Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    03-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is Brugge saai?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Is Brugge saai?  Oervervelend?  Eén groot openluchtmuseum voor bejaarde cultuursnuivers?  Laten we deze stad dan maar eens lekker een muzikaal leven inblazen.    Deze avond omtrent acht uur.  Twintig fuifnummers in één bootje verzameld.

    03-09-2006, 21:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweemaal zacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Zo verschillend voor het oog:
    twee soorten vacht,
    twee keer huid.
    Zo anders om te zien,
    maar voor wie aanraakt en voelt:
    zo nauw verwant:
    zo zacht."

    Dit is te zien en te lezen, naast nog vele andere foto's en teksten in het Guido Gezellemuseum.
    Als ik er bij vertel dat de begeleidende tekst van onze kardinaal Godfried Danneels komt, dan ben ik er zeker van dat u de tekst en foto minstens nog eens herleest/herbekijkt.  De foto's zijn van Jan Breyne.    Nog te zien en te lezen tot acht oktober.

    03-09-2006, 21:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 67
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog maar eens een plaats in het centrum van Brugge waarvan u raden moogt waar dit te zien is.

    03-09-2006, 21:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 66 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot wat ik gisteren schreef is dit wel degelijk al quizvraag no. 66 (en niet no. 63) en ze werd vandaag door Carlos Dejaegher opgelost.  Dit is de pomp in de Sint-Amandsstraat.  Carlos vroeg een beetje uitleg over de pomp en aangezien ik er de geschiedenis van ken krijgt u het hier:
    In 1797 stond op deze plaats een kapel (de Sint Amanduskapel) en die werd onder Frans bewind, samen met nogal wat andere kerken, kloosters en kapellen verkocht en zeker al in 1817 afgebroken.  Rond 1820  kwam deze pomp in de plaats en ze werd aangesloten op een bronput met ondrinkbaar water.  Qua vormgeving is het een der eenvoudigste onder de oude pompen die we nu nog in Brugge kunnen zien.  Ze is gekenmerkt door een hoge vierkante sokkel waar een lange naald boven uitsteekt met daar bovenop een vergulde bol.
    In 1883 waren er klachten van de inwoners dat de pomptuit op hun pleintje dat toen bezemmarkt noemde niet ver genoeg naar beneden reikte.  Bij sterke wind viel het merendeel van het opgepompte water naast de emmer.  Maar er werd niets aan veranderd.
    Het pomplijf dat in een kolom van natuursteen verwerkt zit is van lood en werd een laatste keer nog hersteld in 1947.  Voor de pomp is er een blauw-arduinen tegel met daarin de letters W.P.  Ze staan voor waterput want op die plaats ligt de bronput.

    03-09-2006, 18:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kasteel d' Aertrycke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een halve dag heeft u me niet gehoord of gezien.  't Was omdat ik gaan eten was in het kasteel d' Aertrycke.  De parking is nogal ver van het kasteel verwijderd maar ik had geluk, voor mij maakten ze een uitzondering: ik mocht mijn wagen toch voor het kasteel plaatsen.  Het is geen Brugge, ik weet het, maar dit prentje kon ik u toch niet ontzeggen hé.
    Anekdote:  Een uur lang is het brandalarm daar deze namiddag blijven afgaan, en er was nergens rook of brand te bespeuren, zelfs in de keuken niet.  U moet op die manier eens proberen te eten en ondertussen in gezelschap nog een conversatie te voeren.  Het was een scherp, doordringend geluid, het zindert nog altijd in mijn hoofd na.  Het talrijk personeel liep natuurlijk topzenuwachtig rond.   Een slimmerd van hen had er na een half uur iets op gevonden: boven wist hij het alarm te beplakken zodat daar de hinder minimaal was.  Maar beneden jengelde dat ding lekker verder.  Tot een handige Harry uit mijn gezelschap voorstelde om het ding het zwijgen op te leggen.   En toen konden we eindelijk rustig verder eten en converseren.

    03-09-2006, 18:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duiven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De ophokplicht zit er weer aan te komen.  En dat is slecht nieuws voor onder andere de duivenmelkers.

    03-09-2006, 12:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugs beertje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... of zeg liever: beer.  Want deze uit zijn kleren barstende versie van ons Brugs beertje die te zien is op het zandsculptuurfestival aan 't station moet dringend diëten.  Anders geraakt hij muurvast geklemd in zijn nis.
    Speciaal voor Bertine uit Kortrijk die via mijn gastenboek een vraag stelde naar de oorsprong van het Brugs beertje geef ik een woordje uitleg.  Ik zal eens letterlijk weergeven wat in het programmaboekje van het sculptuurfestival te lezen staat:
    "In de strenge winter van 861 kwam Boudewijn met de IJzeren Arm naar Vlaanderen nadat hij de mooie jonkvrouw Judith, dochter van de Franse koning, had geschaakt in Parijs.  Op zijn tocht door de bossen rond Brugge kwamen ze drie dreigende beren tegen.  Eén beer viel het gezelschap aan maar de graaf kon hem met zijn speer aan een eik spiesen.  De beer werd meegenomen en opgezet in de ridderzaal van de burcht.  Nu waakt er nog steeds een stenen versie over alle vreemdelingen die Brugge bezoeken."
    Met die stenen versie bedoelt men natuurlijk het Brugs beertje in de Poortersloge.  Daarom dat men het ook het Beertje van de Loge noemt, want het was het embleem van de vereniging het Genootschap van de Witte Beer.  In 1417 kreeg die vereniging, waarvan de leden allemaal welvarende burgers waren, de toestemming van het stadsbestuur om het beeldje in zijn nis in de gevel van de Poortersloge te plaatsen.



