Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    30-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse trapgevels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Typisch Brugse trapgevels.  Dit is te zien langs de Rozenhoedkaai met nog eens een Nederlandstalig opschrift: 'Kantenparadijs'.  Een pluim voor de uitbaters.  Let ook op het huis rechts, Rozenhoedkaai 6, waar nog vaag te lezen valt: 'Moderne schoenmakerij'.  Zoals de letters doen vermoeden is hier geen schoenmaker meer.  Het aantal schoenmakers die tegenwoordig in de binnenstad hun kost verdienen kunnen we op onze ene hand tellen.  Het is een uitstervend ras geworden.   Het aantal schoenwinkels daarentegen, wel, het tellen daarvan, dat werkje laat ik graag aan u over.

    30-07-2006, 21:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nepomucenos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De 'brugheilige' zoals hij ook genoemd wordt, onze heilige Nepomucenos, omdat hij altijd geplaatst wordt op een brug.  We zien hem nu eens van beneden af en op de rug.  Daarachter doemt het huis Perez de Malvende uit de Wollestraat op met haar polygonale traptoren.

    30-07-2006, 21:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag nummer 50
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 50.  Een schoon nummer.  De foto zelf is zo schoon niet, maar het is hem om de quiz te doen.  Als ik het u te gemakkelijk maak is het ook niet leuk meer.  Waar in Brugge is deze foto genomen?  Geen nood als u het nu nog niet weet: morgen volgt een tweede foto van de plek.

    30-07-2006, 21:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan van Eyck
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Niet alleen op het Jan van Eyckplein staat een standbeeld van de beroemde schilder van wie men lange tijd dacht dat hij de uitvinder van de olieverftechniek was.  Ook op het binnenpleintje van de stedelijke Academie in de Katelijnestraat staat er een beeld van de man.  Wat meer is: het is het oudste standbeeld van de twee.  Het witmarmeren beeld werd in 1820 gemaakt door Jan Robert Calloigne die van 1829 tot 1830 zelfs directeur van de Brugse Academie was.  Het beeld stond eerst in de tuin van de Academie (toen in de Poortersloge in de Academiestraat).  In 1857 werd het door koning Leopold I plechtig ingehuldigd op het Jan van Eyckplein.  In 1878 moest het beeld plaats ruimen voor dat van Hendrik Pickery (zie vorige artikel).  Volgens een bron wilde men een groter beeld.  Volgens een andere bron was dit beeld van Calloigne niet bestand tegen de vorst en men verplaatste het naar de Burg, op enkele meters afstand van de plaats waar Jan van Eyck in 1441 in de - in 1800 gesloopte - Sint-Donaaskathedraal begraven werd.  Naar het schijnt werd dit beeld in de winter op de Burg met stro tegen weer en wind beschermd.
    Ondertussen staat het beeld goed beschut op het binnenplein van de stedelijke Academie die zich nu in de Katelijnestraat bevindt.
    Dit was dus in het kort de geschiedenis van een beeld en de vier plaatsen waar het gedurende een kleine twee eeuwen stond en staat.  Is dit haar definitieve plek geworden?

    30-07-2006, 15:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Jean' Van Eyck
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het Jan Van Eyckplein bevindt zich het standbeeld van ... 'Jean' Van Eyck.  Het beeld, gemaakt door H. Pickery werd in 1878 hier op dit plein ingehuldigd in tegenwoordigheid van Leopold II in een periode dat het Frans in onze streek 'bon ton' was.  Vandaar die 'Jean' Van Eyck onderaan het beeld.  Aan de voorkant staat evenwel 'Jan' Van Eyck te lezen.  Lange tijd heeft men gedacht dat het beeld van brons was maar bij de restauratie van 1972 tot 1974 ontdekte kunstsmid G. Tavernier dat dit werk in feite uit roodkoper was gegoten.  Op 28 november 1974 kwam het terug op zijn plaats na grondige restauratie.  Het beeld meet 3,90 m en weegt 1780 kg.  Dertig jaar later is het beeld opnieuw dringend aan een restauratie toe.

    30-07-2006, 14:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Relais Ravenstein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als geld hoegenaamd geen rol speelt kunt u zich eens lekker laten verwennen in 'Hotel Relais Ravenstein' in de Molenmeers.  Voor een historische schets over het waarom dat dit gebouw 'Ravenstein' noemt kunt u op hun site zelf terecht.

    30-07-2006, 14:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.cafetaria Concertgebouw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Naast de 'In & Uit', het toerismebureau van Brugge, bevindt er zich nu op het gelijkvloers van het concertgebouw, meer bepaald in de hoek naast de liften en trappen een cafetaria.  Op drukke avonden met goed weer kunt u er dit zien.  Op andere dagen ziet u er geen kat.

    30-07-2006, 13:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Pakhuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de straat Groeninge staat een huis genaamd "'t Pakhuis".  Eerder heb ik er al eens over geschreven.  U kunt er logeren in een honderdvijftig jaar oud pakhuis waar nog een groot origineel trekwiel in verwerkt zit.  Van een aparte manier van verblijven in Brugge gesproken!  En wat nog meer is: u kijkt er aan de achterkant ook uit op de reitjes en de passerende bootjes met toeristen.  Hier een zicht op 't pakhuis, gezien vanuit een van die bootjes.

    30-07-2006, 12:56 geschreven door Bruggeblog  
    29-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijl Uilenspiegel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoog boven de beeldengroep op het Zand uit kijkt Tijl Uilenspiegel over Brugge uit en tuurt in de richting van Damme, de plaats van waar hij volgens de legende afkomstig was.  Velen onder ons kennen de faam van Tijl als een volkse grappenmaker maar weinigen kunnen zo maar voor de vuist weg een van zijn vele fratsen vertellen.  Daarom geef ik er u hier niet 1 maar 2 die allebei met Brugge te maken hebben.  Het is nog in een oude spelling opgesteld.  Ze werden opgetekend door Jan Bruylandts in 1904.

    "Hoe Uilenspiegel met zijn vader te paard naar Brugge reed en de goede burgers plaagde.

