Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    29-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stilstaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze week heb ik gewoon een nieuw batterijtje in mijn horloge gestopt en het mankement was verholpen.  Maar als ik dit lees had ik het misschien beter niet gedaan.
    Poëzie duikt overal in Brugge op maar vooral de wijk van Oost- en Westmeers heeft op dat gebied de laatste jaren heel wat inspanningen gedaan.  Dit is te zien in de straat St Jan in de Meers.

    29-07-2006, 12:48 geschreven door Bruggeblog  
    28-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 49
    Klik op de afbeelding om de link te volgen (heiligen-)beelden.  Het lijkt soms alsof elke gevel van Brugge er minstens een heeft.   Als u welke gevel dit beeld in deze nis herbergt, dan kunt u ons misschien vertellen waar in de binnenstad we dit kunnen terugvinden.

    28-07-2006, 21:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterkliniek (5de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een laatste blik werpen we op de Minnewaterkliniek, gelegen in de Professor J. Sebrechtsstraat in de nabijheid van het Minnewater en het station.  Voor deze laatste foto concentreren wij ons op het hoogreliëf in witsteen dat boven de hoofdingang hangt.  Het stelt Onze Lieve Vrouw met kind voor, omringd door 'zieken en zuchtigen' met links en rechts ervan twee engelen als penanten.
    Daarnaast bemerken we onder twee baldakijnen links Sint Jozef met een bloeiende lelie als attribuut en rechts Sint-Donaas, patroon van het bisdom van Brugge.  De twee beelden (1,40 m hoog) werden door de Brugse beeldhouwer P. de Wispelaere in witte St.-Joiresteen uitgevoerd.

    28-07-2006, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterkliniek (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De prachtige gevel boven de ingang tot het grote gebouw, gekend onder de naam 'Minnewaterkliniek'.

    28-07-2006, 21:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterkliniek (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om maar eens te tonen hoe imposant die Minnewaterkliniek wel is.  Deze foto is genomen vanuit het begijnhof en de huisjes van het begijnhof zelf, die nu toch ook niet van de kleinste zijn, tonen zich maar nietig in vergelijking met de kliniek die daarachter opdoemt.
    De Minnewaterkliniek zelf die nu ingericht werd als woon- en zorgcentrum en waar sinds een tiental jaren ook de dienst 'Palliatieve Zorgen' in gevestigd is werd in oorsprong gebruikt door de Zusters van Liefde.  Op 18 oktober 1892 openden zij er officieel het Sint-Antoniusgesticht.  Hulpbehoevende vrouwen werden er verzorgd.
    Voor de tweede wereldoorlog verdwenen de Zusters van Liefde en onder impuls van professor dokter J. Sebrechts (naar wie de straat tegenwoordig genoemd is) breidde het nabijgelegen Sint Janshospitaal zich naar hier uit en werd in de Minnewaterkliniek de dienst heelkunde geopend.  Dit gebeurde pas in 1947 omdat tijdens WO II de Duitsers die plannen tijdelijk gedwarsboomd hadden.
    Toen in 1977 de kliniek Sint Jan volledig verhuisde naar het toen gloednieuwe complex buiten de stad moest een nieuwe bestemming voor dit gebouw gevonden worden.  Het werd dus, zoals reeds genoemd, een woon- en zorgcentrum en nog later kwam de dienst 'Palliatieve Zorgen' er bij.

    28-07-2006, 21:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterkliniek (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We blijven nog even bij de Minnewaterkliniek.  Bekeken nu van de andere kant van de straat.  Dit indrukwekkende gebouw werd hier gezet tussen 1884 en 1892.   De architect van dienst: niemand minder dan Louis Delacencerie, de man die eind de 19de eeuw een serieuze stempel op Brugge gedrukt heeft.  Dit is opnieuw neogotische stijl, geïnspireerd op de Brugse gotische stijl.  Kenmerken van die gotische stijl zoals de rode baksteen, traveeën, spitsboogvensters, trapgevels, boogfriezen en hoge schoorsteenschachten werden hier op een aparte manier gecombineerd. 

    28-07-2006, 20:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewaterkliniek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gebouw met de langste gevel van Brugge beslaat een volledige zijde van de Professor Dr. J. Sebrechtsstraat.  Het gebouw is het best gekend onder de naam Minnewaterkliniek.  Een groot deel van de zolderverdieping ervan wordt in beslag genomen door het archief van het O.C.M.W. en dat is een heel uitgebreid en interessant archief.  Het bezit naast de archieven van het OCMW en haar voorgangers (bvb. het Bureel van Weldadigheid) ook de archieven van andere instellingen (Magdalenaleprozerie, begijnhof, Sint-Janshospitaal, de godshuizen, enz. ...).  Naast veel documenten (het oudste dateert van 1185) is hier ook de kunstcollectie van het OCMW aanwezig.   Dit archief is op aanvraag te bezoeken maar nodigt normaliter weinig uit tot opzoekingswerk omdat het niet ontsloten werd, ik bedoel:  nog altijd is er niemand aangesteld om eindelijk eens een volledige en gedetailleerde inventaris van dit toch wel uiterst belangrijk archief op te maken.  Ik weet het, het is een kwestie van centen want er is personeel voor nodig.   Maar als zoiets in het Provinciaal en het Stadsarchief kan, waarom kan dat dan niet hier?
    O ja:  deze gevel, mocht u ooit de neiging voelen om het na te meten, is om en bij de 175 meter lang.

    28-07-2006, 13:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zonnekloppers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Zonnekloppers".  Dat is een typisch Vlaamse uitdrukking voor mensen die niets anders en liever doen dan in de zon liggen en genieten.  Terwijl de meesten lam en loom zijn van de hitte en nu al weken op zoek zijn naar zo veel mogelijk koelte en beschutting is er nog altijd een soort van mensen voor wie het zelfs nu nog niet warm genoeg is.  Dat zijn de echte, onvervalste zonnekloppers.

