Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    09-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eigenlijk ben ik onbeleefd geweest.  Ik had u meteen moeten voorstellen aan de sinds 17 jaar uitbaatster van dit schip.  Mijn excuses daarvoor.  Dit is Anja Van Houtte en, jawel, zij is de dochter van eigenaar Wilfried Van Houtte.  Op twintigjarige leeftijd wilde zij het liefst van al eerst nog wat van het leven genieten.  Wat rondtrekken in Europa, even uitzoeken wat ze echt wou, tot ze plots toch in de voetsporen van vader trad en ten slotte dit schip als restaurant, tea-room en bar uitbaatte.  Oei, ... foei Bruggeblog!   Heb ik daarmee haar leeftijd verklapt?



    09-12-2007, 22:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 248 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Om het heel toepasselijk te verwoorden: iemand heeft het licht gezien, maar zijn of haar stralenbundel van ideeën wijst ons jammer genoeg nog niet helemaal naar de precieze plek in hartje Brugge die we zoeken.  Na het publiceren van deze foto kan daar misschien wel verandering in komen.  Waar in Brugge is dit te zien?


    09-12-2007, 21:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Mocht iemand onder u zich geroepen voelen om een der raadsels rond dit schip dat gelegen ligt aan het Brugse kanaaleiland, net onder de hoge Katelijnebrug, definitief te ontsluieren, dan zou die persoon misschien beginnen kunnen om aan de hand van de code of het serienummer (die of dat hier toch nog altijd duidelijk leesbaar in dit roer gegraveerd werd) te weten te komen over welk schip het hier nu heel precies gaat.  De code luidt volgens mij:  BR 36  -  251 B.


    09-12-2007, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Dit is de kop van het roer van wat nu de Mayflower noemt.  Het is het enige besturingssysteem dat het schip ooit had.  Opnieuw volgens schrijver van deze pagina zouden door Wilfried Van Houtte, nog altijd de huidige eigenaar, tijdens een zandstraalschoonmaakbeurt alle inscripties op het roer verdwenen zijn.
    Niks is minder waar ...


    09-12-2007, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Het roer omgooien.  Dat is zo'n typisch Nederlandse uitdrukking waarbij we gaandeweg vergeten zijn wat daarmee oorspronkelijk bedoeld werd.  Het betekende dat men door het roer om te gooien in feite terugvoer waar vandaan men gekomen was.  Voor dit schip was zelfs dat omgooien van het roer nooit echt mogelijk.  Het lag voor anker in de onmiddellijke nabijheid van de zandbank Zuiderhaaks en al waar dit roer eigenlijk voor diende was om door de bemanning het schip enigszins bij te sturen wanneer het van plaats versleept werd, bijvoorbeeld terug op weg naar naar Amsterdam om het er op te kalefateren.  Dit schip heeft namelijk nooit enige vorm van machinerie in zich gehad.  Het enige wat de HAAKS aan boord had was een kompas, waarschijnlijk ook een metereologisch meetstation, en daarnaast dit koperen roer.



    09-12-2007, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eigenlijk haat ik de huidige benaming van dit schip want het verwijst naar een heel andere geschiedenis uit de scheepvaart dan waar dit lichtschip ooit voor stond.  Maar ik begrijp natuurlijk de houding van de eigenaars en uitbaters.  Mayflower bekt in Brugge toeristisch gezien veel beter dan 'Haaks' of 'Hollands Glorie'.  Bemerk niet alleen de eendjes, maar in de achtergrond ook het drijvende hotel 'De Barge', dat qua leeftijd zo'n driekwart eeuw jonger is dan deze 'Mayflower'.


