Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
23-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Houffalize - Limerlé (GR57) - 23 juni 2010
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Eén van de oudste GR's in Belgenland is GR 57, oorspronkelijk GR O, en dat is geen nul, maar een hoofdletter O van Ourthe. We stappen vandaag zo'n 16 km tussen Houffalize en Limerlé, hoofdzakelijk door bossen en langs weiden, langs dorpjes met opvallende namen als Cetturu en Steinbach, en met halfweg de camping van de Moulin de Bistain aan de mooie Rocher de Bistain.  Dat levert een TWQ op van 68 %, langs bijzonder aangename bos- en veldwegen. Velen zouden er ongetwijfeld een tocht tot Gouvy van maken, maar dat zou algauw 7 km extra zijn. In de nood mag en moet men dopen, maar als die nood er niet is, hoeft het dus niet zo nodig.

 

Voor de spoorwegarcheologen: we lopen een eindje over de geraveliseerde bedding van het trammetje van Houffalize naar Bourcy, dat zich blijkbaar niet zonder veel moeite een weg baande uit de Ourthevallei vanaf het vroegere tramstation. We lopen ook een hele tijd parallel, maar op afstand, met de verdwenen lijn 163 tussen Gouvy en Bastogne. Memorabele treinritjes waren dat indertijd, zo op de hoogten van onze Belgische Ardennen. Spijtig genoeg waren die hoogten ook eenzaam, en het aantal reizigers was weinig spectaculair. Het dichtst van al komen we nog in de buurt van het station van Limerlé, maar we besparen ons de moeite en de ontgoocheling om nog maar eens een verdwenen spoorlijn op te zoeken.

Zoals op zoveel andere plaatsen was 1984 het dramatische jaar waarin de halten tussen Gouvy en Bastogne (in volgorde: Limerlé, Tavigny, Bourcy en Bizory) gesloten werden. (Bizory was trouwens al vroeger voor de bijl gegaan.) Zoals beloofd kwamen daar buslijnen voor in de plaats, eerst redelijk frequent bediend, maar ondertussen verworden tot schrale busbedieningen zoals we die hier verwachten. Buslijnen 163c en 163d volgen elk hun eigen traject uit Gouvy naar Bastogne. In tegenstelling tot de trein bedienen ze wel Houffalize, en dat is ongetwijfeld een van de pluspunten van deze buslijnen.

 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 3105 7:19 7:29 +3 (346)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:57 9:00 +6 (1347 - 11801)

Liège-Guillemins - Gouvy 113 9:18 10:33 +1 (3008 - 11606)

Gouvy - Houffalize [163c] 10:44 11:03 +8 (ab4553 - VDL-Jonckheere Transit 2000, als ik het goed gok van stelplaats Houffalize)

 

Limerlé - Gouvy 17:18 17:26 +4 (ab5561-54 - Mercedes Citaro van Transports Penning)

Gouvy - Liège-Guillemins 118 18:26 19:42 +16 (3012 - 11614)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 542 20:00 20:54 stipt (1349 - 11827)

Brussel-Noord - Halle 3742 20:53 21:13 +14 (2718 - 61042)

 

De commentaar:

 

Gewapend met een stapel alternatieven voor als het ergens verkeer zou gaan, vertrekken we vroeg genoeg uit Halle, zodat we tenminste in Brussel al niet van ons schema moeten afwijken. We hebben geopteerd voor de CR naar Dendermonde van 7:23, maar we halen nog moeiteloos de IR naar Antwerpen-Centraal van 7:19, die wel stipt kan vertrekken over lijn 96E, maar vanaf Lot achter de verlate 3906 aan zit, die in Halle ongeveer gelijktijdig met 10 minuten vertraging vertrokken is. Dat is de verklaring voor de 3 minuten vertraging bij aankomst in Brussel-Zuid.

Tijd genoeg dus om over te stappen op de IC naar Eupen. De tv-schermen vertonen opvallend weinig schaamrood vanmorgen, maar toch wordt er veel met sporen geschoven. Ook onze trein wordt verspoord van perron 16 naar 15. We vertrekken met 2 minuten vertraging, in het zog van de P-trein met reeks 11 ervoor, die net voordien nog spoor 16 bezette. Twee minuten vertraging worden er uiteindelijk 6 in Brussel-Noord, 5 in Leuven en 2 in Ans, maar vanaf Ans gaat het opnieuw traag. Maar met 6 minuten vertraging is er deze keer geen man overboord, want de IR naar Luxemburg is ruim (en als je het mij vraagt: houden zo!).