    03-09-2006, 11:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Conzettbrug versleten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sommigen onder u zullen uitroepen: daar is hij weer met zijn Conzettbrug!  Maar ik heb redenen om altijd op dezelfde snaar te zagen.   Hoe lang bestaat die brug?  Vier jaar?  Vier jaar!  Hoeveel heeft hij gekost?  Meer dan genoeg!  Hoeveel extra kosten waren er nodig om te maken dat de brug ook zonder te haperen op of neer kon?  Meer dan genoeg!  En kijk nu eens naar de planken van de brug.  Dit is een willekeurige foto.  Ik had er zo gemakkelijk tien, twintig dergelijke foto's kunnen nemen want over heel de lengte van de brug zijn de planken al na vier jaar aan vervanging toe.  Ze zijn gebarsten.  De voegen ertussen zijn op verschillende plaatsen verbreed.  Na vier jaar?  Ja, na vier jaar is dit de situatie!   

    03-09-2006, 10:37 geschreven door Bruggeblog  
    02-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sylver Birds
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik moet eerlijk toegeven dat de vogels van Sylvère Declerck, oud-burgemeester van Blankenberge, een man die zich nu met kunst onledig houdt, dat die vogels hier in de tuin van het Guido Gezellemuseum nog zo slecht niet staan.  Tot 10 september staan ze er nog mocht het gevoel u bekruipen om ze ook eens in het echt te zien.  Maar om dit werk nu  "Sylver Birds" te noemen, dat vind ik wat verregaand.  Silver?  Zijn die dingen niet wit?  Als Sylvère Declerck dan toch een woordspeling op zijn naam gebruiken wil dan had hij zijn kunstwerk (ook denkend aan de omgeving waarin het nu staat) beter "de Vlerken" genoemd, dat is juister en klinkt poëtischer.
    Ik heb vernomen dat de man bezig is aan een nieuwe compositie met stenen.  Het zal "Sylver Stone" noemen.   Wedden dat we er, net zoals met dat werk van Toyo Ito, met onze wagen zullen over crossen?

    02-09-2006, 21:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 63 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een derde foto voor u.  Mooi, hé?  Maar daar gaat het hier niet om.  Het gaat erom of u deze plaats in de binnenstad van Brugge herkent.  Wie wordt de eerste die het juiste antwoord geeft?

    02-09-2006, 21:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De clown, gespecialiseerd in het ballonnen plooien, had het niet moeilijk om de vele kinderen die naar de Aristidefeesten kwamen te plezieren. 



    02-09-2006, 18:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier bevond ik me op het terrein van het kantcentrum in de Balstraat maar in plaats van kant te zien was men hier met beeldende kunst bezig geweest.  Plastisch iets uitleggen is ook de kunst van meneer links.



    02-09-2006, 18:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie anders zou dit kunnen zijn dan de karikatuurtekenaar Nesten?  Ook hij was deze namiddag van de partij en de (vrouwelijke) belangstelling voor zijn kunsten was niet gering.



    02-09-2006, 18:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Spectaculair was het allemaal niet, die Aristidefeesten.  Dus niet, zoals ik in mijn eerste berichtje zei, er was geen vrouw met een baard van 20 cm te zien maar wel een man wiens baard er mocht zijn.  Twee uur lang karnen was zijn job en op de vraag van iemand of hij dan regelmatig van hand wisselt om de karnstok afwisselend te hanteren antwoordde hij negatief.  Neen, twee uur lang hanteert de man linkshandig de stok.



    02-09-2006, 18:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn grootmoeder heeft nog in een Mandenmakersstraat gewoond, een straat genoemd naar het oude ambacht van mannen zoals deze.

    02-09-2006, 18:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Aristidefeesten zijn nog niet helemaal gedaan of ik tracteer u al op een foto-impressie ervan.  Volk was er en natuurlijk waren er ook verschillende artiesten aanwezig waaronder een vuurspuwer, een slangenmens, een koorddanser die van de ene kant van het volkskundig museum naar de andere kant over een koord ging die boven de binnenkoer gespannen was.  Men kon zelfs een vrouw met een baard van twintig centimeter aanschouwen.  Er was .... 
    Serieus nu: er was een clown, een mandenmaker, iemand die paarden besloeg, een vertelster, een poppenspeler, een accordeonist, ...  Allemaal veel saaier dan wat ik voordien opsomde maar kom, het was weer eens gezelleg in die buurt te vertoeven.

    02-09-2006, 17:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristide III
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neen, natuurlijk niet.  Dit is Aristide niet, de zwartharige mascotte van het volkskundig museum.  Dit is mijn kat Tibo.   Tibo is niet echt en zeker niet volledig zwartharig maar van ver en in het donker ziet men het verschil toch niet.  Aangezien Aristide I, de huiskat van het volkskundig museum op een dag wegliep maar nooit terugkwam en men nu een Aristide II in huis heeft die vroeg of laat misschien ook schampavie is, is Tibo bereid om eventueel Aristide III te worden.  Ze heeft goede referenties.  Eerst en vooral loopt zij nooit weg.  Zij is volledig gedomesticeerd.  Meer nog: zij is bang van de straat.  Ten tweede: zij laat zich graag aaien en spint en miauwt er de hele dag lustig op los.  Het enige minpunt is dat ze wegloopt van honden en mensen met een zware stem.
    Dit gezegd zijnde kan ik u mededelen dat de omgeving van het volkskundig museum en het Guido Gezellemuseum deze namiddag opnieuw zal bruisen van leven want er zijn opnieuw Aristidefeesten.