    De broeder van Klaas, de vischverkooper, die vijfmaal peter van den kleinen Tijl geweest was, had zijne vrouw verloren, die hij innig lief had gehad, en de vent was sindsdien een geheel ander mensch geworden. Hij liep gedurig met den kop op de borst en geen enkel kluchtig woord kwam hem nog over de lippen.
    - Hij gaat er van kapot, zeiden de menschen.
    En zoo was het. Korten tijd daarna moest hij te bed blijven, en op eenen namiddag kwam een Bruggeling, die naast den vischverkooper woonde, Klaas op 't werk verwittigen, dat zijn broeder op z'n uiterste was.  De houthakker hield veel van den oudste, zooals hij hem noemde, en besloot dadelijk naar Brugge te rijden, te paard, want zijn baas wilde hem wel een rijdier afstaan voor deze gelegenheid.
    - Mag ik meerijden, vâ? vroeg Tijl.
    - Neen, jongen, neen. Ik heb geen tijd te verliezen, en ik zou te veel last met u hebben.
    - Ik zal heel wijs zijn.
    - Neen, heb ik gezegd.
    De kleine ging bij moeder klagen en liet de waterlanders over zijne wangen rollen.
    - Wel, neem het kind mede, zei Anna. 't Is toch zijn peter die op sterven ligt.
    - 't Is zoo een lastige jongen.
    - Hij zal zich goed gedragen, hé Tijl?
    - Ja, moê... Mag 'k, vâ?
    - Kom dan maar op, zei Klaas, die geen twee minuten aan zijnen telg kon weerstaan.
    De houthakker sprong te paard en de moeder plaatste den kleinen Tijl achter den vader op het dier.
    - Goed vasthouden, Tijl.
    - Ja, moê...
    Toen ze te Damme kwamen, stonden de meeste lieden aan de deur hunner woning. Allen groetten hen, want ze kenden Klaas als een braaf man, maar niet zoodra waren de twee ruiters voorbij, of ieder kreet:
    - O, wat een boos getrek!
    - Deugniet van een jong!
    - Daar zullen ze nog plezier van hebben!
    De kleine schalk had, telkens een Dammenaar den vader groette, zijn hemd opgelicht en liet aan de verbaasde lieden zijn jeugdige maan bewonderen.  Toen ze een eind weegs hadden afgelegd, hield de vader het paard staan, en zich omkeerende sprak hij Uilenspiegel toe:
    - Wat hebt ge nu weer aangevangen?
    - Niets, vâ.
    - Waarom riepen die van Damme ons dan na?
    - 'k Weet het niet, vâ. Ze doen dat altijd, als ze me zien.
    - Ik begrijp er niets van.
    - Ik ook niet.
    - 'k Stel toch niet veel vertrouwen in u, Tijltje. Kom, zit hier vóór me op het paard, dan kan ik u in 't oog houden.
    Zoo kwamen ze te Brugge.  De kleine snaak, zoodra zij een mensch ontmoetten, stak zoover mogelijk zijne tong uit en vertrok zijn gelaat zoo leelijk als 't maar eenigszins kon.  En de voorbijgangers riepen den vader toe:
    - Een schoon kind dat ge daar hebt!
    - Ziet den kleinen nietswaard daar eens zitten.
    - Deugnieten-jong!
    Er waren er die dreigend de vuist naar Klaas opstaken, die schuddebollend tot zichzelf zei:
    - 'k Begrijp er niets van. Zou mijn zoontje onder een slecht gesternte geboren zijn? Hij zit daar nu toch zoo stil als een kindeken Jezus in de kerk en de menschen zijn boos op hem.
     En de kleine Uilenspiegel versterkte in Klaas die gedachte, door zich om te keeren en te zeggen:
    - Ge ziet wel, hé vader, dat de menschen allemaal boos op me zijn, al zeg of doe ik niets.
    - 't Is waar, zei Klaas, 't is waar!...
    De vischverkooper was aan 't sterven, als de houthakker en Tijl binnentraden. Hij had nog juist den tijd om zijn petekind te zegenen en met een paar woorden zijn dochterken, dat nog een jaar jonger was dan Tijl, onder de hoede van zijn broeder te stellen, om dan de eeuwigheid in te treden.
    Met twee kinderen keerde de houthakker naar de hut in het woud terug, niet geheel in zijn schik, want hij wist niet wat zijne vrouw wel over dit onverwacht geschenk zou zeggen. Ze hadden het al niet te breed, want het karig loon van Klaas was nauwelijks voldoende om in hun eenvoudig bestaan te voorzien. De menschen op den weg, die weer met de tong en 't leelijk vertrokken gezicht hadden af te rekenen, riepen achter de groep te paard alle soorten van lieflijkheden, en tot overmaat van rampspoed, aapte het dochterken haren neef na, en had Klaas twee kinderen vóór hem zitten, die de voorbijgangers hun tongetje lieten bewonderen.  Gelukkiglijk werd hij thuis met de twee deugnieten goed ontvangen door Anna, die meende:
    - Waar er eten is voor drie, is er ook eten voor vier. Tijltje heeft nu een speelgezellin.
    - Ge zijt eene kruisbrave vrouw, sprak Klaas en omhelsde teeder zijne gade.
    - En wij zullen goede vriendjes zijn, zei Uilenspiegel tot zijn nichtje, en sleurde het meisje bij het haar, zoodat het aan 't huilen ging.


    Dat nichtje was Nele en het was dus op deze manier dat Tijl zijn Nele voor de eerste keer ontmoet had.

    Waar Uilenspiegel aan 't Minnewater op de koord danst en die van Brugge aan 't vechten krijgt.