Opnieuw zit er een overtallig eersteklasrijtuig I6 in deze IR. Het eigenlijke A-rijtuig moet het zonder gordijntjes stellen. Ondanks minstens 4 vertragingszones loopt de trein ei zo na zijn 4 minuten vertraging in op de gezellige rit tussen Liège-Guillemins en Gouvy: Liège + 4, Angleur +2, Rivage +3, Aywaille +2, Vielsalm + 1. Van voor Rivage tot na Aywaille gaat het over tegenspoor: ik vermoed dat nog maar eens een stuk rotswand naar beneden gekomen is, en dat men daar op dit ogenblik aan werkt.

Gouvy is - zoals het hoort - uitgerust met ARIbus, al zit een deel van het scherm achter de struiken verborgen. Overigens zouden de bussen hier perfect in de correcte richting langs de perrons kunnen rijden, maar verkeerd geparkeerde auto's, waaronder een busje van Infrabel, maken dat onmogelijk. De reizigers moeten dus langs de straatkant instappen. Lijn 163 c rijdt naar Bastogne, en brengt ons langs Sterpigny, Cherain, Vaux en Sommerain naar Houffalize.  De bus zit vol: in Gouvy stapt een groep van 17 leerlingen basisonderwijs met 2 onderwijzeressen in, in Sterpigny volgt een groepje leerlingen secundair onderwijs in, die blijkbaar een barbecue plannen, en die allemaal afzonderlijk een biljet kopen. Ongelooflijk hoeveel pasmunt deze chauffeur bij zich heeft. De tomaten zijn al gesneden - misschien door een of andere brave moeder. Want tomaten snijden, dat leren ze niet op school… Voeg aan al dat jonge geweld nog ons beiden en wat gewone reizigers toe, en je hebt meteen een bus waarvan alle zitplaatsen bezet zijn. Deze rit van 10:44 rijdt trouwens niet tijdens schoolvakanties. Het is duidelijk dat de enige logica hierachter de planning van de dienstroosters is, want behalve vandaag maakt het voor zo'n rit midden de voormiddag waarschijnlijk weinig uit of het vakantie is of niet. Onderweg moeten we twee keer voor tijdelijke verkeerslichten stoppen, en het is dan ook vrij normaal dat we Houffalize met 8 minuten vertraging bereiken.

 

Voor de terugreis uit Limerlé volstaat een korte busrit tot Gouvy.  In Limerlé staat aan de ene kant van de straat een schuilhuisje met antiek haltebord, aan de andere kant niets. Lekker verwarrend, en zoals wel meer lijkt ook de plaatselijke bevolking niet echt zeker waar de bus naar Gouvy stopt. Zelfs 3 baskettende jongeren lijken maar half en half overtuigd dat er sowieso een bus komt…

 

Met een uur overstaptijd in Gouvy kan er weinig fout gaan. En als de IR naar Liers met 1 minuut vertraging Gouvy buiten rijdt, lijkt alles vlot te zullen gaan. Deze keer ontbreken niet alleen gordijntjes in het eersteklasrijtuig, ook de airco heeft het begeven. Gelukkig staan alle raampjes open en dat zorgt voor verfrissing op deze warme dag. De TBG toont zich trouwens van zijn menslievende kant, door ons te suggereren dat ook het tweede rijtuig een eersteklasrijtuig is en dat het daar veel frisser is. En inderdaad, daar werkt niet alleen de airco, er hangen ook van die stijlvolle gordijntjes uit de tijd dat treinen nog wat extra mochten bieden. Dat dit eigenlijk een gedeclasseerd rijtuig is, moeten we er maar bij nemen.

In Stoumont worden we tegengehouden. En het duurt even voor we weer vertrekken. De TB is naar de seinpaal gestapt, en even later krijgen we te horen dat er kinderen op het spoor lopen en dat we tot Aywaille voorzichtig moeten rijden. Geschatte vertraging bij aankomst in Liège: 15 minuten.  Tussen Nonceveux en Remouchamps gaat het inderdaad traag, maar van de kinderen is geen spoor meer te bekennen. Ondertussen heeft de TBG ons trouwens gevraagd of we op de aansluiting naar Brussel en Oostende rekenen, en dat is inderdaad het geval. Voorbij Poulseur krijgen we te horen dat de IC zal wachten op spoor 3: deze TBG verdient een 10! We komen uiteindelijk in Liège aan met 16 minuten vertraging.

