Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    13-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoeddag 2008 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Verzamelen!  Doen we dat niet met ons allen?  Zijn wij niet allemaal verzamelaars?  Terwijl de ene stof verzamelt in zijn huis, verzamelt de andere stapels was die smeken om gestreken te worden en nog iemand anders verzamelt moed om het uit te maken met wat ooit zijn of haar geliefde was.
    Persoonlijk ben ik trots op mijn boekenverzameling waaronder zich enkele zeldzame exemplaren van de gezusters Virginie en Rosalie Loveling bevinden; ook mijn rekje van zowaar twintig werken van Maarten Biesheuvel en, verspreid over de rest van mijn boekenkasten, een veelvoud daarvan aan werken over lopen en atletiek.
    Ben ik daarom een unieke verzamelaar?  Helemaal niet!  Iemand die als verzamelaar opvalt is iemand die de halve wereld rondholt op zoek naar dat éne stomme vingerhoedje of eierdopje dat hij in zijn collectie nog mist (alhoewel internet in dat verband tegenwoordig wonderen kan doen en de verplaatsingskosten sterk kan drukken).  Da's iemand die massa's geld uitgeeft voor de beste wijnen uit de allerbeste wijnjaren van lang geleden en ze daarna gewoonweg in zijn kelder laat verzuren.  Da's ook iemand die ongewassen slipjes van dames probeert te collectioneren en daarmee een slipjesmuseum opent (nietwaar Jan Bucquoi?).
    Of het pas bij Lannoo uitgegeven boek van Tapis Plein 'Nooit Genoeg' ons een dieper inzicht bieden kan in de psyche van 'de verzamelaar'?   Na een vluchtig doorbladeren van het boek betwijfel ik het en ik vrees nog minder dat het ons iets vertellen kan over de toekomst van al die verzamelingen.  Het boek is niks meer maar ook niks minder een prachtig lees- en kijkboek geworden.



    13-04-2008, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoeddag 2008
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag was het opnieuw Erfgoeddag en - eerlijk gezegd - ik verwachtte er vooraf weinig van.  Bepaalde plekken in en rond Brugge waren natuurlijk een absolute aanrader, maar wat heb je eraan als je het voordien al eens gezien hebt en het toen allemaal veel beter dan alles nu gepresenteerd werd.  Bovendien heb ik het niet voor plichtmatig opgelegde thema's waar dan krampachtig naartoe geleefd wordt.  Thema van de Erfgoeddag 2008 was trouwens "wordt verwacht", de toekomst dus.  Weinig plekken in Brugge die zich voor deze dag presenteerden toonden een toekomstbeeld, en als dit dan al min of meer in het plaatje paste, dan betrof het veelal een toekomstbeeld vanuit het verre, heel verre verleden.  Een der weinige uitzondering op de regel was 'Tapis Plein' in de Sint-Jacobsstraat die het toekomstperspectief van de verzamelwoede van de hedendaagse mens poogde te schetsen, maar er was van dat toekomstperspectief op hun expo helaas weinig concreets te merken.
    Ik kan me vergissen maar ik denk dat er - in vergelijking met voorgaande jaren - ook minder volk op Brugges erfgoeddag afgekomen is.
    Los van het Erfgoedthema waren volgens mij de absolute aanraders voor vandaag:
    1. een bezoekje aan het Diamantmuseum mèt de hilarische slijpdemonstraties
    2. Archonaut, of hoe oude scheepswrakken gerestaureerd worden.
    3. de rondleidingen in de Stadsschouwburg waarbij iedereen letterlijk een kijkje achter de schermen kon nemen.



    13-04-2008, 21:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 178 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk eens hier: de tweede foto die u leiden moet naar de ontknoping van dit raadsel!  Waar in het hartje van Brugge is dit te zien?


    13-04-2008, 21:21 geschreven door Bruggeblog  
    12-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2008 (4)
    De Onze-Lieve-Vrouwekerk, gisterenavond omtrent half elf, gezien vanuit de Guido Gezellewijk.  Het lijkt alsof de toren vanaf de grond gebombardeerd werd.  Natuurlijk was het alleen maar het feestelijke vuurwerk dat diende als opening van de Meifoor.   Die Meifoor vindt naar jaarlijkse gewoonte plaats op 't Zand, het Beursplein en een gedeelte van het Koning Albert I-park.

    foto's: Martine Verhaeghe








    12-04-2008, 22:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 178
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na de moeilijke bevalling van de vorige fotovraag (toegegeven: de Violierstraat is nu eenmaal een van die straatjes waar lang niet iedereen komt), is hier toch maar weer een nieuwe.  Waar in het centrum van Brugge is dit te zien?


    12-04-2008, 21:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 177 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een pluim voor Koen De Brabander.  Hij is het die na vijf foto's als eerste deze plek herkende.  Dit is de ingang tot privé-garages die zich bevinden in de eerste knik van de Violierstraat, komende van de Boninvest.  Stelt u zich strategisch op aan de overkant van de straat, dan kunt u niet alleen de toren van de Magdalenakerk zien, maar ook die van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


    12-04-2008, 21:43 geschreven door Bruggeblog  
    11-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2008 (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We bevinden ons hier ter hoogte van de G-Force, sinds jaren een der topattracties op de Brugse Meifoor.