    Te Brugge, waar het tweetal aanlandde, na eene korte omreis in Vlaanderen, was Uilenspiegel weldra door rijk en arm, jong en oud gekend, want hij liep met Lamme herberg in en herberg uit en werd dikwijls ten huize van burgers en edelen ontboden.  Hij voorspelde de toekomst, en deed het op eene zoo geestige wijze, met tal van zinspelingen op den uil, die steeds zijn meester vergezelde, dat men geld gaf om hem te hooren spreken.  Een Zondagnamiddag was er veel volk bijeen, aan het Minnewater, en er kwamen nog steeds nieuwsgierigen, want er werd verteld in de stad, dat Uilenspiegel op de koord zou dansen.  De guit had inderdaad over 't Minnewater, van den eenen populier naar den anderen, eene koord gespannen, en als er genoeg menschen naar zijn zin vergaderd waren, liep hij een paar malen op het touw heen en weder en begon er in 't midden op te zwaaien en te dansen.  Uren had hij zich daar in 't woud, in vroeger jaren, als hij nog een kind was, op toegelegd, en hij was er in geslaagd het wonderwel te leeren.  De bijval was groot en Lamme, die met zijn hoofddeksel eene omhaling deed bij de toeschouwers, was over de giften zeer tevreden.  Uilenspiegel had zich nu neergehurkt op de koord, en deze ook met de handen vastgenomen. Zoo langzaam over het water zwaaiend, zong hij het volgende lied:
    Burgers van het oude Brugge,
    Hebt gij 't lieken al gehoord,
    Van den man, die zonder vallen,
    Weet te dansen op de koord.

    Dansen doen toch alle menschen,
    Schoon de dans hun niet behoort,
    Maar ze doen het op den aardbol,
    En ik doe het op de koord.
     
    Lijk de vrouwen het begeeren
    Dansen vele mannen voort,
    Op de maat die wijfjes fluiten;
    Ik dans liever op de koord.
     
    Lieden, die zeer hoog gezeten
    Voeren hier het hooge woord,
    Dansen naar den vorst zijn nukken;
    Ik dans liever op de koord.
     
    Heel de wereld danst op krukken,
    Wijl de levensdrang haar spoort,
    Ik zweef boven al die zotten
    En dans liever op mijn koord.

    Het liedeken vond een overgrooten bijval en Uilenspiegel moest het opnieuw zingen, terwijl Lamme weer zijn ronde deed en het geld in zijne pet regende. En luide klonken de kwinkslagen, die hij ten beste gaf, om den eenen of anderen Bruggeling, die met open mond stond te luisteren, zijn penningen te doen storten.  Sinds het bestaan der wereld, sinds Caïn zijn broeder Abel doodde, vindt ge overal op aarde menschen, die branden van nijd en jaloerschheid en slechts genot vinden in het onheil van hun evennaaste, die onverpoosd al doen wat maar eenigszins mogelijk is, om een ander te plagen en ongeluk boven zijn hoofd te roepen.  De bijval, dien Uilenspiegel oogstte, wekte dan ook de afgunst op van een paar jongelingen, die leelijk misbakerd waren en beseften dat ze er nooit zouden in slagen op de koord te dansen.  Ongemerkt waren ze een der boomen genaderd, waaraan het touw was vastgehecht en in een omzien hadden zij het met hun mes doorgesneden, zoodat de op de koord wiegelende Tijl in het water plonste.  Het volk lachte. Iemand die valt doet de toeschouwers lachen. Dit zit nu eenmaal in den mensch.  Uilenspiegel zwom als een visch en bevond zich dan ook spoedig op het droge. Hij sprak een paar oogenblikken met Lamme en begaf zich dan naar eene naastgelegen herberg, om zijne kleederen bij het vuur te hangen.  Lamme had zich intusschen met het volk onledig gehouden en riep zooveel het zijne longen maar toelieten:
    - Menschen, komt bij en luistert! Menschen, komt bij!
    En dan sprak hij als volgt:
    - 't Is den eenen hond leed, dat de andere in de keuken gaat. Eenige deugnieten, die toch hun verdiend loon zullen ontvangen, hebben mijn vriend Uilenspiegel de pert gebakken, waarvan gij allen getuigen waart. Ik heb gezien wie het gedaan heeft en ik was dan ook van plan de twee kerels eene vetting van belang te geven, maar Uilenspiegel, die zoo braaf is als 't beest dat steeds op zijnen schouder zit - want veel te goed is half zot! - heeft het mij verboden. Ze zullen dus elders de galg vinden, die nietswaarden. Ik ga het touw terug vastknoopen en heb de eer u te melden, dat Uilenspiegel, zoodra zijne kleederen droog zijn, een tweede vertooning zal geven, met nog schoonere kunsten dan de eerste. Komt bij en zegt het voort.
    Het volk, klein en groot, jong en oud, bleef natuurlijk wachten, want de nieuwsgierigheid maakt ook deel uit van de menschelijke plagen.  Uilenspiegel kwam een half uur later terug en toen hij op de koord sprong groette hij vriendelijk de menigte, die hem op gejuich en handgeklap onthaalde.
    Wie ooit koorden danser worden wil, het zij in den rechten zin des woords, het zij figuurlijk, hij weze vriendelijk jegens degenen die hem al eens in 't water doen plonsen, en hij zal een populair man heeten.
    Tijl richtte het woord tot de toeschouwers:
    - Menschen, het is de laatste maal dat ik hier te Brugge dansen zal, want ik ga de wijde wereld in, om overal mijn kunsten te vertoonen. Ik wil elders lauweren plukken, en 'k zal dat beter kunnen doen dan hier, want niemand is profeet in zijn eigen land. Ik zal, tot afscheid, een kunstje verrichten, dat ge nog nooit gezien hebt, maar ik moet daarvoor een honderdtal schoenen van uwen rechter voet hebben. Wie geeft ze mij?
    Ieder verhaastte zich zijn schoen uit te doen en hem Lamme toe te reiken, want de menschen zijn er op uit dienst te bewijzen aan iemand die hooger staat dan zij.  Lamme bond de schoenen aan elkaar en langde Uilenspiegel dien tros.  Deze zwaaide een paar malen het pak schoenen heen en weder en liet het dan tusschen de menigte terecht komen, onder den uitroep:
    - Ieder het zijne!
    Het gevolg is licht te raden. Elkeen wilde zijn schoen terug hebben, en mannen, vrouwen en kinderen, wierpen zich op de saamgebonden schoeisels, riepen, schreeuwden, tierden, stompten, duwden, zoodat hooren en zien vergingen. De mannen trokken partij voor hunne vrouwen, de ouders voor hunne kinderen, en eer er een tiental minuten verloopen waren, was gansch die biezwerm aan 't vechten.  Uilenspiegel en Lamme waren verdwenen.



