Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    21-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel Apero

    Een kratje Duvel hebben we altijd in huis.

    Het is een biertje die we als aperitief of op het eind van een lekkere maaltijd
    zouden durven ontkurken.

    De bierbespreking houd ik voor een latere keer.

    Toen we vanmiddag in de Colruyt inkopen deden.
    was een bediende juist bezig met nieuwe geschenkverpakkingen in de schappen
     te plaatsen.

    Duvel Apero


    De inhoud van de doos is een 75cl fles
    en twee kleine aperitiefglaasjes (proefglaasjes) genaamd
    "DUVEL APERO"

    Volgens de verppakking :

    Duvel schenkt men in een uniek glas.
    Dank zij de prachtige gulle vorm geniet u optimaal
    van een karaktervol bier.
    Het Duvel Aperoglas heeft dezelfde herkenbare vorm
    maar met een bescheidener inhoud.
    Duvel Aperoglazen en de 75cl fles vormen de ideale combinatie
    om samen te genieten van Duvel als aperitief.
    Voor Duvel uit de  33cl fles gebruikt u best het standaard Duvel glas


    Verpakking "Duvel Apero" - Een 75cl Duvel fles en twee leuke aperitiefglaasjes.




    De rugzijde van de doos met onderaan de verhouding
    standaardglas en Aperoglaasje


    Toch mooi om in huis te hebben en met zijn tweetjes er van te genieten.


    Voor de verzamelaars
    een nieuw proefglaasje

    21-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jammer - Het laatste BierProefFestival van Vilvordia.

    Bierproeven (met de nadruk: proeven) op een studenten campus  komt niet alle dagen voor.

    En het was waarschijnlijk ook de laatste keer dat we dit konden meemaken.

    Want het Vilvordia BierProefFestival stopt definitief met te bestaan.

    Het festival ging voor het laatst door in het Atheneum Horteco te Vilvoorde.

     

    Voske en ik waren maar al te blij dat we deze laatste editie nog konden mee maken. 

    Met een dochter die op elk ogenblik kon bevallen van een tweede kleinkind
    moesten we keuzes maken. 

    Een geruststellend telefoontje dat het nog niet voor de dag
    van het BierProefFestival zou zijn
    besloten we toch om zondag laatst richting Vilvoorde te trekken.

     

    De studenten van Vilvordia met Senior Honoris Causa Steven Vermeylen (Coördinator van het festival) hadden voor de gelegenheid een buitengewone bierkaart voorgeschoteld.

    Een 70-tal uitzonderlijke biertjes stonden er op afgedrukt.  In een rookvrije zaal konden we in zeer goede proefomstandigheden genieten van deze prachtige waaier van Belgische bieren.


    Op deze campus ging voor het laatst
    het Vilvordia BierProefFestival door.
    Een realisatie van de Studentenclub Vilvordia
    .

    Vilvordia was dé studentenclub voor toekomstige tuinarchitecten, landschapsarchitecten en milieuzorgers. De club was ook lid van het overkoepelend  orgaan B.S.K.
    (Brussels Senioren Konvent), dat naast een aantal regionale clubs, alle studentenclubs van de Erasmushogeschool onder haar vleugels draagt.


    We zullen ze verdorie missen de vriendelijke studenten van Vilvordia.



    In een rookvrije zaal en in optimale proefomstandigheden
    konden Voske en ik enkele biertjes proeven van de 70 op de lijst.
    (Bedankt Walter voor de foto)


    Voske en ik deelden telkenmale een flesje.
    Een grote fles werd gedeeld met Bianca en Thierry


    We proefden het eerst een Babouche Mortal van het vat
    van Mortal beers uit Jamagne
    http://www.mortalsbeers.be/

    Dit biertje werd volgens het programmaboekje gebrouwen
    ter gelegenheid van de Jaarlijkse opendeurdagen.

    5,6 % Alc. Vol

    Donkerblond biertje met weinig schuim

    De neus is zeer kruidig
    ook ietsje muffig
    een beetje geur van fruitkauwgom

    De smaak is zeer kruidig
    zoet maar toch een lichte bitterheid.
    Het bier heeft weinig body.
    maar toch een snoepje van een ander soort snoep dat we gewoon zijn.
    Voor de liefhebbers



    Atoc'Ale een biertje met Canadese Veenbessen
    van brouwerij brasserie Bouillon.
    http://www.brasseriedebouillon.be/

    Dit biertje die werd gebrouwen in opdracht voor "Saveurs du Quebec"
    Een winkel in La Louvière gespecialiseerd in Canadese producten.

