Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    06-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 168 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik was het na al dat Dwars door Brugge lopen bijna vergeten: ik heb hier op Bruggeblog ook nog zoiets als een quizvraagje.  Die quizvraag is aanbeland aan nummer 168 - deel 4.  Dat wil zeggen dat deze vierde foto eigenlijk definitief moet beslissen wie deze plek in het hartje van Brugge als eerste herkent.  Voor het geval dat zelfs na deze foto niemand met het juiste antwoord aandraven komt, dan vrees ik dat ik het morgen zelf verklappen moet.  Wat u nu ziet is namelijk driekwart van het straatje die we zoeken.  Het overige vierde kwart bevindt zich op het einde links om de hoek.  Tsja, meer kan ik echt niet meer zeggen hoor, of anders wordt dit een kwisje op kindermaat gesneden en dat is zeker nooit de bedoeling geweest.  Ik moet het wel eerlijk bekennen: af en toe heb ook ik door dit straatje gedwaald maar tijdens die slenterdagen heb ikzelf ook nooit dit beeldje gezien tot Marc Willems  van Weathercam er mij opmerkzaam op maakte.  De vorige foto van deze quizvraag stond trouwens als sinds een dag of twee op zijn Weathercam te blinken, maar helaas nu niet meer!
    Dit is dus vooralsnog uw laatste kans om als Bruggekenner uitgeroepen te worden: waar in het centrum van Brugge is dit te zien?


    06-05-2007, 21:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge 2007 (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U begrijpt het ondertussen al: dit was het serieuze werk van deze namiddag.  De strijd voor de derde plaats in de (ahum!) 15 kilometerloop Dwars door Brugge lag op het ogenblik van deze foto nog op het scherp van de snede.  Bemerk links de sympathieke bijna-Belg Ghirma Woldu, een tot enkele jaren geleden half Erithreeër - half Ethiopiër die politiek asiel aanvroeg en nu in Brugge woont en pas sinds een week weet dat hij hier mag blijven.


    06-05-2007, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge 2007 (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanmiddag kreeg ik op m'n donder van een "beroepsfotograaf" omdat ik enkele seconden in zijn gezichtsveld liep.  De man snauwde me toe dat ik daar niet mocht staan en zwaaide ogenblikkelijk met zijn plastic perskaartje en vroeg of ik er ook zo eentje had.  Hij stond zelf statisch te wezen in de bocht van de Bargeweg en de weg die leidt naar de autobusparking.  Ik vermoed dat hij de hele namiddag van deze plek niet weg te branden was.  Eventjes was ik 'van mijn melk' (zie vorig blogbericht).  Daarna snauwde ik hem even snel toe dat dankzij mij hij zijn 'foto van zijn leven' jammer genoeg gemist had.  En weg was ik.
    Bwah, beroepsfotografen!  Sommigen onder hen, zoals dit heerschap, denken dat ze dankzij dat kleine plastic kaartje (van overheidswege gekregen!)  zomaar een 'amateurtje' zoals ik afsnauwen kunnen.
    Welnu, ik wil gerust mijn amateurfotootjes naast die van hem leggen.  Heeft hij 1 sportfoto van vandaag verzameld die tippen kan aan dit?
    Hier, ter hoogte van de watertoren op de Gentpoortvest, amper na enkele kilometers lopen, wist ik al (en dat kunt u gelijk met mij trouwens ook zien) wie Dwars door Brugge ging winnen: ofwel nummerke 10 luisterend naar de naam van Stefan Van Den Broek, ofwel nummerke 1: Tom Van Compernolle.  Deze foto spreekt uiteraard boekdelen.  Nummerke 10 zag er op dat ogenblik nog altijd veel frisser en relaxter uit dan nummerke 1, en hij won dan ook oververdiend van de plaatselijke held.  Let ook op de cameraman van het regionale TV-station Focus/WTV.  ... Euh pardon.... 't is een cameravrouw!


