Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    17-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (17)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Men heeft foto's en foto's.  Bij een sportief massa-evenement (zoals de kwarttriatlon van Brugge) verschijnen er her en der honderden foto's van onze sportieve medemens.  www.toppix.be heeft er sinds deze avond zo'n kleine duizend op zijn website staan.  't Zijn bewust allemaal stereotiepe foto's die we daar aantreffen omdat het de bedoeling van de mensen van toppix niet is om de eerste prijs van World Press Photo binnen te halen maar simpelweg om zo veel mogelijk deelnemers op een min of meer geslaagd fotootje te vereeuwigen.  De mens is van nature ijdel; de sportende mens is dat heel zeker.  Zien zij zichzelf in een voor henzelf bevredigende sportieve pose dan willen zij daar gerust een afdruk van en van dan af is het natuurlijk kassa kassa bij die mensen achter dat toppixgedoe.
    Ik ga hier helemaal niet beweren dat mijn foto's een nominatie voor World Press Photo moeten halen, zeker niet, maar ik voel me toch veel beter in mijn vel met het fotograferen van uitgerekend die dingen die er bij zo'n sportevenement écht te zien zijn en die veel meer tonen wat er gebeurde dan al die honderden andere foto's op een hoopje.  Dat ik daar niet rijk van word kan me niet schelen.  Mijn rijkdom is van een andere orde (hoop ik toch).   Dit is trouwens nog eens Joke Coysmans.  Voor alle duidelijkheid: het is niet die man met de sigaret.


    17-06-2007, 22:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (16)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Klein maar dapper!  Net zoals Marino Vanhoenacker bij de heren de verwachtingen inloste maakte ook deze Joke Coysmans bij de categorie dames haar favorietenrol meer dan waar.  Hier zien we haar de wisselzone fietsen/lopen als eerste vrouw uit sprinten, op naar de afsluitende 10 km lopen en op naar een nieuwe mooie overwinning voor haar.


    17-06-2007, 21:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 185
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Elke avond omtrent deze tijd verwacht u van mij een nieuwe quizvraag of toch tenminste een nieuw bijkomend element van de lopende quizvraag.  Gisterenavond heb ik dat verzuimd omdat ik nog volop bezig was met de kwarttriatlon.  Maar vandaag ben ik er weer met mijn vraag als altijd: waar in het centrum van Brugge kunt u dit zien?


    17-06-2007, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (15)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie mijn voorstel voor een nieuw verkeersbord meteen begrepen heeft, dat is deze triatleet.  Maar hij wil het tè goed doen en daarom overdrijft hij en gooit het ding in de lucht
    (... om hem daar even verderop aan de haak te hangen, natuurlijk, want het heeft op dat ogenblik zijn diensten meer dan bewezen maar vanaf nu moet het baasje helaas alleen al lopend verder).


    17-06-2007, 21:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (14)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De wisselzones bij triatlon (en trouwens ook bij duatlon) mogen op straffe van een straftijd door de deelnemers nooit al fietsend afgelegd worden.  Men moet met de fiets aan de hand de zone in- of uitlopen.  Aangezien België voor elke mogelijke en onmogelijke situatie wel een verkeersbord voorzien heeft, maar uitgerekend niet voor deze situatie, stel ik dit bord voor.


    17-06-2007, 20:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (13)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Stad Brugge zorgde voor de nodige stoelen en tafeltjes.  Die nodigden deze keer niet erg uit om er gebruik van te maken.


    17-06-2007, 20:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Randanimatie op een plek waar kinderen aanwezig zijn, dat smeekt meestal om het uitdelen van balonnen of om het schminken van de kleinsten hun gezichtjes.  Enkele dames van de Hogeschool van West-Vlaanderen zorgden daarvoor.


    17-06-2007, 20:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op een ander podium tussen de twee molens in stonden 'The Soulutions" gisteren in de vooravond proef te draaien.  Tanja Dexters was er op dat ogenblik blijkbaar nog niet bij.  Tanja wie?


