Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    17-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Kelk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heer, laat deze Kelk aan mij voorbijgaan!
    Maar deze Kelk gaat niet aan mij voorbij. 
    Integendeel, ze was prominent aanwezig tijdens de afgelopen braderie van de Langestraat-Hoogstraat en iedereen zou en moest ervan drinken.  Peter Roose en zijn bende glunderden terwijl hun protestsong 'Bruhhe twee duusd en zèsse' door de straat weergalmde en bepaalde geburen op de rand van een zenuwinzinking bracht.   De bende van de Kelk voelde zich overduidelijk én onaantastbaar het centrum van het hele gebeuren.  In die overtuiging werden ze nog versterkt omdat zelfs het VRT - nieuws hedenavond een item aan hun  luide protest besteedde.   En zelfs tot in Azië is het nieuws van de nakende sluiting van de zaak doorgedrongen.  Twee dames wilden het speciaal met eigen ogen zien en kwamen vanuit hun verre land naar Brugge om de bende van de Kelk hun welgemeende steun te betuigen.
    Vraag is natuurlijk of dit beetje couleur locale zin heeft.  En of ze misschien niet misplaatst is.  Geen jeugdfuiven of kleine jeugdzalen in de binnenstad meer?  Het Visioen en het Bargehuis/de Berenpub, is dat geen binnenstad misschien?  Er gaat daar geen weekend voorbij zonder jeugdfuiven.  Gisterenavond nog hoorde ik hun muziek vanover het water tot diep in Assebroek klinken.  Tsja, veel hangt af van de onwrikbaarheid van de bende van de Kelk en van de lange tenen van de geburen van de Langestraat, mij dunkt.  En dan hebben we het uitgerekend over de Langestraat, Vlaanderens eerste groetstraat.


    17-09-2006, 22:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geef zelf commentaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uit solidariteit met de Kelk hangt café-pub de Muppets (net zoals de Kelk gelegen in de Langestraat) ook zwarte paraplu's en ballonnen halfstok aan zijn gevel.  Ik stond aan de overkant van de straat  aan een kraampje, mijn vrouw was juist een nieuwe beha aan het kopen, zodoende was ik wat afgeleid en kon ik niet echt horen waar deze twee mannen het over hadden.  Misschien weet u het wel?  Het grappigste, leukste of meest pertinente commentaar op deze foto wordt - dakzij de steun van Xedia Bank - beloond met een verblijf van onbeperkte duur in een kraakpand in de Langestraat.   Zo kan de winnaar meteen de sfeer opsnuiven van the hottest street in town, namelijk  the internationally acclaimed greet street: The Long Street Of Bruges.


    17-09-2006, 22:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 74 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede foto van de plaats in het centrum van Brugge waarvan u tracht te weten waar dit is.  Om het u niet té gemakkelijk te maken heb ik in de tekst enkele woorden gewist.  Waar is dit?


    17-09-2006, 20:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een balletje opgooien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een braderie zonder animatie kan moeilijk.  Levende standbeelden zijn in de mode moet dit jongentje gedacht hebben, laat ik het ook maar eens proberen hier op de braderie in de Langestraat en misschien zo wat euro's vergaren.


    17-09-2006, 19:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braderie Langestraat - Hoogstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heel het weekend lang was er braderie in de Langestraat en Hoogstraat.  Als ik me niet vergis al voor de 76ste keer.  Om de braderie nog iets extra's te geven was er deze wedstrijd voorzien.  Er moest geraden worden hoeveel alle pompoenen gezamenlijk wegen.  Pas morgen om 16 u wordt op het Bapaumepleintje, het pleintje waar deze pompoenen trouwens liggen, alles gewogen.  Wie het gezamenlijk gewicht het dichtst benadert wint.


    17-09-2006, 19:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godshuis van de kleermakers (6de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Een der vier bewoonsters van het godshuis van de kleermakers, gelegen in de Oude Gentweg, die fier poseert voor haar gezellige huisje.



    17-09-2006, 12:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godshuis van de kleermakers (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    De achterkant van twee van de huisjes, gezien vanaf de binnenkoer (met de onvermijdelijke waterpomp).



    17-09-2006, 12:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godshuis van de kleermakers (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het zijn maar details, maar wel details die tellen: de sleutelgaten op de vier deuren aan de straatkant zijn voorzien van koperen platen in de vorm van een schaar.


    17-09-2006, 12:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godshuis van de kleermakers (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het wapenschild van de kleermakers: een gouden schaar omringd met een gouden lauwerkrans op een rode achtergrond.


    17-09-2006, 10:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godshuis van de kleermakers (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De hoofdingang van het gebouw.  Boven de deur zit wat men noemt een rocaillecartouche met daarin het wapenschild van het ambacht van de kleermakers.
    Terecht kunnen wij er in België (en in Brugge in het bijzonder) trots op zijn dat onze sociale voorzieningen zo goed zijn.  Alles gebeurt nu van staats- en stadswege.  Zo wonen er dankzij het OCMW hier in het gebouw vier bejaarden die allevier mits een relatief kleine huishuur te betalen comfortabel kunnen wonen.  Bij de officiële heropening na de laatste restauratie waren ze allevier aanwezig.  Dat was op een dag in het begin van 2003 en het was die dag net beginnen sneeuwen.
    Maar dus ook vroeger, honderden jaren geleden, bestond er in Brugge al een unieke vorm van sociale voorziening.  Elk ambacht had zijn gilde en die gilden bouwden huizen of kochten er aan, maakten er godshuizen of gildehuizen van en de leden van hun gilde die ziek of arbeidsongeschikt waren of te oud om nog te werken mochten in die huizen gratis wonen.