We zitten al in de IC als we te horen krijgen dat het vertrek met een paar minuten uitgesteld wordt, om een aansluiting te verzekeren. Aansluiting verzekerd, denk ik. We vertrekken dus met 2 minuten, maar Leuven stormen we toch met 5 minuten voorsprong binnen. En ook tussen Leuven en Brussel-Noord gebeurt er niets vermeldenswaardig. In Zaventem kijk ik even of de IR naar Quévy nergens meer te bespeuren valt, maar hij lijkt op tijd te zijn.

Maar hij kan natuurlijk ook zo veel vertraging hebben dat hij zelfs geen voorrang heeft hoeven geven aan de IC: in Brussel-Noord staat hij inderdaad aangekondigd met 11 minuten vertraging, die nog oploopt tot 14 bij aankomst in Halle. (Achteraf zal ik op railtime lezen dat de vertraging nog gegroeid is tot 20 minuten! En dat op een moment dat alles vlot zou moeten kunnen lopen…) Eigenaardig resultaat van deze vertraging is dat we vroeger dan voorzien in Halle aankomen. Veel bedraagt de winst niet meer (amper 9 minuten), maar aan de 21 minuten overstaptijd in Brussel-Noord zijn we toch ontsnapt…

 

Zes treinen genomen vandaag, waarvan 3 met meer dan 5 minuten vertraging, en 2 met zelfs meer dan 10 minuten. In één geval moet je de schuld klaarblijkelijk niet bij de NMBS zoeken, maar de prestaties blijven ook in 2010 ondermaats.

 

 

23-06-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
18-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valkenswaard - Hamont (GR561)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

GR561 (het Kempen-Maaspad) verbindt Diest met Maastricht langs een uitstulping met Valkenswaard als noordelijkste punt. Wij stappen vandaag van Valkenswaard naar Hamont, iets meer dan 20 km. Het is - misschien verrassend - een onvervalste boswandeling, met een hoog TWQ (68 %), want bijna altijd loop je over onverharde boswegen en boswegjes. De ontwerpers hebben geopteerd voor een tracé met veel hoeken en kanten, en dat is wijs, want ook lange rechte stukken bospad kunnen na een tijdje vervelen. Dat is vandaag zeker niet het geval. Bovendien ligt de Achelse Kluis (met trappistenbrouwerij en verbruikszaal) erg strategisch, halfweg het traject, en ook pal op de Nederlands-Belgische grens. Op Nederlands grondgebied loop je bijna voortdurend door het Leenderbos, in Belgisch-Limburg nemen Beverbeekse en Haarterheide het over. Kluts daar af en toe nog eens een ven tussen, en je hebt een aantrekkelijke daguitstap.

 

Voor de spoorweghistorici: net buiten Valkenswaard kruisen we de historische lijn Hasselt - Eindhoven; Valkenswaard was een tussenstation. De heropening van de lijn Hasselt - Eindhoven lijkt me niet eens een slecht idee, al zal dan ook het mooie paadje dat op de bedding van de oude lijn ligt, moeten verdwijnen. De kans dat dit gebeurt is zo goed als nul; Hamont staat er dan misschien weer beter voor: over de wederindienstneming van de lijn Neerpelt - Hamont - Weert wordt al een tijdje gepraat, al zijn er wel meer van deze plannen die plots van het ene moment op het andere in de prullenmand verdwijnen. Overigens zou het voor ons vandaag heel wat gescheeld hebben, mochten we zowel heen- als terugreis volledig per trein hebben kunnen afleggen.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3906 7:09 7:19 +7 (2626 - 61005)

Brussel-Zuid - Herentals 3407 7:37 8:39 +2 (2719 - 61037)

Herentals - Lommel 3208 8:45 9:17 stipt (4173)

Lommel - Luyksgestel buurtbus 472 9:28 9:xx??

Luyksgestel - Valkenswaard 172 9:55 10:24 stipt

 

Hamont - Hasselt [48] 17:20 18:31 +3 (3866)

Hasselt - Brussel-Noord 1541 19:11 20:20 stipt (556)

Brussel-Noord - Halle 3941 20:32 20:51 +1 (828)

 

De commentaar:

 

Grensoverschrijdend verkeer is vaak een probleem, en sinds de rechtstreekse verbinding Neerpelt - Valkenswaard weggesnoeid is, ligt dat laatste stadje zeker niet dichterbij. Het wordt dan ook een wat moeizame tocht, die alles bij elkaar toch vrij vlot verloopt.

