Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    20-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 60 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het huisje staat niet in de Oude Zak.  Waar in Brugge dan wel?

    20-08-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vergankelijkheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is mijn nieuwste artistiek werk met als titel 'de Vergankelijkheid'.  Als u meer uitleg wilt weten erover of wilt weten wat het voorstelt, kijk dan gewoon naar mijn vorig bericht.  Deze foto is gewoon een stukje van wat u daar te zien kreeg.

    20-08-2006, 20:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.scheve schaats
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze smeltende schaats op het Zand kondigt aan dat in het najaar op VTM van Vlaamse kant vijf beevee's waaronder Kelly Pfaff, Luc Appermont en Pascale Naessens probleemloos een scheve schaats zullen rijden.  Allez ... dansen.  Bij de bekenden uit Nederland onthouden we vooral Babette van Veen.  De werktitel van het programma: Dancing on Ice.

    20-08-2006, 20:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vreemd interview
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toeristen uit Bangladesh of Pakistan of zoiets dergelijks wordt een diepgaand interview afgenomen.  Of zij Jacques Vermeire in het echt ook zo een breedsmoelkikker vinden?  Of Martine Tanghe er met de dag jonger uitziet?  Of zij het ook al opgevangen hebben dat er regelmatig hoogoplopende ruzies zijn ten huize van commissaris Van In en zijn Hannelore wanneer meneer weer eens geduveld in 't holst van de nacht met de deur in huis valt. 
    Hun deskundige commentaar op al deze vragen kunt u vanavond in het VTM - nieuws horen, want dat is tenslotte belangrijk nieuws, veel belangrijker dan het feit dat nog altijd 20 ontsnapte gevangenen tussen ons leven!  Ik kan alleszins al verklappen dat de toerist antwoordde dat ze bij hen thuis op elke hoek van de straat zo een breedsmoelkikker hebben.  En dat vond de dame op de voorgrond dan weer uiterst grappig.



    20-08-2006, 18:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oudste soapserie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De oude garde uit de oudste soapserie in Vlaanderen, Familie.  En ze worden herkend.  Of wijst meneer naar mij en roept hij uit "ha, eindelijk weet ik wie Bruggeblog is!".  Pas op, pas op, ik mag niet naast mijn schoenen gaan lopen. 

    20-08-2006, 18:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabouter Plop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sorry, ik heb niet lang genoeg gestudeerd om het zeker te weten, maar helpt u mij als ik fout zit.  Is dit kabouter Plop?  Hij was in elk geval de ster van de dag, vooral voor de kleinsten.

    20-08-2006, 17:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze kinderen houden hun VTM- vlaggetje stevig vast.  Het jongetje rechts heeft juist gemerkt dat kabouter Plop in aantocht is en wordt wild enthousiast.

    20-08-2006, 17:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de glimlach
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk, ik heb mijn principes.  Ik vind VTM over het algemeen geen goede televisie maken.  Maar als iemand met zo een brede glimlach mij een vlaggetje van VTM aanbiedt, moet ik haar dan teleurstellen en het vlaggetje weigeren?  Neen toch?!   Wie het vlaggetje wil mag het bij mij komen ophalen. 

    20-08-2006, 17:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MTV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ja, wrijf uw ogen maar eens goed uit.  Iedereen die naar Brugge kwam afgezakt om bekende TV- figuren van VTM te zien kwam bedrogen uit.  Door een vergissing van formaat was het niet VTM die vandaag Brugge overrompelde maar wel degelijk MTV, de wereldbekende muziekzender.



    20-08-2006, 17:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel volk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... in Brugge naar aanleiding van de VTM show en parade buitengewoon.  Alle toegangswegen naar de binnenstad werd voor autoverkeer afgesloten en zo kon iedereen gerust kuieren in het midden van de straat.
    Zo, ik heb al een zware dag achter de rug.  Gecrosst van het ene punt van Brugge naar het andere want er was veel te doen en tussenin was ik nog aanwezig op een doopsel in Ruiselede omdat men mij er als fotograaf gevraagd had.
    Normaal gezien hecht ik weinig belang aan die teller op mijn blog maar voor één keer wil ik een uitzondering maken.  De teller stond gisterenavond exact op 30000 gisterenavond toen mijn moeder mijn blog bekeek.  Proficiat ma!  82 jaar is ze al maar surft over 't web als geen ander.  Ze is een van de trouwste lezers van mijn blog.

    20-08-2006, 16:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.alles rustig
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Alles is nog rustig in Brugge.  Een briesje doet het water in de reitjes lichtjes kabbelen.  De bootjes liggen nog overdekt werkeloos te zijn.  Binnen enkele uurtjes zal deze stad uit zijn voegen barsten.  Dit is bijna niet te geloven als men, zoals ik, om acht uur vanmorgen de stad doorkruist heeft en de spreekwoordelijke man en een paardenkop tegenkwam.
    Wie of wat kunnen we vandaag wel allemaal verwachten?
    Eerst de toeristen natuurlijk, die zijn er altijd overdag.  Dan zijn er de Coupurefeesten.  Dan is er nog een motortreffen.  En als klap op de vuurpijl komt de televisiezender VTM naar deze stad met haar parade onder de titel buitengewoon.  Symbolischer kan haast niet.  Guido De Praetere, medeoprichter van de zender, is amper begraven en VTM die hem uitgespuwd heeft komt zijn Brugge op stelten zetten.  O ja, de laatste week konden ze op de zender niks dan goeds vertellen over de man.  Maar nu pas wordt helemaal duidelijk hoe haaks VTM's ideeën de laatste jaren stonden op die van De Praetere.  De man vond dat de rol van de televisie in de maatschappij niet zo groot was als sommige van zijn collega's wel dachten, met andere woorden: de rol van de televisie is volgens hem maar gewoon. Die collega's van hem zult u vandaag gemakkelijk kunnen herkennen: ze zullen heel de dag naast hun schoenen lopen.     



