Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    03-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We nemen de draad weer op met het verhaal over de relieken van de zalige Idesbald van der Gracht, de man die tussen 1155 en 1167 de derde abt van de cisterciënzerabdij Ter Duinen was.  Dat de overblijfselen van Koksijde naar Brugge verhuisden en tijdens de Franse revolutie in twee huizen in Brugge verstopt werden heb ik ondertussen al verteld.   Pas op 6 april 1831 kreeg alles een definitieve plaats toegewezen toen pater Nikolaas De Roover, de laatste Duinheer, alles schonk aan de zusters Augustinessen van de Potterie.  Sindsdien en tot op de dag van vandaag bevindt alles zich in de prachtige kerk van de OLV Ter Potterie langsheen de Potterierei.  Alles is misschien veel gezegd want één rib werd aan Veurne geschonken en het rechterbeen wordt sinds 1968 als relikwie vereerd in de kerk van O-L-Vrouw-ter-Duinen te Koksijde.


    03-02-2007, 23:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zonneklopper
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nederlanders kennen dat woord niet: een zonneklopper.  Jammer, helaas, want het woord is nochtans zo bijzonder beeldsprakelijk.  Het woord duidt iemand aan die de zon uitklopt, die haar kracht als het ware tot de laatste druppel uitperst.  Bij het minste straaltje zon komen die 'zonnekloppers' tevoorschijn en ze genieten met volle teugen van de heerlijke warmte die van deze heldere ster uitgaat, als het moet zelfs op een zaterdag 3 februari.


    03-02-2007, 22:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 130 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U heeft enkele dagen langer de tijd gehad om na te denken over deze quizvraag en eventueel te antwoorden.  Vooral de familie Cloetens muntte uit in het zoeken naar antwoorden maar, helaas, geen enkele plaats die zij totnogtoe opgaven blijkt te kloppen met de plaats waar dit hier gefotografeerd werd.
    Waar in het centrum van Brugge is dit?


    03-02-2007, 20:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste paaslelies (4de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan nog één jaartje verder terug in de tijd, meer bepaald naar 17 februari 2005.  Op die dag stonden toen ook de eerste gele narcissen in bloei.  Uitzonderlijk vroeg was dat toen, maar dit jaar hebben we dat record opnieuw ruimschoots verbeterd.

    Foto: Marc Willems


    03-02-2007, 18:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste paaslelies (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk eens naar de situatie begin maart verleden jaar in ons begijnhof.  Op dat ogenblik was er nog altijd geen geel kopje van een paaslelie te bespeuren.  Let ook eens op de kleur van het gras en vergelijk dat met het volle groen van het gras zoals het er nu op dit ogenblik uitziet.

    foto: Marc Willems


    03-02-2007, 18:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste paaslelies (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voila, hier zijn ze dan: de primeur paaslelies van 't Brugse begijnhof, prachtig in beeld gebracht door die andere 'Brugschen stroatendwil' met een camera rond zijn nek, Marc Willems.  Op zijn site kunt u bovendien aflezen dat het vandaag tot 11 graden warm was, Celsius wel te verstaan.  Echt niet meer te geloven.  Als u zich dezer winterdagen 's namiddags met een winterjas naar buiten begeeft dan zweet u zich te pletter.  Ik ben al in mijn kleerkast aan het rommelen of ik mijn shorts nog terugvind.


    03-02-2007, 18:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste paaslelies
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ziezo, hier ben ik opnieuw met nieuw nieuws van het Bruggefront.  U heeft het misschien nog niet gemerkt, maar sinds eergisteren 1 februari 2007 staan in het begijnhof al de eerste gele narcissen (de paaslelies) in bloei.  En dat is een opmerkelijk record!  In de voorgaande jaren is dit nog nooit zo vroeg gebeurd.

    foto: Marc Willems


    03-02-2007, 18:23 geschreven door Bruggeblog  
    01-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog even geduld...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... wegens familiale omstandigheden kon ik gisteren en vandaag niks op Bruggeblog plaatsen.  Normaal gezien kunt u vanaf morgen, maar zeker vanaf overmorgen op deze webstek opnieuw beelden van mijn Brugge zien, het Brugge dat ik zie door mijn speciale bril (tenminste als ik niet vergeten ben hem op te zetten).
    Dus, nog eventjes geduld en bedankt voor het begrip.


    01-02-2007, 21:39 geschreven door Bruggeblog  
    30-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 130 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mooi hé, zo een versiering?  Het zou natuurlijk nog mooier zijn als u ons zou kunnen vertellen waar in het centrum van Brugge wij dit van een gevel geplukt hebben om het u te komen tonen.


    30-01-2007, 21:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wonderbaarlijke visvangst (3de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Herkent u soms in dit hoopje schroot uw als vermist opgegeven fiets?

    Foto: Martine Verhaeghe


    30-01-2007, 20:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wonderbaarlijke visvangst (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu weet u het ook.  Niet alleen in Amsterdam kiepert men fietsen in de grachten, ook de Brugse reitjes ontsnappen er blijkbaar niet aan.  Tot winkelkarretjes toe verdwijnen erin. 

