Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    03-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is Brugge saai?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Is Brugge saai?  Oervervelend?  Eén groot openluchtmuseum voor bejaarde cultuursnuivers?  Laten we deze stad dan maar eens lekker een muzikaal leven inblazen.    Deze avond omtrent acht uur.  Twintig fuifnummers in één bootje verzameld.

    03-09-2006, 21:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweemaal zacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Zo verschillend voor het oog:
    twee soorten vacht,
    twee keer huid.
    Zo anders om te zien,
    maar voor wie aanraakt en voelt:
    zo nauw verwant:
    zo zacht."

    Dit is te zien en te lezen, naast nog vele andere foto's en teksten in het Guido Gezellemuseum.
    Als ik er bij vertel dat de begeleidende tekst van onze kardinaal Godfried Danneels komt, dan ben ik er zeker van dat u de tekst en foto minstens nog eens herleest/herbekijkt.  De foto's zijn van Jan Breyne.    Nog te zien en te lezen tot acht oktober.

    03-09-2006, 21:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 67
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog maar eens een plaats in het centrum van Brugge waarvan u raden moogt waar dit te zien is.

    03-09-2006, 21:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 66 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot wat ik gisteren schreef is dit wel degelijk al quizvraag no. 66 (en niet no. 63) en ze werd vandaag door Carlos Dejaegher opgelost.  Dit is de pomp in de Sint-Amandsstraat.  Carlos vroeg een beetje uitleg over de pomp en aangezien ik er de geschiedenis van ken krijgt u het hier:
    In 1797 stond op deze plaats een kapel (de Sint Amanduskapel) en die werd onder Frans bewind, samen met nogal wat andere kerken, kloosters en kapellen verkocht en zeker al in 1817 afgebroken.  Rond 1820  kwam deze pomp in de plaats en ze werd aangesloten op een bronput met ondrinkbaar water.  Qua vormgeving is het een der eenvoudigste onder de oude pompen die we nu nog in Brugge kunnen zien.  Ze is gekenmerkt door een hoge vierkante sokkel waar een lange naald boven uitsteekt met daar bovenop een vergulde bol.
    In 1883 waren er klachten van de inwoners dat de pomptuit op hun pleintje dat toen bezemmarkt noemde niet ver genoeg naar beneden reikte.  Bij sterke wind viel het merendeel van het opgepompte water naast de emmer.  Maar er werd niets aan veranderd.
    Het pomplijf dat in een kolom van natuursteen verwerkt zit is van lood en werd een laatste keer nog hersteld in 1947.  Voor de pomp is er een blauw-arduinen tegel met daarin de letters W.P.  Ze staan voor waterput want op die plaats ligt de bronput.

    03-09-2006, 18:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kasteel d' Aertrycke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een halve dag heeft u me niet gehoord of gezien.  't Was omdat ik gaan eten was in het kasteel d' Aertrycke.  De parking is nogal ver van het kasteel verwijderd maar ik had geluk, voor mij maakten ze een uitzondering: ik mocht mijn wagen toch voor het kasteel plaatsen.  Het is geen Brugge, ik weet het, maar dit prentje kon ik u toch niet ontzeggen hé.
    Anekdote:  Een uur lang is het brandalarm daar deze namiddag blijven afgaan, en er was nergens rook of brand te bespeuren, zelfs in de keuken niet.  U moet op die manier eens proberen te eten en ondertussen in gezelschap nog een conversatie te voeren.  Het was een scherp, doordringend geluid, het zindert nog altijd in mijn hoofd na.  Het talrijk personeel liep natuurlijk topzenuwachtig rond.   Een slimmerd van hen had er na een half uur iets op gevonden: boven wist hij het alarm te beplakken zodat daar de hinder minimaal was.  Maar beneden jengelde dat ding lekker verder.  Tot een handige Harry uit mijn gezelschap voorstelde om het ding het zwijgen op te leggen.   En toen konden we eindelijk rustig verder eten en converseren.

