Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    09-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verzorging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo'n tuintje heeft veel liefdevolle verzorging nodig.  Deze bejaarde kwijt zich degelijk van haar taak.

    09-07-2006, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnentuintje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een zicht op het binnentuintje van de godshuizen Marius Voet in de schaduw van de Blindekenskapel.



    09-07-2006, 21:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blikseminslag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Denk nu niet: oei, was er gisteren onweer?  Het antwoord is kort: neen.  Alleen moet ik het enkele dagen zonder camera stellen en zo grijp ik eens terug naar oudere foto's.  Dit is het gevolg van onweer verleden jaar, meer bepaald van de nacht van 23 op 24 juni 2005.  De Begijnenvest.  Hier is het nog maar een tak die door blikseminslag afgerukt werd.  Even verderop langs de Gentpoortvest was een hele boom gesneuveld maar diens doodsstrijd was niet zo fotogeniek als hier deze tak die helemaal dwars over het park kwam te liggen.

    09-07-2006, 21:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 40 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Foto nummer drie van deze plaats, dit gebouw dat duidelijk een nieuw laagje verf kan gebruiken.  Waar in Brugge is het?

    09-07-2006, 20:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t pakhuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een Bruggebloglezer hoef ik niet meer te vertellen dat Brugge propvol huizen staat met elk een aparte geschiedenis.  Neem nu dit huis hier in Groeninge.  'Het Pakhuis'.  Gebouwd in 1854 en in die periode gebruikt als looierij en droogplaats voor dierenhuiden.




    09-07-2006, 10:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t pakhuis (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om de grote en zware dierenhuiden met mankracht naar boven te krijgen werd gebruik gemaakt van dit trekwiel uit 1884.




    09-07-2006, 10:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t pakhuis (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En kijk, weet u wat nu het leuke aan dit huis is?  U kunt er als u dat wilt zelf een tijdje komen wonen.  Als dat geen aparte manier is om Brugge te bezoeken!

    09-07-2006, 10:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ronny Crab
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit restaurant in de Arsenaalstraat was in de jaren tachtig een café met een andere naam.  Een vriend van Ronny Crab baatte dit uit, maar geraakte in financiële moeilijkheden.  Ronny Crab schoot hem ter hulp, en hielp ook in de zaak.  Van hieruit naar het toenmalige klooster van de Arme Klaren is misschien tweehonderd meter.  Het klooster lag aan de andere kant van het Minnewaterpark waar nu het Colettijnenhof is.  Crab geraakte goed bevriend met de nonnen van het klooster, zo goed zelfs dat de Arme Klaren Colettijnen door hem omgepraat werden om luxueuze auto's aan te schaffen, om op reis te gaan, ja zelfs om hun klooster te verkopen en in Frankrijk in een kasteel te gaan wonen.  U kunt begrijpen dat het bisdom steigerde, maar het  kwaad was nu eenmaal geschied.  De nonnetjes hadden niet kunnen weerstaan aan 'de bekoring' van geld en weelde dankzij de mooipraterij van de schone jongen die Ronny Crab was. 
    Allemaal echt gebeurd.  Als u het niet gelooft, lees dan zijn boek.  Die Ronny Crab heeft samen met Douglas Deconinck er een boek over geschreven met de toepasselijke titel 'De schat van de Arme Klaren' en onlangs zag ik het nog liggen bij de Slegte.

    09-07-2006, 09:59 geschreven door Bruggeblog  
    08-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 40 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe foto van dit beeld, nu al van iets verderaf bekeken.  Waar is dit, in welke straat en (eventueel) welk gebouw is dit.

    08-07-2006, 22:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cactusfestival by night
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... gezien door mijn camera die een serieuze steek laat vallen.  Meer hierover in mijn vorige bericht.
    Vanavond omstreeks tien uur kunt alleszins nog het tweede deel (of de oplossing, dat hangt van u af) van de quizvraag verwachten.

