"Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"
Woensdag 31 januari laatst leden was ik uitgenodigd door de Keteniers om de voorstelling van hun project "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur" bij te wonen. Dit project staat in het teken van de Monumentenstrijd georganiseerd door Canvas.
Keern geirn è keer myn gank, were noar de streke Woar danke joenk èwiste, woar da myn ouders weun Keern geirn è were tot aan de Vleterbeke Noar steej of noar è n' hommelhof, woar danke my nog jeun.
 Burgemeester van Poperinge Kristof Dejaegher verwelkomde de opgekomen pers. Nog aan de tafel van links naar rechts : Greet Huyghe uit Asse, Annemie Declerck secretaresse Keteniers, Guido Vandermarliere voorzitter Keteniers, Schepen van toerisme Vanlerberghe Jürgen Burgemeester Dejaegher en Luc Dequidt, Hoofd dienst toerisme Poperinge.
De Keteniers http://www.deketeniers.be/
De Keteniers, zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid voor de geschiedenis van de 'Hopcultuur' in zijn brede betekenis. Het woord 'Ketenieren' is een typisch Poperings woord dat Deken De Bo in zijn 'Westvlaamsch idioticon' uit 1873, uitlegt als het zich in de 'keet met elkaar onderhouden', of dus samen 'Babbelen' in de hopast.
 Voorzitter van de Keteniers Guido Vandermarliere met uitleg over het boek - Reynold Scot en de Poperingse Hopteelt.
De Hopasten
Met de West-Vlaamse bergen op de achtergrond, lagen de hoppevelden met hun rechte en schuine palen en hun fluisterende draden, uitgestrekt in de vallei van de Vleterbeek, mat daartussen de boerderijen en schuren, als wat ingedommeld in dit open landschap. En heel opvallend daar tussenin, stonden de hopasten; de 'hommelketen' met die draaiende schouwen op. De 'zotten' draaien met de wind, zeiden de mensen. Door de eeuwen heen heeft de Poperingse boer en burger zich dikwijls naar de wind moeten keren; mee moeten draaien met de zachte bries, de hardwerkende westenwind of de storm moeten weerstaan. De zotten op het dak waren en zijn het symbool van de Westhoeker, die tegen beter weten in, met zijn botten in de klei staat en de zware grond 'vrucht' laat dragen. Je zag ze vroeger overal, die 'zotten'
 Annemie Declerck, Kamagurka en Guido Vandermarliere
Peter van het project : Kamagurka.
Ieder project krijgt ook de steun van een 'peter' of 'meter'. In het geval van De Keteniers is het Kamagurka die enthousiast deze taak op zich genomen heeft.
Gelegenheidsbier : Keteniersbier
Het bier werd geleverd door drankenhandel "Old Bailey" uit St. Eloois Winkel.
 Voorzitter Guido Vandermarliere en secretaresse Annemie Declerck toosten met hun Keteniersbiertje op het succes van Project 15 "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"
 Ook Kamagurka laat het bier niet aan zijn neus voorbijgaan. Annemie kijkt nauwlettend toe.
 De hopscheuten en gerookte zalm in een vinaigrette smaakten heerlijk bij het Keteniersbiertje.
Hopscheuten worden ook wel het witte goud genoemd. Deze witte knapperige jonge loten van de hoppeplant zijn een ware delicatesse. Hopscheuten kunnen rauw, geblancheerd of gebakken geserveerd worden en vormen in veel gerenommeerde restaurants het summum van gastronomische menus. Officieel erkend door de VLAM als streekproduct.
 Mieke Dumont van Focus/WTV in gesprek over de "Hommelpap" met de Poperingse banketbakker Sansen.
Uit dank voor de geslaagde Hopoogst trakteerde de boerin de hoppeplukkers met een stevige pap (hommelpap) waarop de laatste hopbelletjes als decoratief element dreven, de boerin kreeg het kroontje op het hoofd, het loon werd in contanten uitbetaald en tot laat in de avond werd gegeten en (vooral)gedronken, gedanst, gefeest.....het monotone plukritme van 4 weken weggefuifd.
 Hommelpap - Melk, boter en suiker en bestrooid met kaneel
Na de persconferentie werden we verwacht in het vernieuwd Hopmuseum
 Het vernieuwd hopmuseum.
Voor een bezoek aan het museum klik op onderstaande foto <
Powered by Telenet Foto
 Accordeonist Vilbère Vanrenterghem verwelkomde de gasten met Hoppedeuntjes
 De indrukwekkende inkomhal - Licht en ruimte
 Kamagurka tekende voor de gelegenheid "De Hopduivel"
De hopduivel is het symbool van de zomerse stormwinden die de hoppalen tegen de grond smakken en van andere tegenslagen die de hoppeboer moet verwerken.
 Kleine Mazarinetaartjes. Deeg, boter, eieren, bloem, giste en zout en rijkelijk met kaneel bestrooid. De Keteniers hadden kosten nog moeite gespaard.
De oorsprong van dit streekgebonden dessert, een deegje doortrokken van een warme saus op basis van boter en kaneel gaat terug tot 1800. Sinds 2006 officieel erkend door de VLAM als streekproduct.
 Ook Hopjenever en paté met hop in verwerkt kon geproefd worden tijdens de voorstelling van het project 15 van de Keteniers.
 De Poperingse bevolking kwam massaal naar de voorstelling v an het Project 15 - Bewaar de hommelketen

DE KETENIERS op CANVAS 12 februari om 20.45
STEMMEN VANAF 12 febr tot en met zondag 18 februari tot 20.00u
Het stemnummer voor de tweede ronde in de Monumentenstrijd is 15 U kunt stemmen per tel: bel 0905 56 3 15
Per GSM - SMS: STEM 15 naar 3470 Via de website van Monumentenstrijd + Digitale TV
Bron : persmap Keteniers
02-02-2007 om 00:00
geschreven door William Roelens
|