Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    29-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 jaar zeehaven Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu nog altijd vinden de festiviteiten plaats voor het zogeheten feest "100 jaar zeehaven Brugge".  Heeft u (net zoals ik) ook maar iets van die festiviteiten gemerkt in de Brugse binnenstad zelf, afgezien van dat amateuristische 'Sound of the Port' op de Burg? Het antwoord is ronduit: neen!  Totnogtoe werd de enige voltreffer van deze 100 jaar zeehavenviering de 'Open Havendag', maar dat moet men louter beschouwen als een verkapte vorm van een 'Open Bedrijvendag' voor de Zeebrugse bedrijven zelf. 
    De euforie en grandiositeit van honderd jaar geleden is bij ons in Brugge blijkbaar zoekgeraakt.
    Waar is namelijk de tijd van een evenement waar men de dag later in de Gazette van Brugge zo uitbundig en lyrisch over schreef:
    "De gazette van Brugge was gisteren de EERSTE om 't belangrijk nieuw aan onze brugsche bevolking kenbaar te maken.  Met den spreekdraad uit Brussel verwittigd dank aan een goeden vriend en snellen berichtgever, hebben wij onmiddellijk de blijde mare door het volgende bijzonder blad op 3.000 afdruksels getrokken in stad verspreid.
    LEVE BRUGGE-ZEEHAVEN!!!
    HOURRAH!! HOURRAH!!
    Brugge-Zeehaven is dezen namiddag gestemd met 87 stemmen meerderheid (102 tegen 14 en 1 onthouding)
    Leve de MAERE! Leve onze volkstegenwoordigers VISAERT, DE CLERCQ, RONSSE!  enz ...."
    (Gazette van Brugge - 24-08-1895)
    Dit alles was nog maar naar aanleiding van het goedkeuren in Brussel in 1895 van een plan van aanleg voor een Brugge-Zeehaven.  Wat volgde was diezelfde dag nog na dat goedkeuren een spontane stoet en optocht en feest en een maand later een officieel vreugdefeest met daarbij een volledige bevlagging van de stad, daarnaast ee, zegeklok en beiaardspel en nog maar eens een stoet, maar nu niet spontaan, maar georganiseerd.  Daar bovenop was een volksbanket voorzien en daar nog maar eens bovenop was er 's avond een algemene verlichting van de stad (iets wat hoogst ongebruikelijk was voor die tijd!) en op de koop toe was er een avondlijke fakkeltocht met licht- en praalstoet.
    En dat was dan nog maar in 1895!  Want pas 12 jaar later was Brugge-Zeehaven een feit, maar ook dat feit gaf in Brugge aanleiding tot uitbundige festiviteiten; festiviteiten waar tegenover de honderdjarige viering van nu hopeloos verbleekt.


    29-07-2007, 23:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verlaten benzinestation (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge, 100 jaar zeehaven: de andere kant van de medaille.
    Waar Zeebrugge tegenwoordig meer dan ooit bloeit, daar blijkt de echte Brugse haven (namelijk de haven in Brugge stad zelf) hoe langer hoe meer dood te bloeden.  Dit verlaten benzinestation is er misschien wel het meest sprekende bewijs van.


    29-07-2007, 22:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verlaten benzinestation
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We bevinden ons op het ogenblik ergens diep in de Far West, in een godverlaten gat.  We zien een onbeheerd en vervallen benzinestation.  Alles daar onder dat afdak lijkt bedekt met laagje zand, ... woestijnzand.  Nog niet zo erg lang geleden moet hier een felle onweersbui gepasseerd zijn.  We zien het aan het zand op de voorgrond dat nog kletsnat is.
    Neen, ik ben niet op reis geweest naar de USA.  Ik passeerde gisteren gewoon eens langs de Louis Coiseaukaai, een der weinige kaaien die de Brugse achterhaven rijk is en halverwege die kaai ontdekte ik deze Far Westachtige locatie.  Dit is blijkbaar ook Brugge, 100 jaar zeehaven.


    29-07-2007, 21:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 201
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Waar in Brugge staat dit ET-achtig wezen?


