Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    07-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugene J. Paprocki (7de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het kleurenpalet waarmee E.J. Paprocki doorgaans werkt.  Ondertussen is de kunstenaar opnieuw teruggevlogen naar Chicago.  Dit met een kleine tussenstop in Groot-Brittannië alwaar hij de Midlands ook op doek vereeuwigd heeft.  Zijn Brugse werken liggen momenteel te drogen in Martine Verhaeghes atelier.  Pas in november stuurt zij ze hem op.  Heeft u al de prijzen van zijn werken gezien?  Met enkele duizenden dollars komt u niet toe om er eentje van in uw bezit te krijgen.  Kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs.
    Nog even dit: al de foto's over deze Paprocki en de Baranovs komen van Martine.  Met uitzondering van één: die is van Marc Willems.


    07-10-2007, 22:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugene J. Paprocki (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hetzelfde deed Eugene met zijn werk van het Minnewater en het Minnewaterkasteel.  Nog eens even nagenieten.  Ook nam hij nog vlug een fotootje vanaf deze kant met zijn digitaal cameraatje.  Wie weet zit er op die manier thuis in Chicago nog een nieuw werk aan te komen!  Wist Eugene veel van de huidige 'troubles' rond dit Minnewaterkasteel en zijn terras.  Van de brug af gezien (of zoals hier vanaf het sashuis) oogt alles eigenlijk allercharmantst als altijd.  De waarheid is natuurlijk eventjes anders.


    07-10-2007, 22:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugene J. Paprocki (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog even nagenieten op deze 'schilderachtige' plek in hartje Brugge.  Het nog natte kunstwerk hangend op de rug.


    07-10-2007, 22:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugene J. Paprocki (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit werd dan het uiteindelijke resultaat.


    07-10-2007, 22:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugene J. Paprocki (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en dit is wat 's mans visie op de Steenhouwersdijk en de Blinde Ezelbrug moet worden.


    07-10-2007, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugene J. Paprocki (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst de officiële website van deze kunstenaar meegeven, die vindt u hier.  En nu gaan we eens kijken hoe hij tewerk gaat.  Meestal vertrekt hij vanuit één basiskleur.  Dit is bijvoorbeeld wat het Minnewater en het Minnewaterkasteel moet worden.


    07-10-2007, 21:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eugene J. Paprocki
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat die Baranovs betreft: het was Martine Verhaeghe, zelf kunstenares en vooral aquarelliste, die hen in Brugge de afgelopen week opmerkte.  Eerst wist zij niet wie zij waren, maar dankzij haar contacten met een andere Amerikaanse kunstenaar (Eugene J. Paprocki) die tijdens diezelfde periode bij haar gedurende een drietal dagen op visite was,  weten we nu dat het de Baranovs waren.  Of hoe de wereld werkelijk klein kan zijn.  Een kunstenaar uit Chicago die vertrouwd is met de werken van collega's die momenteel resideren in Californië, de Baranovs, wel, hij streek met hen nagenoeg terzelfder tijd en onafgesproken in ons Brugge neer.
    Dat deze E.J. Paprocki niet de eerste de beste is, zal spoedig blijken.
    Eerst even vertellen hoe Martine met hem bevriend geraakte.  Bij een eerste bezoek van Paprocki aan ons Brugge, dat was in 2005, stapte hij de tentoonstelling van Martine binnen en was onder de indruk van haar werk.  Zij geraakten zoals dat heet aan de babbel en sindsdien bleven zij contact houden.  Onlangs was Paprocki dus opnieuw in ons land en zijn driedaags bezoek aan Brugge greep hij uiteraard aan om ter plekke enkele schitterende werken uit zijn mouw te schudden.


