Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    28-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 26 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog maar eens een foto van de bewuste plek in Brugge.  Waar is het?  Deze foto werd gisteren nog midden in een regenbui genomen.

    28-05-2006, 23:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verkeerde voorzijde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er wordt beweerd dat toen men het oude station van Brugge hier in Ronse steen voor steen heroptrok men de hoofdingang langs de kant van de spoorlijn zette, dus dat het gebouw verkeerd staat.  Hoe dan ook verkeerd of niet verkeerd, veel verschil maakt het niet uit, die voorkant of achterkant.  Ziet u een verschil?  Ja, die klok, maar die was er in Brugge nog niet.   

    28-05-2006, 18:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het oude station van Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is hem dan: het oude station van Brugge, ooit geplaatst geweest in 1844 op het Zand maar enkele tientallen jaren later hadden ze hem al niet meer nodig omdat Brugge grootsere plannen had.  Het station werd steen voor steen afgebroken, opgeladen op de trein en 100 km verder in Ronse opnieuw gebouwd.  Op enkele heel oude foto's van Brugge kunt u dit station nog zien aan het Zand.
    Ronse van zijn kant wil er graag prat op gaan hiermee het oudste (nog in gebruik zijnde) station van het Europese vasteland te hebben maar andere bronnen spreken dit carrément tegen.  Trouwens, dat pronken met het oudste station gaat eigenlijk over een paar jaartjes verschil maar.
    Ik wil nog juist eens aanstippen dat dit gebouw in neo-classicistische stijl is en zo hebben (hadden) we uit die periode in Brugge nog enkele van die gebouwen.  Het verste, losstaande gedeelte werd er hier in Ronse later bij geplaats maar men heeft geen afbreuk willen doen aan de neo-classicistische stijl en zo is alles in harmonie gebleven.

    28-05-2006, 18:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tweetalig Ronse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge is louter Nederlandstalig, maar om de toeristen te dienen wil een Bruggeling frans, Engels, Duits, Spaans, ja zelf Japans spreken als het moet.  Hier in Ronse gaat men er simpelweg fier op de twee belangrijkste landstalen te kennen.  Dit prentje is al een tweede bewijs dat ik deze namiddag aan het station van Ronse gestaan het.  A propos: links buiten beeld bevind er zich nog zo een verknipte haag waarin het woord 'Ronse' te lezen staat.  Buiten het feit dat het hier veel kalmer was dan ik in Brugge gewoon ben, viel mij ook de opvallende vriendelijkheid op van iedereen die ik tegenkwam.  Het mooiere weer in vergelijking met de afgelopen periode zal hier misschien wel een rol in gespeeld hebben, maar echt, het viel me enorm op.

    28-05-2006, 17:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Station van Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben een aantal uren weg geweest want ik wilde het station van Brugge fotograferen, het oude station bedoel ik.   Het nieuwe zoals we het allemaal kennen, daarvoor zou ik maar enkele minuten wegblijven.  Neen, ik bedoel het station dat in 1844 in Brugge voor het eerst in gebruik werd genomen aan het Zand en later verplaatst werd naar Ronse.  Want daar staat het nog, in Ronse, Oost-Vlaanderen.  Deze koperen plaat die hangt aan de muur naast de ingang van het station van Ronse bevestigt dat ik niet lieg.

    28-05-2006, 17:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klooster der Theresianen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... of ook de ongeschoeide Karmelitessen genoemd.  Ik heb het al enkele keren gehad over dit gebouw midden in de stad waar verleden jaar gewoonweg de gelijkvloerse toegangswegen dichtgemetseld werden.  Dat betekent: definitief geen vandalenstreken meer aan het gebouw, maar dat betekent ook dat Brugge nog lang opgescheept zal zitten met een gebouw dat historisch toch tamelijk waardevol is maar dat hoe langer hoe meer zal vervallen (binnenin).
    Deze reeks foto's dateert van de zomer van 2003 en is genomen met een klein digitaaltje uit die tijd (nog niet zo gesofistikeerd als de toestellletjes van nu) maar de beperkingen van het toestel accentueren wel de vervallen toestand van het gebouw.
    Veel plezier-verbazing-verbijstering met de foto's.  Dit is ook Brugge.     

    28-05-2006, 09:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.klooster der Theresianen (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een fotootje van boven in het gebouw gericht naar de straatkant.  Achter dit poortje ligt de Ezelstraat.     

    28-05-2006, 09:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.klooster Theresianen (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de binnenkoer.  Het onkruid tiert er welig.  Dat zal op het ogenblik zeker opnieuw zo zijn.   

    28-05-2006, 09:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klooster Theresianen (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de achtergrond herkent u de vroegere kloosterkerk van de Theresianen in de Ezelstraat.  Die kerk werd wél gerestaureerd en is nu omgevormd tot de Joseph Ryelandzaal.    

    28-05-2006, 09:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klooster Theresianen (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen geen commentaar.   

    28-05-2006, 09:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klooster Theresianen (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is wat ze noemen 'Urban Photography'.     

    28-05-2006, 09:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klooster Theresianen (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier ziet u duidelijk dat dit vroeger nog een klooster moet geweest zijn.  De gewelven in de gangen verraden de eerste bestemming van het gebouw.



    28-05-2006, 09:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse Triatlon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 17 juni is er opnieuw een kwarttriatlon die voor het grootste deel de Brugse binnenstad aandoet.  De start is in de Langerei.  De foto's die u van vandaag tot aan de triatlonwedstrijd zelf te zien krijgt dateren van 2004 toen de wedstrijd pas aan haar eerste editie toe was.  Denk niet dat dit de officiële start was.  Die gebeurde pas wanneer iedereen in het rechtervak geraakt was.  Die eerste editie had één grote tekortkoming.  Iedereen hier moest nog eens uit het water omdat het fietsparcours niet helemaal vrijgemaakt was en de politie de start een uur lang verhinderde tot alles veilig was. 