    29-07-2006, 21:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.botulisme bij zwanen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik had nog niet lang geleden gewaarschuwd voor mogelijke vissterfte in de Brugse wateren en het blijkt nu dat de zwanen nog de eerste slachtoffers werden van het aanhoudend hete weer.  Twee dagen geleden troffen mannen van de Groendienst 7 zwanen dood aan ter hoogte van het kanaaleiland en het Stil Ende.  Botulisme heet de ziekte waaraan ze gestorven zijn en dat heeft te maken met bacteriën die met de warmte vrij spel krijgen in het water. 
    Gelukkig is er vanaf vandaag een kentering in het weer waar te nemen.   We kunnen zelf ook al eens meer ademen.

    29-07-2006, 21:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 49 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aan 1 foto had Marie-Rose Van Acker genoeg om te weten dat dit in de Zilverstraat was.  Het beeld van Sint Jozef staat er uitgebeeld als de voedstervader van Jezus en werd in 1929 vervaardigd door diezelfde De Wispelaere die de heiligenbeelden maakte voor boven de ingang van de Minnewaterkliniek.  Het beeld van Sint Jozef van de fotovraag staat in de nis boven de ingang naar het bistro-restaurant 'Cafedraal' in de Zilverstraat.
    Sorry dat ik voorlopig niks klaar liggen heb voor een nieuwe fotovraag.  Het zal voor morgen zijn.  Deze namiddag was ik op een doopfeest en had op die manier minder tijd.



    29-07-2006, 20:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge by night
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aansluitend bij het vorige artikel gooi ik er nog eens een klassiek fotootje van Brugge tegenaan.  Die afvoerbuis is te vinden dicht tegen het bruggetje aan.

    29-07-2006, 13:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.afvoerbuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zelfs een afvoerbuis in Brugge kan speciaal versierd worden.  Dit is te zien als u staat op het Blinde Ezelsbruggetje of op de Vismarkt en kijkt onderaan het gebouw waarin verschillende stadsdiensten gevestigd zijn. 

    29-07-2006, 13:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijwatervat?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bijna overal in de binnenstad staat er of heeft er ooit wel eens een klooster gestaan.  Een gedeelte van de muur van het museum Groeninge bijvoorbeeld is nog afkomstig van de voormalige Eeckhoutabdij.  En aan die muur hangt dit ding.  Zou het kunnen dat dit een wijwatervat geweest is? 

    29-07-2006, 12:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stilstaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze week heb ik gewoon een nieuw batterijtje in mijn horloge gestopt en het mankement was verholpen.  Maar als ik dit lees had ik het misschien beter niet gedaan.
    Poëzie duikt overal in Brugge op maar vooral de wijk van Oost- en Westmeers heeft op dat gebied de laatste jaren heel wat inspanningen gedaan.  Dit is te zien in de straat St Jan in de Meers.

    29-07-2006, 12:48 geschreven door Bruggeblog  
    28-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 49
    Klik op de afbeelding om de link te volgen (heiligen-)beelden.  Het lijkt soms alsof elke gevel van Brugge er minstens een heeft.   Als u welke gevel dit beeld in deze nis herbergt, dan kunt u ons misschien vertellen waar in de binnenstad we dit kunnen terugvinden.

    28-07-2006, 21:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterkliniek (5de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een laatste blik werpen we op de Minnewaterkliniek, gelegen in de Professor J. Sebrechtsstraat in de nabijheid van het Minnewater en het station.  Voor deze laatste foto concentreren wij ons op het hoogreliëf in witsteen dat boven de hoofdingang hangt.  Het stelt Onze Lieve Vrouw met kind voor, omringd door 'zieken en zuchtigen' met links en rechts ervan twee engelen als penanten.
    Daarnaast bemerken we onder twee baldakijnen links Sint Jozef met een bloeiende lelie als attribuut en rechts Sint-Donaas, patroon van het bisdom van Brugge.  De twee beelden (1,40 m hoog) werden door de Brugse beeldhouwer P. de Wispelaere in witte St.-Joiresteen uitgevoerd.

    28-07-2006, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterkliniek (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De prachtige gevel boven de ingang tot het grote gebouw, gekend onder de naam 'Minnewaterkliniek'.

    28-07-2006, 21:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterkliniek (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om maar eens te tonen hoe imposant die Minnewaterkliniek wel is.  Deze foto is genomen vanuit het begijnhof en de huisjes van het begijnhof zelf, die nu toch ook niet van de kleinste zijn, tonen zich maar nietig in vergelijking met de kliniek die daarachter opdoemt.
    De Minnewaterkliniek zelf die nu ingericht werd als woon- en zorgcentrum en waar sinds een tiental jaren ook de dienst 'Palliatieve Zorgen' in gevestigd is werd in oorsprong gebruikt door de Zusters van Liefde.  Op 18 oktober 1892 openden zij er officieel het Sint-Antoniusgesticht.  Hulpbehoevende vrouwen werden er verzorgd.
    Voor de tweede wereldoorlog verdwenen de Zusters van Liefde en onder impuls van professor dokter J. Sebrechts (naar wie de straat tegenwoordig genoemd is) breidde het nabijgelegen Sint Janshospitaal zich naar hier uit en werd in de Minnewaterkliniek de dienst heelkunde geopend.  Dit gebeurde pas in 1947 omdat tijdens WO II de Duitsers die plannen tijdelijk gedwarsboomd hadden.
    Toen in 1977 de kliniek Sint Jan volledig verhuisde naar het toen gloednieuwe complex buiten de stad moest een nieuwe bestemming voor dit gebouw gevonden worden.  Het werd dus, zoals reeds genoemd, een woon- en zorgcentrum en nog later kwam de dienst 'Palliatieve Zorgen' er bij.

