Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    15-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.buurtfeest Annabil (9de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voorbijgangers mochten zelf eens kijken wat het doet om met een luchtkarabijn te schieten.  Het is nogal logisch dat men daarbij goed geconcentreerd moet zijn.  De entourage van deze jongeman die het ook wel eens wilde proberen, die was het een ietsje minder.


    15-07-2007, 22:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.buurtfeest Annabil (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In december verleden jaar schreef ik enkele artikels over de Derby Schutters die hun schietstand hebben in de bunker onder de Gentpoortvest.  Vandaag zag ik een paar van die mannen terug op hun speciale bovengrondse (demonstratie-) schietstand tijdens het buurtfeest van Annabil.


    15-07-2007, 21:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.buurtfeest Annabil (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een ingrediënt om mensen op een buurtfeest te amuseren:
    verenigingen uit de buurt uitnodigen om aan iedereen die belangstelling heeft te tonen wat zij doen.  In dit specifieke geval werd een vereniging van bezitters van miniatuur terreinwagens aangesproken en bereid gevonden hun kunnen te demonstreren.  Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet wist dat die wagentjes zo'n rotvaart kunnen hebben en dat zij nagenoeg over elk soort terrein kunnen rijden.  De koprollen die zij maken moet men er natuurlijk altijd bijrekenen.


    15-07-2007, 21:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.buurtfeest Annabil (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Niet alleen de optredens werden door de buurt gesmaakt, maar ook de ijsjes van het ijscowagentje.  Dat men er het geraas van het verkeer op de ring aan de overkant van het kanaal moet bijnemen, dat stoorde deze familie totaal niet.


    15-07-2007, 21:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.buurtfeest Annabil (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het volgende ingrediënt voor een geslaagd buurtfeest:
    het voorzien van voldoende stoeltjes en tafeltjes, voldoende eten en drinken en (als het even kan) een podiumpje met daarop voldoende optredens van artiesten groot en klein.  Die artiesten waren deze namiddag o.a. deze Johnny Champ and the Chimps.  Het is opnieuw aan u om uit te maken wie nu die Champ is en wie de Chimps.


    15-07-2007, 21:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 195
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Daarstraks heb ik een klein foutje gemaakt.  De oplossing was niet die van quizvraag 195 maar die van quizvraag 194.  Pas vanaf nu vuur ik quizvraag 195 op u af met daarbij de vraag:
    waar in het centrum van Brugge is dit te zien?


    15-07-2007, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.buurtfeest Annabil (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hm!  Eens even kijken.  Wat zijn de beste ingrediënten voor een geslaagd buurtfeest?  Een springkasteel! (zie vorig artikel)  Een rommelmarkt!  (zie deze foto) Op zo'n zomerse rommelmarkt flaneert over het algemeen veel schoon maar ook veel minder schoon volk.  Het is aan u om het onderscheid te maken.


    15-07-2007, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.buurtfeest Annabil (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als er een familieparty gehouden wordt, dan verschijnt er dikwijls al eens een springkasteel in de tuin.  Wel, het buurtfeest van Annabil kon als een supergrote familieparty beschouwd worden, met een navenant supergroot springkasteel waarop de kleinsten zich konden uitleven.


    15-07-2007, 21:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.buurtfeest Annabil (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgaande op deze en de voorgaande foto zou u kunnen denken dat het buurtfeest Annabil in het water zou vallen.  Dat leek ook zo tot even na tienen vanmorgen, maar daarna kon het feest gelukkig wel, maar met een klein beetje vertraging beginnen.


    15-07-2007, 21:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.buurtfeest Annabil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag was er het buurtfeest van Annabil.  Annabil klinkt misschien vreemd in sommigen hun oren, maar 't is gewoon een samentrekking van Sint-Anna en Bilkske.  Annabil is namelijk een wijkcomité dat zich uitstrekt over de parochie Sint-Anna en de wijk tussen de Langestraat-Coupure-Kazernevest.  Op laatstgenoemde Kazernevest vond trouwens het buurtfeest plaats.
    Dat uitgerekend nu de hondsdagen begonnen zijn, dat heeft men vooral op het buurtfeest goed geweten.  Omtrent halftien vanmorgen regende het namelijk katten en honden en daarna werd het uitzonderlijk warm met nog altijd kans op buien.


