Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    03-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de voormalige Duitse bunker
    Toen ik deze vooravond nog lustig aan 't bloggen was over de bunker langs de Gentpoortvest kreeg ik al een reactie van een trouwe lezer.  Zijn reactie kan nog een extra licht op deze reportage werpen.   Hij beweert dat hij samen met drie collega's, allevier werkvolk van 't stad Brugge, een twintigtal jaar geleden daar in de omtrek aan het werk was toen hij er iemand zag buitenkomen.  Ze geraakten met hem aan de praat en de man,  als lid van de civiele bescherming, nodigde hen uit om eens rond te neuzen in de bunker.  Uit wat de lezer van Bruggeblog toen zag en afgaande op het commentaar van die man van de civiele bescherming werd in die periode de bunker gereedgehouden als schuilkelder voor een atoomoorlog voor enkele hooggeplaatste personen, ja de man sprak misschien met enige zin voor overdrijving zelfs van leden van de koninklijke familie.  De lezer schrijft zelfs dat hij daarbinnen een soort van 'plotkamer' gezien heeft.  Hij bedoelt hiermee een kamer waarin een plotbord opgesteld staat, dat is zo een bord (tegenwoordig elektronisch) waar de plaatsen van de troepen op aangeduid worden.
    Stel dat dit waar is, dan is er eigenlijk een logische verklaring voor het feit dat in 1994 de Derbyschutters uiteindelijk deze bunker als clublokaal toegewezen kregen: de Koude Oorlog was blijkbaar afgelopen en hier in Brugge, België vond men het niet meer zo noodzakelijk om voor die hooggeplaatste personen een atoomschuilkelder te hebben.  Of het zou ook kunnen zijn dat ze misschien elk nu een privé schuilkelder bezitten.   Want, hoe dan ook, in het licht van de recente geschiedenis is de kernwapenwedloop en de daarmee gepaard gaande dreiging, weliswaar nu op meer respectabele afstand van ons (denk maar aan Iran en Noord-Korea), nog altijd aan de gang.


    03-12-2006, 22:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 108 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Neen, ondanks d' euh verschillend' euh , pogingen gisteren werd eh dit ding in euh ... ding nog niet gedingesd, euh ... gevonden, bedoel ikkeuh.  Gisteren kreeg u eh dinges zijn achtereuh... kant zonderreuh kleur eh te zien, maar vandaag toon 'k u de kleurrijk' euh ... voordinges, euh ...kant, de voorkant.  Het eh dinges is euh, misschien niet scherp eh gege...gefotografeerd, maar dat kanneuh...  eventueel ook eh m'n euh bedoeling geweest zijn.  Wie zal het eh, wie zal het eh ... ooit zeggen!  Ikkeuh alleszins niet!  Wat ikkeuh wel wil zeggeuh: weet u dit dinges eh in ding, euh, ... hoe noemt datteuh stadje nu euh alweer waarover ikkeuh altijd blog?  Allez: wie eh, wie eh weet dit ding euh hier in dinges staan?  Wie euh?


    03-12-2006, 21:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (12 en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Terug buitengekomen uit deze voormalige bunker van de Duitsers sta ik nog eens stil bij deze boom en het eigenaardige feit dat als verlengstuk van het gebouw hier een muurtje om de boom heen gemetseld werd.
    Zo, hopelijk heb ik u vandaag weer eens een stukje van Brugge getoond waarvan u voordien dacht het te kennen maar dat u eigenlijk pas vanaf nu een beetje leert kennen.  Zelf wist ik wel van het bestaan van deze bunker af maar tot gisteren was ik er ook nog nooit binnen geweest.


    03-12-2006, 18:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een laatste blik op de watertoren en een van die luchtkokers.


    03-12-2006, 18:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dus, de eerstvolgende keer dat u hier nog eens passeert, denk dan niet: ha, dat leuke heuveltje!   Neen, dit is niet het leuke heuveltje zoals het er op het eerste gezicht uitziet.   Dit is wat ik noem Brugges betonheuvel.  Ik weet niet of Brugge op zijn grondgebied atoomschuilkelders heeft, maar als alternatief daarvoor kunnen misschien de beurshallen dienen, misschien ook het nieuwe Concertgebouw, maar mij zult u vooral bij het minste gevaar naar hier zien reppen.  Een der derbyschutters heeft mij verzekerd dat hij op tijd en stond genoeg drank en eten zou inslaan en dat ik, in ruil voor deze spontane reclame voor hun vereniging, hier welkom zou zijn.  Ik kan van nu af aan met een gerust hart gaan slapen!


    03-12-2006, 18:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik kan deze prestatie alleen maar bewonderen.  Van mijn eigen toen nog verplichte tien maanden diensttijd in de kazerne van het Belgische leger in Arolsen, Duitsland herinner ik me van mijn schutterskwaliteiten enkel nog twee dingen.    Eerst en vooral moet ik u vertellen dat ik daar een  FAL  in handen kreeg.  Punt een dat ik me herinnerde: door de terugslag van het geweer brak ik een der eerste keren dat ik dat ding ter hand nam mijn legerbrilletje doormidden.  Punt twee: ooit heb ik eens midden in de roos geschoten.  Dat gebeurde namelijk per abuis en ik schoot, mikkend op mijn doel, midden op de kaart van mijn gebuur.  Vandaar dat ik schrijf dat ik deze prestatie alleen maar bewonderen kan.


