Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    12-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 73 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee mogelijke oplossingen kwamen er totnogtoe binnen.  Enerzijds de Blekerstraat, anderzijds de Meestraat.  Allebei zijn ze verkeerd.  Qua gelijkenis was de Meestraat de beste poging, maar met die oplossing bevinden we ons op privé terrein (namelijk achter het huis de Zeven Torens) en dit hier waarvan u nu een tweede foto krijgt bevindt zich niet echt op privé terrein.  U of ik mogen/kunnen dit vrijelijk betreden.  En raar maar waar: 't is ook de binnenstad van Brugge.  Weet u dankzij deze tweede foto al waar dit is?


    12-09-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (9 en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kapel van de voormalige Sint Jozefkliniek van buitenaf gezien.  Niets buiten doet vermoeden dat deze kapel vanbinnen een waar juweeltje is.


    12-09-2006, 18:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog eens de voormalige kapel van de al even gewezen kliniek Sint-Jozef.  Hier was ik tot voor de Open Monumentendag van afgelopen zondag nog nooit geweest en velen onder u waarschijnlijk ook niet.  Het is weer maar eens het zoveelste bewijs dat Brugge stampvol publiek verborgen schatten zit. 
    Men voelt hier duidelijk aan dat de architect Huib Hoste een totaalconcept beoogde.  Net zoals de art-deco stijl van de inkomhal één geheel vormt, is ook hier elk detail belangrijk om tot dat éne totaalbeeld te komen.  Er is eigenlijk te veel om op te noemen, maar let bijvoorbeeld eens op het speciale kleurgebruik, op de aparte brandglazen en op hoe zelfs de verwarmingselementen het beeld helemaal niet verstoren.


    12-09-2006, 17:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn aanbeland in de kapel van de vroegere Sint Jozefkliniek.  De oorspronkelijke functie, een ruimte om te bidden en de mis te lezen, heeft dit gedeelte van de kliniek die ook door architect Huib Hoste ontworpen werd ondertussen al verloren, maar er straalt nog altijd iets magisch van uit.


    12-09-2006, 17:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op weg van de hoofdingang naar de kapel van de voormalige Sint Jozefkliniek in de Komvest passeren we dit bronzen beeld dat Prof. J. Sebrechts voorstelt.  Het beeld is gemaakt door de kunstenaar  Octave Rotsaert waarvan iedereen zijn grote werken kent (Buffelbrug, Paxbeeld, borstbeeld Maurits Sabbe, ruiterstandbeeld Albert I) maar slechts weinigen de kunstenaar die erachter schuil gaat.
    Waarom precies staat hier dat  beeld van  Prof. J. Sebrechts?  Omdat deze dokter een heel grote invloed gehad heeft op de Brugse geneeskunde van de 20ste eeuw in het algemeen en op deze Sint Jozefkliniek in het bijzonder.  Als u echt veel over die man Sebrechts te weten wilt komen, dan moet u zeker hier eens een kijkje nemen.  't Is een hele boterham.   Wilt u die zware kost ook wel eens relativeren en zien in het licht van bepaalde geneeskundige opvattingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, surf dan naar deze pagina van de site van de Heemkundige Kring "Maurits Van Coppernolle" en klik daar het laatste geluidsfragment eens aan.  Daarin wordt beweerd dat Prof. Sebrechts meende dat sjieken goed was tegen TBC.


    12-09-2006, 17:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat nu een leeshoekje is met leeslampje was vroeger de balie waarachter patiënten in- of uitgeschreven werden.  Links ervan ziet u een parapluhouder.  De muren rondom zijn voorzien van schitterend grijs-wit geaderde marmeren lambrisering.  De bevloering bestaat uit twee variaties grijze cementtegels en een zwarte tegel tegen de wand.  Alles ademt art-deco uit, ook de lichtarmaturen, voorzien van opaak glas, gevat in metalen roeden.