    6,5 %Alc.Vol
    Oranje van kleur
    Weinig schuim

    De neus is zurig zoet
    aroma van Perzik (Het zullen wel de veenbessen zijn)

    Het bier komt een beetje platjes over maar is zeer fris
    de smaak van perzik en zure appeltjes
    appelcider
    weinig bitterheid
    maar toch iets speciaal
    lekker en dorstlessend.


    l'Ambrée de Mozet van Brasserie Saint-Monon uit  Ambly-Nassogne

    6,5 % Alc.Vol.
    Donker amber van kleur
    Beige schuimkraag

    De neus bied niet veel aroma
    toch kruidig en moutig
    zoet

    De aanhef is zoet
    Een lichte honingsmaak streelt de smaakpapillen
    toetsen van tijm?

    Het biertje maakt geen al te sterke indruk op mij




    Bjeizelèreke van brouwerij St. Canarus
    http://users.telenet.be/SintCanarus/index_CanarusBier.html
    gebrouwen voor het oudercomité van Beerzel

    6,5 % Alc. Vol.
    Donker blond bier
    met witte schuimkraag

    De neus is overwegend alcohol ondanks zijn 6,5% Alc.Vol.
    Kruidige toetsen

    De alcohol overheerst toch ietsje te veel
    Kruidig en zoet
    ook ietsje licht zurig
    Een biertje zonder evenwicht

    Normaal stond de Grand Cru 8,5 % op de bierlijst
    maar er moeten enkele flesjes van 6,5 % in de bak geslopen zijn.
    Door het hoge alcoholaroma en de opdringere alcoholsmaak deed bij mij het
    vermoeden ontstaan dat er een verkeerd etiket op het flesje gekleefd was.


    Santé X van Brasserie fantôme uit Soy
    http://www.fantome.be/
    elk jaar wordt het Santé bier gebrouwen ter gelegen het weekeind
    van het Goede doel die plaats grijpt in en rond de brouwerij..
    Dit weekeind wordt ingericht door de Heikantse Bierliefhebbers

    7 % Alc. Vol.
    Oranje blond van kleur

    Een zeer kruidige neus
    toetsen van cayennepeper
    aroma's van een kruidentuiltje
    Oregano

    Een zeer kruidige smaak
    u proeft echt de smaak van een pizza
    Iets heel speciaals
    ook ietsje zurig
    volmondig
    Eentje is meer dan genoeg.



    Jessenhofke gebrouwen door De Proefbrouwerij
    voor Demobrouwerij en Bed & Breakfast "Jessenhofke"
    http://www.jessenhofke.be/


    8 % Alc. Vol.
    Blond biertje met witte stevige schuimkraag.

    Het aroma is zoet
    Moutig

    De smaak is moutig
    fruitige toetsen
    bitter
    het vloeit bitter uit
    een lekker evenwichtig biertje




    Buffalo Belgian Stout van de Oost-Vlaamse brouwerij Van Den Bossche
    http://www.paterlieven.be/
    Gebrouwen voor de export (USA)
    Gelukkig konden we ook genieten van een 75Cl fles met een prachtig etiket.

    9 % Alc.Vol.
    Donkerbruin, bijna zwart
    beige romige schuimkraag

    De neus laat ons gebrande mout ruiken
    ook toetsjes van Alcohol
    Chocolade

    Een zoete aanhef
    een chocoladesmaak
    gebrande koffie
    Een droge afdronk

    Een prachtige afsluiter





    Links vooraan : Coördinator en bezieler van het festival
    Senior Honoris Causa Steven Vermeylen met enkele oud-studenten.
    Hij zag dat de twaalfde editie goed was.




    De Heerlijke BBQ mocht er ook zijn.


    Een beetje bedrukt kijkend
    Het was de laatste keer.
    Vilvordia BierProefFestival houd op met te bestaan.

    maar...... Steven kennende.....


    Steven en studenten, Proficiat.
    Bedankt voor de goede ontvangst.
    Voor de mooie bierkaart
    Voor het prachtig BierProefFestival

    Stephanie dochter van mij.
    Bedankt voor het wachten om een kindje te kopen
    zodat we konden genieten in Vilvoorde



    Door te klikken op onderstaande foto
    kun je verder nagenieten

    18-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toria, het bier van de Hoevebrouwers uit Zottegem.

    Zottegem had in de loop der jaren 11 brouwerijen binnen de stadsmuren. 