    03-12-2006, 18:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De twee disciplines die hier in de bunker onder de Gentpoortvest beoefend worden op één foto getoond.  Vooraan de luchtkarabijn, achteraan het pistool.  De jongeman vooraan controleert zijn prestatie van daarstraks.


    03-12-2006, 17:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de schietstand.  Er wordt geschoten vanop 10 meter en er zijn in totaal 4 luchtschietstanden.  Soms wordt wel eens smalend gedaan over dat schieten met luchtkarabijnen maar het heeft het grote voordeel dat het een opstapje kan zijn naar andere disciplines en dat men het van jongsaf aan (vanaf 12 jaar) kan leren.  Recente dramatische gebeurtenissen hebben - gelukkig maar - wijzigingen in de wapenwetgeving nodig gemaakt waardoor binnenkort niet gelijk wie gelijk waar een wapen in zijn bezit kan hebben.   Amerikaanse of zelfs Duitse toestanden kunnen we hier in België echt missen als kiespijn.  Maar een verantwoord gebruik van een wapen als onderdeel van een sportdiscipline moet kunnen.


    03-12-2006, 17:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een club zonder trofeeënkast is een vereniging die zichzelf niet respecteert.  Hier bij de derby schutters blijkt de kast bijzonder goed gevuld te zijn.  Let vooral op die blauwe schalen onderaan.  Een lid van de vereniging heeft dat ontvangen toen hij in zijn discipline wereldkampioen werd.


    03-12-2006, 17:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu zijn we binnen.  Dit is de de cafetaria, gisterenavond gefotografeerd vanachter de toonbank.  Groot is het niet, ik schat zo'n tweeëneenhalve meter op vijf meter, en naast de toonbank is er alleen nog een voorraadruimte voorzien.  Dit is wat men noemt een kleine club die ongeveer 25 leden telt.


    03-12-2006, 17:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 's Avonds wanneer het clublokaal open is brandt dit reclamebord.  Wanneer het open is weet ik niet maar ik lees wel van deze lichtreclame af dat iedereen zat blijkt te zijn vanaf 20.00 uur.
    Neen, serieus nu, elke zaterdagavond kan men hier terecht tussen 20.00 en 24.00 uur.  Soms brandt er op andere avonden ook licht, maar dat komt omdat ook anderen soms deze lokalen gebruiken.  Het VTI bijvoorbeeld, maar ook een plaatselijke popgroep die er makkelijk naar hartenlust kan repeteren zonder ook maar iemand te storen: geen enkel geluid is namelijk hard  genoeg om  hoorbaar te zijn buiten deze betonnen muren.


    03-12-2006, 17:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk, dit is de ingang tot het clublokaal.  U bent er, fietsend langs de vesten, ongetwijfeld al meer dan eens rakelings voorbijgereden.  De Derby schuttersvereniging is gespecialiseerd in luchtkarabijnen en pistolen.   Door de jaren heen hadden zij hun clublokaal op diverse plaatsen waaronder bijvoorbeeld in de onmiddelijke nabijheid van het Arentshuis en ook op Steenbrugge.  Nergens hadden zij blijkbaar hun thuis tot zij in 1994 van stadswege deze plek toegewezen kregen.  Misschien had men heimelijk gedacht dat het hen nooit zou lukken om deze oude bunker van de Duitsers die zo lang leeg gestaan had op een deftige manier om te vormen tot een clublokaal, maar dat was buiten de geestdrift van de toemalige leden gerekend.  Jammer genoeg heeft toen niemand het idee gehad om alles te fotograferen in de staat waarin alles was.  Naar het schijnt waren er nog hokjes in voorzien met zo'n oude Duitse telefoons.  Dit moet hier blijkbaar dienst gedaan hebben als een soort van plaatselijk hoofdkwartier.  Instinctmatig moet ik terugdenken aan de film die onlangs verschenen is en handelt over de laatste dagen van Hitler: der Untergang.  Wel, de sfeer van die ondergrondse bunker die men in die film creëerde, en zoals het indertijd in het echt ook moet geweest zijn, die sfeer moet hier achter deze ingang nu zo'n 60 jaar geleden ook gehangen hebben.


    03-12-2006, 16:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de straatkant van de Gentpoortvest en langs deze kant is de ingang tot de bunker die men in het jaar 1994 aangepast heeft tot lokaal van de Derbyschutters.  Ongeveer vijftig jaar lang, nadat 'den Duits' vertrokken was, heeft dit leeggestaan en de zware ingreep om deze bunker, die gebouwd is in het sterkste gewapend beton dat men zich ook maar kan indenken, af te breken heeft men in al die tijd zelfs niet eens overwogen.


    03-12-2006, 16:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Derbyschutters (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een van die vier betonnen zuilen die we aantreffen achter de watertoren langs de Gentpoortvest.  Het zijn massief betonnen luchtkokers die moe(s)ten zorgen voor de nodige zuurstof in de bunker die hier onder deze heuvel verscholen ligt en tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitsers gebouwd werd.  Thans is hier beneden het clublokaal van de schuttersvereniging de Derbyschutters in gevestigd.