We gaan eigenlijk voor de IR3105 van 7:19 in Halle, maar tegenwoordig heb je veel kans dat je de vroegere trein nog kunt nemen. IR 3906 is met 7 minuten aangekondigd, en dat klopt perfect. Het gaat vrij vlot tot Brussel-Zuid, zodat de vertraging niet aangroeit. Blijkbaar is de toestand met de overtallige eersteklasrijtuigen in dit M6-stel ook genormaliseerd.

In Brussel-Zuid wordt het afwachten met hoeveel vertraging de IC naar Turnhout zal vertrekken. Ze houden het een tijdje op 5 minuten, maar uiteindelijk zullen het er 9 zijn; dat zou wel eens genoeg kunnen zijn om onze aansluiting in Lier in het rijk van de illusies te doen belanden. Maar alles bij elkaar loopt het vrij vlot: in Mechelen is de vertraging al tot 5 minuten geslonken. Vanaf Duffel gaat het echter weer traag - Lier komt uiteindelijk in zicht met een 7-tal minuten vertraging. Met een overstaptijd van 8 minuten is dat een van die typische situaties waarin je knopen moet doorhakken. Toch in Lier overstappen, en erop rekenen dat men de IR naar Neerpelt zoals voorzien achter onze IC laat aantuffen, of maar meteen doorrijden tot Herentals. Op die momenten zou je rechtstreeks met de TBG moeten kunnen communiceren, maar meer dan wat aankondigingen hebben we van hem nog niet gehoord. Tot plots net voor Lier de mededeling volgt dat reizigers voor Mol en Neerpelt beter kunnen blijven zitten tot Herentals en daar overstappen, op hetzelfde spoor. Kijk, dat verdient nu de prijs voor de meest efficiënte aankondiging van het jaar. Ik heb het niet zo voor ellenlange opsommingen van stations waar de trein halt houdt of van aansluitingen in overstapstations, maar hier heb je echt iets aan. Tussen Lier en Herentals krijgen we dan toch controle, en ik feliciteer de TBG oprecht met zijn initiatief.

Van de vertraging blijft overigens maar 2 minuten meer over in Herentals, dankzij de wel echt ruime dienstregeling van deze IC's vanaf Lier. De overstap op de IR naar Neerpelt is dan ook a piece of cake. We komen stipt in Lommel aan, waar het even wachten is op de Nederlandse buurtbus.

Je kunt hem nog het beste omschrijven als een belbus met een vaste dienstregeling. Besparen stond ook hier op het voorplan. In de bus lezen we trouwens dat het bijna afgelopen is met het goedkope openbaar vervoer in dit deel van Nederland. Wij kunnen nog mee met 2 dalurenkaartjes à €3.00 het stuk, die ook goed zijn voor de aansluitende bus naar Valkenswaard.

Vlak bij de loodsen van de Luykgestelse brandweer is een overstappunt ingericht. We mogen van de chauffeur gerust nog even in zijn bus blijven wachten; de andere bus is er nog niet. Daar kunnen sommige van onze chauffeurs, die maar liever de deuren tot het laatste moment gesloten houden, nog wat van leren.

De aansluitende bus is een echte bus. Voor ons Belgen valt het infoscherm nog het meest op. Achtereenvolgens verschijnt informatie over de eerstvolgende halte, de volgende halten, de aankomsttijd op het eindpunt (blijkbaar niet de theoretische tijd, maar wel de tijd in functie van de eventuele vertraging). Leuk allemaal, ook al omdat je tussendoor nog even naar jezelf kunt zwaaien omdat ook videobeelden van de bewakingscamera's op het scherm verschijnen. Een geraffineerde manier is dat, om je duidelijk te maken dat je in het oog gehouden wordt. We bereiken Valkenswaard precies op tijd.

 

Voor de terugrit is de planner van de TEC de enige die ons een (inderdaad snellere!) verbinding voorstelt met de belbus uit Hamont naar Neerpelt. De Lijn houdt het op een lange busreis met lijn 48 en overstap in Hasselt. Dat trekt ons wel aan, zo'n doorsnede van Limburg van noord naar zuid. De chauffeur heeft blijkbaar niet zoveel klanten die het hele traject afleggen: je hoort zijn verbazing! Bus 3866 is een Jonckheere Transit 2000, voor ons niet bepaald onbekend: zowat de helft van onze ritten thuis wordt met dergelijke bussen uitgevoerd. De chauffeur rijdt tamelijk gedecideerd, en dat is blijkbaar ook nodig om de voorziene rittijd aan te houden. Vooral in het tweede deel van de rit heeft de bus trouwens behoorlijk wat succes. Een kleine vertraging is het resultaat.