    20-08-2006, 09:38 geschreven door Bruggeblog  
    19-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Rommelmarkten en  -marktjes zijn er genoeg de laatste tijd.  Waar de enen hun belangstelling vooral uitgaat naar de kraampjes met munten, anderen meer oog hebben voor de (tweedehands) kleren, nog anderen van het ene eetkraampje naar het andere slenteren bestaat er ook een soort van mensen die nooit voorbij uitgestalde boeken geraken.  Deze meneer heeft er zich zelfs speciaal voor neergezet om in dit boek te lezen.


    19-08-2006, 21:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boeken (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben nu wel eens benieuwd om te zien wat deze man zo danig boeit dat hij alles om zich heen compleet vergeet.  Ik zal eventjes over zijn schouder meekijken, hij merkt het toch niet.
    Haha, de Basiliek van het Heilig Bloed, dat kan niets anders dan een boek over Brugge zijn! 

    19-08-2006, 21:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 60 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In Brugge zijn er enkele huisjes die hier op lijken, maar weet u in welke straat dit specifieke huisje staat?

    19-08-2006, 21:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baselius
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond is er de eerste opvoering van Baselius en het is al flink bibberen voor figuranten en voor diegenen die kaarten gekocht hebben.  Gaat het nu door of niet?    Op het ogenblik dat ik dit schrijf is het flink aan het regenen.

    19-08-2006, 19:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de marmot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge heeft als symbool zijn zwaan, zijn leeuw en zijn beertje.  Een randgemeente, Sint-Jozef, heeft voldoende aan één diertje om symbool te staan voor de hele wijk, namelijk de marmot.  Sorry dat ik bij uitzondering nog eens buiten de binnenstad gewandeld heb maar ik had mijn zinnen gezet op de wedstrijdloop van 10 km, namelijk de 1ste marmottenrun.  En aangezien ik bijna altijd mijn camera bij me heb ...
    Niet dat ik er potten gebroken heb, het was de uitdaging voor mezelf die telde.
    De organisatie liet het geheel regelmatig lekker chaotisch draaien.  Dat de start een kwartier later was dan voorzien nam iedereen er met de glimlach bij.  Het was toen toch nog aangenaam warm weer buiten. 

    19-08-2006, 19:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marmottenrun
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de start van de eerste Marmottenrun, tenminste van de 5 kilometer jogging ervan.  Links in beeld met borstnummer 503 doet schepen Boudewijn Lalloo, inwoner van de marmottenwijk, een verwoede poging om in gang te schieten.  De jogging bestond erin twee rondjes van 2,5 km te lopen maar al na 1 ronde gaf de schepen er de brui aan.  Tsja, politiekers en sporten, dat zijn twee woorden die moeilijk te combineren vallen.  Uitzonderingen zijn er altijd en dat bewijst bijvoorbeeld een Patrick Van Krunkelsven maar meestal is het zo dat politici al onwel worden bij de gedachte dat ze enkele kilometers moeten lopen.

    19-08-2006, 19:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petanque
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het zal u ook al opgevallen zijn dat men in Brugge onlangs heel wat petanquebanen aangelegd heeft.  Als u dacht dat petanquespelers oude, gerimpelde  mannetjes zijn met een baret en een zelfgerolde sigaret los in de mondhoek hangend, vergeet het!

    19-08-2006, 12:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel Cordouanier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hotel Cordouanier in de - hoe kan het ook anders - Cordouaniersstraat.
    Hier heeft de François Goudeseune van mijn vorig bericht, de Brugse ballonvaarder, gewoond.  Op de  site van het hotel kunt u er de geschiedenis van het gebouw op nalezen, en meer specifiek wat meer te weten komen over die Goudeseune.  Als u dit gelezen heeft zult u begrijpen waarom ik hem als een vreemd heerschap bestempel.
    Als u dit nog niet gelooft, lees dan eens wat Andries van den Abeele  over hem schreef:

    De ene was de in Ieper geboren ontvanger van het pondtgeld, griffier van de Sint-Sebastiaansgilde, assessor van de Kunstacademie en amateurkunstschilder François Goudeseune (1749-1815), die gehuwd was met Jeanne-Françoise Lambert en één van de voornaamste spionnen was die de Franse oprukkende troepen inlichtte over wat er in Brugge gebeurde. De burgemeester schreef dat hij de meest verdachte onder de Fransgezinde was.
    Na de definitieve terugkeer van de Fransen, juni 1794, werd hij benoemd tot voorzitter van een “bewakingscomité” met politiebevoegdheden, dat evenwel niet lang in werking bleef, maar toch de tijd vond om een aantal priesters en kloosterlingen op te pakken en als gijzelaars naar Frankrijk te voeren. Wat men over hem dacht lezen we bij Van Walleghem die hem bestempelde als “een wreedaard die noch God noch religie meer herkent” en die meldde dat aan het Prinsenhof een plakkaat was gehangen waarop te lezen stond:

    “Den afgod Goudeseune met zijne consoorten,

    zullen haast g’hangen worden buiten de poorten”.
    Nadat Goudeseune begin 1795 in het eerste republikeins stadsbestuur tot gemeenteraadslid was benoemd, en nogmaals in maart 1796 in een meer beperkt bestuur, werd hij zoals de andere radicalen buiten gestemd bij de eerste min of meer democratisch gehouden verkiezing in mei 1997.

