Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    24-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heisa om een stal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Het comité voor initiatief dat hier op de Burg dit jaar opnieuw haar stal neergepoot heeft kreeg onlangs een klacht van een dame binnen.  Zij vindt het niet kunnen dat het kindeke Jezus nu al dagenlang in zijn kribbe ligt.  Is Christus soms niet geboren midden in de nacht van 24 op 25 december?  Dàn pas mag hij in zijn kribbe liggen, zo stelt zij.  Lieve dame, leest u eerst eens Bruggeblog, dan zult u weten dat die datum 25 december indertijd gewoon gekozen werd omdat dat toen het best paste en niet omdat Christus uitgerekend op die dag geboren is.  Over de precieze datum daarvan zijn de specialisten terzake het zelfs helemaal niet eens.  Zoals ik dit stukje betitelde: er was heisa voor niks om deze stal.  De modale Bruggeling bestempelt zoiets veel plastischer: voor hem is zo een dispuut weer maar eens een schete in een flasche.



    24-12-2006, 22:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 117 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Grappig vind ik het altijd hoe sommigen foto's beoordelen.  Ik toon het Brugge van nu, het Brugge zoals het is, NIET het Brugge zoals u wilt dat ze is.  De mooie plaatjes laat ik meestal over voor andere sites of blogs.  Toon ik dus een glasbak, dan toon ik een glasbak en geen schoonheidssalon.
    Vooruit dan, hier is foto nummer drie van dit "dink".  En nu ga ik vlug naar de kersteditie van de "Willy's en Marjetten" kijken.
    O ja, ik zou het bijna vergeten te vragen: weet u dit "dink" nu in de binnenstad van Brugge staan?


    24-12-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burg-bij-nacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heeft u zich, net zoals ik, vanavond te pletter gegeten?  Gedronken?  Foei!  Dan wordt het hoog tijd voor u voor een wandelingetje buiten.  Ook bij deze hardnekkige mist kan dat deugd doen na uw copieuze maaltijd.  En u heeft het voordeel dat u, ook al moet u zich strompelend voortbewegen, waarschijnlijk toch niet veel volk op straat zult tegenkomen.  Zo kunt u eens heerlijk genieten van Brugge-bij-nacht.  Of, zoals hier, van de Burg-bij-nacht.


    24-12-2006, 21:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilverpand
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is niet mijn beste foto (genomen met mijn klein digitaaltje en dan nog vanop een afstand in de mist) maar het geeft goed de sfeer weer die deze namiddag in Brugge hing.  Aan een der toegangen tot het winkelcentrum "Het Zilverpand" stonden deze twee dappere kerstvrouwen, u kon ze echt niet ontlopen.


    24-12-2006, 17:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louvreglas (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toegegeven, het oogt mooi en het zal ook genoeg gekost hebben, deze twee glazen wanden op 't Zand.  Er werd daarvoor een speciale LED-technologie gebruikt.  LED = Light Emission Diodes.  In het glas zitten 3 millimeter dikke dioden die door het glas heen stralen.  Naar het schijnt is dergelijk glas erg schokbestendig.  "Het kan tegen een stootje"  dixit Geert Maene van de firma Maene die dit hier geplaatst heeft.  We zijn eens benieuwd!


    24-12-2006, 14:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louvreglas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er is in de pers nogal wat te doen geweest om dat glas dat de trap naar de ondergrondse parking van 't Zand afschermt op de plaats waar tot halfweg dit jaar nog het toilethuisje stond.  De firma Maene heeft dit geplaatst en men laat nu in de pers zogezegd uitschijnen dat er een stukje van het museum Het Louvre in Parijs hier op ons Brugse 't Zand aanbeland is.  Simpelweg omdat het soort glas dat gebruikt werd voor die beroemde piramide die in opdracht van wijlen president François Mitterand op het binnenplein van het Louvre geplaatst werd ook hier gebruikt werd.  Terwijl tegenwoordig op nog vele andere plaatsen dergelijk glas te vinden is.


    24-12-2006, 14:33 geschreven door Bruggeblog  
    23-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 117 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uit uw antwoorden kan ik opmaken dat er niet veel van die dingen in de binnenstad van Brugge opgesteld staan, te weinig zelfs.  Maar er staan er blijkbaar toch nog genoeg want u gokte allemaal voorlopig verkeerd.  Tot morgenavond krijgt u nog de tijd voor een volgende gokje, tenzij u aan de manier waarop de stickers aangevreten zijn plots weet: ha, dat is daar waar ik altijd voorbijkom!