    28-05-2006, 08:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 26 - deel 3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ben net terug van het feest maar heb u beloofd nog een derde fotootje te plaatsen in verband met quizvraag 26.  Aangezien het nog altijd niet gevonden werd.  Waar in Brugge is dit?



    28-05-2006, 00:51 geschreven door Bruggeblog  
    27-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.inkomhal station
    Klik op de afbeelding om de link te volgen centraal in het fresco dat hangt in de inkomhal van het station is natuurlijk de uitbeelding van de stad Brugge.  En daar zitten heel wat leuke details in.  Niet alleen kan u er praktisch alle torens van Brugge op ontdekken (het concertgebouw staat er natuurlijk nog niet op, dat is nog veel te recent), ook andere dingen komen erin to uiting, het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Koninck of de kantklosster.
    Euh, .. de quizvraag voor vanavond kan heel laat zijn.  Ik moet namelijk straks naar een vormselfeest.  Maar de quizvraag komt er zeker nog aan.  Tenminste als ondertussen nog niemand de oplossing gegeven heeft.

    27-05-2006, 17:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stationshal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat die stationshal er overigens mooi kan uitzien bewijst dit grote fresco dat Brugge en omstreken voorstelt.  Het fresco zit boordevol details, te veel details misschien.  Maar voor iemand die toch nog tientallen minuten wachten moet op zijn trein kan het eens leuk zijn alles te bekijken (en er achteraf een stijve nek aan over te houden).

    27-05-2006, 16:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lokettenzaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De lokettenzaal van het station van Brugge.  Verderop aan de perrons zijn grote renovatiewerken bezig.  Hier in deze lokettenzaal zou het maar een kleine moeite zijn om een een hoge ladder te nemen, die grauwe kerstmuts te verwijderen en eventueel de klok weer te doen werken.  Men wil de toeristen die hier aankomen blijkbaar de eerste indruk geven dat in Brugge de tijd echt is blijven stilstaan.  Voor hoe lang nog?
    Een schoon fotootje kan ik er niet van maken, wil ik er zelfs niet van maken.  Lelijk blijft nu eenmaal lelijk.

    27-05-2006, 12:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aankomst te Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is vandaag opnieuw duister weer.  Maar dat deert al deze toeristen niet om Brugge te bezoeken.  Hier verlaten ze gepakt en gezakt het station.  Wat zullen ze nemen: de bus, de taxi of kiezen ze voor het goedkoopste vervoermiddel: de benenwagen?  De binnenstad lonkt hen vanuit de verte toe.

    27-05-2006, 12:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stationsrenovatie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het station is men al sedert enige maanden druk bezig met het moderniseren van de perrons en van de toegang tot de perrons.

    27-05-2006, 12:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag van het park
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Morgen is het de dag van het park.  Daarom eens een artikel uit de Gazette van Brugge van 4 april 1883.  In die periode werden de vestingen rond Brugge aangepakt en kregen zij het uitzicht zoals wij het nu nog kennen.

    "Men is thans bezig met de vesting gelegen tusschen het Minnewater en het Speitje in eene schoone hoving te herschapen.  Nog weinige jaren de molenwalen rond de stad, die er nu nog staan, zullen verdwenen zijn, en onze stad zal rondom door schoone hovingen en wandeldreven omsloten zijn.  Gelijk men ziet doet het stadsbestuur al wat in zijne macht is, om de wandelingen rond de stad te verfraaien en te verbeteren."

    Het gedeelte van de vesting dat met dit artikel bedoeld was is de huidige Begijnenvest.

    27-05-2006, 12:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag van het park
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Morgen zondag is het de 'dag van het park'.  Weinig info is hierover te vinden.  Alleen dat de organisatie in handen ligt van de Stedelijke Groendienst van Brugge en dat er geleide natuurwandelingen zullen zijn.  Er wordt alleen een telefoonnummer (050/329019) en een e-mailadres opgegeven (groendienst@brugge.be).
    Dit is de Buiten Begijnenvest, kant station.

    27-05-2006, 09:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitkijken naar juni
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De maand mei zit er bijna op.  Heel veel valt er niet meer te beleven.  Daarom kijken we al uit naar juni want in die maand staan er enkele heerlijke dingen te gebeuren.  Eerst en vooral de steekspelen op 9, 10 en 11 juli.  Het is lang geleden dat men dat hier nog eens gedaan heeft.  25 jaar? 30 jaar geleden?  Ik zal er niet zo gek ver vanaf zitten.  Daarna is er op 17 juni voor de derde keer de Brugse triatlon en in de avond van 24 juni is er opnieuw de Brugse museumnacht.
    Omdat bepaalde sporten me na aan het hart liggen en triatlon een geweldige sport is, ook om te fotograferen, krijgt u vanaf vandaag elke dag tot 17 juni een foto van dit evenement.
    Eén kleine opmerking: veel organisatoren pakken graag uit met het woord 'triatlon' voor hun wedstrijd terwijl ze eigenlijk moeten zeggen: 'kwarttriatlon', want dat is het ook hier in Brugge.  De echte triatlon is vier keer zo lang.
    Dit is aan het Sasplein in het noorden van de stad.

    27-05-2006, 09:26 geschreven door Bruggeblog  
    26-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de laatste
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ...  echt de allerlaatste foto van de Heilig Bloedprocessie van dit jaar.  Vanaf morgen zwijg ik er definitief over.  We eindigen daarom in schoonheid.  Alhoewel het synchroon vendelzwaaien niet altijd zo synchroon is als het zou moeten zijn, het blijft pure schoonheid (of heb ik het over de jongedames?).

    26-05-2006, 23:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 26 - deel 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In tegenstelling tot quizvraag 25 is er deze keer een tweede foto nodig.  Toch is dit Mariabeeldje te vinden in geen doodlopende straat en heel makkelijk te zien vanop de straat.  Het staat boven een poortje.  Bruggelingen, komaan, in welke straat vindt u dit?