      Als verdere beloning voor zijn republikeinse ijver werd hij in 1800 tot plaatsvervangend rechter benoemd, maar de regeringscommissaris noteerde een paar jaar later dat hij "geen rechtsgeleerde (was) en noch verstandig, noch geschikt”. In 1810 werd hij bedankt. In een verslag van substituut procureur generaal Mercx werd over hem genoteerd: “Eerste plaatsvervangend rechter sedert het jaar VIII, is zijn gedrag onberispelijk, maar hij is zo onwetend dat men hem nooit heeft opgeroepen. Hij heeft dus sedert zijn aanstelling geen enkele zaak behandeld”.

    Goudeseune vervulde om den brode enkele ontvangersfuncties, die hij heel zeker ook aan zijn francofiele houding te danken had. Ook dit was blijkbaar geen onverdeeld succes, want zelfs door zijn vroegere revolutiekompaan, de burgemeester van Sint-Kruis Valentin Jacoby, werd hij omwille van zijn nalatigheden berispt.
    En dit is dus dat heerschap die ze een plaats tussen de zandsculpturen toebedeeld hebben. 



    19-08-2006, 12:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.François Goudeseune
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Bruggeling François Goudeseune moet een vreemd heerschap geweest zijn.  Maar hij was toch nog niet zo gek als later in 1874 de eveneens Bruggeling Vincent De Groof, die dacht dat hij kon vliegen en van een hoogte van 25 meter, voor vele duizenden Londenaars die kwamen kijken te pletter viel.
    Er waren twee belangrijke verschillen tussen die twee.
    Ten eerste was Goudeseune van betere komaf en De Groof een gewone volksjongen die zich wilde bewijzen.
    Ten tweede gebruikte De Groof een zelf ineengeknutselde zogenaamde ornithopter, een klapvliegtuig, dit is gewoon iets wat aan de armen bevestigd werd en door de armbewegingen 'zou' de mens zogezegd kunnen vliegen.  Goudeseune daarentegen kon het zich permitteren om te stunten met de toen toch al iets veiligere ballons.  Hij deed dat in de jaren 1785 en 1786 en zijn werkterrein bleef in Brugge, meer bepaald de tuin van de Sint-Sebastiaansgilde in de Carmersstraat waar men tegen betaling hem kon zien vliegen.  Tot men dat bij decreet verbood omdat men het toch te gevaarlijk vond om doen in een stad.  Er vloog namelijk nogal regelmatig eens een ballon in brand in die tijd.
    Nog tot slot: François Goudeseune heeft zijn stunts allemaal overleefd.  Pas veel later, in 1815 is hij gestorven.

    19-08-2006, 10:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nagenieten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan het eind van het parcours op het zandsculptuurfestival aan het station kan men lekker uitblazen in de nabijheid van een Brugse zwaan op reuzenformaat.  Nog eventjes genieten, rondkijken en dan gezellig nagenieten.

    19-08-2006, 10:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minna - water
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vele legenden zijn universeel.  Overal ter wereld duikt de volgende legende op in verhalen of volksliederen.  Er zijn twee geliefden.  Het meisje wordt verplicht van haar vader om met een ander te trouwen, iemand waar ze niet verliefd op is.  Het meisje vlucht weg.  De jongen op wie ze verliefd is moet gaan strijden.  Wanneer hij terugkeert treft hij zijn meisje totaal kapot en stervende aan.  Hij neemt haar in zijn armen en zweert haar eeuwige trouw.  Maar zij sterft. 
    Een flauw verhaaltje eigenlijk, maar er worden zelfs nu nog films gemaakt die voortborduren op dit thema.  Wat Brugge betreft bestaat er dus ook zo een legende.  Het meisje zou Minna geheten hebben.  En toen ze stierf kapte de jongen in een steen nabij de reitjes het volgende woord Minna - water.  Het 'zou' gebeurd zijn aan wat nu het Minnewater is.

    19-08-2006, 09:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitleg lezen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor 1 euro extra krijgt u een boekje in handen gestopt waarin in maar liefst 5 talen, waaronder het Nederlands natuurlijk ook, een woordje uitleg gegeven wordt over de verschillende werken die tentoongesteld worden op het zandsculptuurfestival van Brugge anno 2006.
    Het blijkt geen overbodige luxe te zijn.  Dat dit de Magdalenakerk is, ja,  dat zullen velen waarschijnlijk herkennen.  Maar dat die man ervoor de legende van de spokende pastoor voorstelt die elke dag om middernacht gedoemd was om de mis op te voeren tot iemand hem kwam helpen waarna de geest van de man voor eeuwig mocht rusten, neen, daar zou men niet zo gauw op komen bij het bekijken van dit sculptuur.

    19-08-2006, 09:38 geschreven door Bruggeblog  
    18-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag ne 60
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe plaats in Brugge.  Leuk als altijd.  Alleen vertel ik lekker niet waar dit is.  U moet het doen.  Als antwoord is de naam van de straat al voldoende.  De binnenstad van Brugge telt ongeveer 450 verschillende straatnamen.  Ook al weet u het niet: als u gokt heeft u 1 kans op 450 om het juist te hebben en dat is stukken beter dan de kansen die u heeft om de Lotto te winnen, laat staan Euromillionairs.  Alleen heeft u hier niets te winnen behalve de eer ten overstaan van alle andere Bruggebloglezers.  En dat is toch ook al iets, denk ik.  "Money does not mean anything"

    18-08-2006, 21:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hou u vast
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... de komende twee maanden.  Weet u wat die borden betekenen?  Natuurlijk weet u dat!  Verkiezingen in oktober die met rasse schreden naderen.
    Politiekers van allerlei slag zullen met de raakste slogans proberen te slijmen en u daarmee te lijmen.  Maar pas op!  Ze worden met elke verkiezingscampagne sluwer.  Ook al aan al de invals- en uitvalswegen van en naar Brugge de rode hartjes met daaronder Brugge gezien?  Ach hoe leuk, denkt iedereen, jaah, ook ik hou van Brugge!    Blijkt nu dat het een zet is van rood getinte zijde om uw hart nog voor de bewuste 8ste oktober in te palmen.  Het is maar 1 voorbeeld van de vele slinkse wegen die de sluwe politiekers bewandelen met maar 1 doel voor ogen: dat u in oktober op die bewuste zondag dat bolletje naast hun naam kleurt.  Weest daarom allen elk onbewaakt moment op uw hoede de komende twee maanden.  Zeg dat Bruggeblog het gezegd heeft!