    17-06-2007, 20:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Randanimatie noemt men zoiets.  Bij een groot evenement probeert men het publiek met nog iets anders dan het hoofdevenement te entertainen.  Op een podium tussen de twee molens in zorgde dit achtjarig plaatselijk en jong talent (links achter de drum) samen met een vriendje (met de gitaar) en nog enkele ouderen (buiten beeld) voor de nodige muzikale sfeer tijdens en tussen de buien in. 


    17-06-2007, 20:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Naar jaarlijkse gewoonte was de hoofdsponsor "Santa Maria", dat is een fabrikant van specerijen en dergelijke meer.  Eveneens naar jaarlijkse gewoonte stond bovenaan de finishlijn een beeldje van de enige échte en ware "Santa Maria"  naarstig te bidden voor goeie weersomstandigheden voor alle deelnemers én eveneens voor een behouden aankomst voor iedereen.   Die goeie weersomstandigheden zijn jammer genoeg deze keer niet gelukt maar de behouden aankomst voor iedereen, dat lukte min of meer wel.  Niemand verdronk in de Langerei, niemand maakte met zijn of haar fiets een doodsmak op het Brugse tarmac en ook niemand stortte tijdens het afsluitende loopfestijn compleet in.  Wel vielen er natuurlijk de onvermijdelijke opgaven te noteren van personen die zich een klein beetje vergallopeerd hadden of die door materiaalpech aan de fiets noodgedwongen niet meer verder konden.


    17-06-2007, 20:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond krijgt u een nieuwe lading sfeerfoto's van de 4de kwarttriatlon van Brugge die onder moeilijke weersomstandigheden plaatsvond.  De grootste trekpleister voor het publiek was uiteraard het stukje vesten ter hoogte van de Verloren Hoek.  Daar was de wisselzone fietsen/lopen.  Daar kon men alle deelnemende atleten tot twee keer toe al lopend zien passeren en daar kon men ook iedereen zien finishen.


    17-06-2007, 20:06 geschreven door Bruggeblog  
    16-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de laatste voor vandaag.  Morgen krijgt u nog meer van dat moois.
    Eddy (nummer 491) weet het heel zeker: met de vingers in de neus haalt hij de eindmeet.
    De toeschouwster op de voorgrond kan dit uit solidariteit niet anders dan beamen.


    16-06-2007, 23:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag gezien op de Coupurebrug: een stoere machoman die zijn weelderig haar op borst en kruin laat zien, geklemd tussen twee dappere dames in.


    16-06-2007, 23:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Als kind hield Dirk met buiknummer 898 er altijd van om te staan dansen in de plassen en kijk, zelfs op volwassen leeftijd kan hij het nog altijd niet laten. 


    16-06-2007, 23:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Sporten en sporten is twee.  Triatlon combineert er zelfs drie.  Deze man op de voorgrond vond zijn eigen  sportieve inspanning het vermelden op Bruggeblog meer dan waard.  Je ziet 'm zo denken: je moet half gek zijn om je te pletter te zwemmen, fietsen en daarna te lopen terwijl sportvissen je op een veel eenvoudigere manier in opperste zaligheid brengen kan.  Niks weegt volgens hem op tegen het geluk van het plots vangen van een kanjer van een vis. 


    16-06-2007, 23:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Het was me vandaag het weertje wel!  Op de fiets werden alle triatleten getracteerd op forse regenbuien met daar bovenop nog een felle wind.  Onder die omstandigheden was het aartsmoeilijk om te blijven glimlachen.  Dit was te zien aan de wisselzone fietsen/lopen ter hoogte van de Vesten op het einde van de Carmersstraat. 


