Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    03-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de man waarom we nu, na zoveel eeuwen, nog altijd een Heilig Bloedprocessie houden: Diederik van den Elzas.  Allez, het is hem natuurlijk niet in het echt want Diederik van den Elzas is allang dood en begraven, maar dit is een stand-in van hem, Manuel Deudon (46 j), die de rol van de graaf die het Heilig Bloed naar Brugge bracht al voor het negende jaar op rij met passende waardigheid vertolkte.  Aan zijn linkerzijde herkennen we zijn gemalin Sybille van Anjou en aan zijn rechterzijde de abt Leonius die hem zogezegd bij zijn Blijde Intrede in Brugge vergezelden.


    03-05-2008, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 181
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Omdat Roland Rotsaert de vorige quizvraag perfect opgelost heeft is er hier een nieuwe.  Waar in het centrum van Brugge is dit te zien?


    03-05-2008, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en de processie van de natte tuba's.


    03-05-2008, 10:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen de processie van de natte baretten ...


    03-05-2008, 10:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Acht Jappen-op-een-rij.  Eigenaardig genoeg hebben twee ervan géén camera bij de hand.  Wedden dat zij tweeën doorheen hun spleetoogjes het meest van alle acht van de Heilig Bloedprocessie gezien hebben?


    03-05-2008, 10:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Was dit nu om te lachen of om bij te geeuwen?


    03-05-2008, 10:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het wisselvallige weer zorgde blijkbaar bij het processieheir voor 'snotvallingen'.  Deze figurant haalde ostentatief zijn 21ste eeuwse zakdoek boven om zijn neus te snuiten.  Historische anomalieën als deze worden tegenwoordig in een stoet als deze Heilig Bloedprocessie gedoogd.  Twintig, dertig jaar geleden zou men daar schande van gesproken hebben.  Figuranten met brillen op, vrouwen als gildeleden, zwarte muzikanten, vendelzwaaisters bij Aglaja, ... het zou vroeger stuk voor stuk een smet geweest zijn op 'Brugges schoonste dag'.


    03-05-2008, 10:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgaande op deze en de voorgaande foto zou men kunnen denken dat de Heilig Bloedprocessie één lange begrafenisstoet was.  Want het enthousiasme straalde er bij sommigen niet bepaald vanaf, en da's nog zacht uitgedrukt.  De regenbui(-en) die de deelnemers op hun nek kregen zullen daar deels de oorzaak van geweest zijn, maar bij deze jeugdige vrouwelijke (!) figuranten speelde natuurlijk ook de trac, de plankenkoorts, een grote rol.  En bij iemand met plankenkoorts (in dit geval: stratenkoorts) gaan de gezichtsspieren verstijven terwijl de blik op oneindig (∞) gezet wordt.


    03-05-2008, 10:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hahaha!  Sommigen onder u dachten, vreesden al dat ik niks van de Heilig Bloedprocessie zou tonen.  Mis, mis, totaal verkeerd gedacht.  Ook dat onderdeel van Brugges schoonste dag, 1 mei 2008, heb ik ter plekke meegemaakt er fragmenten ervan wil ik u niet ontzeggen.
    Terwijl - veilig afgesloten van de buitenwereld - de socialisten hun hoogdag van het jaar aan het vieren waren in de driehoek Vismarkt-Astridpark-Langestraat (met veel gevoel voor overdrijving hoorde ik een jongeman dit bestempelen als 'de Bronx van Brugge'), vierden de katholieken hun hoogfeest in de 'betere wijken van Brugge'.  De Heilig Bloedprocessie dus, en iedereen is er opnieuw een jaartje ouder op geworden.  Deze eerwaarde heren van de confrerie van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Potterie zijn er het sprekende bewijs van.  Jaar na jaar verloopt het wandelen doorheen de Brugse straten voor sommigen onder hen steeds moeizamer.


    03-05-2008, 10:15 geschreven door Bruggeblog  
    01-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier is hij dan: de 1 mei optocht van vanmorgen.  Net zoals de Heilig Bloedprocessie deze namiddag had men meer last van het weer dan van wat anders.  Op gezette tijden was er dus een fikse bui die men van hierboven kwistig liet nederdalen.  Voor een keer in Brugges historie kan men niet vertellen dat de 'sossen' of de 'kaloten' weer maar eens 'chance' hebben gehad met het weer.  Neen, want aangezien alles op dezelfde dag plaatsvond daalde de regen (en bij momenten zelfs de hagel!) neer op iedereen, blank of zwart, rood of geel.
    Let op als u doorklikt: dit zijn filmpjes.
    1.  de start van de 1 mei optocht
    2.  de rode valken
    3.  de plaatselijke kopstukken van de SP-A
    4.  stil protest
    5.  de fanfare
    6.  de SP-A achterban
    7.  de bezemwagen


    01-05-2008, 21:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wachtend op de doortocht van de 1 mei optocht in de Langestraat ruikt deze dame aan haar roos.  Officieel zou de optocht van start gaan om kwart voor elf, maar het werd uiteindelijk een Brugs uurtje.  Pas om elf uur zette de karavaan zich in beweging.