    09-12-2007, 21:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier zien we duidelijk dat de restauratiewerken buiten aan het schip de Mayflower nog niet helemaal voltooid zijn.  In antwoord op een mailtje van iemand wil ik duidelijk stellen dat zeker nog niet alles geweten is over de historie van dit schip, zeker ook niet over het schip 'De Leeuw' dat toevallig ook in de jaren 1970 op de scheepswerf J. Bakker en Zn. te Brugge belandde.  Elke bron die ik consulteerde bevatte naast waarheden ook onwaarheden en vooral tegenstrijdigheden.  Zo kunnen we bijvoorbeeld op internet op deze pagina meer te weten komen over die verwarring tussen het schip 'De Leeuw' en de oude 'Haaks', nu Mayflower.  De schrijver van dit artikel, maar ook andere bronnen, hebben het dan o.a. ook over een  soort van jeugdvereniging 'Hollands Glorie' die het schip wat nu de Mayflower is tussen zowat 1940 en 1970 gebruikte als slaapplaats terwijl het bijna zeker is dat 'Hollands Glorie' een opleidingsschip voor de zeevaart was, gelegen in Dordrecht.


    09-12-2007, 20:30 geschreven door Bruggeblog  
    08-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit jaar werd de buitenkant van het schip de Mayflower al voor drie vierden gerestaureerd.  Tijdens die restauratie verscheen naast de naam Mayflower (die het trouwens pas in 1990 meekreeg) ook het jaartal 1883.  Zoals ik in een vorige blogbericht al schreef is het niet helemaal zeker of dit schip het eerste schip Haaks is, gebouwd in 1883.  Het kan ook de tweede Haaks zijn, gebouwd in 1901. 
    Tot twee keer toe werd het schip van de sloophamer gered.  Een eerste keer gebeurde dat toen het in augustus 1939 voor een kleine 5.000 gulden verkocht werd aan een zekere Frank Rijsdijk uit Dordrecht waarna het in datzelfde Dordrecht (Wantij) een opleidingsschip werd voor de zeevaart.  De naam van het schip werd toen (in 1940) veranderd naar 'Hollands Glorie'.  In 1975 belandde het schip in de scheepswerven van J. Bakker & Zn te Brugge.  Dankzij Wilfried Van Houtte kreeg dit schip in 1976 een derde leven.  Hij kocht het op en maakte er een restaurant en bar van.  Samen met een nieuw gebouwd schip (De Barge) lag dit schip van 1976 tot zowat 1983 langsheen de Komvest, rechttegenover de vroegere Schippersschool die binnenkort afgebroken wordt.  Wat nu volgt schept opnieuw verwarring.  Dit schip de Haaks en later Hollands Glorie genoemd werd door Wilfried Van Houtte in die jaren omgedoopt tot De Barge - De Leeuw. 
    Toevallig lagen er in 1976 bij de scheepswerven J. Bakker & Zn twee schepen die rijp waren voor de sloophamer.  Het ene schip was die Haaks en het andere De Leeuw.  Waarschijnlijk bij vergissing dacht Van Houtte dat hij het schip De Leeuw opgekocht had en zag hij pas veel later zijn vergissing in.  Dat schip De Leeuw was trouwens een stalen sleepboot en wat we hier zien is een schip, van buiten uit bestaande uit eikenhouten planken van zo'n 24 cm dik.


    08-12-2007, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 248 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Diezelfde plek als gisteren, alleen een klein beetje meer vanop afstand bekeken.  Herkent u het nu?  Waar in de binnenstad van Brugge is dit te zien?


    08-12-2007, 21:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog iets dat zeker is: tot in het jaar 1929 lag het schip dat we nu in Brugge kennen onder de benaming Mayflower op de Zuiderhaaks, een zandbank enkele mijlen ten westen van Den Helder.  Om dit even te situeren toon ik dit kaartje met daarop de vroegere ligplaatsen van alle Nederlandse lichtschepen.


    08-12-2007, 20:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eén zaak is zeker in verband met dit schip.  De oude lichttoren op het schip was verdwenen en om het ding toch nog wat de allure van een echt lichtschip mee te geven werd er in de jaren '70 van de vorige eeuw deze pseudo lichttoren bovenop het schip geplaatst, geheel gemaakt van eikenhout.
    Vroeger hadden die lichtschepen trouwens ook een dagmerk bovenaan de mast boven de lichttoren.  Dat was zo'n omgekeerde korf.  Op die manier kon men ook overdag die lichtschepen herkennen.  Op die oude foto's kunnen we trouwens zo'n dagmerk zien, en dat mist dit schip tegenwoordig.


