Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    05-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapucienenrei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We staan aan 't Putje, op precies dezelfde plaats van de vorige foto, maar we draaien ons nu om.  Voor ons ligt het Kapucienenreitje te blinken (en vroeger te stinken).  Eigenlijk zien we de achteruiten van de huizen langs Westmeers.   Halverwege Westmeers ligt tearoom "'t Capucientje".  Vanuit de zaak, tenminste als u achteraan plaats neemt achter de grote ruiten, dan kijkt u uit op ... de Kapucienenrei.

    05-04-2006, 14:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smedenrei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We kunnen het ons nauwelijks voorstellen maar dit was onderdeel van de eerste stadsomwalling.  In 1127 werd graaf Karel de Goede in de Sint-Donaaskathedraal vermoord door niet-Bruggelingen.  Het was de aanleiding om datzelfde jaar nog de toen al bestaande binnenreitjes als verdedigingsgrachten te gebruiken en de stad te ommuren.  Langsheen dit traject moeten zes poorten gestaan hebben die alle zes verdwenen zijn.  De oostelijke helft van die grachten kennen we allemaal: de Sint-Annarei, de Groene Rei en de Dijver.  Ze zijn samen met de Halletoren het visitekaartje van onze stad.  Minder gekend, maar ze bestaan nog allemaal, zijn de Speelmansrei, de Augustijnenrei en vooral de Kapucijnenrei en dit Smedenreitje dat overkoepeld werd maar nog altijd bestaat.  De volgende keer als u over 't Zand loop aan de kant van 't Putje tot Café Leffe, denk er dan eens aan dat u boven het Smedenreitje loopt.

    05-04-2006, 12:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.torenpracht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    05-04-2006, 09:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stroomonderbreking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterenavond omtrent 23u was er een stroomonderbreking op het elektriciteitsnet in een gedeelte van Assebroek en Brugge Centrum.  Ik was juist bezig om dit prentje van het Oud Sint-Jan, bekeken vanuit de lucht, op mijn blog te plaatsen toen ik op slag in het pikkedonker zat.  Ik heb dan maar eens rondgewandel in het donkere stadsgedeelte.  Van lichtvervuiling was geen sprake meer.  Het was een aangename tijd om sterren te kijken.  Toch heb ik me maar snel uit de voeten gemaakt want op de Minnewaterbrug werd ik (in het donker) benaderd door een manspersoon met duistere bedoelingen.

    05-04-2006, 09:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concertgebouw nog niet afbetaald
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ... en de stad Brugge zal er nog maar eens 400 miljoen euro in pompen.  Voor wie het niet wist, het Concertgebouw (met een C, van Cultuur), dat is dat rode baksel op de achtergrond. 



    05-04-2006, 09:16 geschreven door Bruggeblog  
    04-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guido Gezellefan op Blokken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om met het voorgaande bericht nog wat in de religeuze sfeer te blijven hangen.  De meest bekende Brugse religieus is en blijft Guido Gezelle en dat zal altijd zo blijven.  Het spelprogramma Blokken op Eén bewijst het maar eens te meer.  Gisteren en vandaag was daar een JONGE advocate te zien die zonder blikken of blozen Guido Gezelle als haar favoriete schrijver aanduidde.  Vandaag debiteerde ze op het eind van het programma een erg gelovig, maar erg mooi gedicht van onze grootmeester van o.a. de 'kleengedichtjes'.  Morgen is ze er weer en als ze wint horen we opnieuw een gedicht van den Guido.
    Wat dit beeld van hem betreft.  De tand des tijds en de weinige zorg bewijzen in zijn geboortehuis, het Guido Gezellehuis, de meester-dichter geen eer.  Hij staat er constant triest én bescheten (door de vogels) te wezen.  Jammer.  Misschien dat hij er posthuum nog een gedichtje over uit zijn mouw kan schudden, wie weet.

    04-04-2006, 22:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magdalenakerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Magdalenakerk zoals we die kennen werd gebouwd in 1851-1853, maar haar toren iets later, namelijk in 1858-1864.  Het is een van die kerken die vandaag niet meer als gebedshuis dienst doet.  Maar met de nieuwe bestemming ervoor is men gelukkig nog in de contemplatieve sfeer gebleven.  Het is geen tweede 'Celebrations' geworden.



    04-04-2006, 21:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 8 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    U hebt de oplossing gisteren niet gevonden.  Dan vrees ik, ondanks het feit dat dit beeld het huis al iets duidelijker toont, dat u het ook vandaag nog niet zult weten.  Morgenavond krijgt u de straatkant van het huis te zien, beloofd.



    04-04-2006, 20:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kantklossen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze kiosk staat in het Koningin Astridpark,wat vroeger een kloostertuin was van een verdwenen klooster (minderbroeders).  Is zij met opzet gebouwd met kolommen die verdacht goed lijken op kantklossen?  We zijn hier in Brugge, nietwaar.  Zelfs vanuit Japan komt men naar onze stad om kantles te volgen.