    07-10-2007, 21:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 227 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze quizvraag is er gewoon voor de aardigheid.  Iedereen die zich geroepen voelt mag meedoen, onder zijn of haar echte naam of eventueel onder een pseudoniem.  Dat is allemaal geen probleem.  Deze quizvraag heeft dan ook geen spelregels.  Toch vraag ik aan iedereen om zo fair te zijn om per foto die ik plaats slechts één antwoord in te dienen.  Dit om iedereen evenveel en gelijke kansen te geven.  Mag ik daarom Willy uit Tilburg zachtjes op de vingers tikken.  Slechts één antwoord per geplaatste foto a.u.b.
    In alle geval is de plek nog altijd niet gevonden.  Daarom krijgt u vanaf nu tot morgenavond een tweede kans.  Waar in het centrum van Brugge is dit te zien?


    07-10-2007, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jotie 't Hooftwandeling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gidsen bij de twee erkende gidsenbonden studeren zich enkele jaren te pletter en pas dan worden zij als gids erkend.  Groot is hun ergernis dan ook dat gelijk wie anders die zich geroepen voelt om zonder ook maar enige (correcte of verifieerbare) voorkennis met een groep in onze stad rond te lopen en hen wijs wil maken wat hij of zij ook maar wil, dat die dat ongestraft mag doen.
    Dat buitenlandse bussen hier arriveren en hun eigen gidsen meebrengen, okay, tot daar nog aan toe, maar dat er ook bij ons zelf kapers op de kust zijn, daarbij moet men eventjes slikken.  Vooral de kwaliteit van die gidsenwandelingen van die kapers stemmen tot nadenken.  Zo waren er bijvoorbeeld bij S-wan  (hoe halen ze het in godsnaam in hun hoofd om zo'n belachelijke naam voor hun vereniging te kiezen?!) dit weekend verschillende Jotie 't Hooftwandelingen voorzien.  Zij kondigden dit in de pers aan als:
    "een herdenking van de dertigste verjaardag van het overlijden van Jotie T´Hooft."
    Verder stond er nog in hun communiqué:
    "Wat Ivo Van Damme betekende voor de atletiek was Jotie T’Hooft ongetwijfeld voor de Nederlandstalige letterkunde: een té jong gestorven supertalent. Nog steeds blijft hij een cultfiguur en één van de meest gelezen Vlaamse dichters."
    Hola!  Jotie met Ivo gaan vergelijken gaat volgens mij veel, veel te ver.  Jotie een supertalent?  Jeroen Brouwers bijvoorbeeld ontkent dat ten stelligste en voegt er aan toe dat de knaap 'slechts' een kantoorjongen, het manusje-van-alles was bij de uitgeverij Manteau van zijn schoonvader Julien Weverberg.  En trouwens: wat valt er te vertellen over Jotie en Brugge?  Weinig, heel weinig.  Dat hij toevallig hier in deze Meestraat bij Christian R. terechtkwam, een vriend-drugsgebruiker.  Dat hij in diens huis een overdosis zette en in allerijl in diens BMW in de nacht van 5 op 6 oktober 1977 naar de Sint-Lucaskliniek gevoerd werd om daar voor halfdood aan de poort van de dienst spoedgevallen achtergelaten te worden.  En dat reanimatiepogingen uiteindelijjk niet meer baatten.  Punt.  Da's zowat alles wat T'Hooft en Brugge gemeen hebben.
    Wist u trouwens dat Jotie dialecten en vooral West-Vlaanderen en zijn dialecten verafschuwde?
    "Aan de tafel naast mij had een nog betrekkelijk jong echtpaar plaatsgenomen, dat elkaar toesprak in dat kinderachtige taalderivaat, dat bewoners van andere provincies koortsachtig nabootsen in de veronderstelling dat 'Westvloms leutig is', terwijl het enkel en alleen het kneuterige, haast debiele kinderdialect is van een gedeelte van onze oerconservatieve o zo chauvinistische medeburgers."
    uit: "Een kring van hard en lelijk vlees", verzameld proza, uitg. Manteau



    07-10-2007, 20:43 geschreven door Bruggeblog  
    06-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Baranovs (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit schilderij toon ik om u een idee te geven van het gezamenlijke werk van Evgeny en Lydia Baranov.  Een van hun inspiratiebronnen van de laatste jaren was Venetië.  Dit is dan ook hun visie op de Campanile aldaar.  Hoeft het ons dan ook te verwonderen dat zij na Venetië dit jaar nu ook het Venetië van het Noorden, ons Brugge, ontdekt hebben?