    08-12-2007, 20:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een foto uit een krant van 12 december 1929.  Dit lichtschip had toen al ruim 30 jaar dienst gedaan en werd, mede door een storm die het schip van zijn ankerplaats op de Zuiderhaaks (een zandbank ten Westen van Den Helder) lossloeg, buiten dienst gesteld worden.  Lichtschepen werden dikwijls genoemd naar de zandbank waar zij voor anker lagen.  Dit lichtschip, gebouwd in 1883 op de Rijkswerf te Amsterdam, werd in Nederland lichtschip n° 3 genoemd, maar was dus beter gekend onder de benaming 'de Haaks'.  En zoals ik dus al schreef verwijst die naam Haaks naar het zuidelijke gedeelte van een lange (en voor schepen uiterst verraderlijke) zandbank enkele mijlen ten Westen van het Nederlandse plaatsje Den Helder.  Tot op de dag van vandaag bestaat er nog altijd verwarring over de authenticiteit van dit schip dat nu in Brugge aangemeerd ligt.  Een groot punt van verwarring is bijvoorbeeld het feit dat er in 1901 een tweede lichtschip gebouwd werd dat ook de naam Haaks meekreeg.  Dat schip werd gebruikt als reserveschip en kreeg de officiële benaming lichtschip n° 6 mee.  In 1941 (WO II) verdween het naar het Duitse Kiel om nooit meer terug te keren.  Maar als we de weinige oude foto's bekijken die van de twee schepen beschikbaar zijn, dan zouden we eerder denken dat wat nu in Brugge ligt lichtschip n° 6 is en dus pas in 1901 gebouwd werd.


    08-12-2007, 20:32 geschreven door Bruggeblog  
    07-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vooraleer ik u van alles toon en vertel over dit schip dat nu "de Mayflower" genoemd wordt, wil ik u eerst even uitleggen wat dat schip eigenlijk was en waarvoor zo'n soort schepen precies dienden.  De Mayflower was van oorsprong een lichtschip.  Het schip werd gebouwd in Amsterdam in 1883..  Nu hier in Brugge is dit schip omgebouwd tot een restaurant annex danszaal, en de verlichting die we zien is louter decoratief.  Vroeger was dat eventjes anders.  Een lichtschip was niks minder of niks meer dan een soort van drijvende vuurtoren.  Het diende als veiligheid op zee.  Zo'n lichtschip werd voor anker gelegd in de buurt van bijvoorbeeld zandbanken, ondiepten of rotsen.  Op die manier werden voorbijvarende schepen gewaarschuwd.  Een lichtschip had een speciale soort van verankering, een paraplu- of paddenstoelanker genoemd.  Het was een anker dat op zich tot drie ton woog en door zijn vorm ook nog eens heel wat bodemzand opschepte waardoor het schip zeker altijd op zijn vaste plek bleef liggen, storm of geen storm.  Een lichtschip was normaal gezien altijd voorzien van een brulboei die op het achterschip lag en een eigen geluid produceerde.  Lichtschepen waren ook meestal rood beschilderd.  Zo vielen ze beter op.


    07-12-2007, 23:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 248
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Sorry, SPQB, maar op uw verzoek kan ik helaas niet ingaan.  Vanavond plaats ik wél een nieuwe fotovraag.  Dat u vanavond niet kijken kunt naar Bruggeblog, dat is helaas pech voor u, maar al die anderen die ook graag meequizzen, die zouden dankzij u op hun honger moeten blijven.  Neen dus.  Trouwens, beste SPQB, ik heb een sterk vermoeden dat de quiz na deze eerste foto nog altijd onopgelost zal blijven.
    Dit is voor de nieuwkomers onder u: u kijkt naar een quizvraag waarbij net zoals in de TV-quiz 'De slimste mens ter wereld' helaas niks te winnen valt.  U kunt alleen meedoen voor de eer om (als u als eerste correct antwoordt) bijgeschreven te worden in de eregalerij van beste Bruggekenners.   En dat is toch echt niet niks!  Verder wil ik nog even twee punten verduidelijken. 
    1. We zoeken altijd een plek in het centrum, in de binnenstad van Brugge
    2. Iedereen mag per gepubliceerde foto slechts één antwoord indienen (aanvullingen op het eigen antwoord mogen natuurlijk altijd, zolang er maar niet een nieuwe plaats gesuggereerd wordt).
    Zo, dit gezegd zijnde: herkent u deze plek in Brugge?