    17-09-2006, 10:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godshuis van de kleermakers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om mijn uitspraak in het vorige bericht enigszins tegen te spreken: in de Oude Gentweg is er wel degelijk ook wat moois te zien.  Dit godshuis van de kleermakers bijvoorbeeld.  Gebouwd in 1756 door meester-metselaar Hendrik Bultinck en het het timmerwerk was van Emanuel van Speybrouck.  Die mannen behoorden in die tijd tot de top van de ambachtslui.  Het resultaat mocht er dan ook wezen: een dubbel huis met acht wooneenheden in Lodewijk XV-stijl en daar bovenop een mansardedak.  Door de moderne normen van behuizing werden die woonheden van 8 tot 4 herleid in 1970 en in 1990 en laatst nog in 2001-2002 hadden serieuze restauratiewerken o.a. dit tot gevolg: eens te meer een fraaie gevel voor Brugge.
    Heel even nog aanstippen dat voor 1756 de kleermakers hier al 130 jaar vier stenen camers (eenkamerwoningen) hadden waarin hun oude en zieke gildeleden gratis onderdak kregen.  De huisjes die er toen stonden waren echter zodanig vervallen geraakt dat het bestuur besloot om  ze met de grond gelijk te maken  en dit gebouw er  voor in de plaats te zetten.


    17-09-2006, 10:30 geschreven door Bruggeblog  
    16-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.avondmens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn blog verraadt me.  Regelmatig krijgt u foto's te zien van een avondlucht.  Een zonsopgang boven Brugge heeft u hier bij mij nog nooit gezien.  Dat kan nochtans ook heel mooi zijn.  Ik beken het dan ook meteen: ik ben meer een avondmens.  Daar is niks mis mee natuurlijk maar voor een zonsopgang bent u hier aan het verkeerde adres.  En toch heb ik u eens verrast met zo een matinaal kiekje.  Het was dan ook omdat ik die nacht gewoon niet geslapen had.  Het was tijdens de Nacht Van Vlaanderen te Torhout, die loop- en wandeltocht van 100 kilometer.  Toen heb ik de zon nog eens zien opgaan, en hoe!
    Dit kiekje hier toont de Oude Gentweg, niet meteen het mooiste van Brugge maar de avondlucht maakt veel goed.


    16-09-2006, 22:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 74
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag tonen we een nieuwe plaats in de binnenstad van Brugge.  Net zoals de 73 voorgaande plaatsen is ook deze plaats vlot bereikbaar en zichtbaar voor iedereen.  Waar is het?


    16-09-2006, 21:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Gouden-Handrei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Gouden-Handrei is een plaats in Brugge die drie vierden van het jaar weinig opvalt tussen alle andere mooie plekken die Brugge rijk is.  Het is pas vanaf het einde van de zomer tot het einde van de herfst dat het reitje maar vooral de huizen erlangs hun geheimen prijsgeven want dan begint de wilde wingerd te verkleuren en dat tovert voor onze ogen het schoonste kleurenpalet dat men indenken kan.  Pas op: dit is nog maar het begin.  Binnen 1 à 2 maanden is het hier nog veel schoner.  Zeg ik het goed Jan: wilde wingerd?


    16-09-2006, 18:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste bladeren verkleuren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De uitzonderlijk warme septemberdagen doen het misschien niet vermoeden maar langzaam maar zeker schuiven we naar een ander seizoen op.  De dagen korten opnieuw.  's Morgens kan het lang fris zijn.  En de eerste bladeren verkleuren.
    De Visspaanstraat.


    16-09-2006, 18:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwarte madonna
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het huis in het Pandreitje 17 (waarvan de gevel de toegang verschaft tot het steegje van de laatste quizvraag) staat een beeldje, eens te meer een zwarte madonna maar haar kindje Jezus is nog relatief blank gebleven.  We zullen in de toekomst eens nagaan of bij de renovatiewerken ook dit beeldje terug presentabel gemaakt wordt.  Het beeldje is trouwens een kopie van het exemplaar dat terug te vinden is in het Noord Gistelhof 1.


    16-09-2006, 12:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 73 (deel 6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De juiste oplossing werd gevonden door Tijs.  Het is een steegje dat uitkomt in de straat Pandreitje en het loopt heel diep tot achter alle huizen van de Rozenhoedkaai.  Maar ook achter de huizen van de Geerolfstraat.  Het ligt tussen het Pandhotel en het huis rechts dat compleet gerenoveerd wordt in.
    Meteen duikt er een nieuwe naam als winnaar op: Tijs.  Proficiat Tijs!


    16-09-2006, 12:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandsculptuurfestival
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Het zandsculptuurfestival aan het station met als thema Brugge, een verhaal van meer dan 1000 jaar, blijft  nog een weekje langer open.  Nog tot 24 september kunt u er geschiedenis en legenden van Brugge in zand uitgebeeld zien.  Nu alleen maar hopen dat het waar is dat het verlengd wordt.   In  Blankenberge hebben ze op het ogenblik ook zo een zandsculptuurdinges  en onlangs kondigde men er aan dat het nog 14 dagen langer te bezichtigen valt (tot begin oktober) om een paar dagen met beschaamde kaken te moeten meedelen dat het uiteindelijk toch niet langer open zal zijn omdat de firma die hun de tenten verhuurde voor de komende weken al andere opdrachten aanvaard had.



    16-09-2006, 10:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandsculptuurfestival (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Het verhaal van Graaf Boudewijn en de beer in zand verteld.  Het huzarenstukje van onze Boudewijn met de IJzeren Arm moogt u gerust met een korreltje zand, euh pardon, zout nemen.  Aan de beer te zien was het absoluut een oud geval.  Hij had maar één tand meer, al de rest was van ouderdom uitgevallen.  Op die manier is het al heel wat gemakkelijker om zo een kolossaal groot maar tandeloos, klauwloos, blind en doof beest met een speer aan het spit te steken.