    15-07-2007, 20:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 195 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In antwoord op Artemis: de fotovragen zijn meestal met opzet moeilijk gemaakt, om niet iedere keer van bij de eerste foto een lawine aan correcte antwoorden te ontvangen.  Langs de andere kant kent niemand Brugge helemaal en elk van ons heeft zijn interessegebieden of zijn wijk die hij of zij het best kent.   Gewoon verder blijven meezoeken, Artemis, en ooit komt u ook wel eens als winnaar uit de bus.
    Wat quizvraag 195 betreft: dat was blijkbaar een kolfje naar de hand van Nolfinarium.  Wat hij antwoordde is meer dan ik verwachten mocht.  Dit is zoals hij schrijft de brievenbus van het huis Vuldersstraat 88.  Laat ik bij De Nolf zijn antwoord alleen nog aanstippen dat het kunstwerkje aan de brievenbus gemaakt is van de bekende beeldhouwer uit Oedelem Jef Claerhout. 

    Het idee en de eerste foto van deze quizvraag kwam trouwens van Martine.


    15-07-2007, 20:43 geschreven door Bruggeblog  
    14-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (16)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De eetzaal.  U kunt er zelfs spreekwoordelijk van de vloer eten.


    14-07-2007, 22:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (15)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een hotel zonder keuken is als een café zonder bier, iets totaal ondenkbaars dus! Dit is de keuken van de jeugdherberg Herdersbrug.  Een jeugdherberg verschilt wel hierin van een normaal hotel dat soms ook de logé's zelf hier hun eigen potje mogen komen koken terwijl in een gewoon hotel de keuken voor alle gasten strikt verboden terrein blijft.


    14-07-2007, 21:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 194
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe fotovraag.  Antwoorden mag iedereen die dat wil en die op die manier tonen wil dat hij of zij het antwoord weet.  Wie om welke reden niet antwoorden wil: ook goed hoor, we blijven nog altijd even goeie vrienden.  In het verleden zijn hier in alle geval al verschillende namen naar voren gekomen van winnaars die blijkbaar een of meerdere hoekjes van Brugge verdomd goed kennen.  Wie weet hoort u vanaf vandaag ook bij die elite van Bruggekenners.  Tenminste als u antwoorden kunt waar in het centrum van onze schoonste stad van 't land zich dit bevindt?


    14-07-2007, 21:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (14)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat veel hotels nog niet eens voorzien hebben, heeft deze jeugdherberg wèl, namelijk kamers die compleet aangepast zijn voor minder-validen.


    14-07-2007, 21:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (13)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan alles werd gedacht.  Achter deze deur bevindt zich niet alleen een gemeenschappelijk mannentoilet, maar ook nog een condoom-automaat.


    14-07-2007, 21:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een jeugdherberg zoals deze Herdersbrug werkt nog altijd volgens het principe 'gemeenschappelijke kamers'.  Een kamer hier bestaat normaal gezien uit vier bedden, maar wil men de kamer voor slechts ziijn tweeën of zelfs voor zichzelf alleen, dan kan dat ook, maar dan betaalt men gewoon de prijs voor een volle kamer.  Twee jaar terug werd de herberg nog officiëel heropend door Geert Bourgeouis naar aanleiding van grondige renovaties die gebeurd zijn.  Kamers genieten sindsdien van o.a. een ijskast, moderne stoelen en tafels, een internet- en televisieaansluiting.


    14-07-2007, 21:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de inkomhal van de jeugdherberg.  Langs één wand bevindt zich deze luchtfoto van Brugge met pas helemaal bovenaan de locatie van de herberg zichtbaar.


    14-07-2007, 20:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kim Clijsters in Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De laatste tijd deden de geruchten de ronde dat gisteren, tussen het burgerlijk en het kerkelijk huwelijk in van onze ex-tennisster Kim Clijsters en de (nog altijd) baskettende Brian Lynch, zij tweeën samen met hun internationaal (sportief) gezelschap Brugge aandoen zouden.  Er waren naar het schijnt al boekingen voorzien met restaurants in onze binnenstad.  Gisteren vrijdag is roemloos gepasseerd en Kim heeft samen met haar gezelschap haar spreekwoordelijke kat naar Brugge gestuurd. 