    23-12-2006, 22:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmuts (deel 6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Allez, we zitten vanaf nu in het verlengde Kerstweekend en voor sommigen zelfs in de Kerstvakantie.  Aan allen, ook aan die onfortuinlijken die tijdens deze periode toch nog werken moeten, wens ik een zalige Kerstmuts ... euh pardon: Kerstfeest toe.


    23-12-2006, 11:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmuts (deel 5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als u nog eens in deze donkere tijd van het jaar overal in en buiten uw huis lichtjes ophangt en ook van die heerlijk doorzichtige kerstballen in uw kerstboom plaatst, weet dan dat u daarmee een oeroude traditie voortzet.
    Ik verklaar me nader.  Die transparante ballen noemde men vroeger 'heksenballen'.  Heksenballen waren bijvoorbeeld erg populair in de 18de eeuw in Engeland, maar hun oorsprong is nog veel ouder.  Al eeuwen lang worden glazen ballen in deze tijd van 't jaar voor de ramen gehangen om vervloekingen, boze geesten en ongeluk af te weren.  Het doel van het ophangen van deze ballen is om de voorbijgaande boze geesten, die een mogelijk gevaar kunnen vormen voor de harmonie in huis, buiten te houden.  Door de schittering van de bal geraken de geesten gehypnotiseerd.  Raken zij de bal aan, dan worden ze erdoor geabsorbeerd, met andere woorden: dan raken ze gevangen in de bal.
    Wandel je doorheen Brugge dan zie je aan veel gevels van huizen koppen van dieren of mensen die er vervaarlijk uitzien.  Welnu, die koppen beoogden precies hetzelfde effect, namelijk de kwade geesten buiten houden.   Maar aangezien in de donkere dagen die koppen alleen niet volstonden greep men in die periode naar de doorzichtige 'heksenballen' die we nu kennen als onze kerstballen.


    23-12-2006, 11:47 geschreven door Bruggeblog  
    22-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmuts (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Net zoals wij in onze streek Sinterklaas kennen als die brave man die de cadeautjes rondbrengt, meer specifiek voor de kleinsten, zo speelt in vele andere landen de Kerstman diezelfde rol.  Het verschil zit hem hier in dat de Kerstman, naast een specifieke aandacht voor de allerkleinsten, ook de groteren en zelfs de groten nooit vergeet.  In Engeland gaat hij rond onder de naam Father Christmas, in Rusland noemt hij, min of meer vertaald, Grootvadertje Vorst en in de Verenigde Staten kennen ze hem onder de naam Santa Claus.  Die Santa Claus is een verbastering van ons Nederlandse Sinterklaas.  Dat komt door de Nederlandse emigranten in de V.S. die er blijkbaar hun eigen tradities meebrachten.


    22-12-2006, 23:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmuts (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een 'traditionele' bezigheid in deze tijd van het jaar is het maken van kransen van hulst.  Ook dat hebben we overgenomen van de 'heidenen'.  De oude Romeinen gebruikten bijvoorbeeld hulsttakken om er hun tempels mee te versieren tijdens Saturnalia, dat was een 7 dagen durend midwinterfeest dat gewijd was aan Saturnus, de god van de landbouw.  Bij dat feest hoorde ook ... het uitdelen van geschenken.
    Wat dan te denken van de kerstboom zoals we die nu kennen?  Van oorsprong komt die traditie uit Frankrijk.  Daar werd in 1605 in Straatsburg de eerste versierde dennenboom op kerstdag in de grond gezet.  De traditie van het kerstboomgebeuren verspreidde zich snel verder over heel West-Europa.


    22-12-2006, 23:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmuts (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Veel volken vier(d)en midden in de donkere winter een feest om de komst van het licht te begroeten.  De Germanen vierden rond 25 december hun joelfeesten.  Dat waren feesten van dankbaarheid voor wat geweest is en hoop voor wat nog komen moet.  Ze duurden 13 dagen en 12 nachten, namelijk van 24 december tot 6 januari.  Ze sloten direct aan op de grote slachttijd.  In die periode werd niet gewerkt, maar wel enorm veel gegeten, gedronken en kabaal gemaakt.  Dat kabaal was bedoeld om de geesten die tegen het einde van het jaar te voorschijn kwamen te verjagen.  Ook stak men in die periode grote vreugdevuren aan in een poging om de stervende zon te laten herleven.
    Veel heidense Europeanen hadden de gewoonte om bomen te aanbidden.  Na hun bekring tot het Christendom bleef dit vooral in de Scandinavische landen voortleven.  Met nieuwjaar versierden zij huizen en schuren met groenblijvende takken.  Hiermee werd de overwinning van het leven op de dood uitgebeeld. 