    01-05-2008, 20:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Meestal is het omgekeerd, maar voor een keer moest de Lijn wijken voor de willetjes van de Stad Brugge.  Daarom: geen bussen vandaag in heel wat straten, waaronder deze Langestraat.


    01-05-2008, 20:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugges mooiste dag 2008
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en die dag zal ongetwijfeld vandaag, 1 mei, geweest zijn.  Heel uitzonderlijk viel die dag, die normaal gezien de dag van de socialisten is, compleet samen met het hoogfeest van de Brugse katholieken: rerum novarum, Onze Lieve Heer Hemelvaart en de daarbij behorende Heilig Bloedprocessie.  Als ultieme favoriet van Guareschi's Don Camilloboeken (en de sublieme verfilmingen ervan met Fernandel in de hoofdrol) hoopte ik stiekem dat de 1-mei optocht en de Heilig Bloedprocessie elkaar ergens onderweg tegen zouden komen en dat de hoofdrolspelers, namelijk burgemeester Don Munarde en zijn opponent Renato Landoute openlijk in de Brugse straten het gevecht zouden aangaan, maar niks is minder waar gebleken.  Helaas!  Vooraf waren er namelijk precieze afspraken gemaakt opdat de twee partijen elkaar nooit zou tegenkomen en kwatongen beweren dat het vooral Don Munarde geweest is die daarvoor gezorgd heeft.


    01-05-2008, 20:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 180 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Roland Rotsaert schreef dit bij de vorige foto van quizvraag 180:
    "Van achter mijn computer bekeken, doet het mij denken aan de gevel van de (nu al voormalige?) verpleegsterschool in Zonneke Meers, die al het onderwerp was van een vorige vraag. De huidige foto zou dan genomen zijn op enkele tientallen meters van het kruispunt met de Oostmeers. Het gevaarsteken zou kunnen te maken hebben met het reuze-zebrapad dat daar ooit om onduidelijke redenen aangelegd is."
    Volledig correct Roland!!!  Ik weet nu niet voor wat u vandaag gekozen hebt als overwinningsprijs, voor die gratis staanplaats voor de Heilig Bloedprocessie of voor een plaatsje middenin de optocht van de socialisten?  Eigenlijk mocht u zelfs de twee combineren, het was perfect mogelijk.
    Vandaag is er helaas nog geen nieuwe quizvraag omdat ik nog heel wat in petto heb i.v.m. die H. Bloedprocessie en de 1-mei optocht van de socialisten.


    01-05-2008, 19:49 geschreven door Bruggeblog  
    30-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op stap met Mieltje (deel 14)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Dit huis, halverwege de Carmersstraat, dat volgens Mieltje meer dan een halve eeuw geleden nog een bakkerij was, werd naderhand een kruidenierszaak.  De huidige bewoners hebben het pand mooi gerestaureerd en omgevormd tot woonhuis en nu baadt het huis binnenin volop in de sfeer van de klassieke muziek.  Alles verwijst ernaar, zowel de boeken, de partituur, het borstbeeld van Beethoven op de kast, de aanwezige snaarinstrumenten, enzovoort ...  De heer des huizes blijkt een cellist te zijn.  En de dame des huizes, hier in gesprek met Mieltje, is trouwens de dochter van de vroegere Brugse ambtenaar van burgerlijke stand en schepen voor bevolking Lucien Verstraete.


    30-04-2008, 23:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op stap met Mieltje (deel 13)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In dit huis schuin tegenover Mieltjes ouderlijke huis was vroeger de bakkerij van Emma gevestigd.  Aan de huidige bewoners van het huis vertelt Mieltje dat Emma er zulke grote broden bakte.  Wie Emiel Pauwels ook maar een beetje kent weet dat hij nooit verlegen zit voor enige vorm van overdrijven.  In dit geval moeten we die broden zien vanuit het oogpunt van de kleine Miel, misschien amper 8 jaar oud, en voor zo'n klein ventje zullen die grote boerenbroden er inderdaad gigantisch groot uitgezien hebben.


    30-04-2008, 23:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 180 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog maar eens diezelfde plek in het centrum van Brugge.  Waar is dit te zien?  Wie nog voor morgenochtend correct antwoordt wint ofwel een gratis deelname in de 1 mei-optocht van de SP-A morgenochtend, ofwel een gratis staanplaats bij de komende Heilig Bloedprocessie morgennamiddag.
    Aan u de keuze.