    14-07-2007, 20:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 193 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Die oplossing werd niet echt gegeven door mijzelf, zoals Chris Weymeis schreef.  U moest er altijd zelf nog naar zoeken.  Ofwel door te zoeken binnenin de binnenstad van Brugge, ofwel door te zoeken binnenin het blog van Bruggeblog.  Dankzij die laatste methode wist Chris Weymeis gisterenavond al dat deze plek in Brugge die we zochten gelegen is op de hoek van de Fonteinstraat en de Boeveriestraat.  Het betreft een der twee beeldjes die in Brugge terug te vinden zijn die opgedragen zijn aan de OLV van La Salette.  Het is hier natuurlijk niet de bedoeling om alles wat ik ooit al geschreven heb te herhalen.  Tikt u gewoonweg 'la salette' in de linkerkolom bij 'zoeken in blog' in, en daarna op 'zoeken', dan vindt u alles terug wat u weten wilt over dit beeldje en de reden van zijn aanwezigheid in Brugge.


    14-07-2007, 20:08 geschreven door Bruggeblog  
    13-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U begrijpt het ondertussen misschien al: deze jeugdherberg is niet meteen de meest bereikbare van het land, zeker niet voor de rugzaktoerist.  De dichtstbijzijnde bushalte is 800 meter verderop en dat is al een heel eind voor iemand met 10 tot 20 kilo bagage op zijn of haar rug geladen.  Er bestaat bij De Lijn tegenwoordig ook wel zoiets als de belbus, maar die bus is lang niet altijd beschikbaar.  U kent dat wel: busje komt zo ... Maar bij deze jeugdherberg heeft men zelf ook een busje en als het even kan voert men (volledig gratis!!!!!) de gestrande logé's bijvoorbeeld naar het centrum van Brugge.  Als dat geen service is!


    13-07-2007, 22:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en de Herdersbrug ligt uitgerekend 5,8 km verwijderd van de haven van Zeebrugge.


    13-07-2007, 22:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Boudewijnkanaal verbindt in rechte lijn Brugge met de zee, meer bepaald met Zeebrugge.  Exact halverwege ligt de Herdersbrug met de daarbij gelegen jeugdherberg.  Het is van hieruit precies 5,8 km naar Brugge ...


    13-07-2007, 22:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bijgeloof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kom, de dag is toch bijna om, laat ik het lot eens tarten.  Ik toon u een zwarte kat op deze vrijdag de dertiende.  Deze kat was/is (net zoals die tijgerkat van gisteren trouwens) gedomesticeerd in het begijnhof.
    Sorry hoor voor al die horden bijgelovigen die vanaf nu vlug wegsurfen van Bruggeblog om nooit, neen nooit meer terug te keren, maar ik moet dit toch even kwijt.   Het feit dat aan de oorsprong lag van het bijgeloof van vrijdag de dertiende. Ik zou het hier allemaal kunnen neerschrijven, maar beter nog kunt u het lezen op wikipedia, of ook nog uitgebreider in het boek "De heilige graal, het heilig bloed", een boek waaruit veel gehaald werd als basis voor de bestseller "de Da Vinci Code".

    Foto: Marc Willems


    13-07-2007, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 193 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als deze foto nog niet genoeg is om u op weg te helpen naar de plaats in het centrum van Brugge die we zoeken, wel, dan heb ik nog een tip voor u: deze plek heb ik vele maanden geleden als eens beschreven.  Aan u om het archief van Bruggeblog op internet eens na te pluizen!