    03-12-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Watertoren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U die van Brugge bent en/of er graag eens gaat wandelen kent uiteraard die watertoren op de heuvel in het midden van de Gentpoortvest.  Op het eerste gezicht zou men denken: weer zo een oud gebouw maar niks is minder waar.  Die hoogte was vroeger een molenwal en daar bovenop stond ... een windmolen.  De waterbevoorrading in Brugge heeft nog heel lang gewerkt volgens een oud, middeleeuws systeem, maar geleidelijk aan volstond dat niet meer voor de moderne, begin 20ste eeuwse normen.  Daarom schakelde men geleidelijk aan over op een nieuw systeem waarbij men zuiver drinkwater binnenhaalde.  Dat water zou dan via allerlei leidingen naar alle huizen in de stad binnengebracht worden.  Het is het systeem zoals we het nu nog altijd kennen.  Maar om dat mogelijk te maken moest men het leidingwater de nodige druk geven en moest er een watertoren komen.  Pas in 1924 werd de bouw ervan toegekend aan aannemer Jules Mignolet uit Brugge.  In 1925 was hij af en hij had zoals u ziet een 'middeleeuwse bouwtrant' gekregen.  Even enkele cijfers:  de hoogte bedraagt 46,7 meter; de doorsnede aan de voet is 11,78 m; het reservoir heeft een inhoud van 660 kubieke meter en dat kan je vergelijken met de inhoud van een groot openbaar zwembad.  Toren en al, volledig met water gevuld, weegt meer dan 3.500 ton.  Die toren bevoorraadt de oude stadskom en de wijk Christus Koning.  Per jaar gaat hier ongeveer twee miljoen kubieke meter drinkwater per jaar doorheen.
    Maar eigenlijk wilde ik het vandaag niet echt hebben over de watertoren maar wel o.a. over die vier betonnen zuilen die achter de toren  uit de grond  steken.  Weinigen weten wat ze  betekenen.


    03-12-2006, 15:52 geschreven door Bruggeblog  
    02-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwart-wit (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk, een laatste zwart-witje vandaag om het af te leren.  Dit is de Mayflower, die aangemeerd ligt aan het Kanaaleiland.  Het is een schip dat thans gebruikt wordt als restaurant.  Mocht u meer willen weten over dit schip en zijn oorsprong, dan moet u zeker hier eens kijken.  Let wel: het is in het Engels opgesteld.  Vanaf morgen krijgt u bij Bruggeblog alles opnieuw in kleur.  Neen, u moet uw computerscherm zeker nog niet vervangen, daar was vandaag niks mis mee, alles lag aan mij.
    Mocht het u interesseren: morgen zal ik het vooral hebben over een oude bunker van de Duitsers die in Brugge nog altijd staat en die op het ogenblik al ruim tien jaar het thuislokaal is van een Brugse vereniging.


    02-12-2006, 22:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 108
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maar u kunt het gerust ook betitelen als: "Zwart-wit (6)".  Ik ben nu eenmaal in een zwart-witte bui, dus ook de quizvraag moet er maar aan geloven.  Allez, laat eens uw grijze hersencellen werken en vertel mij waar in het centrum van Brugge ik dit zonder kleurenbril op gezien heb.
    Lange tijd heb ik trouwens gedacht dat die letter 'o' verkeerd was en dat dat een 'e' moest zijn, maar ik vermoed dat die misvatting iets persoonlijks is, ik zal er u dus niet mee lastigvallen.


    02-12-2006, 20:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwart-wit (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'Les Veines du Cloître' noemt dit kunstwerk van Penone dat hier op het domein van het Oud Sint-Jan ligt.  Bedoeling is dat de aders in het marmer zichtbaar zijn en dat de omringende gebouwen er zich min of meer in weerspiegelen.  Nu het de hele dag geregend heeft was dat weerspiegelen deze namiddag geen probleem.  Maar het was niet het klooster dat ik erin zag maar wel de achtergevel van het oude gebouw waarin vroeger de ziekenzalen waren.


    02-12-2006, 20:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwart-wit (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan het Oud Sint-Jan hangt een zonnewijzer.  Zo een ding diende vroeger om te weten hoe laat het was.  Tegenwoordig hebben we daar horloges voor in alle denkbare soorten.  En zelfs al denken we dat we geen horloge bij  ons hebben omdat we bijvoorbeeld geen polshorloge aan hebben, dan nog is de kans groot dat we om ons heen de tijd kunnen aflezen of horen: op radio en televisie, in de winkels en openbare gebouwen, op de kerkklokken, ....  We hebben waarschijnlijk allemaal onze GSM op zak en staat daar soms geen klokje op?  Ja hoor!  Meer nog: alle digitale camera's bewaren de tijd.  Zo kan ik dus weten dat ik deze foto deze namiddag exact om 15 uur, 48 minuten en 04 seconden plaatselijke tijd genomen heb.  Van de zonnewijzer kon ik dat onmogelijk aflezen want het was zwaarbewolkt.
    Voor de zonnewijzer hangt deze tak als onderdeel van het nieuwe werk van de Italiaanse kunstenaar Penone.  Vanaf die tak 'zou' met de regelmaat van een klok een druppel water naar beneden vallen op het kunstwerk zelf, ook bij droog weer.  Ook dat konden we vandaag niet verifiëren want het regende en dan druppelt het constant, ook van deze tak.