    16-09-2006, 10:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandsculptuurfestival (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 2 maart 1127.  De moord op graaf Karel de Goede in de Sint-Donaaskathedraal.  Het was voor de Bruggelingen het teken om hun stad beter te beveiligen.  Al in 1128 werden nieuwe grachten gegraven en de eerste omwalling van de binnenstad was een feit.


    16-09-2006, 10:06 geschreven door Bruggeblog  
    15-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opkomst en verval van de Dujardin dynastie (4e en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de Garenmarkt zoals ze er deze avond omstreeks halfnegen bij lag.  Er was een onwezenlijk licht aanwezig, zowel van de lucht als van de verlichting.  Hier op deze plek moet de zetel van de Bank Dujardin in de negentiende eeuw gevestigd geweest zijn.  Het probleem is dat we weinig kunnen vergelijken met de situatie vroeger.  Waar zich nu de school KHBO en ernaast het rusthuis de seniorie Ten Eeckhoute zich bevinden, daar waren het privéhuis met daarbij de grote tuin van de Dujardins en ernaast de bank.  Eén ding is zeker: het moet iets impressionants geweest zijn waarbij deze nog authentieke ingang een belangrijke rol speelde.


    15-09-2006, 22:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 73 (deel 5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Niets aan het begin deed mij vermoeden dat deze fotovraag het zo lang zou uitzingen.  Nog altijd weet niemand waar dit is.  Het is - biechtewaar - in het centrum van Brugge.  Dat het een gangetje of steegje ergens tussen veel huizen in is, dat heeft u ondertussen al begrepen.  Hoe u er moet geraken?  Wel, via dit poortje!  Heeft er iemand nu al een idee waar dit is?


    15-09-2006, 21:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opkomst en verval van de Dujardin dynastie (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 18 september 1849 overleed Felix Guillaume Dujardin.  Let op hoe die familienaam op het familiegraf tot twee keer toe gegraveerd werd: Du Jardin.
    Van die 18de september 1849 af ging het met het familiebedrijf langzaam maar zeker de verkeerde kant uit.  Felix' weduwe en zijn drie zonen (jawel: die fameuze derde generatie) zetten de zaak verder tot de bank in 1874 definitief failliet ging.  Dat is des te opmerkelijker daar de economie in andere Vlaamse steden juist met rasse schreden vooruitging. 
    1874 werd dankzij dat faillissement een zwart jaar voor Brugge en de hele streek.  Alle onroerend goed, alle industrie van de familie Dujardin werden mee de dieperik ingesleurd.  Honderden mensen hadden op slag geen werk meer.  Vele grote maar ook vele kleine spaarders werden de dupe.  Zo is er het opmerkelijke geval van de Breidelcommissie die al in 1867 geld verzamelde om in Brugge een monument te plaatsen die onze helden van 1302 zou eren.  Dat bijeengespaarde geld stond allemaal op de Bank Dujardin.  In 1874 kon men gelijk opnieuw beginnen met sparen want er was niks meer.  Pas op 11 juli 1887, dertien jaar later werd het standbeeld van Jan Breidel en Pieter de Coninck op de Markt plechtig onthuld.  Men had eindelijk de nodige Belgische franken bijeengespaard en men was eindelijk tot een compromis geraakt over wie het beeld mocht maken, waar het zou staan, enzovoort, enz. ...



    15-09-2006, 20:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opkomst en verval van de Dujardin dynastie (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het grafmonument van de familie Dujardin dat in de schaduw van het kerkje van Ver-Assebroek ligt.
    Het werd dit jaar gerestaureerd.
    De eerste generatie waar ik het over wil hebben betreft Jacques Dujardin.  Hij was een gewone wisselagent en makelaar maar werkte zich geleidelijk op en startte de Bank Dujardin.
    De tweede generatie betreft Felix Dujardin.  Dankzij hem groeide de bank uit tot een van de belangrijkste lokale banken.  Zonder overdrijven was de bank voor West-Vlaanderen hét financiële centrum.
    In 1834 werd op de Garenmarkt het Hof van Cuba door de Dujardins aangekocht en omgevormd tot een privé-woonst met daarbij een bankgebouw.  Felix Dujardin liet het niet bij het bankwezen alleen.  Hij had ook een wolweverij in de Witte Leertouwerstraat en een katoenspinnerij in de Nijverheidsstraat.  Op die manier werden een paar honderd mensen tewerkgesteld.
    De Dujardins werden dankzij Felix ook de grootste grootgrondbezitter van Assebroek.


    15-09-2006, 19:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opkomst en verval van de Dujardin dynastie (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag wil ik u een klassiek verhaal vertellen.  Het gebeurde vroeger en het gebeurt nu nog altijd.  De eerste generatie wordt commerçant en begint van (bijna) niets en bouwt een zakenimperium uit.  De tweede generatie bestendigt dit imperium of breidt het nog gevoelig uit.  De derde generatie laat dat imperium plots als een kaartenhuis instorten, door ruzie, door incompetentie, door het te verbrassen of door een combinatie van die drie mogelijkheden.
    Datzelfde klassieke verhaal gebeurde met de familie Dujardin.  Het jammere van heel de zaak is dat Brugge en veel Bruggelingen mee de dieperik ingetrokken werden door het bankroet van de bank die die derde generatie Dujardins naar de knoppen hielp.


    15-09-2006, 18:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constant Permeke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Constant Permeke was naast schilder ook beeldhouwer.  Dit expressionistische beeld, Niobe, is van hem en dateert uit 1946.  Te zien vanaf de Vismarkt en Steenhouwersdijk.