    16-06-2007, 23:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is Peter Daenens.  Hij deed vandaag mee aan het afsluitende loopgedeelte van de aflossingstriatlon.  Peter is wat velen een vergane glorie zouden noemen.  Buiten Brugge kennen alleen de diehards van de atletiek de man nog.  In de beginjaren '80 was Peter nochtans een beloftevolle steepleloper.  Belgisch kampioen en recordhouder was hij in die periode.  Men beschouwde Bruggeling Peter Daenens in die dagen als een beloftevolle kerel.  Maar hij brak helaas nooit ten volle door.  Kwatongen (waaronder een zekere sportjournalist Ivan Sonck) beweren dat het veelvuldig deelnemen van Peter aan stratenlopen die in die periode plots lucratief begonnen te worden  de oorzaak waren van het stagneren en later wegdeemsteren van diezelfde Peter.  Wat er ook van zij, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.  Peter Daenens kan blijkbaar na al die jaren nog altijd het hardlopen niet laten.


    16-06-2007, 23:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de Kwarttriatlon Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voila, vanaf nu krijgt u een lading foto's die het triatlongebeuren in Brugge in beeld brengt.  Verwacht alstjeblieft niks van in het water, want dat levert alleen maar flauwe foto's op: badmutsen met daaronder nauwelijks te onderscheiden kopjes en voor de rest niks anders dan goor water.  Verwacht ook weinig foto's van de triatlontoppers.  Van de uiteindelijke winnaar bij de mannen heb ik er welgeteld één, namelijk deze.  Dit is Marino Vanhoenacker aan het einde van het fietsparcours ter hoogte van de Verloren Hoek.  Op dat ogenblik had deze super Marino al een ruime voorsprong op zijn eerste achtervolgers.  Die voorsprong zou hij tijdens het afsluitende 10 km loopparcours nooit meer afstaan.  Het hoeft geen twijfel dat we van deze Bruggeling in het najaar van 2007 in dé Ironman van alle Ironmans (namelijk die van Hawaii) een schitterend resultaat mogen verwachten.  Tenminste als er in de tussenliggende maanden geen pech roet in Marino's eten gooit.


    16-06-2007, 22:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 184 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze quizvraag een beetje gemanipuleerd heb.  Ik wist dat Carlos Dejaegher hier heel dicht bij woont.  Het was eens testen of hij Bruggeblog nog leest.  En jawel hoor.  De uitroeptekens achter zijn antwoord "Garenmarkt nr. 12" dulden geen tegenspraak.  De plaats die we zochten was inderdaad daar langs de Garenmarkt.   Toch heeft gelijk wie anders anderhalve dag de tijd gekregen om Carlos nog voor te zijn, maar dat is niet gebeurd.
    Wat we zien in deze nis is een beeldje van een échte zwarte madonna met een dito zwart Jezusje.  Het beeldje zelf staat daar nog niet zo heel lang en het meet  56 op 42 cm.  Ik heb het niet persoonlijk gemeten, neen, die cijfergegevens heb ik gehaald van de site www.huizenonderzoekbrugge.be .  Als zij liegen, dan lieg ik ook.
    Vanavond lever ik nog geen nieuwe quizvraag af.  Ik ben nog te veel bezig met de verwerking van de foto's van de 4de kwarttriatlon van Brugge die nog maar pas afgelopen is.  Daarvan kunt u straks al enkele momentopnamen hier op Bruggeblog zien, maar het overgrote deel zal voor morgen zijn.  Ik beloof u dat het weer heel speciale foto's zullen zijn: anders dan anders.


    16-06-2007, 21:44 geschreven door Bruggeblog  
    15-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 184 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog maar eens proberen.  Waar in het centrum van Brugge zien we dit?


    15-06-2007, 20:57 geschreven door Bruggeblog  
    14-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.braakliggend terrein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geniet ervan nu u het nog kunt, van dit uitzicht.  Mocht u denken dat Brugge met opzet aan het station een braakliggend en omheind terrein vrijlaat aan de wilde natuur opdat iedereen die hier passeert ervan zou kunnen genieten, dan vergist u zich.  Binnen afzienbare tijd wordt hier een warenhuis neergepoot.   Zoals ik het dus al schreef: geniet ervan nu u het nog kunt.