    06-10-2007, 22:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Baranovs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn gissingen afgelopen week over dat kunstenaarskoppel dat zich langs de Groenerei bevond blijken correct te zijn.  Dit zijn namelijk de Baranovs, twee Russische kunstenaars die elkaar leerden kennen aan de prestigieuze Moskouse School voor Architectuur.  Tijdens eenzelfde restauratieproject merkten zij dat ze op dezelfde golflengte zaten, en lang niet alleen wat betreft hun adoratie voor de Russische schilderkunst.  In 1990 trouwden zij en verhuisden naar Anchorage, Alaska.  Daar gaven zij samen les maar daar leerden zij ook dat ze goed overweg konden om onder de snel veranderende lichtomstandigheden in openlucht tesamen een doek snel  bijeen te kladden dat alles vanuit hun gezamenlijke bagage en buikgevoel voortreffelijk weergaf.
    Werken van en info over hen vindt u o.a. hier.


    06-10-2007, 22:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 227
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met het vorige bericht deed ik mezelf eigenlijk concurrentie aan.  Voor alle duidelijkheid dus: deze foto hier betreft de enige echte en recentste quizvraag op Bruggeblog.  Quizvraag 227, trouwens.  Voor mijn fotovraag toon ik overigens altijd heel recente foto's en die foto's tonen altijd iets dat u  in het binnenste ei van Brugge (of toch tenminste op de rand daarvan) zonder veel moeite te doen zien kunt.  Awel, waar is dit hier te zien?


    06-10-2007, 21:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fotovraag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben niet de enige die fotovragen over Brugge op u afvuurt.  Ook een bewoners langsheen de Visspaanstraat doet dat.  Voor zijn/haar vensterraam hangt dezer dagen deze vraag: "Onderstaande foto werd in 1937-1938 deze foto genomen vanop de Markt.  Welke constructie zou zich bevinden tussen de Halletoren en de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk?  GSM-masten bestonden toen nog niet, en torenkranen wellicht ook niet."
    Voor alle duidelijkheid heb ik er zelf een pijltje bijgezet.  Wat kan dit silhouet op de achtergrond van deze postkaartfoto betekenen?   Ik ben alleszins het antwoord schuldig, maar via deze site wil ik de bewoner van dit huis in de Visspaanstraat ter wille zijn en de kwestie aan u allen, Bruggekenners, voorleggen.



    06-10-2007, 21:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VVKSM landscouts St Leo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo noemt deze scoutsvereniging in hartje Brugge voluit.  Op die manier ziet u duidelijk dat er voor de jeugd in Brugge wél nog altijd plaats is, wat anderen ook durven beweren.
    O ja: de scoutsvereniging heeft ook een eigen site.  Die vindt u hier.


    06-10-2007, 20:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 226 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo snel kan het dus gaan.  Deze vooravond werd deze echt niet gemakkelijk herkenbare plek in het centrum van Brugge toch herkend door Stefaan Cloetens.  Zijn antwoord " staat dat niet toevallig op het scoutsterrein in de jakobinessenstraat" is alleen maar voor enkele vitterige opmerkingen vatbaar.  Neen, het staat daar niet 'toevallig', maar werd doelbewust ineengesjord door de zeescouts van St. Leo.  En dat scoutslokaal is niet alleen te bereiken via de ingang tot privé parkeerplaatsen in de Jacobinessenstraat, maar ook via het steegje in de Gentpoortstraat (daar waar dat bakkertje op de zijkant van een vroegere bakkerij u nog altijd vrolijk toelacht).
    Wist u trouwens dat bovenaan op deze houten constructie ooit een tent stond?  De tent is verdwenen en naar het schijnt zal binnen enkele maanden ook de constructie dat zijn.  Maar ondertussen was het toch lekker het onderwerp van een fotovraag hier bij Bruggeblog.