    28-07-2006, 13:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kantwerksters
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... boven op het eerste verdiep van de Wollestraat nummer 9.  U heeft hen al eens gezien overdag op deze foto.   Nu ziet u hen ook eens aan het werk 's avonds laat.

    28-07-2006, 13:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 48 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het heeft een tijdje geduurd maar vanmorgen werd het toch gevonden door Carlos Dejaegher.  Dit is, samen met de vorige foto's van quizvraag 48, zoals hij antwoordde te zien in het Begijnhof, meer bepaald als u het bruggetje naar het begijnhof oversteekt komt u de de poort door, dan loopt u het pad recht voor u uit en op het einde ervan kunt u een openstaand poortje in en dan komt u hier terecht.  Aan de linkerzijde van dit binnenpleintje bevindt zich de kapel met het beeld van de OLV van Banneux.



    28-07-2006, 12:56 geschreven door Bruggeblog  
    27-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weerspiegeling (detail)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mocht u mijn bewering van daarstraks niet geloven dat het een weerspiegeling in de Dijver was en niet het gebouw zelf: ziehier een detail van de vorige foto waarin lichtjes een rimpeling in het water waargenomen wordt.   Of hoe de illusie soms schoner is dan de werkelijkheid.

    27-07-2006, 21:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weerspiegeling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wandelend langs de Dijver kwam ik weer een van mijn stokpaardjes tegen: een pracht van een weerspiegeling.  De achterkant van het gebouw van het OCMW perfect weerspiegeld in 't water.

    27-07-2006, 21:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 48 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Allez, omdat u erom vraagt: een vierde foto van deze plek diep in Brugge city.  Waar is dit?

    27-07-2006, 21:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benenwerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Mag ik u nu al warm maken (haha, what's in a word) voor de nieuwe aflevering van 'Benenwerk'?  'Benenwerk' zal het festival Klinkers voor het vijfde jaar op rij passend afsluiten.  Sommige onderdelen ervan zijn al vermaard.  Zo bijvoorbeeld 'Silent Stage', dit is samen dansen op muziek die de DJ u voorschotelt maar die u uitsluitend door een hoofdtelefoon hoort.  Silent Stage gaat door op de binnenkoer van de Stadshallen.  Als u er niet vroeg bij bent zult u gegarandeerd moeten aanschuiven om een plaatsje binnen te bemachtigen want het zit er binnen de kortste keren stampvol en pas wanneer er iemand vertrekt krijgt u diens koptelefoon aangeboden en kunt u binnen. 
    Benenwerk gaat door op de avond van 12 augustus op 12 locaties in de binnenstad.  Voor meer info kunt u altijd terecht op de website



    27-07-2006, 14:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benenwerk in het Astridpark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 12 augustus hoeft u niet altijd mee te dansen.  Kijken kost niks en mag ook.  In het Astridpark zal de tienkoppige (!!) groep Havana Impacto, een Cubaanse band waarvan de leden weliswaar allemaal in België wonen,  uiteindelijk toch proberen iedereen aan het dansen te krijgen.  Aanstekelijke muziek zal het in alle geval worden.



    27-07-2006, 14:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schaken in 't park
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Iedere zondagmorgen in juli en augustus, als ik me niet vergis van 10u tot 12u30,  richt de KBSK, de Koninklijke Brugse SchaakKring een schaakevenement in in het Minnewaterpark.  Het was velen misschien nog niet opgevallen maar in het Minnewaterpark is er een groot schaakbord voorzien.  Daarrond staan zelfs kleinere tafels ingeplant speciaal bedoeld om op gewoon formaat een partijtje schaak te spelen.  Meestal ziet u er toeristen hun boterhammetjes opeten of iemand die een boek leest, maar die tafeltjes zijn oorspronkelijk bedoeld voor de zondagse schakers.  En zoals u ziet mag jong en oud meeschaken.  Het kost deze oudere speler blijkbaar heel wat moeite om zich tegen zijn jongere opponent te weren.

    27-07-2006, 13:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geerwijnstraat 11-13
    Klik op de afbeelding om de link te volgen     Brugge telt heel wat hoge herenhuizen.  Een mooi staaltje van zo een huis in neoclassicistische stijl is dit huis in de Geerwijnstraat.  Gebouwd in 1870, waarschijnlijk naar een ontwerp van de architect Pierre Buyck.




    27-07-2006, 13:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geerwijnstraat 11-13 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Nu alleen nog gebruikt denk ik als praktijk voor een notaris, heeft dit statige herenhuis een opvallende poort met daarboven een balkon.




    27-07-2006, 13:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geerwijnstraat 11-13 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de gevel van het herenhuis Geerwijnstraat 11-13 zit deze steen verwerkt.  Daniel Gillès werd hier geboren op 7 mei 1917 en stierf op 8 mei 1981.  Waarom heeft iemand daar een cijfer drie bijgeschreven?  De man heeft meerdere boeken (in het Frans) geschreven waarvan "Les brouillards de Bruges" (1962), handelend over Brugge, hoe kan het ook anders met zo een titel, een kleine aanrader is.   Kunt u dit werk nergens vinden, dan is er nog altijd de stadsbibliotheek.  Die heeft nog altijd een exemplaar in voorraad. 

    27-07-2006, 13:09 geschreven door Bruggeblog  
    26-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 48 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog niet gevonden?  Dan hier nog een fotootje van de plaats in hartje Brugge die we deze keer zoeken.  Weet u het nu?

    26-07-2006, 21:21 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fonsdemunter
    blog.seniorennet.be/fonsdem
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!