    14-06-2007, 21:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 184
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De teller loopt voortdurend op.  We zijn al aan quizvraag 184 toe.  Het procédé is simpel.  Ik toon een foto en u antwoordt om het eerst waar de plek in het centrum van Brugge is waar ik de foto nam.  Heeft u na 1 dag nog altijd de plaats niet gevonden, dan toon ik een tweede foto die de plek als iets duidelijker toont, enz, enz, dit tot er uiteindelijk iemand de oplossing gevonden heeft.  Soms kan het heel snel gaan, maar soms doet u er dagen over.


    14-06-2007, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.klaprozen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "In Bruges field the poppies grow
    Between the bikes, row on row
    That mark our station square; and in the sky
    The cranes, still bravely swinging, fly
    Scarcely heard amid the trains below..."


    14-06-2007, 21:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reclamepaneel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu ik toch met reclame voor Leonidas begonnen ben (eigenlijk was het die Indische dame van daarstraks die ermee begon): er kan altijd nog een reclameberichtje bij.  Niet omdat ik er eurocenten voor krijg, neen gewoon omdat het zo'n prachtig kader is waarin deze reclame zich zet, namelijk Brugge zelf.  En ook de inhoud is niet mis: het is datzelfde levende Brugge.  Dat heb je nu eenmaal met transparante dingen.  Toen ik dit fotografeerde had ik mijn bril niet op en dacht: "Tiens, Knack hergebruikt zijn panelen van verleden jaar.  Toen hadden ze ook al zo'n coverstory over onze stad gemaakt, en er ook op die manier reclame voor gemaakt".  Maar wat blijkt bij thuiskomst?  Er staat bovenaan niet 2006 maar 20/06 en da's natuurlijk een wereld van verschil.


    14-06-2007, 20:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onweersbui
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat er gebeuren kan als er (voor toeristen toch) onverwachts een onweersbui boven Brugge hangt.  Die zijn daar dan compleet niet op voorzien.  Bemerk deze dame haar vreemde regenkapje, het lijkt verdacht goed op zo'n plastic zakje van Leonidas.  Maar waar zijn dan die chocolaatjes of pralines?  Opgegeten?  Onder haar kleed verstopt?


    14-06-2007, 20:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verkeersbord C3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vlak naast de Minnewaterbrug, waar men trapjes af moet om in het Minnewaterpark te geraken, treft men dezer dagen een aardig verfraaid verkeersbord C3 aan.  Eén ding moet u toegeven: het bord oogt op deze manier veel minder saai. 


    14-06-2007, 18:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 183 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bart Cloetens wist waar we voor quizvraag 183 zoeken moesten: daar namelijk waar ik onlangs dat 'omegaprofieleke' getoond heb in het Oud St.-Jan.  Zo ziet u weer maar eens dat ik af en toe met mijn andere berichten hints geef die u leiden kunnen tot de oplossing.  Het bord dat u zag was natuurlijk een verbodsbord C3 wat betekent: verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder.  Dat dit bord beplakt en beschreven is, is in Brugge zeker geen unicum.


    14-06-2007, 18:30 geschreven door Bruggeblog  
    13-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hof van Watervliet (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo komt men dankzij dat 'geschiedeniskastje' te weten dat het logo dat men gebruikt om het Hof van Watervliet aan te duiden komt van het wapenschild van de familie De Baenst die vanaf 1450 tot 1541 het Hof van Sint-Joris (dit latere Hof van Watervliet) bewoonde.  Dat wapenschild heeft men nog teruggevonden (o.a. in een hoek van een muur) en het stelt een hand voor die een stralenbundel grijpt.
    Grijpen, vangen of kaatsen is "catch" en dat gebeurt met een (h)and, vandaar "Cadsant", de wapenspreuk van de familie De Baenst.