    02-09-2006, 13:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het liefste
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... ligt gelaagd tussen de jaren"  Van wie is deze tekst?  Het is te zien in het begin van de Korte Vuldersstraat.

    02-09-2006, 12:40 geschreven door Bruggeblog  
    01-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eentje achtergebleven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van die fameuze steekspelen op de Markt is er blijkbaar nog eentje, een Engelsman, achtergebleven. Blackadder is zijn naam en het schijnt dat hij de verschrikkelijkste van het hele lot was.  Door Blackadders toedoen verliep niets zoals de Bruggelingen van het steekspel gehoopt hadden.  Engelse humor, you know, dat was het wat Blackadder en consorten dit jaar op de zonovergoten Markt brachten maar het viel jammer genoeg in slechte want mulle aarde bij Brugge en zijn Bruggelingen die de humor van het vermengen van drie tijdsgeesten, namelijk het heden, de tijd van de steekspelen en de periode van 1302 met hun oubollige hersentjes maar matig tot helemaal niet appreciëren konden. 
    Bericht aan de eigenaar van dit Blackaddertje: "Please, Mr. Atkinson, can you a.s.a.p. come to Bruges and  take that Blackadder creature of yours back home so that we never, no never again will be reminded to that blaspheming  jousting tournament of yours.  You can find that little Blackadder figure in that awfull shop at the corner of Maria Street and the Blowing Street".
    Voor de Bruggelingen dan weer: neen, zelfs een brand volstond niet om deze winkel het zwijgen op te leggen.  Als een feniks (mede geholpen door de brandverzekering) herrees dit oord van kitsch en kleutervreugd uit zijn as.  Arm Brugge, waar gaan we stilaan naartoe!


    01-09-2006, 23:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oeps ... foutje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Daarstraks heb ik mijn vriend Simon niet helemaal voorgesteld.  Sorry daarvoor.  Simon Stevin is zijn naam en hij is helemaal zandkastelengewijs van Scheveningen per zeilwagen naar hier gerold om dit jaar aan de hogeschool die zijn naam draagt les te geven in, hoe kan het ook anders, wiskunde.  Maar het zou ook kunnen zijn dat mijn vriend Simon per schooljaar enkele wiskunde-uurtjes aan de kant zal schuiven om zijn studenten in te wijden in de astronomie want dat is ook een van Simons dada's.   Hoe dan ook, hij is naar hier gekomen om de oude leraar wiskunde die te veel verzuringsverschijnselen vertoonde voor enkele jaartjes te vervangen.  Maar, pas op studenten van de Simon Stevin hogeschool, pas op voor mijn vriend Simon.  Hij ziet er misschien uit als iemand die gisteren een paar glazen te veel op had, en dat zal in zijn geval ook zo zijn, maar de man heeft ondanks alles, ook ondanks zijn leeftijd (hij moet nu zowat 457 jaar oud zijn) een fenomenaal geheugen.  Op het eind van het schooljaar zal hij tot op de minuut na onthouden hebben hoeveel lessen u gebrost heeft en hij zal het niet nalaten om dat tegen u te gebruiken.  Laat mij besluiten met de gevleugelde woorden: een verwittigd man of vrouw is er twee waard.  



    01-09-2006, 22:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 66 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog eens dezelfde vraag naar u toe: waar in Brugge kunt u dit zien?

    01-09-2006, 21:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar school (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De eerste schooldag en meteen de eerste schoolweek zit er alweer op.  Zouden ze al een les wiskunde gekregen hebben, Simon?  Of hebben ze er de schoolgaande jeugd vandaag nog niet willen mee belasten, met zo een moeilijk vak? 



    01-09-2006, 18:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar school (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze groene jongen, nooit te oud om te leren,  kwam net van school.  Ik weet dat omdat ik zie dat hij zijn boekenlijst nog in zijn hand heeft.  Nu hij hier toch staat in het Sint-Salvatorskerkhof, kan hij gelijk de straat oversteken en zijn lijstje komen tonen in de boekhandel hier rechtover.  Hopelijk is alles nog te verkrijgen want zijn lijstje ziet er nogal verouderd uit en de boeken die erop staan waarschijnlijk ook.

    01-09-2006, 18:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar school (deel 1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Terug naar school!  Vandaag was het de eerste schooldag en de kinderen zaten overdag weer veilig in het gesticht.  Dat klinkt tegenwoordig niet meer hé!  Maar toch staat het er nog klaar en duidelijk op: dit is het Sint Franciscus Xaverius gesticht.
    Ik ken enkele moeders die vandaag boordevol ideeën zaten over wat ze thuis allemaal gingen doen wanneer de kinderen eenmaal naar school gebracht waren.  Toen ze twee uur later pas de omgeving van de schoolpoort verlieten omdat ze zo lang hadden blijven babbelen met andere moeders die ze gedurende twee volle maanden niet meer gezien hadden, ja toen schoot er van die plannen niet veel meer over.  Want voor ze het goed en wel beseften mochten ze de kinderen al opnieuw komen afhalen.

    01-09-2006, 18:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterballet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kent u 't Karrewiel in Blankenberge?  Ik weet niet of die zaal nog bestaat want dat is nu eenmaal niet mijn favoriete manier van uitgaan.  Ik moet wel bekennen dat ik er ooit eens binnen geweest ben.  Ik wil er alleen maar mee vergelijken om u enigszins een idee te geven.  Het orgelmuziek dat u daar in 't Karrewiel hoort of horen kon, welnu, dergelijk muziek moet u zich indenken bij dit waterballet.  Te zien nog tot zowat halverwege deze maand op het terrein van het zandsculptuurfestival. 