    De voornaamste waren wel Brouwerij De Klok,

    Brouwerij De Winne later Meiresonne, Brouwerije-Mouterij gebroeders De Meyer

    en Brouwerij Marcel Crombé.

    Deze laatste sloot enkele jaren terug haar brouwersdeuren
    en is nu in feite een bierfirma. 

    De bieren worden gelukkig verder gebrouwen door Marc Strubbe in Ichtegem.

    De sluiting van brouwerij Crombé  was een spijtige zaak voor het zo levende Zottegem.

    Maar er is weer hoop. 
    Kjell Spoormans en Hilde Squire hebben momenteel een bierfirma opgericht. 

    De Hoevebrouwers.

    De bedoeling is om in 2008 te starten met een eigen brouwerij in hun vierkantshoeve
    (vandaar de naam Hoevebrouwers) aan de Gentse steenweg 217 te Zottegem.

    Beiden zijn bio-ingenieurs en hebben een opleiding gevolgd aan KaHo St-Lieven in Gent. 

    Ze volgden een vervolmakingscursus bij Picobrouwerij Alvinne.

     

    Ze hebben reeds twee artisanale bieren naar eigen recept:

    De Koekelaring (roodbruin 6,5%)
    en een Toria (blond 6,5%)

    De Koekelaring wordt momenteel gebrouwen bij De Graal in Brakel.

    Toria werd voor het eerst gebrouwen bij Alvinne in Ingelmunster
    maar door de vraag naar grotere hoeveelheden en commerciële succes
    werd overgestapt naar De Proefbrouwerij in Lochristi.


    Het is het Toriabier dat ik wil voortsellen.



    TORIA - 6,5 % Alc. Vol.
    Naar een recept van de hoevebrouwers
    http://www.dehoevebrouwers.be/
    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij - Lochristi
    http://www.proefbrouwerij.com/



    Een blond biertje met een zeer fijne witte schuimkraag.
    Het schuim is mooi wandklevig.

    De neus is fruitig en hoppig
    met een licht aangenaam alcoholaroma die in het geheel niet stoort.

    De smaak is zoals de neus
    fruitig en hoppig.
    met een lichte bitterheid die goed tot zijn recht komt.
    Die bitterheid maakt van het biertje een heerlijke dorstlesser.

    Kortom een mooi en evenwichtig bier.


    Toria : De naam is geïnspireerd op een Zottegemse volksfiguur,
    die lange tijd in een brouwerij werkzaam was.
    Daarna werd hij uitbater van café Toria wat hem de bijnaam van Toriatje opleverde.
    (bron : De Zytholoog)
     


    Het informatief etiket met de brouwerszegel bovenaan.


    De Hoevebrouwers : Kjell Spoormans en Hilde Squire
    Wij van HOP zijn maar al te blij dat deze jonge brouwers met hun bieren
    te gast zijn op ons Karakterbierweekend op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.



    Inlichtingen over dit unieke bierevenement
    klik op onderstaande foto




    Voor een impressie van de editie 2006
    klik op onderstaande banner

    15-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst en wereldmuziek - Bokbier en de Narrenkoning. Perfect combineerbaar.

    Een bezoek aan een gezellige babbel-en smulkroeg zoals "De Narrenkoning" in Outrijve 
    komt soms onverwachts.

    Voske en ik waren op 6 mei uitgenodigd door Lode Bogaerts
    van Horecasol Kortrijk en zijn vriendin Dienke op
    "Sculptuur 2007- Degrees" Een prestigieus Kuntsproject op de Kwarmont.

    De Plaats van af^praak was "Beukenhof-Phoenix Galleries".
    Deze tuingalerij is bekend om de tentoonstellingen van kunstenaars over de ganse wereld.

    Vriendin Dienke alias ArthurVenus , de Kortrijkse accordeoniste met wereldmuziek begeleide de bezoekers door de expotuin van 3,5 ha van kunstwerk naar kunstwerk. Kunstenaars uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zwitserland, Australië en Roemenië geven een artistiek uniek gegeven in een prachtig stuk natuur van de Vlaamse Ardennen.
    Vooraleer we naar de Narrenkoning gaan wil ik u eerst enkele foto's laten zien
    van dit prachtige kunstdecor.