    03-09-2006, 18:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duiven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De ophokplicht zit er weer aan te komen.  En dat is slecht nieuws voor onder andere de duivenmelkers.

    03-09-2006, 12:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugs beertje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... of zeg liever: beer.  Want deze uit zijn kleren barstende versie van ons Brugs beertje die te zien is op het zandsculptuurfestival aan 't station moet dringend diëten.  Anders geraakt hij muurvast geklemd in zijn nis.
    Speciaal voor Bertine uit Kortrijk die via mijn gastenboek een vraag stelde naar de oorsprong van het Brugs beertje geef ik een woordje uitleg.  Ik zal eens letterlijk weergeven wat in het programmaboekje van het sculptuurfestival te lezen staat:
    "In de strenge winter van 861 kwam Boudewijn met de IJzeren Arm naar Vlaanderen nadat hij de mooie jonkvrouw Judith, dochter van de Franse koning, had geschaakt in Parijs.  Op zijn tocht door de bossen rond Brugge kwamen ze drie dreigende beren tegen.  Eén beer viel het gezelschap aan maar de graaf kon hem met zijn speer aan een eik spiesen.  De beer werd meegenomen en opgezet in de ridderzaal van de burcht.  Nu waakt er nog steeds een stenen versie over alle vreemdelingen die Brugge bezoeken."
    Met die stenen versie bedoelt men natuurlijk het Brugs beertje in de Poortersloge.  Daarom dat men het ook het Beertje van de Loge noemt, want het was het embleem van de vereniging het Genootschap van de Witte Beer.  In 1417 kreeg die vereniging, waarvan de leden allemaal welvarende burgers waren, de toestemming van het stadsbestuur om het beeldje in zijn nis in de gevel van de Poortersloge te plaatsen.



    03-09-2006, 11:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Conzettbrug versleten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sommigen onder u zullen uitroepen: daar is hij weer met zijn Conzettbrug!  Maar ik heb redenen om altijd op dezelfde snaar te zagen.   Hoe lang bestaat die brug?  Vier jaar?  Vier jaar!  Hoeveel heeft hij gekost?  Meer dan genoeg!  Hoeveel extra kosten waren er nodig om te maken dat de brug ook zonder te haperen op of neer kon?  Meer dan genoeg!  En kijk nu eens naar de planken van de brug.  Dit is een willekeurige foto.  Ik had er zo gemakkelijk tien, twintig dergelijke foto's kunnen nemen want over heel de lengte van de brug zijn de planken al na vier jaar aan vervanging toe.  Ze zijn gebarsten.  De voegen ertussen zijn op verschillende plaatsen verbreed.  Na vier jaar?  Ja, na vier jaar is dit de situatie!   

    03-09-2006, 10:37 geschreven door Bruggeblog  
    02-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sylver Birds
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik moet eerlijk toegeven dat de vogels van Sylvère Declerck, oud-burgemeester van Blankenberge, een man die zich nu met kunst onledig houdt, dat die vogels hier in de tuin van het Guido Gezellemuseum nog zo slecht niet staan.  Tot 10 september staan ze er nog mocht het gevoel u bekruipen om ze ook eens in het echt te zien.  Maar om dit werk nu  "Sylver Birds" te noemen, dat vind ik wat verregaand.  Silver?  Zijn die dingen niet wit?  Als Sylvère Declerck dan toch een woordspeling op zijn naam gebruiken wil dan had hij zijn kunstwerk (ook denkend aan de omgeving waarin het nu staat) beter "de Vlerken" genoemd, dat is juister en klinkt poëtischer.
    Ik heb vernomen dat de man bezig is aan een nieuwe compositie met stenen.  Het zal "Sylver Stone" noemen.   Wedden dat we er, net zoals met dat werk van Toyo Ito, met onze wagen zullen over crossen?