    06-10-2007, 20:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.braderie Steenstraat, Smedenstraat, enz... (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Echt.  Ik zweer het op mijn eerste communiezieltje en op alles wat ik ook maar kan: deze foto heb ik heel willekeurig genomen.  Ik nam er vanop deze plek eigenlijk vijf, maar vanuit esthetische en fotografische overwegingen pikte ik er deze uit.  En wat bleek?  Dat wie vandaag door deze straat slenterde, ruimschoots voldeed aan alle geldende cliché's.  Terwijl ik, oeps betrapt!, de dames op overvolle tassen betrapte, zag ik de heren alleen maar met een sigaret of een flesje water in de hand langs de straat dweilen.


    06-10-2007, 20:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.braderie Steenstraat, Smedenstraat, enz...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als ik me niet vergis zijn we dit weekend aanbeland aan de laatste binnensteedse braderie.  Dit is een fragmentopname van half negen, toen alles nog min of meer beginnen moest.  De sporen op die u ziet in de Steenstraat komen van het borstelwagentje van de stadsreinigingsdienst die net gepasseerd was.  Links, nauwelijks in beeld, ligt de boetiek die als stunt opgevat had om de eerste blootvoetse klanten gratis de winkel te doen verlaten met schoenen van het merk.  Op deze frisse ochtend zag ik een uur voor de feiten welgeteld één iemand voor de zaak op een stoeltje zitten met zijn schoenen aan!  En uiteraard was ook dé naaktloperfotograaf bij uitstek, Spencer Tunick, voor dit plaatselijk commercieel fait-diversje natuurlijk niet naar hier komen afzakken, zoals een plaatselijke internetnieuwssite en radio vooraf meende te weten.


    06-10-2007, 19:48 geschreven door Bruggeblog  
    05-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 226 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is diezelfde plek in het centrum van Brugge, en hij is voorlopig nog niet herkend.  Waar is dit te zien?


    05-10-2007, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    04-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 226
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het lijkt soms ongelofelijk, maar in dat kleine binnenstadje dat Brugge is (een ei van tweeëneenhalf op drie kilometer groot) ben ik nu al aan een 226ste verschillend plekje toe.  Het is aan u om dit specifieke plekje te herkennen.


    04-10-2007, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    03-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijksnormaalschool (29)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de fitnesszaal.  De toestellen verhuizen eerlang naar een andere ruimte binnenin het gebouw, maar voorlopig staan ze nog altijd hier opgesteld.


    03-10-2007, 23:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijksnormaalschool (28)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor wie het allemaal in minder hoge sferen zoekt (in tegenstelling tot de muurklimmers dus), die kan zich misschien perfect uitleven in de naastliggende spiegelzaal.  Deze zaal (en ook nog een andere die zich iets hoger onder de dakpannen bevindt) wordt o.a. gebruikt door het fameuze Brugse ballet Olivia Geerolf.  Mocht iemand onder u zich geroepen voelen en zich nog willen inschrijven voor de balletlessen: jammer hoor, want u bent net te laat!  U had dat twee weken geleden moeten doen.


    03-10-2007, 23:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijksnormaalschool (27)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan eens de sportieve toer op.  Laat ons starten met iets wat je niet meteen in een school voor leraren- en leraressenopleiding zou verwachten.  Dit is namelijk een klimmuur.  Wie weet komt binnenkort de nieuwe Muriel Sarkany wel uit deze school en heeft ze 'en passant' ook een diploma lerares op zak.


    03-10-2007, 23:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijksnormaalschool (26)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de mediatheek.  Veel bibliotheken kunnen hier alleen maar jaloers op zijn.


    03-10-2007, 22:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijksnormaalschool (25)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het administratief centrum.  Ook deze mensen zijn een onmisbare schakel in een goed draaiende school.