 

Van Hasselt naar Brussel kunnen we ook met een overstap in Leuven, maar de tijdswinst weegt niet op tegen het voordeel van een overstaploze terugrit, en dan nog in een comfortabele en rustige ms 96. Dat we wat langer moeten wachten in Hasselt nemen we er graag bij. De loketbediende licht even op als hij onze bestemming (Halle) hoort, en vraagt of we het moeten gaan splitsen. De brave man begrijpt evenmin als ik het belang van deze groteske kikkerpoel.

De rit verloopt zonder problemen; in Brussel-Noord lijkt het er zelfs op dat we nog meekunnen met de IR naar Geraardsbergen, maar in plaats van de duikbril staat de IC naar Charleroi al te wachten op spoor 12. De IR staat zonder vertraging aangekondigd op datzelfde spoor 12, maar dat kan natuurlijk niet. Hij zal uiteindelijk met 10 minuten vertraging vertrekken, en dat zal de aanleiding zijn voor het minuutje vertraging dat onze voorziene IR naar Binche zal oplopen tussen Vorst en Halle.

 

 

 

18-06-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
06-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acren - Galmaarden (Hacowa 100) 6 juni 2010
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hacowa 100: ik had het met een bang hart geprogrammeerd voor 6 juni, want met de huidige generatie politici kun je maar beter rekening houden met verkiezingen in juni. Het is niet makkelijk om iedereen aan een ministerpostje te helpen… Maar naarmate de week vorderde, kon je je beginnen af te vragen of men de verkiezingen toch niet beter op 6 juni geplaatst had, want het KMI had niet veel goeds in de aanbieding: zwoel, buien, onweer, rukwinden. En inderdaad, de radarbeelden logen er niet om: vanuit het zuiden kwam onweer opzetten, met regen, en het zag er naar uit dat die niet meteen zou ophouden. De timing was alvast perfect: toen we in Acren uit de trein stapten, was het net begonnen, en na enkele kilometers leek het erop dat de hemelsluizen flink open stonden en dat de weergoden niet bepaald van plan waren om ze snel weer dicht te doen. Heel ver rommelde de donder. En kijk, nog tijdens de pauze in het Bezoekerscentrum van "De Rietbeemd" trok de regen weg en de lucht open en konden we hopen op wat milder weer tijdens de rest van de tocht. Op een buitje na zou dat ook zo uitkomen.

 

De tocht van een goede 17 km lang bracht ons in 3 provincies en in 2 gewesten, en werd grotendeels uitgetekend door de grote Meester die ook al de loop van de Mark had uitgekiend. Want die was toch wel de leidraad in dit golvende landschap: van Acren (want zo noemt de NMBS sinds mensenheugenis de halte van Deux-Acren, al is de telegrafische afkorting FXA) kwamen we al snel aan de plaats waar de Mark in de Dender dendert. Volgden enkele kilometers langs een erg slome Mark, die blaasjes trok, want het regende. Even ging het dan weg uit de vallei, maar voorbije Viane kozen we weer resoluut voor de Mark, stroomopwaarts. We gingen uiteraard over onverharde wegen waar dat kon; dat er soms een stukje weg ontbreekt, moet je er in deze streek van overijverige boeren bij nemen. Schoenen en broeken zaten dan ook snel onder de modder, maar zoals iemand terecht opmerkte: "Als het niet geregend had, zou dit mul geweest zijn."  Zevenentwintig blijde gezichten zorgden voor een extraatje in Café Paulana, vlak bij het toch wel speciale station van Galmaarden. Ik had de eerste century van mijn leven gescoord.

 

De verplaatsing:

Halle - Ath 1931 10:31 10:57 +4 (2106 - 52250)

Ath - Acren 4881 11:07 11:25 +1 (770)

 

Galmaarden - Edingen  3117 17:47 17:57 stipt (229)

Edingen - Halle 1917 18:19 18:29 (2150 - 52424)

 

De commentaar:

Zoals wel meer de laatste tijd, slaagt de IC naar Moeskroen er opnieuw in enkele minuten vertraging bij elkaar te rijden: meestal gebeurt dat al in de rit náar Schaarbeek, waar de keertijd niet volstaat om op tijd de terugrit te kunnen aanvatten. Ook vandaag loopt de 1908 vertraging op tussen Tournai en Leuze, en die wordt doorgespeeld naar onze 1931. Men houdt het bij 6 minuten, maar uiteindelijk worden het er acht bij vertrek uit Halle. Ik zoek zekerheidshalve toch maar even de TBG op, want 2 uur Ath zou net iets te veel van het goede zijn (hoewel, met het voorspelde weer…) Ze verzekert me dat de aansluiting verzekerd is. (Dicteezinnetje.) Het gaat bovendien erg vlot tot Ath: 4 minuten vertraging worden er afgereden, zodat de aansluiting ideaal wordt. Een onderstationschef brengt ons op het goede spoor. Rode klevers ontbreken, zoals op de IC naar Moeskroen (tenzij ze daar heel ver achteraan hingen) maar met de bezetting van beide treinen is dat geen probleem. We verdubbelen het aantal zondagsreizigers naar Acren… Spijtig genoeg worden we niet geteld.

 

Voor de terugreis zijn de rode stickers er wel: zowel in de niet echt drukke trein naar Edingen, als in de IC naar Halle. In Edingen komt een onderstationschef ons melden dat de gereserveerde plaatsen zich in het derde rijtuig bevinden. Dat is correct, maar op de gereserveerde plaatsen bevinden zich ook reizigers; de bezetting van deze trein ligt nl. erg hoog. Dat leidt altijd tot wat verbale schermutselingen, maar uiteindelijk kunnen we bijna allemaal zitten, voor deze korte rit langs de lijn van mijn jeugd. Ik schrijf hier wel eens vaker over het probleem van tweedeklasreizigers in eerste klasse, maar je merkt het: het is een ruimer probleem: ook plaatsreserveringen zijn er alleen nog voor de administratie; geen mens die dit nog naleeft. De TBG houdt zich ver weg op de achtergrond. Maar we komen stipt in Halle aan, en Hacowa 100 is geschiedenis. En de ervaring leert dat het vooral de verregende wandelingen zijn die in het geheugen blijven hangen; op dat vlak zit deze tocht dus goed.

 

Foto's die ik genomen heb tijdens de verkenning (met het prille lentegroen én mul) vind je hier: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/acren%20-%20galmaarden%20hacowa%20100/

06-06-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
03-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 juni 2010 (Nassogne)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het was nog maar een goeie twee jaar geleden dat we laatst in Nassogne stapten, maar vandaag staat het mooie Ardense stadje (?) alweer op het programma. Wie aan langeafstandswandelen denkt, denkt natuurlijk meteen aan GR-paden, maar er lopen hier wel meer trajecten in lijn, zoals de Transardense Route, die bewegwijzerd is volgens de GR-principes, maar dan met geel-witte streepjes. In de laatste Nederlandstalige uitgave (Roularta Books, 2009) werden enkele luswandelingen op het traject van de Transardense toegevoegd, en zo stappen we vandaag voor de vierde keer in Nassogne. De wandeling is net geen 14 km lang, en behoorlijk bewegwijzerd met blauwe kruisjes. Over de kwaliteit van de wandeling kan men het oneens zijn: met een TWQ van amper 28 % is het toch duidelijk dat je erg veel asfalt moet volgen (en enkele korte stroken hoofdweg), maar je kunt ongetwijfeld opperen dat zo'n asfaltbaan met nauwelijks verkeer dwars door het bos ook tot de Trage wegen gerekend moet worden. Dan zou deze wandeling veel hoger scoren, maar asfalt en straatbreedte, dat is een verkeersweg, vind ik… Toch valt de wandeling wel mee: het grootste deel loopt door een aangenaam bos, met enkele klaterende beekjes als toemaat, en af en toe kun je even uitkijken op een schitterend panorama. De brem staat volop in bloei, en de vogels zorgen in deze eerste zomermaand nog altijd voor overtuigende concerten.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3759 9:58 10:16 stipt (690)

Brussel-Zuid - Jemelle 2110 10:33 12:22 +8 (521)

Jemelle - Nassogne [420] 13:04 13:19 stipt (ab 5632-36, Mercedes Connecto, Penning)

 

Nassogne - Jemelle [420] 17:47 18:01 +2 (ab5631-60, Mercedes O.405, Penning)

Jemelle - Brussel-Noord 2140 18:36 20:18 stipt (523)

Brussel-Noord - Halle 3142 20:21 20:41 +9 (919)

 

De commentaar:

 

De aangewezen trein om onze aansluiting te halen met de 2110 is de IR van 10:09, maar we zijn nog op tijd voor de 3759, weliswaar een stoptrein. Van stel 690 is een buitendeur defect, en dat zorgt voor veel beweging in eerste klasse. Het stel ziet er proper uit, zonder graffiti, maar bij nader toezien zijn enkele ramen bewerkt met crassiti. Maar de rit verloopt probleemloos.