    22-12-2006, 23:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmuts (deel 1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen én mijn legerdienst lang én mijn hele loopbaan lang heb ik een muts moeten opzetten.  Ik heb dat altijd hartsgrondig gehaat.  Waarom?  Ik weet het niet.  Waarschijnlijk omdat al die tijd dat hoofddeksel aanduidde dat daaronder iemand zat die ik niet wilde zijn maar noodgedwongen toch moest zijn?.  Want een hoofddeksel is meestal een pars pro toto.  Men kijkt in één oogopslag naar de muts en denkt onmiddelijk: ha, iemand van de politie, vlug wegwezen of, ha: de postbode is daar, die komt om zijn nieuwjaar, ... ook vlug wegwezen.
    Ach, laat ik alle vooroordelen eens overboord gooien en in deze laatste dagen van het jaar mijn kerstmuts opzetten.  Wat zou het dragen van zo een muts eigenlijk betekenen?  Dat men in een vrolijke stemming is?  Dat men diep warmmenselijk ingesteld is en/of vuurrood aangelopen dankzij een teveel aan Glühwein?
    Ach, serieus nu, laat ik vanavond eens dieper ingaan op de ware oorsprong van Kerstmis.
    Met Kerstmis (25 december) vieren de christenen de geboorte van Jezus en dus ook zijn verjaardag.  Dat is lang niet altijd zo het geval geweest.  Neen, in de eerste eeuwen van onze jaartelling was het onder christenen zelfs ongebruikelijk om verjaardagen of naamdagen te vieren.  Zij beschouwden het vieren van verjaardagen als een heidense gewoonte.  Alleen de Romeinen vierden verjaardagen.  Op 25 december vierden die het feest van Mithras, de god van de onoverwinnelijke zon ("Natalis Solis Invicti").  Jezus zelf is helemaal niet op 25 december van het eerste jaar van onze jaartelling geboren.  Wanneer dan wel, daar is men het niet helemaal over eens, maar volgens sommigen was hij zelfs al in september of oktober van het jaar 2 van voor onze jaartelling geboen.
    De Romeinen die zich tot het christendom bekeerden hielden vast aan hun gewoonte om verjaardagen te vieren.  En omdat Jezus beschouwd werd/wordt als het 'Licht' van de wereld besloot in het jaar 354 de toenmalige paus Liberius dat voortaan de geboorte van Jezus op 25 december gevierd moest worden met een speciale mis, namelijk de Kerstmis.


    22-12-2006, 23:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 117
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Aangezien Nolfinarium dat prachtige schrijn van Karel de Goede correct aanduidde als het onderwerp van de vorige fotovraag, moest ik op zoek gaan naar een nieuw onderwerp en ik heb het gevonden.  Ik moet eerlijk bekennen dat het minder fraai oogt dan het schrijn maar praktisch is het meestal wel.  Wat het is weet -veronderstel ik - iedereen, vandaar mijn vraag naar u toe die al iets moeilijker op te lossen valt: waar in de binnenstad van Brugge staat dit ding?



    22-12-2006, 20:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijn Karel de Goede (3de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de benedenboorden zijn wapenschilden gehecht van steden, pausen, bisschoppen en andere personen die financieel bijgedragen hebben tot het maken van het schrijn.
    In de nissen zijn zittende beelden opgesteld.  Wie zijn het?
    Op de ene smalle zijde is dat Christus, geflankeerd door Norbertus en Idesbald, abt der Duinenabdij.
    Op de andere zijde graaf Karel de Goede omringd door Jan van Waasten (bisschop van Terwaan) en Gervinus (abt van Oudenburg).
    De ene langszijde toont markgraaf Leopold III van Babenberg, Karel de Grote en Knud IV (koning van Denemarken en vader van Karel de Goede)
    De andere langszijde bevat hertog Knud (neef van Karel de Goede en als u een woordje Deens kent dan leest u hier zijn levensbeschrijving), paus Urbanus II en Ladislaus I (koning van Hongarije).
    Allen werden heilig of zalig verklaard.


    22-12-2006, 14:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijn Karel de Goede (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Door een decreet van 9 februari 1882 erkende paus Leo XIII de eredienst van de zalige Karel de Goede, die trouwens op 14 december van datzelfde jaar uitgeroepen werd tot tweede patroon van de stad en van het bisdom Brugge (de andere is de heilige Donatianus, Sint-Donaas).  Dit gaf aanleiding tot feestelijkheden die gepland werden voor 1883 maar uiteindelijk plaats vonden in 1884 omdat noch het schrijn noch de stoet klaar waren.  Het schrijn was uiteindelijk pas gereed in 1885 en de relieken werden er op 22 augustus 1885 in neergelegd.  Zij kwam er dankzij een inzameling van giften.  Dat gebeurde met geld, maar ook met edelstenen die de rijve langs alle kanten versieren en die geschonken werden door prinsen en vorsten. Het schrijn dat tegenwoordig veilig achter glas bewaard wordt rust op vier poten die monsters voorstellen.  Het heeft een zadeldak en op een dubbele volute erboven knielen twee engelen die het wapen van Vlaanderen en een kroon vasthouden.  Die kroon bijvoorbeeld werd geschonken door koningin Maria-Hendrika.