    01-09-2006, 13:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.festival
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het woordenboek Van Dale:  "Festival = groot muziekfeest, volksfeest"
    Iedereen heeft de mond vol van het zandsculptuurfestival aan het station. 
    Volk is er, muziek ook maar dat moet u niet zoeken bij de sculpturen zelf, neen.  Helemaal aan het eind van de rit is er een soort waterballet voorzien en daarbij krijgt u iets wat voor muziek kan doorgaan voorgeschoteld.
    Groot?  Zo zou ik het domein waarop de zandsculpturen staan nu niet willen omschrijven.
    Feest?  Welk feest? Het enige wat in de richting van feest en vertier wijst is de bar en hier het vertier voor de jeugd.   Maar die is daar al dik tevreden mee zoals we zien.

    01-09-2006, 13:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creatief
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... is men in Brugge wel, zelfs als het om zoiets saais en stereotieps als verkeersborden gaat.  Dit is te zien aan de Geerolfstraat, een straatje in het midden van nergens.  Het verbindt het Pandreitje met de Eekhoutstraat.  Dit is de hoek met het Pandreitje trouwens.
    Ik heb het er al eens over gehad.  Fotoboeken van Brugge die foto's tonen van onze stad zoals zij was tot in de jaren '70 zijn effenaf prachtig.  Verkeersborden die het straatbeeld te pas maar vooral te onpas ontsieren moesten als het ware nog uitgevonden worden.  Tegenwoordig moet men zich als fotograferende Bruggeliefhebber in allerlei bochten wringen om toch nog een mooi plaatje te schieten zonder auto's (zoals hier) en zonder verkeersborden (oei, hier dus wel!).
    Kijk, moet men bij 't stad gedacht hebben, als we dan toch weer eens een verkeersbord willen plaatsen, waarom dan geen nieuw exemplaar creëren?  Iets waar andere steden nog niet aan gedacht hebben?  Uitgezonderd openbare reinigingsdienst.  Klinkt mooi hé?  Ja, en zo is meteen het probleem opgelost van al die twee- en meertonners die voordien dagelijks door deze straat scheurden tot grote ergernis van alle Christine D'Haens die in deze straat wonen.  De wagens van de afvalophaling (want daar slaat deze uitzonderingsregel uiteindelijk op) die mogen er gerust door hoor want de modernste exemplaren bewegen zich hovercraftsgewijs voort en,  én ... niet onbelangrijk:  zij verwittigen met een oranje zwaailicht wanneer zij er aankomen zodat iedereen die met deze bakbeesten niet gediend is zich nog tijdig verstoppen kan.  Ik kan u plechtig verklaren dat mijn twee katten in huis dat altijd doen en dat zijn goeie graadmeters als u het mij vraagt!

    01-09-2006, 12:57 geschreven door Bruggeblog  
    31-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 66
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge is amper een 'schorte groot' en toch leent dit stadje zich voor vele tientallen fotovragen waarvan zelfs naaste geburen van de plaats in kwestie niet meteen weten waar die foto genomen is.  U voelt mijn vraag natuurlijk aankomen: "Waar in de binnenstad van Brugge kunt u dit zien?"  De vorige fotovraag had vier foto's nodig om te weten waar het was.  We zijn allemaal razend benieuwd hoeveel foto's we deze keer nodig hebben voor iemand het licht gezien heeft.

    31-08-2006, 21:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.amateurkunstenaars
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat Brugge een traditie heeft van amateurkunstenaars, zeker van amateurkunstenaars die in hout fraaie miniatuurtjes maken en dat de man die zichzelf dagelijks als "Baron Polydor van 't Smouthuus" bestempelt deze traditie gewoon een beetje verder zet en - letterlijk - uitvergroot is een feit.  Twee kleine voorbeelden om dit te bewijzen.  Ten eerste: In de bovenste zaal van de Halletoren bevindt er zich een zowat honderd jaar oude replica van diezelfde Halletoren, gemaakt in hout door een Brugse amateur-kunstenaar en geschonken aan onze stad.  Ten tweede: op de Burg, vlak voor de dienst Bevolking op de eerste verdieping van het voormalige landhuis van het Brugse Vrije staat er naast een replica van nog eens diezelfde Halletoren (maar nu gemaakt door baron Polydor) ook een prachtig miniatuurschip achter glas van de amateurkunstenaar Lucien De Backer.   En laat dat nu ook een van die dingen zijn die de 'baron' graag volgens eigen zeggen 'achtermaakt', maar dan liefst veel groter.

    31-08-2006, 21:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 65 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Oef!  Bijna dacht ik dat ik de oplossing zelf zou moeten geven.  Nochtans weet ik dat een van de Bruggebloglezers iemand van 't Zilletje is.  Gelukkig verloste Carlos Dejaegher mij (of u, het is te zien hoe we het bekijken) van de vernedering om het zelf te moeten zeggen waar dit is.  Dit is op Sint-Gillis de binnenkoer met garages tussen de Annuntiatenstraat, de Baliestraat en de Biddersstraat in.  Via alle drie de straten kan men het bereiken maar per wagen enkel via de Annuntiatenstraat.  Niet dat er hier op deze plek veel te beleven valt, maar kom, dit is ook Brugge.  Al op foto 3 kwam nochtans de Sint-Gilliskerk van tussen de boombladeren piepen.  Daarom dacht ik dat u het sneller zou gevonden hebben.  Geen nood: vanavond, bij de volgende quizvraag, doet u het beter.