    12-09-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De schitterende art-deco inkomhal van de voormalige Sint Jozefkliniek.  Die centrale hal is er later gekomen, meer bepaald in 1933-1935 en de architect die dit prachthalletje op zijn geweten heeft was de Gentenaar Maurice De Meester.  Bijna alles hieraan is nog authetiek.  Het zwart schilderen van de koperen platen tijdens WOII bijvoorbeeld is een van de weinige wijzigingen die achteraf gebeurd zijn.  Maar de tafeltjes en stoeltjes zijn volledig origineel.


    12-09-2006, 11:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het beeld van Sint-Jozef met kind in de nis boven de ingang van de kliniek.  Sint-Jozef was al die jaren de patroonheilige van de kliniek.


    12-09-2006, 10:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint Jozefkliniek (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Binnen in de voormalige Sint-Jozefkliniek hangt aan de muur van een der vele gangen die het gebouw rijk is deze foto die het roemrijke, statige verleden prachtig uitbeeldt.  Toen al reden grote ziekenwagens de zieken naar beneden tot binnen in het hospitaal.


    12-09-2006, 10:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voormalige Sint-Jozefskliniek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijd staat nooit stil.  Wat tot in 1996 nog bekend stond als de kliniek van St.-Jozef en waar veel Bruggelingen herinneringen aan hebben omdat ze er ooit eens gehospitaliseerd waren, dat gebouw staat er nu nog altijd langsheen de Komvest maar het wordt gebruikt door de hotelschool Spermalie (afdeling De Veste zoals het nu heet).  De kamers waar vroeger ziekenhuisbedden waren zijn vervangen geworden door een internaat.  In 1910, toen het gebouw naar het ontwerp van de architect Huib Hoste er eenmaal stond, was dit voor die tijd een indrukwekkende kliniek, gebouwd in neo-Brugse stijl.  Dat indrukwekkende vertaalde zich ook in de naam die het toen meekreeg: Institut Chirurgical Saint-Joseph


    12-09-2006, 10:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ziek van het snoepen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen OMD, Open Monumentendag, vergelijk ik voor mezelf altijd met een snoepdoos en een kind.  353 dagen van het jaar blijft die snoepdoos onherroepelijk hermetisch gesloten.  Slechts één dag, die 354ste dag (maar dan ook de volledige dag) krijgt het kind de kans om de snoepdoos te plunderen.  Resultaat: halfweg de middag ligt het kind ziek in bed.  Ziek van het snoepen.  Zo voel ik mij altijd de zondag van Open Monumentendag.
    Ja maar, zegt u, in Brugge zijn er toch altijd twee dagen voorzien voor OMD?  Gelijk heeft u, maar niet voor mij!  Want die zaterdag in september word ikzelf steevast door de familie opgeëist voor een obligaat verjaardagsfeestje en daarom moet ik mijn OMD altijd samenpersen in die éne zondag en zodoende word ik steevast in de late namiddag onpasselijk wegens een obstipaat gevoel van cultuurophoping ter hoogte van mijn u weet wel... 
    Dit plaatje kon ik gelukkig in de voormiddag nog schieten toen ik nog volop cultuur en geschiedenis aan het inslikken was.  Het situeert zich in het voormalige ziekenhuis Sint-Jozef en wie de dame rechts was weet ik niet maar zij was één der OMD-gidsen in dat voormalige ziekenhuis dat nu onderdeel geworden is van Spermalie.  Dat zij soms secondenlang nadenken moet over een naam die haar in haar discours die zij uit het hoofd geblokt had stiekem wilde ontglippen, dat werd haar door mijn groep die aan haar lippen hing met graagte vergeven.  Wie het sujet links verborstbeeldt, daar moest zij gelukkig niet te lang over nadenken.  Het is de vermaarde professor Sebrechts.  Maar over hem en deze vroegere kliniek leest u morgen meer.  Of beter gezegd vandaag, want we zijn voor ik het goed en wel besefte middernacht voorbij.

