Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    14-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Binnen in de crypte.  De graftombe.

    14-04-2006, 13:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De toegang tot de crypte.  Bemerk het wapenschild in het hekken.

    14-04-2006, 13:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De toegang tot de crypte.  Om binnen te kunnen moet men zich bukken.  Voor de ingang ligt een witte, ronde marmeren steen helemaal in de grond ingewerkt.  De steen is het zinnebeeld van de rots die de engel wegrolde om de tombe voor de Verrezene te openen. Er bestaat een legende dat Anselmo Adornes tot twee keer toe een steen had laten vervaardigen om die voor de ingang van het graf te plaatsen maar telkens barstte die steen op dezelfde plaats.  Dan heeft men maar een steen in de grond ingewerkt.  En nu komt het: Anselmo gaf zijn zoon de opdracht ook naar het Heilig Graf in Jeruzalem te trekken en daar na te gaan hoe die steen er daar uitzag en het bleek dat de steen in Jeruzalem op exact dezelfde plaats gebarsten was als de twee stenen die men hier in Brugge had geplaatst.



    14-04-2006, 13:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals beloofd nemen we vandaag een kijkje binnen in deze raadselachtige Jeruzalemkerk.  Het eerste wat opvalt als u binnenkomt is dat het hier klein is.  In het midden staat een graftombe, er staan wat kerkstoelen, niet veel, er zijn zes brandglasramen, enkele schilderijen en er schijnt een vreemd licht in deze kerk.
    Onmiddellijk valt uw oog op de Kalvarieberg  waarop drie kruisen staan.  In de steen werden de marteltuigen waarmee Christus gemarteld werd gebeeldhouwd, maar ook de haan (die driemaal kraaide), beenderen en drie schedels.  Deze steen moest voor Adornes in dit nieuwe Jeruzalem de rol spelen van het middelpunt van de wereld.  (in het oude Jeruzalem werd ook zo'n steen vereerd waarrond Joden, Moslims en Christenen voortdurend twistten).
    Bemerk het vreemde licht in deze ruimte.

    14-04-2006, 13:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.goede daad gesteld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Net zoals bij de padvinders stel ik elke dag een goede daad.  Vanmorgen heb ik op deze brug een koppel toeristen met Latijns-Amerikaanse inslag tevreden gemaakt.  Zij wilden zo graag een fotootje van hun tweeën met het water en het Minnewaterkasteel als achtergrond.  Ze reikten me hun pocketcameraatje aan en ik heb ze vereeuwigd.  ... aan 't Minnewater.



    14-04-2006, 12:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede vrijdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een goeie vrijdag aan iedereen toegewenst.  Het is net niet vrijdag de dertiende geworden, daarom is het een 'goede vrijdag' in alle betekenissen van het woord.   Ik ben niet bijgelovig hoor, het was een simpele vaststelling.  Wist u dat het bijgeloof van vrijdag de dertiende afkomstig is van vrijdag 13 oktober 1307, de dag waarop Filips de Schone in Frankrijk op hetzelfde tijdstip alle tempeliers liet vermoorden?  Slechts een klein groepje kon ontsnappen.  Dit staat te lezen in "Het Heilig Bloed, de Heilige Graal'.  Ons onderzoek naar de heilige Graal zetten we vandaag verder met onze ontdekkingen binnen in de Jeruzalemkerk.

    De fotoquiz werd gisteren opgelost door flater, onze ere-Bruggekenner.  Het was de Kipstraat.  We hebben hier in 't stad ook een Haanstraat, zelfs een Rode-Haanstraat, maar neen, het was de Kipstraat.  Ik zou met het flauwe grapje kunnen afkomen: 'ik heb er geen kip gezien', maar kijk, er loopt wel geregeld volk door het straatje. 
    Naar goede gewoonte (en daar zullen we best niet meer van afwijken) geef ik vanavond een nieuwe fotovraag.

