Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    03-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.avondrust
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Compleet om tot rust te komen.
    Slaapwel, en tot morgen  Bruggefans!

    a propos: het ontslag van Jan Ceulemans bij Club Brugge was toch normaal.  Dat zat er al sinds zijn aanstelling aan te komen.  Jan Ceulemans IS geen trainer.  Hij is meer een  "Brugs beertje": lief tot en met, maar jammer genoeg ongevaarlijk.

    03-04-2006, 23:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astridpark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het boompje van daarstraks en zijn taaie voorgang(st)er staat en stond in het Astridpark.  What's in a name!  Nu hebben we een prinses Astrid, maar vroeger hadden we een koningin die luisterde naar die naam.  Omdat we niet zouden vergeten om wie het nu echt gaat hebben ze er in Brugge een beeld van gemaakt.  Maar waarom hebben ze haar in dat hoekje gedrumd, daar, in de onmiddelijke nabijheid van een electriciteitshokje en een urinoir?  ... over respect voor het koningshuis gesproken!  Het kan gemakkelijk zijn dat dat electriciteitshokje en dat urinoir er later bijgezet werden, ik weet het niet, maar het blijft misplaatst.  Het park heeft vier hoeken, waar in elk van de drie andere hoeken wijlen onze koningin Astrid een waardiger én zonrijker plaatsje toebedeeld zou kunnen krijgen.  

    03-04-2006, 22:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no 8
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie weet waar dit huis zich bevindt?
    De eerste die antwoordt gaat lopen met de eer en mag zonder twijfel een Bruggekenner genoemd worden.

    03-04-2006, 18:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude knar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tot verleden jaar was deze oude knar nog te bezichtigen in het Astridpark.  Als een curiosum, een kreupel, een krank ding, ondersteund met krukken of ze viel.  Krakend van ouderdom.   En nog had de jeugd geen respect voor haar.



    03-04-2006, 18:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oude knar (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gelukkig was hem (of haar) een langer leven beschoren dan zijn (of haar) collega in het Vondelpark...

    "Er is een boom geveld met lange groene lokken.
    Hij zuchtte ruisend als een kind
    terwijl hij viel, nog vol van zomerwind.
    Ik heb de kar gezien, die hem heeft weggetrokken.

    O, als een jonge man, als Hector aan de zegewagen,
    met slepend haar en met de geur van jeugd
    stromende uit zijn schone wonden,
    het jonge hoofd nog ongeschonden,
    de trotse romp nog onverslagen.

    M. Vasalis (1954)



    03-04-2006, 18:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boompje (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het boompje moet gespalkt worden of het valt om van zwakte.  Ooit zal het een grote, forse boom worden.  Zal ik dit nog meemaken?  Ik betwijfel het.  Wat ik wel meegemaakt heb is de boom die hier vroeger stond.

    03-04-2006, 17:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boompje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het Astridpark.  Een boompje.  Wie fotografeert nu zo'n stom schriel boompje?

    03-04-2006, 17:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.webruimte tekort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bruggeblog bestaat bijna een maand en heeft hier bij seniorennet al te kampen met een tekort aan webruimte.  Gisteren begon het.  Ik kreeg een bericht dat mijn foto (die van de Verloren Hoek) niet meer kon geplaatst worden omdat de maximum limiet van 30 Megabyte webruimte bereikt was.  Alleen met externe links of door foto's te verwijderen kon ik nog nieuwe foto's plaatsen.  Als je in het begin je blog bij seniorennet aanmaakt wordt het je gemakkelijk gemaakt.  Onmiddelijk kan je beginnen bloggen.  Pas later merk je dus de addertjes onder 't gras.  Niks voor niks.  Voor de reclame krijg je maximaal 50 MB webruimte beschikbaar waarvan 30 voor je foto's.  Ik ben eens gaan zoeken hoe seniorennet het op hun site exact formuleert:
    "Onbeperkt aantal foto's toevoegen aan elk bericht, zowel van de eigen harde schijf, als via een link op het internet. Foto's worden bij SeniorenNet bijgehouden (eigen "webspace"). Eigen webspace 50 MB per blog. Onbeperkt aantal foto's via link, onbeperkt aantal berichten, onbeperkt aantal muziekjes. Statistieken van verbruik van webspace voorzien."
    Wat me daaraan stoort is dat én niks vermeld wordt over die maximale 30 MB voor je foto's én het misleidend in vetjes drukken van 'onbeberkt aantal foto's'.
    Langs de andere kant: geen probleem hoor.  Ik zal doen zoals iedere fotoblogger doet, zeker?  Eerst de webruimte van mijn provider opgebruiken en daarna op zoek gaan naar andere (gratis) vrije webruimte.  Het zou zonde zijn om mijn archief nu al te moeten wissen.  Vooral surfers die nu en in de toekomst bij toeval op mijn blog terechtkomen en het interessant vinden zullen graag eens willen terugbladeren.

    03-04-2006, 12:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat is nu de volgende grote dag waar gans Brugge naar toeleeft?  De dag waarop de Heilige Bloedprocessie uitgaat natuurlijk!  Dat zo'n processie een hele organisatie is kunt u begrijpen.  Weinig, eigenlijk niets wordt aan het toeval overgelaten.  Toch zijn er zaken die je niet in de hand hebt.  Acteurs zeggen het altijd.  Het moeilijkst om mee te werken zijn dieren en kinderen, precies omdat ze zo onvoorspelbaar zijn.  In de Heilig Bloedprocessie zitten verschillende evocaties uit de Bijbel.  Hier wordt het moment uitgebeeld waarop Christus het volk vertelde "Laat de kindertjes tot mij komen"  Waarna hij een van de kleinsten op zijn armen neemt ...  waarop het kind begint te wenen. 