    02-12-2006, 20:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwart-wit (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo zagen de kerstmarktgangers er volgens mij deze namiddag uit: precies als figuren die zo weggelopen lijken uit een schilderij van Hiëronymusch Bosch.


    02-12-2006, 17:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwart-wit (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zowel deze foto als de vorige tonen een stukje Zilverpand zoals het er deze namiddag uitzag.


    02-12-2006, 17:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwart-wit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo, hier ben ik weer.  Meestal bekijk ik het leven door een gekleurde bril, maar vandaag zag ik alles nogal zwart-wit.  Mag ook wel eens.  Terwijl iedereen de lichtjes ophangt doof ik ze.  Wat me vooral opviel is dat iedereen (ook ik) nogal goed ingepakt door de straten liep.  Maar, ondanks het feit dat het bijna heel de dag lichtjes regende, voelde het weer niet koud aan.  Resultaat: vooral als men de winkels binnenstapte was het zweten geblazen onder die lagen kleren.


    02-12-2006, 17:44 geschreven door Bruggeblog  
    01-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geen quizvraag vandaag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is er uitzonderlijk geen nieuwe quizvraag.  Ik heb wel al het idee voor ogen maar kon de plaats door tijdsgebrek nog niet fotograferen.  Wil ik vanavond alleen nog even opmerken dat ik binnenkort aan mijn 2.500ste blogbericht  toe ben.  Dat kan tellen hé!  En dat allemaal in  9 maanden tijd!  Dat komt er op neer dat ik aan een gemiddelde van 7 à 8 berichten per dag blog.   Geen enkele dag heb ik overgeslagen, altijd voor u vers nieuws en verse foto's over Brugge geleverd en ik ben van plan om dat nog lang te doen.


    01-12-2006, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schaduwboksen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Schaduwboksen in de ijle lucht
     Onze opperbokser groot en sterk
     Wij daarrond vol blinde dweepzucht
     Halen genadeloos uit in 't blauwe zwerk.



    01-12-2006, 14:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 107 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ja jongens en meisjes: tegen de Bruggekennis van Marnix Knockaert is weinig in te brengen.  De man heeft alweer prijs.  Dit is zoals hij vertelt in de Braambergstraat.  Was eigenlijk een grapje van mij.  Diezelfde dag van de eerste foto schreef ik over het huis in de Braambergstraat 34.  Welnu, het onderwerp van quizvraag 107 bevindt zich eveneens in die straat, meer bepaald op huisnummer 14.
    Ik bespaar u alle technische details over deze gevel maar wil u er toch op wijzen dat dit van oorsprong een gevel is uit de 16de eeuw en niet uit de 17de eeuw zoals de imitatie speklagen (die witte banden) en hoekblokken laten uitschijnen.  De ingang beneden (niet op deze foto) is dan weer 20ste eeuws en de erker erboven werd in 1847 aangebracht.  Dit is weer maar eens het zoveelste voorbeeld van een Brugse gevel die door de eeuwen heen veel wijzigingen onderging maar waar het oorspronkelijke - in dit geval 16de eeuwse -  toch nog altijd min of meer zichtbaar blijft.


    01-12-2006, 14:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petanquespel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Petanque of jeu de boules.  In elk zichzelf respecterend Frans dorpje ziet men op het dorpsplein oude  mannen  met de onvermijdelijke pet op het hoofd dit populaire balspel spelen.   Alleen is dit niet gefotografeerd in Frankrijk maar in het hartje van Brugge, West-Vlaanderen, België.   Dit vreedzame spel spelen zij uitgerekend op de plek waar vroeger de majestueuze Sint-Donaaskathedraal stond en waar in 1127 Karel de Goede laffelijk vermoord werd terwijl hij aan het bidden was.  Nu staat er alleen nog een luxehotel (met in de kelderruimte nog restanten van muren van de kathedraal), dat Toyo Ito gedoe, dat andere kunstwerk van dat echtpaar waar ik het niet meer over wil hebben en tussen dit alles in spelen deze mannen onverstoord hun spelletje petanque.  Dat dit spel een mannenzaak is mag uit deze foto van Marc Willems blijken.  Toch zit er een witte raaf bij. Kunt u hem er uitpikken?


    01-12-2006, 10:33 geschreven door Bruggeblog  
    30-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toyo Ito (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Spiegeltje, spiegeltje op de grond,
    wie stapt er het mooist hier in 't rond?


    30-11-2006, 22:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toyo Ito (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het water is veel te diep...  Over zinsbegoochelingen gesproken.  Prachtig hè hoe diep het water onder Toyo Ito's paviljoentje lijkt.  In werkelijkheid staat er hooguit enkele centimeters water onder.


    30-11-2006, 22:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toyo Ito (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij het zien van deze foto wrijft u zich echt de ogen uit.  Wat is echt en wat is het niet?  Het eigenaardige dat alles eraan echt is, als u het maar ziet.


    30-11-2006, 21:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 107 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Even tussendoor nog wat tijd gebruiken om de tweede foto van de quizvraag 107 te plaatsen waarna ik me weer op wat Toyo Ito's ga storten.  Weet u waar in Brugge dit te zien is?