    13-06-2007, 22:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hof van Watervliet (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In die moderne vleugel van het Hof van Watervliet staat sinds dit jaar een soort van 'geschiedeniskast': een glazen kast waarin van alles op een moderne manier voorgesteld wordt in verband met deze plek in het hartje van Brugge.  Leest u alles wat er te lezen valt, kijkt u naar alles wat er te zien is en doet u met deze kast alles wat er te doen is (een beetje aan de knopjes prutsen), dan zult u hier toch makkelijk een kwartiertje zoet zijn en gedurende dat kwartiertje heel wat opsteken over wat we nu het 'Hof van Watervliet' noemen.


    13-06-2007, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hof van Watervliet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan eens naar het Hof van Watervliet, gelegen langs de Oude Burg.  Het gebouw is eigendom van de Christelijke Mutualiteit maar om het even wie kan hier terecht voor voordrachten, kookdemonstraties, enzovoorts.  Het gebouw zoals we het nu kennen kwam er na grondige restauraties in de jaren 1982-1983.  Recent verwierf men er een aanpalend gebouw in de Nieuwstraat bij, brak het af en zette er een volledig nieuwe vleugel op.  Dat gebeurde allemaal in 2006-2007.


    13-06-2007, 21:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paalklimmen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is er eentje van Flater, de foto bedoel ik.   Brugge, en in het bijzonder het noordoostelijke gedeelte van de binnenstad telt veel van dergelijke muren waarachter meestal grote lappen grond schuil gaan.  Dit was te zien ter hoogte van de molens en als ik me niet vergis probeert dit koppel toeristen via een stukje lantaarnpaal klimmen toch nog een glimp van de tuin van het Guido Gezellemuseum te zien die zich achter deze muur verbergt.


    13-06-2007, 21:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 183 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog maar eens diezelfde plek in Brugge.  Herkent u hem nu?


    13-06-2007, 21:30 geschreven door Bruggeblog  
    12-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waterpomp Oude Gentweg (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze als enige overblijvende pomp in de Oude Gentweg staat op ongeveer 1 meter van de hoek met de Jacobijnessenstraat.  Oorspronkelijk stond ze aan de overkant.  Zeker al in 1913 was ze verplaatst naar de huidige standplaats.  Naar aanleiding van een tyfusinfectie werd de bronput van deze pomp, samen met vele andere bronputten binnen Brugge, gecontroleerd.  De bronput werd bepleisterd en de grond eromheen werd uitgegraven en vervangen door zand.  In 1939 werd het water van de put ontleed en ondrinkbaar bevonden.  Het was erg troebel en grijsachtig geel.


    12-06-2007, 22:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waterpomp Oude Gentweg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tegenwoordig beschikt iedereen doorheen heel het huis over aanvoer van drinkbaar leidingwater dat gebruikt wordt voor de meest uiteenlopende dingen.  Om er ons mee te wassen bijvoorbeeld, of om er koffie mee te zetten, of om er het toilet mee door te spoelen, enz ....  Dat vinden we allemaal heel normaal.  Toch is het nog zo gek lang niet geleden dat mensen in Brugge al die zaken niet konden doen zonder het huis te verlaten voor de dagelijkse zoektocht naar al dan niet drinkbaar water.  Dat was zeker in de 19de eeuw en zelfs in het begin van de 20ste eeuw nog het geval.  Zo komt het dat er tot in 1960 in de Oude Gentweg nog drie waterpompen aanwezig waren.   Twee ervan werden in dat jaar 1960 definitief weggehaald.  De derde staat er nu nog altijd en hij werd onlangs zelfs nog herschilderd.   Hij staat er louter nog als herinnering aan die tijd van vroeger.


    12-06-2007, 21:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 183 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zoeken zoals altijd een plaats in het centrum van Brugge.  De eerste die juist antwoordt mag zeker zijn dat hij of zij niet met oogkleppen op doorheen onze stad loopt.  In feite zijn het alleen maar de paarden die de koetsen voorttrekken die oogkleppen op hebben, maar in werkelijkheid mag u het grootste deel van de toeristen in de categorie van oogklepbezitter onderbrengen.  U moet weten: ik amuseer me dagelijks rot door hen te observeren.  Het is altijd grappig om te zien hoe zij als een tamme kudde achter hun gids en camera aandraven en op die manier zelden zien wat er te zien valt.  Dit bord bijvoorbeeld, een toonbeeld van 21ste eeuwe artisticiteit.
    Wel, waar is 't?