    26-05-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.panorama
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Altijd mooi, zo een zicht op de stad vanaf het belfort.
    De Simon Stevinplaats, de Steenstraat, de Sint Salvatorskathedraal en het Concertgebouw, ...
    Als kind droomde ik dikwijls, echt dromen hé, dat ik overzicht had over een stadje en altijd kon zien waar iedereen wandelde of fietste en naartoe ging, dat ik bijvoorbeeld de auto's in de straat kon controleren, kon sturen.  Het waren heerlijke dromen.  Dat was geen grootheidswaanzin hé, gewoon een kleine stap verder dan het spelen met een simpele blokkendoos of een Märklin treinspoorweg.  Ik had er zelfs geen blokkendoos of Meccano voor nodig: het zat allemaal in mijn hoofd.  Kon ik toen ooit als kind vermoeden dat mijn dromen tegenwoordig werkelijkheid zijn, dat de politie in principe, als ze genoeg middelen heeft, een hele stad kan controleren en zelfs sturen.  Dat ze kunnen weten waar iedereen op elk ogenblik is, en wat iedereen doet.  Big Brother is watching you.  Brrr, angstaanjagend eigenlijk.  Dat zo iets onze gemeenschap ook ten goede kan komen is onlangs bewezen met de speurtocht naar de MP3-moordenaar in het Centraal Station van Brussel.  Dankzij verschillende camerabeelden werd de dader ontmaskerd.

    26-05-2006, 19:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandtromp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik hoor het u al denken: wat voor een dom ding is dit?  Een oude kachelbuis misschien?  Neen, het is een zogenaamde 19e eeuwse brandtromp die te bezichtigen is in de stenen zaal van de Halletoren, 112 treden boven de begane grond.
    Zoals u begrijpen kunt was er vroeger veel meer brandgevaar dan nu.  Er waren bijvoorbeeld veel houten huizen, voor 1300 zelfs nog veel huizen met een strooien dakbedekking in de Brugse binnenstad.  Om zo veel mogelijk brand te vermijden werden mannen 's avonds de stad rond gezonden om 'dooft je vier, dooft je vier (=vuur)' om te roepen.  Iedereen moest dat dan ook doen.  Vanuit de Halletoren werd dan de stad voortdurend rondgespeurd of er nergens geen uitslaande brand was.  Bij het minste onraad werd zo een brandtromp gebruikt om de bevolking te verwittigen.

    26-05-2006, 18:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schrik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De schrik zit in de ogen van het paard van Caspar (of Gaspar zoals u verkiest), een der drie Wijzen En de processie moest op dit ogenblik nog beginnen.
    Kijk, voorlopig hou ik het hier bij wat de Heilig Bloedprocessie betreft.  Natuurlijk, ik zou u nog kunnen bekogelen met tientallen foto's van dit gebeuren, maar ik spaar ze liever op tot volgend jaar om u dan opnieuw warm te maken voor de volgende editie.

    26-05-2006, 15:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de geboorte van Christus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit jaar waren er weer enkele baby's te zien die samen met mama braafjes meegingen in de Heilig Bloedprocessie.  De beroemdste baby van de dag was natuurlijk Jezus, hier in de armen van zijn moeder Maria.

    26-05-2006, 15:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Neen, het is niet zoals u denkt.  Deze drie heerschappen hebben niet vlug, vlug voor de Heilig Bloedprocessie nog enkele drankjes binnengekapt.  De situatie is veel simpeler uit te leggen.  Hun vierde man moest dringend (van de 'trac'?) en waar kan dat gemakkelijker dan op café vlug eens naar achteren te lopen? 
    De mannen zijn trouwens die van Damme (vroeger ook Hondsdamme genoemd, vandaar de hond op hun broek).  Zij hebben gisteren het miraculeus kruis van Damme gedragen.

    26-05-2006, 15:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teletijdmachine
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Regelmatig komen er films uit waarin de hoofdpersonages plots in een ander tijdperk terechtkomen.  De 'Back to the Future'-reeks is een van de bekendste in het genre.  Maar ook in stripverhalen gebeurt dat regelmatig.  De 'Suske en Wiske' albums hebben dat enkele keren gedaan door gebruik te maken van de teletijdmachine van professor Barabas.  Dit prentje zou zeker in een van die albums passen.  



    26-05-2006, 14:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verwondering
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bekijk de verwondering op het gezicht van dit middeleeuws personage.  Hé, het is dan nog een dame! Zou het soms Jeanne d'Arc kunnen zijn?

    26-05-2006, 14:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over de koppen lopen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Heilig Bloedprocessie is juist gepasseerd.  De toeschouwers palmen de straat in.  Men kan er over de koppen lopen.

    26-05-2006, 09:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de geschikte kop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Veel van de figuranten die mee opstappen in de Heilig Bloedprocessie hebben echt de geschikte kop om deel te nemen.  Daarnaast hebben mannen zoals deze twee een luide stem nodig.  De paar zinnen tekst die ze moeten uitspreken moeten duidelijk verstaanbaar zijn voor iedereen die langsheen het parcours staat te kijken.  Wat dat publiek betreft: het valt me iedere keer op hoe aandachtig en gedisciplineerd iedereen altijd is.  Soms kan je een speld horen vallen.

    26-05-2006, 09:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelschaar SFX
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb 3 jaar school gelopen hier in Brugge bij de 'Frères', het Sint Franciscus Xaveriusinstituut (afgekort SFX).  De muzikaliteit droop niet van me af, daarom werd ik nooit gevraagd om mee te spelen met hun 'speelschaar' zoals zij het noemen.  Elk jaar zijn de 'Frères' twee maal vertegenwoordigd in de Heilig Bloedprocessie.   Naast deze 'speelschaar SFX' is er ook een dansgroep met vendelzwaaiers.



    26-05-2006, 08:59 geschreven door Bruggeblog  
    25-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pas op voor ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... de uitwerpselen van de dieren.  De paarden die dagelijks de toeristenkoetsen voorttrekken hebben sinds jaar en dag een zak achter zich hangen die hun uitwerpselen die ze onderweg verliezen opvangt.  In een stoet die een quasi getrouwe evocatie wil brengen van historische gebeurtenissen kan men moeilijk zo een poepzak achteraan elk kameel, schaap, paard of ezel hangen zonder belachelijk of ongeloofwaardig over te komen.  Daarom moet door de menselijke figuranten extra uitgekeken worden waar men zijn sandalen plaatst.