    30-11-2006, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toyo Ito
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoe zou het nog met Toyo Ito zijn? 
    Met de man goed, hoop ik, en met u? 
    Neen, ik bedoel: hoe zou het nog met het kunstwerk van Toyo Ito zijn dat staat op de Burg? 
    Aah, dàt bedoelt u!   Wel, ik ben blij dat u het vraagt.  Sedert Baselius of een van zijn  zijn  kompanen  de vloer van zijn paviljoentje deze zomer aan diggelen gereden heeft, heeft het werk een meerwaarde gekregen.  De weerspiegelingen die men er sindsdien in aantreft zijn effenaf subliem te noemen.  De kunstenaar zal het allemaal wel zo niet bedoeld hebben maar nu oogt die 'carwash' mooier.  En het lijkt ook al veel meer op een carwash, hé, precies zo een waar na de wasbeurt alle water achteraf niet meer wegggeraakt omdat het putteke verstopt zit. 


    30-11-2006, 20:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Syne Puydt - Castraro
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bruggeblog is in alle staten.  Bruggeblog is woedend.  Bruggeblog kookt van gramschap.  Bruggeblog overweegt zelfs om gerechtelijke stappen te ondernemen.
    Wat is er nu gebeurd, zult u zich als ongeruste lezer afvragen?  Wel, ik zal het u allemaal kort en bondig uitleggen.  Deze namiddag werd ingebroken in de server waar Bruggeblog zijn fotootjes van Brugge bewaart.  Niks werd ontvreemd en ook niks werd toegevoegd, behalve op deze foto die ik als enige bewijs publiceer.  Deze bewuste foto van het lieflijke Minnewater wilde ik deze avond op mijn blog plaatsen maar het werd onherroepelijk verminkt door de vermetele hacker.  Bruggeblogs vermoeden gaat sterk uit naar ofwel het echtpaar, ofwel de entourage (voor zover ze die nu nog hebben) van het echtpaar Castraro-Syne Puydt (of is het nu Syne Puydt-Castraro? wie van hen draagt daar trouwens de broek?).
    Bruggeblogs vermoeden wordt nog meer versterkt omdat door de laatste gebeurtenissen niemand - afgezien natuurlijk van de horden nietsvermoedende Aziaten - het ooit nog  "waard zou vinden" om een werk van dat echtpaar te fotograferen, laat staan om het te publiceren onder gelijk welke vorm, en zeker niet verminkt zoals op deze foto gebeurd is.  Bruggeblog vermoedt dat hier duidelijk veel meer achter zit en daarom zet ik zelf de eerste gerechtelijke stappen om het echtpaar voor te zijn.
    U hoort hier ongetwijfeld nog van (binnen vijf jaar).


    30-11-2006, 19:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Heilig Bloed gestolen!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van een heel andere orde is de opdracht die deze jongeren hier deze week op hun school kregen.  Toen ik gisterennamiddag de Vismarkt naderde dacht ik eerst dat de teletijdmachine van professor Barabas enkele middeleeuwse figuren naar hier gefloept had.  Tot ik om die 'middeleeuwers' heen iemand in 21ste eeuwse klederdracht met een filmcamera in de hand zag ronddwarrelen en daarnaast nog zo iemand met een fotocamera, beiden geflankeerd door een jongedame die we catalogeren kunnen onder de scriptgirls.  Toen pas viel mijn euro en begreep ik dat het ging om jongeren, verkleed als figuren uit Brugges roemrijke verleden en dat zij waarschijnlijk met een filmopdracht bezig waren.  Mijn tweede gedacht bleek dus waar te zijn.  Alle studenten zijn leerkrachten-in-spe en hun weekproject houdt in dat zij als een team een film moeten maken op het niveau van een eerste graads (1e en 2e jaar) van het middelbaar beroepsonderwijs.  Zij kozen als onderwerp: "Het Heilig Bloed is gestolen!" en in pure Aspe-stijl doolden zij door de Brugse straten op zoek naar de daders van deze diefstal in de hoop het voor onze stad zo kostbare ding, namelijk het Heilig Bloed dat indertijd door Diederik van den Elzas vanuit het Heilig Land naar hier gebracht werd, terug te bemachtigen.  Dat zij onderweg op hun speurtocht toevallig enkele middeleeuwse figuren (zie foto) tegenkwamen die hen verder op weg hielpen was voor hen uiteraard mooi meegenomen.
    Eigenlijk was de hechte groep die ik gisteren aan het werk zag vooral bezig met de organisatie en voorbereiding van wat een film moet worden.  Een volgende groep uit school moet vanaf morgen vrijdag op basis van wat zij al gepresteerd hebben (een script ineengebokst, kostuums gehuurd, locaties gezocht, enzovoort ...) de film verder uitwerken.
    We duimen alvast voor morgen voor deze groep.   Aan enthousiasme heeft het hen zeker niet ontbroken.  En het is altijd eens leuk om studenten door Brugge te zien lopen - deze keer niet met een voorgedrukte vragenlijst in de hand - maar met een eigen werkstuk waar ze gezamenlijk creatief mee bezig zijn.