    12-06-2007, 21:30 geschreven door Bruggeblog  
    11-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bebloemd begijnhof (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De sacramentsommegang van gisteren viel jammer genoeg samen met de federale verkiezingen.  De nonnetjes haastten zich gisterenmorgen in alle vroegte snel snel naar het stembushokje in de Academie in de Arsenaalstraat om daar hun kiesplicht te vervullen om daarna snel snel aanwezig te zijn bij hun al even verplichte sacramentsommegang.


    11-06-2007, 22:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bebloemd begijnhof (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bloemstukjes aan iedere poortingang in het begijnhof.  Hier had men blijkbaar iets te vieren.  Sacramentsdag!


    11-06-2007, 22:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bebloemd begijnhof (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterenmorgen was er in het begijnhof van Brugge de jaarlijkse processie op sacramentsdag.  Ter ere daarvan wordt rondomrond de binnentuin alles prachtig bebloemd.  De processie zelf was ik vergeten (die duivelse verkiezingen ook hé!) maar ook één dag na de feiten kan ik gelukkig nog (na-)genieten van een prachtig bebloemde begijnhof.


    11-06-2007, 22:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bebloemd begijnhof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij het lezen of horen van het woord minnehof spookt er mij van alles door het hoofd.  Ik denk dan bijvoorbeeld aan hartstochtelijke minnelust in een idyllisch binnenhof.  Of aan minzaam minnekozen en aan iemand hoffelijk het hof maken.  Niks daarvan hier in het Brugse begijnhof.  Minnehof staat louter en alleen voor verstilling, contemplatie.  Oei, oei,  .. da's echt niet min.


    11-06-2007, 22:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mist mist mist
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ons landje maakt de laatste tijd opnieuw zijn reputatie waar als een landje van mist en regen.  Ik zal hier niet gaan beweren dat het veel regent en ook niet dat de mist zo fel is, maar al wie makkelijk last heeft van reuma (waaronder mijn vrouw) zal het u onomwonden kunnen vertellen:  zij hebben ondertussen alweer enkele pijnlijke weken achter de rug en - afgaande op de weersvoorspellingen - is er blijkbaar nog niet veel hoop op beterschap.


    11-06-2007, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 183
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voilà, nog maar eens een plekje in Brugge, speciaal voor u uitgekozen.  Waar kunnen we dit zien?


    11-06-2007, 21:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Retsin's Lucifernum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twijnstraat 6 tot 8  (het poortgebouw links en dat ernaast dat zich bevindt op de hoek met de Kelkstraat zijn beschermde gebouwen.  Het is namelijk een herenhuis met een oude kern (kelder en dakgebinte) uit de 17de eeuw) én met een interessant interieur.  Twijnstraat 6 was dus het onderwerp van de vorige fotovraag.


    11-06-2007, 20:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 182 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze keer mag ik een nieuwe naam bijschrijven in het boek van Bruggekenners hier op Bruggeblog.  Die naam is Geert Cleppe.  Geert wist gisterenavond al heel snel te vertellen dat op de vorige twee foto's een poortgebouw in de Twijnstraat stond.  Het is het huis Twijnstraat 6 en achter deze poort gaat normaal gezien het atelier schuil van de kunstschilder Gilbert Retsin.  Ernaast, op nummer 8, kunt u op een zaterdag eens binnenwippen in het Retsin's Lucifernum, een der meest bizarre zaken in het Brugse uitgaansmilieu, uitgebaat door Gilberts broer Willy Retsin.  Tenminste als dat Lucifernum nog bestaat, want zo goed ben ik niet op de hoogte.  Afgaande hierop zou het te koop staan.


    11-06-2007, 20:47 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    bizar
    blog.seniorennet.be/bizar
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!