    Galerij Beukenhof-Phoenix Galleries
    met vooraan in het gras "5 x babyhoofden" van Carla Rump


     
    Een mooi beeld, prachtig integreerd in het groen
    Edward Vandaele - Hommage aan Edgar Degas



    Hier een mooi beeld hoe prachtig en uitgestrekt het domein is.
    http://www.beukenhof.com/historiek.asp


    Vriendin en kunstenares Dienke beter gekend als Arthus Venus
    speelde er haar mooie en ingetogen Wereldmuziek.
    kortom prachtig.




    Kwaremont ligt niet zo ver van Outrijve.
    Dus een ideale gelegenheid om na het kunstbezoek
    een streekbiertje te gaan degsuteren in de Narrenkoning.



    Smul- en babbelkroeg De Narrenkoning
    gelegen naast het kerkje van Outrijve.


    De gaper aan de gevel maakt meteen duidelijk dat we hier
    met geen gewone kroeg te doen hebben.



    Ook kunst op het buitenterras.
    Maar wel van een andere soort.



    Groen, geel, rood. Felle kleuren en ronde vormen
    maken deze kroeg zo speciaal


    Het bier van Dany en Marleen (Slaapmutske)
    is hier ook te verkrijgen.
    De roze dame vestigd er onze aandacht op.




    Oog voor detail.
    Een belangrijk onderdeel van een themakroeg.

     


    Het café is niet zo groot
    Maar het schept ruimte door haar unieke kleuren.


    Gewaagde kleurcombinatie's - Herbergkunst.


    Tientallen wekkers aan de muur.
    U kan zelf bepalen wanneer u thuis moet zijn.


    Een leuk kinderhoekje.


    We dronken er een Leutebokbiertje


    LEUTEBOKBIER 7,5 % Alc. Vol.
    BIOS - Ertvelde
    http://www.vansteenberge.com/



    Leutebok - geschonken in een soort tuimelglas.
    Neem het houten blokje weg en je kan nergens meer heen
    met uw biertje.



    Het kleur van dit biertje is donkerrood
    een dikke licht beige schuimkraag
    Een klein beetje saturisatie.

    De neus heeft onz een moutachtig aroma
    kruidig

    de smaak is ietsje zurig
    caramel
    een lichte bitterheid streelt de smaakpapillen
    een beetje geparfumeerd.
    De lichte saturisatie was waarneembaar maar stoorde niet echt

    een droge afdronk
    Mooi biertje

    Leute Bokbier werd voor het eerst door brouwerij Van Steenberge gebrouwen in 1927. In het Vlaams betekent 'Leute' plezier, en bier geeft plezier. De bok en de hopperank in het logo duiden op de aanwezigheid van bokken op de toenmalige brouwerij-boerderij, met zijn aanpalende hoppevelden. Helaas, met het verdwijnen van de landbouw-activiteiten op het bedrijf verdween ook het Leute Bokbier. Maar na precies 70 jaar, verscheen Leute Bokbier opnieuw ten tonele in 1997. Al het goede van vroeger en de kennis van heden worden verenigd in een uniek bier.

    Het Leutebokbiertje zal ook te proeven zijn op het
    Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.

     


    http://www.karakterbierweekend.be

    13-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Captain Cooker Manuka Beer - Van Nieuw Zeeland naar België.

    Kruiden zijn smaakmakers die de kwaliteit van een bier bepalen.
    In België is het gebruik van kruiden in ons Nationaal gerstenat een normale zaak.
    In Duitsland met hun
    uit 1516 stammende Reinheidsgebot was het toevoegen van kruiden verboden. Hoewel het officieel niet meer van kracht is voegen de meeste Duitse brouwers nog steeds geen andere grondstoffen toe.
    Voordat hop gebruikt werd om een bittere smaak in het bier te verkrijgen werd er een kruidenmengsel gebruikt, dat in België gruut werd genoemd.
    Het gruutrecht was in feite een voorloper van de accijnsbelasting.
    Denk maar aan het Gruuthuse in Brugge.



    Gruuthuse in Brugge.

    Naast het gruut gebruikte men o.a. ook bekelaar - of jeneverbes - salie, duizendblad, bilzenkruid, anijs, peterselie, laurier, rozemarijn, hars, koriander, gentiaanwortel, brandnetel, paardebloem, polei, wintergroen, munt, jeneverbes, Kardemon enz...
    Nu kan men geen kruid meer bedenken of men voeg het toe aan het bier.
    Zo ook het Nieuw Zeelandse kruid "Manuka".