    07-12-2007, 22:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Hartschool, Magdalenawijk (2de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  In plaats van een bord met daarop de tekst "waterstagnatie!" treffen we op dit (trouwens afgezet) terrein twee van deze borden aan.  Als dit geen Brugse humor is, dan weet ik het niet meer!  Ik had het er onlangs nog over.  Welnu, dit is weer een staaltje van Brugse leut.  Fietsers moeten hier blijkbaar afstappen.  Afstappen inderdaad, tenminste als ze in de eerste plaats dit terrein binnendringen kunnen.  Eenmaal daarin geslaagd kunnen ze alleszins flink aanmodderen!  Misschien dat men met dit bord bedoelt dat fietsers hier uit piëteit afstappen moeten voor die nis waarin zich vroeger heel zeker een heiligenbeeldje bevond.  Let trouwens ook eens op die eeuwenoude muur die hoogstwaarschijnlijk niet afgebroken mocht worden vanwege beschermd.


    07-12-2007, 22:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Hartschool, Magdalenawijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Waterstagnatie!  Op dit terrein tussen de Willemijnendreef en de Gentpoortstraat in zou een dergelijk bord zeker ook niet misstaan.  Dit is een foto van gisteren in de late namiddag.  Op dit terrein is sinds kort een groot deel van de oude Heilig Hartschool met de grond gelijk gemaakt.  In de plaats daarvan verschijnen er eind 2008 sociale woningen.


    07-12-2007, 22:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waterstagnatie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'Waterstagnatie' met daarboven een uitroepteken van formaat!  Langs weerszijden van de Bargeweg in de onmiddellijke nabijheid van de Katelijnestraat treffen we twee van die opzienbarende borden aan.  'Waterstagnatie'!  Het woordenboek Van Dale kent het woord niet, maar natuurlijk wel de woorden 'water' en 'stagnatie'.  Stagnatie betekent volgens dat woordenboek 'stilstand, stremming'.  Met water wordt volgens datzelfde gezaghebbende boek in de tweede betekenis 'regen' bedoeld.  Die waarschuwing voor waterstagnatie kunnen we dus in gewone taal omzetten als: pas op, hier bevindt zich een stilstand of stremming van overvloedig regenwater.  Het zou natuurlijk ook kunnen dat er in deze buurt veel oudere mannen wonen met prostaat, maar dat betwijfel ik en daarom vink ik deze betekenis van het woord af.  Op dit avondlijk uur zie ik er op deze plek trouwens ook geen rondlopen (oudere mannen mét).
    Serieus nu: is het niet schandalig dat men 5 jaar nadat men én het vestibuleplein én de zijkanten van deze Bargeweg (Brugge 2OO2, you know!) heraangelegd heeft er nu al te kampen heeft met 'waterstagnatie'.
    En wat bijvoorbeeld gezegd over het hele wandel- en fietstraject tussen de Gentpoort en de Dampoort in?  Dat dolomietenpad verdient tegenwoordig tijdens regenachtige perioden tientallen van dergelijke waarschuwingsborden.  Vraag het maar eens aan die honderden fietsers die daar dagelijks langsfietsen en hun parcours beëindigen met bespatte schoenen, broeken en benen.  Om dan nog te zwijgen over de beslijkte staat van hun fietsen! UITROEPTEKEN!


    07-12-2007, 22:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raamstraat 65
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Naast het spreekwoord "elk is koning in zijn eigen woning" zien we op deze gevelsteen ook nog een boom met daarin een vogelnestje.  Door de erosie is het bijna niet meer te herkennen, maar dat ding rechtsboven zou een vogel moeten voorstellen.