    31-08-2006, 18:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bericht aan de bevolking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gezien de gebeurtenissen van de laatste dagen vroeg de baron van het Smouthuus mij deze mededeling op Bruggeblog te plaatsen:

    "Bericht aan de bevolkinge van den Brugschen stede
    Waarde ende dierbare Bruggelingen,
    De laatste dagen is er veel rond myne figuur gebeurd wat ik als edele baron van de heerlijkheid het Smouthuus ten zeerste betreur.
    Ten eersten: iedereen weet dat ik uytgeroepen werd tot dé stadsfiguur van Brugge en daarom ben ik iedereen die op mij gestemd heeft heel erg dankbaar.  Het is een duidelijk teken dat ik iets beteken voor onze prachtige stede, Brugge die Scone.  Ter ere van mynen plechtigen benoeminge zou ik afgelopen maandag door den burgemeestere op het statthuus uytgebreid ende in 't lank gevierd worden.   Het is tot myne groote verwonderinge helemaal anders uitgedraaid.  Eerst en vooral was het ure van dezen belangryken gebeurtenisse voorzien voor 10 ure dertig in den morgen.  Dat is een baron van mijn formaat totaal onwaardig!   Een baron verdient het om in den namiddage of des avonds  geëerd ende gevierd te worden maar niet des morgens in de vroegte.  Dan was onzen dierbaren burgervader, den waarden heer Patrick Moenaert, een half ure te late.  Dan maakte onzen dierbaren burgervader, den waarden heer Patrick Moenaert, zich er veel te vlug vanaf door myne persoonlijkheid eene kunstwerke aen te bieden die niet 'n noch te nimmer 'n past tussen de prachtige torren en kastelen en kathedralen van den zee ik ik 'n zelve met myne eigen handen uit het mooie eikenhout vervaardigd heb.  En na deze overhandiginge - uiteraard in den dierbaren aanwezigheid van den pers, myne eenigte echte vrienden -  kregen ik en mynen waardigen gezelschap, waaronder mynen gemalinne de barones Elisa, enkel en alleenlijk koffie of bier aengebooden.  Ach, ik mag er niet 'n meer aen denken of ik 'n kryg 'n opnieuwe pyne aen mynen mage.
    Ten tweeden: ik heb tot mynen grooten ontsteltenisse vernoomen dat sommigen mynen waardigen figure op het tinternette belachelyk willen maeken.  Het heeft iet 'n 't met onzen dierbaren burgervadere te maeken hebbende want het tinternette noemt Moenaert gallespuwerieje.  Ik kan er nu al dagen niet 'n van slapen want ik heb vernoomen wat ze daer allemale over mynen belangryken figure voor belachelijke leugens ende roddels te vertellen hebben.  Ik ben er totaal en volledige ziek ende kapot van.  Gelukkig weet ik dat die gallespuwers in kleinen getale aanwezig zyn en dat de meerderheid van de bevolkinge van onzen dierbaren stede, ons Brugghe, den baron waardeert ende prijst.
    Met edele groeten,

    Baron Polydor
    baron van den heerlykheid het Smouthuus.

    31-08-2006, 18:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLV met de inktpot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Tussen de kleine vijftig beelden dit in de gevel van het stadhuis op de Burg staan bevindt zich dit merkwaardig beeld, dat de Onze-Lieve-Vrouw met de inktpot genoemd wordt.  Het beeld zelf dateert uit 1926 en is van de beeldhouwer Pros. Hinderyckx.  Het verving een vorig OLV met de inkpot beeldje.  Het wordt ook OLV van Aardenburg genoemd.  Maria houdt in haar hand een inktpot en het kindje Jezus een stukje perkament.  Volgens een legende zou men op een dag een belangrijk persoon in Brugge vermoord aangetroffen hebben.  Een jongeman uit Aardenburg werd verdacht en aangehouden.  De jongeman ontkende er ook maar iets mee te maken te hebben maar werd toch schuldig bevonden en ter dood veroordeeld.  De jongeman deed een beroep op Maria.  De nacht voor zijn terechtstelling verscheen die aan hem, een inktpot in de hand houdend.  Het kindje Jezus schreef iets op een stukje perkament.  Maria zei de jongeman dat hij het perkament moest tonen aan de schout.  Van zodra die het perkament gelezen had stelde de schout de jongen op vrije voeten.  Nooit heeft iemand geweten wat er op het perkamentje geschreven stond.
    Een gelijkaardig beeld bevindt zich te Aardenburg, Gent en te Maastricht.


    31-08-2006, 13:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLV met de inktpot (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het zandsculptuurdinges aan het station te Brugge vindt men een kopie van de OLV met de inktpot zoals we die aantreffen aan de gevel van ons stadhuis.  Er is 1 groot verschil: alles is gespiegeld.  De inktpot heeft Maria in haar linkerhand en kindje Jezus (wiens gezichtje hier duidelijker is) zit op haar rechterknie.  Aan het stadhuis heeft Maria de inktpot in haar rechterhand en kindje Jezus zit op haar rechterarm alsof het kindje niks weegt. 

    31-08-2006, 13:09 geschreven door Bruggeblog  
    30-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 65 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo???  Is er nog een Bruggeling in de zaal die wil antwoorden?  Dit is al de vierde foto van deze plek en ik heb nog zo veel plaatsjes in Brugge voor u in petto die een fotovraag waard zijn.  A.u.b. waar in Brugge is dit.  Neen, het is niet de pomp tussen Oostmeers en Zonnekemeers in, die was trouwens al eens onderwerp van een quizvraag.  Het is dus een andere.