    08-07-2006, 18:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dubbele tegenslag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag dubbele tegenslag.  Eerst verliest mijn favoriete tennisster Justine Henin-Hardenne van een verdiend gewonnen Amélie Mauresmo.  En dan krijg ik te horen dat mijn camera defect is.  Dat vermoedde ik gisterenavond al.  De foto van de zwaan en de nepzwaan is de laatste foto die ik met mijn Canon Eos 300D kon nemen en daarna zette hij voortdurend alles onscherp.  In de speciaalzaak waar ik de camera gekocht heb wist men te vertellen dat het geen probleem van de lens was maar iets in de body en dat kost algauw tussen de 150 en 200 euro maar ook niet meer.  Binnnen voor herstelling dus.  Ondertussen kan ik u niks anders dan plaatjes van de voorbije zomers aanbieden.
    De camera was een der eerste (betaalbare) digitale reflexcamera's die in oktober 2003 uitkwamen.  In die twee en een half jaar heb ik ruim 8000 foto's genomen en daarvan heb ik ondertussen al zo'n 1300 op mijn blog geplaatst.  Dat zijn mooie cijfers maar voor zo een camera verwacht je nog niet zo gauw dat hij al zo rap stuk gaat.  Maar ja, het is de electronica hé, het teerste onderdeel van het geheel. 
    In de ongeveer twee weken dat ik het toestel zal moeten missen kan ik misschien wel een ander lenen.  We zien wel.  Hoe dan ook: Bruggeblog is zeker nog geen prooi voor de aasgieren.

    08-07-2006, 18:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vreemde zwaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Te zien op het water tussen het Cactusfestival en het bargehuis.  Enkele oranje zwanen.  Het idee om nepzwanen tussen de echte te plaatsen is niet nieuw.  De kunstenaar Rik Poot heeft het lang geleden ook al eens gedaan.

    08-07-2006, 12:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aasgieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier moet iedereen door om bij het Cactusfestival te geraken.  ... en bij het terugkeren ook.  Deze aasgieren wachten geduldig de nacht af tot de kadavers, de levende lijken passeren.  Weerom een staaltje van Brugse humor misschien?



    08-07-2006, 12:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar staat mijn fiets?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het terrein rondom de ingang tot het Cactusfestival.   Bij het terug buitenkomen zal menigeen zich afvragen: "waar staat mijn fiets nu weer?".

    08-07-2006, 12:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cactus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dezer dagen staan overal rond het Cactusfestival bordjes die de bezoekers de weg wijzen naar het festival.  Om u een staaltje te geven van de typisch Brugse humor: bij het zien of aanhoren van het woord 'cactus' ontlokt dit menigeen de uitspraak "Kak thuus, kakt elders!".

    08-07-2006, 12:12 geschreven door Bruggeblog  
    07-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag nummer 40
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sorry voor de slechte beeldkwaliteit.  Hiermee bedoel ik  'beeld' - kwaliteit.  Soms denk ik, ach, laat ik mijn ladder nemen en dit beeldje eventjes afstoffen, het zou er onmiddellijk een stuk beter uitzien.
    Deze bedenking terzijde, dit is quizvraag nummer 40.  Vertelt u mij waar dit beeld staat en u kunt u meteen een Bruggekenner noemen. 

    07-07-2006, 21:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fleurige lampen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het kader van het Cactusfestival werden ook de lampen op de brug die leidt naar het Minnewaterpark kunstzinnig aangepakt.  Ik ben eens benieuwd wat dat geeft 's avonds.  Voor mijn part mag die versiering er ook nà het Cactusfestival blijven hangen.  De brug oogt op deze manier veel mooier.



    07-07-2006, 20:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cactusfestival gestart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Cactusfestival is gestart maar dit keer staan er niet alleen op het podium artiesten.  Nog voor men het eigenlijke festivalterrein betreedt zijn er artiesten bezig (geweest).  Deze kleurrijke vlinders die hangen tussen de bomen van de Vesten bijvoorbeeld dwarrelen heen en weer bij het minste briesje.