    18-08-2006, 20:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baselius
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Vanaf morgen zijn er de opvoeringen van Baselius op de Burg.  Als u een prachtig voorsmaakje van het spektakel wilt zien, klik dan zeker hier want u krijgt een minutenlang filmpje te zien van de opvoering die eerder op het jaar te Bergen op Zoom plaats had.  Mocht het Nederlands van de Nederlanders u daarin storen, geen nood, hier in Brugge zijn bij de opvoeringen bijna alle figuranten West-Vlamingen en Baselius zelf wordt vertolkt door Rudy Bossuyt uit Gits.
    Tickets kosten 20 of 25 euro maar als de voorstelling wegens regenweer niet doorgaat krijgt u 'maar' 10 euro terug (plus een waardebon voor een voetreis naar Bergen op Zoom).


    18-08-2006, 18:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterke man
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een sterke man bezig gezien deze namiddag bij de opbouw van het decor voor het spektakelstuk Baselius.  Hij tilde de boomstammetjes zo maar boven zijn hoofd uit alsof het niets woog.  Vanuit hun nis kijken de edellieden van vroeger bewonderend toe.

    18-08-2006, 18:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinman
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan het station hebben ze tijdelijk een nieuwe tuinman in dienst genomen.  Zijn taak: urenlang harken.  Ik heb horen zeggen dat hij sneller werkt dan vier mannen van de Groendienst samen waar er altijd drie staan te kijken hoe er één traag voortwerkt.

    18-08-2006, 15:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voor de eeuwigheid bewaren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze dame wil dit tijdelijk kunstwerk net zoals ik voor de eeuwigheid bewaren.  Het zal duren tot het moment waarop de harde schijf waarop ze het digitale fotootje plaatst crasht of de cd of DVD waarop het komt totaal onleesbaar wordt en dat is soms sneller dan we denken.  Mensen zijn in wezen rare kwieten die altijd de neiging hebben tegen beter weten in alles te verzamelen en te bewaren.  Ondanks al onze pogingen is  alles vergankelijk.

    18-08-2006, 15:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zandkastelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als grote mensen zandkastelen bouwen, dan kan dit het resultaat zijn.  Hier is er gelukkig geen zee die alles twee keer per dag wegspoelt, zoals ik als kind tot mijn grote verdriet meermaals meegemaakt heb, maar toch zal er binnen nu en een maand op deze plaats aan het station van Brugge van dit alles niks meer van overschieten.  De tijdelijke kunstwerken die u hier op 1 foto verenigd ziet refereren naar de Brugse kerktorens van Sint-Salvators, Onze Lieve Vrouw, op de achtergrond links nog de Jeruzalemkerk en hier helemaal vooraan de Sint Jakobskerk.

    18-08-2006, 14:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.burcht brokkelt af
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Vandaag toon ik u meer over het zandsculpturenfestival aan het station.  Ik ga eerst even tonen dat de hevige regenval en het onweer van de laatste periode de sculpturen die in open lucht staan geen deugd gedaan heeft.  Dit zou de burcht moeten voorstellen die ruim duizend jaar geleden op de Burg stond. 


    18-08-2006, 10:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simon Stevin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Ook de stellingen en berekeningen van Simon Stevin, die beroemde Bruggeling die later naar Den Haag trok en militair adviseur van prins Hendrik van Nassau werd, brokkelen langzaam aan af.  Tot overmaat van ramp werd bij een ordinaire twist in een herberg in Leiden (kwatongen beweerden dat het een vrouwenkwestie was) zijn rechterduim afgehakt.
    Neen, alle gekheid op een stokje: over de persoonlijkheid en levensloop van deze man is heel weinig bekend.  Te vergelijken bijvoorbeeld met het leven van de schilder Pieter Bruegel de Oude.  Daar is al even weinig over gekend.


    18-08-2006, 10:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grapjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De makers van de zandsculpturen aan het station van Brugge (die nog te bezichtigen zijn tot halverwege september) houden van grapjes.  Het 'beeld' van Guido Gezelle bijvoorbeeld rust met de rechterhand naast een stapel boeken op een rol papier dat openvalt op de woorden de sneeuw lag ...  En dat in het hartje van de zomer.  Toen de maker(s) van het beeld dat graveerde(n) was het ongeveer plus 30 graden Celcius.

    18-08-2006, 10:29 geschreven door Bruggeblog  
    17-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 59 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Waarom ik de foto's voor deze quizvraag met opzet in grijswaarden toonde en niet in kleur zal u nu wel duidelijk worden.  Had ik ze in kleur gebracht, dan wist iedereen onmiddelijk dat dit te zien is op het zandsculptuurfestival aan het station van Brugge.  Die kleur van dat zand zegt alles.  Nu had u er tenminste twee foto's voor nodig om de oplossing te vinden.  Neen, u niet, maar Marie Delanghe.
    Zij wist het na twee zwartwitte foto's.  Ik had u nochtans verteld dat ik een dezer dagen de zandsculpturen ging bezichtigen.  Als u er nog niet geweest bent moet ik u verwittigen dat het niet zo enorm groot is maar mooi en als het u interesseert wordt u aangeraden zo snel mogelijk te gaan want het barslechte weer van de afgelopen weken heeft sommige sculpturen buiten de tent duidelijk aangetast.