    15-09-2006, 12:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op grote voet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is nu eens echt een vrouw die op grote voet leeft.  Maar ze heeft niet alleen grote voeten.  Heeft u op de vorige foto's haar kolenschoppen van handen al eens bekeken?
    Deze voeten behoren toe aan Niobe, de dochter van Tantalus en de gemalin van Amphion, koning van Thebe.  Zij had 14 kinderen en zij voelde zich verheven boven Latona die slechts twee kinderen had.  Als straf voor haar overmoed doodden die twee kinderen van Latona al Niobe's kinderen.  Niobe versteende van smart.
    Dit is Griekse Mythologie die als inspiratiebron diende voor dit beeld.


    15-09-2006, 12:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niobe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan de overkant van de Steenhouwersdijk, aan de achterzijde van het landhuis van het Brugse Vrije, ligt dit grote bronzen beeld poedelnaakt voor iedereen te kijk.  Eén keer kreeg ze flink wat concurrentie hier op deze plaats toen voor de fotosessie van Spencer Tunick bootjes vol naakte vrouwen in het reitje voor haar gedropt werden.  Alhoewel bibberend van de kou in de kille ochtendregen kon de pret niet op bij  de bootjes bloot.  Dit in sterke tegenstelling tot dit beeld, Niobe voorstellend, die dag in dag uit haar tranen vergiet omdat men al haar zeven zonen en zeven dochters vermoord heeft.


    15-09-2006, 12:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boodschap
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier woont iemand met een boodschap.  Hij of zij draagt zijn/haar boodschap uit via het venster.


    15-09-2006, 11:11 geschreven door Bruggeblog  
    14-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Keerske (6de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Naast gedeelten van de crypte zijn van de vroegere kapel alleen nog deze bakstenen tuitgevel met daarbij de halfronde traptoren overgebleven. 
    Langs deze straatkant (kant Philipstockstraat) bevonden zich nog tot in 1983 twee 18de eeuwse kleine huisjes die voorbeelden waren van wat men noemt spontane architectuur.  Dat was in die periode een algemeen verschijnsel om huisjes tegen kerken of kapellen aan te plakken.  Op tekeningen en schilderijen van de verdwenen Sint-Donaaskathedraal zien we dat bijvoorbeeld ook.  Ondanks plaatselijk protest verdwenen de twee huisjes onder de sloophamer.


    14-09-2006, 21:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 73 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Neen, nog altijd niet geraden.  En toch is het allemaal goed en wel te zien voor Jan en alleman in het centrum van Brugge.  Gisteren beloofde ik, mocht nog altijd niemand weten waar dit is, om me 180 graden om te draaien en de andere kant te tonen.  Ziehier het resultaat.
    Weet u nu waar ik sta?


    14-09-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Keerske (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Terugkerend naar 't Keerske inspecteren we eens de kelder, amper twee meter diep, gelegen onder de kapel.  Hier bevinden zich de resten van de crypte 'Sint-Katharina in de Krog'.  In de tekst van het nochtans uitgebreid Open Monumentendagboekje vindt men het niet nodig die benaming verder uit te leggen.  Zelf heb ik er ook het raden naar.  Wat er wel vermeld wordt is dat tijdens de middeleeuwen die ruimte o.a. door pottenbakkers en pijl- en boogmakers gebruikt werd enerzijds als verkoopruimte anderzijds als vergaderzaal.  Let vooral op de rommel: een ladder, een kapotte bidbank.  Neen,  in elke kelder ligt er rommel, let daarom vooral op deze Doornikse zuil, bekroond met een kapiteel versierd met bladeren.  Er staan twee van die zuilen in de crypte en ze zouden 13de eeuws of eventueel nog ouder zijn.


    14-09-2006, 20:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Applaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zelfde tafereel als het voorgaande.  De laatste noten van het allerlaatste lied sterven weg.  Kort daarop davert, galmt en zindert de Markt van het stampen op de grond, van het joelen en het goedkeurend fluiten en van het minutenlange applaus van het opeengepakte publiek


    14-09-2006, 18:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straatmuzikant
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een klein tussendoortje.  De Markt blijft de uitgelezen plek voor straatmuzikanten om het beste van zichzelf te geven en ondertussen te hopen dat het toevallig voorbijkomende publiek hen leuk vindt en blijft staan.  De muziek van deze man klonk vanmiddag niet slecht en toch is er van de talrijke passanten niemand blijven staan.   Maar gelukkig is er iemand  bij gaan zitten.  Hij heeft er sinds vandaag een vurige fan bijgekregen.


    14-09-2006, 18:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Keerske (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Binnenzicht van de kapel.  Ze is amper 7,75 meter breed en 11,56 m lang.  Voor de voetballers onder u: dat is iets breder dan een doel en iets verder dan de penaltystip.  Niet groot dus.  Maar wel relatief hoog.  In tegenstelling tot de meeste (christelijke) kerken en kapellen is deze kapel nagenoeg onversierd.


    14-09-2006, 15:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Keerske (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gebouwtje van de keersgieters in Brugge die er van de 16de tot de 18de eeuw hun gildehuis hadden.  Eind de 18de eeuw kwamen de Fransen aan het bewind maar gelukkig werden het huis en de bijhorende kapel niet gesloopt.  Ze kregen wel een totaal andere bestemming.  Van 1792 tot 1866 was dit de woning van herbergiers en de kapel was omgevormd tot een herberg.   Daarna kwam het in handen van  bakkers die het een eeuw lang gebruikten als magazijn.  Na die periode werd het de bibliotheek en vergaderruimte van de Koninklijke Gidsenbond.  In 1993 werd alles grondig gerestaureerd en de bestemming die het nadien kreeg en tot nu nog altijd heeft is opnieuw religieus gericht.  De Verenigde Protestantse Kerk heeft er zijn stek gevonden en elke zondag om 10 uur houden zij er hun eredienst.