    11-04-2008, 22:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2008 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een der allereerste impressies van een der allereerste Meifooractiviteiten.  Het was vrijdag, iets na vier uur in de namiddag, en de scholen liepen stilaan leeg.  U kunt goed begrijpen waar al dat jonge volk plots heen wilde.


    11-04-2008, 22:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2008 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Allez, de Meifoor is alleszins onder een goed gesternte begonnen.  Nu alleen nog hopen dat het obligate vuurwerk van vanavond hier in het Koning Albert I park de weergoden niet tarten zal.


    11-04-2008, 22:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2008
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Amai, wat gaan we nog allemaal beleven in dit jaar 2008.  Eerst een witte Pasen en daarna een Meifoor in april! Tja, daar kunnen die foorkramers natuurlijk niet aan doen dat de jaarlijkse kermis waaraan zij meewerken in Brugge 'Meifoor' heet.  Wie er wel iets kan aan doen, dat zijn de heren van het organiserend comité en die vonden het naar het schijnt ook niet kunnen: een Meifoor in april.  Daarom staken ze op een van hun vergaderingen de koppen bij mekaar om uiteindelijk met een alternatieve benaming op de proppen te komen.  Na uren vergaderen met daarin weinig voorstellen die nauwelijks verder reikten dan 'Aprilfoor' of 'Bruggefoor' of  'Zandkerremesse', werd wijselijk besloten om toch het aloude en bij de Bruggelingen ingeburgerde woord 'Meifoor' ook tijdens het jaar 2008 te behouden.  En zo hebben we dus een Meifoor in april, en zien we voor de rest van deze maand langsheen de Brugeoise en op de dagparking van de mobilhomes aan het Kanaaleiland de caravans van de foorkramers staan.


    11-04-2008, 22:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 177 (deel 5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de laatste foto voor deze quizvraag.  Het is nu of nooit, erop of eronder.  Herkent u deze plek in hartje Brugge? 


    11-04-2008, 21:07 geschreven door Bruggeblog  
    08-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Burg op z'n kop (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ook koetsiers en hun aanhang schijnen dezer dagen alle wetten van normaliteit aan hun hoeven en laarzen te lappen.  Alleen werd deze insubordinatie gelukkig van stadswege zelf georchestreerd omdat onze Wollestraat een wolliger tapijt verdiende.  Vraag het maar eens aan de fietsers!


    08-04-2008, 22:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Burg op z'n kop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jawel, de Oude Burg staat al sinds enkele weken op z'n kop.  De straat zelf niet, natuurlijk, maar wel het eenrichtingsverkeer dat er sinds jaar en dag gold.  Alle verkeer komt nu vanaf de Wollestraat richting Simon Stevinplein om ter hoogte van de Nieuwstraat af te zwenken om de Dijver te bereiken.  Hoogst uniek is dit verkeersplan, maar veel heeft te maken met de werken aan de Wollestraat zelf.  Hoe dan ook levert dit unieke foto's op van zwalpende stadsbussen die schijnbaar het noorden kwijt zijn.


    08-04-2008, 21:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TWEE webcams op de Markt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot wat iedereen dacht is de webcam die hangt op de hoek van de Markt met de Eiermarkt helemaal niet ter ziele gegaan!  Grote mediabelangstelling kreeg de webcam van het Comité voor Initiatie vooral afgelopen zondag met de start van de Ronde van Vlaanderen, zodanig zelfs dat de site een tijdje plat lag.  Maar die webcam heeft dus nog altijd een fameuze concurrent en de foto's die die concurrent wereldwijd uitstraalt zijn nog altijd beduidend mooier. Eén nadeel is er bij WXCams: de foto's worden hier (in tegenstelling tot die van het Comité) helemaal niet om de tien seconden ververst.  Maar toch verkies ik nog altijd een klaar en duidelijke foto van onze Markt van een tijdje geleden boven iets vaags dat poogt om de tien seconden de actuele situatie in beeld te brengen.


    08-04-2008, 21:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 177 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit blijkt dus echt een weinig gekend 'hoekje' te zijn in het centrum van Brugge.  Als u dit hoekje plots wél herkent, reageer dan aub als de bliksem.  Want alleen zo kunt u zich plaatsen in de eregalerij van Bruggekenners.


    08-04-2008, 21:10 geschreven door Bruggeblog  
    07-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De val van het Minnewaterkasteel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb er eerder al over bericht, maar de val en het verval van het Minnewaterkasteel is volop aan de gang.  Kijkt u maar.  Het woord Minnewater dat te zien was aan het terras is al lang in ... het water gevallen, en zo is nu ook geschied met het woord kasteel.  Brugges mooiste plekje wordt hoe langer hoe meer een luguber oord.  Ik moet er vanavond bij nacht en ontij dringend nog eens mijn exemplaar van "the fall of the house of Usher" op nalezen.  Wedden dat dit ook zo'n plek aan het worden is?


    07-04-2008, 21:15 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    adrianus
    blog.seniorennet.be/adrianu
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!