    25-05-2006, 22:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.enthousiasme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bemerk het enthousiasme.  De meesten van de 1750 deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie wilden er vandaag van bij de start lekker in vliegen.

    25-05-2006, 21:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opstellen van de processie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag heb ik me vooral eens geconcentreerd op het gebeuren vlak voor de Heilig Bloedprocessie begon.  Ik vermoedde dat hier leuke dingen konden gebeuren.  Het geval van die twee koppige ezels hebt u al gehad, maar er is nog meer.  De onwennigheid nog van de paarden bijvoorbeeld.  Dit paard had er nog het minst last van door die oogkleppen. 
    De man met de megafoon is Tony Willems, de regisseur van de processie. 

    25-05-2006, 21:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 26
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tussendoor nog even een nieuwe fotovraag geven.  Gisteren was Pieter met het juiste antwoord gekomen na slechts 1 foto.  Eens kijken hoeveel foto's er nu nodig zullen zijn en wie nu als eerste juist antwoordt.
    Om een beetje in het religieuze sfeertje van deze namiddag te blijven krijgt u een Mariabeeldje in een nis te zien dat al veel afgezien heeft door de 'tand des tijds'.  Waar in Brugge kunt u het aantreffen?



    25-05-2006, 20:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koppige ezels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb het al eens geschreven: als men toneelspeelt (wat de processie eigenlijk ook is) dan is het altijd moeilijk werken met kinderen en dieren, want ze zijn toch o zo onvoorspelbaar.  Deze twee ezels doen de uitdrukking 'zo koppig als een ezel' alle eer aan.  Ze waren de Smedenstraat, waar de officiële start van de Heilig Bloedprocessie plaats vindt, nog niet eens in, of ze zetten zich dwars tegen de richting in en wilden geen stap meer verder.  Van armoe zijn de twee knaapjes met hun ezels moeten terugkeren want de rest van het gezelschap was al lang vertrokken.



    25-05-2006, 18:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adam en Eva
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Traditiegetrouw werden de deelnemers van de Heilig Bloedprocessie die de bijbeltaferelen uitbeelden voorzien van een flink laagje bruin op gezicht, armen en benen.  Gelukkig maar voor Adam en Eva want eigenlijk zagen ze blauw van de kou.  Hier zien we ze vlak voor de start.  Ze zagen er trouwens opvallend jong uit dit jaar. 



    25-05-2006, 18:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waar is Moenaert?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ziezo, de eerste foto's van de Heilig Bloedprocessie van dit jaar komen er aan.  Er waren volgens officiële cijfers, in vergelijking met voorgaande jaren, ongeveer 10.000 mensen minder komen kijken.  Ze zullen het weer gewantrouwd hebben.  Toch is er geen druppel regen gevallen.
    Om het rijtje foto's te beginnen krijgt u de traditionele hekkensluiters van de processie te zien: het verzamelde hoopje gemeenteraadsleden van christelijke strekke dat achter de relikwie en de geestelijken aan loopt.   Maar waar is onze burgervader Patrick Moenaert gebleven?  Die liep toch altijd mee op?  Was hij ziek?  Neen, niet ziek: hij moest babysitten bij ons aller Filip en Mathilde. 

    25-05-2006, 18:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cambrinus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En hier is hij dan, de god Cambrinus en de reden waarom deze brasserie, samen met nog heel veel andere horecazaken in België naar hem genoemd zijn.  Er is zelfs een Belgisch bier met die naam en in Zottegem, Oost-Vlaanderen gingen ze nog een stap verder want daar hebben ze hun twee reuzen Cambrinus en Cambrina genoemd. 
    Vanwaar die naam Cambrinus eigenlijk?  Wel, dat is een aaneenschakeling van vergissingen.
    Tacitus, een romeinse geschiedschrijver vermeldde in een van zijn werken een Germaanse stam Gambrivii.  In 1498 fantaseerde een Italiaanse humanist er maar op los en maakte er een Germaanse vorst van met de naam Gambrivius.  Langshier was er opnieuw een naamsverandering door een zekere Vaernewijck die er in 1574 Gambrinus van maakte (zetfout, schrijffout?).  Ondertussen was de man (die dus waarschijnlijk nooit bestaan heeft) in Neurenberg al gebombardeerd tot de uitvinder van het bierbrouwen.  In de 19e eeuw dook de naam Cambrinus uiteindelijk op in studentenliederen (die vooral een ode aan het heerlijke bierdrinken waren).
    Cambrinus, Bacchus, Venus, ja zelfs den baarlijken duivel duiken hier op aan deze gevel, Philipstockstraat 19.  Dit kan niet anders dan een oord des verderfs zijn.  Geen wonder dat straks de Heilig Bloedprocessie verschillende Brugse straten aandoet maar deze straat wijselijk rechts laat.  (Ja, ik weet het ook wel: de uitdrukking is 'links laten', maar hier laten ze hem duidelijk rechts, buiten het parcours).

    25-05-2006, 13:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cambrinus - 1e verdieping
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de boogvelden van de eerste verdieping van brasserie Cambrinus zien we vier voorstellingen van jaargetijden, gaande van links naar rechts van lente tot winter.
    1. lente: Venus, de Romeinse godin van de liefde
    2. zomer: Ceres, de godin van de landbouw
    3. herfst: Bacchus, de god van de wijn
    4. winter: Diana, de godin van de jacht en de maan

    25-05-2006, 12:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cambrinus - de geveltop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze gevel in de Philipstockstraat 19 vraagt om eens van dichterbij te bekijken.  En wat lezen we in de geveltop?  "Dit is den vliegenden duivel" met bovenaan een uitbeelding van een duivel en onder de tekst de zon en de maan.

    25-05-2006, 12:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cambrinus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brasserie Cambrinus in de Philipstockstraat.  Op het eerste zicht is dit een gevel als een ander, ik zou bijna geschreven hebben: een 'doodgewone' gevel omdat de binnenstad van Brugge vele tientallen dergelijke gevels bezit.