    17-08-2006, 23:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 59 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En sè, de kleurtjes zijn opnieuw weggevallen voor deze quizvraag.  U moet die er maar bijdenken.  En ons vertellen waar in de binnenstad van Brugge we dit allemaal kunnen zien.

    17-08-2006, 21:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle wegen leiden naar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... het centrum van Brugge.
    Toen ik een foto probeerde te maken om bij mijn vorig bericht te plaatsen zag ik dit tafereel.   Die gasten hadden net hun plattegrond van Brugge  in de in & uit gehaald en wisten op slag niet meer welke richting ze uit moesten.

    17-08-2006, 21:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plasprobleem opgelost
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij de opening van een nieuw (mannen-) urinoir in de Kuipersstraat kwam er deze week opnieuw protest van vrouwelijke zijde, meer bepaald van Agnes Versluys (Sp. a) en van Annick Lambrecht (Brugse Samenwerking).  Eindelijk, uiteindelijk, na lang klagen en zagen van die twee is het stadsbestuur voor hen gezwicht.  Speciaal voor dit heikel probleem is er vandaag een spoedzitting geweest. 
    Wat werd er nu beslist?
    Welnu, op verschillende punten in de Brugse binnenstad komen de zogenaamde 'WC 3' toiletten, dat zijn damestoiletten die hetzelfde zijn als de verplaatsbare herentoiletten die we ook al in 't stad gezien hebben, maar zij hebben nog vier kleine ondoorzichtige deurtjes extra, dit om de privacy van de dames te vrijwaren.   Alleen hebben de dames nu nog de plastuit of P-mate nodig maar ook daar heeft het stadsbestuur een oplossing voor gevonden.   Tijdens de openingsuren van In & Uit zullen plastuiten gratis aangeboden worden.  Uiteraard aan personen van vrouwelijke kunne.  Bij twijfelgevallen, als bij de persoon die zich aandient moeilijk het geslacht bepaald kan worden, krijgt die het voordeel van de twijfel.   Er is een maximum voorzien van drie gratis plastuiten per vrouw per dag.  Wil men er meer dan kan men er kopen.  Wie een medisch getuigschrift voorleggen kan waarin staat dat de persoon in kwestie zwanger is of problemen aan de urinewegen heeft, die krijgt acht gratis plastuiten per dag.
    Ik ben razend benieuwd naar de start van de plastuitenactie en de eerste damestoiletten die in ons stadsbeeld zullen opduiken.
    O ja, ik heb horen zeggen dat ze weer een prachtige slogan voor de campagne uitgedacht hebben:
    "Dames, plas 't eruit in uw gratis plastuit!".



    17-08-2006, 17:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardentandarts
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er staat een paard in de gang en het stinkt vreselijk uit zijn bek.
    Is er soms een paardentandarts in de stad?

    17-08-2006, 15:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaston Durnez
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Deze uitspraak hangt aan een muur in Groeninge.  Ik moet het bekennen, er zit een grond van waarheid in.  Maar gisteren, tussen Oostende en Wenduine was de situatie voor één keer omgekeerd.  Het waren de badgasten die zich noodgedwongen moesten terugtrekken omdat de zee niet aan te zien was wegens te vervuild.


    17-08-2006, 11:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kantdagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Ik keer nog eens terug naar de kantdagen die voor een groot deel letterlijk in het water vielen.  Gelukkig voor de deelnemers waren er ook beschutte plaatsen van waaruit men aan de passanten de kunst van het kantklossen kon demonstreren.  Deze foto werd toevallig genomen tijdens een van de weinige droge uurtjes.


    17-08-2006, 11:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kantwerksterslied uit Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een oud Brugs kantwerksterslied (vermoedelijk van omstreeks 1840) dat gelukkig nog tijdig door Marcel Van de Velde opgeschreven werd want de traditie van het zingen tijdens het kantwerken is al lang geleden verloren gegaan.

    Ey toch! waer trekken zy naer toe,
    Die honderd duyzend kantjes,
     Die 'k onze meisjes, nimmer moe,
    Zie vlechten met haer handjes?
    Zy spellewerken in de steê,
    En buyten doen zy ook al meê,
    Onz' Thresekens en Wantjes.

    De spinsters hebben lang gedaen,
    'k Hoor 't wielken niet meer ronken.
    Den vent met zyn rood broeksken aen
    Heeft haer die poets geklonken.
    Al speelt hy zoo den grooten heer,
    Den Franschman draegt geen lynwaed meer,
    Hy heeft zyn geld verdronken.

    Toen ik nog een kleyn boontje was,
    Deed vader ook in 't linnen.
    Terwyl ik in een boeksken las,
    Zat moeder daer te spinnen;
    En 't spinnewiel en 't weefgetouw
    Bevrydden ons van druk en rouw,
    Wy konden 't broodje winnen.

    Geen wonder klonk den tikketak
    Dien 't weefgetouw liet booren,
    Zelfs ook in ziekte en ongemak
    My aengenaem in d'ooren.
    En 't snorren van het spinnewiel
    Was 't geene my nog meest beviel
    Wel ver van my te stooren.

    De Nyverheid heeft zich verplaetst,
    Nu troont zy in de schole.
    Ziet eens hoe men daer kletst en kaetst!
    't Is regte carambole.
    Ziet eens hoe 't kloske wipt en draeyt,
    Zoo rap schier als den wind die waeyt,
    Het gaet lyk een viole.

    Nooyt heb ik raerder spel gezien,
    'k zou my daar blind op kyken.
    Ey! dochtertjes hoe kan't geschiên
    Waer vindt men uw's gelyken?
    En wie toch koopt die massa kant?
    Is 't Spangnien, of is 't Engeland,
    Die 't geld u op laet stryken?

