Dolce far niente
 De hete zomerdag – zonnige zomer door Nikolay Dmitriev, 2021
Heatwave
Between Westminster and sunstruck St. Paul’s The desert has entered the flea’s belly.
Like shut—eyed half—submerged Nile bulls The buildings tremble with breath.
The mirage of river is so real Bodies drift in it, and human rubbish.
The main thing is the silence. There are no charts for the silence.
Men can’t penetrate it. Till sundown Releases its leopard
Over the roofs, and women are suddenly Everywhere, and the walker’s bones
Melt in the coughing of great cats.
 Ted Hughes (17 augustus 1930 – 28 oktober 1998) Mytholmroyd, Yorkshire, de geboorteplaats van Ted Hughes
De Vlaamse schrijver Erik Vlaminck werd geboren in Kapellen op 2 juli 1954. Zie ook alle tags voor Erik Vlaminck op dit blog.
Uit: Iconen
“Zondag 31 augustus 1975 Nooit hebt gij mij gevraagd waarom ik kloosterbroeder ben geworden. Voor u was het niet nodig om mij dat te vragen. Gij kende mij. Gij wist dat het kloosterleven voor mij het enige alternatief was voor een leven in een schraal rijtjeshuis met een door grijze betonnen schuttingplaten omzoomd hofke. Gij wist dat ik op die manier kon ontsnappen aan de voor mij onmogelijke opdracht om een respectabel gezinshoofd te worden. Wellicht hebt gij ook beseft dat ik voor het klooster koos omdat ik daar niet zou worden lastiggevallen door personen en instanties die ik liever meed. Gij wist dat ik ben ingetreden omdat het de enige manier was waarop ik alsnog een man kon worden die er in uw ogen toe deed, een man naar wie de mensen opkijken. Zodat ze ook naar u opkijken omdat ik uw zoon ben. Veel van mijn medebroeders zeggen dat ze besloten om ‘hun leven aan God te wijden’ omdat ze ‘een roeping’ hadden. Nog nooit heeft een van hen mij op aanvaardbare wijze kunnen uitleggen wat ‘een roeping’ is. Ze fabriceren met veel dure woorden een plechtstatig verhaal dat erop neerkomt dat ze op een blauwe maandag tussen slapen en waken een of andere rare droom hebben gehad. Toch ben ik ervan overtuigd dat de meesten, net zoals ik, om wereldse redenen in het klooster beland en gestrand zijn. De godsdienstwaanzinnigen zijn echt wel in de minderheid. Alleen wordt dat allemaal met veel zwijgen toegedekt. Zwijgen is een van de belangrijkste kloosterregels. Als het had gekund, dan was ik priester geworden. Want ja, de bezwerende kerkrituelen en de imponerende macht van de mannen met kazuifels hebben sinds mijn kindertijd grote indruk op me gemaakt. Het rituele karakter van plechtige ceremonies heeft me daarenboven altijd rust gegeven. Ik geef toe dat ik altijd een zwart hemd met een collaar draag, omdat mensen op die manier menen dat ik priester ben. Het streelt mijn ijdelheid wanneer ik met ‘eerwaarde’ wordt aangesproken. Iedereen heeft kleine kantjes. Helaas kon ik geen priesterstudies aanvatten omdat ik maar tot mijn zestiende voltijds naar school was geweest. Bovendien had ik technische school gevolgd. Bepaalde van Gods wegen zijn ontoegankelijk voor wie als twaalfjarige op de verkeerde schoolbanken terechtkomt.”
 Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954)
De Poolse dichteres Wisława Szymborska werd geboren op 2 juli 1923 in Bnin. Zie ook alle tags voor Wislawa Szymborska op dit blog.
Overmaat
Er is een nova ontdekt, wat niet wil zeggen dat het lichter is geworden en dat er iets is bijgekomen dat gemist werd.
De nieuwe ster is groot en ver, zo ver dat hij weer klein is, kleiner zelfs dan andere die veel kleiner zijn. Verwondering zou hier geen wonder zijn, als we er maar tijd voor zouden hebben.
De ouderdom van de ster, haar massa en positie, bij elkaar is het misschien genoeg voor één dissertatie en een bescheiden glas wijn in dicht bij de sterren staande kringen: de astronoom, zijn vrouw, familie en collega’s, informeel komt men bijeen, in ongedwongen sfeer, in gesprekken overheersen plaatselijke onderwerpen en er wordt aards op pindaatjes gepeuzeld.
De ster is schitterend, maar dat is nog geen reden om niet op de gezondheid van de dames te drinken die stukken dichterbij zijn.
Een ster zonder consequenties. Zonder invloed op het weer, de mode of de sportuitslagen, op regeringswijzigingen, de inkomens, de crisis van het normbesef.
Zonder gevolgen voor de propagande of de zware industrie. Zonder weerspiegeling in de politoer van onderhandelingstafels. Vallend buiten de getelde levensdagen.
Waarom zou je hier vragen onder hoeveel sterren een mens geboren wordt en onder hoeveel hij na een korte spanne sterft.
Een nova. ‘Wijs me tenminste waar hij is.’ Tussen de rand van dat grauwe, gerafelde wolkje en die tak van de acacia, daar links.’ ‘O ja,’ zeg ik.
Vertaald door Gerard Rasch
 Wislawa Szymborska (2 juli 1923 – 1 februari 2012)
Zie voor nog meer schrijvers van de 2e juli ook mijn blog van 2 juli 2019 en ook mijn blog van 2 juli 2017 deel 2.
|