    25-05-2006, 11:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wachten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge zit ongeduldig te wachten.  Te wachten op de Heilig Bloedprocessie en te wachten op beter weer.  Volgens de voorspellingen zou het deze namiddag niet meer regenen en zouden er opklaringen komen.  Maar het blijft voorlopig fris.  Dat zal bibberen worden voor een aantal deelnemers aan de processie die traditiegetrouw licht gekleed gaan.

    25-05-2006, 09:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is het Brugges schoonste dag.  Deze namiddag om 15u start de processie aan het Beursplein.  Voordien en nadien zijn er missen.  A propos: hebt u gisterenavond onze bisschop, Monseigneur Van Gheluwe, op televisie de quiz 'De Tabel Van Mendelejev' zien winnen?  Gelukkig dat de opnames eerder plaats hadden want anders zou onze bisschop vandaag met slaperige oogjes verschijnen.  Ook gezien hoe hij verschillende keren reclame maakte voor de website http://www.priesterworden.be/ ?  Die man is duidelijk mee met zijn tijd.
    De Heilig Bloedprocessie nu.  Helemaal aan het eind van de processie wordt de echte Heilig Bloedrelikwie doorheen de Brugse straten gedragen.  Dit is hem.  Let op het serieux van de dragers en van het lid van de Edele Confrèrie van het Heilig Bloed die de relikwie bewaakt.

    25-05-2006, 09:03 geschreven door Bruggeblog  
    24-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoutpoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gek hé dat die letters zo lang blijven hangen.  Het Brugsch Handelsblad is al een eeuwigheid geleden verhuisd naar de Sint-Jorisstraat, maar toch verwijst dit opschrift nog naar de vroegere aanwezigheid hier van het bekende weekblad.  De bureau's van het Brugsch Handelsblad waren toen nog gevestigd in de Eekhoutstraat 2-4, dus vlakbij.



    24-05-2006, 21:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoutpoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals u kunt merken is het een doodlopende straat.

    24-05-2006, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 25 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jaja, deze avond werd de oplossing meteen gevonden, van bij de eerste foto. 
    Pieter antwoordde "Dit is nu een parkeergarage maar vroeger een deel van het Brugsch Handelsblad. Boven de garage (en eigenlijk ook ervoor want de garage loopt door op het eerste verdiep) bevinden zich enkele kantoren van het Europacollege, en meer bepaald van het departement "International Relations and Diplomacy". Het andere gebouw wat zich aan de overkant van deze straat bevond, is ondertussen afgebroken en men heeft er in de plaats een nieuwe parkeergarage gebouwd. De straat in kwestie is de Eekhoutpoort."
    Tsja, wat heb ik daar nog aan toe te voegen?  Dat u op deze foto de poort zelf kunt zien die in de Eeckhoutstraat toegang verschaft tot dit straatje.
    Vanavond breng ik nog geen nieuwe quiz maar ik wil graag nog enkele mooie plaatjes tonen van die Eeckhoutpoort, het straatje.  Het regende, zoals het de laatste dagen regelmatig regent en morgen jammer genoeg ook.

    24-05-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Markt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een sfeerbeeld van de Markt dezer dagen.

    24-05-2006, 17:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fotoalbum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit mooie fotoalbum betreft de drie gebroeders Kervyn de Volkaersbeke (allen geboren in Sint-Andries bij Brugge).    Op het einde van de 19e eeuw trokken zij naar Canada om net voor de eerste wereldoorlog terug te keren, waarschijnlijk voor een erfenisregeling.   Hun avontuur in Canada is geen onverdeeld succes geworden, maar "ze zullen er toch een prachtige tijd doorgebracht hebben met jagen, vissen en leven in harmonie met de natuur" zoals vooraan in het plakboek geschreven werd. 

    24-05-2006, 17:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Go West!' - de lange lijst namen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Indrukwekkend, dit paneel, en niet alleen omwille van de uitvergroting van deze familiefoto maar vooral omdat in de foto een ellenlange alfabetische lijst van Vlaamse emigranten in verwerkt is.  Ondanks het feit dat het merendeel van de emigranten naar Canada afkomstig waren uit de armere agrarische dorpen uit West- en Oost-Vlaanderen, zullen er ongetwijfeld ook Bruggelingen in deze namenlijst terug te vinden zijn.  Aangestipt mag ook worden dat lang niet iedere emigrant vertrok om de armoede te ontvluchten.  Er zaten ook pure avonturiers tussen.

    24-05-2006, 17:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gidsen voor de emigranten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geleidelijk aan werden gidsen uitgegeven om de toekomstige emigranten naar Canada te overhalen en ook beter te informeren.  Georges Vekeman, pionier van het eerste uur, heeft verschillende van die gidsjes geschreven. 
    Interessant ook om lezen op internet  (ik ben er min of meer toevallig op gekomen door te zoeken naar Bruxelles, het plaatsje in Canada) is het verhaal van de Brusselse emigranten naar Canada.

    24-05-2006, 16:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.65 ha grond gratis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee van de Vlaamse pioniers die al in de 19e eeuw naar Canada trokken, Gustaaf Vekeman en Louis Hacault.  Dankzij de 'Dominion Lands Act' van 1872 kreeg elke immigrant 65 hectaren grond gratis, op voorwaarde dat hij er een huis op bouwde en er minstens 6 maand per zou verblijven.  Voor velen was dit een aanlokkelijk aanbod.  Eenmaal ter plaatse merkte men dat de lap grond die men kreeg vol bomen stond en dat die allemaal gekapt moesten worden, want dat was ook een van de voorwaarden.  Met de hand gebeurde dat, want men had al zijn geld gespendeerd aan de bootreis en ook: toen bestond nog geen andere methode om een bos te rooien.  Een vol jaar had men meestal nodig eer deze klus geklaard was.