    07-07-2006, 20:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de 'Maagd van Gent'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij voorgaand bericht vraagt u zich natuurlijk af wat dat met Brugge te maken heeft.  Welnu, ik wil de link leggen tussen fictie en werkelijkheid.  Op de (Gentse) barge staat een vrouwelijk boegbeeld.  De bouwers van deze moderne versie van het schip hebben haar tot de 'Maagd van Gent' gedoopt.  Die maagd van Gent prijkt in alle geval op het wapenschild van Gent naast een leeuw en daaronder de spreuk 'trouw en liefde'.  Die leeuw wordt verondersteld de trouw te verzinnebeelden en de maagd wordt beschouwd als de belichaming van het zwakke, het kostbare, het af te schermen genotbiedende element.  Tot zover de waarheid.  Om nu te denken dat zij op die vroegere bargeschepen als boegbeeld afgebeeld stond, deelt u dat maar bij de fictie in.

    07-07-2006, 14:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Caraibi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgelopen week zag ik op DVD de TV-reeks van Italiaanse origine 'Caraibi'.  Bij ons werd de titel 'Pirates'.  Aan te bevelen voor iedereen die houdt van wat actie en avontuur en mooie beelden terwijl het verhaal ook leuk ineenzit.  Het piratenschip van de hoofdfiguur, de piratenhoofdman Malasorte, heeft een prachtig vrouwelijk boegbeeld.  Terwijl veel zeewetten nadrukkelijk vrouwen aan boord verboden en zelfs zo ver gingen dat de boegbeelden geen vrouwenfiguren mochten zijn, trokken de piraten zich daar natuurlijk niks van aan.

    07-07-2006, 13:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de (Gentse) barge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Halverwege de jaren negentig kwamen Walter De Buck en kapitein André De Wilde op het idee om de barge te reconstrueren.  Vooral laatstgenoemde zette zich volledig in voor het project dat de steun en goedkeuring van Prins Laurent en Prinses Claire meekreeg.  Het initiatief was vooral opmerkelijk omdat het schip door 'doppers' gemaakt werd, zoals Walter De Buck in zijn 'Bargelied' zingt.  Meer over dit schip en het project leest u op hun eigen site, waar ook de volledige tekst van het Bargelied te vinden is.

    07-07-2006, 11:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Gentse Barge.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit schip, tegenwoordig van een motor voorzien, was vroeger een trekschuit.  Het werd voortgetrokken door paarden die langs het jaagpad liepen.  Eén enkele tocht van Gent naar Brugge duurde 8 uur.  Er waren twee zo'n schepen.  Terwijl om tien uur 's morgens het ene schip in Gent vertrok, vertrok het andere in Brugge.  Aan boord was er veel luxe.  Het schip dat 26 meter lang was had een eetzaal, een keuken, een achterkeuken en een toilet.  Bovenop het dek was er een baldakijn dat veel mooier was dan hetgeen er nu op staat.  Acht stuivers kostte zo een reis, maar vertegenwoordigers van de wereldlijke en geestelijke macht mochten gratis mee.  Veel is er eigenlijk niet veranderd met vroeger.  Het koninklijk hof mag ook nog altijd overal gratis naartoe, meer nog, daarbovenop krijgen ze nog hun vaste dotatie plus geschenken.

    07-07-2006, 10:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de barge vroeger
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een detail van het schilderij "De aankomst van de barge aan de Katelijnepoort te Brugge" van waarschijnlijk Jan Beerblock.  U merkt dat bij het maken van de 'Gentse Barge' men goed gekeken heeft naar dit schilderij.  Het is niet helemaal hetzelfde maar verschillende elementen komen toch verrassend goed overeen.