    O kinders, God is wonder goed,
    Gy mogt Hem wel bedanken:
    't Is Hy die 't leven u verzoet,
    En al die schoone franken
    U winnen laet door heel het jaer.
    God is toch wonder goed, nietwaer?
    Gy mogt Hem wel bedanken.


    17-08-2006, 11:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robert Motyka
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit is Robert Motyka uit Bobowa, Polen.  Hij was ook te zien afgelopen weekend tijdens de Brugse Kantdagen op en rond het Walplein.  Met vaardige hand vervaardigt deze Motyka niets anders dan kantwerksters, kantwerksters en nog eens kantwerksters.  Zijn specialiteit: houtsnijwerk.
    Dit zicht doet me onwillekeurig denken aan het kleinkunstliedje van Jan de Wilde Walter, ballade van een goudvis.  Origineel is het een gedicht van W.H. Auden.   De laatste twee strofen gaan in het Nederlands als volgt: 

    "Walter keerde nooit terug naar de Brabantbank
    hij leerde eigenhandig kleiwerk draaien
    z’n kleren stonken maar hij zei: De vogelen des velds
    ze ploegen niet, ze zaaien noch ze maaien ...

    Hij leeft nu van z’n beeldhouwwerk, maakt Saskia’s van klei
    ze lijken allemaal wel heel tevreden
    ‘k Ben de Alfa en de Omega, bromt hij zacht in zichzelf
    ik heb de sleutels van de toekomst en het heden."

    Misschien had die Robert Motyka vroeger ook een soort van Saskia gekend en was die kantwerkster?



    17-08-2006, 10:59 geschreven door Bruggeblog  
    16-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 59
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn al toe aan de 59ste plek in de binnenstad van Brugge die u moogt raden.  Tiens, deze keer zijn mijn kleurtjes weggevallen.  Maar kom, kleur of geen kleur, het is aan u om kleur te bekennen.  Weet u dit in Brugge zijn: ja of neen?  Indien het antwoord ja is, vertel ons dan liefst waar.
    O ja, verschillenden hebben mij al gemeld dat reageren met die beveiligingscode's zo moeilijk is.  U kunt ook altijd reageren via de knop e-mail mij in de rechterkolom.  Ik zal het de webmasters van de seniorennetblogs eens moeten aan het verstand brengen dat ze die manier van beveiligen toch eenvoudiger en even efficiënt kunnen doen.  Er zijn genoeg websites in de wereld die bewijzen dat het kan.

    16-08-2006, 23:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tureluurs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tureluurs wordt men ervan als men langer dan vijf minuten luistert naar de klanken van dit orgeltje.  Maar het is regelmatig een bijkomende attractie in Brugge en de man verstaat het om zich via veel leut en plezier te verkopen.  Ik heb de man nog nooit gesproken maar ik denk dat zijn voornaam Arthur is.  Arthur --> Tuur --> tureluur.
    Wim Sonneveld zong ooit, lang, lang geleden:
    Daar is de orgelman, daar is de orgelman
    Met z'n piere piere piere pierement
    Daar is de orgelman, daar is de orgelman
    Met z'n aria's en deuntjes die iedereen kent
    Ieder z'n eigen lied, ieder z'n wens
    Vergeet 't centenbakkie niet want ook een orgelman
    Is maar een mens, rel de rel del del del
    "
    En reken maar van yes dat het centenbakje niet vergeten wordt! 

    16-08-2006, 20:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ikke kan dat ook!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eentje tussendoor van in het Minnewaterpark.
    "Watte, ikke dat niet kunnen?  Ikke kan dat ook, net als groter broertje!  Ikke ben nog klein maar wil en zal daar ook zitten!"

    16-08-2006, 18:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blindekensprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

        Ik was gisteren natuurlijk niet de enige die de Blindekensprocessie gefotografeerd heeft.  Rudy De Nolf bijvoorbeeld ook en als u een goeie impressie in vijftig foto's wilt van wat de processie voorstelt moet u zeker eens naar zijn site surfen.  Hij heeft heel de processie meegemaakt tot in de Mariakapel van Potterie toe.  Ik heb afgehaakt aan de Markt.  Ik had eerst al te lang gewacht eer de stoet vertrok.  Eerst ging hij starten om kwart voor negen, dan om kwart over negen.  Als puntje bij paaltje kwam werd het half tien en toen men aan de Sint-Salvatorskathedraal kwam moest men nog wachten omdat de mis daar nog niet uit was en men de prominenten mee wilde.  Het werd een Brugs uurtje dus.  En zeggen dat de processie vroeger altijd stipt om acht uur uitging!




    16-08-2006, 18:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prominenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen     Hier zijn ze dan, de prominenten, allemaal ceedee-in-veeërs natuurlijk want de Blindekensprocessie is toch een deels volks, deels christelijk evenement en laat nu die cee in CD & V ook in 2006 nog altijd christelijk betekenen.



    16-08-2006, 18:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.offerkaars
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Hier wordt de 36 pond zware offerkaars door meisjes gedragen.  Het is deze kaars die de Brugse vrouwen in 1304 beloofd hadden elk jaar te offeren aan het Mariabeeld in de kapel van de Potterie.  Dat de processie tot op heden nog elk jaar doorgaat bewijst eens te meer dat Brugge een Mariastad is en dat nog altijd wil blijven.


    16-08-2006, 18:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugs uur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Om te bewijzen dat men er een Brugs uur van maakte.  Het was al tien uur gepasseerd toen de Blindekensprocessie nog door de Steenstraat liep.


    16-08-2006, 18:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.processiegangers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De bescheiden sliert processiegangers met de politiekers op kop die de Blindekensprocessie gisteren volgden in de richting van de Potterierei.  Op dat moment heb ik afgehaakt.