    29-07-2007, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 200 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Quizvraag 200 bleek een moeilijke te zijn.  Feitelijk had ik hier nog een zesde foto kunnen plaatsen want totnogtoe heeft nog altijd niemand 'officieel' de oplossing gegeven.  Maar ik zal dat niet meer doen want onofficieel kreeg ik het antwoord wel al binnen, namelijk na het plaatsen van de 4de foto.   Die oplossing kwam van een vriend des huizes die plots die voordeur herkende als de voordeur van zijn vriend die woont in de Moerstraat, maar de persoon in kwestie wou liever nog wat geamuseerd toekijken en zien hoe lang het zou duren vooraleer deze quizvraag geraden zou worden.  Nog lang dus, heel lang ... want buiten die vriend des huizes weet blijkbaar niemand dit huis in de Moerstraat zijn.
    Het ligt uiteraard niet in mijn bedoeling om met zo'n quizvraag tot in het oneindige door te gaan, vandaar dat ik nu al de oplossing geef, met daarbij de opmerking dat iemand u allen voor was.
    Om u allen te troosten krijgt u straks een nieuwe fotovraag.


    29-07-2007, 21:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Patron in Brugge (2de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is diezelfde trotse eigenaar van een 'le patron', maar nu gezellig rijdend dwars doorheen ons lieflijk, maar vanmorgen nogal nat Brugge.  Foto's als deze doen me instinctief denken aan bijvoorbeeld "Around The World in 80 Days".  Het lijkt tenminste toch even avontuurlijk als toen ...


    29-07-2007, 20:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Patron in Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanmorgen om 10 uur was het aan het station van Brugge verzamelen geblazen voor de 'Le Patrons' om van daar uit een gezamenlijke toerrit aan te vatten die tot over de grens in Nederland zou reiken.  Tot op de dag van vandaag wist ik ook niet wat een 'Le Patron' was, maar ondertussen weet ik het wel.  Dat is een zelf ineengeknutselde cabriolet wagen die start met een bestaand chassis van een Citroën 2 pk.  Die benaming 'le patron' is een knipoog naar de allereerste uitvinder en stichter van het Citroënimperium, André Citroën (1878-1935), bijgenaamd ... le patron.


    29-07-2007, 20:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wijkkermis Verloren Hoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sinds gisteren is de 59ste wijkkermis van de Verloren Hoek van start gegaan.  Dat feest duurt nog tot en met donderdag 2 augustus en - de wijk en haar bewoners kennende - is er altijd ambiance verzekerd.  Zelfs slecht weer kan op de feestvreugde nauwelijks een domper zetten.
    Gisterennamiddag zag Martine Verhaeghe dit gezelschap ietwat verloren in een hoekje van de wijk staan uitblazen.  Ofwel waren ze compleet uitgeblazen, ofwel moesten ze er nog aan beginnen, dat laat ik even in het midden.
    Voor meer info over deze wijkkermis kunt u het best hier terecht.


    29-07-2007, 09:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilgenroosje in Vlissinghe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het eerste gezicht lijkt dit wel een vreemde titel: "Wilgenroosje in Vlissinghe".  Met die Vlissinghe wordt natuurlijk café Vlissinghe bedoeld, dat zullen de meesten onder u wel begrepen hebben.  En met dat wilgenroosje heb ik het over een wilde plant die men normaal gezien vooral in bos en heide aantreft.  Maar we bevinden ons hier in het hartje van Brugge en tot in de wijde omtrek is geen bos, laat staan heide te bespeuren.  En toch groeit dit plantje op de muur van café Vlissinghe, kant binnentuin.  Dit is daarom ongetwijfeld een der meest opmerkelijke voorbeelden van hoe men soms op de vreemdste plekken planten aantreffen kan die er feitelijk niet horen.  Meer info over Brugge en de flora die men in deze stad aantreffen kan vindt u hier.


    29-07-2007, 00:02 geschreven door Bruggeblog  
    28-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruisweg bij St-Janshospitaal (8ste en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een detail van de calvariegroep met daarnaast een van de twee ruitvormige grafplaten, herinnerend aan het leven en het overlijden van Albert Maréchal.  Deze man was in de 18de eeuw gedurende 20 jaar kanunnik van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


    28-07-2007, 23:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruisweg bij St-Janshospitaal (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Naast de kruisweg treffen we ook nog een calvariegroep aan tegen de vroegere tuinmuur van het oude St.-Janshospitaal.  Het zijn de enige overblijfselen van het oude kerkhof.  De calvariegroep bevindt zich op een sokkel en onder een afdak.  Het geheel wordt geflankeerd door twee ruitvormige grafplaten.  De calvariegroep werd net zoals de kruisweg voor het laatst gerestaureerd tijdens de jaren 1989 tot 1991.