    07-07-2006, 10:21 geschreven door Bruggeblog  
    06-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Barge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Morgen zal ik het hebben over de Barge.  Het bargehuis en 'Jantje van Pardoens', daar heb ik het al eens over gehad.  Nu gaat het over de Barge zelf.  Slechts sporadisch vaart deze boot opnieuw tussen Brugge en Gent.  Eigenlijk gewoon op aanvraag (mits betalen, natuurlijk!).  Maar blijkbaar ligt het traject Gent-Brugge en terug tegenwoordig niet zo goed meer in de markt.  En dat terwijl de oorspronkelijke Barge niks anders deed dan heen en terugvaren tussen deze twee grote steden.  De boot die u ziet is uiteraard een nabootsing van die vroegere Barge.  Dat men hem nu de 'Gentse Barge' noemt, ach, het is de Gentenaars vergeven.  Zij hebben zich altijd al verheven gevoeld boven de Bruggelingen.   Zij waren het trouwens die het initiatief namen voor het opnieuw bouwen van deze boot en niet wij.  Dus laat hen dit plezier.

    06-07-2006, 23:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 39 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sonja Deblaere verraste me met de oplossing.  Ik had al bijna een nieuwe detailfoto klaar toen ik zag dat zij deze vooravond de juiste oplossing gegeven heeft.  In de Katelijnenstraat bevindt zich het Bogardenklooster, dat al sedert 1513 een stadsschool geworden is.  De linkervleugel langs de Arsenaalstraat bevat o.a. de kapel en die vleugel werd in 1550-1551 herbouwd.  Het meest opvallende van die herbouwing treffen we nu nog steeds aan op de hoek van de Arsenaalstraat met de Noordstraat en dat is deze kanjer van een schouw.  Nu is dit allemaal de Stedelijke Academie geworden.
    Het bankje van de vorige foto bevindt zich aan de andere zijde.
    Geef me a.u.b. nog 1 dagje rust om een nieuwe fotovraag voor u uit te vinden. 

    06-07-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petanquebaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op verschillende plaatsen in Brugge werden dit jaar nieuwe petanquebanen aangelegd.  Voorlopig hebben alleen de pleinen binnen het Volkskundig Museum maar vooral die op de Burg succes.  Hier in het Minnewaterpark heb ik nog nooit iemand de sport die onze stad blijkbaar wil promoten zien spelen.

    06-07-2006, 18:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cactusfestival - het podium
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gegroeid van een piepklein en gratis festivalletje zonder podium op het Sint-Amandsplein voor enkele tientallen belangstellenden naar hier in het Minnewaterpark met een gigantisch podium en voor vele duizenden betalende muziekliefhebbers. 

    06-07-2006, 18:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op internet zijn er heel wat zogeheten gratis-sites.  Sites die links geven naar andere sites waar gratis spulletjes te verkrijgen zijn.  Ook staan op die gratis-sites heel wat tips om het leven een stuk goedkoper te maken.  Welnu, deze tip mag er gerust bij staan.  Wilt u gratis naar het Cactusfestival?  Wel, u moet weten dat tussen de ingang tot het festival en de eigenlijke weide er twee waterlopen liggen.  U neemt een rubberen bootje, blaast hem op, gaat even buiten de zone van het festival ermee te water, en u peddelt tot u binnen bent.  Daar bindt u uw rubberen bootje aan een boom en u kunt voor de rest van de dag gratis genieten van de optredens.  Het wordt aangeraden om vooraf natuurlijk de situatie goed in te schatten, want de organisatoren worden jaar na jaar bedrevener in het afzetten van het volledige terrein.  Het is maar een tip.  Vooral niet doen, want het mag niet, maar het is in principe mogelijk.

    06-07-2006, 10:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.biervoorraad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een gewone cafébaas zou hier al een tijdje mee voort kunnen, met deze voorraad bier voor het nakende Cactusfestival.

    06-07-2006, 10:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urinoirs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    5 urinoirs netjes op een rij.  Eentje heeft er last van de warmte en is flauwgevallen.



    06-07-2006, 09:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemenperkjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... in het Minnewaterpark worden voorlopig met hekkens afgezet om te voorkomen dat ze straks door de duizenden Cactusfestivalgangers vertrappeld worden.

    06-07-2006, 09:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de grote middelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... worden ingezet om van het Minnewaterpark een Cactustfestivalweide te maken.  Ter bescherming van het gras worden op verschillende stukken van het park houten vloeren gelegd.