    03-10-2007, 22:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijksnormaalschool (24)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In fel contrast met die gangen die waardigheid en ouderdom uitstralen is bijvoorbeeld deze computerklas. Op deze foto hangen de stoeltjes er ietwat werkeloos bij.  Dat klopt, want de foto dateert dan ook van tijdens de afgelopen zomervakantie.


    03-10-2007, 22:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijksnormaalschool (23)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sorry dat ik nog altijd die oude benaming (Rijksnormaalschool) gebruik, maar bij de meeste Bruggelingen zal deze school nog altijd de Normaalschool blijven.  Dat de tijd ondertussen niet stilstaat en ook deze school voortdurend aan veranderingen onderhevig is, dat zult u misschien al begrepen hebben.  De fusering van dit departement Lerarenopleiding met het departement Vesalius-HISS van Oostende is er een van.  Maar ook kleinere, interne projecten, maken duidelijk dat deze school leeft.  Zo startte men hier in Brugge sinds afgelopen maandag met een project voor begeleiding van mensen uit kansengroepen.  Dat zijn bijvoorbeeld laaggeschoolden, allochtonen, of mensen die om welke reden dan ook al een tijdje werkloos geraakt zijn.  Stuwende kracht achter dit nieuwe project is de econome Marleen Vermeire.

    Deze foto heb ik opzettelijk eens in grijswaarden gebracht.  Niet omdat te benadrukken dat het gebouw vanbinnen grijs en grauw is (want dat is het helemaal niet!), maar om die lange en hoge gangen met hun aparte sfeer te accentueren.


    03-10-2007, 21:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijksnormaalschool (22)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uitgerekend begin deze week verscheen dit bericht in de pers.  Het departement Lerarenopleiding van Howest hier in Brugge gaat samensmelten met het Vesalius-HISS-instituut in Oostende.  Laatstgenoemde school richt zich weliswaar meer naar opleidingen sociaal werk, toegepaste psychologie en verpleegkunde, maar blijkbaar levert een nauwere samenwerking van de beide campussen eerder voordelen dan nadelen op.


    03-10-2007, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 225 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Begin november van verleden jaar maakte ik me ook al schuldig door dit plekje als quizvraag te nemen.  De foto was toen toch nog eventjes anders.  Nu kwam ik er opnieuw mee op de proppen en is er een andere winnaar.  Waar het verleden jaar Frederik Cloetens was die de plaats als eerste herkende, is die eer deze keer voor Jean Pierre de Keersmaeker weggelegd.  Ik kon het niet laten om dit plekje onder uw aandacht te schuiven, want vanaf wanneer de herfst toeslaat is dit altijd een van mijn meest geliefde Brugse plekjes. 
    Nu natuurlijk nog even vertellen waar dit te zien is, en we laten Jean Pierre aan het woord:
    "ik denk aan het reitje tussen de Westmeers en het Albert park. De Kapucijnenrei loopt naar 't Zand en loopt ondergronds verder naar de Speelmansrei"
    Wilt u hetzelfde zien zoals ik dit afgelopen zondag met mooi weer zag, dan moet u net zoals ik op dit brugje gaan staan en uw blik naar rechts, zuidwaarts gericht, laten afdwalen.
    Vandaag krijgt u nog geen nieuwe fotovraag maar wel een verdere rondleiding doorheen de gebouwen van de Rijksnormaalschool, thans Hogeschool Westvlaanderen, afdeling lerarenopleiding genaamd.


    03-10-2007, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    02-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 225
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Ik tover nog maar eens een ander plekje van de binnenstad van Brugge uit mijn hoge hoed.  Herkent u het?


    02-10-2007, 21:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het houten geval van Dumery (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Ook de gedenkplaat is aan restauratie toe.
    Nog even aanstippen dat deze Dumeryklok een van de klokken was die hing in de Halletoren en diende als brandklok.  Aangezien hij mettertijd niet meer gebruikt werd en men ook een speciaal eerbetoon wilde aan deze bekende Brugse klokkengieter, haalde men de klok destijds uit de toren en plaatste ze hier halverwege de Boeveriestraat in een klokkenstoel.  Op regelmatige tijdstippen werd deze 700 kilogram zwaar wegende klok sinds 1989 geluid (met de voeten!) door Paul Vanden Abeele.  De laatste tijd niet meer omdat dat te riskant werd. (inzakking!)  Maar er is dus nog hoop voor dit 'ding' in zijn 'houten geval'.