    30-08-2006, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondenslagers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We durven wel eens kankeren op de overreglementeringen tegenwoordig.  Honden bijvoorbeeld moeten aan de lijn blijven eenmaal ze buiten in het openbaar lopen.  Hondenpoep moet opgeraapt worden door de begeleider van de hond.  Niet elk hondenbaasje houdt zich daar allemaal strikt aan, maar kom, meestal loopt (dankzij de reglementeringen) weinig uit de hand in dat verband.  Dat was tot eind de 19de eeuw wel enigszins anders.  Loslopende wilde honden in de steden (ook Brugge) waren er zo overvloedig dat hondenvangers aangesteld werden.  Om maar enkele cijfers te geven: in 1455 waren er in Brugge 8 hondenslagers die in dat jaar samen 1121 honden neerknuppelden.  Om u een idee te geven over de toestand vroeger volgt hier een grappig artikel uit de Gazette van Brugge van 31 januari 1880.

    "Onze moedige hondenvangers
    doen by voortduring goede vangsten.  De steekkar, die ze volgt is dagelyksch zeer goed gevuld.  Het schynt echter, dat die vierpootige straet loopers, 't zy kleine of groote, de zelfde zoete vreugde niet gevoelen, wanneer zyn, zooals kleine kinderen, een wandelingske in een of ander rytuig mogen doen.  Over eenige dagen ving men in de Carmersstraet eenen hond zoo groot als een schaap.  De opening van den hondentrein was te klein om den huilenden "Garibaldi" erin te krygen.  Men was verpligt die opening grooter te maken: maer die vergrooting was de oorzaek dat al de gevangenen uit de kas sprongen en het op een loopje stelden.  De de heeren hondenvangers een aengezigt van eene el lang trokken, hoeft niet gezegd te worden.  Een voorbyganger een weinig by dranke, die ooggetuige was van die snelle vlugt, zegde by zyn zelven "O wat is de vryheid toch een aengenaem en schoon ding!"
    De netwerpers waren door dit onvoorzien geval zoo bitter getroffen, dat iedereen aldaer meende dat zy hunne netten in de Lange Rei zouden geworpen hebben.  Maer toch kwam hun moed weder, en weldra mieken zy nieuwe slagtoffers, die dan met meer zekerheid in de kar werden gesteken."


    30-08-2006, 21:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderd jaar haven van Zeebrugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In 1907 opende de toenmalige koning Leopold II de Zeebrugse haven op plechtige wijze.  Volgend jaar zullen Zeebrugge en Brugge het geweten hebben dat er tussen die gebeurtenis toen en het (Zee-)Brugge van 2007 exact 100 jaar liggen.  Grootse evenementen staan er voor volgend jaar op stapel en dat daarbij het schip een belangrijke rol zal spelen, dat is nogal logisch.  Dit bootje zal - denk ik - niet meedoen aan de festiviteiten want lekgeslagen.  Dit is aan de Gentpoort.  De Komvest telt ook zo'n lekgeslagen exemplaar dat nog veel groter en roestiger rustigweg ligt te verjaren.  Want ook dàt is 100 jaar haven.  Er is niet alleen opbouw en expansie maar ook hier en daar afbraak en aftakeling.   De sluiting en het wegkwijnen van de cokesfabriek en van de glasfabriek.  De ramp met de Herald Of Free Enterprise.   In honderd jaar tijd is er veel gebeurd.  Niet alles geeft aanleiding tot feestvieren.



    30-08-2006, 18:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geen fietsen plaatsen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de Katelijnestraat.

    30-08-2006, 17:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hallo?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... mag ik me even voorstellen?  Mijn naam is Pietje Putje en ja, ik geef het toe:  ik heb incontinentieproblemen.   Ik plas de Markt regelmatig onder.  Toch ben ik nog geen oude knol, hoor!  Het schijnt allemaal nog redelijk normaal te zijn, zegt men.  Weet je, in oktober zullen ze in de stadsschouwburg met me lachen.  Ze doen maar hoor, mij hoort u niet klagen.  Anderen doen dat wel voor mij.  De patron van de zaak hier rechtover bijvoorbeeld.  Pas op, niet omkijken, hij staat alweer naar ons te loeren.  Gelukkig heb ik geurvreters bij.  Magnolia is het deze keer.   Hiiiiiii, de Markt zal vandaag ruiken naar magnolia.   Hiiiiiiiii!

    30-08-2006, 13:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diederik van de Elzas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het zandmannetje.  Het zou Diederik van de Elzas moeten uitbeelden en is te zien op het Zandsculptuurfestival.  In tegenstelling tot de Diederik van de Elzas die jaarlijks in de Heilig Bloedprocessie aanwezig is toont deze Diederik de relikwie niet aan de Brugse bevolking.  Hij draagt hem wel bij zich maar toont hem niet.  Zijn arm zal moe geworden zijn zeker?