    13-07-2007, 21:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee vaste medewerkers van de jeugdherberg Herdersbrug.  Triny Barbier en Jan Demeyer.  Triny is vooral gespecialiseerd in het ontvangen van klassen, waarvan vooral de zogenaamde bioklassen de laatste tijd goed in de markt liggen.  Van de maandag tot de vrijdag worden de kinderen vanaf 12 jaar dan bijvoorbeeld meegetroond naar biologisch telende boeren uit de omtrek en ze moeten er zelf de handen uit de mouwen steken, zelf hun eten klaarmaken bijvoorbeeld.  Maar op het lijstje van bezoeken in dergelijke klassenpakketten kan bijvoorbeeld een bezoekje aan de elektriciteitscentrale en het windmolenpark van Electrabel staan, of een bezoekje aan de brandweer, aan de visveiling, het Zwinreservaat enz...  Het aantal mogelijkheden is schier onbeperkt.


    13-07-2007, 21:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is Paul Deloof, 67 lentes oud, en hij is de voorzitter van de VZW Herdersbrug en ook van de trim- en roeiclub.  Hij is ook de vader vàn.  Daarmee bedoel ik: hij is de vader van o.a. de uitbater van Huyze Die Maene op de Markt, maar ook de vader van Pierre-Marie Deloof, de man die samen met zijn makker Dirk Croix op de Olympische Zomerspelen van Los Angeles (1984) in de discipline dubbeltwee van het roeien een zilveren medaille behaalde.


    13-07-2007, 20:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 7-7-77.  Het ziet er uit als een magische datum en dat was het ook voor sommigen.  Want op die dag werd namelijk hier op deze plek aan de Herdersbrug in Dudzele de Brugse trim- en roeiclub opgericht.  Toen was van een jeugdherberg helemaal nog geen sprake.  Nu zijn we exact dertig jaar later.  Veranderingen binnen Bloso, de organisatie waarmee de club van in den beginne samenwerkte, deed de mensen aan het roer van de trim- en roeiclub uitkijken naar een andere partner en dat werd uiteindelijk de VJH, de Vlaamse Jeugdherbergencentrale.
    Pittig detail: op de allereerste avond toen Herdersbrug als jeugdherberg opende waren o.a. de meisjes van K3 hier als logee.  Het was toen nog de beginperiode van Tien om te Zien aan Zee in Blankenberge en het was ook de beginperiode van de groep.  Ze hadden net hun eerste single uit en de hype zonder weerga in België en Nederland rond de rosse, de blonde en de zwarte moest eigenlijk nog op gang komen.  Op heel bescheiden wijze logeerden zij die avond na hun optreden in Blankenberge als een der eerste gasten in de jeugdherberg Herdersbrug.  De kans dat zij dit nu nog zullen doen is, gezien hun status nu, relatief klein.



    13-07-2007, 20:43 geschreven door Bruggeblog  
    12-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tijgerkat (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb meneer of mevrouw kat mogen strelen waarna hij of zij jeuk begon te krijgen.  Deze ongewone bewoner of bewoonster van het Brugse begijnhof toont zich lang niet altijd aan de duizenden dagelijkse bezoekers, maar voor mij maakte hij (of is het een zij)  eens een uitzondering.


    12-07-2007, 21:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tijgerkat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als u dacht dat het Brugse begijnhof alleen maar bewoond wordt door begijntjes: fout!  Het laatste begijntje is al vele jaren geleden gestorven.  Wie nu in het begijnhof woont is ofwel non of een alleenstaande vrouw, maar een begijntje, o neen, dat is totaal verleden tijd.   Wie hier ook nog woont, dat is deze kat.  Laat ons allemaal hopen dat het geen mannetje is want anders is het odium van vrouwelijke reinheid in het begijnhof dankzij dit exemplaar compleet zoekgeraakt.


    12-07-2007, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 193 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede foto om u iets meer op weg te helpen.  Waar in de binnenstad van Brugge is dit te zien?


    12-07-2007, 21:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Exact halverwege tussen Brugge en Zeebrugge kan de nomadische mens even tot rust komen voor 17 euro per nacht, ontbijt, douche of bad inbegrepen.  Dat deze jeugdherberg goed draait bewijzen de cijfers.  Met een maximum dagelijkse capaciteit van 112 bedden worden hier per jaar zo'n 12.000 bedden verhuurd.  En dan te bedenken dat de herberg niet eens het volledige jaar open is.