    24-05-2006, 16:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Go West! - getuigenissen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Daarstraks heb ik op mijn gemak de DVD bekeken die verkrijgbaar is bij de tentoonstelling 'Go West!' die doorgaat in het Provinciaal Hof en nog loopt tot 6 augustus.   De helft van wat op de DVD staat is ook te vinden op de pagina's van Focus TV, maar op minder goede kwaliteit (de resolutie is veel kleiner om zo toe te laten dat de fragmenten gemakkelijker gedownload kunnen worden).
    Wat niet op de site van Focus TV te vinden is, zijn de uitgebreidere getuigenissen van enkele emigranten naar Canada.  Die kunt u dan wel ook zien en horen in deze zaal van de tentoonstelling.  Gaston Gijsens vertelt bijvoorbeeld over terugkeren naar Vlaanderen.  In Canada moet je op je 80ste proeven ondergaan om te zien of je nog stuurvaardig genoeg bent.  Stel dat je dan je rijbewijs afgenomen wordt dan ben je op het openbaar vervoer aangewezen en dat is in vergelijking met België veel minder goed.  Op zo een moment zou Gaston Gijsens overwegen om terug te keren.  Maar, zegt hij er ook bij, als je dan terugkeert verwacht je een Vlaanderen te zien zoals je het verlaten hebt maar dat is niet zo.  De buren die je vroeger verlaten hebt zijn er bijvoorbeeld niet meer. 

    24-05-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tribune
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een van de drie grote tribunes waarlangs morgen de Heilig Bloedprocessie zal passeren.  Denk nu niet dat deze mensen nu al zitten te wachten.  Neen, waarom hier niet handig gebruik van maken, nu die tribune hier toch staat, om de gids over Brugge eens te doorbladeren, om de frieten die daarstraks aan het frietkraam gekocht werd op te eten, of om gewoonweg al zittend de Halletoren te bewonderen.  Daarom ziet u hier al zo veel volk.  Het was ook gisteren op het middaguur.  Let eens op de enorme schaduw die de Halletoren op dat uur voor zich werpt.

    24-05-2006, 09:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een keer slapen ...
    Hier ziet u nog eens Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen op zijn triomftocht door de stad, trots de relikwie aan de bevolking tonend.  Aan zijn rechterzijde opnieuw zijn gemalin Sybilla van Anjou.  Links van hem staat Leonius van de Sint-Bertinusabdij van St.-Omaars.  Graaf Diederik had tijdens de terugreis vanuit Jeruzalem de relikwie aan hem toevertrouwd.

    24-05-2006, 08:55 geschreven door Bruggeblog  
    23-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Go West!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heb ik daarstraks vergeten te vermelden waar en wanneer deze tentoonstelling over de 'landverhuizers' naar Canada doorgaat.  Het is in het Provinciaal Hof op de Markt (daar waar die stenen leeuwen staan, de trapjes op, altijd open behalve op maandag).  Open van 13 mei tot 6 augustus 2006 telkens van 10 u 's morgens tot 5 uur in de namiddag.  Toegang gratis.

    23-05-2006, 23:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 25
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een eenvoudige foto met een eenvoudige vraag: waar in Brugge kunt u dit zien?



    23-05-2006, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koffers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De koffers van een van de Canadagangers.
    Willem Vermandere heeft ooit een liedje gemaakt over zijn grootmoeder Cordula die, volgens het liedje zeven zonen naar Canada zag vertrekken en nooit meer terugkeren.  Op de officiële opening van de tentoonstelling 'Go West!' was er een live uitzending van Radio 2.  Als speciale muzikale gast was Willem Vermandere aanwezig en daar zong hij het lied, getiteld 'Moeder Cordula'.

    " Acht kloeke zeuns had moeder Cordula
    En zeven zijn der naar 't vreemde gegaan
    Zo wijd over zee daar lag Canada
    Moeder Maria, lat dat schip nie vergaan

    Lat dat schip nie vergaan
    Zo wijd over zee daar lag Canada
    Moeder Maria, lat dat schip nie vergaan
    Lat dat schip nie vergaan"

    23-05-2006, 19:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Go West!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Go West!" vertelt de geschiedenis van de Vlaamse emigratie naar Canada.
    Iedereen heeft in zijn familie minstens iemand die in de periode tussen 1880 en 1960 naar hetzij de Verenigde Staten, hetzij Canada verhuisd is.  In mijn familie was het iemand die via Detroit, Michigan terecht kwam in het dorp Gladstone, ergens langs de grote meren en dicht bij de grens met Canada.  In mijn vrouw haar familie zijn er ook enkelen in de V.S. terechtgekomen.  Daarom precies vind ik deze tentoonstelling zo interessant: het belangt ons allemaal aan en de tentoonstelling probeert een beeld te schetsen van de manier en de drijfveren waarom die familieleden naar - in dit geval - Canada getrokken zijn.
    Nog voor ik de tentoonstelling binnenstapte viel mij iets tegen.  Op een tafeltje bij de ingang liggen mapjes met uitleg over 'Go West!' in het Engels, in het Frans en in het Duits.  Op mijn simpele vraag of er ook mapjes in het Nederlands beschikbaar zijn was het antwoord even simpel: neen. 
    Ahum !?!  Is dit een tentoonstelling die ingericht is door de provinciebesturen Oost- en West-Vlaanderen?  Men heeft waarschijnlijk geredeneerd dat wij alles aflezen en horen kunnen en dus geen verdere uitleg nodig hebben.  Toch is het leuk om achteraf nog eens het een en ander te kunnnen nalezen.  Ook het overzichtskaartje is handig om onmiddellijk te weten hoe de tentoonstelling opgebouwd is.  Maar ja, dat wordt ons Nederlandstaligen blijkbaar niet gegund.
    Ook opvallend: onder de titel van "Go West"  staat een man voor de kaart van Canada en wijst naar ... het oosten.  Misschien bedoelde hij "Get Back! (get back to where you once belonged)".