    22-12-2006, 13:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijn Karel de Goede
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst wil ik even de voorgeschiedenis van dit schrijn schetsen.  Het is gemaakt in 1883-1885 maar voordien moeten er al twee reliekschrijnen geweest zijn.  Op 19 januari 1782  namelijk bracht bisschop Brenart in het koor van de Sint-Donaaskathedraal de relieken, enkele beenderen van graaf Karel de Goede (gest. in 1127), over in een nieuw koffertje waarin hij twee handschriften en een uit het oude schrijn afkomstige afbeelding van de graaf insloot.  Toen de Sint-Donaaskathedraal verdween werd het koffertje geschonken aan de kerkmeesters van de Sint-Salvatorskerk.  Daar werd in 1827 alles in een tweede en neogotisch schrijn geplaatst dat omstreeks 1919 uit de kerk verdwenen is.  Op 22 augustus 1886 werd alles dan overgebracht in dit derde schrijn.  Pas in 1957 werd de tekening van de zalige Karel de Goede uit dit schrijn gehaald, in een kader geplaatst en in de kerk opgehangen.


    22-12-2006, 10:19 geschreven door Bruggeblog  
    21-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 116 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Nolfinarium heeft ons - en vooral mij - vanavond al aangenaam verrast door de juiste oplossing te geven.  Ik citeer zijn antwoord: "Het reliekschrijn van de gelukzalige graaf Karel de Goede nu bewaard in een van de zijkapellen van de Sint-Salvatorkerk in brugge. Het is een Neogotisch schrijn gemaakt door een Gentse edelsmid naar een ontwerp van Béthune."
    Dat antwoord is volkomen correct.  Toch wil ik het eventjes nuanceren.  Die Gentse edelsmid was een zekere Bourdon, maar het feit dat er een Gentenaar dat schrijn aan het maken was (dat was toen in 1883) verwekte in Brugge nogal wat wrevel.  Daarom heeft die Bourdon het niet alleen gemaakt maar kreeg hij ook de medewerking van de Brugse edelsmid Vandamme.  Het werd voltooid in het begin van 1885.  Het ontwerp is van J. Béthune maar er werd van afgeweken.  Op zijn ontwerptekening uit 1883 stonden verschillende andere heilige vorsten die het schrijn moesten versieren dan diegenen die er uiteindelijk op verschenen.
    In plaats van vanavond u een nieuwe fotovraag te geven zou ik het graag nog eens wat hebben over dit prachtige kunstwerk, een van de vele die zich in Brugge bevinden.  Maar eerst en vooral wens ik Nolfinarium nog maar eens proficiat voor zijn snelle oplossing.  Hij is iemand die de stad Brugge ook graag aangrijpt als fotomodel en ik heb zo een klein vermoeden dat hij onlangs grootvader geworden is.  Zijn zoon of dochter heeft een nieuw kunstwerk op de wereld gezet dat van nu af aan luisteren zal naar de mooie naam Luna.



    21-12-2006, 22:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.meest bewandelde stenen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu ik toch aan dat Bonifaciusbruggetje stond wil ik u eens de meest bewandelde stenen van Brugge tonen.  Ze liggen onderaan dit bruggetje uit 1910 en er is hier dagelijks op verschillende momenten file, vooral als twee groepen toeristen van weerskanten hier arriveren!


    21-12-2006, 20:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koor OLV-kerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit artikel sluit aan bij mijn vorige artikel waarin ik u wees op de (uiterlijke) schoonheid van de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk.  Dit is bijvoorbeeld de derrière van deze bevallige dame.  Het is het koor, gezien vanaf het Bonifaciusbrugje.  Het koor van de kathedraal van Doornik diende naar het schijnt als voorbeeld voor dit kort na 1270 voltooide koor.  Het is opgetrokken in baksteen in polygonale vorm en heeft een kooromgang en daarrond kranskapellen.  Het geheel wordt geschraagd door een effenaf indrukwekkend steunberen- en luchtbogenstelsel.  Ware schoonheid zit vanbinnen, wordt er altijd beweerd.  Welnu, iedereen weet dat dit ook opgaat voor deze kerk.  De Madonna van Michelangelo en de praalgraven van Maria van Bourgondië en van Karel de Stoute zijn slechts enkele van de honderden schitterende kunstwerken binnenin deze kerk.