    07-12-2007, 18:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 247 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals de meesten al konden vermoeden is het deze keer opnieuw Chris Weymeis die voor de juiste oplossing zorgde.  Die tekst 'Elk is koning...' kunnen we, zoals hij schrijft, aflezen van een gevelsteen aan het huis Raamstraat 65.  Dat huis ligt rechttegenover de Sledestraat.  Verder staan er op die gevel ook nog de woorden "anno 1912".  Dat slaat natuurlijk op het jaar waarin het huis gebouwd of verbouwd werd of waarin het een nieuwe gevel kreeg.


    07-12-2007, 18:31 geschreven door Bruggeblog  
    06-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.milieubox
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is er nog eentje van gisteren.  Stadsdiensten te water haalden de plantenbakken met geraniums op die een hele zomer lang trots langsheen de kaaimuren van de Brugse reitjes hingen maar die er nu op zijn mooist gezegd verslenst uitzien.  Maar mijn grootste verbijstering gaat niet uit naar die verwelkte geraniums, want het is normaal dat die planten niet eeuwig bloeien.  Neen, mijn grote verbazing gaat uit naar die lichtgroene bak op dat bootje die we hier zowaar nog gebruikt zien waarvoor die oorspronkelijk diende!  Dit is zowaar nog een van die vermaarde milieuboxen van onze vroegere minister Kelchtermans.  Dat ding was er voor het vervoeren van klein gevaarlijk afval.  Terwijl ik zo'n ding in de loop der tijden door ons Belgen gebruikt zag worden als gereedschapskist, als verzamelbak voor vuile afwas, als plantenbak, enz ..., enz ... wordt dit onding (want dat is het toch echt!) blijkbaar door sommige Brugse stadsdiensten nog altijd gebruikt waarvoor het diende.  Ik vermoed dat dit in het jaar 2007 als een unicum bestempeld mag worden en als dusdanig deze maand ook een speciale vermelding verdient in alle eindejaarsshows op de diverse televisiestations.


    06-12-2007, 22:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 247
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toen ik begon aan die fotovragen had ik nooit gedacht dat ik honderden plekken in Brugge fotograferen kon om daarrond een quizvraag te maken.  Toch is het zo en het blijkt dat ik nog lang niet aan het einde van mijn Latijn ben.  Ik dacht nochtans dat ik ergens omstreeks quizvraag 1OO uitgeput zou raken.  Maar niks is minder waar.  Ik moet wel toegeven dat ik regelmatig tips krijg van lezers en zeker ook van mijn vaste medewerkers Martine en Marc.  Dit is er bijvoorbeeld weer eentje van Marc, de man achter Weathercam.  Laat u dus deze keer helemaal niet misleiden door zijn schijnbaar goedbedoelde gokken tussenin op deze of alle volgende quizvragen. Want het zijn niet minder of niet meer dan olijke afleidingsmaneuvers.  Oei, hiermee heb ik vandaag naast het geheim van Sinterklaas gelijk een tweede geheim ontsluierd!?! 
    Kortom, het komt eigenlijk hier op neer: slechts U en U alleen kan weten waar in het centrum van Brugge dit te zien is.
    Komaan, vertel ons ASAP waar in Brugge dit te zien is.


    06-12-2007, 21:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie is Sinterklaas (4de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hopelijk slapen de kindertjes al want bij dezen wordt onthuld wie die enige echte Sinterklaas was die vandaag de klassen en gangen van de afdeling van het Palet in de Groenestraat onveilig maakte.  Het was niemand minder dan Jeroen Fossaert, zoon van Luc (de hoofdredacteur van het onvolprezen Exit).  Als ik dan nog vertel dat de twee Pieten zowel Jeroens vrouw Wendy als zijn zus Liesbet Fossaert waren, oei, dan heb ik hier op Bruggeblog een héél groot geheim verklapt. 
    Hopelijk slapen vanaf nu de kindertjes ...