    12-09-2006, 00:12 geschreven door Bruggeblog  
    11-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 73
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb nog maar eens een andere plaats in de binnenstad van Brugge voor u uitgezocht.  Een plaats waarvan u zeggen moogt waar het is, niet ik.  Als u het met deze foto nog niet weet, geen nood, ik heb nog zo een tiental foto's van deze plek voor u in petto.  Hm, even kijken, telkens één foto per dag.  Ik ben dus nog 10 dagen gerust en hoef voorlopig geen volgende plaats te verzinnen.  Ik vrees alleen dat het geen 10 dagen zal duren voor iemand het juiste antwoord geeft.



    11-09-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zieltjes winnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een moderne manier misschien om zieltjes te winnen, deze open deurdag zullen we maar zeggen van de orthodoxe gemeenschap van Brugge.  Informatie geven is de absolute stap nummer één daarvoor.  Natuurlijk was dit hier in de godshuizen Sint-Joos in de eerste plaats bedoeld om het publiek met het historisch zo waardevolle gebouw, de kapel, het passantenhuis, de binnentuin en de godshuizen te laten kennismaken.  Dat de orthodoxe gemeenschap zich op die manier ook eens aan datzelfde publiek kon tonen was natuurlijk mooi meegenomen. 

    11-09-2006, 20:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orthodoxe kunst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... te zien in de gebedsruimte van de orthodoxe parochie van Brugge in de Ezelstraat.

    11-09-2006, 20:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orthodoxe kerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterennamiddag was het Godshuis Sint-Joos in de Ezelstraat te bezoeken als onderdeel van de Open Monumentendag.  Een klein deel ervan, namelijk de aloude passantenwoning, wordt op het ogenblik gebruikt als bidkapel voor de orthodoxe parochie van Brugge.
    Dit is het altaar en de toegang ernaar.  Zoals te verwachten valt bij een orthodoxe gebedsruimte zijn ook hier de iconen alomtegenwoordig.

    11-09-2006, 20:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orthodoxe eredienst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de Ezelstraat op nummer 85, in het huis Sint-Joos wordt in deze voorlopige kapel elke zondagmorgen een orthodoxe eredienst gehouden.  De echte kapel ernaast wordt op het ogenblik nog gerestaureerd.

    11-09-2006, 18:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentpoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een laatste keer de Gentpoort.  Via de twee achthoekige traptorens geraakt men eerst in de overwelfde wapenkamer en als men nog hoger klimt geraakt men hier op het dakterras zal ik maar zeggen.  Het zou evengoed gebruikt kunnen worden voor een fuif of barbecue.  Wist u trouwens dat deze Gentpoort in het begin van de 20ste eeuw nog dienst gedaan heeft als estaminet?

    11-09-2006, 18:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge in 't klein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bruggeblog heeft niet alleen oog voor de grote dingen in Brugge als kerken en torens.  Neen, Bruggeblog heeft ook oog voor de kleine dingen die in onze stad te zien zijn.  Al een halve dag parkeert dit appelblauwzeegroene koddige ding van 1 centimer lang zichzelft tegen mijn gevel.  Mocht u er het baasje van zijn, haast u, komt u het aub asap afhalen voor het wegvliegt en verder in de anonimiteit verdwijnt. 
    Is er iemand op 't web die weet hoe dit minuscule ding noemt.  U als eigenaar moet het toch weten? 

    11-09-2006, 13:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boninvest gezien van bovenaf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van bovenaf gezien lijkt Brugge precies nog veel groener dan hij al is. 

    11-09-2006, 13:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Assebroek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Te zien als u bovenop de Gentpoort staat.  Voor u ligt de ringweg rond de stad ringweg te zijn.  Daarachter strekt Assebroek zich uit met helemaal links het vroegere verffabriekje dat nu een meubelwinkel is.  Normaal gezien is het hier op dit kruispunt altijd veel, veel drukker.  Maar op een stralende zondagmorgen om half tien stralen Brugge en zijn omgeving voorlopig nog rust en sereniteit uit.   Een à twee uur later is dat al totaal anders.



    11-09-2006, 13:31 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    molens_jean
    blog.seniorennet.be/molens_
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!