    14-04-2006, 10:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de poertoren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-04-2006, 10:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Lac d'Amour
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-04-2006, 10:55 geschreven door Bruggeblog  
    13-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kioskgevoel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat voelt zoiets aan, ik weet niet of u dit gevoel kent, dit kioskgevoel, het gevoel om regelrecht te leven te midden rechtopstaande klossen met een quasi (on)beperkte uitkijk op dit eeuwenoude park vlakbieje 't oekd gevang dat er eigenlijk niet meer is ...

    13-04-2006, 23:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.huis commissaris Van In
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met de TV-reeks 'Aspe' is volgens mij (en met mij veel Bruggelingen) heel wat mis maar met één ding kan ik akkoord gaan.  Het huis van commissaris Van In bevond zich in die eerste reeks niet aan de Vette Vispoort zoals beschreven werd in de boeken van Pieter Aspe, maar wel hier aan het Wijngaardplein.  Het was het huis in het midden.  Vanuit fotografisch of visueel standpunt was het bijna onmogelijk om aan de Vette Vispoort te filmen.  Maar misschien was de reden van verandering van locatie uit pure noodzaak gebeurd: ze mochten van de nieuwe eigenaars niet aan en in de Vette Vispoort filmen?

    13-04-2006, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 11 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geen enkele reactie kwam binnen op mijn vorige vraag.  Daarom stel ik hem opnieuw met deze foto erbij.  Deze keer zonder aanpassingen.  Gewoon, zoals het straatje er deze vooravond uitzag.  En, zoals u merkt, sommigen wandelen er doorheen als kortste weg van punt A naar punt B.

    Wie weet waar dit is?

    13-04-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ouderlijk huis Aspe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het witgeschilderde huis links aan het eind van dit gangetje heeft Pieter Aspe(slagh) zijn kinderjaren doorgebracht.  In zijn zoektocht naar een geschikt huis om de hoofdfiguur uit zijn boeken, commissaris Van In, te laten wonen koos hij dit huis uit.  De Vette Vispoort is gelegen in de Moerstraat, letterlijk in de schaduw van de Sint-Jacobskerk.  De datum die op het huisje vooraan geschreven staat is bedrieglijk.  Vermoedelijk dateren de nu bestaande godshuizen uit de zestiende eeuw.  De datum refereert enkel aan het jaar waarin Joris Fierens en zijn vrouw vier huisjes in de Klaverstraat aan de Sint-Jacobsdis schonken.  Die huisjes in de Klaverstraat waren op de duur zo vervallen geraakt dat de weduwen vanuit de Klaverstraat naar hier in de Vette Vispoort ondergebracht werden.
    Op het einde van het gangetje ligt het Speelmansreitje.  Vermoedelijk werden hier schepen met (vette) vis gelost.  Vandaar de naam. 

    13-04-2006, 18:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuin v/h kantmuseum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een blik op de tuin van het kantmuseum.  Met een all-in ticket bezoekt u de Jeruzalemkerk, het kantmuseum, de tuin en het kantatelier.

    13-04-2006, 15:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een laatste blik op de vreemde achtkantige toren van de Jeruzalemkerk met op de voorgrond het kantmuseum.

    13-04-2006, 14:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Volgens de profeet Jesaïa (LX, 2) zal bij het einde der tijden, wanneer wolken de aarde verduisteren, het licht op het nieuwe Jeruzalem schijnen.  Op de zijmuren van de kerk staan wolken die door lichtstralen doorboord worden.
    Paul de Saint-Hilaire concludeert uit alle symboliek (ook binnen in de kerk) dat de bedoeling van Adornes verder reikte dan gewoon een namaaksel van het Heilig Graf en de kapel te Jeruzalem te maken, neen, hij wilde in Brugge het Nieuwe Jeruzalem neerzetten en deze kerk zou er het centrum van worden.