    06-05-2007, 20:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge 2007 (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Niet melken, maar lopen!
    Het doet me onwillekeurig denken aan de leuze die ik vroeger in café's zag hangen:
    Niet zagen, maar pinten vragen!
    Of aan de leuze die nonkel Bob indertijd op televisie lanceerde:
    Milke melke mol karwitsel karditsel kardol
    Hoe ludiek de actie die we hier zien ook mag zijn, ik vraag me toch af of iemand van de dames hier na vandaag effectief meer melk drinken zal.  Ikzelf heb er in alle geval een leuk fotootje aan overgehouden.
    't Was trouwens geen melk maar water dat deze leukerd in de jongedame met het borstnummer 6139 haar euh ... gezicht spoot.


    06-05-2007, 19:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge 2007 (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De waarheid mag eens gezegd worden.  Cerclesupporters 'outen' zich veel meer dan Clubsupporters op happenings die totaal niks met voetbal te maken hebben, en dat heeft helemaal niets te maken met de belabberde resultaten die Club Brugge de laatste tijd in de competitie neerzet.  Iemand die voor Cercle supportert staat blijkbaar op met groen-zwart en gaat slapen met groen-zwart.  Waar waren de Clubgroepjes en Clubvlaggen vandaag?  Ik heb er alleszins geen enkele gezien en toch heb ik iedereen mij weten passeren!


    06-05-2007, 18:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge 2007 (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Pol Van Den Driessche was niet de enige Cerclezot die ik vandaag op de parcoursen van Dwars door Brugge zag ronddraven.  Ook dit hondje, samen met zijn baasje, was er zo eentje.


    06-05-2007, 18:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge 2007 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Pol Van Den Driessche was een der bekende Bruggelingen (BB's) die vandaag meedeed aan de vijf kilometer.  Vooraf was het twijfelachtig of hij zou meedoen want problemen aan de knie maakten dat zijn voorbereiding op deze loophappening niet optimaal verliep.  Dit was te zien toen hij al anderhalve kilometer ver was, op een ogenblik dat hij nog 'de courage had' om naar omstanders te zwaaien.  Door dit zwaaien merken we de vreemde plaats op waar zijn trouwring hangt.
    Een andere BB die deelnam aan de 5 km was Renaat Landuyt, maar die was toen allang gepasseerd.


    06-05-2007, 18:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge 2007 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier zijn we al min of meer de binnenstad aan het buitenlopen, samen met de eerste dame van de 5 kilometerwedstrijd. (borstnummer 6614)


    06-05-2007, 18:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge 2007
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag was het de jaarlijkse 'Dwars door Brugge'-dag.  Een waar loopfestijn voor velen.  Nieuw dit jaar was de 'Start to Run' 5 km loop.  Dit was te zien kort na de start die plaatsvond in de Prof. Dr. J. Sebrechtslaan (vlak voor de kliniek Minnewater).  Veel van Brugge hebben die Start to Runners niet gezien.  Onmiddellijk werden ze de Vesten opgestuurd en al ter hoogte van de Katelijnestraat de stad uit gebonjourd.


    06-05-2007, 18:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinste venstertje!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat een der drie kleinste venstertjes van Brugge is - maar voor alle passerende toeristen gemakshalve als hét kleinste venstertje van onze stad aangeduid wordt -bevindt zich in een gevel van het Gruuthusemuseum, daar precies waar het Bonifaciusbruggetje is en waar alle toeristenbootjes passeren.  Die gevel wordt momenteel gerestaureerd maar, exclusief voor alle toeristen die hier passeren heeft men dit zogenaamde kleinste venstertje nog altijd zichtbaar gehouden.  Meer nog: men heeft pijltjes geplaatst om er zeker van te zijn dat de toerist dezer dagen ondanks de ingrijpende werken dit 'uiterst belangwekkende feit' van het Brugse kunstpatrimonium echt niet over het hoofd zou zien.