    23-05-2006, 18:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ik Brugge gezien heb ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... Het zijn de woorden van Stijn Streuvels.  Zoals op dit fotootje zal hij Brugge niet gezien hebben.  Een bloempje buiten zetten om het kleine huisje ook van buiten op te fleuren, ik denk niet dat in de grauwe jaren eind 19e eeuw dat de gewoonte was.  Hoe zag Stijn Streuvels Brugge dan wel in die 20 maanden dat hij hier verbleef?
    "Ik ben er ook van dienst geweest 's avonds laat, tot in de nacht soms, als er moest pronkgebak of ijscreem thuisgedragen worden, op huwelijksfeesten, gala-soirées, bals of redouten (= gemaskerd bal).  Van uit de keuken dier patricierswoningen of kastelen kreeg de nuchtere dorpsjongen dan ook al eens, door een gang of kier van de deur, iets te vernemen hoe het er toe gaat als rijke lieden aan 't feesten zijn.  Daarbij heb ik dan ook de indruk kunnen opdoen van Brugge-bij-nacht.  [...]
    Van buitensporigheden ben ik altijd verschond gebleven, uit gebrek aan geldmiddelen, want het zakgeld werd mij van thuis heel karig toebedeeld!  Alzo heb ik veel dingen van de buitenkant gezien, zonder er te kunnen aan meedoen.  De carnavaldagen, de meifore, ... had ik het bekijken en dat was mij ook voldoende.  Mijn liefhebberij was ten andere toen reeds op ernstiger dingen gesteld: de schoonheid van Brugge. [... dan heeft hij het over schilderijen, musea, kerken, exposities]  Er was niet veel anders.
    Ik moet erop wijzen dat Brugge te dien tijde nog echt de dode stad heten mocht.  's Zomers was er geen verkeer van vreemdelingen, geen gewemel van toeristen, geen openbare vermakelijkheden of verzet.  's Winters wandelden de Bruggelingen 's zondags over en weer in de Steenstraat en langs de vestingen, 's zomers naar de buiten.  De Engelsmans leefden er afgetrokken in hun patriciërswoningen; de zwanen dreven onverstoord op het stilstaande water der reien, en de straten lagen lijk uitgestorven.  Er hing een atmosfeer van eindeloze verveling over de stad."
    Dit om u een idee te geven hoe Brugge was aan het eind van de 19e eeuw.  We kunnen het ons nog nauwelijks zo voorstellen.

    23-05-2006, 17:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 24 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze keer werd de oplossing snel gevonden door Leo de Raedt.  Het is inderdaad de Rijksnormaalschool langs de Sint-Jorisstraat.  De school werd gebouwd tussen 1879 en 1884 en de fraai versierde lamp van de eerste foto bevindt zich hier vooraan links de trapjes op.  Het gebouw is heel merkwaardig voor twee zaken.  Ten eerste omdat ingewerkt in deze voorgevel ook een ruïne zit van een traptoren uit 1513.  Ten tweede omdat achteraan, van de rest van de school afgezonderd, er zich een prachtige turnzaal bevindt met binnenin veel hout.  Foto's daarvan krijgt u ooit wel eens op uw bord, tenminste als u Bruggeblog verder blijft lezen.
    Vanavond krijgt u in alle geval een nieuwe fotovraag.

    23-05-2006, 15:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakkerij Van Mullem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan de overkant van het Theater in de Vlamingstraat bevindt zich de patisserie Stefaan van Mullem.  Er is ook een verbruikzaal aan verbonden.  Een periode was hier geen bakkerij meer maar sinds kort heeft Stefaan van Mullem de familietraditie van zijn grootvader overgenomen, alleen oogt het nu wat chiquer.
    Dit huis heeft nog een speciale connectie met Stijn Streuvels, eigenlijk Frank Lateur, maar Stijn Streuvels werd later zijn schrijversnaam.  Die Frank Lateur die nonkel moest zeggen tegen Guido Gezelle heeft hier 20 maanden verbleven van 1889 tot 1891.  Sommigen beweren, schrijven dat hij hier de bakkersstiel geleerd heeft.  Dat is niet helemaal juist.  Hij had al een serieuze opleiding achter de rug in Avelgem, Kortrijk en Heule.  Hier kwam hij alleen nog om zich verder te bekwamen in de stiel.
    Wat in alle geval waar is, is dat deze 20 maanden in Brugge voor de jonge Frank Lateur enorm belangrijk waren, een keerpunt zelfs in zijn leven.  Hij kwam van de 'boerenbuiten' en zat hier plots midden in de 'grote' stad.    

    23-05-2006, 09:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stijn Streuvels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier bij de Van Mullems vervolmaakte Stijn Streuvels (Frank Lateur) zich in de bakkersstiel.  In zijn vrije tijd zat hij boven op zijn kamer veel te lezen, te kijken naar het volk dat passeerde, naar het theater ging.  Zelf ging hij ook regelmatig uit.  Die twintig maanden die hij hier van 1889 tot 1891 verbleef zullen voor hem 20 belangrijke maanden geweest zijn.  Nadien trok hij terug naar Avelgem naar de familiebakkerij en combineerde tot 1905 het bakken en schrijven.  Van 1905 af legde hij zich uitsluitend op het schrijven toe en in 1907 bracht hij zijn bekendste werk 'De Vlasschaard' uit.



    23-05-2006, 09:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog twee dagen en het slechte weer blijft hier aanhouden.  Regen, veel wind, fris.  De weersvoorspellingen voor donderdag zijn niet goed: zwaar bewolkt en een grote kans op buien.

    Hier zijn we aanbeland bij Diederiek van den Elzas die trots het Heilig Bloed toont.  Het is niet de echte relikwie, het is gewoon een tafereeltje uitbeelden.   De echte relikwie, die komt later nog in de processie.  Naast Diederiek van den Elzas zien we nog zijn gemalin rijden, Sybilla van Anjou.