    28-07-2006, 21:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterkliniek (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We blijven nog even bij de Minnewaterkliniek.  Bekeken nu van de andere kant van de straat.  Dit indrukwekkende gebouw werd hier gezet tussen 1884 en 1892.   De architect van dienst: niemand minder dan Louis Delacencerie, de man die eind de 19de eeuw een serieuze stempel op Brugge gedrukt heeft.  Dit is opnieuw neogotische stijl, geïnspireerd op de Brugse gotische stijl.  Kenmerken van die gotische stijl zoals de rode baksteen, traveeën, spitsboogvensters, trapgevels, boogfriezen en hoge schoorsteenschachten werden hier op een aparte manier gecombineerd. 

    28-07-2006, 20:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterkliniek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gebouw met de langste gevel van Brugge beslaat een volledige zijde van de Professor Dr. J. Sebrechtsstraat.  Het gebouw is het best gekend onder de naam Minnewaterkliniek.  Een groot deel van de zolderverdieping ervan wordt in beslag genomen door het archief van het O.C.M.W. en dat is een heel uitgebreid en interessant archief.  Het bezit naast de archieven van het OCMW en haar voorgangers (bvb. het Bureel van Weldadigheid) ook de archieven van andere instellingen (Magdalenaleprozerie, begijnhof, Sint-Janshospitaal, de godshuizen, enz. ...).  Naast veel documenten (het oudste dateert van 1185) is hier ook de kunstcollectie van het OCMW aanwezig.   Dit archief is op aanvraag te bezoeken maar nodigt normaliter weinig uit tot opzoekingswerk omdat het niet ontsloten werd, ik bedoel:  nog altijd is er niemand aangesteld om eindelijk eens een volledige en gedetailleerde inventaris van dit toch wel uiterst belangrijk archief op te maken.  Ik weet het, het is een kwestie van centen want er is personeel voor nodig.   Maar als zoiets in het Provinciaal en het Stadsarchief kan, waarom kan dat dan niet hier?
    O ja:  deze gevel, mocht u ooit de neiging voelen om het na te meten, is om en bij de 175 meter lang.

    28-07-2006, 13:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zonnekloppers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Zonnekloppers".  Dat is een typisch Vlaamse uitdrukking voor mensen die niets anders en liever doen dan in de zon liggen en genieten.  Terwijl de meesten lam en loom zijn van de hitte en nu al weken op zoek zijn naar zo veel mogelijk koelte en beschutting is er nog altijd een soort van mensen voor wie het zelfs nu nog niet warm genoeg is.  Dat zijn de echte, onvervalste zonnekloppers.

    28-07-2006, 13:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kantwerksters
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... boven op het eerste verdiep van de Wollestraat nummer 9.  U heeft hen al eens gezien overdag op deze foto.   Nu ziet u hen ook eens aan het werk 's avonds laat.

    28-07-2006, 13:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 48 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het heeft een tijdje geduurd maar vanmorgen werd het toch gevonden door Carlos Dejaegher.  Dit is, samen met de vorige foto's van quizvraag 48, zoals hij antwoordde te zien in het Begijnhof, meer bepaald als u het bruggetje naar het begijnhof oversteekt komt u de de poort door, dan loopt u het pad recht voor u uit en op het einde ervan kunt u een openstaand poortje in en dan komt u hier terecht.  Aan de linkerzijde van dit binnenpleintje bevindt zich de kapel met het beeld van de OLV van Banneux.



    28-07-2006, 12:56 geschreven door Bruggeblog  
    27-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weerspiegeling (detail)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mocht u mijn bewering van daarstraks niet geloven dat het een weerspiegeling in de Dijver was en niet het gebouw zelf: ziehier een detail van de vorige foto waarin lichtjes een rimpeling in het water waargenomen wordt.   Of hoe de illusie soms schoner is dan de werkelijkheid.

    27-07-2006, 21:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weerspiegeling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wandelend langs de Dijver kwam ik weer een van mijn stokpaardjes tegen: een pracht van een weerspiegeling.  De achterkant van het gebouw van het OCMW perfect weerspiegeld in 't water.

    27-07-2006, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 48 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Allez, omdat u erom vraagt: een vierde foto van deze plek diep in Brugge city.  Waar is dit?

    27-07-2006, 21:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benenwerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Mag ik u nu al warm maken (haha, what's in a word) voor de nieuwe aflevering van 'Benenwerk'?  'Benenwerk' zal het festival Klinkers voor het vijfde jaar op rij passend afsluiten.  Sommige onderdelen ervan zijn al vermaard.  Zo bijvoorbeeld 'Silent Stage', dit is samen dansen op muziek die de DJ u voorschotelt maar die u uitsluitend door een hoofdtelefoon hoort.  Silent Stage gaat door op de binnenkoer van de Stadshallen.  Als u er niet vroeg bij bent zult u gegarandeerd moeten aanschuiven om een plaatsje binnen te bemachtigen want het zit er binnen de kortste keren stampvol en pas wanneer er iemand vertrekt krijgt u diens koptelefoon aangeboden en kunt u binnen. 
    Benenwerk gaat door op de avond van 12 augustus op 12 locaties in de binnenstad.  Voor meer info kunt u altijd terecht op de website



    27-07-2006, 14:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benenwerk in het Astridpark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 12 augustus hoeft u niet altijd mee te dansen.  Kijken kost niks en mag ook.  In het Astridpark zal de tienkoppige (!!) groep Havana Impacto, een Cubaanse band waarvan de leden weliswaar allemaal in België wonen,  uiteindelijk toch proberen iedereen aan het dansen te krijgen.  Aanstekelijke muziek zal het in alle geval worden.