    Tip en foto: Martine Verhaeghe


    06-05-2007, 00:00 geschreven door Bruggeblog  
    05-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 168 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog altijd niet gevonden?  Dan maar een derde fotootje.  Waar in het centrum van Brugge kunt u dit (met of zonder tapijt) zien?


    05-05-2007, 21:56 geschreven door Bruggeblog  
    04-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet duur maar dierbaar (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Natuurlijk kan ik het niet nalaten om het voorwerp dat Chris Weymeis aan deze tentoonstelling afstond aan u te tonen.  Chris is sinds een tijdje een trouwe bezoeker van Bruggeblog en hij is een der 50 uitverkoren Bruggelingen om ons in het volkskundig museum iets te tonen wat misschien voor de enen waardeloos kan zijn maar wat voor anderen van onschatbare waarde blijkt te zijn.  Dit is Chris Weymeis' bijdrage: een affiche van de erelijst van de "wilde pasbaanbolders".  Als ik u vertel dat de pasbaan een totaal verloren gegane cafésport , een bolspel is, en dat ook deze Brugse vereniging van pasbaanbolders (waarvan deze affiche kond doet van zijn sires) ongeveer 38 jaar bestaan heeft, tot in 1959, dan begrijpt u wel dat dit heel zeker thuishoort in een volkskundig museum.  Mijn oproep van vandaag zal waarschijnlijk geen reacties van getuigen meer oproepen, maar toch wil ik het doen.  Wie weet eventueel nog hoe op een pasbaan gespeeld werd?  Wie weet trouwens nog hoe een toptafel werkte?


    04-05-2007, 22:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet duur maar dierbaar (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Architect Arthur Vandendorpe komt voor deze expositie 'Niet duur maar dierbaar' die momenteel te zien is in het volkskundig museum aandraven met een gulden passer die in zijn architectenfamilie eertijds ontworpen werd.  Met deze passer kon men exact de 'gulden snede' bepalen.  In verschillende branches, maar zeker als het bouwkundige constructies betrof gebruikte men graag deze gulden snede, de zogenaamd ideale verhouding.


    04-05-2007, 21:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet duur maar dierbaar (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tony Willems heeft dankzij deze megafoon sinds 1974 gedurende zowat 25 jaar menig deelnemer aan de Brugse stoeten in het gelid geschopt.  In 2001 gaf dit klankbord van Tony's organisatietalent plots de geest.  Sindsdien zien we hem met andere megafoons in onze stad rondlopen op dagen van de Heilig Bloedprocessie bijvoorbeeld (volgens roddels van de buren oefent deze meneer Willems zelfs met die nieuwe exemplaren tot in zijn slaapkamer toe!).  Maar ondanks die nieuwe, prachtig werkende exemplaren kan Tony Willems het niet over zijn hart krijgen om dit afgedankte exemplaar daadwerkelijk bij het grof huisvuil te zetten.  Het is hem blijkbaar dankzij al die jaren te dierbaar geworden.


    04-05-2007, 21:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007 (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voilà, de eerste week van de Meifoor zit erop!  Met welke moderne snufjes sommige kramen op zo'n foor ook durven uitpakken, ze moeten nog altijd flink opboksen tegen de concurrentie van de echt traditionele kramen: tegen de wagon van de waarzegster bijvoorbeeld, of tegen de paardjesmolen,  of de botsauto's voor groot en klein, ...  Maar ook de ballentent blijkt een ware klassieker te zijn.


    04-05-2007, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 168 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Verstrooid als ik was heb ik me gisteren alweer van nummer vergist.  Dit is niet quizvraag 166, maar we zijn wel degelijk al aanbeland aan nummer 168.  Prachtige reacties kreeg ik trouwens op het vertonen van de vorige foto; mooi was vooral de deskundige uitleg van Jean Pierre de Keersmaeker, maar ik heb bij dezen opnieuw enkele echte Bruggekenners op het verkeerde been gezet.  Dit beeldje staat, zoals u ondertussen zien kunt, niet op de binnenkoer van het Gruuthuse.  Waar in het centrum van Brugge staat het dan wel (tenminste als het nog niet weggevlogen is op zijn vliegend tapijtje)?