    12-07-2007, 20:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Duidelijker kan het echt niet zijn: "iedereen welkom!".  De jeugdherberg Herdersbrugge verwelkomt werkelijk iedereen.  Gelukkig probeert men hier niet iedereen te slijmen door die slogan in alle mogelijke en onmogelijke talen te vertalen (iets wat we jammer genoeg veel te veel zien aan de gevels en vensters van Brugse handelszaken).  Neen, simpelweg "iedereen welkom!", da's klaar en duidelijk genoeg.


    12-07-2007, 20:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een jeugdherberg.  Brugge heeft er twee, Blankenberge één en ooit komt er misschien ook eentje in Knokke-Heist....  Jeugdherbergen heb ik in mijn jeugd, maar ook in mijn tweede jeugd vooral bezocht in België, Nederland, Groot-Brittannië en in Zweden.  Niet dat ik daarom een kenner ben, maar toch.  Ik heb daaruit vooral geleerd dat de term jeugdherberg nog altijd behouden wordt omdat daarmee bedoeld wordt dat al wie zich jong van geest voelt en voor een democratische prijs ergens overnachten wil en daar bovenop zomaar gratis en spontaan in contact komen wil met andere toeristen en trekkers vanuit de meest diverse landen ter wereld, uitgerekend in zo'n jeugdherberg nog altijd het best aan zijn trekken komt.


    12-07-2007, 20:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersbrug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is zomervakantie en tijdens de vakantie mag al eens buiten de lijntjes gekleurd worden.  Normaal gezien toont en schrijft Bruggeblog nooit (over) iets dat zich buiten de binnenstad bevindt, maar deze zomer maak ik daar een paar keer een uitzondering op.  Vooral omdat ik het over vakantiebestemmingen zal hebben die nauw verbonden zijn met de stad Brugge.  Het zou zonde zijn om die plekken voor u verborgen te houden.
    Als eerste uitstap buiten de lijntjes koos ik voor de jeugdherberg Herdersbrug.  Die jeugdherberg is heel toepasselijk gelegen aan de ... Herdersbrug te Dudzele.  Vroeger was die brug een klein brugje waar af en toe een verdwaalde auto over kwam rijden, maar tegenwoordig ligt er een nieuwe brug en elke minuut van de dag dokkeren daarover tientallen wagens maar ook vele trucks.  De onmiddellijke nabijheid van de bloeiende Zeebrugse haven (honderd jaar oud!!!) en van de Nederlandse grens zal daar uiteraard veel mee te maken hebben.


    12-07-2007, 20:11 geschreven door Bruggeblog  
    11-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gidsenwandeling Sint-Jozefsinstituut (17)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na het debacle van Huib Hoste in 1926 moest er uiteraard nog altijd een nieuw complex opgetrokken worden op de hoek van de Zilverstraat en de Kopstraat.  Nieuwe architecten van dienst werden Luc en Joseph Viérin.  Zij lieten het grootste gedeelte van wat u hier ziet bouwen in 1929 in een soort van neo-Brugse stijl.


    11-07-2007, 21:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gidsenwandeling Sint-Jozefsinstituut (16)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 19 november 1926.  Het gebouw op de hoek van de Zilverstraat en de Kopstraat, ontworpen door Huib Hoste, was pas aan zijn tweede verdieping toe toen het instortte.  Twee arbeiders kwamen om het leven en drie anderen werden zwaar gewond.  Huib Hoste (1881-1957), als architect en aannemer, werd verantwoordelijk gesteld en sindsdien veranderde zijn carriere compleet.  In Brugge werd hij niet meer gevraagd en hijzelf verkaste naar Antwerpen.


    11-07-2007, 21:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gidsenwandeling Sint-Jozefsinstituut (15)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vlakbij dat glasraam dat de oud-leerlingen aan de school in 1933 aanboden bevindt zich deze gang.  Deze gang doet denken aan de stijl van de beroemde Brugse architect Huib Hoste (bekend in Brugge van bijvoorbeeld de kapel van de Sint-Jozefskliniek) en dat is ook zo.  Tijdens de jaren 20 van de vorige eeuw was hij in onze stad verantwoordelijk voor verschillende projecten, waaronder ook een vijf verdiepingen hoog gebouw tussen de Zilverstraat en de Kopstraat in.  Dit is het enige wat nog aan dat project refereert.  Want in 1926 gebeurde hier op deze plek namelijk iets dramatisch.


