Belgisch lievelingsbier?

    Mijn antwoord hierop is al wat in het bovenstaande terug te vinden. Een antwoord hierop is dan ook niet eenduidig, aangezien ik van mening ben dat bier degusteren moet passen in het moment en sfeer. Bier is beleving, en dat durven mensen soms wel eens te vergeten dat dit ook een belangrijk aspect is van het degusteren. Ik ga dus een bier kiezen al naar gelang de situatie. Dus ik heb eigenlijk wel een redelijk lijstje lievelingsbieren.










    Goedendag Sterk Blond (8,0% Alc.Vol.)

    Helderblond bier met dikke romige witte schuimkraag.

    Aangenaam aroma van lichte kruiden
    Fruitige toetsen
    Tikje zoet.
    Zachte moutgeur

    Lichte fruitige smaak
    Streepje mout
    Diep is er een lichte bitterheid
    Het bier is mooi in evenwicht
    Ook in de smaak valt er enige kruidigheid te ontdekken.
    Citrus toetsen

    Goed gebrouwen fris bier
    Een lekkere zomerse allemans vriend.

    Goedendag Donker (7,5% Alc.Vol.)

    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag

    Moutig aroma
    Zoete geurige caramel

    De aanzet is zoet
    Lekker moutig
    Caramel komt eventjes opzetten
    Toetsen van melkchocolade
    Na een tijdje komt de bitterheid piepen
    Licht geroosterd prikje
    Mooi in balans
    Zoet kruidige afdronk
    Lekker Vlaams bruintje!




    INFO

    Brouwerij TOYE
    Rekkemsestraat 64
    8510 MARKE-KORTRIJK
    info(at)goedendagbier.be
    http://www.goedendagbier.be/

    Groeten
    William

    10-04-2017 om 15:50 geschreven door William Roelens


    30-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (40) - Guinness Dublin Porter - Guinness West Indies Porter – Superbia - Troubadour Magma Tripel Special edition Spiked Brett - Westmalle Dubbel










    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (40)











    Guinness Dublin Porter (3,8% Alc.Vol.)
    St. James’s Gate Brewery – Diageo







    Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag
    Heerlijk aroma van koffie.
    Tikje donkere chocolade

    Licht bitter en een tikkeltje zoet
    Moutig
    Geroosterde tinten.
    Vrij droog
    een beetje zoetheid
    Ondanks de weinig % alcohol toch een fatsoenlijke smaak.
    Lichte goed gebrouwen porter;
    Maar de smaak mocht ietsje steviger!
    Maar toch van genoten.










    Guinness West Indies Porter (6,0% Alc.Vol.)
    St. James’s Gate Brewery – Diageo









    Bijna zwart bier met een beige schuimkop.


    Een lekker gebrand aroma laten mijn geurreceptoren genieten.
    Moutige prikken
    Moka

    De eerste smaak is licht zoet
    Geroosterde koffie
    Romig
    toetsen van kruiden
    Bittere chocolade
    Alles perfect in balans
    Bitterzoete afdronk en nasmaak.

    TOPbier, toch beter dan zijn kozijn hierboven.












    Troubadour Magma Tripel Special edition Spiked Brett (9,8% Alc.Vol.)

    Recept The Musketeers - Ursel
    Gebrouwen in De Proefbrouwerij – Lochristi









    Amberkleurig bier met een witte schuimkop.

    Fruitige neus (Sinaas)
    Lichte brett
    Enkele kruidige prikken

    De smaak is fruitig
    Ook enkele kruidige toetsen
    Hoppig
    licht zuur
    Brett prikken
    Een bont allegaartje aan smaken maar alles in evenwicht.
    Een klasse bier!











    Superbia (7,0% Alc.Vol.)
    Gebrouwen door Hugel - Kortrijk
    In de brouwinstallatie van het Gulden Spoor - Gullegem








    Goudblond amberkleurig bier met romige witte schuimkraag.

    Licht florale neus
    Citrusprikken

    De aanzet is zoet.
    Karamel
    Ook hier is het florale aanwezig.
    pompelmoes, citrus
    Na een tijdje komt een hoppige bitterheid opzetten.
    Het bier is mooi in balans.
    Een lekker bier met een droge afdronk!