    04-05-2007, 21:07 geschreven door Bruggeblog  
    03-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet duur maar dierbaar (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Schepen van Cultuur Yves Roose koos voor deze tentoonstelling de klassieker onder de klassiekers uit: hij koos namelijk voor de oude zakhorloge die naar het schijnt toebehoorde aan zijn bompa Jozef Reyns.  Daarmee wil ik geenszins afbreuk doen aan schepen Rooses keuze.  Zelf heb ik ook zo'n zakhorloge die mijn pa vroeger gebruikte in mijn bezit, en ook dit ding is voor mij erg dierbaar.


    03-05-2007, 22:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet duur maar dierbaar (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze dierbare burgervader, Patrick Moenaert, nomineerde voor deze tentoonstelling het kruidenrekje dat via de grootouders van zijn echtgenote in zijn bezit gekomen is.  Het woord 'kruiden'rekje moeten we met het spreekwoordelijke korreltje zout nemen.  Alleen de kleine potjes bevatten vroeger kruiden.  Ik vermoed dat u net zoals ik het woord kruiden niet gauw associëren zult met bijvoorbeeld koffie, vermicelli, rijst of bitterpeeën.


    03-05-2007, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet duur maar dierbaar (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van dit bordje lezen we de doelstelling van de huidige tentoonstelling in het volkskundig museum af.  Vijftig Bruggelingen werden dus verzocht iets wat hen nauw aan het hart ligt tijdelijk aan dit museum af te staan.  'Vijftig Bruggelingen hebben gereflecteerd.'  Ik hoop maar dat men met dit zinnetje de derde betekenis van het werkwoord reflecteren dat we in het woordenboek Van Dale aantreffen bedoelt ("nadenken over iets").  In de andere betekenissen van het woord vermoed ik dat er onder sommigen van die vijftig schijnbaar lukraak gekozen Bruggelingen exemplaren tussen zitten die een dusdanig groot licht zijn dat er weinig daarvan te 'reflecteren' valt.


    03-05-2007, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet duur maar dierbaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onder deze noemer loopt er in het volkskundig museum in de Rolweg nog tot eind juli een expo in de tentoonstellingsruimte boven die ons wil doen nadenken over 'niet te schatten' voorwerpen die u en ik in ons huis (misschien zelfs op onze zolder) vergaard hebben maar waarvan we nooit afscheid nemen kunnen omdat de emotionele waarde de echte waarde ruimschoots overschreden heeft.


    03-05-2007, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 166
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral gooi ik er vanavond een nieuwe quizvraag tegenaan.  Brugge blijkt onuitputtelijk te zijn in plekjes die voor iedereen zichtbaar zijn, maar daarom niet altijd gezien worden.  Dit is er waarschijnlijk weer maar eens eentje van.  Waar precies in het centrum van Brugge kunt u dit zien?


    03-05-2007, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 167 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat ik stiekem gehoopt had is gebeurd.  U vertelde mij alles wat ik wilde wat over deze plek te vertellen valt.  Bij dezen wil ik niet 1 maar drie winnaars uitroepen.  Marnix was de eerste die wist te vertellen dat dit een huis is in de Freren Fonteinstraat.  Hij was dus een winnaar.  Daar bovenop wist Chris ons het huisnummer (14) te vertellen plus nog enkele weetjes over dit huis.  Nog een winnaar dus.  En tot slot vertelde Martine ons nog iets meer over het beschilderde gietijzeren ding waarmee het in deze quizvraag allemaal begon en die zich beneden rechts bezijden de voordeur bevindt.  De derde winnaar! 
    Weinig heb ik hier nog aan toe te voegen.  Misschien dat dit een gepleisterde klokgevel is met een gebogen topafdekking is, maar dat kunt u op bijgaande foto eigenlijk zelf ook zien.  Misschien nog dit: het feit dat we dergelijke "slijkschrapertjes" vooral zoeken moeten aan huizen van de betere klasse.  Wandelt u bijvoorbeeld eens de Sulferbergstraat op en neer.  Aan de ene kant waar de typische werknemershuisjes staan vindt u er geen enkele.  Maar wandelt u de andere kant eens af, dan zult u er aan de herenhuizen van vroeger nog verschillende aantreffen.