    06-07-2006, 09:47 geschreven door Bruggeblog  
    05-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse paardentram
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Brugse paardentram.  Het is tegenwoordig een aparte manier om Brugge in groep te verkennen.  Een toeristische attractie dus.  Maar van 1892 tot 1911 was de paardentram een echt vervoermiddel om zich in te verplaatsen van het ene vaste punt in Brugge naar het andere.  Er was bijvoorbeeld een vaste verbinding tussen het station (toen nog aan het Zand) en het Fort Lapin, toch goed vier kilometer verderop.  Het was een goedkoper alternatief voor de koets, de taxi van toen.  Eén groot nadeel had die paardentram vroeger: regelmatig liep hij vast in de zanderige wegen van vooral het noordelijke gedeelte van Brugge en dan moesten de passagiers de paardentram een eindje helpen duwen.  Twintig jaar ongeveer heeft de paardentram bestaan en toen was zijn/haar liedje uitgezongen.  Nu wordt hij opnieuw gebruikt louter als folklore en ondertussen zijn alle wegen van Brugge in veel betere staat dan pakweg honderd jaar geleden (met uitzondering misschien van Hemelrijk).  De paardentramtoeristen mogen op hun twee oren slapen: helpen duwen zit er echt niet meer in.

    05-07-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.afkoeling zoeken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het leven kan hard zijn voor een toerist tijdens deze hete zomer.  Daarom dat die toerist graag een beetje afkoeling probeert te zoeken onder de bomen van het Wijngaardplein en langs de boorden van de reitjes.

    05-07-2006, 20:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 39
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe quizvraag.  Waar in de binnenstad van Brugge is dit?

    05-07-2006, 20:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.met goeie moed
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... ging iedereen er nog tegenaan afgelopen zondagmorgen vlak n de start van de 10 mijlsloop.  Vanwege de hitte zal de moed verschillende deelnemers enkele kilometers verderop letterlijk in de schoenen gezakt zijn.

    05-07-2006, 13:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 mijl
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... oftewel ruim 16 kilometer rennen, lopen, springen,vliegen, joggen en sjokken.   Maar het was vooral 10 mijl afzien onder de zomerzon die Brugge en omgeving in haar macht had en nog altijd heeft.
    Dit is echt de allerlaatste foto van het loopgebeuren van afgelopen zondag waarmee ik u lastigval.



    05-07-2006, 13:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.metaalfabriek 'La Madeleine'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een sprekend bewijs van de industrële bedrijvigheid die er langsheen de Boninvest was.  Gisteren had ik het er nog over.  Verschillende van de riooldeksels die nu nog in Brugge liggen zijn gemaakt in de tweede helft van de negentiende eeuw in de metaalfabriek 'La Madeleine' die gevestigd was in de Boninvest, te midden de Magdalenawijk, een wijk die in de volksmond nog altijd de 'Madeleine' noemt.

    05-07-2006, 13:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 38 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ziet u wel dat met een beetje logisch denken en gokken men de oplossing vinden kan.  M-R Van Acker gokte op de Guido Gezellelaan en, jawel, dit huis bevindt zich langs de Guido Gezellelaan te Brugge.  Huisnummer 38 om precies te zijn.  Ontworpen in 1906 door de architect Louis Charels is dit huis een mooi voorbeeld van wat men hier Brugse neobarok noemt.  De cartouches bijvoorbeeld zijn ornamenten die typisch waren voor de 17de eeuw.  In twee cartouches valt trouwens een tekst van Guido Gezelle te lezen:

    "Myn Vlaanderen spreekt zyn eigen taal,
    God gaf elk land de zyne,
    En laat ze ryk zyn, laat ze kaal,
    Ze is Vlaamsch, en ze is de myne
    ."

    Nergens in Brugge staan de huizen zo dicht bij de vestingen als hier langs de Guido Gezellelaan.  Langs de ene kant is dat mooi en leuk, maar langs de andere kant belemmert het menig wandelaar het uitzicht op de huizen.  Hier bijvoorbeeld kunt u van beneden op straat lang niet alles zien of  lezen en gaat u de vesting op, dan staan er bomen in de weg.