    Roze Manuka

    Manuka komt uit dezelfde familie als tea tree en staat ook wel bekend als de Nieuw Zeelandse “tea tree”. Door de chemische samenstelling werkt Manuka
    vele malen sterker dan de Australische “tea tree” bij de bestrijding van bacteriën en schimmels
    . Bovendien is zij zachter voor de huid. De olie is gelig van kleur, goed vloeibaar en de geur is wat houtachtig, in de verte lijkend op hooi.

    Traditioneel gebruik

    Het gebruik van de bladeren en bast van de Manuka boom is al van oudsher bekend bij de Maori. Aftreksels werden o.a. gebruikt voor huidproblemen, problemen van de urinewegen, verlichting van koorts en reumatische pijnen. De olie wordt voor het eerst genoemd in 1770 als kapitein James Cook kennis maakt met de Manuka boom. Hij dronk thee van de bladeren en noemde de boom al gauw “tea tree”.

    Algemene eigenschappen

    Sterk anti-bacterieel, sterk schimmeldodend
    , sterk huidregenererend, kalmerend op de huidzenuwen, slijmoplossend, ontstekingsremmend, anti-reumatisch, jeukstillend, anti-allergisch.

    http://www.aroveda.com/html/manuka.html

    Dit Manuka bier is eigenlijk een recept van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook.
    Op een van zijn reizen kwam hij in contact met de Maori uit Nieuw Zeeland.
    Hij leerde de Manuka en zijn eigenschappen kennen. (zie hierboven)

    De herontdekking van dit bier was de verdienste van de 'Mussel Inn',
    een taverne en huisbrouwerij in Onekaka Golden Bay (Zuid IJsland)
    Met enige aanpassing aan het recept brouwen ze reeds10 jaar dit bier.
    Het was enkel daar dat men dit uitzonderlijk biertje kon proeven.
    Dank zij landgenoot Dirk Standaert uit Gent kwam door samenwerking met
    de 'Mussel Inn' het bier in België terecht.
    Het wordt nu gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi
    (bron : De Zytholoog)


    Captain Cooker Manuka Beer 5,7 % Alc. Vol.
    http://www.captaincooker.com/



    Amberkleurig biertje met een licht beige schuimkraag
    fijne bellen

    De neus ruikt naar kruiden
    ook zoete toetsen
    citrus

    Een zoete aanhef
    Een smaak van pompelmoes (kinine)
    bitter en volmonig biertje
    Een droge afdronk
    Een lekker degustatiebiertje voor de liefhebbers.


    Het zwart/roze etiket met de gegevens


    Het Manukabier zal ook te proeven zijn op het
    Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.
    Dirk Standaert zal ter plaatse uitleg geven over dit speciaal biertje.


    Voor meer informatie klik op foto

    10-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (4) - Lindemans in Vlezenbeek

    Onze Toer de Geuze gaat verder naar Vlezenbeek.
    Daar ligt waarschijnlijk een van de bekendste brouwerijen van het
    Pajottenland,  nl brouwerij Lindemans.

    http://www.lindemans.be/

    De productiecapaciteit in 2006 was 76.500 hl, waarvan 40% bestemd was voor export naar o.a. Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Argentinië, Engeland, Italië, Portugal,...

    Brouwerij Lindemans is de voorloper van de zoetere kriek.
    Door hen is er een ware rage ontstaan met de vraag naar kriek- en fruitbieren.
    Die fruitbieren zijn momenteel de terrasbieren bij uitstek.

    Om de echte smaak van weleer te doen herleven, brouwde Lindemans
    een nieuwe Oude kriek naar een recept al la Belle Epoque.
    Een kriek Cuvée René Grand Cru.
    Deze kriek verdiend een waardige plaats naast hun oude Geuze.
    Dit nieuwe brouwsel stond natuurlijk op ons verlanglijstje om het te proeven.


    Om eens een ander sfeer op te snuiven en om te tonen hoe mooi een
    brouwerij kan zijn heb ik een paar foto's van de brouwzaal genomen
    anders dan anders.

    Voor een sfeerbeeld van De Toer de Geuze bij Lindemans
    verwijs ik naar de foto onderaan deze rubriek.


    Kunst in brouwerij Lindemans



    De Troch - Wambeek
    Mort Subite - Kobbegem
    De Cam - Gooik

    Voor een kleine fotoreportage
    klik op onderstaande foto

    08-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan pasief watertoerisme doen met een skobiak in de buurt.