    03-05-2007, 20:13 geschreven door Bruggeblog  
    02-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ode aan het vergankelijke (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en ver is de stad van staal en beton.
    Herkent u deze tekstregel?  Die komt uit het lied "Zeg me" van de huidige Sabamdirecteur Johan Verminnen.  Of Brugge een stad van staal en beton is, dat betwijfel ik ten zeerste.  Johan Verminnen had het natuurlijk over 'zijn eigen Brussel'.  In Brugge hebben we op de rand van de ring alleszins voorlopig dit bouwwerk van staaldraad en beton minder.  Maar naar het schijnt verrijst hier binnen de kortste keren opnieuw een bureaucomplex.
    Voor wie dit niet meteen situeren kan: dit is momenteel te zien op de hoek van de Baron Ruzettelaan met de Brugse Ring.


    02-05-2007, 21:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ode aan het vergankelijke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ode aan het vergankelijke.  Dit is min of meer aansluitend op de voorgaande artikelenreeks i.v.m. de kunstwerken van Irénée Duriez.  Want kunstenaars creëren vooral kunst om het vergankelijke schone, in casu het jonge vrouwelijke lichaam, voor eeuwig en altijd onvergankelijk te maken.  Sorry hoor, lieve creatieve kunstenaars, maar al uw werk is voorwaar allemaal verloren moeite.  Irénées werken bijvoorbeeld kunnen vanaf nu misschien nog eeuwen de tand des tijds doorstaan maar daarna (of misschien zelfs wel snel daarvoor) geraken ze allemaal ten prooi aan een moderne beeldenstorm, aan een merkwaardige nieuwe vorm van koperrot, of misschien wel aan een totaal ineenstorten van de huidige als norm geldende wereldorde waarbij van dan af alles wat een uiting van individualiteit betekent gelijk in de grond geboord wordt.
    Geniet, samen met mij, van dit avondlijk spektakel van de restanten van wat ooit een RTT-gebouw was op de hoek van de Baron Ruzettelaan met de Brugse Ring R30.
    Alles is vergankelijk.  U, ik, dit voormalige RTT-gebouw, ... werkelijk alles.  Maar zelfs in vergankelijkheid schuilt schoonheid.  U moet het alleen maar willen zien.


    02-05-2007, 21:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 167 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ondanks de vijf verwoede pogingen in de afgelopen 24 uren om deze plek in Brugge te onthullen, heeft nog altijd niemand de juiste oplossing gegeven.  Het kan misschien zijn dat Tom Vandemoortele met het nomineren van zijn eigen voordeur het bij het rechte eind heeft, maar zolang hij niet vertelt waar en vooral in welke Brugse straat die voordeur (een prachtige voordeur trouwens!) zich bevindt, kunnen we zijn antwoord helaas niet goedkeuren.  Daarom geef ik u allen deze derde foto.  Wel, waar in Brugge is dit allemaal te zien?


    02-05-2007, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tentoonstelling Irénée Duriez (5de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een oude bok lust nog altijd een groen blaadje.  Als de tas die hij met zich meedraagt genoeg bankbiljetten bevat, dan zal hij haar nog krijgen ook!  Let wel: zelf het kleinste werkje dat Irénée Duriez hier in de Jan Garemynzaal onder het Brugse Belfort tentoonstelt kost op zijn minst 1600 klinkende euro's.  Echte kunst mag gerust iets kosten!