    11-07-2007, 21:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gidsenwandeling Sint-Jozefsinstituut (14)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vroeger was het de gewoonte om bij speciale gelegenheden de centen bijeen te leggen en een glasraam aan de instelling aan te bieden.  Zo gebeurde tijdens het eeuwfeest van het Sint-Jozefsintituut op 17 augustus 1933.  Dit glasraam bevindt zich via via in de schooldomein, meer bepaald in het gedeelte langs de Kopstraat.


    11-07-2007, 21:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gidsenwandeling Sint-Jozefsinstituut (13)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit vroegere hotel de Flandre, dit vroegere huis Lowagie (een groothandel in stoffen), is door de jaren heen nadien door het Sint-Jozefsinstituut op diverse manieren gebruikt.  Momenteel doet deze ruimte vooral dienst als sportzaal.


    11-07-2007, 21:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gidsenwandeling Sint-Jozefsinstituut (12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het grootste gedeelte van het Sint-Jozefsinstituut bevindt zich in het huizenblok Noordzandstraat - Kopstraat - Zilverstraat - Giststraat.  Maar ook helemaal aan het begin van de Noordzandstraat bevindt er zich een afdeling van de school en ook even verder, meer bepaald in Noordzandstraat 46, is een deel van de school gevestigd.  Dat gebouw was ooit het prestigieuze Hotel de Flandre.  Het behoorde toe aan een Engelse vennootschap met maatschappelijke zetel in Londen.  Dat hotel werd voornamelijk door Belgische, Engelse, Italiaanse, Hollandse en Spaanse koninklijke familieleden bezocht.
    Tijdens de eerste Wereldoorlog werd het opeens het hoofdkwartier van de Duitsers.  In 1938 werd het gebouw met inboedel verkocht.  Van toen af werd het het eigendom van de NV Etablissementen F. Lowagie, een groothandel in stoffen.
    Ten tijde van WO II werden vluchtelingen hier een voorlopig onderdak verschaft.
    En nadien (en tot op de dag van vandaag) werd dit gebouw een onderdeel van het Sint-Jozefsinstituut.  Het kreeg de naam Tabigha mee.


    11-07-2007, 21:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gidsenwandeling Sint-Jozefsinstituut (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Die gidsenwandeling in het domein van het Sint-Jozefsinstituut heb ik nog niet volledig getoond.  Ik ben blijven steken bij de Schilderskapel en het daarachter liggend steegje, het Nunnegat genoemd.  Staat u mij toe om vandaag de gidsenwandeling te hervatten.
    Eerst en vooral nog even recapituleren: het Sint-Jozefsinstituut bevindt zich in het centrum van Brugge en is vooral te situeren in de omtrek van de Noordzandstraat.  De school zult u nu uiteraard niet meer open vinden, want het is namelijk vakantie.


    11-07-2007, 20:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 193
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Om geheel in de stemming van deze dag te blijven, de Vlaamse feestdag ....  Waar in het centrum van Brugge hangt deze vlag?  Het Was al lichtjes donker toen ik dit vanavond fotografeerde, maar het is nog altijd goed te zien.  Wel, waar is het?



    11-07-2007, 20:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse feestdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Omdat het de Vlaamse feestdag is.  Een Vlaams vlaggetje wapperend achter een waarachtige Vlaming zijn vervoermiddel ...


    11-07-2007, 20:33 geschreven door Bruggeblog  
    10-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.harmonie Sint Leo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als uitsmijter voor vanavond deze foto van de harmonie van Sint-Leo.  Vraag me niet waar zij vandaan kwamen en vraag mij ook niet waarheen zij liepen.  'k Zou het echt niet weten, en 'k heb het ook niet gevraagd, maar plots waren zij daar en zij kruisten al musicerend mijn pad.