    Op 1 mei vooraleer we naar de Handlsbeurs van Tielt trokken om de Halleschelle
    als streekproduct van het Molenland op de gevoelige plaat vast te leggen,
    (lees hier :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=258)
    zijn Voske en ik eerst passief aan watertoerisme gaan doen.

    Waar kom men dat beter doen dan van op het terras van 't Oude Sashuis in Astene.
     Met een biertje van het huis voor ons neus genoten we van de vele vaartuigjes die voorbij vaarden.
    De Sasmeester moest regelmatig zijn brug openfraaien voor de grotere boten.
    Ook de fietsroute langs de Golden River (De Leie) was een drukke bedoening.


    Links 't sas van Astene en rechts de herberg 't Oude Sashuis


    't Sas van Astene een pareltje van watergebonden erfgoed.


    Aan de sluis staan twee sasmeestershuizen. 
    In één daarvan baat vzw Historische vaartuigeneen klein museum uit. 
    Het is tevens ook een herberg met piepkleine kamertjes waar u iets kan nuttigen. 
    Daarnaast in het andere huisje (rechts)  is het bureel van de sasmeester gevestigd.




    In het kleine haventje liggen enkele oude boten.
    Onder andere "Den Oeden schobiak" uit 1899.
    Lukas Van Bruwaene eigenaar van de herberg en van deze
    historische tjalk stelt zijn boot nog altijd ter beschikking aan personen
    die een vaartocht willen maken.
    Alle tochten zijn maatwerk.



    Een vreemde gast heet u welkom bij het betreden van
    't oude Sashuis


    Lukas Van Bruwaene en zijn jonge helper op de werkvloer in
    een van de twee kleine gelagzaaltjes.


    Het kleine toogje, met de tapinstallatie voor het huisbier
    Schobiak (ook skobiak genoemd).


    Het hoofd in klei van uitbater Lukas Van Bruwaene naast ander
    schippersattributen.

      

      
    Twee piepkleine gelagkamertjes waar het gezellig is te vertoeven.


    Op de bovenverdieping is een klein scheepsvaartmuseum gevestigd.

    Hoe kan het ook anders.
    Voske ein ik degusteerden er het huisbier Skobiak (ook : Schobiak genoemd)
    Schobiak betekent schavuit.





    Blonde Schobiak van 't vat 7,2 % Alc Vol. - Liefmans Breweries.

    Vroeger brouwde Louwaege uit Kortemark ook een Skobiak.
    De beeltenis op het glas is hetzelfde als het vroegere etiket van Louwaege
    Volgens de uitbater komt dit bier van Liefmans Breweries (Riva)
    Trouwens bijna alle bieren op de kaart zijn van Liefmans afkomstig




    Schobiak of Skobiak, het huisbiertje van 't oud Sashuis


    Detail van het embleem op het glas van de Skobiak (ook .....genoemd).

    Goudblond helder biertje.
    Met witte dikke schuimkraag.
    Het schuim is wandklevig.
    Toch weinig koolzuurpareling.

    Een fruitig en moutig aroma
    Het fruitige is van de gist
    ook iets scherps in de neus

    een zoete aanhef
    moutig en fruitig zoals het aroma
    weinig body
    zoete afdronk

    Een commercieel biertje
    die de meeste eendagstoeristen wel zal lusten.

    Een vat moet lopen zegt Lukas.
    Daar er tijdens de week of door slechte weersomstandigheden niet veel volk komt opdagen
    heeft de uitbater besloten om enkel dit bier van 't vat te verkopen.

    Dat het om een etiketbier gaat, is zeker.
    Welk?  Dat is aan jullie om het te achterhalen.

    06-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop-it - Koningshoeven (NL) versus Bios (B)

    Amerikanen blijken storm te lopen voor Belgisch bier. 
    Vooral de speciale bieren uit Belgenland zijn erg gegeerd over de grote plas.

    Vandaar dat ook veel Amerikaanse brouwers er zich op toeleggen

    met het brouwen van bieren type "Belgian Style".

     

    Maar wat zien we de laatste tijd?  Dat sommige van onze
    Belgische brouwers ook verzot zijn op de Engelse

    of Amerikaanse IPA bieren.

    IPA staat voor Indian pale Ale. 
    Dit waren extreem bittere bieren die verscheept werden. 
    Om ze te bewaren gedurende de lange reis werden ze extra gehopt.

    En het zijn precies die hopsoorten met een uitgesproken bitterheid en body waarmee 
    onze Belgische brouwers beginnen te experimenteren. 

    Ook Amerikaanse aroma hoppen zijn erg in trek de laatste tijd.