    30-11-2006, 15:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banken in 't Minnewaterpark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Overal in de binnenstad gebruikt men de zitbanken waar ze voor dienen: om op te zitten.  Voor de rest laat men die banken meestal ongemoeid.  Hier in het Minnewaterpark, het gedeelte met uitzicht op het water en de brug, is dat wel eventjes anders.  Naast de koppeltjes die men hier regelmatig knus dicht bijeen aantreft zijn er blijkbaar ook sommigen die er een erezaak van maken om de banken te bekladden.  Verleden jaar heb ik eens een bankje volledig in een knal oranje kleurtje gestoken aangetroffen, nu wilde men blijkbaar experimenteren met wit.  Ik zeg zomaar wat: de kunstacademie is hier niet ver af, misschien was het een of andere opdracht die men dacht op deze manier te vervullen.


    30-11-2006, 14:09 geschreven door Bruggeblog  
    29-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pa's horloge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat nu volgt heeft weinig met Brugge te maken ware het niet dat dit horloge van op de foto zich in mijn huis in de binnenstad van Brugge bevindt.  Ik koester het als een relikwie.
    Het begon allemaal vandaag met een nieuwsbrief waarop ik al vele internetjaren geabonneerd ben en dankzij die nieuwsbrief word ik per e-mail dagelijks verwend met een Nederlandstalig gedicht.  Om niet in botsing te komen met auteursrechten zijn het altijd gedichten uit lang vervlogen tijden, maar dat kan geenszins de pret drukken, wel integendeel.  Vandaag kwam samen met dat gedicht van de dag heel wat persoonlijke emotie mijn emailbox binnenvallen!  Want het was een gedicht van een van mijn meest geliefde schrijfsters, namelijk Loveling Rosalie.   Samen met haar zus Virginie bevolken zij honderd en honderdvijftig jaar na hun overlijden nog altijd mijn literaire dromen.  Om te beweren dat de gezusters Loveling goeie dichteressen waren, dat laat ik in het midden.  Maar, net zoals de 'grote schrijver' Willem Elsschot dat ook niet was en toch zijn gedicht 'het huwelijk' voor eeuwig in ons collectief geheugen gegrift zal blijven (mede dankzij de onsterfelijke regel: "want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren"), zo ook is dat het geval met het gedicht 'Het Geschenk' van Rosalie Loveling.  U kunt het onder andere hier op nalezen.
    Heeft u het gedicht niet gelezen, dan kunt u gewoonweg niet begrijpen waarom ik vandaag nog eens, 23 jaar na pa's dood, dit horloge opgewonden heb en, jawel, het werkt nog perfect!



    29-11-2006, 23:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 107
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op een van uw slentertochten doorheen hartje Brugge kunt u, als u opmerkzaam bent, dit tegenkomen.  Wie weet waar dit is?


    29-11-2006, 21:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braambergstraat 34 (6de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vooraleer de vier evangelisten uitgebeeld werden zoals wij dat nu kennen werden zij symbolisch voorgesteld als vier banderollen in de vier hoeken van een Grieks kruis en later als de vier rivieren uit de bijbelse oudheid: Eufraat, Tigris, Nijl en Phison.  Nu is dat veranderd in een engel, een leeuw, een rund en een arend.  Deze figuur is vergezeld met een arend, dus, dat moet de evangelist Johannes zijn.


    29-11-2006, 17:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braambergstraat 34 (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de kunst verbeelden de vier evangelisten de goddelijke wijsheid.
    Dit stelt de evangelist Lucas voor.  Waarom ik dit zo zeker weet?  Door dat rund dat zo braafjes aan zijn voeten zit!


    29-11-2006, 17:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braambergstraat 34 (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uit de bijbel
    Ezechiël 1:5-10:
    "En uit het midden ervan was wat geleek op vier levende schepselen, en zo zagen zij eruit: zij hadden de gelijkenis van de aardse mens.  En elkeen had vier gezichten, en elkeen van hen vier vleugels.  En hun voeten waren rechte voeten, en de zool van hun voeten was als de voetzool van een kalf; en ze glansden als met de gloed van gepolijst koper.  En er waren mensenhanden onder hun vleugels aan hun vier zijden, en die vier hadden hun gezichten en hun vleugels.  Hun vleugels waren met elkaar verbonden.  Zij wendden zich niet wanneer zij gingen; zij gingen steeds recht vooruit.  En wat de gelijkenis van hun gezichten aangaat, die vier hadden een mensengezicht met een leeuwegezicht rechts, en de vier hadden een stieregezicht lins; die vier hadden ook een arendsgezicht."
    Dit is de evangelist Marcus, vergezeld van zijn leeuw.


    29-11-2006, 17:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braambergstraat 34 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de boogvelden boven de vensters beneden en de toegangsdeur worden de vier evangelisten uitgebeeld.  Nu ga ik eens met een geleerd woord zwaaien: tetramorf.  De tetramorf is volgens Van Dale de viervormige figuur of gestalte bestaande uit of gebaseerd op de in Ezechiël genoemde attributen of symbolen van de vier Evangelisten.  In de oudste tijden gebruikte men daar andere symbolen voor maar sinds men zich ging baseren op Ezechiëls visioenen kennen we deze "nieuwe" iconografie.  Onlangs toonde ik een huis in de Noordzandstraat waar de vier evangelisten enkel uitgebeeld worden door hun attributen.  Hier treffen we én de figuur van de evangelisten én hun attributen aan.  Dit is Matteus met het onafscheidelijke boek en de engel.