 

IC 2110 zal het lang trouwens ook goed doen - de maximumvertraging bedraagt 3 minuten (Ottignies) na een trage rit langs de werven voor de aanleg van het derde en het vierde spoor. In Ciney vertrekken we met nauwelijks 1 minuut vertraging, maar dan gebeurt het: in Haversin moeten we wachten op een trein uit de tegenrichting, want tot Marloie zal het over tegenspoor gaan. We staan wel 10 minuten stil: schuldige is IC 2133, die blijkbaar in Arlon technische problemen gehad heeft, en nu met zo'n 25 minuten vertraging rijdt. Probeer dit trouwens maar niet te checken op railtime, want daar kennen ze deze trein alleen maar onder zijn internationale nummer: 296. Tussen Haversin en Aye worden rotswanden gesaneerd, en dat is de reden voor de rit op tegenspoor. In Marloie komen we aan met volle 10 minuten vertraging; in Jemelle zijn het er al maar acht meer. Maar we hebben veel aansluitingstijd, en eigenlijk is er dus geen reden tot klagen.

Klagen kan ik wel over mijn medereizigers: iemand probeert zijn problemen van op afstand op te lossen, en dat resulteert in een 4-tal gsm-gesprekken, maar dat is nog het minst van al. In Ottignies stapt een jong koppel in, dat zich op het platform nestelt, en daarbij naar luidruchtige muziek luistert, die nog het meest wegheeft van een parkinsonpatiënt die zijn glas neerzet op een metalen tafel. Een TBG, laat ons hem MAN noemen, passeert tot 2 maal toe, maar stoort zich blijkbaar niet aan de drukte. In zowat elk station moet het duo ook zonodig een aantal trekjes aan een sigaret doen, kortom, dit is het soort halve gebakkenen dat zich tegenwoordig niet langer wegsteekt, maar juist luid en openlijk zijn plaats in de maatschappij opeist. Het duurt tot een tweede TBG, laat ons haar VROUW noemen, langskomt en met een "Is dat muziek?" rechtveert en het koppel tot de orde roept. Het lukt nog ook, maar ondertussen zijn we Namur al een eindje voorbij.

Daar is ook een Nederlands koppel senioren ingestapt; hij aarzelt nog even om in eerste te zitten, maar zij vindt dat dat geen kwaad kan. Zo zitten ze dichter bij hun fietsen. Dat is zonder TBG MAN gerekend: eerst worden ze naar tweede gestuurd, maar de echte koude douche moet nog komen. Ze hebben wel biljetten voor hun fietsen aangekocht, maar die zijn volgens de TBG alleen maar geldig voor treinen in het (Nederlandse) binnenverkeer. Reactie 1: de loketbediende in Maastricht heeft hen verzekerd dat er geen probleem is. Reactie 2: in de andere Belgische trein mocht het wel. Reactie 3: ik ga hier zeker een brief over schrijven. Tegenreactie van de TBG: dat moet u zeker doen. Geen zweem van ironie in zijn stem, hij zal het dus wel menen.

Ik ben niet zo op de hoogte van die Maastrichttoestanden, maar volgens art. 7.1.3.4. van de Algemene Voorwaarden lijkt de mogelijkheid om een fietskaart aan te kopen voor het Belgische net toch te bestaan. Ofwel heeft de loketbediende zich vergist, ofwel heeft onze TBG zich vergist. Maar de fietstocht wordt wel plots 10 EURO duurder.

 

Om in Nassogne te geraken hadden we in Marloie ook een variant van lijn 1 (Marche - Bastogne) kunnen nemen, maar eigenlijk hadden we de 40 minuten extra die we zo voor de wandeling kregen niet nodig, en dus wordt het lijn 420 in Jemelle. Die heeft als eindpunt Nassogne; de meeste bussen rijden na een lus via de watertoren in Nassogne meteen weer terug naar Jemelle (of Aye). Vandaag rijdt ab5632-36 van Penning. Het is altijd prettig dat er mensen zijn die tot op gevorderde leeftijd in Sinterklaas blijven geloven. Zo ook een meereizende dame die naar het station van Forrières moet, en die vraagt of ze een foldertje van deze lijn kan krijgen. Vermits in bussen van de TEC bijna nooit foldertjes beschikbaar zijn, hoef ik het antwoord van de chauffeur niet te geven.