     

     

    Door een reis te maken naar Alaska en het Noordwesten van Amerika raakt ook Hildegard van bierfirma De Leyerth uit Ruislede (W-Vl) in de ban van de IPA bieren

    Maar wat doet Hildegard?

    Ze brouwt een IPA met ipv Amerikaanse hop met
    Europese aromatische variëteiten.

     

    Het resultaat die er beslist mag zijn noemt "Hop-It®."

     

    Voor het eerst brouwde Hildegard dit bier bij Bios – Ertvelde (Oost-Vl).

    Van af nu brouwt ze de Hop-It®. en haar andere heerlijke Urthel bieren bij
    Trappistenbrouwerij "La Trappe" te Koningshoeven in  Nederland.

    Voor alle duidelijkheid "De Leyerth" blijft een Belgische Bierfirma.

    Het zijn precies die twee verschillende Hop-it bieren
    en een Hop-It® 75cl fles
    die Carl Kins, Jacky Ducolumbier en ik
    met mekaar hebben vergeleken qua kleur, aroma en smaak.

    Twee gebrouwen in België en eentje in Nederland.

    Is er een verschil?

     

     

    Links het biertje nog gebrouwen bij BIOS - Ertvelde (B)

    Rechts het bier gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven (NL)

    Bemerkt het verschil in flesjes.

    Links de typische Duvel fles of Steiner fles.  Ook dikbuikje genoemd.

    Rechts de normale standaard fles

     

     

     

    Hop-It®  in een bedrukte 75cl Fles

     

     

     

    HOP-IT®

     

    Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B

     

    Flesje 33cl



     

    Goudblond met een mooie witte schuimkraag

    Schuimkraag ietsje groffer dan de Nederlandse
    Kleur is ietsje donkerder dan het bier gebrouwen in Nederland

     

    Een uitgespreid aroma

    Moutig en zoet fruitig

    citrus

     

    Bitter maar ook niet overdreven.

    De bitterheid komt niet echt naar boven zoals

    bij het Nederlandse brouwsel

     

    Een lekker bier maar moet toch de bierduimen leggen voor de 75cl fles en

    de Nederlandse variant.

     


    Het prachtige etiket van de Belgische variant

     

     

    HOP-IT®

     

    Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B

     

    Flesje 75cl


     

    Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag

     

    Fruitig aroma

    Ananas?

    Ook ietsje kruidig (meer dan de 33cl fles)

     

    Veel hoppiger dan de 33 cl fles

    De alcohol komt ook sterker naar boven

    Er is ook meer body in de grote fles

    Een lichte moutsmaak.

    Droge afdronk

     

    Het bier is volgens ons iets beter dan het 33cl flesje

    Zeer lekker.

     

    Nuttige informatie op de bedrukte 75cl fles

     

     

    HOP-IT®

     

    Gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven NL

     

    Flesje 33cl

     


    Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag

    Schuimkraag ietsje fijner dan Belgische variant
    Kleur is iets helderder dan het Belgisch biertje

     

    Aroma hoppiger

    Fruitiger

     

    Een geprononceerde hoppigheid

    De hopsmaak blijft lekker hangen

    Ietsje harder (water) in de goede betekenis

     

    Dit biertje is duidelijk hoppiger en fruitiger dan zijn vroegere Belgische collega

    Fris en smakelijk

     

    Een prachtig van een bier.

    Carl en ik waren duidelijk :

    De Nederlandse versie is de beste van de drie.

    Jacky vond het Belgische het beste

     

    Good work Hildegard

     

    ...Paché...


    Het nieuwe etiket naar de hand van Bas van Ostaden
    de echtgenoot van Hildegard

     
    De kroonkurken
    Links het oude en rechts het nieuwe.

    Bezoek ook eens de mooie sprookjesachtige website naar de hand
    van Bas van Ostaden.  En maak kennis met de Erthels of
    De Cronycken van Ley


    http://www.urthel.com/Hop-it

     


    Bas en Hildegard van Ostaden
    Kunstenaar en Brouwkunstenares

    04-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halleschelle nu een erkend streekproduct van het Molenland



    Op de handelsbeurs 2007 in Tielt werd gisteren (1 mei 2007)
    het huisbier Halleschelle van Tapasbar Pado (Stationstraat 68 - 8700 Tielt)
    erkend als streekproduct van het Molenland.