    21-12-2006, 20:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stellingen weg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het was u misschien nog niet opgevallen, maar eindelijk zijn de stellingen verdwenen die stonden voor de westelijke gevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Mariastraat.  Vele, vele maanden heeft de restauratie van die gevel geduurd.  Vanaf nu kunnen we deze prachtkerk opnieuw in zijn volle glorie aanschouwen.  Van oorsprong was het een vroeggotische gevel.  De restauratie die nu gebeurd is was louter een opknapbeurt.  In de periode 1900-1906 was dit eventjes anders.  Toen onderging deze gevel onder leiding van de architecten Louis Delacenserie en Charles De Wulf een historiserende restauratie.  Zij reconstrueerden het vermeende oorspronkelijke uitzicht ervan.  Maar door onvoldoende voorafgaandelijk onderzoek is dit geen exacte reconstructie van de vroeggotische gevel geworden.  Hoe dan ook, het blijft een plezier om naar deze kerk te kijken.


    21-12-2006, 18:10 geschreven door Bruggeblog  
    20-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootseminarie (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Ieperse kanunnik Antoon (of Antoine) Sanders liet zich in zijn werk graag een latijns klinkende naam aanmeten: Antonius Sanderus.  Dat klinkt heel wat imposanter dan dat Toontje Sanders, hé, en een dergelijke naamsverandering was trouwens voor die tijd echt niet ongebruikelijk.  In zijn 'Flandria illustrata' uit 1641 staat onder andere deze gravure die toont hoe de Duinenabdij er hier in Brugge had moeten uitzien, tenminste als men alles had verwezenlijkt zoals voorzien.  In de praktijk bleef de westvleugel oningevuld en ook de oudere refuge van Ter Doest werd aangepast tot zuidvleugel van de voorziene kleine kruisgang.  De andere twee vleugels werden nooit meer gerealiseerd.


    20-12-2006, 21:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootseminarie (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het fameuze weiland met daar tussenin de fruitbomen achterin het domein van het Grootseminarie.  Eigenlijk is wat u hier ziet nog niet eens de helft ervan.  Een paar eeuwen lang voorzag de tuin in de voedselvoorziening van de bewoners hier.  Nu is de moestuin allang verdwenen en ook de landbouwuitbating die door de cisterciënzers in de 17de eeuw hier startte is uiteindelijk gestopt in 1999.  Nu grazen er hier jaarlijks nog een tien à twintigtal vaarzen tussen zowat april en oktober.  Zij komen van een boer buiten de stadsmuren.  Aangezien het nu december is moet u het op deze foto eventjes doen zonder de koeien.


    20-12-2006, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 116
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze fotovraag is speciaal.  Meestal vraag ik u waar in het centrum van Brugge u dit kan zien.  Dat doe ik in dit geval ook, maar ik zou graag van u ook willen weten wat dit is.


    20-12-2006, 21:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootseminarie (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is haast niet te geloven dat er in de binnenstad van Brugge nog een dergelijk grote lap tuin plus aanpalend stuk weiland  te zien is.  Het  hele domein van het huidige Grootseminarie is ommuurd en daarbinnen  is dit prachtige, altijd rustige tafereel te zien.  Het bomenbestand binnen het domein bestaat uit fruitbomen en daarnaast enkele majestueuze platanen, zomereiken en moseiken.  En ook nog gewone en bruine beuken, witte paardenkastanjes, linden en gewone berken.


    20-12-2006, 20:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootseminarie (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf vandaag krijgt u van mij een reeks artikels over het Grootseminarie in Brugge.  Naast het Johannes XIII-seminarie in Leuven is dit het enige overgebleven seminarie in Vlaanderen waar na een opleiding van zes jaar studenten uiteindelijk tot priester gewijd worden.  Waar men in Leuven praktisch niet meer aan kandidaat-priesters geraakt heeft men er hier in Brugge op dit ogenblik welgeteld 11, waarvan 4 eerstejaars.  Maar men hoeft niet per se priester te worden om hier cursussen te volgen.  In totaal zijn er nu om en bij de vijftig cursisten.
    Mijn artikelenreeks zal het lang niet alleen hebben over het seminarie zelf, maar ook over de geschiedenis van het gebouw en de omliggende terreinen.  Het seminarie is gehuisvest in een 17de eeuwse abdij in barokstijl.  Die voormalige cisterciënzerabdij kwam er nadat de cisterciënzermonniken van de Duinenabdij in Koksijde hun toevlucht hadden gezocht binnen de muren van het 'veiligere' Brugge.  Die nieuwe abdij van de Duinheren moest groter en prestigieuzer zijn dan die van de toen in Brugge reeds aanwezige jezuïeten.  Het is een grote abdij geworden, maar niet zo groot als men gewild had.  Vooral geldgebrek maakte dat men de originele plannen wat moest bijsturen.
    Hier zien we een deel van de oude abdij met de klokkentoren, gezien vanuit de opmerkelijke boomgaard.