    14-09-2006, 14:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Keerske (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uitleg hierbij hoef ik niet te geven.  U kunt ook lezen, vermoed ik?  Alleen die oprichtingsdatum heeft iemand willen veranderen in 1180 maar het is wel degelijk 1080.  Ach, honderd jaar ouder of niet, eigenlijk maakt het niet uit want, met uitzondering misschien van enkele onderdelen in de kelder, is van die oorspronkelijke dubbelkapel niets maar dan ook niets meer terug te vinden.  Nu is hier een protestantse kerk in ondergebracht maar de benaming 'keerske' blijft nog altijd bestaan in Brugge.  Het wordt wel helemaal anders uitgesproken dan het officieel geschreven word.  Het klinkt meer als 't kèirstje want het is genoemd naar deze oorspronkelijke kapel van de keersgieters en ook dat wordt hier uitgesproken als de kèirs(e)gieters.  Vergelijk het met de wijk op Assebroek het Peerdeke.   Dat ziet er geschreven ook zo stom uit want die wijk noemt 't Pèrretje.


    14-09-2006, 13:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Keerske
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag krijgt u nog een laatste snoepje van mij uit de snoepdoos waarop een sticker geplakt is met daarop de woorden:  Open Monumentendag 2006.   Dit snoepje is 't Keerske en u bent er ongetwijfeld al voorbijgewandeld of -gereden.  Het is gelegen in de Philipstockstraat op een zucht van de Markt.  De echte ingang ervan is wel te vinden in een zijstraatje die de toepasselijke naam Keersstraat heeft..


    14-09-2006, 12:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (10 en allerlaatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eergisteren had ik nog één iets vergeten te tonen van de voormalige Sint Jozefkliniek waarin nu de hotelschool van Spermalie gevestigd is.
    Dit is het operatiekwartier van vroeger.  Er wordt net als vroeger nog altijd in het vlees gesneden.  In een gemarineerde kotelet of een sappige biefstuk bijvoorbeeld. 


    14-09-2006, 10:58 geschreven door Bruggeblog  
    13-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.genegenheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... of mag het een ietsje meer zijn?  Dit prachtige beeld van Octave Rotsaert (jawel, hij weer!)  stelt twee monniken voor.  Zelf noemde de kunstenaar dit werk PAX.   Vrede dus.  Volgens mij volgde hierna de kus.  Let maar eens op die armen, op die kloeke mannelijke tederheid.  Monniken zijn ook maar mensen.  Veel moet kunnen.  Tolerantie is Brugges troef.  Homohuwelijken mogen.  Vreemdelingen zijn vrienden.  Paters kunnen elkaar openlijk innig omarmen.  Wij kijken desnoods de andere richting uit.


    13-09-2006, 22:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 73 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vindt u deze plaats in het centrum echt nog niet na deze foto, dan zal ik me morgen verplicht zien om me 180 graden om te draaien en u de andere kant eens te laten zien.  Waar in de binnenstad van Brugge is dit?  Antwoorden kan door te klikken op het woord reacties onderaan dit bericht.


    13-09-2006, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gistfabriek (6de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan de opendeurdag van de Gistfabriek was ook een bescheiden tentoonstelling verbonden.  Dit is het hoekje met zwart-witfoto's die een idee moeten geven van hoe het er vroeger allemaal uitzag.  Op de grond staan de afbeeldingen van twee belangrijke figuren die de fabriek groot gemaakt hebben.  Reken er maar op dat het geen gewone werknemers geweest zijn want die soort staat - ondanks het feit dat zij het bedrijf schragen - nooit in de schijnwerpers.


    13-09-2006, 18:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gistfabriek (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een maquette toont hoe het bedrijf Genencor, gelegen tussen de Komvest, de Wulpestraat en het Fort Lapin er tegenwoordig uitziet.  Het vroegere kantoorgebouw van de Gistfabriek staat op de maquette uiterst rechts vooraan en is dus echt maar een klein onderdeel van het hele bedrijf.  Naar aanleiding van het 100-jarige bestaan van de fabriek werd het gebouw in 1997 al eens een eerste keer op het programma van de Open Monumentendagen geplaats.  Afgelopen weekend was dat opnieuw het geval.
    Vandaag de dag wordt er in deze fabriek geen gist meer gemaakt maar wel industriële enzymen.  Er zijn ongeveer honderd personeelsleden hier in Brugge tewerkgesteld.
    Genencor International is opgericht in 1982 en is een van de leidende biotechnologische bedrijven in de wereld met een omzet van 380 miljoen dollar  (cijfers dateren van 2003).  De grootste afdelingen bevinden zich in Palo Alto en Rochester (V.S) en in Leiden (Nl).


    13-09-2006, 18:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gistfabriek (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit glasraam kwam er in 1947 naar aanleiding van het 50-jarige bestaan van de fabriek NGSF, de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek.  Het werd geschonken door het personeel aan de toenmalige directie.  In het glasraam worden de twee vestigingen van de fabriek, de Brugse en de Delftse, gesymboliseerd als vrouwen.  Aan u om te herkennen wie Delft en wie Brugge uitbeeldt.  De nogal hoogdravende tekst "de fabriek voor allen, allen voor de fabriek" ruikt sterk naar de leuze die we op de IJzertoren aantreffen "alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus".  Ze kunnen hun mosterd ook bij de Drie Musketiers gehaald hebben, natuurlijk.
    De maker van dit glasraam is André Vlaanderen (1881-1955) en zoals zijn naam al doet vermoeden was het een geboren ... Amsterdammer.


