Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    25-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakkerij Vanbelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het begin van de 17de eeuw was hier al een bakkerij.  Die eerste bakker heette Adriaan Wouters.  Vierhonderd jaar later houdt Christian Vanbelle er mee op.  Al die tijd konden de Bruggelingen hier terecht voor hun boerenbrood maar ook voor nog tal van andere specialiteiten natuurlijk.  Het interieur deed ouderwets aan maar het was juist een van de charmes van de zaak. 
    We zijn benieuwd wat het worden zal.  Het is toeristisch vrij goed gelegen.  Kantwinkeltjes zijn tegenwoordig niet meer in.  Ik gok op een nieuwe nachtwinkel, een chocolaterie of een prullenshop.  De kans dat het dit laatste wordt is zeer groot.

    25-07-2006, 10:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stralenbundels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goeiemorgen Brugge.  De hitte blijft maar aanhouden.  Vanaf 10 uur 's morgens elke dag is er geen houden meer aan.  Het is nu bijna zeker: dit wordt de warmste zomer die ons landje ooit gekend heeft.

    25-07-2006, 10:14 geschreven door Bruggeblog  
    24-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de 'Divina Commedia'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... van Alighieri Dante (1265-1321) bevat deze verwijzing naar Brugge en Cadzand.  Vertaald betekent dit:
    "Gelijk de Vlamingen tussen Cadzand en Brugge,
    de vloedstroom vrezend die zich tegen hen keert,
    dijken opwerpen om de zee terug te dringen."

    Dante gebruikt in zijn 'Divina Commedia' deze vergelijking met de Vlaamse dammenbouwers om een treffend beeld te geven van de dammen die de helse vlammenzee omringden.  Blijkbaar was de roem van onze streek op het gebied van dammen bouwen in de tijd dat Dante leefde tot in Italië gekend.  Pas veel later (in de 20ste eeuw) hebben de Nederlanders ons in deze discipline overklast. 
    Dit fragment uit de 'Divina Commedia' is terug te vinden en wordt gesymboliseerd in een gedeelte van de beeldengroep die in het midden van het Zand staat.

    24-07-2006, 21:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 48
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe fotovraag.  Waarom niet eens starten met een Mariabeeldje met blozende kaken en een rode neus?  Waar staat dit?  Dit beeld (of soortgelijke beelden) is/zijn in heel Vlaanderen terug te vinden maar mijn vraag is heel duidelijk: waar in de binnenstad van Brugge kunt u dit zien zoals het op de foto staat, met exact deze achtergrond erbij.

    24-07-2006, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godshuis Spanooghe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het verwonderde me, schreef ik gisteren al, dat het zo lang duurde eer iemand wist waar ik het met mijn quizvraag 47 over had.  Dit is toch wel te vinden zeker in de Katelijnestraat, een der hoofdstraten.  Ik zal het artikel in het Brugsch Handelsblad van enkele maanden geleden toch nog moeten geloven waarin stond dat Bruggelingen ondervraagd werden over hun stad en uit die enquête bleek dat zij de Katelijnestraat met stip op nummer 1 plaatsten als dé straat die zij het meest mijden vanwege te druk en te veel toeristen.
    Dit kunt u zien vanop het binnenpleintje van de godshuizen Spanooghe als u zich met uw rug naar de godshuisjes toe keert.

    24-07-2006, 14:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 47 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om tot de oplossing te komen van deze quizvraag was zo te zien een samenwerking nodig tussen Marie-Rose Van Acker en Carlos Dejaegher.  Marie-Rose gaf vanmorgen de aanzet en Carlos vervolledigde het antwoord.  Dit is zoals zij melden een godshuis in de Katelijnestraat en meer bepaald het godshuis Spanooghe.  Met 1 of 2 letters o, dat doet weinig ter zake.  In 1680 stichtte Francisca Eleonora Spanooghe (vandaar de naam) zes huisjes met een kapel voor 'jonge dochters' van Brugge.  De huisjes zijn gebouwd rond een binnentuintje.  In de 20ste eeuw werden de huisjes vernieuwd en de kapel verdween jammer genoeg tijdens die veranderingen.
    Aan het einde van dit gangetje bevindt zich het binnentuintje en daarrond de huisjes.

    24-07-2006, 14:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simon Stevin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is hem dan, Simon Stevin.  Naar hem is het plein genoemd waar sommigen slapen (zie vorige foto).  Iedereen fotografeert onze Simon van zijn voorkant.  Toch heeft hij ook een achterkant en zelf twee zijkanten.  Zo van terzijde gezien valt het vooral op dat onze beroemde wiskundige last heeft van vogelpoep.

    24-07-2006, 14:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ochtenddutje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Simon Stevinplein.  Deze morgen omstreeks 10 u.  Deze toeristen zitten gepakt en gezakt op een bankje.  Ik zal eens even raden.  Deze morgen om half negen zijn ze opgestaan, hebben ontbeten en daarna hun hotel verlaten want ze hadden maar geboekt tot nu.  Op de hotelkamer was er geen airco en het was er bijgevolg te warm om goed te kunnen slapen.  Door vermoeidheid overmand en onder de al felle zonnestralen die het Simon Stevinplein teisteren is mevrouw hier dan maar opnieuw in slaap gevallen.