    20-12-2006, 18:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 115 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De winnaar die komend jaar 2007 gratis alle gemeenteraadszittingen mag bijwonen is gekend.  Het is Johan, alias Muffie.  Hij wist deze camera staan, namelijk op de Markt boven restaurant-tearoom De Beurze.  En inderdaad, het is bevestigd tegenaan een raam op de tweede verdieping.


    20-12-2006, 17:50 geschreven door Bruggeblog  
    19-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 115
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als de mist om uw hoofd is verdwenen...
    dan wordt het misschien eens tijd om een fotovraagje op te lossen.
    Waar in de binnenstad van Brugge is dit te zien, met of zonder mist?
    Uw antwoord graag op een gele briefkaart en die stuurt u naar:
    B. Ruggeblog
    Zonder Zeverrei 115
    8000 Brugge
    Uit de duizenden gele briefkaarten zal een onschuldige hand (de mijne) de gelukkige winnaar uitkiezen.  Die winnaar wint een gratis abonnement voor al de gemeenteraadszittingen van Brugge voor het volledige jaar 2007.  En ik kan u verzekeren: de winnaar van deze prijs zal zich in 2007 nooit vervelen.
    Mocht u misschien die gele stroom briefkaarten voor willen zijn, dan heb ik een interessante tip voor u: druk onderaan dit artikel op het onderlijnde woord  reacties en  spuw uw antwoord uit op het daarna verschijnende witte veld.  Succes!


    19-12-2006, 21:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begijnhof (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tijd geleden merkte ik op dat de gedenksteen die vroeger op de grond tussen de kasseien in het poortgebouw lag sinds de nieuwe bestrating niet teruggekeerd was.  Dat is ondertussen wel gebeurd.  De gedenksteen voor kanunnik Rodolphe Hoornaert heeft men waarschijnlijk eerst opgeknapt en nu heeft men het ingemetseld in de muur van het poortgebouw, naast die grote Christusfiguur aan het kruis.  Voor wie de Latijnse taal niet zo goed bij machte is, geef ik een vertaling van het opschrift:
    "Christus.
    Sta stil, bezoeker, en stort een gebed voor de zielsrust van eerwaarde heer Rodolphe Louis Hoornaert, die gedurende 46 jaar in deze Wijngaard voor Christus en de Kerk heeft gewerkt en naar de Meester is teruggekeerd op 30 oktober 1969 om zijn beloning te onvangen.  Hij ruste in vrede."
    De verdienste van deze Rodolphe Hoornaert, neef en opvolger van de laatste pastoor van het oude begijnhof, Kanunnik Hector Hoornaert, was vooral dat hij een zieltogend begijnhof aan het begin van de 20ste eeuw nieuw leven kon inblazen door er in 1927 een nieuwe gemeenschap te stichten met een eigen naam die pas veel later (in 1962) geïncorporeerd werd in de Orde van de Benedictijnen.  De zusters kregen de naam Benedictinessen van de Wijngaard en hun kloosterhuis heet Monasterium "De Wijngaard".


    19-12-2006, 18:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begijnhof (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De twee leraressen die met deze klas mee waren moesten aan de ingang van het begijnhof hun uiterste best doen om deze rumoerige bende kalm te krijgen, maar het lukte.  Ik kan me heel goed voorstellen dat er hier dikwijls groepen binnenstormen (zonder begeleiding bijvoorbeeld) waarbij dat niet lukt.


    19-12-2006, 17:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begijnhof (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat we hier zien is een internationaal gebaar dat de bezoeker, die vanuit de vier windstreken naar hier overgewaaid is, moet aanmanen om op deze plek in alle rust en stilte rond te lummelen.  Voordien waren er bordjes waarop te lezen stond: "Stilte - Silence" maar blijkbaar was dat niet voldoende om de dagelijkse luidruchtige Babelse spraakverwarring die hier heerste te doen verstommen.


    19-12-2006, 17:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begijnhof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sinds kort heeft men in het Begijnhof nieuwe borden en bordjes geplaatst.  Ze zijn groen geschilderd en de tekst en figuren zijn in het wit.  De borden willen er vooral de bezoekers op wijzen dat dit een begijnhof is en geen speelplein.  Dat men hier niet moet roepen en tieren, trekken en sleuren, maar dat men  een "waardige en ingetogen houding" moet aannemen.


