Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    12-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu ik toch nog wakker ben
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... maar het is voor vandaag echt de laatste.  Ik vind het zelf toch zo grappig.  Living Art, dat is dat 'pseudo-standbeeld' dat zichzelf aan het samenrapen is.  Dan heb je die oude mannen.  Wie is wie en wat is hun doel?  Ik zou het echt niet weten.  Wat ik wel weet is dat dit allemaal verzameld werd op dit plaatje met een oude digitale camera anno 2003 aan de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Mariastraat.

    12-04-2006, 23:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ach, ik kon toch niet slapen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... daarom nog eentje vanuit mijn archief.  We schrijven 2003 en 't stad had het lumineus idee graffitikunstenaars hun kijk op de Vlaamse Primitieven te geven.  Dit "Young Primitives" kunstwerk bevond zich enkele maanden langsheen de Kruisvest vlakbij de Rolweg.  De dame in kwestie was er slechts enkele seconden.

    12-04-2006, 23:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalemkerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk, om u warm te maken voor mijn onthullingen van morgen.  De Jeruzalemkerk, the place to be voor mysteriezoekers.  Bekijk de kerk, zijn vorm, de ornamenten buiten.  Wat bezielde iemand om hier in Brugge een dergelijke kerk te laten bouwen?

    12-04-2006, 22:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 11
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Georges Rodenbach zou dit heerlijk vinden.  Bruges-la-morte.  Al wat ik gedaan heb is een foto nemen van dit straatje en doen zoals Rodenbach indertijd: het ouder, triester en donkerder maken dan het eigenlijk is.  Hij deed het op papier, ik doe het met een digitaal prentje.

    Mijn vraag is zo simpel als altijd:
    Hoe noemt deze straat?
    Het kan niet moeilijk zijn hé, de binnenstad kent maar een 450-tal verschillende straten en de Steenstraat is het zeker niet.



    12-04-2006, 21:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op zoek naar de Heilige Graal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    U hoeft (begeesterd door de 'Da Vinci Code') heus niet naar Parijs, Londen of Rennes-le-Château om in de voetsporen van de tempeliers te treden op zoek naar de Heilige Graal.  Blijf gerust in Brugge.  Daar is ook genoeg mysterieus middeleeuws aan te treffen en the place to be voor graalzoekers is ongetwijfeld deze Jeruzalemkerk.  Morgen toon ik er u meer over.
    En vanavond is er natuurlijk nog de fotoquiz.



    12-04-2006, 18:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLV van La Salette (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral excuus voor de mindere kwaliteit van de foto maar dat is omdat het glas voor het beeld zo vuil is.
    Hebt u daarstraks zitten lezen op http://www.marypages.com/LaSaletteNL.htm , dan is u, net zoals mij misschien opgevallen dat in het jaar van de verschijning de streek te kampen kreeg met een aardappelplaag waardoor velen de hongerdood stierven.  En ook de jaren erna kampte heel Europa met een mislukte graanoogst.  En altijd wanneer oogsten mislukten braken er epidemieën uit.  In 1854 stierven, alleen al in Frankrijk, 150.000 mensen aan cholera, waarvan de helft kinderen. In La Salette vielen geen slachtoffers. Allen hadden zich op tijd bekeerd.
    Lezers die Bruggeblog al een tijdje kennen weten waar ik naartoe wil.  In Brugge staan/hangen nog veel verwijzingen naar de pest en andere besmettelijke ziekten.  Voor het overgrote deel zijn het heiligenbeelden die vroeger door het volk vereerd werden.  Deze heiligen werden beschouwd als beschermheiligen tegen pest, cholera, runderpest, enz...  Als je genoeg bidt voor hen zullen jij of je dieren gespaard blijven.  Het is niet moeilijk om te vermoeden dat deze OLV van La Salette hier in Brugge als 'pestheilige' vereerd werd.

    12-04-2006, 17:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLV van La Salette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de hoek van de Snaggaardstraat met de Speelmansstraat hangt een houten kapelletje met daarin een beeld van de O.L.Vrouw van La Salette.  Lourdes kennen we allemaal als plaats van verschijnen van de Maagd Maria maar La Salette?  En toch heeft Brugge, telkens in een wijk waar vroeger veel armoede heerste, op twee plaatsen een beeld van de OLV van La Salette.
    Op httt://www.marypages.com/LaSaletteNL.htm leest u alles over de eenmalige verschijning in La Salette.

    12-04-2006, 17:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weiland (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Soms denkt u, neen dat kan niet, dat is onmogelijk, dat is niet in Brugge.  Maar langs de andere kant: die torens (Engels klooster, Jeruzalemkerk en Sint-Annakerk) behoren wel degelijk tot Brugge.  Dus dit weiland met koeien ook.