    02-05-2007, 18:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tentoonstelling Irénée Duriez (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Het Frietkot en mijn Madam".  Het zou de titel van een treurdicht kunnen zijn, een recente pennenvrucht van Neuze, tot voor kort de meest begaafde friturist van Brugge, die nu dankzij het afsterven van zijn onprofessionele relatie met "zijn Madam" zich hier op de Markt plots persona non grata voelde.  Blijven na zijn verdwijning uiteindelijk nog over: het frietkot en déze Madam.  Twee verleidingen, ... nog altijd moeilijk aan te weerstaan.  De combinatie van de twee is alleszins moordend.  Vraag het dus maar aan Neuze.


    02-05-2007, 18:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tentoonstelling Irénée Duriez (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit detail wil ik u zeker niet ontzeggen.  En ook niet een detail uit de perstekst naar aanleiding van deze tentoonstelling:
    "Irénées werk is in de eerste plaats aan de jonge vrouw gewijd: een bewuste keuze die tot uiting komt in de geleidelijke verfijning van zijn driedimensionele aanpak, in de verwezenlijking van handen, voeten en gezicht, in de subtiele integratie van een tastbare emotie, van spieren en spanningen.  Het is gekend dat beeldhouwers volumes graag aanraken, ja zelfs betasten ... een kuit, een dij, een rug ... om daarna die voelervaring te herhalen, als het ware op basis van het geheugen van hun handen: de aangeraakte vorm ligt verankerd in de hand en vertaalt zich vervolgens in klei of was."
    Mooi verwoord, hé?  En merkt u net als ik ook die voelervaring op die zich in dit bronzen beeld, thans stralend onder deze fantastische voorjaarszon, ooit in Duriez' atelier herhaalde?


    02-05-2007, 17:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tentoonstelling Irénée Duriez (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Irénée Duriez werkt uiteraard met modellen.  Die modellen luisteren naar de naam Annemie of Anja of Lieselot of Natasha of Nele.  Enige gelijkenis met deze passerende jongedame berust louter op toevalligheid.  (... of toch ook weer niet?)


    02-05-2007, 17:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tentoonstelling Irénée Duriez
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als u zich haast kunt u de komende dagen nog in de Jan Garemynzaal (de Stadshallen beneden rechts) de groots opgevatte tentoonstelling zien van de Ichtegemse kunstenaar Irénée Duriez.  Deze kunstenaar maakt tekeningen maar is uiteraard meer gekend door zijn bronzen sculpturen.  De man heeft slechts één muze: het jonge vrouwelijke lichaam.  Die jonge vrouwelijke lichamen kunt u nog tot en met 6 april in alle grootten en vormen van schoonheid bewonderen.  Daarna zult u het opnieuw moeten stellen met de kleinere expositie in de galerie Artifex in de Katelijnestraat.


    02-05-2007, 17:31 geschreven door Bruggeblog  
    01-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 167 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voila, hier fotootje nummer twee van deze quizvraag.  Toegegeven, ik zou het erg verdacht gevonden hebben mocht iemand na de vorige foto al de juiste oplossing gegeven hebben.  Nu dicht ik u als Bruggekenner al veel meer kansen tot het exact aanduiden van deze plek in het centrum van Brugge toe.


    01-05-2007, 21:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 mei (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijden veranderen snel.  Heel snel zelfs, als we het afgelopen jaar bekijken.  Eén zaak is zeker: na een dag als vandaag zal een eerste mei nooit meer dezelfde zijn.  Ik heb er zelfs stiekem een nieuw liedje voor gecomponeerd.  Het gaat als volgt:
    "Joehei, 't is 1 mei,
    iedereen is blij, hei, hei.
    Toch is 't zo, o, o,
    voor sossen of voor kaloten,
    't gaat allemaal naar de kl..."