    13-09-2006, 16:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gistfabriek (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een zicht op de binnenhal van het kantoorgebouw van de vroegere Gistfabriek die sinds 1995 opgeslokt werd door Genencor International.  Globalisatie, nietwaar!  Het is de trend van onze moderne tijd.  Gelukkig kreeg dit gebouw sinds 16 april 2004 dankzij een ministerieel besluit een beschermde status als monument en mag er weinig of niets meer aan veranderd worden.  Herkent u in deze hal bepaalde dingen die ook in de hal van de voormalige Sint Jozefkliniek terug te vinden waren?  Een bijna zelfde soort marmer?  De zwarte afboording, de zwarte tegels, ja zelfs de verlichtingsarmaturen?  Alleen de luchter aan de trap komt nog van de oorspronkelijke stokerij Verstraete, zelf honderd jaar geleden opgeslokt door de Gistfabriek.  Hij is afgewerkt met een arend die herinnert aan de oorspronkelijke naam van het bedrijf.


    13-09-2006, 16:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gistfabriek (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Net als de Sint Jozefkliniek heeft ook het kantoorgebouw van de Gistfabriek een centrale hal.  Alleen is de hal hier groter, zo groot zelfs dat die de helft van het gebouw in beslag neemt.  Dit is de bovenverdieping met het meest opvallende aan het gebouw, namelijk de glazen koepel met geometrische panelen van gekleurd glas, opgehangen aan een metalen spant.


    13-09-2006, 13:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gistfabriek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ziezo, mijn wekelijkse bezoek aan de tandarts zit er weer op.  Volgende week mag ik eens schrikkelen maar de week daarop heb ik opnieuw prijs.  Gelukkig kunt u me enkel lezen en niet horen want de helft van mijn mond is nog verdoofd.  Mocht ik eventueel toch met dubbele pen schrijven: het is de tandarts zijn schuld.
    Lwaten wij onz' open Molunementendwag vwerder zetten ....
    Neen, grapje.  Laten wij de Open Monumentendag eens verder bekijken.  Goed aansluitend bij de voormalige Sint Jozefkliniek is dit kantoorgebouw van Genencor, beter bekend als de Gistfabriek.  Eerst en vooral is het gebouw gelegen langs dezelfde straat, namelijk de Komvest.  Ten tweede omdat de architect  van het gebouw voor u sinds gisteren geen onbekende meer is, want het is Maurice De Meester.  Het is die man die de art-deco inkomhal van de Sint Jozefkliniek ontworpen heeft.  Gentenaar van afkomst geraakte deze Maurice De Meester dankzij een vriend van hem, de Brugse dokter Louis De Winter, in Brugge verzeild in de jaren 1920.  Een van zijn eerste opdrachten in Brugge was meteen een heel belangrijke, namelijk het ontwerpen van het kantoorgebouw van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek.  De plannen waren zo verschillend van wat in Brugge in die tijd als een  aanvaardbaar gebouw bestempeld kon worden dat het College van Burgemeester en Schepenen van de stad aanstuurde op een "meer plaatselijk karaker van de gebouwen".  Desondanks is dit kantoorgebouw er in  1925 gekomen  op de manier zoals de directie van de Gistfabriek én de architect het gewild hadden.  Tijdens WO I had architect De Meester in Nederland verbleven en de man toont met dit gebouw dat hij onmiskenbaar door de baksteenarchitectuur van de Amsterdamse school (een variant van de art deco) beïnvloed geweest is.


    13-09-2006, 13:39 geschreven door Bruggeblog  
    12-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 73 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee mogelijke oplossingen kwamen er totnogtoe binnen.  Enerzijds de Blekerstraat, anderzijds de Meestraat.  Allebei zijn ze verkeerd.  Qua gelijkenis was de Meestraat de beste poging, maar met die oplossing bevinden we ons op privé terrein (namelijk achter het huis de Zeven Torens) en dit hier waarvan u nu een tweede foto krijgt bevindt zich niet echt op privé terrein.  U of ik mogen/kunnen dit vrijelijk betreden.  En raar maar waar: 't is ook de binnenstad van Brugge.  Weet u dankzij deze tweede foto al waar dit is?


    12-09-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (9 en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kapel van de voormalige Sint Jozefkliniek van buitenaf gezien.  Niets buiten doet vermoeden dat deze kapel vanbinnen een waar juweeltje is.


    12-09-2006, 18:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog eens de voormalige kapel van de al even gewezen kliniek Sint-Jozef.  Hier was ik tot voor de Open Monumentendag van afgelopen zondag nog nooit geweest en velen onder u waarschijnlijk ook niet.  Het is weer maar eens het zoveelste bewijs dat Brugge stampvol publiek verborgen schatten zit. 
    Men voelt hier duidelijk aan dat de architect Huib Hoste een totaalconcept beoogde.  Net zoals de art-deco stijl van de inkomhal één geheel vormt, is ook hier elk detail belangrijk om tot dat éne totaalbeeld te komen.  Er is eigenlijk te veel om op te noemen, maar let bijvoorbeeld eens op het speciale kleurgebruik, op de aparte brandglazen en op hoe zelfs de verwarmingselementen het beeld helemaal niet verstoren.


    12-09-2006, 17:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn aanbeland in de kapel van de vroegere Sint Jozefkliniek.  De oorspronkelijke functie, een ruimte om te bidden en de mis te lezen, heeft dit gedeelte van de kliniek die ook door architect Huib Hoste ontworpen werd ondertussen al verloren, maar er straalt nog altijd iets magisch van uit.