    10-07-2007, 22:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guldensporenmarathon 2007 (5de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een beweegmobiel en die stond zondagavond op de Markt.  Zelfs al stond hij stil, alles was via reflectie op die mobiel aan 't bewegen.  De lucht, de wolken, het Provinciaal Hof, ja de Halletoren en zelfs tot de Onze-Lieve-Vrouwkerk toe ...


    10-07-2007, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guldensporenmarathon 2007 (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Dit is een echte winnaar.  Trots poseert hij voor zijn al even trotse kleinkinderen.  Dit is Mohamed Guenar.  En Guenar is een winnaar in hart en nieren.  Al decennia lang loopt hij elke loopwedstrijd van de streek plat en hij komt altijd, werkelijk altijd aan.  Niet alleen de eersten verdienen lof, maar ook mannen als deze sympathieke Mohamed verdienen dat evenzeer, en ik meen het! 



    10-07-2007, 20:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guldensporenmarathon 2007 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vlak na de aankomst.  Uitgeput, maar tevreden.  De medaille fier op de borst hangend.  Iedereen die aankomt na een marathon is een winnaar.  Maar die winnaar moet wel zo snel mogelijk de verloren gegane koolhydraten terug opslaan.  Via een banaan bijvoorbeeld, of dankzij een wafeltje.


    10-07-2007, 20:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guldensporenmarathon 2007 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Let op de verbeten trek om de mond. 


    10-07-2007, 20:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guldensporenmarathon 2007
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na 25 jaar organiseren werd afgelopen weekend voor het eerst de Guldensporenmarathon (met bijbehorende 10 miles) niét in goede banen geleid door Pol Van Den Driessche en zijn kompanen.  Zij vonden het afgelopen jaar welletjes.  Maar ziet: de Guldensporenmarathon blijft ook zonder hen 'alive and kicking'.  En net zoals de voorgaande jaren zorgt Vrouwe Justitia er voor dat alles vlot en eerlijk verloopt...


    10-07-2007, 20:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge 10 miles (4de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kort na de start van de Brugge 10 miles loopwedstrijd.  De start was zondag om 17 uur op de Markt en nog geen minuut later lagen deze man- en vrouwschappen al hopeloos achterop.  Toch liepen ze allemaal stuk voor stuk tot het bittere einde op de Burg door, perfect wetend waar hun eigen sportieve grenzen zijn.  Stratenlopen zijn iets unieks op sportgebied, want het is een der enige sporten ter wereld waar zowel de toppers als de gewone recreanten samen kunnen starten in een en dezelfde wedstrijd.  Zo heb ik zelf jarenlang het voorrecht gehad om te kunnen zeggen dat ik samen met Belayneh Densamo de Rotterdam Marathon gelopen heb, dat jaar toen Belayneh het marathonrecord verbrak en op 2u06'50'' bracht (17 april 1988).  Dat ikzelf verschillende kwartiertjes na hem over de meet kwam kon mij helemaal niet deren.  Hij had het gepresteerd, maar ikzelf ook, op mijn manier en dan nog wel in een en dezelfde marathon!


    10-07-2007, 20:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in Gods zegen ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... is 't al gelegen.  Dit is een opschrift, aangebracht in 1906 in een tweetal gevelstenen aan de gevel van het huis Kapelstraat 22, het huis van de quizvraag 192.  Sorry, maar voor vandaag heb ik nog geen nieuwe fotovraag, maar morgenavond kom ik er zeker weer mee op de proppen.


    10-07-2007, 19:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 192 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het was al een tijdje geleden, maar Chris Weymeis steek weer eens zijn neus aan het venster.  En als Chris 'een gokje waagt', dan mag je er bijna zeker van zijn dat het raak is.  Het beeldje dat we zagen op de eerste foto is inderdaad een madonna met kind dat terug te vinden is boven de ingang van het huis Kapelstraat 22.  Da's ergens op Sint-Gillis, maar vlakbij de Rijksnormaalschool in de Sint-Jorisstraat (die school is trouwens te zien op de achtergrond van deze foto).  Of het origineel waarvan dit een kopie is gemaakt werd door Michel D'Hondt weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat het origineel de O.L.V. van de Metsershuizen noemt en hier niet ver vandaan staat in een nis in het Noord Gistelhof 1 en gemaakt is van rode gebakken aarde.