    In het toeristisch dorp van de Handelsbeurs dat met een volwaardige keuken
    en gezellige standjes was uitgebouwd werden de erkenningen
    door de Burgemeester van Tielt
    Michiel Van Daele aan de genomineerden uitgereikt

    Daarna was er nog een mooie receptie in de cafetaria van de Handelsbeurs
    met een hapje en een drankje.

    Proficiat aan Dominiek en Patrick!!


    Burgemeester Michiel Van Daele overhandigd de erkenning uit aan
    Dominiek Snauwaert en Patrick Acx.



    Samen poserend met Erevoorzitter van de Handelsbeurs
    Alois Wellens


    Dominiek en Patrick fier poserend voor hun Halleschelle standje


    Halleschelle is niet alleen een erkend streekproduct van het Molenland
    maar ook het Stadsbier van Tielt.


    Een Halleschelle nu een erkend streekproduct uit het Molenland
    gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne

    Ook proficiat aan de brouwers van Alvinne

    Beste blogbezoekers
    De Halleschelle zal te proeven zijn op
    het Karakterbierweekend van HOP
    op 2 en 3 juni 2007
    In Zaal CC "De Stringe", Ommersheimplein 4, te Vichte

    GRATIS INKOM



    Voor een bespreking van de Halleschelle
    klikt op bovenstaande foto

    02-05-2007 om 17:14 geschreven door William Roelens


    01-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (3) - De Cam in Gooik

    Na De Troch (Wambeek) en Mort Subite (Kobbegem) was Gooik de volgende gemeente op het lijstje van onze Toer de Geuze 2007.  
    Gooik in het Pajottenland is niet alleen bekend voor zijn
    volksinstrumentenmuseum, maar ook voor geuzestekerij De Cam. 
    Deze twee zijn allebei gevestigd in het zelfde pand als het bekende Café "De Cam" waar in de tijd het TV-programma de Rechtvaardige Rechters opgenomen werd.


    Geuzestekerij "De Cam"
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/decam/decam.htm



    Welkom bij Geuzestekerij "De Cam" in Gooik

    Het verschil met De Troch en Mort Subite is dat De Cam enkel en alleen een geuzestekerij is
    en geen lambiekbrouwerij.
    Geuzesteker Karel Goddeau mengt verschillende soorten lambik  (Boon, Girardin en Lindemans) tot dat hij de perfecte geuze of kriek De Cam creëerd.
    Samen met Armand De Belder (3 Fonteinen) heeft hij een Lambiekbrouwerijtje in Beersel.



    Geuzesteker Karel Goddeau


    De eiken ton.  De perfecte opslagplaats om de lambik te laten gisten.
    Bij De Cam hangt er eentje hoog op de koer als symbool van de geuzesteker.





    De tonnen van De Cam zijn afkomstig van de Tsjechische brouwerij "Plzensky Pradroj"
    ook wel Urquell genoemd.  Zie de zwarte stempel onderaan.



    Ieder geuzesteker heeft zijn eigen tonmerk.
    Bij De Cam zijn dit 3 hamers.
    Ook op de etiketten van de flessen zijn deze hamers terug te vinden



    De hamer altijd dicht in de nabijheid.



    In een geuzestekerij zijn veel spinnenwebben te vinden.
    Dit heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne in de stekerij,
    maar met het nuttige werk dat de spinnen verrichten.
    Op de geur van gistend bier komen veel fruitvliegjes af
    en de spinnen houden deze plaag met hun webben onder controle.
    Een geuzesteker zal dan ook in zijn magazijnen nooit een spin doodtrappen.






    Deze heerlijke lambiek wordt via de bovenstaande handpompen in het
    glas gepompt.  Een heerlijke dorstlesser.


        
    Door verschillende soorten lambik te vermengen kan de Geuzesteker
    zijn eigen accent in het bier leggen.




    Voske in gezelschap van de symphatieke Jan Passieux
    van de Nederlandse Deltabrouwers.
    http://www.deltabrouwers.nl/



    Twee sportieve Politiekers Patrick van Krunkelsven en Sven Gatz
    reden de toer de Geuze met de fiets.
    Een malse lambik De Cam was de perfecte dorstlesser.




    Breugheliaanse Folklore en Brabants spek.
    De toer de Geuze bied dit moois en lekkers allemaal op een presenteerblaadje aan.
    en wij genoten er van.
    Op naar de volgende locatie

    Tour de Geuze 2007
    reeds besproken

    De Troch - Wambeek
    Mort Subite - Kobbegem

    01-05-2007 om 11:50 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!