    12-09-2006, 17:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op weg van de hoofdingang naar de kapel van de voormalige Sint Jozefkliniek in de Komvest passeren we dit bronzen beeld dat Prof. J. Sebrechts voorstelt.  Het beeld is gemaakt door de kunstenaar  Octave Rotsaert waarvan iedereen zijn grote werken kent (Buffelbrug, Paxbeeld, borstbeeld Maurits Sabbe, ruiterstandbeeld Albert I) maar slechts weinigen de kunstenaar die erachter schuil gaat.
    Waarom precies staat hier dat  beeld van  Prof. J. Sebrechts?  Omdat deze dokter een heel grote invloed gehad heeft op de Brugse geneeskunde van de 20ste eeuw in het algemeen en op deze Sint Jozefkliniek in het bijzonder.  Als u echt veel over die man Sebrechts te weten wilt komen, dan moet u zeker hier eens een kijkje nemen.  't Is een hele boterham.   Wilt u die zware kost ook wel eens relativeren en zien in het licht van bepaalde geneeskundige opvattingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, surf dan naar deze pagina van de site van de Heemkundige Kring "Maurits Van Coppernolle" en klik daar het laatste geluidsfragment eens aan.  Daarin wordt beweerd dat Prof. Sebrechts meende dat sjieken goed was tegen TBC.


    12-09-2006, 17:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat nu een leeshoekje is met leeslampje was vroeger de balie waarachter patiënten in- of uitgeschreven werden.  Links ervan ziet u een parapluhouder.  De muren rondom zijn voorzien van schitterend grijs-wit geaderde marmeren lambrisering.  De bevloering bestaat uit twee variaties grijze cementtegels en een zwarte tegel tegen de wand.  Alles ademt art-deco uit, ook de lichtarmaturen, voorzien van opaak glas, gevat in metalen roeden.


    12-09-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De schitterende art-deco inkomhal van de voormalige Sint Jozefkliniek.  Die centrale hal is er later gekomen, meer bepaald in 1933-1935 en de architect die dit prachthalletje op zijn geweten heeft was de Gentenaar Maurice De Meester.  Bijna alles hieraan is nog authetiek.  Het zwart schilderen van de koperen platen tijdens WOII bijvoorbeeld is een van de weinige wijzigingen die achteraf gebeurd zijn.  Maar de tafeltjes en stoeltjes zijn volledig origineel.


    12-09-2006, 11:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het beeld van Sint-Jozef met kind in de nis boven de ingang van de kliniek.  Sint-Jozef was al die jaren de patroonheilige van de kliniek.


    12-09-2006, 10:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Binnen in de voormalige Sint-Jozefkliniek hangt aan de muur van een der vele gangen die het gebouw rijk is deze foto die het roemrijke, statige verleden prachtig uitbeeldt.  Toen al reden grote ziekenwagens de zieken naar beneden tot binnen in het hospitaal.


    12-09-2006, 10:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint-Jozefskliniek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijd staat nooit stil.  Wat tot in 1996 nog bekend stond als de kliniek van St.-Jozef en waar veel Bruggelingen herinneringen aan hebben omdat ze er ooit eens gehospitaliseerd waren, dat gebouw staat er nu nog altijd langsheen de Komvest maar het wordt gebruikt door de hotelschool Spermalie (afdeling De Veste zoals het nu heet).  De kamers waar vroeger ziekenhuisbedden waren zijn vervangen geworden door een internaat.  In 1910, toen het gebouw naar het ontwerp van de architect Huib Hoste er eenmaal stond, was dit voor die tijd een indrukwekkende kliniek, gebouwd in neo-Brugse stijl.  Dat indrukwekkende vertaalde zich ook in de naam die het toen meekreeg: Institut Chirurgical Saint-Joseph


    12-09-2006, 10:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ziek van het snoepen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen OMD, Open Monumentendag, vergelijk ik voor mezelf altijd met een snoepdoos en een kind.  353 dagen van het jaar blijft die snoepdoos onherroepelijk hermetisch gesloten.  Slechts één dag, die 354ste dag (maar dan ook de volledige dag) krijgt het kind de kans om de snoepdoos te plunderen.  Resultaat: halfweg de middag ligt het kind ziek in bed.  Ziek van het snoepen.  Zo voel ik mij altijd de zondag van Open Monumentendag.
    Ja maar, zegt u, in Brugge zijn er toch altijd twee dagen voorzien voor OMD?  Gelijk heeft u, maar niet voor mij!  Want die zaterdag in september word ikzelf steevast door de familie opgeëist voor een obligaat verjaardagsfeestje en daarom moet ik mijn OMD altijd samenpersen in die éne zondag en zodoende word ik steevast in de late namiddag onpasselijk wegens een obstipaat gevoel van cultuurophoping ter hoogte van mijn u weet wel... 
    Dit plaatje kon ik gelukkig in de voormiddag nog schieten toen ik nog volop cultuur en geschiedenis aan het inslikken was.  Het situeert zich in het voormalige ziekenhuis Sint-Jozef en wie de dame rechts was weet ik niet maar zij was één der OMD-gidsen in dat voormalige ziekenhuis dat nu onderdeel geworden is van Spermalie.  Dat zij soms secondenlang nadenken moet over een naam die haar in haar discours die zij uit het hoofd geblokt had stiekem wilde ontglippen, dat werd haar door mijn groep die aan haar lippen hing met graagte vergeven.  Wie het sujet links verborstbeeldt, daar moest zij gelukkig niet te lang over nadenken.  Het is de vermaarde professor Sebrechts.  Maar over hem en deze vroegere kliniek leest u morgen meer.  Of beter gezegd vandaag, want we zijn voor ik het goed en wel besefte middernacht voorbij.

    12-09-2006, 00:12 geschreven door Bruggeblog  
    11-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 73
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb nog maar eens een andere plaats in de binnenstad van Brugge voor u uitgezocht.  Een plaats waarvan u zeggen moogt waar het is, niet ik.  Als u het met deze foto nog niet weet, geen nood, ik heb nog zo een tiental foto's van deze plek voor u in petto.  Hm, even kijken, telkens één foto per dag.  Ik ben dus nog 10 dagen gerust en hoef voorlopig geen volgende plaats te verzinnen.  Ik vrees alleen dat het geen 10 dagen zal duren voor iemand het juiste antwoord geeft.