    10-07-2007, 19:47 geschreven door Bruggeblog  
    09-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge 10 miles (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gek eigenlijk dat vlak na de start van een loopwedstrijd soms al onmiddellijk geweten is wie die wedstrijd zal winnen.  Na exact honderd meter wist mijn kleinste teen al dat Stefan Van Den Broeck, de man hier meteen op kop, deze wedstrijd met sprekend gemak zou winnen, en zo geschiedde ....!!


    09-07-2007, 22:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge 10 miles (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral sorry aan Marnix Knockaert, de enige en echte winnaar van de laatste Bruggeblogquiz.  Om hem te verwarren met bestaande zijn naamgenoot Carlos moet toegerekend worden aan een simpel foutje mijnentwege.  Sorry Marnix, 't zal nooit meer gebeuren!
    Hier zijn we toe aan de start van de 10 miles startend vanop de Brugse markt en zo'n kleine 17 kilometer later eindigend een honderd meter verder op de Burg.  Eigenlijk zouden al deze honderden loper zich zich die inspanning niet hoeven te getroosten.  Ze hadden gewoonweg honderd meter verder naar de aankomststreep moeten wandelen en daar hun trofee in ontvangst moeten nemen.  Zo simpel was dat.  Gek eigenlijk dat niemand op dat simpel idee kwam!!!


    09-07-2007, 22:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge 10 miles
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een trouwe Bruggebloglezer weet het ondertussen al: de lopende medemens krijgt hier op Bruggeblog altijd een voetje voor.  En daarom is dit beeld vanuit de Wollestraat even na 17u gisterenavond prominent op Bruggeblog aanwezig.  Lang leve de lopende mens!  Lopend zal hij mens zijn en mens zijnd zal hij of zij lopen tot hij of zij erbij valt!


    09-07-2007, 22:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 192
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor quizvraag 192 zijn we nog maar eens aanbeland bij een Mariabeeld.  Aangezien Brugge en vooral zijn binnenstad er vol van staat vermoed ik dat het niet zo eenvoudig is om dit beeld onmiddellijk thuis te wijzen.  Maar u kunt uiteraard mij, en samen met mij, alle anderen compleet verrassen door meteen het juiste antwoord te geven op deze simpele vraag: waar in de binnenstad van Brugge is dit te zien?


    09-07-2007, 21:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 191 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het was ondertussen al een tijdje geleden, maar opnieuw duikt de naam van Carlos Knockaert op.  Hij wist als eeste dat de plek die we zochten een huis is in de Klaverstraat, rechttegenover de Rijksnormaalschool, thans een afdeling van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest).
    Let bij deze foto niet alleen op het huis vooraan rechts (waar het onderwerp van de quizvraag zich bevindt), maar vooral ook op de weerspiegeling van een deel van de Rijksnormaalschool in de auto. Prachtig, hé!


    09-07-2007, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cactusfestival (13)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We sluiten aan op de laatste blogs over de haat-liefde relatie tussen het Cactusfestival en het Hotel Egmond.  Dat is een hotel dat vlakbij het Minnewaterpark gelegen is.  Het  is een feit dat dit hotel het afgelopen weekend opnieuw daverde op zijn grondvesten door het zoveelste Cactusfestival dat de onvermoede gasten van Hotel Egmond vergastte op een gratis popconcert waarbij de bedden van die gasten danig daverden op hun poten.  Slapen voor 01 uur 's morgens zal voor die Egmondgasten in die dagen onmogelijk gebleken zijn.
    Hoe dan ook, tussen de Bruggebloglezers zitten - mocht u het niet weten - onvermoede kunstenaars.  Een daarvan is Martine Verhaeghe en zij heeft in een ietwat stillere periode van het Minnewater en het aansluitende park dit pittoreske hotel Egmond puur in aquarel gevat.  Dit werd het uiteindelijke resultaat en we krijgen er zelfs ook nog een kantwerkje bij!


    09-07-2007, 21:06 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eygluy
    blog.seniorennet.be/eygluy
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!