    19-12-2006, 17:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Joris en de Draak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sint Joris behoorde waarschijnlijk tot het leger van Diocletianus en werd in 303 gemarteld.  Volgens de legende zou hij een draak gedood hebben in de omstreken van Lasia in Cappadocië.  Hij wordt vereerd als patroon van de ridders.  De strijd met de draak werd hier pas in de 11de eeuw aan zijn levensbeschrijving toegevoegd.  Hij wordt voorgesteld als een jonge geharnaste ridder en draag of een lans of een zwaard.  En hij bevecht een draak die een prinses als prooi ontvangen had.


    19-12-2006, 15:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 114 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Die oplossing kon u al lezen in de reacties van Marnix Knockaert op de vorige quizfoto.  Marnix, blijkbaar onze wandelende gevelencyclopedie, wist te vertellen dat we om dit te zien in het Genthof moeten zijn, meer bepaald twee huizen naast de bakkerij uit de straat.  En het tafereel dat u zag is de uitbeelding van Sint Joris in zijn strijd met de draak.  Het huis dateert van 1676, en dat kunt u aflezen van de andere boogvelden , tussen de engelenkopjes in.


    19-12-2006, 15:39 geschreven door Bruggeblog  
    18-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meridiaanlijn (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit was vanmiddag het culminatiepunt in het zuiden van de zon, het hoogste punt dat het bereikte.  Helemaal perfect acher de bol stond ze nog niet maar het scheelde echt maar een haartje.  U moet er niet meer aan twijfelen: binnen enkele dagen staat de zon op de middag als zij haar hoogste punt bereikt heeft pal achter deze bol boven huize Boechoute aan.  Geen milimetertje te veel naar links of rechts of naar boven of naar onderen, neen, PAL daarachter.


    18-12-2006, 22:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meridiaanlijn (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Die meridiaanlijn op de Markt en de wereldbol die bovenaan het huis Boechoute op de hoek van de Markt met de Sint-Amandsstraat staat blijft vooral Marc Willems begeesteren.  Vandaag was het erg mistig weer en ook op het middaguur kon de zon met moeite door de mist doorbreken.  Fijn, dacht Marc, dat is dan ideaal om eens uit te testen of die wereldbol bovenop dat huis met die desbetreffende meridiaanlijn die op de Markt via de koperen knoppen uitgetekend staat wel perfect opgesteld staat.  We naderen namelijk stilaan de winterwende en dan staat de zon hier op de middag op zijn allerlaagste punt.  Als alles indertijd toen men deze wereldbol bovenop het huis plaatste juist gemeten was, dan zou op de dag van de winterwende de zon op het werkelijke middaguur precies achter die bol moeten staan.  Normaal gezien als de zon vrolijk aan de hemel staat te stralen is zoiets met een camera moeilijk te fotograferen maar op een dag zoals vandaag met veel mist was dit perfect mogelijk.  En dat heeft Marc Willems vanmiddag omtrent 12u45 uitstekend gedaan.
    Op deze foto moest de zon nog eventjes klimmen.  De zon stond tussen het windvaantje en de bol in.


    18-12-2006, 22:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 114
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb nog maar eens een andere plaats in Brugge voor u uitgezocht.  U passeert er misschien dagelijks maar als u niet opkijkt, dan ziet u het niet hé!  Het is trouwens altijd interessanter het drukke verkeer in de gaten te houden, kwestie van geen 'farçen' tegen te komen.  Het is en blijft een moeilijke klus: én een heer (of dame) in 't verkeer zijn én tegelijk de gevels van de huizen bekijken, dat is niet eenvoudig.  Maar in dit geval kunt u gewoon op een bankje gaan zitten en alles rustig gadeslaan.  Allez, ik heb al genoeg verteld, het is nu aan u.  Waar in het centrum van Brugge is dit te zien?


    18-12-2006, 21:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verboden fietsen te plaatsen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu we toch bij de oude verbodsborden voor fietsen aanbeland zijn, langs de Dijver, aan de ingang tot het Groeningemuseum kan je dit stokoude bordje zien.  Die ingang is nog het poortgebouw van een voor de rest verdwenen proosdij van de Onze-Lieve-Vrouw uit 1749.


    18-12-2006, 20:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Niklaasstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu we toch nog wat rondslenteren in de Sint-Niklaasstraat, een straat die de Oude Burg met de Steenstraat verbindt maar aan de kant van de Steenstraat zodanig versmalt dat er geen wagen meer door kan.  Dit was de straat die u opgeven moest als oplossing van de quizvraag (maar Marnix Knockaert was weer iedereen te slim af).  In deze straat kunt u nog dit oud verkeersbord aan een muur zien hangen.