    24-07-2006, 13:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'sensualité'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... zingt Axelle Red.  Dit is natuurlijk niet Axelle Red maar Kate Ryan, een streekgenote. Op deze warme zomeravond was de sensualiteit bij artieste en publiek niet ver af. 

    24-07-2006, 13:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kate Ryan in 't dubbel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    ... op het grote scherm dat naast het podium opgesteld was.  Alles werd gefilmd en ook wie ver van het podium af stond kon op die manier goed volgen.  Het is een trend tegenwoordig op festivals om hier mee uit te pakken.   Het Cactusfestival pakt hier ook al enkele jaren mee uit.



    24-07-2006, 13:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schermpje kijken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat is dan het nadeel van die grote schermen naast het podium.  Deze man stond gisterenavond echt niet ver van het podium en Kate Ryan af en toch keek hij niet naar haar.  Hij zag haar liever op het scherm verschijnen.

    24-07-2006, 13:17 geschreven door Bruggeblog  
    23-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.optreden Kate Ryan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Daarstraks op het Zand was er het gratis optreden van Kate Ryan (onze deelneemster aan het Eurosongfestival van dit jaar).  Ze trad er op als hoofdact van de VT4 zomertoer.  Ik heb er weliswaar maar een klein stukje van kunnen zien.  Ik had me te lang laten uitwaaien in Zeebrugge.

    23-07-2006, 22:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 47 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het verwondert me echt dat totnogtoe niemand deze leuke plek in Brugge weet te situeren.  Misschien met deze foto dan.  Waar is dit?

    23-07-2006, 22:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanten Halletoren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond zal ik waarschijnlijk iets later zijn.  Straks vertrek ik naar Zeebrugge om eens aan den lijve te ondervinden of het aan zee iets frisser is dan in het binnenland.   Hopelijk is het ook zo want ik kan het eens gebruiken om wat uit te waaien.  Hier in 't stad is het bij momenten echt niet te doen van de hitte.

    23-07-2006, 18:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadskraan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Nabij de Dampoort en het Dampoortsas (of nabij café de Phare als u dat liever hoort) staat een oude kraan.  Eigenlijk is hij niet oud.  Hij werd gemaakt door de leerlingen van het Vrij Technisch Instituut en was bedoeld voor Brugge 2002, Culturele hoofdstad van Europa.  Als voorbeeld namen zij de oude stadskraan die in de late middeleeuwen hoofdzakelijk op het Kraanplein stond.  Enkele jaren heeft deze replica gestaan op het Jan Van Eyckplein, dus dicht bij de plaats waar de oorspronkelijke stadskraan stond en vlak bij de kaaimuren waar nu de reien eindigen.  Om twee redenen werd de kraan naar hier verplaatst.  1.  Vandalen hebben op het Jan Van Eyckplein een aantal keren geprobeerd de kraan in brand te steken.  2.  Er was protest gerezen in verband met de plaats waar de kraan stond.  Sommigen wilden hem daar weg.  Na reparatie van de brandschade werd de kraan uiteindelijk hier gezet.  Let op de vogel bovenin, een kraanvogel.


    23-07-2006, 12:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadskraan (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

       Een replica van de oude stadskraan en op de achtergrond een moderne versie.  Pas op: spot niet met die oude kraan.  Volgens berekeningen kon hij lasten tot bijna twee ton tillen.



    23-07-2006, 12:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadskraan (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een aantal schilderijen en tekeningen geven ons een goed beeld van hoe die oude stadskraan er moet uitgezien hebben.  De kopie die men in het VTI gemaakt heeft is niet helemaal hetzelfde.  Zo is hij 'maar' 8,50 meter hoog en die vroeger was 11 meter hoog.  Vooral de kraan zelf, de hals hebben ze omwille van stabiliteit korter gemaakt.  De oude stadskraan kon om zijn as draaien maar was toch verankerd in de grond.  In de grote wielen namen kraankinderen plaats, jonge, kleine maar krachtige knapen die de wielen als een tredmolen voortbewogen waardoor de windas waaraan de takeltouwen vastgemaakt waren aangedreven werd.

    23-07-2006, 12:57 geschreven door Bruggeblog  
    22-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Cappaert Sisters
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eigenlijk had ik nu in de Verloren Hoek moeten zijn omdat ze daar langs de Oliebaan verzamelen voor een soort pyjamaparty maar het is op het ogenblik zalig aan het regenen.  Gelukkig eigenlijk, want regen kunnen we goed gebruiken.  Maar nu weet ik niet of die pyjamaparty in open lucht onder die omstandigheden doorgaat.  Ik vermoed van niet aangezien het een soort van kaarsjesstoet met muzikale begeleiding is.  Kaarsjes en regen, ik denk niet dat dat goed samengaat.  Ach, niet getreurd, hier dan nog maar een fotootje van  de gezusjes Cappaert uit Zedelgem die met hun hemelse stemmen de Markt gisterenavond tussen 19 en 20 u inpalmden. 

    22-07-2006, 21:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 37 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze foto zou al heel wat duidelijk moeten maken.  Waar in Brugge is dit?



    22-07-2006, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiegelpolonaise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De aanval gisterenavond in Brugge Centrum op het wereldrecord polonaise dansen leverde wel mooie beelden op.   Hier zien we de dansers weerspiegeld in deze etalage van een kunsthandelaar.



    22-07-2006, 15:25 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    luc_en_rina
    blog.seniorennet.be/luc_en_
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!