    01-05-2007, 21:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 mei (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Burg daarstraks, gezien tijdens het afsluitende nummer 'Tiko' van de Brugse rocklegende Red Zebra die met een kopie van Peter Gabriels Biko een duwtje in de rug wil geven voor alle illegalen en alle nog altijd niet geregulariseerde vreemdelingen die via hun eveneens illegaal verblijvende maar hier als voorbeeldige studenten opgroeiende kinderen het Vlaamse medelijden proberen op te wekken.  Sorry hoor, rode zebra's, alle respect voor uw peter slabbyncks en consorten, maar uw rood getinte groep predikt na alle regularisatieprocedures van de laatste tijd nog altijd voor het goedkeuren van het gedrag van mensen die zich alle uitgestoken handen eerst niet willen aanvaarden en daarna, eenmaal het mes op hun keel gezet wordt, plots het medelijden willen opwekken via hun kinderen.  Sorry hoor, ik ben nochtans heel progressief in al die zaken, maar gaat dit geen stapje te ver?


    01-05-2007, 21:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 mei (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Vismarkt daarstraks.  Merkt u het ook op dat het standbeeldje van Frank Van Acker er hier jaar na jaar meer gegroefd en er hoe langer hoe meer triest begint uit te zien?  De man zaliger volgt vanuit zijn statische positie namelijk knarsetandend de teloorgang van onze Brugse waterhoek op.


    01-05-2007, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 mei (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanmiddag te zien ergens in een huis in Brugge.  Verwelkte meibloempjes, die de heer des huizes zich nochtans twee dagen geleden voor ongeveer 3 euro aangeschaft heeft.  Het bijbehorende rode roosje is gisteren al in de vuilniszak beland vanwege toen al verwelkt.


    01-05-2007, 21:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 mei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanmorgen te zien in Brugge.  Een erg bescheiden 1-mei optocht van de socialisten.


    01-05-2007, 21:01 geschreven door Bruggeblog  
    30-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 167
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na quizvraag 166 komt quizvraag 167, zoveel is zeker.  Soms geraak ik al eens de tel kwijt, maar ik heb het daarstraks nog eens gecontroleerd.  We zijn wel degelijk aanbeland aan het 167ste plekje in het centrum van Brugge dat ik (of iemand anders) voor u gefotografeerd heeft en waarbij u zelf aangeven moet of mag waar in Brugge dit te zien is.  Diegene die als eerste de plek herkent verdient de hoge eer een Bruggekenner te zijn.
    Zo, waar in Brugge bevindt zich dit?


    30-04-2007, 21:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.april breekt alle records
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op deze laatste dag van april weten we het heel zeker.  Deze maand heeft meerdere records gebroken.  Die van de meeste uren zonneschijn bijvoorbeeld.  Die  ook van de warmste aprilmaand uit de geschiedenis.  En wat meer is: die van de droogste aprilmaand ooit.  Gedurende de afgelopen dertig dagen viel er nul komma nul mililiter neerslag per vierkante meter.  Anders gezegd: gedurende deze hele maand april heeft Brugge niet het minste druppeltje regen gezien, en dat is dus echt nog nooit gebeurd. 
    Vandaag was het voor velen een brugdag.  Een extra dag tussen twee vrije dagen in.  En wat kan men dan beter doen dan rustig genieten van dit zonnige weer in een Brugs parkje, temidden de tulpen die zo te zien hun beste tijd al gehad hebben?


    30-04-2007, 21:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 166 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eigenlijk heeft Marnix Knockaert het deze keer gemakkelijk gehad.  Gisteren schreef SPQB (what's in a name?!) al dat dit winkeltje te vinden is in de Meestraat.  Maar hij of zij vergiste zich enigszins.  In de Meestraat bevindt zich dit winkeltje niet, maar wel in de Peerdenstraat, daar vlakbij.  Jammer voor SPQB, maar ik kon gisteren moeilijk zeggen dat het juist was, en zo gaat Marnix opnieuw met de bloemen lopen.


    30-04-2007, 20:50 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    pentekeningen_van_claude_pire
    blog.seniorennet.be/penteke
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!