    04-04-2006, 18:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kantklosleuning?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jammer dat dit huis in Oostmeers al jaren onbewoond staat.  Ik zou er wel willen wonen want de leuningen intrigeren mij buitenmate.  Is dit nog zo een knipoogje naar het Brugge van de kant en haar kantwerkster ("spellewerksters")?
    Of ben ik een kantklosgeobsedeerde die overal klossen in ziet?

    04-04-2006, 18:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begrijpe wie kan.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'Stads wegen zijn ondoorgrondelijk.  Het toiletgebouwtje op 't Zand, in dezelfde stijl gebouwd als de gebouwtjes aan de andere kant van het plein die toegang verschaffen tot de parking, welnu dat toiletgebouwtje moest en moest tegen de vlakte.  Er is toch een ondergronds toilet redeneerde men.  Sinds kort staan op die plaats moderne, verplaatsbare toiletten.  Ze staan er misschien tijdelijk, maar ik vind geen logica.  Is dit de oplossing voor wildplassers?  Het is in alle geval een kaakslag voor diegenen die pleitten voor het behoud van het toiletgebouwtje om exact daar die toiletten te zetten. 

    04-04-2006, 18:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasfoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een kermis zonder oliebollenkraam is echt niet in te denken.  Mmmm..... lekker.

    04-04-2006, 16:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paaskermis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De paaskermis is er en staat in volle glorie op 't Zand.  Niet zo groot als de meifoor natuurlijk, maar dat hoeft ook niet.

    04-04-2006, 16:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Gilde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Daarstraks was ik in de omgeving van het station.  Daarna trok ik de binnenstad in.  Ben in de Oude Burg de Gilde gepasseerd.  Georges'tje stond er jammer genoeg niet (en nooit meer).

    Ben ondertussen ook nog eens naar de plaats van misdaad geweest.  Ik bedoel de plaats waar ik het plaatje voor de quizvraag no. 8 geschoten heb.  Nog altijd niet gevonden?



    04-04-2006, 13:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groene man
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We blijven in de stationsbuurt.  Ik heb me altijd al afgevraag wat de betekenis is van dit beeld.  Het enige wat ik er in zie is een groene man die in een zwaar gevecht gewikkeld is met een reuzenvogel.  Kent u de betekenis?

    04-04-2006, 13:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stationsbuurt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo hebt u ons station waarschijnlijk nog nooit bekeken.

    04-04-2006, 12:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rechtover het station
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is hier vandaag bij momenten minder druk dan anders. Het is paasvakantie, hé. 
    Weinigen van de passanten blijven hier stilstaan om eens toe te kijken.  Ik wel.  Ik kijk en denk over hoe het er binnen twee maanden zal uitzien.  Totaal anders.  Ik vraag me ook af hoe het vroeger was.  Er bestaan enkele heel oude foto's van deze plaats die dateren uit het begin van de twintigste eeuw en daarop is heel duidelijk wasgerief aanwezig.  De was die ligt te bleken in het gras naast het reitje.  Over veranderingen, evolutie gesproken.  Als we de taken die een huisvrouw (huisman) tegenwoordig heeft met die van een huisvrouw van vroeger vergelijken.   Om een voorbeeld te geven. Vroeger strooide men vers zand op de vloer in de huizen.  Nu schuurt men en boent met de Swiffer en stofzuigt met een stofzakloze stofzuiger.



    04-04-2006, 12:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.goeiemorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goeiemorgen Brugge.  Waar zullen we het vandaag over hebben?  Ik weet het nog niet.  We zien wel, hé.  Ideeën heb ik nog genoeg en Brugge is er klaar voor denk ik.  Ik ga nog maar eens de "stroaten dweilen".

    04-04-2006, 08:58 geschreven door Bruggeblog  
    03-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.avondrust
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Compleet om tot rust te komen.
    Slaapwel, en tot morgen  Bruggefans!

    a propos: het ontslag van Jan Ceulemans bij Club Brugge was toch normaal.  Dat zat er al sinds zijn aanstelling aan te komen.  Jan Ceulemans IS geen trainer.  Hij is meer een  "Brugs beertje": lief tot en met, maar jammer genoeg ongevaarlijk.

    03-04-2006, 23:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astridpark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het boompje van daarstraks en zijn taaie voorgang(st)er staat en stond in het Astridpark.  What's in a name!  Nu hebben we een prinses Astrid, maar vroeger hadden we een koningin die luisterde naar die naam.  Omdat we niet zouden vergeten om wie het nu echt gaat hebben ze er in Brugge een beeld van gemaakt.  Maar waarom hebben ze haar in dat hoekje gedrumd, daar, in de onmiddelijke nabijheid van een electriciteitshokje en een urinoir?  ... over respect voor het koningshuis gesproken!  Het kan gemakkelijk zijn dat dat electriciteitshokje en dat urinoir er later bijgezet werden, ik weet het niet, maar het blijft misplaatst.  Het park heeft vier hoeken, waar in elk van de drie andere hoeken wijlen onze koningin Astrid een waardiger én zonrijker plaatsje toebedeeld zou kunnen krijgen.  

    03-04-2006, 22:13 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    edsbev
    blog.seniorennet.be/edsbev
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!