    05-07-2006, 10:55 geschreven door Bruggeblog  
    04-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weegbrug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze Boninstraat rijdt, fietst of wandelt iedereen achteloos voorbij.  Weinigen weten wat er hier de afgelopen 150 jaar allemaal geweest is.  Eerst stond er tot 1851 een stenen windmolen want dit was nu eenmaal onderdeel van de omwalling van Brugge.  Toen moest het plaats maken voor een indrukwekkend grote vlasspinnerij (de industriële revolutie, nietwaar).  Na het fameuze faillissement van de Bank Dujardin in 1874 verdween deze spinnerij.  Het werd een mouterij.  Die mouterij verdween ook.  Wat we nu zien zijn gebouwen van omstreeks 1920 waarin de ruim- en reinigingsdiensten van de stad gehuisvest waren.  Tot een stuk na WO II stonden in deze gebouwen lijkkoetsen, was er een dierenasiel in gevestigd en was er een soort van baskuul, een weegbrug dus.  Waarom denkt u ander dat deze straat zo oneffen ligt met verschillende deksel erin?  Nu worden sedert de jaren tachtig de gebouwen gebruikt als kantoren en opslagplaatsen voor de gerechtelijke diensten.  Men treft er momenteel o.a. het 'ontvankantoor der domeinen en penale boeten' aan.   Brrr, dit opschrift alleen al doet me rillen van afschuw en/of ontzag tijdens deze nochtans bloedhete dag.

    04-07-2006, 22:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 38 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijd voor een tweede foto als onderdeel van quizvraag nummer 38, en niet 39 zoals ik gisteren aankondigde.  Waar in Brugge staat het huis met deze voorgevel?  Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf twee jaar op honderd meter hier vandaan in dezelfde straat gewoond heb en nooit het speciale aan dit huis gezien heb.  Pas veel later, toen ik me voor de geschiedenis van Brugge begon te interesseren en ook begon te fotograferen, ja, pas dan viel mij deze interessante gevel op.  Dus denk nu niet, wow, waar is dit, dit ken ik als Bruggeling niet.  Dat is zeker geen schande want ik als naaste gebuur heb het jarenlang niet gezien.

    04-07-2006, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cactusfestival
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vrijdag tot en met zondag is er opnieuw het Cactusfestival dat plaatsvindt in het Minnewaterpark.  Dit parkje is echt niet groot en toch spelen de organisatoren het klaar om op dit lapje grond tot 10.000 man bijeen te drijven.   Dat dit evenement een zware impact op het Minnewaterpark heeft is nogal logisch.  Verleden jaar was het op de laatste dag beginnen regenen en dan heeft het grasperk het nog harder te verduren.  Vandaag toon ik u drie foto's van het Cactusfestival, the day after.


    04-07-2006, 12:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cactusfestival
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het Cactusfestival worden de grote middelen ingezet.  Zo moeten verschillende grote vrachtwagens zich door dit straatje, Minnewater genaamd, manoeuvreren.  Met alle gevolgen vandien.  een verwrongen verkeersbord, een straatlantaarn afgerukt.
    Denk nu niet dat ik een tegenstander ben van dit festival, echt niet.  Ik wil er gewoon eens op wijzen dat wat dat festival aan het park en de buurt teweegbrengt niet mag onderschat worden.  Trouwens, misschien ga ik zaterdag wel eens komen kijken.  Rufus Wainwright interesseert me sterk, alhoewel ik nog liever zijn zus Martha op het cactuspodium had willen zien staan.  Zij leverde verleden jaar op 28-jarige leeftijd een debuutcd af die tot het beste behoort van wat 2005 ons bracht.  Stiekem hoop ik dat ze zaterdag ook aanwezig is en liefst van al staande op het podium.  Maar het zal niet mogen zijn.  Op haar site lees ik dat zij het dichtst bij ons optreden zal op 17 augustus op Pukkelpop.



    04-07-2006, 12:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cactusfestival
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De artiesteningang en -loges, de dag nà het festival.