    06-12-2007, 21:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 246 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tussen alle belangrijke berichten i.v.m. de Sint in is hier de oplossing van de laatste quizvraag.  SPQB was de eerste om te weten waar de plek is die we zochten.  Toegegeven, men heeft vanaf de Pottenmakersstraat arendsogen nodig om die gekruisigde Christus te zien op die pan aan de overkant die zich dus bevindt in het tuintje aan de achterkant van een huis in de Pieter Pourbusstraat.


    06-12-2007, 20:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie is Sinterklaas (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier volgt dan het exclusieve interview met de enige echte Sinterklaas.  Nog net voordat hij terug naar Spanje, Turkije of de Hemel trekt konden de kinderen van de klassen van het 5de en 6de leerjaar van het Palet hem grondig aan de tand, ... euh baard voelen.  Werkelijk geen enkel onderwerp ging de Sint uit de weg.  De veranderingen in het klimaat, de speciale omstandigheden op die rare Brugse daken, zijn mening over de Kerstman, ja tot zelfs de Sint zijn liefdesleven komt in dit eenmalig en onverkort interview aan bod.


    06-12-2007, 20:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie is Sinterklaas? (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... En wie in 's hemelsnaam is die Zwarte Piet?  Waarom is hij of zij eigenlijk zwart?  Hoe komt het dat hij cola drinkt en geen fanta, sprite of fristi?  Waarom heeft hij roze lippen en een roze pluim op zijn hoed?
    Alles daarover en nog veel meer krijgt u vanavond te zien en te lezen op Bruggeblog.


    06-12-2007, 18:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie is Sinterklaas?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie is nu eigenlijk die vreemde man die zich begin december Sinterklaas noemt?  Wat bezielt hem?  Waar precies komt hij vandaan?  Wat doet hij de rest van het jaar?  Een antwoord op al deze en nog veel meer vragen in verband met de Sint krijgt u vanavond exclusief op Bruggeblog.


    06-12-2007, 18:02 geschreven door Bruggeblog  
    05-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Mayflower
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf morgen heb ik het vooral over het eerste schip dat men aangemeerd kan zien eenmaal men de hoge Katelijnebrug onderdoor is en op het zogenaamde Kanaaleiland aanbeland is (daar waar al die toeristenbussen staan).  Dat schip noemt tegenwoordig de Mayflower maar het heeft meer dan u denken kunt een bewogen geschiedenis achter de rug.


    05-12-2007, 21:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 246 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gaan we stilaan op naar een recordquizvraag?  Totnogtoe was het plaatsen van 4 foto's altijd het maximum om de plek in Brugge die we zoeken te herkennen.  Meestal volstond zelfs slechts één foto.  Zal ik deze keer uitzonderlijk 5 foto's nodig hebben vooraleer iemand het juiste antwoord geeft?  U, en u alleen kan daar een stokje voor steken door vanaf nu tot morgenavond correct te antwoorden op deze vraag: waar in het centrum van Brugge is dit te zien?


    05-12-2007, 21:33 geschreven door Bruggeblog  
    04-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis oud Ingelandt (13de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Men houdt het haast niet meer voor mogelijk, maar in Brugge treft men bij hoge uitzondering nog eens zo'n oud toilet aan.  Planken met daarin een gat waarop men zitten moest en daar bovenop een houten deksel om de geur tegen te houden en de vliegen min of meer buiten te houden.  Wanneer de beerput daaronder bijna vol was moest de beerwagen langskomen om alles te ledigen en gegarandeerd stonk dan de halve straat een halve dag als de pest.  Nu komt men zoiets nog heel zelden tegen.  Dit exemplaar bijvoorbeeld bestaat nog maar is niet meer in gebruik.  Want ook hier in het huis is men ondertussen overgeschakeld op waterclosets, aangesloten op de rioleringen.


    04-12-2007, 21:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis oud Ingelandt (12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Rechts naast het koetshuis bevindt er zich een WC dat vroeger door het personeel gebruikt werd.  Nieuwsgierig als we zijn willen we ook daar wel eens naar binnen loeren ...


    04-12-2007, 21:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis oud Ingelandt (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We kijken uit op het vroegere koetshuis.  Al mag de rest van het huis dan al grotendeels gerestaureerd zijn, dit koetshuis (letterlijk het huis waarin de koetsen en paarden hun onderkomen vonden) is daar voorlopig nog aan ontsnapt.