    28-07-2007, 23:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 200 (deel 5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een unicum.  Nog nooit heeft u meer dan vier foto's nodig gehad om tot de oplossing van de quizvraag te komen.  Toevallig, met deze speciale aflevering 200, gebeurt dat wèl.  Waar in het centrum van Brugge treffen we deze voordeur aan?


    28-07-2007, 22:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruisweg bij St-Janshospitaal (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   In de dertiende eeuw verkreeg het Sint-Janshospitaal het statuut van een afzonderlijke parochie en daarom kreeg men er een priester én een kerkhof.  Dat kerkhof besloeg uiteindelijk een heel groot perceel achter het oude hospitaal, zowat 5.300 vierkante meter groot.  In het midden van dat kerkhof stond er een laatgotische lijkkapel (pest- of strokapel).  Tot in 1805 werd er nog begraven op dat kerkhof.  In 1806 werd die voormalige lijkkapel omgevormd tot leslokaal.  Men gaf er les in ontleedkunde.  In 1856 moest de kapel verdwijnen omdat het in de weg stond voor de bouw van deze grote nieuwe ziekenzalen (die nu dienst doen als congrescentrum).



    28-07-2007, 13:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruisweg bij St-Janshospitaal (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de sokkel van de 14 statiën van de kruisweg zit telkens een grafplaat met daarop naast de persoonlijke gegevens ook symbolische ornamenten die refereren aan de persoon of aan de dood (een zandloper, een doodshoofd, een zeis, ...)
    Op het voetstuk van drie statiën is naar het schijnt het merkteken van Pierre-Corneille Trigalet te zien: PCT.  Die Pierre-Corneille had een steengroeve in Arquennes bij Nijvel en hij leverde dikwijls bouwmaterialen voor de Brugse binnenstad.  Op welke drie voetstukken dat merkteken te vinden is, dat is moeilijk te weten want de plantengroei ervoor belemmert bijna overal het zicht en vele lettertekens zijn door de erosie afgesleten.


    28-07-2007, 13:49 geschreven door Bruggeblog  
    27-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 200 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vierde foto in het rijtje.  We zien nog altijd dat "I love Brugge", maar waar in 's hemelsnaam in dat centrum van Brugge bevindt zich deze sticker?


    27-07-2007, 22:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruisweg bij St-Janshospitaal (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is statie nummer 8.  "Jesus Vertroost de Vrouwen die weenen".  Bovenaan zien we het bijbehorende bas-reliëf en eronder bevindt er zich een 'sepulture', een grafsteen van iemand die nauw verbonden was met het St.-Janshospitaal.


    27-07-2007, 22:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruisweg bij St-Janshospitaal (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voorbijgangers beseffen het nauwelijks, maar deze kruisweg bij het Sint-Janshospitaal is vrij uniek.  In de eerste plaats is deze kruisweg van gebeeldhouwd wit marmer vrij zeldzaam.  Elke statie is een monumentje in classicistische stijl.  Bovenaan (hier niet in beeld) zit telkens een bas-reliëf met de scène in een beeldnis.
    Daaronder zien we het nummer van de statie in Romeinse cijfers en de naam (in oude tekst) van het tafereel.  In de tweede plaats zit telkens in de sokkel een grafplaat met de weergave erop van de persoonlijke gegevens van de begravene.  Ondanks het feit dat deze kruisweg tijdens de jaren 1989 tot 1991 het laatst gerestaureerd werd zijn sommige grafplaten nauwelijks nog te lezen.
    Maar, hoe dan ook, deze vreemde combinatie van grafstenen en statiën van de kruisweg is hoogst uniek.  Wie ligt hier eigenlijk begraven, vraagt u zich af?  Het zijn voornamelijk hospitaalzusters, maar ook werknemers van het Oude Sint-Jan.


    27-07-2007, 22:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Webcam verdwenen !!!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat ik gisterenavond nog maar pas aankondigde is vandaag al bevestigd:  die ene en enige webcam die we in de binnenstad van Brugge hadden zendt vanaf vandaag niet meer uit vanwege geen centen meer.  Meer dan anderhalf miljoen bezoekers had deze webcamera sinds het begin van dit jaar alleen al, maar het mocht blijkbaar niet zijn.  Wat in andere steden en in vele badplaatsen langs de kust blijkbaar met sprekend gemak lukt, dat lukt hier in Brugge centrum niet: een webcam draaiend houden.  Het stadsbestuur wil niet met het volle bedrag voor financiering over de brug komen, en blijkbaar vindt de horeca van het centrum (in casu: de Markt) het ook niet nodig om er ook maar één enkele euro in te investeren.  Exit webcam Markt dus, tenzij er plots toch nog een of andere mecenas  komt opduiken.