    13-04-2006, 14:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Links de zon, rechts de maan (althans de uitbeelding ervan) op de top van de twee torentjes aan weerszijden van de houten toren.  Deze lichtbronnen van dag en nacht betekenen dat deze kerk niet op het Oosten (Jeruzalem), maar naar het Zuiden is gericht waardoor het koor zich aan de kant van de duisternis bevindt.
    Helemaal bovenaan, in plaats van een windhaan staat een half wiel doorstoken met een palm.  Het draait mee met de wind.  Het is het rad van de martelares Catharina.  Het symboliseert de breuk in de tijd en in de sterrenloop, met andere woorden de Apocalyps.
    Dan die bol, dat is de aarde natuurlijk. Dat benadrukt dat het einde van de wereld bedoeld wordt.

    13-04-2006, 14:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals ik gisteren al aankondigde zal ik het eens hebben over de Jeruzalemkerk.  Ik doe het in twee schuifjes.  Vandaag behandel ik de buitenkant en morgen - u raadt het: de binnenkant van deze unieke kerk.
    Eerst en vooral: Dan Brown werd niet veroordeel omdat hij putte uit het werk "Het Heilig Bloed, de Heilige Graal".  Ikzelf geef ook ridderlijk toe dat ik mijn inspiratie gehaald heb uit een boekje waarin alles wat ik nu verteld uitgebreider en beter neergeschreven werd.  Het boekje heet "Brugge, de tempel en de Graal" en is geschreven door Paul de Saint-Hilaire.  Of het nog in de boekhandel verkrijgbaar is, is een andere zaak.

    Pieter Adornes is twee keer naar het Heilig Graf geweest en tekende het na met de bedoeling er een replica van te maken.  Dat gebeurde hier te Brugge.  Rondom dat graf werd een kapel gebouwd.  Pieters zoon Anselm (die trouwens ook naar het echte Heilig Graf gegaan was) verving die kapel door een nieuwe met toren.  Het was dus een privékapel die in 1482 eindelijk af was.
    Volgens die Paul de Saint-Hilaire was die kapel bedoeld als het centrum van het nieuwe Jeruzalem in de stad waar de andere helft van het bloed van Christus bewaard werd, in Brugge.  Het oude Jeruzalem was opnieuw in handen van de Ongelovigen gevallen en Adornes wilde een nieuw, vrij Jeruzalem voor hem en zijn nakomelingen.
    Deze kerk barst van de bizarre verwijzingen en rebussen.
    De gevel.  Het begin van een rebus wordt dikwijls aangegeven door een specifiek teken.  Het meest voorkomende teken is dat van het kalvariekruis met drie treden (hier rechts in de gevelsteen gemetseld).  En dan hebben we boven het venster, opnieuw in de muur ingemetseld, het wapenschild van de Adornes.  Samen met Gwijde van Dampierre kwam deze familie mee uit Palestina.  Hun wapenschild had een met zilver en zwart geschaakte schuinbalk van 3 lijnen met twaalf vakken.  Zo ook hier: 3 keer twaalf stenen op de schuine lijn.  Dit was zoveel als een schaakbord van 36 velden.  Deze 36 is het kwadraat van 6 het zonnegetal.

    13-04-2006, 13:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoogteverschillen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Fietsers weten het wel.  Brugge is niet vlak.  Fiets je bijvoorbeeld van 't Zand naar de Markt, dan moet je niet veel trappen want het gaat naar beneden.  Het hoogteverschil hier aan het begin van de Katelijnenstraat is nog duidelijker.

    13-04-2006, 10:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Station
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het station op een ochtend als deze.

    13-04-2006, 09:32 geschreven door Bruggeblog  
    12-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu ik toch nog wakker ben
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... maar het is voor vandaag echt de laatste.  Ik vind het zelf toch zo grappig.  Living Art, dat is dat 'pseudo-standbeeld' dat zichzelf aan het samenrapen is.  Dan heb je die oude mannen.  Wie is wie en wat is hun doel?  Ik zou het echt niet weten.  Wat ik wel weet is dat dit allemaal verzameld werd op dit plaatje met een oude digitale camera anno 2003 aan de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Mariastraat.

    12-04-2006, 23:39 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mindervaliden
    blog.seniorennet.be/minderv
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!