    30-08-2006, 13:19 geschreven door Bruggeblog  
    29-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onheilspellend bericht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb zojuist vernomen dat Brugs gemeenteraadslid Julien Decromme  (u weet wel: de dixit himself interpellatiekampioen van de afgelopen 6 jaar) al bij de eerstvolgende gemeenteraadszitting een nieuwe interpellatie uit zijn mouw zal schudden.  En wat voor een!  Via zijn vriend huisarts P. de Lueghenaere heeft hij de onthutsende statistieken kunnen inkijken van het fysiek van de sportende Bruggeling.  En wat blijkt?  Sedert vier jaar is die met vijftien procent gedaald.  Zoekend naar een verklaring voor deze spectaculaire daling kwamen de Brugse geneesheren tot de enige ware conclusie:  deze Conzettbrug moet weg en daarna zal het fysiek van de sportende Bruggeling opnieuw geleidelijk aan naar het peil van voor 2002 opklimmen.  Want wat blijkt?  Van het ogenblik af dat deze roeste hangbrug over de Coupure hing (2002) deed bijna niemand van de honderden joggers en hardlopers die op regelmatige basis het rondje vesten liep nog het ommetje naar de oude brug over diezelfde Coupure, en dat scheelt exact 1 kilometer per loop.    1 kilometer minder per keer.   Beseft u wel wat dat op jaarbasis is?  Laat nu die 15 procent aan minder fysiek vermogen nu juist het percentage aan kilometers zijn dat de modale Brugse loper sedert 2002 dankzij deze Conzettbrug per jaar minder loopt.  Daarom zal Julien Decromme tijdens de eerstvolgende gemeenteraadszitting pleiten voor het afbreken van de brug, de bewijzen zwart op wit op tafel gooien en gelijk de rest van het gezelschap opnieuw de gordijnen injagen.
    Pittig detail (eveneens uitgelekt dankzij de medewerking van de zeer eerbiedwaardige dokter P. de Lueghenaere):  het fysiek van de niet-sportende Bruggeling is tijdens het laatste jaar met diezelfde 15 procent omhoog gegaan en men vermoedt dat het te maken heeft met het bier dat zwaarder werd.  U weet wel: iedereen heft tegenwoordig massaal de Brugse Zot en dat biertje is nu eenmaal van een zwaarder kaliber.  Maar dit terzijde.  De statistische periode van 1 jaar is nog te klein om wetenschappelijke conclusies te verrechtvaardigen.

    29-08-2006, 22:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 65 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In Nederland gebruikt men soms de uitdrukking: hij weet van pomp noch pompstok.  Dat deze uitdrukking zeker niet op u slaat, daar ben ik van overtuigd want u bekijkt Bruggeblog toch ook?
    Hihihi,    ;-)    Emiel Goelen: U kijkt toch ook?    Snapt u 'm?
    Serieus nu: ik voel aan mijn versleten ellebogen dat u vandaag het antwoord weet op mijn vraag: waar in Brugge staat dit?

    29-08-2006, 21:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het noorden kwijt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het pas uitgegeven boekje De verborgen geschiedenis van de stadsparken is men  bij het schrijven en uittekenen van het Koningin Astridpark eventjes het noorden kwijt geraakt.  Eerst en vooral krijgt het hoofdstuk 8 als grote titel Koning Astridpark mee.  Koning?  En dan plaatst men het noorden bij het kaartje van het park nog daar waar normaliter de richting ZZO hoort.  Er staat nochtans een goed referentiepunt op dat kaartje, namelijk de Magdalenakerk.  Die is net zoals zoveel kerken (om in Brugge te blijven o.a. ook de St. Gillis- en Jeruzalemkerk) zo gebouwd dat ze naar het noorden wijst.   Ach, ik weet het: dat zijn foutjes die gemaakt zijn door verstrooidheid en niet door onwetendheid.  Laat ons hopen dat de historische inhoud van het boekje niet ook dergelijke blunders bevat.  Totnogtoe heb ik daar nog niks van gemerkt of gevonden.   Maar ook ik zal op mijn blog wel al eens een steekje laten vallen hebben, hoor!  Mensen zijn nu eenmaal misselijk.  Oh, verschoning, ik bedoel: missen is menselijk.

    29-08-2006, 21:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belangrijk kruispunt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge ligt op een belangrijk knooppunt, tenminste voor wie van langeafstandswandelen houdt.   Aan dit kruispunt van de Katelijnestraat en de Vesten kunt u als liefhebber van het stappen drie richtingen uit.  Maar pas op: als u zich hier op dit punt vergist en de verkeerde richting inslaat, dan wandelt u zich misschien dagenlang te pletter met de bedoeling in Antwerpen aan te komen maar in plaats van uiteindelijk de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal of de Boerentoren voor u te zien, staat u met versleten wandelschoenen aan de Mercator te Oostende of  aan het voormalige eerste station van Brugge dat zich nu in Ronse bevindt.  Opletten geblazen dus!
    Veel uitleg over de langeafstandswandelroutes wordt er gegeven op het bord naast de richtingaanwijzers maar veel wijzer wordt men er niet van wegens onleesbaar geworden.

    29-08-2006, 17:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Windows XP Home Edition
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wedden dat uw PC of laptop ook op dit besturingssysteem draait?  In 8 van de 10 gevallen ter wereld is dat zo, dus ik gok erop dat u ook eXPerienced computert.  Maar om dit in de tuin van Groeninge te zien, dat had ik zo niet meteen verwacht.  Jammer dat het geen blue screen of death (BSOD) is, want op internet bestaan er sites waar dergelijke situaties die men tegenkomt op openbare plaatsen (op luchthavens, aan bushaltes, reclamepanelen, enz...)  getoond worden.  Zelfs Times Square moest er al eens aan geloven.  Lang leve Windows!



    29-08-2006, 16:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pablo Atchugarry
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De tentoonstelling met werken van de Uruguayaanse kunstenaar Pablo Atchugarry bovenin het Concertgebouw en hier in  het museum Groeninge loopt nog tot eind oktober.  Gisterenavond was de tuin van Groeninge nog open en met een beetje lampverlichting erop zien de beelden in Carrara marmer er anders uit dan overdag.