    27-07-2007, 21:04 geschreven door Bruggeblog  
    26-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruisweg bij St-Janshospitaal (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 83 jaar geleden.  Het was het jaar 1924.  Een Franse journalist met de naam Albert Londres volgde de Tour de France.  Zijn vurige verslagen van toen verschenen eerst in de krant en werden later gebundeld in het ondertussen legendarisch geworden boekje met als titel "Dwangarbeiders van de weg".  Eén fragment daaruit wil ik u niet ontzeggen.  Het is het moment tijdens de pas derde etappe van die ronde waarop 2 Franse renners, de broers Henri en Francis Pélissier, resoluut van hun fiets stappen en niet meer verder willen.
    Henri Pélissier: "De Tour de France, u hebt geen idee!  Het is één grote lijdensweg.  Net zoiets als de kruisweg, maar die had niet meer dan 14 etappes, en de onze telt er 15.  We lijden van start tot finish.  ....."
    Daarna toont diezelfde Henri Pélissier van alles wat nu onder de noemer "doping" vallen zou, maar waar vroeger nog geen naam voor was, en iedereen behielp zichzelf om toch maar de ronde te kunnen uitrijden.
    Dat legendarische interview met de Pélissiers kunt u hier nalezen.


    26-07-2007, 23:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coast-to-Coast-Walk afgelopen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Johan Van Moorhem, de man achter de tweedehandszaak in boeken CD's en DVD's 'Den Elder' in de Langestraat, is terug thuis.  Na 42 dagen waarvan ongeveer 310 uur stappen en bijna evenveel uren klim- en daalwerk heeft deze Johan zijn droom verwezenlijkt: de 900 km wandelen dwars doorheen de Franse Pyreneeën vanaf de Atlantische Oceaan tot aan de Middellandse Zee.  Dit allemaal zonder doping.  Daar kunnen veel coureurs die deelnemen of beter gezegd: deelnamen aan deze aflevering van de Tour de France een punt aan zuigen.  Het grote verschil met die renners is dat Johan hier geen schatten aan verdient en als hij er iets aan verdient, dan stuurt hij het verdomd nog door naar het schoolproject the Swallow in Gambia.  Als dàt geen zuivere sportprestatie is! 
    Vanaf nu kunt u Johan Van Moorhem opnieuw zien op zijn vertrouwde plekje in Den Elder, gelukzalig nagenietend van zijn lange trektocht, en dat onder het toeziend oog van meesters als Bob Dylan en Louis Jordan.
    Johans belevenissen kunt u nalezen op zijn blog (mét schitterende foto's),  maar storten voor het project the Swallow als waardering voor dat project en voor Johans prachtprestatie kunt u nog altijd op het rekeningnummer 860-1003949-78 van Coast to coastwalk, Langestraat 84 te Brugge.


    26-07-2007, 22:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 200 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog maar eens een foto van dat plekje in Brugge waarvan de bewoners deze stad in hun hart dragen.  Herkent u de plek nu?


    26-07-2007, 21:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Webcam verdwijnt !!!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals sommigen onder u weten heeft de binnenstad van Brugge slechts één enkele webcam en die kijkt uit op onze Markt.  Die webcam is o.a. te zien via Weathercam, maar ook en vooral hier.  Deze webcam dreigt heel binnenkort te verdwijnen vanwege geen centen meer.
    Ik laat Rudy Boedts van Meteowest even aan het woord:
    "Met de webcamera op de markt van Brugge gaat alles goed.
    Alleen hebben we nu ook de beslissing van het Stadsbestuur van Brugge ontvangen via een schrijven. Zij hebben ons het volgende laten weten, en ik citeer:
    "gezien de vzw Hotels Regio Brugge niet gemotiveerd was om met ons mee te financieren, en wij zelf een ontoereikend budget hebben, is het ons momenteel helaas onmogelijk op uw vraag in te gaan".
    1. Gezien het stadsbestuur geen 3.000 euro ter beschikking heeft om de camera te behouden,
    2. Gezien de vorige partner, De Beurze, op de makt ook de financiering niet wil verder doen,
    3. gezien dat er ook geen andere partners te vinden zijn,
    hebben wij dan ook geen enkele reden om zelf verder in te staan voor het behouden van de camera.
    Eerstdaags wordt de camera dan ook uit gebruik genomen dus geen beelden meer op het internet en ook niet meer via de TV-zenders die deze ook overnemen. Dus de 3.500 tot 5.000 bezoekers pe dag van de camera op het internet zullen geen beelden meer te zien krijgen.
    Ik denk dat we van onze kant voldoende hebben ondernomen om het project tot een goed einde te brengen.
    Dus voor ons is er geen alternatief meer, de camera wordt weggenomen, wat niet weg neemt dat er na een nieuw akkoord met één of meerdere partners, er alsnog een nieuwe camera kan geplaatst worden."
    Besluit:: met de webcamera op de Markt van Brugge gaat het helemaal niet goed .