    27-07-2006, 14:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schaken in 't park
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Iedere zondagmorgen in juli en augustus, als ik me niet vergis van 10u tot 12u30,  richt de KBSK, de Koninklijke Brugse SchaakKring een schaakevenement in in het Minnewaterpark.  Het was velen misschien nog niet opgevallen maar in het Minnewaterpark is er een groot schaakbord voorzien.  Daarrond staan zelfs kleinere tafels ingeplant speciaal bedoeld om op gewoon formaat een partijtje schaak te spelen.  Meestal ziet u er toeristen hun boterhammetjes opeten of iemand die een boek leest, maar die tafeltjes zijn oorspronkelijk bedoeld voor de zondagse schakers.  En zoals u ziet mag jong en oud meeschaken.  Het kost deze oudere speler blijkbaar heel wat moeite om zich tegen zijn jongere opponent te weren.

    27-07-2006, 13:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geerwijnstraat 11-13
    Klik op de afbeelding om de link te volgen     Brugge telt heel wat hoge herenhuizen.  Een mooi staaltje van zo een huis in neoclassicistische stijl is dit huis in de Geerwijnstraat.  Gebouwd in 1870, waarschijnlijk naar een ontwerp van de architect Pierre Buyck.




    27-07-2006, 13:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geerwijnstraat 11-13 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Nu alleen nog gebruikt denk ik als praktijk voor een notaris, heeft dit statige herenhuis een opvallende poort met daarboven een balkon.




    27-07-2006, 13:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geerwijnstraat 11-13 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de gevel van het herenhuis Geerwijnstraat 11-13 zit deze steen verwerkt.  Daniel Gillès werd hier geboren op 7 mei 1917 en stierf op 8 mei 1981.  Waarom heeft iemand daar een cijfer drie bijgeschreven?  De man heeft meerdere boeken (in het Frans) geschreven waarvan "Les brouillards de Bruges" (1962), handelend over Brugge, hoe kan het ook anders met zo een titel, een kleine aanrader is.   Kunt u dit werk nergens vinden, dan is er nog altijd de stadsbibliotheek.  Die heeft nog altijd een exemplaar in voorraad. 

    27-07-2006, 13:09 geschreven door Bruggeblog  
    26-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 48 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog niet gevonden?  Dan hier nog een fotootje van de plaats in hartje Brugge die we deze keer zoeken.  Weet u het nu?

    26-07-2006, 21:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.huis commissaris Van In
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De verfilming voor de derde reeks van 'Aspe', de thrillerserie over commissaris Van In, is in Brugge al volop bezig.  Toch komt in het najaar pas de tweede reeks op het VTM-scherm.  Net zoals die tweede reeks is de derde niet meer gebaseerd op de boeken van Pieter Aspe.  Die heeft zijn hoofdpersonage laten wegtrekken van Brugge naar Blankenberge en zelfs naar Antwerpen.  De filmmakers vonden het beter dat hij in Brugge blijft.  Zij willen met 'Aspe' zijn voor Brugge wat 'Flikken' betekent voor Gent.
    Als locatie voor de woning van commissaris Van In (nog altijd gespeeld door Herbert Flack) koos men voor de TV-reeksen dit huis hier links uit, gelegen langs het Wijngaardplein. 

    26-07-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voormalige vleeshal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op deze plaats stond tijdens de late middeleeuwen de oorspronkelijke stadskraan.  Waar nu deze straat ligt was een rei, de Kraanrei.  Toen die rei overwelfd werd en dus niet meer diende was er ook geen stadskraan meer nodig.  Op de vrijgekomen plaats werd dan in 1771 en 1772 dit gebouw gezet dat dienst deed als vleeshal.  De voorlaatste bestemming van het gebouw was een kruidenierszaak en nu worden er, zoals u ziet, fietsen verhuurd aan de toeristen.  Het gebouw met classicistische inslag is een van de vele honderden beschermde monumenten die Brugge rijk is.    

    26-07-2006, 18:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pottersveste
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De laatste tijd ben ik weer aan het joggen geslagen en waar kan een Bruggeling dat beter doen dan langs de Vesten?  Gisterenavond was ik nogal laat aangezet.  Met opzet eigenlijk omdat ik het koelste moment van de dag wilde om wat te lopen.  Wat heet koel tegenwoordig!  Het was waarschijnlijk nog een kleine 25 graden warm toen ik aanzette.  Maar het was al donker.  En toen passeerde ik de Pottersveste.  Het viel me op dat ze er talrijk stonden gisterenavond.  U moogt twee keer raden waarom dit stukje Katelijnevest in de volksmond 'Pottersveste' heet.
    Maar ook als dat hitsige manvolk er niet is denk ik altijd in het schemerdonker er eentje achter een van die knokige bomen te zien staan.  Het is er hun geliefkoosd plekje trouwens.  Maar gelukkig passeer ik er in het donker altijd al lopend.

    26-07-2006, 17:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.artistiek tussendoortje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sinds gisteren al zit ik opnieuw zonder fotocamera.  De mijne is nog altijd binnen voor herstelling en het geleende toestel heb ik eergisteren moeten teruggeven omdat de eigenaar op reis is en wanneer wordt een fototoestel door de doorsneeBelg nog altijd het meest gebruikt?  Op familiefeestjes en op reis.  Dus de camera is mee op reis.   Geen nood  hoor.  Zolang mijn camera niet al te lang meer wegblijft zult u op mijn blog daar weinig van merken.  Ik blog verder als vanouds.  Alleen kan ik de komende dagen helaas niks actueels meer tonen.  Langs de andere kant zet dit mij aan tot meer improvisatie en creativiteit.  Eens een fotootje bewerken als tussendoortje bijvoorbeeld moet kunnen.

    26-07-2006, 17:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Theodoor J. Rijken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Met op de achtergrond rechts 'Jerry's Cigar Bar' waarover ik daarstraks berichtte is dit hier een huis waar bijna iedereen achteloos aan voorbijgaat.  Oude Burg 33. Toch is het een der drie huizen in Brugge in pure renaissancestijl (zonder vermenging van Brugse laatgotiek zoals bij veel andere huizen wel gebeurde).  De gevel is alleszins nog authentiek uit 1571.  In 1980-1981 werd het voor het laatst gerestaureerd.  De eerste bewoner, in 1551, was een zekere Willem Clynckemaille, vandaar de naam van het huis: 'de Clyncke'.
    Tweede opmerkelijke feit aan dit huis is dat het in 1863 door de Broeders Xaverianen (de Frères) aangekocht werd en dat even later hun stichter, de Nederlander Theodoor J. Rijken hier kwam wonen.  Van hieruit beleefde de school van de Broeders Xaverianen een enorme expansie en neemt nu uiteindelijk zowat het hele blok in beslag tussen de Mariastraat, de Nieuwstraat en het Guido Gezelleplein in.