    30-04-2008, 23:15 geschreven door Bruggeblog  
    29-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op stap met Mieltje (deel 12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn nog altijd op stap met Mieltje Pauwels in het Brugge van zijn jeugd en dit is ook nog altijd de Carmersstraat, die beroemd en berucht was als volksbuurt.  Dit is het huis rechttegenover Mieltjes ouderlijke huis.  Hier woonde naar het schijnt de 'schele patat'.  In een tijd dat plastische chirurgie nog uitgevonden moest worden kreeg de bewoner van dit huis zijn bijnaam mee dankzij zijn uiterlijk.

    29-04-2008, 22:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op stap met Mieltje (deel 11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Te zien in dat wel heel erg verborgen hoekje ergens achter Mieltje Pauwels vroegere ouderlijk huis bloeien momenteel deze prachtige bloesems.


    29-04-2008, 21:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op stap met Mieltje (deel 10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Omdat we nu toch aanbeland zijn in dat verborgen stukje dat zich ergens bevindt achterin de Carmersstraat waar ooit de haringrokerij van Koen Rau stond: hier is een wel heel verborgen hoekje.  Dit is zoals het er nu uitziet.  Tientallen jaren geleden was dit hoogst waarschijnlijk een tuintje acht een der huisjes van de Carmersstraat.


    29-04-2008, 21:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op stap met Mieltje (deel 9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier waar nu deze garages zijn moet het visbedrijf van Koen Rau tijdens de vorige eeuw geweest zijn.  Het was tevens een haringrokerij.


    29-04-2008, 21:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op stap met Mieltje (deel 8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de achterkant van Mieltjes ouderlijke huis.  Hij herinnert er zich tijdens de jaren '20 van de vorige eeuw als kind meegeholpen te hebben met het afdoen van viskoppen.  Achter dit huis bevond zich namelijk het visbedrijf van Koen Rau.


    29-04-2008, 21:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op stap met Mieltje (deel 7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het ouderlijk huis van Mieltje.  Een huis ergens halverwege de Carmersstraat.  Tijdens Mieltjes jeugd zal het er waarschijnlijk niet zo opgekalefaterd uitgezien hebben.


    29-04-2008, 21:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 180 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit plekje in hartje Brugge, al een beetje meer uitvergroot.  Herkent u het nu?


    29-04-2008, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    28-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fly Like An Eagle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ...  het is niet alleen een van mijn favoriete songs van een groep waar ik veel van hou (The Steve Miller Band), het blijkt vanaf nu ook de titel te zijn van een fantastische fotoreeks op Weathercam België.  De luchtfoto's van die reeks tonen vooral Groot-Brugge in al zijn glorie, stralend als altijd.  Zo van bovenaf valt er heel wat te ontdekken.  Zaken die onlangs veranderd zijn bijvoorbeeld, maar die je van de straatkant af niet meteen ontdekt, die ontdek je vooral hier.  Deze fotoreeks is stukken, stukken beter dan wat u ook maar te zien krijgt op Google Earth.  Dit is Brugge op zijn best, van bovenaf bekeken.
    De 'kopter' van dienst was naar het schijnt een Bell 407 en die vloog in nauwelijks 12 minuten vanaf zijn thuishaven in Spiere naar ons aller geliefde Brugge, en nog eens in twaalf minuten terug om bij te tanken.


    28-04-2008, 23:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 180
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op dus naar een nieuwe fotovraag!  Waar in het hartje van Brugge is dit te zien?  Los van de quizvraag: geloof in alle geval geen barst van wat u hier leest, 't is klap tegen de vaak zoals men dat hier pleegt te noemen.


    28-04-2008, 23:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 179 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sorry voor het lange wachten, maar vandaag geraakte ik (en u waarschijnlijk ook niet) langs geen kanten het seniorennet op.
    Eerst en vooral een dikke pluim aan Marnix Knockaert want hij wist (vermoedde) dat de plek voor quizvraag 179 in de Minderbroedersstraat gezocht moest worden en meer bepaald in de omgeving van Minderbroedersstraat 10, het huis dat min of meer een kopie is van het Lucas Huys in Brussel dat op zichzelf ook al een rijkelijk overladen verwijzing is naar het roemrijke verleden van de gotische architectuur.  Later op Bruggeblog kunnen we het misschien nog eens hebben over dit huis, maar voorlopig stappen we vlug over naar de volgende quizvraag.


    28-04-2008, 23:02 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    indonesie
    blog.seniorennet.be/indones
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!