    02-10-2007, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het houten geval van Dumery
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Dat houten geval wordt - in tegenstelling tot wat ik daarstraks neerschreef - volledig vernieuwd, want het geval staat de laatste jaren niet alleen scheef, het is ook vermolmd en ingezakt.  Er komt dus een nieuwe eikenhouten klokkenstoel, want zo noemt zo'n ding, en die klokkenstoel wordt zo veel mogelijk gebouwd naar het thans kramikkige maar ooit stevige model dat we er voorlopig nog aantreffen.


    02-10-2007, 21:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 224 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ondanks de detailfoto wist Bart Cloetens onmiddellijk de oplossing.  Alhoewel zijn antwoord nogal vaag is (ik denk aan het houten geval in de Boeveriestraat), kan ik niet anders dan dit antwoord als correct beschouwen.  In heel de Boeveriestraat staat maar 1 'houten geval', en dat houten geval is dringend aan restauratie toe.  Die restauratie komt er binnenkort aan (misschien zelfs al binnen een maand).  Zo is alvast beloofd door het stadsbestuur.


    02-10-2007, 21:30 geschreven door Bruggeblog  
    01-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijksnormaalschool (21)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vele leerlingen aan deze school lopen dagelijks over deze rode loper met als tekst r.n.s. Brugge, zonder goed te beseffen dat dit tapijt de vroegere benaming van de school aanduidt: de Rijksnormaalschool.  Nu is de school opgenomen in een groter geheel: het zogenaamde Howest (de Hogeschool van West-Vlaanderen).  Deze school in de Sint-Jorisstraat te Brugge zelf blijkt ondanks de naamswijziging nog altijd gespecialiseerd te zijn in lerarenopleidingen.


    01-10-2007, 22:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 224
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na 223 komt logischerwijze 224.  Weerom is dit een plek in hartje Brugge.  Herkent u het?


    01-10-2007, 21:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 223 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Die juiste oplossing werd als eerste gevonden door Roland Rotsaert.  Het is zoals hij schrijft een der godshuisjes langs de Visspaanstraat.  De ontmoedigde reactie van spqb kan ik begrijpen.  Er zijn inderdaad 'professionals' die ook proberen deze quiz op te lossen.  Maar de vreugde kan dan alleen maar des te groter zijn als u deze 'pro's' op een dag een hak kunt zetten en als eerste met het juiste antwoord op de proppen komt.
    Wat dit specifieke huisje in de Visspaanstraat met huisnummer 48 betreft: in de jaren 1980-1990 ben ik daar meermaals binnen geweest, want een toenmalige vriend van me woonde daar.  Dat dit huisje samen met zijn lotgenoten in datzelfde rijtje dringend aan restauratie toe was, dat kon ik in die periode zelf al duidelijk merken.  De uiteindelijke restauratie gebeurde zowat in 2003.  Die specifieke restauratie deed mij grote ogen opentrekken en mijn kijk op restauraties in Brugge grondig veranderen.  Want wat bleek?  Dat van die 'zogenaamde 16-de eeuwse eenlaagshuisjes nauwelijks nog enkele tientallen stenen per huisje dateren van voor de restauratie in 2003.  Toch blijft men nu nog altijd beweren dat dit 16de eeuwse huisjes zijn.  Ach kom!  Het zijn gewoon moderne kopieën van wat het ooit geweest kan zijn.
    In mijn chaotische foto-archief heb ik nog enkele foto's zitten van die bewuste restauratie.  Als ik ze een dezer dagen kan terugvinden, dan toon ik ze u gegarandeerd.


    01-10-2007, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    vonneke
    blog.seniorennet.be/vonneke
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!