    11-09-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zieltjes winnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een moderne manier misschien om zieltjes te winnen, deze open deurdag zullen we maar zeggen van de orthodoxe gemeenschap van Brugge.  Informatie geven is de absolute stap nummer één daarvoor.  Natuurlijk was dit hier in de godshuizen Sint-Joos in de eerste plaats bedoeld om het publiek met het historisch zo waardevolle gebouw, de kapel, het passantenhuis, de binnentuin en de godshuizen te laten kennismaken.  Dat de orthodoxe gemeenschap zich op die manier ook eens aan datzelfde publiek kon tonen was natuurlijk mooi meegenomen. 

    11-09-2006, 20:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orthodoxe kunst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... te zien in de gebedsruimte van de orthodoxe parochie van Brugge in de Ezelstraat.

    11-09-2006, 20:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orthodoxe kerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterennamiddag was het Godshuis Sint-Joos in de Ezelstraat te bezoeken als onderdeel van de Open Monumentendag.  Een klein deel ervan, namelijk de aloude passantenwoning, wordt op het ogenblik gebruikt als bidkapel voor de orthodoxe parochie van Brugge.
    Dit is het altaar en de toegang ernaar.  Zoals te verwachten valt bij een orthodoxe gebedsruimte zijn ook hier de iconen alomtegenwoordig.

    11-09-2006, 20:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orthodoxe eredienst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de Ezelstraat op nummer 85, in het huis Sint-Joos wordt in deze voorlopige kapel elke zondagmorgen een orthodoxe eredienst gehouden.  De echte kapel ernaast wordt op het ogenblik nog gerestaureerd.

    11-09-2006, 18:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentpoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een laatste keer de Gentpoort.  Via de twee achthoekige traptorens geraakt men eerst in de overwelfde wapenkamer en als men nog hoger klimt geraakt men hier op het dakterras zal ik maar zeggen.  Het zou evengoed gebruikt kunnen worden voor een fuif of barbecue.  Wist u trouwens dat deze Gentpoort in het begin van de 20ste eeuw nog dienst gedaan heeft als estaminet?

    11-09-2006, 18:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge in 't klein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bruggeblog heeft niet alleen oog voor de grote dingen in Brugge als kerken en torens.  Neen, Bruggeblog heeft ook oog voor de kleine dingen die in onze stad te zien zijn.  Al een halve dag parkeert dit appelblauwzeegroene koddige ding van 1 centimer lang zichzelft tegen mijn gevel.  Mocht u er het baasje van zijn, haast u, komt u het aub asap afhalen voor het wegvliegt en verder in de anonimiteit verdwijnt. 
    Is er iemand op 't web die weet hoe dit minuscule ding noemt.  U als eigenaar moet het toch weten? 

    11-09-2006, 13:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boninvest gezien van bovenaf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van bovenaf gezien lijkt Brugge precies nog veel groener dan hij al is. 

    11-09-2006, 13:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Assebroek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Te zien als u bovenop de Gentpoort staat.  Voor u ligt de ringweg rond de stad ringweg te zijn.  Daarachter strekt Assebroek zich uit met helemaal links het vroegere verffabriekje dat nu een meubelwinkel is.  Normaal gezien is het hier op dit kruispunt altijd veel, veel drukker.  Maar op een stralende zondagmorgen om half tien stralen Brugge en zijn omgeving voorlopig nog rust en sereniteit uit.   Een à twee uur later is dat al totaal anders.



    11-09-2006, 13:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitzicht vanaf Gentpoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Interesseert de tentoonstelling in de Gentpoort u helemaal niet, dan nog is een bezoekje aan de poort meer dan waard.  Klimt u helemaal naar boven, dan zult u ronduit versteld staan van het uitzicht.

    11-09-2006, 09:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op het randje van de stad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onder deze benaming loopt er nog tot 15 oktober een tentoonstelling in de Gentpoort.  Pas op, want die Gentpoort is enkel op dinsdag en zaterdag toegankelijk.
    De tentoonstelling schetst een klein beeld van de zeven poorten die Brugge vroeger had en waarvan er nu nog vier overgebleven zijn.   U ziet zeven rode zuilen staan.  Elke zuil stelt een der poorten voor.  En, zich baserend op een oude, middeleeuwse tekst krijgt ook hier elke poort een letter mee, een letter van het woord BRVCGHE.  Toevallig of niet, in die oude tekst wordt gestart met de Gentpoort en die krijgt de letter B mee wat staat voor Broederschap en Blijheid. 
    De Katelijnepoort krijgt de letter R  (Recht en Rede)
    De Boeveriepoort de letter V (Verstand en Vrijheid)
    De Smedenpoort de letter C (Constantheid en Compassie)
    De Ezelpoort de letter G (Goedgunstigheid en Goedertierenheid)
    De Speiepoort de letter H (Hoop en Heil)
    De Kruispoort de letter E (Eendracht en Eer)
    Deze uitleg van de letters zult u op die tentoonstelling niet terugvinden.  U moet er maar naar raden zal men gedacht hebben.  Daarom krijgt u de uitleg hier van mij.

    11-09-2006, 09:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 72 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De problemen van gisteren ivm het uploaden van foto's lijken van de baan, gelukkig maar!  Verwacht u vandaag maar aan prachtige dingen van Brugge die te zien waren op de Open Monumentendag.  Maar eerst en vooral die quizvraag.  Als ook maar een klein stukje van de Halletoren (het belfort) van Brugge getoond wordt, dan verwacht men natuurlijk dat er snel iemand het stukje Halletoren herkent.  De eerste was in alle geval Carlos Dejaegher en, zoals hij schreef, herinnert deze plaat aan de oprichting van de kerk van Christus Koning in 1926. 

    11-09-2006, 08:54 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    annemarie02
    blog.seniorennet.be/annemar
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!