    26-07-2006, 13:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ceres en Mercurius
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de gevel van het huis Clyncke, Oude Burg 33, daterend uit 1571, bevinden zich twee arduinen medaillons die de mythologische figuren Mercurius en Ceres voorstellen.  Waarschijnlijk werden ze hier aangebracht omdat de bewoner die na Willem Clynckemaille het huis omstreeks 1577 bewoonde de wijnhandelaar Hughes was. 

    26-07-2006, 13:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jerry's Cigar Bar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een unicum in Brugge in een tijd waarin rokers hoe langer hoe meer gestigmatiseerd en geïsoleerd worden.  'Jerry's Cigar Bar' is waarschijnlijk de enige plaats in de wijde omtrek waar niet alleen rookwaren en sterke drank verkocht worden maar waar u dit ook gezellig ter plaatse in de sfeervol ingerichte bar kunt degusteren of, zoals u het verkiest in dit weer, buiten op hun terras op het Simon Stevinplein.  Het is niet echt aan mij besteed, maar als u puur wilt genieten van de (niet risicoloze) geneugten van het leven, een heerlijke Cubaanse sigaar bij een glas Glenfiddich bijvoorbeeld, dan bent u hier aan het juiste adres.

    26-07-2006, 13:25 geschreven door Bruggeblog  
    25-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 48 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede foto van dit Mariabeeld.  Waar in de Brugse binnenstad bevindt het zich?  Hier - in tegenstelling tot de kledingzaak uit mijn vorige berichten - staat het op deze plaats ter verering van de maagd Maria en niet uit pure, stupide, platte commerciële overweging.  Sorry hoor voor mijn taalgebruik maar ik kan me hier behoorlijk over kwaad maken.  Denk nu niet dat ik zo gelovig ben, maar geloof en haar symbolen moeten gerespecteerd worden vind ik.   Spotten of spotprenten over geloof moeten kunnen.  Maar geloof voor je kar spannen uit pure commercie, dat is erover, vooral als het niets ter zake doet.
    Maar ik wijk af van het onderwerp van dit artikel.  Het is aan u om uit te vissen waar in Brugge dit beeld zich bevindt.

    25-07-2006, 21:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broeken -hemden - rokken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een laatste staaltje van wansmaak.  De naam van de winkel en de plaats wil ik niet meer vernoemen.

    25-07-2006, 21:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.graffitti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... die de uitbaters zelf geplaatst hebben op hun muur, weliswaar alleen maar met krijtjes gedaan.  Dit is de ingang van de winkel wo_men_at_work;) .  Hen kan van alles verweten worden.  Als promotiestunt om de winkel hier te introduceren gebruikten ze een niets ter zake doende affiche waarop de maagd Maria met een doornenkroon op stond.  Die affiche is te zien bij Flanders Inside, op datum van 21-07-2006.  "Maria At Work".  Binnenin de winkel, voor de etalages stond datzelfde Mariabeeld opgesteld met daarrond allemaal kaarsen.  Ondertussen hebben ze dat tenminste al weggehaald.  (Klachten ontvangen misschien?).  Was dit misschien hun knipoogje naar Brugge toe?  In de eerste plaats was ik met verstomming geslagen toen ik dit zag.  Daarna welden drie woorden spontaan bij me op: kitsch, wansmaak, stupiditeit.

    25-07-2006, 21:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.toonbeeld van wansmaak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog niet zo lang is in Brugge, na Antwerpen een nieuw filiaal van een Nederlandse winkelketen van kledingzaken geopend: (wo-)men at work.  Wat betreft hun manier van promoten van de winkels steken ze met kop en schouders boven alle anderen uit op het gebied van wansmaak.   Bah, als dit alles is wat Nederland ons te bieden heeft: schuttingwoorden, niets ter zake doende symbolen, bewust willen provoceren.  En zeggen dat hier vroeger een boekenwinkel annex antiquariaat in gevestigd was.  Vandaar nog het opschrift rechts bovenaan 'antiquariaat'.



    25-07-2006, 20:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.antiquariaat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voorlopig geen commentaar.  Ik laat het aan u over om de impact van deze foto tot u te laten doordringen.  Foto genomen gisterenmorgen om 10 uur in de Mariastraat.  Mariastraat 10, meer bepaald.  Vanavond meer hierover.

    25-07-2006, 16:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.korenslang
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De afgelopen tijd waren er in de streek een tiental meldingen van slangen die plots ergens opdoken.  Alle slangen konden gevat worden op één na die nu al een kleine twee weken ronddoolt, vermoedelijk in de kelders van het viersterrenhotel 'Hans Memling' in de Kuipersstraat.  Het blijkt om een niet gevaarlijke korenslang te gaan.  Blijkbaar voelen slangen zich in hun element bij dit warme weer en zetten ze graag eens een stapje in de wereld.  Een of andere verzamelaar uit de omtrek zal er ondertussen toch wel eentje missen vermoed ik.

    25-07-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te koop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Op de Hoek van de Philipstockstraat met de Wapenmakersstraat staat sinds kort een handelspand te koop.  Tot onlangs was hier de bakkerij Vanbelle gevestigd.  De kans is uiterst klein dat hier opnieuw een bakkerij zal komen.  In de straat is er trouwens nog altijd een andere bakker die zijn broodjes bakt en ten andere, het wordt stilaan een trend, wij kopen meer en meer ons brood aan in het warenhuis en dat gaat natuurlijk ten koste van de zelfstandige bakker.