    Westmalle Dubbel (7,0% Alc.Vol.)
    Abdij der Trappisten Westmalle






    Donkerbruin Trappistenbier met naar gelang de lichtinval een rode schijn.
    Prachtige dikke crèmekleurige schuimkraag


    De neus bied ons een heerlijk fruitig aroma
    Gebrande mout en een tikkeltje chocolat

    De smaak is meteen raak
    Moutig, nootachtig
    Karamel
    Met toetsen van bruine suiker
    Het bier heeft een vleugje zoetheid
    Maar wordt goedgemaakt met een hopbitterheid

    Een droge licht bittere afdronk.
    Topklasse maar dit wisten we reeds lang






    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William

    30-03-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan het Alvine Craft Beer Festival 2017 (deel 2)






    Herinneringen aan het Alvine Craft Beer Festival 2017
    (deel 2)





    De halle loopt langzaam vol.









    Geuzerie Tilquin.









    Klaas en Annelies van de Totembrouwerij









    Eliana Temkin








    Jungle-explorer Koen (Brouwerij Verzet)


    Poggen - Proeven, Ontdekken Genieten







    Sven Bosch







    Kees Bubberman en Menno Olivier








    HG (Hague)







    Aanwezige brouwers

    België
    Alvinne - Moen
    De Struise Brouwers - Oostvleteren
    Het Verzet – Anzegem
    Geuzerie Tilquin – Rebeq Rognon

    Spanje
    Guineu - Barcelona
    Laugar – Gordexola
    Naparbier – Noain
    La Pirata - Suria

    Zweden
    Jackdaw Brewery – Uppsala
    Narke - Örebro

    Engeland
    Landlocked – Ripley
    Beavertown – Tottenham
    Redchurch - Bethnal Green

    Schotland
    Six Degrees North - Stonehaven

    USA
    Hair of the Dog - Oregon

    Nederland
    Brouwerij De Molen - Bodengraven
    Brouwerij Kees – Middelburg
    Het Uiltje - Haarlem

    Noorwegen
    Lervig – Stavanger
    Nøgne Ø (Hansa Borg) – Grimstad




    De meeste brouwerijen brachten unieke brouwsels mee die zelden of nooit in België verkrijgbaar zijn, maar voor de gelegenheid wel beschikbaar waren bij Bierhalle Deconinck en op het Festival.





    David Graham







    Melissa en Patrick van de crew!







    Een pluchen rugzak met karakter!







    Een deel van de crew met David en Yannick








    De Gainsbartent









    Tot binnen twee jaar!




    http://www.alvinne.be/
    http://www.bierhalledeconinck.be/
    http://www.nuetnigenough.be/
    http://gainsbar.org/





    William Roelens






    21-03-2017 om 10:21 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan het Alvine Craft Beer Festival 2017 (deel 1)








    Herinneringen aan het Alvine Craft Beer Festival 2017
    (deel 1)













    Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart 2017 werd in de loods van Bierhalle Deconinck in Vichte het 6de Alvine Craft Beer festival 2017 georganiseerd.
    Het is al voor de tweede maal dat de brouwerij uit Moen en de drankenhandel uit Vichte hun handen in elkaar slaan.

    Brouwerij Alvinne ligt eigenlijk aan de basis van de craftbeerfestivals in België.
    In 2009 startten ze in hun eigen brouwerij in Heule samen met De Struise Brouwers en Brouwerij De Molen uit Nederland hun eerste ACBF.
    De naam was toen nog PréZBF.
    Buitenlandse Bierliefhebbers die afzakten om het Zythos Bierfestival bij te wonen kwamen een dag vroeger om dit evenement mee te pikken. Zo sloegen ze twee vliegen in een klap.
    Toen kwamen al bussen uit Italië en GB afgezakt naar Heule.

    In 2010 was het tweede festival te gast in het Kasteel der Lakebosschen in Ruddervoorde. Voor mij nog altijd de mooiste en vreemde locatie.

    In 2011 was ACBF te gast in de Kasteelhoeve in Avelgem en vervolgens verhuisde het festival in 2012 naar de eigen brouwerij in Moen . Bierhalle Deconinck kwam pas in 2015 en 2017 aan de beurt. Alles wijst erop dat dit de vaste stek zou kunnen zijn voor latere edities



    Van de twintig aanwezige brouwerijen dit jaar kwamen er maar liefst 16 uit het buitenland. Niet alleen de aanwezigheid van deze microbrouwerijen maken dit festival zo uniek maar ook hun bieren die er geserveerd worden zijn van een categorie apart.
    Als echte bierproever mag je eigenlijk niet stilstaan bij de klassieke bieren alleen.
    U moet proberen kennis te maken met de nieuwe generatie bieren.
    IPA’s, Sourbeers, Russian Imperial Stouts, Barley wine’s, bieren gerijpt op vat zijn momenteel schering en inslag.