    23-05-2006, 08:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halifax
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog altijd over de tentoonstelling "Go West!" over de emigratie van Vlamingen naar Canada.
    De Verenigde Staten hadden hun Ellis Island nabij New York waar iedere immigrant die via het schip het land binnen kwam door moest.  Canada had 4 van die landingsplaatsen: Ile St Hélène bij Montreal maar ook de Halifax pier nummer 21 en ook in St. John en Quebec kwamen de immigranten binnen.  De controle van de immigranten gebeurde streng maar rechtvaardig zoals dat heet.  Verleden week nog had de Canadese ambassadeur in New-York het nog over de instroom van immigranten vanuit Europa die beide landen hielpen welvarend maken.

     Speaking notes for an Address by the Honourable Michael Wilson
    Canadian Ambassador to the United States,
    to the Canadian Association of New York

    New York City,
    May 15, 2006

    New York, and the opportunity it represents, has been the heart of American democracy for many a long year. The nearly twelve million people who passed through Ellis Island came in search of a better life, one imbued with freedom, fairness and the opportunity to make their own way. And they found it here in the New World, welcomed by the words engraved on the pedestal of the Statue of Liberty: "Give me your poor, your huddled masses yearning to breathe free." Whether they landed at Ellis Island, Halifax’s Pier 21 or Montreal's Ile St Hélène, the people who built our countries shared a common bond – a belief in diversity, tolerance, hard work, innovation and self-reliance. Centuries of immigration and migration across our continent have made it ever more so.

    van dan af gaf die ambassadeur verleden week enorm af op de gevaarlijke toestanden in Afghanistan en Iran en schetste hij  de positie die Canada inneemt in vergelijking met de koers de Verenigde Staten hierin voert.  We kunnen het heel goed vergelijken met hoe België en het grootste deel van Europa denkt over die kwesties.  Maar ik wijk af.  We hadden het over Halifax en de plaats waar mensen van bij ons met handen aan hun lijf 50 tot een goeie 100 jaar geleden wilden helpen aan het bouwen van een nieuwe goede wereld, in dit geval in Canada.

    23-05-2006, 00:00 geschreven door Bruggeblog  
    22-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herstellingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgelopen winter was er al waterschade in de Onze Lieve Vrouwkerk, de kerk waar zo veel waardevolle kunstwerken op elkaar gepakt staan, hangen of liggen.  Deze namiddag zag ik iemand aan de kant van Onze-Lieve-Vrouwekerkhof-Zuid het dak herstellen.   

    22-05-2006, 21:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herstellingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brr...  Het is een job als een ander wordt er altijd gezegd.  Ik zou het mij nooit zien doen want ik heb hoogtevrees.  Die jongeman staat daar 15 tot 20 meter hoog.

    22-05-2006, 21:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 24 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is bijlange na niet mijn beste foto van vandaag.  De weersomstandigheden zitten ook niet altijd mee, maar het is hem vooral om de quiz te doen.  Ik kan moeilijk zeggen: wacht nog een weekje op de volgende foto, dan zal ik eindelijk in ideale omstandigheden dit bouwwerk op de digitale plaat gezet hebben.
    Wie weet welk gebouw dit is en in welke straat het staat? 



    22-05-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steekspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 9, 10 en 11 juni worden op de Markt middeleeuwse steekspelen opgevoerd.  Niet echt natuurlijk, alles wordt opgevat als één show, één groots spektakel.  Om dit evenement dat eenmalig (nu ja, vier keer) opgevoerd wordt meer bekendheid te geven wordt een etalagewedstrijd gehouden.  In etalages van heel wat Brugse winkels wordt expliciet verwezen naar de nakende steekspelen.  Dit is te zien bij de boekhandel De Meester langs de Dijver.

    22-05-2006, 16:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aan 't Bonifaciusbruggetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hebben ze nu toch wel een spiegel gezet beneden aan het Bonifaciusbruggetje.  Het zal dienen om te maken dat de toeristen die constant in de bootjes passeren zichzelf bezig zien zeker?  Om hen letterlijk een spiegel te willen voorhouden.

    22-05-2006, 15:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiegeltje, ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen spiegeltje aan de wand
    wie is de mooiste
    in Bruggeland?

    22-05-2006, 15:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bootje paraplu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is het een dag met zonneschijn maar ook een dag met flink wat regenbuien.  Regen of geen regen, over de meise reien varen de bootjes uit.  De toeristen laten zich niet afschrikken door een regenbuitje meer of minder.  Ze zijn naar Brugge gekomen om Brugge te zien en daar hoort nu eenmaal een rondvaart op de reien bij.  Onder de banken in de bootjes liggen altijd paraplu's klaar voor het grijpen.  Met ons Belgisch weertje weet men maar nooit en het is een extra service naar de klanten toe.  Als ik zo een bootje paraplu zie passeren vraag ik me dikwijls af wat die mensen dan gezien hebben tijdens hun leuke tochtje op de Brugse reien.  Juist geraden: de binnenkant van hun paraplu.

    22-05-2006, 15:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werfplein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Werfplein, gelegen in het Stubbenkwartier, genoemd naar de Duitser Josef Stubben die als planoloog in 1897 de opdracht kreeg om deze wijk, gelegen op en net buiten de noordwestelijke omwalling die verdwenen was, uit de grond te stampen.  Deze Stubben is niet de eerste de beste.  In ons land alleen al heeft hij, buiten hier het Stübbenkwartier ook hele delen van De Haan, Duinbergen en Knokke het uitzicht gegeven dat die badplaatsen nu nog altijd hebben.
    Het Werfplein zelf is het actieterrein van de kinderen geworden.
    Achteraan rijst het gebouw van de Bloemmolens Dewulf op dat eindelijk definitief omgebouwd werd tot appartementsgebouw.

    22-05-2006, 09:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog drie dagen.
    Hier, met de dagelijkse foto van de Heilig Bloedprocessie, maken we een sprongetje naar het laatste gedeelte van de processie, dat deel dat een historisch beeld wil geven van de stad.  Tijdens de Middeleeuwen was Brugge een der belangrijkste handelssteden van de wereld.  Handelaars van overal kwamen naar hier om te kopen en verkopen.  Dit tafereel wil de drukte en rijkdom van onze stad in die tijd evoceren.

    22-05-2006, 09:01 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    hartkronkels
    blog.seniorennet.be/hartkro
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!