    29-11-2006, 17:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braambergstraat 34 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral wil ik opmerken dat al het beeldhouwwerk dat in de gevel terug te vinden is in 1897 hersteld of herkapt is, maar altijd met het origineel voor ogen.
    Het bovenste gedeelte van de gevel nu.  Wat zien we daarin?  Eerst en vooral natuurlijk een zwanenfiguur, het verwijst naar de naam van het huis.  Dan het getal 1664, het jaartal van ontstaan van deze gevel.  En dan, in de halronde boogvelden van de vier bovenste vensters vier reliëfs met de gekende voorstelling van de vier jaargetijden.


    29-11-2006, 16:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braambergstraat 34
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de Braambergstraat staat een huis.  In de Braambergstraat staat een huis.  Jàà, zit u te denken, er staat in die Braambergstraat wel meer dan een, tientallen zelfs.  Maar ik heb het vandaag speciaal over het huis 'de Zwaan', dat tegenwoordig ook gekend is onder huisnummer 34 of ook nog als het huis waar de bakermat van 'orthopedie De Pretre' in gevestigd is.  Dit huis is, net zoals honderden andere in de Brugse binnenstad, een beschermd monument.  Waarom?  Dat is niet moeilijk om uit te leggen.  Omdat de voorgevel een volutegevel is uit 1664 met afwisselend witte natuursteen en rode baksteen, iets wat typisch is voor de barok.


    29-11-2006, 16:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oplossing quizvraag 106
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met opzet heb ik eens een fotovraag genomen van een straatje waar, als men er niet moet zijn of niet aan het zoeken is om zijn auto kwijt te raken, men nooit komt.  Marnix Knockaert vond uiteindelijk de oplossing omdat ik de straat toonde met aan het einde nog juist zichtbaar de vervallen poortingang tot het huis 'de zeven torens' in de Hoogstraat.  Dit is dus de Kelkstraat, een van die smalle straten van Brugge waar overdag nauwelijk zon binnenvalt, en 's avonds en 's nachts al helemaal niet (da's nogal logisch!).  Smal is de straat zeker voor zwaar verkeer en dat valt te bemerken aan de verkeersborden aan de gevel waar precies aan geknabbeld werd.


    29-11-2006, 15:49 geschreven door Bruggeblog  
    28-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blog baaldag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag heb ik een blogbaaldag gehad.  U, langs uw kant, heeft misschien wel een werkbaaldag gehad, of een schoolbaaldag.  In deze donkere tijd van het jaar kan men dat wel eens voorhebben.  Dat men zich bij de minste inspanning zo moe voelt, zo lusteloos, en dat zelfs denken vermoeit.  Zolang het maar bij die ene dag blijft is dat allemaal normaal.  Danzij mijn blogbaaldag staat hier vandaag nog niet veel over Brugge.  Geen nood, voor morgen beloof ik beterschap!
    O ja,  nog tot slot een mededeling.  Vlakbij de Katelijnebrug heeft men sinds een week een fopspeen (een 'tutte'), ik vermoed per ongeluk, achtergelaten.  De rechtmatige eigenaar mag er nog altijd om komen.  Ik zou niet graag hebben dat het een duimzuigertje wordt.


    28-11-2006, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 106 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al zeg ik het zelf, vandaag met deze foto maak ik het de Bruggekenners helemaal gemakkelijk.  Het zal voor de rapste onder u zijn, vermoed ik.  Waar in binnenstad Brugge is dit?


    28-11-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groot - klein - kleiner - nog kleiner - kleinst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U kent het ongetwijfeld ook.  U ziet op een schilderij in de hoek een ezel staan met daarop opnieuw een schilderij  waarop hetzelfde geschilderd is als op het grote doek en op dat kleine schilderij staat dan nog eens opnieuw een ezel met daarop een schilderij met daarop weerom hetzelfde geschilderd, enz, enz, ...
    Of u ziet in een spiegel een weerspiegeling door een andere spiegel die er rechttegenover staat. De spiegel weerspiegelt de spiegel die weerspiegelt wat weerspiegelt enzoverder...
    Of u heeft net als ik zo een Russisch houten popje in huis, een matroesjka.  In dat popje zit een popje en daarin zit een popje waarin weer een popje zit enzovoor, enzovoort.
    Een dergelijk verschijnsel maken we mee op de Markt.  Vlak voor de stadshallen en halletoren staat door toedoen van de serviceclub Kiwanis ten behoeve van de blinden een maquette ervan en op die maquette wordt zelf nog eens die maquette uitgebeeld die voor de stadshallen staat en op zijn beurt staat nog eens een maquette uitgebeeld op die maquette.
    Dat laatste is niet waar natuurlijk, maar het had gekund!


    28-11-2006, 16:36 geschreven door Bruggeblog  
    27-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige St.-Lodewijkscollege (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van dichtbij bekeken, onze Sint-Lodewijk, voor iedereen te bewonderen boven een poort in de Dweersstraat.  Dit  beeld is nog maar eens een schoolvoorbeeld van wat de luchtpollutie veroorzaakt aan gebouwen en beelden van ons Brugs kunstatrimonium.   Binnen nu en een jaar (2007) kan dit manneke gerust doorgaan voor een Moor waartegen hij indertijd wilde strijden, ware het niet dat hij in het echt nog voor de strijd begon aan de pest bezweek, en ware het niet dat hij hier zijn koningskroontje nog opheeft en in zijn rechterarm een staf draagt met daarop duidelijk te zien de Franse lelie.