    12-04-2006, 13:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weiland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het weiland achteraan het Grootseminarie.  Vroeger was daar op het einde nog een vijver.  Onze aartsbisschop Godfried Danneels herinnert het zich nog.
    "Toen ik hier nog lesgaf had ik altijd de indruk dat ik er nog professor Coucke zag vissen, roerloos, een krant tot hoedje gevouwen op het hoofd en naast zich zijn hond.  Die Coucke, ondertussen al lang gestorven, was vroeger econoom, keldermeester, priester en professor."  Tot op hoge leeftijd verbleef hij in het seminarie en Godfried Danneels herinnert hem uit zijn jeugd als seminarist hier, deze professor Coucke, nooit een vis vangend, maar altijdzittend aan die vijver met zijn trouwe hond naast hem.

    12-04-2006, 13:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de poort staat open
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De omgeving van de Oliebaan, Peterseliestraat, Hemelrijk wordt gekenmerkt door uitgestrekte domeinen die door hoge muren beschermd worden.  Een kijkje nemen kan moeilijk of men zou een laddertje mee moeten hebben.   Maar soms staat de poort open en dan is binnengluren toch zo verleidelijk.

    12-04-2006, 12:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hemelrijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze straat noemt, echt waar, Hemelrijk.  Wandel er gerust eens door.  U voelt er zich de hemel te rijk.

    12-04-2006, 09:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spoorweg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... op 200m van het station.

    12-04-2006, 09:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 10 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren vond filip lersberghe de oplossing.  Deze tuin is de doorsteek van de Dijver naar het Groeningemuseum.  Het behoorde vroeger toe aan de Proosdij van de Onze-Lieve-Vrouwparochie.
    Die waterpomp (tenminste het beeld ervan) die zich tegen de zuidelijke muur bevindt die paalt aan de straat Groeninge is gemaakt door de Bruggeling Joris Dumery, diezelfde man die de klokken van het carillon van ons Belfort vervaardigd heeft.

    Vanavond krijgt u een nieuwe beeldvraag.

    12-04-2006, 09:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paaslelies
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    12-04-2006, 09:12 geschreven door Bruggeblog  
    11-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sta Viator (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sta stil bezoeker ...


    11-04-2006, 23:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte Madonna (versie zoveel ...)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Filip Lersberge is nieuw hier blijkbaar.  Denkt dat de zwarte madonna aan het Grootseminarie een unicum is.  Ik heb er in het verleden al andere getoond, en zal er blijven tonen.  Sommigen noemen mij een racist.  Ik ben het niet.  Ik heb het gewoon over de blanke kleur van heiligenbeelden die door het verkeer, het milieu, ik weet niet wat na jaren in weer en wind blootgesteld te staan overgaat(n) in, jawel: ZWART.
    Allez, om het nog maar eens te bewijzen: de zwarte madonna van de Hooistraat.


    11-04-2006, 23:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 10 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ziezo.  De derde foto genomen in de openbare tuin.  Openbaar?  Eigenlijk maar van 9.30 tot 17 u en NOOIT op een maandag.
    Waar bevindt zich deze tuin?

    11-04-2006, 21:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 10
    De volgende foto kunt u verwachten vanavond omstreeks kwart over negen.  Ik breng hem deze keer met opzet wat later om iedereen gelijke kansen te geven.  Want we zijn ondertussen aan de derde foto aanbeland en ik vermoed dat die derde foto vanavond bij sommigen een belletje zal doen rinkelen.

    11-04-2006, 18:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Paashaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De fietsersbond heeft zich kostelijk geamuseerd.  Tijdens het weekend was hun Paashaas in de stad.  Per fiets reed hij met 30 paaseieren netjes vastgebonden op zijn bagagedrager naar de Markt.  Daar aangekomen stelde hij vast dat de helft nog bruikbaar gebleven was.  Dan heeft deze Paashaas bijzonder traag gereden, als u het mij vraagt èn hij heeft bepaalde straten met opzet vermeden.  Ik noem er maar enkele op: de Oliebaan, de Schaarstraat en deze Hooistraat.

    11-04-2006, 18:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemiste kans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu de werken in het Begijnhof bijna afgelopen zijn blijkt duidelijk dat weer eens  niet aan de gehandicapten gedacht werd.  Het herbestraten had een ideale kans kunnen zijn om ook die categorie van bezoekers toe te laten een der meest opmerkelijke plaatsen in Brugge te zien.  Rolstoelen kunnen eventueel binnen via de ingang langs de kant van het sashuis.  Ik zeg wel 'eventueel'.  Op de weg die naar en binnenin het domein loopt is het onmogelijk vanwege de oneffen kinderkopjes.  Maar naast die weg is er gelukkig nog een strook die min of meer effen is.
    De ingang die acht op de tien toeristen nemen, namelijk via het brugje, die is opnieuw ontoegankelijk geworden voor personen in een rolstoel.  Het ligt er nog slechter bij dan voorheen.  Bijgaande foto liegt er niet om.
    En waar is de ruitvormige gedenksteen 'Sta Viator' gebleven.  Het herinnerde aan het overlijden van kanunnik Rodolphe Hoornaert die hier 46 jaar in dienst was.  Tevens was het een stil verzoek aan de bezoeker om ingetogen dit domein te betreden.  Nu moeten we het alleen nog stellen met het stomme bordje 'stilte' naast het grasperk.

    11-04-2006, 14:14 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    speerstra
    blog.seniorennet.be/speerst
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!