    04-07-2006, 12:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.braakliggend terrein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om maar eens aan te tonen dat ik niet gelogen heb enkele dagen geleden over dat braakliggend terrein juist onder de brug van de Buiten Katelijnenvest.  (Van flater mag ik niet meer zeggen 'hoge brug' want er schijnen er nog te zijn; mijn schoonbroer is landmeter, ik zal hem er eens op af zenden om na te gaan welke brug rond Brugge met de eer van 'ho(o)g(st)e brug' mag gaan lopen).

     

    04-07-2006, 11:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.braakland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zou u niet zweren dat de aarde rond is?  Ik dacht dat ze plat was.

    04-07-2006, 11:01 geschreven door Bruggeblog  
    03-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verkeersslachtoffer (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sedert Geraldine De Smet hier op deze plek op tragische wijze om het leven gekomen is heeft men de ringweg rond Brugge aangepakt om de zwakke weggebruiker die de fietser nu eenmaal is, rijdend langs zo een drukke verkeersweg, beter te beschermen.  Op sommige plaatsen is die bescherming echt goed te noemen.  Maar wat denkt u dan van die groen-witte paaltjes en die kleine verhoginkjes er tussenin uitgerekend hier op dit stuk ringweg waar Geraldine aangereden werd?  Houdt dit roekeloze of dronken automobilisten tegen?  Ik vrees van niet.  Aan de overkant is in vergelijking met verleden jaar trouwens nog niks veranderd.  Daar razen de auto's nog altijd rakelings langs de fietsers.  Natuurlijk kunt u opperen dat de fietsers maar langs de vestingen moeten rijden, daar mogen ze trouwens fietsen en het is er veel veiliger.  Dan hebt u waarschijnlijk nog nooit voor een van die rotvervelende bruggen staan wachten om voor uw neus in 't water doodleuk een (één, jawel: 1) pleziervaartuigje te zien passeren.

    03-07-2006, 22:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verkeersslachtoffer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Persoonlijk schrijf ik hier niet graag over, maar het is ook het Brugge van nu waarin soms drama's gebeuren.  Zoals met de 16-jarige Geraldine De Smet die verleden jaar bij duisternis op deze plek van de ringweg rond Brugge, de R30, door een dronken automobilist met haar fiets aangereden werd en overleed.  Om voor wie niet op de hoogte is van de zaak dit enigszins toch nog te kunnen plaatsen: hier is nog een artikel over het drama te lezen.  Dat Geraldine na meer dan een jaar zeker nog niet vergeten is bewijzen deze foto en de bloemen.

    03-07-2006, 22:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.van verstrooidheid gesproken
    Ik ben, net zoals u,  naar school geweest en heb leren rekenen.  Na 37 komt 38 en dan pas 39.  Het maakt natuurlijk niks uit maar vandaag zijn we dus nog maar aanbeland aan quizvraag 38.  Mijn excuses.

    03-07-2006, 22:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 39
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is niet mijn gewoonte.  Totnogtoe heb ik vandaag nog niet veel berichtjes geplaatst.   Ach, ik zou nog genoeg foto's van de Guldensporenmarathon of 10 mijl kunnen tonen maar ik hou dit bewust beperkt.  En van de Zandfeesten van gisteren kan ik kort zijn: ik was er wel en had mijn camera bij  maar was (en het is echt niet de eerste keer dat mij dat overkomt) verstrooid geweest en het gegevensopslagkaartje zat er niet in.  U kunt het vergelijken met de vroegere analoge filmcamera's.  Filmrolletje vergeten?  Dan kunt u naar uw foto's fluiten!  De Zandfeesten als geheel, voor wie het niet kent, gaat er prat op de grootste rommelmarkt van Vlaanderen te zijn en gaat drie keer per jaar door, normaal gezien elke eerste zondag van juli, augustus en september.  Gisterenmorgen ben ik er niet geweest, 's namiddags wel en wat me opviel was dat er veel minder volk was dan anders.  Iedereen had schrik van de hitte zeker?  Ook vele kraampjes werden al om vijf uur opgebroken wat normaal gezien pas om zes uur 's avonds gebeurt. 
    Nu iets helemaal anders.  Iets waar sommigen misschien al zitten op te wachten: de fotoquiz.  We zitten al aan nummer 39.  Iedereen mag meedoen, er is geen prijs aan verbonden maar als u als eerste het juiste antwoord vindt gaat u met de eer lopen en moogt u gerust zeggen toch iets van Brugge te kennen.  Het is heel simpel.  Elke dag krijgt u een foto.  U antwoordt me gewoon waar deze foto genomen is.  In dit geval is de naam van de straat al voldoende.  Succes!