    03-04-2006, 09:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 7 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kort nadat ik de nieuwe quizvraag op mijn blog geplaatst had kwam Poke al met de oplossing.  Ik dacht echt dat het geen gemakkelijk beeld was van een niet gemakkelijk te vinden straatje maar blijkbaar was het al voldoende voor Poke om te weten dat het 'Singel' is.  Op veel kaarten vind je het straatje niet terug, om maar te zeggen hoe het door menigeen over het hoofd gezien wordt.  Je kan het alleen bereiken via de Smedenpoort (buitenkant), dan de Buiten Boeverievest en dan moet je rechts het brugje over. Zowel naar links als naar rechts loopt de Singel dood.  Wat die kraan betreft.  Die stond daar al heel lang (vooral niks te doen)  en de buurt kreeg het op zijn heupen en ze stapten naar de rechtbank waarna de kraan bij vonnis moest verdwijnen.

    Vanavond krijgt u, dankzij Poke, alweer een nieuwe beeldvraag.

    03-04-2006, 08:39 geschreven door Bruggeblog  
    02-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no 7
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Welja, om vandaag af te sluiten, een nieuwe beeldvraag.  Daarstraks had ik het over weerspiegelingen in het water.  Het is een van mijn dada's.  Daarom dit prentje en de bijbehorende vraag: waar is dit.  Deze keer is gewoon de naam van de straat voldoende.  Eén tip voor mensen die speciaal hiervoor Brugge willen rondlopen om de oplossing te vinden: de kraan op de achtergrond is er niet meer.  Meer nog: hij mocht er niet meer zijn.



    02-04-2006, 22:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Windstil (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Staande vanop de Mariabrug, kijkend in de richting van Groeninge, nog juist even inzoomen.  Bij windstil weer krijgt u dan dit resultaat.

    02-04-2006, 21:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Windstil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... was het niet vandaag.  Daarom is dit er eentje uit de (nog niet zo) oude doos.  Pas bij windstilte spiegelt het water van de Reien perfect.  Draai de foto om en op het eerste gezicht zou je geen verschil zien.

    02-04-2006, 21:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 6 - oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met de Sint-Salvatorskathedraal op de achtergrond was het niet zo moeilijk meer om vinden.  Leo De Raedt gaf het als eerste aan, maar Flater kon het meer specifiek situeren.  Deze 'gaper' is te zien in de Steenstraat (huisnummer 5) vlakbij de Markt.  Het speciale eraan is dat het de enige gaper is die nog in Brugge aan een gevel hangt.  Wil je er nog zien, dan kan je terecht in het Volkskundig Museum.  Een gaper is geen afbeelding van een bestaand persoon, maar werd gewoon gebruikt als merkteken in een tijd waarin nog geen huisnummers bestonden.  Je vond ze vooral boven apotheken.  De naam van dit huis is trouwens "De Gapaert".
    Zo zie je dat in zo een beeld veel geschiedenis schuil kan gaan en dat bijna niemand dat weet, het zelfs niet ziet.  En dat op (dixit Leo De Raedt) de 'Meir' van Brugge.

    02-04-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verloren Hoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De koers is gedaan.  We spreken er al niet meer over.
    Laat ons het liever eens hebben over een wijk die we tot nu toe wat uit het oog verloren waren.  De Verloren Hoek.  Daarom noemt het ook zo.  Nog geen 1 op de 10 toeristen geraakt hier verzeild en dan is het meestal nog via de stadsrondrit met het gele busje.  De Verloren Hoek is nog een van die echt 'volkse' (niet negatief bedoeld) wijken.

    02-04-2006, 18:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 6 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik zeg niks meer.
    Nu is het aan u.

    02-04-2006, 17:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.goed gepronostikeerd
    In het vervolg als u nog op het wielrennen wilt wedden, dan moet u mijn blog lezen.  Ik heb u de uitslag in mijn vorige bericht voorspeld.  Dat Boonen ging winnen was bijna zeker, maar wie zou Leif Hoste als tweede geplaatst hebben?

    02-04-2006, 17:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu even niet storen ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... want ik ben televisie aan het kijken.
    Neen, voor één keer geen Tom Boonen.  Dit is Leif Hoste.  Er bestaan nog andere Vlamingen die kunnen koersen.

    02-04-2006, 12:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no.6
    Wat de fotoquiz betreft: vanmorgen zijn tienduizend hier gepasseerd, zelfs de renners.
    Als dàt geen tip is, dan weet ik het niet meer.

    02-04-2006, 12:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de laatsten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit waren de laatste renners die de Dijver insloegen.  De laatsten zullen misschien de eersten zijn, wie weet. 
    Het is hier op Bruggeblog geen schoonheidswedstrijd.  Het zijn niet altijd de mooiste plaatjes die ik breng (al zou ik dat kunnen).  Ik probeer alleen maar een totaalbeeld van ons Brugge van nu te schetsen.  Niets meer.  Niets minder.  En af en toe eens een pittig commentaartje erbij, dan is mijn dag goed.  Voor een afgelikte Bruggesite bent u hier aan het verkeerde adres.

    02-04-2006, 12:08 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sprokkels
    blog.seniorennet.be/sprokke
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!