    16-08-2006, 18:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kreupele man
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Vandaag nog wat fotootjes van de Blindekensprocessie.  Deze kreupele man speelde gisteren zijn rol voortreffelijk.



    16-08-2006, 10:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gewonnen of verloren?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Met de slag bij de Pevelenberg was het net zoals de onlangs beëindigde strijd tussen Hezbollah en Israël: beide partijen roepen / riepen zich uit tot overwinnaar maar wie heeft of had nu eigenlijk gewonnen?  Als het allemaal krijgers zijn geweest zoals dit exemplaar, dan vrees ik dat wij de slag bij Pevelenberg verloren hebben.



    16-08-2006, 10:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stoerder exemplaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze man ziet er al wat stoerder en vastberadener uit dan het voorgaand exemplaar.  Maar hadden ze in 1304 al brillen?

    16-08-2006, 10:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vorsicht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Momenteel te zien achter het venster van een huis in de Drie Kroezenstraat.



    16-08-2006, 09:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 58 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Carlos Dejaegher mag zich tot Bruggekenner uitroepen.  Hij wist bij de eerste foto meteen dat het steegje te vinden is aan het einde van de straat Pandreitje en dat je er ook geraken kunt via de Willemstraat.  U komt erin via het poortje rechts naast het huis.  Het is een van het handvol authentieke steegjes die nog in Brugge overgebleven zijn.  De garre van Korné is er ook zo eentje.

    16-08-2006, 09:17 geschreven door Bruggeblog  
    15-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na de regen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Regen kan ook mooi zijn.  Als bewijs hiervan deze foto waarin deze bloem na de bui nog snel enkele tranen wegpinkt.  Voor wie wil weten waar dit is: binnentuin godshuizen De Meulenare in de Nieuwe Gentweg. 

    15-08-2006, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 58
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe fotovraag voor u.  Het is altijd te vinden binnen in Brugge's ei.  Bij de vorige foto dacht de vriendin van Johan De Nolf dat ik me bevond bovenop het dak van de Carrefour in Sint-Kruis en - ik geef het toe - daar sta ik soms en daar leek de foto heel sterk op, maar ik zal er nooit gaan staan om te fotograferen want deze blog gaat alleen over de binnenstad van Brugge.
    De eerste foto bij quizvraag 58.  Weet u nu al waar dit is, aarzel niet om te antwoorden.  Dan prijkt binnenkort ook uw naam in de galerij van Bruggekenners.

    15-08-2006, 21:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 57 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Via e-mail kreeg ik de juiste oplossing binnen.  Het was Jan Peere die wist dat de drie voorgaande foto's genomen werden op de bovenste etage van de parking aan het station.  U weet ondertussen misschien al dat hier grootse plannen voorzien zijn die de omgeving van het station  een totaal ander uitzicht zullen geven.  Maar om dat uitzicht 'Groen Brugge' te noemen, dat vind ik erover.  Bij het horen van het woord groen stel ik me iets totaal anders voor, een park bijvoorbeeld, of eventueel de partij Groen! maar dit?
    Binnen een uurtje is er een nieuwe fotovraag.  Voor liefhebbers van de kantdagen en/of de Blindekensprocessie: daar kunt u op Bruggeblog de komende dagen nog wat dingen van verwachten.

    15-08-2006, 20:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.praalwagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze praalwagen met bovenin de Onze Lieve Vrouw van Blindekens mag natuurlijk niet ontbreken in een processie die uitgaat van de kapel van Blindekens.  Verder bemerken we een bedelende kreupele.  Ik had de neiging hem wat geld toe te stoppen maar hij zou het me misschien kwalijk genomen hebben.  De man staat symbool voor de blinden, kreupelen, pelgrims en daklozen die vroeger een onderkomen vonden in de godshuizen rondom de Blindekenskapel.

    15-08-2006, 17:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugdige devotie.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jeugdige nederigheid en devotie.  Of zou het meisje rechts alleen maar denken: "Gaat het straks weer regenen?".  Neen, het heeft niet geregend tijdens de Blindekensprocessie, maar een uur later, nadat het al gedaan was, stonden de hemelsluizen alweer wagenwijd open.  Het is alsof men in Brugge, toch zeker dit jaar, in verband met de processies hierboven een God apart heeft.  De dag voor de Heilig Bloedprocessie was het ook zo een dag met rotweer en toch bleef ook 'Brugges mooiste dag'  gespaard van regen.  De Sossen worden lang niet altijd zo een geluk op hun dagen van feestvieren in de schoot geworpen.

    15-08-2006, 17:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kinderen die meestappen in een processie of ommegang.  Het blijft velen aanspreken/ontroeren.

    15-08-2006, 17:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robrecht van Bethune
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Graaf Robrecht van Bethune 'zou' de kapel van Blindekens in de Kreupelenstraat in 1306 gesticht hebben uit dankbaarheid omdat hij in de slag om de Pevelenberg gespaard gebleven was.  Hier rijdt 700 jaar later een imitator van hem door de Brugse straten naar aanleiding van de Blindekensprocessie.

    15-08-2006, 16:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.omroeper
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De officiële omroeper vertelt iedereen wat er vandaag te gebeuren staat: de Blindekensprocessie.