    03-07-2006, 21:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niets nieuws ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... zonder de zon.  Dan moet er nu veel nieuws te rapen vallen want er is veel zon.
    Let op het wapenschild van de Van der Meulens.  Het werd hier in de Greinschuurstraat in 1951 geplaatst en men heeft zich gebaseerd op het wapenschild van deze familie die terug te vinden is op hun grafsteen in de Onze-Lieve-Vrouwkerk.

    03-07-2006, 14:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godshuizen Van der Meulen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 1687.  Maria en Adriana Van der Meulen.  In dat jaar stichtten deze gezusters (in opdracht weliswaar van Philip Van der Meulen) in de Greinschuurstraat drie eenlaagshuisjes met daarachter een gemeenschappelijke tuin.  Het was bestemd voor weduwen van katoenwevers.  De recente restauratie van de gebouwen valt opnieuw te lezen op de website van het OCMW, meer bepaald hier.  In hun persdocument vindt u onder andere een foto van de huisjes  die dateert van 1900 en daarop kunt u zien dat er beneden zelfs geen vensters in zaten.  Die werden pas bij de vorige restauratie in 1951 geplaatst.  Alle licht moest voordien komen vanuit de vensters gericht op de binnentuin.  Leuk om lezen ook in de persmap is op pagina negen de voorwaarden die er gesteld werden om hier vroeger te kunnen wonen: een doopcertificaat kunnen voorleggen, dagelijks bidden, jaarlijks het stro uit de strozak voor het bed verversen, enz. ...   Wat dat bidden betreft: heel opmerkelijk was er hier geen bidkapel.  Te klein misschien?  Maar geen nood, vlakbij was er de nu niet meer bestaande Sint-Elooiskapel.

    03-07-2006, 14:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lopen door de Wollestraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterenmorgen, even over negenen.  De eerste lopers draven doorheen de Wollestraat.  Dit is eens iets anders dan koetsen en toeristen.

    03-07-2006, 09:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wachten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterenmorgen kwart voor negen.  Iedereen bereidde zich op zijn manier voor op de tien mijl of de jogging over 8 kilometer die gezamenlijk hier op de Brugse Markt een kwartiertje later van start ging.  Maar ook familie vrienden en kennissen zijn aanwezig.  In de verte zien we de tribunes opgesteld op de Burg.  Daar was de aankomst voor iedereen, ook voor de marathonlopers die in het Kortrijkse van start gingen.

    03-07-2006, 09:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 37 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik wist dat deze vraag snel opgelost kon worden, maar zo snel had ik het nu toch niet verwacht.  Met dat ene kleine detail wist Carlos Dejaegher gisterenavond al dat dit in de Wollestraat is.  Meer bepaald is dit het huis Wollestraat, nummer 9.  De woning werd gebouwd in 1890 naar een ontwerp van de Brusselse architect Leon Govaerts.  Het meest opvallende aan de gevel is natuurlijk die smeedijzeren erker met zijn vele glas en daarachter de kantklossters.  's Avonds is dat nog eens verlicht en het rechter popje (de figuur van die eerste foto) kan zelfs bewegen.  Dit is een opvallend zicht op de erker omdat het vanop de eerste verdieping van de stadshallen genomen is.  Die stadshallen liggen aan de overkant van de straat.  Jammer genoeg zitten daar ramen in die niet opengemaakt kunnen worden en ze zijn vuil.

    03-07-2006, 09:37 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    astridschilderijen
    blog.seniorennet.be/astrids
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!