    Foto: Marc Willems


    18-12-2006, 18:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Niklaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit uithangbord zal er echt niks aan veranderen.  Sint Niklaas is alweer naar Spanje vertrokken en vanaf nu heeft de kerstman vrij spel.


    18-12-2006, 18:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 113 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is zo dat hier bij Bruggeblog de quizvraag niet zo streng verloop als vele quizzen op radio en televisie.  Daar is het meestal zo dat het eerste antwoord telt.  Hier mag men al eens missen en daarna corrigeren.  Dat is wat Marnix Knockaert gedaan heeft.  Want het huis dat we zochten was inderdaad een klein hotelletje in de Sint-Niklaasstraat.  Het luistert naar de toepasselijke naam Sint Niklaas.  Er zijn slechts drie kamers beschikbaar, maar vanuit de twee bovenste kamer kan men naar het schijnt uitkijken op de Halletoren en de Onze-Lieve-Vrouwkerk.  De uitbaters zijn geen gewone Bruggelingen: het is het Australisch/Nieuw-Zeelandse koppel Shaun en Kim Clarke.  In 2004 restaureerde de architect Koen Vandeweghe dit herenhuis en het werd omgevormd tot een Bed and Breakfast hotel.  Het is het huis links op deze foto.


    18-12-2006, 18:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ter Buerse (3de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat het gebouw 'Ter Buerse' een heel oud gebouw is, dat staat buiten kijf.  Maar door de eeuwen heen heeft men aan dat gebouw nogal wat wijzigingen aangebracht, vooral aan de voorgevel.  Pas in 1947 werd die voorgevel in zijn oorspronkelijke, gotische toestand met schermgevel hersteld.  Wat u op deze foto ziet staat op een gevelsteen die men nog van voordien bewaard heeft en opnieuw in de gevel inwerkte.  Waar dat onderste jaartal (1276) voor staat, wel, dat zal waarschijnlijk het jaar zijn waarin het 1ste huis Ter Buerse hier gebouwd werd.  Dit wat er nu staat is het tweede huis dat gebouwd werd in 1453 (vandaar dat tweede jaartal).  En dan hebben we die vreemde letters: een grote letter S en daarin y.h.u.  Aan die grote letter hangen dan nog eens twee hoefijzers.  Die hoefijzers hebben niets te maken met smeedkunst.  Ze zijn bedoeld als afweermiddel en verwijzen misschien naar geluk en voorspoed in de handelsactiviteiten van de bewoners.  Wat nu die betekenis van die letters betreft: daar is men nog altijd niet helemaal uit.  Men vermoedt dat het Salva Yhesu betekent  (Jezus, bescherm of red dit huis).


    18-12-2006, 10:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ter Buerse (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het eind van het jaar is het een steeds terugkerend verschijnsel geworden in kranten en tijdschriften.  Jan, Pier en Pol worden ge'pol'st naar de voor hen meest beklijvende momenten van het afgelopen jaar.  Mocht men mij vragen wat de grootste verrassing van 2006 voor mij was dan had ik onmiddellijk mijn antwoord klaar.  De grootste verrassing voor mij was het feit dat de lokale radio  VBRO (da's joen radio, gelukkig niet die van mien) haar onderkomen  vond in dit gebouw langs de Vlamingstraat dat bol staat van geschiedenis.  Ter Buerse!  Met ontzag kijk ik op naar dit gebouw.  De familie Van der Buerse was al in 1257 in Brugge aanwezig en baatte de herberg "Ter Buerse" uit en fungeerde als makelaars die niet alleen logies en voedsel aan de talrijke vreemde kooplui gaven, maar uiteindelijk ook tussenpersonen werden bij hun handelsverrichtingen en financiële transacties.  Op het pleintje voor de Buerse werden zaken geregeld en informatie uitgewisseld.  Na een tijd ontstonden hier prijsbepalingen en zelfs wisselkoersen.  De kooplui gingen hier dus naar "de beurs".  Deze naam, hier ontstaan, is tegenwoordig internationaal de omschrijving geworden van een plaats waar verhandeld wordt en wisselkoersen gehanteerd worden.  Als er in dit gebouw dan toch in 2006 een radiostation moest neerstrijken, dan zou ik hier eerder KLARA verwachten, maar VBRO?  Klara is synoniem voor cultuur, Klara kent haar klassiekers.  Jaah, ik weet het, VBRO kent ook haar klassiekers, maar jammer genoeg reiken die nooit veel verder dan de meezingers van Willy Lustenhouwer of Benny Scott.


    18-12-2006, 10:36 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    willy1940
    blog.seniorennet.be/willy19
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!