Onderzoek heeft uitgewezen dat eieren van loslopende
kippen bij particulieren inderdaad meer dioxines
bevatten dan eieren van kippen uit professionele
bedrijven. Dit is trouwens niet nieuw: we berichtten
hier al over in de nieuwsbrief van januari 2003 (je kan
die nog nalezen op www.favv.be, onder publicaties).
Dat komt vooral omdat de kippen in je tuin in de
grond scharrelen en daar hun voedsel zoeken (bij
bedrijven gebeurt de voeding onder gecontroleerde
omstandigheden). En in de grond zitten nu eenmaal
dioxines (door verbranding, milieuvervuiling,
strooien van as,
). Dioxinen hebben ook de neiging
zich via de voeding van de kip te concentreren in de
eieren. Dioxinen zitten trouwens niet alleen in eieren.
Dioxines zijn vetoplosbaar en niet oplosbaar in water.
Om die reden vinden we ze vrijwel niet in groenten, als
deze goed gespoeld zijn. Ze zitten vooral in vette vis,
vetrijke zuivelproducten en in eieren (in die volgorde).
En dus meer in eieren van loslopende kippen in je
eigen tuin dan in eieren uit de supermarkt.
Mogen we dan geen eieren van onze eigen kippen
meer eten? Dat nu ook weer niet, maar overdrijf niet,
ook niet met eieren uit de supermarkt. Niet alleen
omwille van de dioxines maar (vooral) ook omwille van
het hoge vetgehalte van eieren. Het is het beste om
het aantal eieren te beperken tot 2 à 3 per week per
persoon. Ook kan je best gevarieerd eten en zorgen
voor voldoende groenten en fruit.
Je kan ook een aantal voorzorgen nemen om de
inname van dioxines door je kippen te beperken. Zorg
voor voldoende en goed onderhouden gras op de
kippenweide, dan scharrelen de kippen niet rechtstreeks
in de grond. Voeder en drenk je kippen niet
buiten maar in een voeder- en drinkbakje in het hok.
Maak geen vuur in de buurt van de kippenweide en
strooi geen as in de kippenren. As bevat immers veel
dioxines.