    Foto: Martine Verhaeghe


    30-01-2007, 19:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wonderbaarlijke visvangst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze wonderbaarlijke visvangst was te zien aan de Potterierei.    De visvangst werd vanuit de Gouden-Handrei aangeleverd maar de vissen zelf werden op het droge gelegd hier op deze kaai langs de Potterierei.  Het viel me op dat ze niet meer spartelden.  Ik heb daarom zo'n klein vermoeden dat ze al dode voorwerpen waren nog voor ze op het droge belandden.

    foto: Martine Verhaeghe


    30-01-2007, 19:53 geschreven door Bruggeblog  
    29-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze foto is genomen van ver, van langs de Groenerei, maar nog kunnen wij in de verte, rechts naast de bomen, het bijzondere huis zien langs de Verversdijk waar ooit twee monniken van de Duinenabdij gewoond hebben nadat zij uit hun abdij langs de Potterierei door de Fransen verdreven werden.  Maar bovenal was dit huis de schuilplaats voor de overblijfselen van de later zalig verklaarde Idesbald van der Gracht.  Totnogtoe hadden slechts een handvol in deze 21ste eeuw levende mensen weet van dit geschiedkundige feit (in de gevel zien we typerend daarvoor, in tegenstelling tot het huis in de Jeruzalemstraat 33, hier helemaal geen gedenksteen die naar die gebeurtenis verwijst), maar vanaf nu kan iedereen die internet afschuimt op geschiedkundige weetjes over Brugge dit hier op Bruggeblog lezen.
    Ik geef u tenslotte nog een klein fragmentje uit het boek 'Idesbald' van J. De Cuyper, uitgegeven in 1946 door De Kinkhoorn, Desclee-Debrouwer.  Het fragment gaat over dit huis.
    "Trouw werd over Duinen's bizonderste schat gewaekt, verborgen onder den houten vloer van een kamerken, onder den trap gelegen."



    29-01-2007, 21:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 7 oktober 1806 verkocht Niklaas Cockelaere dit huis aan de prior van de verdreven Duinheren: prior Loosveldt.  Die betrok deze woning van toen af tot aan zijn dood op 22 juni 1818.  Al die tijd was de kist met het stoffelijke overschot van Idesbald van der Gracht, de 3de abt van de Duinenabdij, in dit huis aanwezig gebleven.
    Na de dood van prior Loosveldt spraken de overblijvende monniken af dat Nicolaas De Roover hier zou komen wonen en tevens waken zou over de relieken van Idesbald.


    29-01-2007, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idesbald van der Gracht (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens de Franse revolutie is de loden kist waarin zich de restanten van het lichaam van de later zalig verklaarde Idesbald van der Gracht bevond een aantal keren verhuisd, dit vooral uit schrik van de laatste monniken van de Duinenabdij die kost wat kost wilden dat de relieken van een van hun eerste abten uit handen bleef van de Fransen die alles wat ook maar met geloof te maken had het liefst zagen verdwijnen.
    Daarom waren de 'Duinheren' er in 1799 nog altijd niet gerust op dat de kist zich bevond onder de grond in de tuin van het huis dat we nu kennen als Jeruzalemstraat 33.  Daarom werd de kist in de nacht van 29 november 1799 opgegraven en overgebracht naar de toenmalige Verwersdijk A, 4 n° 38, het huidige Verversdijk 3.  Bij deze translatie behoorde opnieuw een officieel verslag die met een abtszegel verzegeld werd.  Dit huis in de Verversdijk was al sinds 1779 eigendom van een zekere Nicolaus Georgius Cockelaere.  Hij zorgde er voor dat 'Baldje' veilig uit handen bleef van de Fransen.


    29-01-2007, 21:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 130
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De oplossing van de vorige quizvraag is nog maar pas getoond en, lap, hier komt al de volgende aan.  Net zoals alle vorige 129 keren vraag ik waar in het centrum van Brugge dit voor u en ik dagelijks te zien valt.  Ik geef het toe, alle begin is moeilijk en als u het met deze foto al zou weten dan zou ik niet anders kunnen denken dat u:
    a) dit zelf gemaakt heeft
    b) hier woont of toch tenminste vlakbij
    c) Marc Willems bent want dan bent u de fotograaf die deze quizvraag aangeleverd heeft, en ook de vorige trouwens.
    Maar, ondanks het feit dat u niet onder a, b of c gecatalogeerd kunt worden staat het u altijd vrij om mij compleet te verrassen door nu al de juiste oplossing te geven.  Een gokje plaatsen mag namelijk altijd.  Het kost u niks, levert u trouwens ook niks op behalve eventueel de eer om de dagoverwinnaar te zijn hier op Bruggeblog. (Tom Boonen was dat vandaag overigens in het verre Qatar!).
    Dus ... waar 'In Bruges' is dit halve kopje te zien?


    29-01-2007, 21:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 129 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik vermoed dat de bijkomende tip 'film' een beetje geholpen heeft.  Bart Cloetens antwoordde namelijk deze middag: "Ik denk dat het de bovenste raampjes zijn van het bruges city film office ...gelegen tov de back office van toerisme Brugge (te oud St-Jan)"  Met de tip film bedoelde ik namelijk dat een gedeelte van deze gebouwen van het Oud Sint-Jan de komende weken als zenuwcentrum zal dienen van waaruit een film gemaakt zal worden met Hollywoodallures.  Een film die normaliter in de bioscoop (volgend jaar?  het jaar daarop?) wereldwijd  te zien zal zijn onder de titel In Bruges.  U heeft er ongetwijfeld ook al van gehoord.  Bart Cloetens wist dus dat we hier moesten zoeken.  Dat de laatste jaren de TV-reeks Aspe met haar naar internationale normen kleine budget deze gebouwen ook al als uitvalsbasis, ja zelfs als locatie voor het politiebureau van Brugge gebruikt heeft, zullen we dus maar als een aanloop naar dit serieuze werk beschouwen.  We zijn nu al razend benieuwd hoe Brugge aan het begin van deze 21ste eeuw filmisch uit de verf zal komen!


    29-01-2007, 20:08 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    annechiens_mythische_plaatjes
    blog.seniorennet.be/annechi
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!