    04-12-2007, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis oud Ingelandt (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We bevinden ons in de tuin.  Links zien we de ronde bakstenen muur van het oude trappenhuis met daarin een gevelsteen met daarop het jaartal 1572.  Terloops wil ik even melden dat dit huis in de Sint-Jansstraat bij Ministerieel Besluit van 26 april 2OO2 beschermd werd als monument.


    04-12-2007, 21:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 246 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Waar in het hartje van Brugge kan iedereen dit zien?


    04-12-2007, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in het wit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alle openbare vuilnisbakken in onze stad en ook alle openbare zitbanken zijn sinds jaar en dag knalgroen geschilderd.  Alleen deze banken in de onmiddelijke omgeving van ons aller Guido Gezelle, die zien er plots zo wit als een laken uit.  Heeft er iemand een idee waarom?


    04-12-2007, 20:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas eren zoals het moet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dezer dagen vliegen ons de kerstbomen, kerstverlichtingen en kerstmannen al om de oren.  Rijkelijk vroeg dus.  Het plaatselijke Davidsfonds (maar ook ik) kan daar behoorlijk kwaad om zijn, want de goede Sint zijn feestdag is pas voor overmorgen voorzien en nu al geraakt de stakkerd in de verdrukking door een geïmporteerde dikzak met een constant rode neus (van de kou?  vergeet het!) die niks van heiligheid over zich heeft, iemand die uitsluitend plezier en vertier verkondigt.   Precies alsof al die goeie waarden van vroeger waar Sinterklaas voor stond en staat overboord gekieperd mogen worden!  Ingetogenheid, deugdelijkheid, ... weg ermee!  Braaf zijn, luisteren naar vader en moeder, ... in de prullenbak met al die stomme regels!  Zo komt het bij mij toch over.
    Gelukkig zijn er toch nog een handjevol handelaars die Sinterklaas en de waarden waar de man voor staat willen blijven eren en tot en met 6 december niet zwichten willen voor de overmacht van het perverse eindejaarsplezier.  Dit is een van die uitzonderingen.  Een bakkerij in de Predikherenstraat.


    04-12-2007, 18:58 geschreven door Bruggeblog  
    03-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis oud Ingelandt (9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Stilaan dompelen we ons verder onder in de geheimen die dit huis vol oude herinneringen heeft.  Terwijl de rest van het gezelschap nog die inscriptie op de vloer ('mens sana omnia vincit') aan het ontcijferen was, was ik al de mooie marmeren trap met vestibule en daar bovenaan op de eerste verdieping de rondgang aan het fotograferen.


    03-12-2007, 22:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse humor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De échte Brugse humor is jammer genoeg stilaan aan het afsterven.  Achiel Van Acker is al sinds een eeuwigheid overleden, Willy Lustenhouwer, tja, die is er ook al een tijdje niet meer en sinds kort verdween dan ook nog Guido De Praetere en met hem min of meer het typetje Baziel.  Wie blijft er dan nog over om onze Brugse humor uit te dragen?  Misschien wel deze bewoner van dit huis langs de Driekroezenstraat?
    Hoe dan ook, tijdens de komende week of weken zal ik een schuchtere poging wagen om u her en der de overblijfselen van die nuchtere Brugse humor te tonen.


    03-12-2007, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 246 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De reacties op die eerste foto waren op zijn zachtst gezegd pover.  Niemand antwoordde, zelfs niemand waagde zich aan een gokje.  Hopelijk brengt deze tweede foto wat meer inzicht bij de fel geteisterde breinen van de Bruggeblogquizzers. 
    Voor de nieuwkomers hier: met deze quiz valt niks te winnen, alleen de eer om als eerste een klein hoekje of kantje van Brugge herkend te hebben, en als dusdanig gelauwerd te worden als 'beste Bruggekenner van de dag'.
    Wel, ... herkent u deze plek in het centrum van Brugge?


    03-12-2007, 21:24 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    molleannie
    blog.seniorennet.be/mollean
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!