    29-08-2006, 16:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opkramen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De zomervakantie loopt op haar laatste benen.  De grote zomerevenementen zijn quasi allemaal achter de rug.  Zelfs Baselius is terug naar huis, naar Bergen op Zoom getrokken en de man liet op de Burg deze troep achter.

    29-08-2006, 12:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustusavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Dijver gisterenavond omstreeks half acht.  Gelukkig moet mijn kop er niet af want het heeft zoals ik voorspeld had vanmorgen al geregend. 

    29-08-2006, 12:10 geschreven door Bruggeblog  
    28-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Pierre Van Rossem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Arsenaalstraat.  Een grauwe straat.  Velen kennen die straat omdat ze er in het gebouw dat de hele rechterkant van dit gedeelte van de straat in beslag neemt avondlessen volgen of volgden.   Weinigen weten dat België's enfant terrible van de tachtiger en begin negentiger jaren, Jean-Pierre Van Rossem, hier links in het huis nummer 39 zijn jeugdjaren versleten heeft.  Voor wie de naam Jean-Pierre Van Rossem niks zegt wil ik verwijzen naar de zwendelaar van Moneytron, naar de "vive la republique" - roeper toen onze huidige koning Albert II in 1993 zijn koningsschap beëdigde en na die uitroep onze kersverse koning op slag omgetoverd werd tot Bertje Bibber en waarvan onze arme koning sedertdien nooit helemaal herstelde,  naar de man die literatuur cijfermatig berekende, of naar de man die zijn vroegere nabije buren in een strip goot: de schat van de arme klavers.  

    28-08-2006, 23:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.avondlucht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Twee schimmige figuren tekenen zich af tegen een weinig goeds voorspellende avondlucht.  Mijn kop eraf als het morgen niet regent!  (Tussen haakjes, mocht u al grinniken of gruwen bij het idee van een Bruggeblogschrijver zonder kop: de laatste ter dood veroordeelde die in Brugge onder de guillotine stierf was de toen 40-jarige Pieter Acke.  Op 3 april 1862 werd hij op het plein voor het Pandreitje onthoofd.  Er was veel opschudding tijdens die laatste openbare terechtstelling, die tevens een der laatste van België was.  De opschudding werd niet verwekt door de onthoofding zelf.  Neen!   Het was omdat de man, Pieter Acke, halsstarrig weigerde te biechten de periode voorafgaande aan zijn terechtstelling en omdat hij de aanwezige aalmoezenier negeerde.  Na 1862  werden er nog mensen ter dood veroordeeld, maar de straf werd nooit meer uitgevoerd via executie.)



    28-08-2006, 21:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 65 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ergens hartje Brugge.  Een pomp.  Een plek.  Waar is dit?

    28-08-2006, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst opent poort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Onder die noemer was er afgelopen weekend in de Ezelpoort een kunsttentoonstelling van kunstenaars die in de stad / streek wonen maar oospronkelijk uit een ver land afkomstig zijn.  Japan, Bangladesh, Azerbeidjan, ... ik som maar wat geboortelanden van enkele exposanten op om u een idee te geven.  De tentoonstelling kwam er op initiatief van de Multiculturele Werkgroep St. Anna en viel samen met de Kattenfeesten, de wijkfeesten van het Stubbekwartier.
    Ku(n)s(t) opent poort, zo kan men het wel noemen, want 25 jaar lang is er niks gebeurd in de Ezelpoort en nu kon men er naar aanleiding van deze kunsttentoonstelling vrij in rondlopen.
     


    28-08-2006, 16:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst opent poort (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Een wenteltrap oplopend komt men in de bovenzaal van de Ezelpoort.  Daar vond afgelopen weekend de tentoonstelling kunst opent poort plaats.  Links staat een der exposanten.  Maar herkent u rechts de voorovergebogen man in zwarte, leren jekker?  Ware het niet dat de site nog niet opgestart is, ik had een melding geplaatst op vipspotting.be .  Gezien, gisterennamiddag Ezelpoort Brugge: Mister Y.
    Nogal stom eigenlijk dat men overal op de grond de bordjes geplaatst had waarop meer uitleg te lezen stond over de exposanten.  Vandaar het vooroverbuigen.


    28-08-2006, 16:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst opent poort (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afgelopen weekend hingen enkele prachtige kimono's op in de Ezelpoort, in het kader van de multiculturele kunsttentoonstelling die er plaats vond.  We kunnen ze vergelijken met de kazuifels van onze geestelijken, met dat verschil dat er geen religieuze motieven op geborduurd zijn maar vooral vogels en bloemen en planten.



    28-08-2006, 16:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Isabel Walgraeve
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Veel van de deelnemers gisteren aan ambachten in de buurt hebben eerst een cursus gevolgd waarna zij een eigen stijl proberen te ontwikkelen.  Zo ook Isabel Walgraeve.  In 1999 volgde zij aan de kunstacademie avondcursus schilderen.  Zij schildert het liefst van al portretten en haalt die soms van internet.  Koppen die haar boeien schildert ze na.  Misschien iets te waarheidsgetrouw maar ze steekt ze altijd in het blauw.  Hier is het de achtergrond die een vrolijk blauw toegemeten krijgt.


    28-08-2006, 12:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Isabel Walgraeve
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Enkele van de werken die Isabel Walgraeve gisteren in het Genthof 30 tentoonstelde.  Blauw speelt een belangrijke rol in deze tentoongestelde werken.  Voor het schilderij links onderaan baseerde zij zich vooral op een foto van de Amerikaanse schrijver Charles Bukowski.  Meer over Isabel Walgraeve en haar schilderijen vindt u hier.

    28-08-2006, 12:25 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jan1948
    blog.seniorennet.be/jan1948
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!