    26-07-2007, 20:58 geschreven door Bruggeblog  
    25-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 200 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wegens omstandigheden kan ik u vandaag niks anders tonen dan het tweede deel van de fotovraag.  En aangezien het quizvraag 200 betreft toon ik u bij deze tweede foto met opzet slechts een klein stukje de omgeving van deze sticker.  Het mag ook eens extra moeilijk zijn, hé!  Dat het gaat om een sticker, dat zult u ondertussen wel begrepen hebben, maar de vraag luidt:  waar precies in Brugge hangt uitgerekend deze sticker?


    25-07-2007, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    24-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonne Chieremolen (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit getuigt niet alleen van vandalisme maar bovendien van weinig originaliteit.  Vele jaren geleden, toen die bruine borden met witte tekeningen en daaronder tekst plots langs de grote wegen verschenen met daarop de aanduiding van de toeristische streek die men aan het naderen was; welnu, toen kwam er iemand plots op het idee om op dergelijke borden in onze streek met daarop enkel en alleen het woord "Kust" er nog een tweede kort woordje bij te lappen.
    Dit is er een flauw afkooksel van


    24-07-2007, 22:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonne Chieremolen (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge heeft sinds kort een nieuwe graffittibus.  Laat hier a.u.b. geen misverstand over bestaan.  Dat busje bevat materiaal en personeel om storende graffitti en tags van huizen en openbare gebouwen te verwijderen, niet om ze aan te brengen.  Maar blijkbaar is dat busje de laatste dagen nog niet tot bovenop de molenwal van de Bonne Chiere geraakt.


    24-07-2007, 22:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonne Chieremolen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn bijna halfweg de vakantie en - mede dankzij het kwakkelweer misschien - duiken nu alweer her en der graffitti en tags op.  De jeugd begint zich blijkbaar te vervelen.  Dit is momenteel te zien aan de Bonne Chieremolen.


    24-07-2007, 22:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse Tripeldagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 12.000 gratis bezoekers, dat moet je verdienen!  Jaar na jaar lapt de organisatie van de Brugse Tripeldagen het hem toch maar weer.  Onder de noemer "Vlaanderen zingt" slagen zij erin om misschien niet heel Vlaanderen maar dan toch een flink deel van Brugge op een zomerse avond in juli naar de Markt te lokken om daar met zijn allen luidkeels te gaan meebrullen met hits van vroeger en nu. Sommige bronnen gewagen zelfs van 17.000 bezoekers.  En om de kelen van al die duizenden zanglustigen optimaal te houden stonden er afgelopen zaterdagavond rondom de Markt verschillende (weliswaar niet gratis) drankstands.
    Zelf was ik er dit jaar niet bij (ik vreesde dat ik met mijn sonoor en diepbasserig keelgeluid iedereen de Markt zou afjagen en dat wou ik de organisatoren echt niet aandoen), maar Flater, die was er wèl.  Dankzij hem krijgen we deze kleine impressie van een moment waarop de ambiance blijkbaar nog moest losbarsten.


    24-07-2007, 21:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische vlag halfstok
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Koortsachtig luisterde en keek ik vandaag alle nieuwsberichten van alle mogelijke media na.  Had ik soms een belangwekkend bericht niet gehoord?  Aanleiding tot deze paniek mijnentwege was het aanschouwen van onze Belgische driekleur, halfstok hangend voor de West-Vlaamse directie van de Regie der Gebouwen in de Oude Gentweg.  Een nationale vlag die halfstok hangt, dat betekent dat er een belangrijk iemand (iemand van het koningshuis?) gestorven is en dat het hele land in de rouw is.  Slecht dankzij navraag bij de buren, bij familie en bij kennissen kwam ik tot het besef dat er dezer dagen in ons land niks ernstigs gebeurd is.  Ons aller Fabiola leeft godzijdank nog, onze koning ook, en die dartelt binnenkort weer als een jong veulen doorheen zijn paleis, en ook ons aller Leterme is naar het schijnt op de goeie weg.
    Maar wat betekent dan deze halfstokke vlag?  Zou het misschien kunnen zijn zoals in de scheepvaart, waarbij zoiets aanduiden wil dat men vanaf nu hier op halve kracht werkt?