Forrières Station is trouwens wel een raar geval: het is een uitbreiding van amper 300 m, die maar enkele keren per dag wordt uitgevoerd en die op zijn zachtst uitgedrukt redelijk zinloos is, gezien de korte afstand en het totaal gebrek aan aansluitingen trein/bus in de ondertussen al lang onbemande halte van Forrières. Tijd misschien om even door oude trein- en busboekjes te struinen, op zoek naar een verklaring. In 1935 (en al jaren vroeger) reed er een busdienst van de Post enkele keren per dag tussen Forrières en Nassogne. De kans is groot dat met Forrières het station bedoeld werd. Later werd de bediening van Nassogne in de spoorboekjes opgenomen onder de particuliere busdiensten, en dat tot zeker 1970. Daarna komt Nassogne terecht in tabel 420, in de lijst van de aanvullende busdiensten van de NMBS. Lijn 420 bestond toen al een hele tijd, maar krijgt nu 2 terminussen: Awenne en Nassogne. De rest van het verhaal is klassiek: overname door de NMVB in 1977, en sinds de regionalisering van het OV in 1990 in handen van de TEC. Lijn 420 is nu een lijn Nassogne - Aye geworden, waarvan een aantal ritten niet over de hele afstand wordt verzekerd. Op zondag wordt er helemaal niet gereden.

Onderweg hoor ik nog hoe de chauffeur zich tegenover een collega smalend uitlaat over het toeristische circuit langs het dorpje Ambly, dat in de ogen van beide chauffeurs compleet nutteloos is. Tja, die prachtige karikatuur van de chauffeur die in de bus opgehangen is (de karikatuur) is ook compleet nutteloos, maar toch vind ik ze best het bekijken waard.

 

De terugrit verloopt volledig analoog. Gelukkig zijn wij er, want deze terugrit van wat waarschijnlijk een schoolrit is geweest, heeft niet bijster veel succes. Deze bus rijdt niet langs het station van Forrières.

 

In Jemelle is het even wachten, dus, maar in het zonnetje op een rustig perron is het aangenaam toeven. De IC2116 komt met een 8-tal minuten aan: het is toch wel een indrukwekkende trein, deze 13 met een lang stel M6 erachter. In laatste positie hangt een rijtuig, met gele streep - het is in dienst gekomen als tijdelijk tweedeklasrijtuig: de 2 op de flank is nog net zo duidelijk als de 1 die er achteraf is overgekleefd. Om het echt onbegrijpelijk te maken is dit rijtuig ook nog gedeclasseerd met een gele sticker. Quo usque tandem abutere, NMBS, patientia nostra?

De reis aan boord van stel 523 (IC 2140) verloopt gelukkig wel zoals elke treinreis zou moeten verlopen: rustig, stipt, met aangename tot onopgemerkte medereizigers. We komen stipt in Brussel-Noord aan, zodat we nog rustig naar spoor 12 kunnen stappen om daar IR 3142 te nemen. De trein heeft 3 minuten vertraging, ook nog bij het buitenrijden van Brussel-Zuid. In Vorst-Zuid komen we net niet tot stilstand, en dat tot verbazing van enkele reizigers die daar op het perron staan te wachten, maar het wordt tot Halle een rit tegen sukkeltempo: 9 minuten vertraging zijn het resultaat. Ik kan niet meteen uitdokteren wie deze keer de schuldige is: IC 1741 of CR 1591, maar het valt toch opnieuw op hoe stroef alles tussen Brussel en Halle loopt, zelfs op dit ogenschijnlijk rustige uur…

 

03-06-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
  • Lijnen 712/714 (Etienne Tas)
        op 17 augustus 2023 Herne - Bever (Voettocht in Pajottenland)
  • OTW 4670 (Sebastiaan Van Hoof)
        op 18 juli 2023 - Lesve
  • IC's in Sinaai en Belsele (overweg13)
        op 27 december 2022 - Sinaai - Belsele (GR Waas- en Reynaertland)
  • Inhoud blog
  • 1 mei 2024 - Nieuwkerken-Waas - Melsele
  • 10 april 2024 - Vervifontaine
  • 8 april 2024 Pont-à-Celles
  • 29 maart 2024 - Hillegem
  • 21 maart 2024 Belsele - Nieuwkerken-Waas

    Archief per maand
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!