    25-07-2006, 10:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakkerij Vanbelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het begin van de 17de eeuw was hier al een bakkerij.  Die eerste bakker heette Adriaan Wouters.  Vierhonderd jaar later houdt Christian Vanbelle er mee op.  Al die tijd konden de Bruggelingen hier terecht voor hun boerenbrood maar ook voor nog tal van andere specialiteiten natuurlijk.  Het interieur deed ouderwets aan maar het was juist een van de charmes van de zaak. 
    We zijn benieuwd wat het worden zal.  Het is toeristisch vrij goed gelegen.  Kantwinkeltjes zijn tegenwoordig niet meer in.  Ik gok op een nieuwe nachtwinkel, een chocolaterie of een prullenshop.  De kans dat het dit laatste wordt is zeer groot.

    25-07-2006, 10:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stralenbundels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goeiemorgen Brugge.  De hitte blijft maar aanhouden.  Vanaf 10 uur 's morgens elke dag is er geen houden meer aan.  Het is nu bijna zeker: dit wordt de warmste zomer die ons landje ooit gekend heeft.

    25-07-2006, 10:14 geschreven door Bruggeblog  
    24-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de 'Divina Commedia'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... van Alighieri Dante (1265-1321) bevat deze verwijzing naar Brugge en Cadzand.  Vertaald betekent dit:
    "Gelijk de Vlamingen tussen Cadzand en Brugge,
    de vloedstroom vrezend die zich tegen hen keert,
    dijken opwerpen om de zee terug te dringen."

    Dante gebruikt in zijn 'Divina Commedia' deze vergelijking met de Vlaamse dammenbouwers om een treffend beeld te geven van de dammen die de helse vlammenzee omringden.  Blijkbaar was de roem van onze streek op het gebied van dammen bouwen in de tijd dat Dante leefde tot in Italië gekend.  Pas veel later (in de 20ste eeuw) hebben de Nederlanders ons in deze discipline overklast. 
    Dit fragment uit de 'Divina Commedia' is terug te vinden en wordt gesymboliseerd in een gedeelte van de beeldengroep die in het midden van het Zand staat.

    24-07-2006, 21:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 48
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe fotovraag.  Waarom niet eens starten met een Mariabeeldje met blozende kaken en een rode neus?  Waar staat dit?  Dit beeld (of soortgelijke beelden) is/zijn in heel Vlaanderen terug te vinden maar mijn vraag is heel duidelijk: waar in de binnenstad van Brugge kunt u dit zien zoals het op de foto staat, met exact deze achtergrond erbij.

    24-07-2006, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godshuis Spanooghe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het verwonderde me, schreef ik gisteren al, dat het zo lang duurde eer iemand wist waar ik het met mijn quizvraag 47 over had.  Dit is toch wel te vinden zeker in de Katelijnestraat, een der hoofdstraten.  Ik zal het artikel in het Brugsch Handelsblad van enkele maanden geleden toch nog moeten geloven waarin stond dat Bruggelingen ondervraagd werden over hun stad en uit die enquête bleek dat zij de Katelijnestraat met stip op nummer 1 plaatsten als dé straat die zij het meest mijden vanwege te druk en te veel toeristen.
    Dit kunt u zien vanop het binnenpleintje van de godshuizen Spanooghe als u zich met uw rug naar de godshuisjes toe keert.

    24-07-2006, 14:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 47 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om tot de oplossing te komen van deze quizvraag was zo te zien een samenwerking nodig tussen Marie-Rose Van Acker en Carlos Dejaegher.  Marie-Rose gaf vanmorgen de aanzet en Carlos vervolledigde het antwoord.  Dit is zoals zij melden een godshuis in de Katelijnestraat en meer bepaald het godshuis Spanooghe.  Met 1 of 2 letters o, dat doet weinig ter zake.  In 1680 stichtte Francisca Eleonora Spanooghe (vandaar de naam) zes huisjes met een kapel voor 'jonge dochters' van Brugge.  De huisjes zijn gebouwd rond een binnentuintje.  In de 20ste eeuw werden de huisjes vernieuwd en de kapel verdween jammer genoeg tijdens die veranderingen.
    Aan het einde van dit gangetje bevindt zich het binnentuintje en daarrond de huisjes.

    24-07-2006, 14:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simon Stevin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is hem dan, Simon Stevin.  Naar hem is het plein genoemd waar sommigen slapen (zie vorige foto).  Iedereen fotografeert onze Simon van zijn voorkant.  Toch heeft hij ook een achterkant en zelf twee zijkanten.  Zo van terzijde gezien valt het vooral op dat onze beroemde wiskundige last heeft van vogelpoep.

    24-07-2006, 14:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ochtenddutje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Simon Stevinplein.  Deze morgen omstreeks 10 u.  Deze toeristen zitten gepakt en gezakt op een bankje.  Ik zal eens even raden.  Deze morgen om half negen zijn ze opgestaan, hebben ontbeten en daarna hun hotel verlaten want ze hadden maar geboekt tot nu.  Op de hotelkamer was er geen airco en het was er bijgevolg te warm om goed te kunnen slapen.  Door vermoeidheid overmand en onder de al felle zonnestralen die het Simon Stevinplein teisteren is mevrouw hier dan maar opnieuw in slaap gevallen.



    24-07-2006, 13:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'sensualité'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... zingt Axelle Red.  Dit is natuurlijk niet Axelle Red maar Kate Ryan, een streekgenote. Op deze warme zomeravond was de sensualiteit bij artieste en publiek niet ver af. 

    24-07-2006, 13:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kate Ryan in 't dubbel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    ... op het grote scherm dat naast het podium opgesteld was.  Alles werd gefilmd en ook wie ver van het podium af stond kon op die manier goed volgen.  Het is een trend tegenwoordig op festivals om hier mee uit te pakken.   Het Cactusfestival pakt hier ook al enkele jaren mee uit.



    24-07-2006, 13:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schermpje kijken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat is dan het nadeel van die grote schermen naast het podium.  Deze man stond gisterenavond echt niet ver van het podium en Kate Ryan af en toch keek hij niet naar haar.  Hij zag haar liever op het scherm verschijnen.

    24-07-2006, 13:17 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sheila
    blog.seniorennet.be/sheila
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!