    24-07-2007, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 200
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Stefaan Cloetens mag zeggen dat het dankzij hem is dat we vandaag, 24 juli 2007, al toe zijn aan de quizvraag met het magische nummer 200.  En om die quizvraag 200 heel speciaal te maken hebben 'wij' daarom ook iets heel leuks uit Brugge voor u uitgezocht, namelijk dit.
    Waar in 't centrum van onze stad is dit en alleen dit te zien?


    24-07-2007, 21:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 199
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Stef(aan) Cloetens heeft gelijk!  Het is een der lantaarnpalen in het Minnewaterpark die, samen met al zijn vriendjes lantaarnpalen her en der over het park verspreid, naar aanleiding van het Cactusfestival versierd werd.  Achteraf werd alle versiering weer verwijderd ... behalve bij dit ietwat door het gebladerte verscholen exemplaar.



    24-07-2007, 20:51 geschreven door Bruggeblog  
    23-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 199
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jawel, het is bijna zover!  Straks zijn we aan het feestelijke nummer 200 toe.  Maar daarvoor moet u eerst nog deze fotovraag oplossen, natuurlijk.  Waar in hartje Brugge is dit te zien?


    23-07-2007, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.orde van de kiekewiet (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onder het goedkeurend oog van de ouders wordt heel geconcentreerd gespeeld.  Er staan namelijk punten (en eventueel een prijs) op het spel.


    23-07-2007, 21:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.orde van de kiekewiet (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Die oude volksspelen lokten groot en klein, oud of jong, maar het was vrij verrassend vooral de jeugd die men gisteren op het binnenplein van de Vismarkt aantrof.  Het blijkt dus dat onze jeugd toch niet alleen geïnteresseerd is in hun eigen allermodernste spelconsole, maar dat ze daarnaast helemaal niet de neus ophalen voor onze traditionele (zeg maar: "ouderwetse") volksspelen.


    23-07-2007, 20:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.orde van de kiekewiet (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals we aflezen kunnen van deze affiche kon gisteren groot of klein deelnemen aan oude volksspelen die uitgestald stonden op het binnenplein van de Vismarkt.  Mocht u het doodjammer vinden dat u er niet bij was omdat u het niet wist: volgende maand krijgt iedereen nog welgeteld een kans om dit mee te maken, namelijk op zondag 19 augustus.
    De organiserende vereniging kan dit evenement realiseren dankzij o.a. de financiële inbreng van de Brugse zomercheques.


    23-07-2007, 20:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.orde van de kiekewiet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze reus stond gisteren te schuilen onder het hoogste gedeelte van de vishal op de Vismarkt.  Hij stond er naar aanleiding van een buurtfeest, ingericht door de plaatselijke culturele vereniging met de wel heel speciale naam "de orde van de kiekewiet".


    23-07-2007, 20:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Henri-Victor Wolvens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De gedenkplaat die hangt aan het huis in de Moerstraat, de plek die gezocht moest worden voor quizvraag 198..


    23-07-2007, 20:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 198 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de tweede keer op rij wint Martine Verhaeghe de quizvraag hier op Bruggeblog!  Ik vermoed dat ik met die twee quizvragen blijkbaar enkele plaatsen uitgekozen heb die ze goed kent omwille van haar bijzondere interesse voor bloemen en planten en voor de kunst.
    In dit huis bijvoorbeeld heeft de kunstschilder Henri-Victor Wolvens meer dan 45 jaar gewoond en het huis is ook mooi bebloemd.  En dat wist Martine blijkbaar allemaal!
    O ja, dit huis staat dus in de Moerstraat.
    Niet dat ik het Martine niet gun, maar straks met de nieuwe fotovraag zal ik uit een ander vaatje moeten tappen of ze maakt een hattrick.


    23-07-2007, 20:13 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sylbart
    blog.seniorennet.be/sylbart
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!