    15-08-2006, 13:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse belofte + boete-doening
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sinds 1304 al bestaat de 'Brugse belofte' die de vrouwen gedaan hebben, namelijk dat zij een kaars van 36 pond elk jaar vanuit de Blindekenskapel in processie naar de bedevaartsplek 'de Potterie' zouden brengen als hun mannen behouden zouden terugkeren van de slag bij de Pevelenberg.  Hun mannen kwamen terug en dus volbrachten ze elk jaar trouw hun belofte.  Dat iedereen die die belofte gedaan heeft ondertussen al zeker 650 jaar dood en begraven is stoort Brugge niet.  Beloofd is beloofd, en ten andere: het is een manier om de wijk West-Brugge elk jaar toch minstens 1 keer in de kijker te plaatsen.  Een tip misschien voor andere wijken die zich wat achteruitgestoken voelen?  Richt een processie in!
    Al net zo lang als 1304 - en zelfs nog langer -  gaat de Brugse burger gebukt onder belastingen en boetes die hem van hogerhand opgelegd worden.  De eigenaar van deze wagen heeft vandaag alvast zijn boete-doening binnen.  Het verschil met vroeger is dat de "schabletters" (scha-beletters = politieagenten) vroeger allemaal mannen waren en dat men nu het werk van boetes uitschrijven in handen stopt van charmante jongedames.  

    15-08-2006, 13:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerkdiefstal?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bah, neen!  Geen kerkdiefstal.  Eén dag in 't jaar, op 15 augustus, word het mariabeeldje in de Blindekenskapel uit zijn houten kastje gehaald om mee te dragen in de processie.   En laat dat nu uitgerekend vandaag zijn.

    15-08-2006, 11:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevraagd:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goeiemorgen Brugge, Bruggelingen en Bruggefans.  Laten we de dag opgeruimd starten.  Het regent al niet meer zoals gisteren, de Blindekensprocessie is juist gepasseerd en toen ik stond te wachten op de processie zag ik dit bericht hangen aan een horecazaak in de Smedenstraat:
    "Gevraagd: extra zaal (met ervaring) voor de zaterdagen"
    Ik vraag me af waar ze zo een zaal zullen vinden.

    15-08-2006, 10:44 geschreven door Bruggeblog  
    14-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het Brugse ei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Te zien op de kanttentoonstelling in de expositieruimte van de brouwerij Straffe Hendrik.  Voor oningewijden kan dit een stom stukje naaldkant lijken.  Wij weten beter.  Dit is de plattegrond van de Brugse binnenstad en hé, mijn straat waar ik woon staat erop.  Brugge is een ei vol verrassingen en Bruggeblog laat u dat dagelijks tonen.  Wat de quizvraag betreft: zoek het ook nooit buiten deze lijntjes.  Alles wat ik fotografeer en beschrijf gebeurt in Brugges binnenste ei, tenzij bij hoge uitzondering vermeld.

    14-08-2006, 21:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 57 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn er bijna.  Ik vermoed dat foto 3 voor velen alles duidelijk maakt.  Waar in Brugge is dit?

    14-08-2006, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astridpark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de buurt van het station kunnen we ons de vraag stellen: moet er nog zand zijn
    Overal elders is de vraag: moet er nog regen zijn?

    14-08-2006, 17:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Panier d' Or
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heeft u er ook al op gelet dat dit jaar het welbekende restaurant Le Panier d'Or op de Markt zijn panier d'Or kwijt is?  Op hun eigen website ziet u hoe de situatie verleden jaar was, namelijk met een gevaarlijk overhellende mand bovenop het topstuk van hun bakstenen trapgevel.  De mand was weliswaar niet van goud maar verguld en hij stond er toch al sinds 1887.  Maar nu is hij zoek.


    14-08-2006, 15:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achille Charbon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de Walstraat is er een antiquariaat gevestigd en in de etalage ervan ligt momenteel deze spotprent.  Wat nu cartoons noemt waren vroeger pure spotprenten.  Mikpunt van dit exemplaar is onze Achille Van Acker, die na de tweede wereldoorlog eerste minister van ons land was geweest en ook verantwoordelijk werd voor de kolenmijnen.  Vandaar zijn bijnaam Achille Charbon en zijn manier van optreden deed de tekenaar verwijzen naar een collega van hem voordien, de heer Paul Tschoffen, oud-minister geweest van de Koloniën en tijdens WO II ook zetelend in de regering in Londen, tevens een vertrouwenspersoon van onze toenmalige koning.    Na de bevrijding kwam die Tschoffen in dienst van de Civil Affaires terug in België als geïmproviseerd luitenant-generaal.
    Natuurlijk bevat de spotprent ook een verwijzing naar het aparte gebruik van de franse taal dat Achille Van Acker hanteerde: "zénéral en cef".
    O, ja: voor de spotprijs van 125 euro is de spotprent van u, ingelijst en al.

    14-08-2006, 15:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de klos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als u hierin het overzicht kwijt bent, dan bent u gegarandeerd de klos.

    14-08-2006, 14:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bobowa, Polen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanuit Bobowa, Polen is er een delegatie naar het Brugse Walplein komen afzakken om er hun eigen kantkloskunsten te demonstreren en ons tevens warm te maken voor hun eigen opendeurdagen van 4 tot 8 oktober.  Wat bij ons de Brugse Kantdagen zijn noemt bij hen Bobowska Koronka Klockowa.  Ik zou zo zeggen, als we begin oktober toch niks om handen hebben: allen daarheen!  Ik zou u wel aanraden om vooraf goed te informeren waar Bobowa ligt.  Naar het schijnt ergens iets voorbij Krakau.   Niet te verwarren met Bobowo, nog zo een plaatsje ergens in het hol van Pluto, excuseer: in Polen, maar wel een kleine 600 kilometer daar vandaan. 

    14-08-2006, 11:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzonderingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... bevestigen altijd de regel.  Dit is de witte raaf tussen alle kantklossters in die het Walplein dezer dagen overspoelen: een kantklosser.!

    14-08-2006, 10:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.benenwerk - 1 avond later
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 1 avond na het succesvolle benenwerk.  Weinig volk op straat en overal lege tenten die wachten om afgebroken te worden.

    14-08-2006, 09:44 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eerda
    blog.seniorennet.be/eerda
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!