    27-11-2006, 23:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige St.-Lodewijkscollege
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op en rond het Zilverpand zijn er nog enkele verwijzingen naar de vroegere aanwezigheid van het Sint-Lodewijkscollege in dit gedeelte van de binnenstad.   Sinds 1972 verhuisde de school naar de Magdalenastraat op Sint-Andries maar, zoals ik daarstraks al vermeldde, is de stempel die de school op de binnenstad drukte nog niet helemaal verdwenen.  In de Dweersstraat bijvoorbeeld is nog een oude toegangspoort tot het college te zien met daarboven het beeld van koning Lodewijk IX van Frankrijk (1226-1270).  Indertijd  werd deze man door paus Bonifatius VIII heilig verklaard, vandaar de 'Sint' Lodewijk.  Deze man was deelnemer aan twee kruistochten maar bij zijn tweede kruistocht kwam hij aan in Tunis en kort daarna overleed hij waarschijnlijk aan pest of tyfus.
    Er moet indertijd wat verwarring geweest zijn betreffende de patroonheilige van dit college dat ontstond in 1818 en van oorsprong eigenlijk de heilige Aloysius als patroonheilige had.  Naar het schijnt heeft het beeld van die heilige Aloysius nog boven de grote poort van de Zilverstraat gestaan (van 1884 tot ...).  Maar dit beeld hier van Sint Lodewijk dat in 1910 geplaatst werd had indertijd honderd frank gekost en het was een geschenk van de moeder van Mgr. Sentroul, een dame die naast het college woonde.  Echt het fijne weet ik hier niet van af, maar feit is dat sindsdien de grote verwarring gebeurde en dat allemaal door toedoen van principaal Reynaert die dit beeld van 'Saint Louis de France' heeft laten plaatsen.


    27-11-2006, 23:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 106 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ja, de vorige twee foto's konden eventueel gelijk waar gefotografeerd zijn maar met deze derde foto zet ik u misschien op het goeie spoor.  Waar in de binnenstad van Brugge stond ik toen ik dit fotografeerde en een ernstige poging deed om geen auto's op deze foto te krijgen?


    27-11-2006, 21:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzicht op Brugge (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uitzicht op dat gedeelte van het Concertgebouw dat, dankzij zijn structuur en rode kleur,  door sommige Bruggelingen smalend  de  Pizzahut genoemd wordt.  Deze foto is van Marc Willems, genomen vanuit verdieping 7 waar wel een borstwering maar geen vensters zijn en toen hij deze foto nam ging het alarm af.   Rondom is er een koord gespannen  en als iemand zich daar voorbij bevindt, treedt het automatisch alarm in werking.


    27-11-2006, 13:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzicht op Brugge (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    27-11-2006, 12:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzicht op Brugge (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Weerspiegelingen zijn altijd een droom voor een fotograaf.   
    Op de achtergrond ziet u de gebouwen van het Oud Sint-Jan.



    27-11-2006, 12:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzicht op Brugge (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het windmolenpark in het havengebied van Brugge, te zien vanuit het Concertgebouw.  Het best neemt u een verrekijker of een camera met zoomfunctie mee.  In het eerste geval kunt u onmiddellijk heerlijk genieten, in het tweede geval doet u dat later thuis.


    27-11-2006, 12:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzicht op Brugge (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ons bezoek naar de bovenste verdiepingen van het Concertgebouw is gelukkig nooit voor niks.  Van hier boven krijgen we altijd een leuk uitzicht op Brugge voorgeschoteld.  Een uitzicht op een nat 't Zand bijvoorbeeld dat nog ligt te blinken.  En pas van hieruit merk je die schubvorm op die verwerkt zit tussen die witte tegeltjes.


    27-11-2006, 12:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzicht op Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Stapt u met gemengde, maar vooral verontwaardigde gevoelens, Forum + buiten waar nog tot in maart de tentoonstelling van de Duitser Detlef Beer doorgaat, weet dan dat u lang niet de enige bent.  Kunst kan en mag men niet met elkaar vergelijken maar we doen het automatisch toch bij het zien van wat die Detlef na een volle week werken bovenin de lantaarntoren van ons Concertgebouw aan 'betonpasta' of plaaster op de tegels die daar liggen gekwakt heeft.  Mijn kleinkinderen zouden voor identiek hetzelfde werk op school een onvoldoende krijgen.  Allez kom, misschien nog juist een voldoende voor hun inzet en het idee.
    Als je dan vanuit die forumzalen naar buiten kijkt, zie je voor je al die gebouwen die volgestouwd zitten met de meest verfijnde kunst uit voorgaande eeuwen.  Op zo een moment vraag je je echt af wat je hier boven je tijd staat te verprutsen en waarom je niet daar beneden bent waar al die fijne kunst uitgestald ligt.
    Kortom: als Detlef Beer hét schoolvoorbeeld voor moderne kunst in Brugge is, dan mag voor 109.950 van de 110.000 Bruggelingen deze stad nog eeuwen voortkabbelen op haar ouderwetse imago.  U kunt waarschijnlijk raden wie die overige 50 zijn.


    27-11-2006, 12:33 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    frummel
    blog.seniorennet.be/frummel
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!