    Voor de tweede maal kon het Festival in Vichte rekenen op een 1500 tot 2000 bezoekers. Deze beergeeks kwamen hun smaakpapillen verwennen in de voor de gelegenheid prachtig opgezette hal.

    De ambachtelijke bieren (craftbeers) allemaal gebrouwen door kleine brouwerijen
    boden een unieke smaaksensatie.
    Sommige bieren worden door Ratebeer beschouwd als de beste van hun land.
    Het zijn nu net een deel van deze bieren (een 150-tal) en hun bedenkers
    die Brouwerij Alvinne in samenwerking met Bierhalle Deconinck verzamelden in Vichte


    Daar het allemaal bieren zijn met karakter, heb ik ook mijn fotoreportage er op aangepast








    Vrijdag 14u00 - Al geduldig aanschuiven.





    De catering was voor de tweede maal in handen van het Top Bierrestaurant Nuetnigenough uit Brussel . Zij werden door RATEBEER uitgeroepen tot 2° beste bierrestaurant van 2016 van België.
    Wij van het wekelijks HOPnieuws overhandigden hen het beeldmerk ‘Think Global - Drink Local’. Wij zetten met deze reuzeposter brouwers, bierfirma’s, horeca, voordrachtgevers enz… kortom mensen die iets bewezen hebben of willen bewijzen op biergebied in de kijker.












    Oliver en Cécile






    Edvard Hortemo van de Noorse brouwerij Nøgne Ø.







    De Struise Brouwers








    Brouwerij 'Het Uiltje'







    Medewerkster Lynn Castelein behoudt het overzicht!





     

    Etienne Vermeulen








    Het team van Brouwerij De Molen






    Dimitry Morozov (La Pirata - Spanje)






    Lijk ik op de foto achter mij?







    Sigurd Vandenbroucke en Stephan Smedtje Desmedt (Crew)








    Ik ken u ergens van?








    Jorre Vanhemmens Brouwer bij Alvinne



    Ga naar deel 2



    21-03-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (39) - La Renaissance Silver - 1 Year barrel aged – Levir - Origame 6 Saison du Brabant – Salvation - Straffe Hendrik Herritage 2011









    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (39)










    La Renaissance Silver - 1 Year barrel aged (7,0% Alc.Vol.)
    De Dochter van de Korenaar – Baarle-Hertog








    Goudkleurig bier met fijne witte schuimkraag

    Natuurlijk zacht aroma
    fruitig.
    Meloen – abrikoos

    Zoete aanzet
    Lichte pittige en fruitige smaak
    Toetsen van toffees
    Soms een tikje mout.
    Hout
    Wijnsmaakje af en toe
    Mooie bittere afdronk
    Een heerlijk genietbier !











    Levir (8,4% Alc.Vol.)
    Hobbybrouwerij "Den Buiten" – Kortemark/wichelen
    Gebrouwen bij Brouwerij Boelens – Belsele








    Goudblond bier met witte schuimkop

    Aroma van kruiden.
    Zoete mout

    Lichtzoete smaak
    Karamel
    Een tikje fruitig
    Bittere toetsen
    Kruidig
    Een beetje chaotisch.
    Licht bittere afdronk
    Zoete nasmaak.
    Raar maar waar bier











    Origame 6 Saison du Brabant (6,5%Alc.Vol.)
    Brasserie du Brabant - Baisy-Thy








    Licht goudkleurig bier met een mooie dikke schuimkop

    Zoet aroma van limoen.
    Tikje gistig

    Zoete smaak
    Hoppig
    Kruidige toetsen (Koriander)
    Bloemig
    Licht en smaakvol.
    Goed in evenwicht
    Droge afdronk.
    Leuk en lekker











    Salvation (5,3%Alc.Vol.)
    Brussels Beer Project – Brussel








    Donker bijna zwart bier met gebroken witte schuimkraag.

    Chocolade in de neus.
    Donkere mout.
    tikje zoethout

    De aanzet is donkere mout
    Lichtjes zoet
    Droptintje
    Geroosterde noten
    Koffie
    Goed in evenwicht.
    Een aangenaam bier om te degusteren











    Straffe Hendrik Herritage 2011 (11%Alc.Vol.)
    De Halve Maan – Brugge

    Bruin van kleur met een beige roomkraag

    Fruitige neus
    Druifjes, bessen
    Tikje chocolade

    De eerste slokjes zijn zoet.
    Fruitigheid vult het gehemelte
    Druiven
    Tikje hout
    Karamel
    Soms een likeursmaakje
    Prikken van wijn
    Lange afdronk.
    Geniet bier!!!









    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
    Groeten William



    13-03-2017 om 15:17 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!