    02-09-2006, 21:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 63 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een derde foto voor u.  Mooi, hé?  Maar daar gaat het hier niet om.  Het gaat erom of u deze plaats in de binnenstad van Brugge herkent.  Wie wordt de eerste die het juiste antwoord geeft?

    02-09-2006, 21:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De clown, gespecialiseerd in het ballonnen plooien, had het niet moeilijk om de vele kinderen die naar de Aristidefeesten kwamen te plezieren. 



    02-09-2006, 18:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier bevond ik me op het terrein van het kantcentrum in de Balstraat maar in plaats van kant te zien was men hier met beeldende kunst bezig geweest.  Plastisch iets uitleggen is ook de kunst van meneer links.



    02-09-2006, 18:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie anders zou dit kunnen zijn dan de karikatuurtekenaar Nesten?  Ook hij was deze namiddag van de partij en de (vrouwelijke) belangstelling voor zijn kunsten was niet gering.



    02-09-2006, 18:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Spectaculair was het allemaal niet, die Aristidefeesten.  Dus niet, zoals ik in mijn eerste berichtje zei, er was geen vrouw met een baard van 20 cm te zien maar wel een man wiens baard er mocht zijn.  Twee uur lang karnen was zijn job en op de vraag van iemand of hij dan regelmatig van hand wisselt om de karnstok afwisselend te hanteren antwoordde hij negatief.  Neen, twee uur lang hanteert de man linkshandig de stok.



    02-09-2006, 18:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn grootmoeder heeft nog in een Mandenmakersstraat gewoond, een straat genoemd naar het oude ambacht van mannen zoals deze.

    02-09-2006, 18:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristidefeesten (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Aristidefeesten zijn nog niet helemaal gedaan of ik tracteer u al op een foto-impressie ervan.  Volk was er en natuurlijk waren er ook verschillende artiesten aanwezig waaronder een vuurspuwer, een slangenmens, een koorddanser die van de ene kant van het volkskundig museum naar de andere kant over een koord ging die boven de binnenkoer gespannen was.  Men kon zelfs een vrouw met een baard van twintig centimeter aanschouwen.  Er was .... 
    Serieus nu: er was een clown, een mandenmaker, iemand die paarden besloeg, een vertelster, een poppenspeler, een accordeonist, ...  Allemaal veel saaier dan wat ik voordien opsomde maar kom, het was weer eens gezelleg in die buurt te vertoeven.

    02-09-2006, 17:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aristide III
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neen, natuurlijk niet.  Dit is Aristide niet, de zwartharige mascotte van het volkskundig museum.  Dit is mijn kat Tibo.   Tibo is niet echt en zeker niet volledig zwartharig maar van ver en in het donker ziet men het verschil toch niet.  Aangezien Aristide I, de huiskat van het volkskundig museum op een dag wegliep maar nooit terugkwam en men nu een Aristide II in huis heeft die vroeg of laat misschien ook schampavie is, is Tibo bereid om eventueel Aristide III te worden.  Ze heeft goede referenties.  Eerst en vooral loopt zij nooit weg.  Zij is volledig gedomesticeerd.  Meer nog: zij is bang van de straat.  Ten tweede: zij laat zich graag aaien en spint en miauwt er de hele dag lustig op los.  Het enige minpunt is dat ze wegloopt van honden en mensen met een zware stem.
    Dit gezegd zijnde kan ik u mededelen dat de omgeving van het volkskundig museum en het Guido Gezellemuseum deze namiddag opnieuw zal bruisen van leven want er zijn opnieuw Aristidefeesten.



    02-09-2006, 13:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het liefste
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... ligt gelaagd tussen de jaren"  Van wie is deze tekst?  Het is te zien in het begin van de Korte Vuldersstraat.

    02-09-2006, 12:40 geschreven door Bruggeblog  
    01-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eentje achtergebleven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van die fameuze steekspelen op de Markt is er blijkbaar nog eentje, een Engelsman, achtergebleven. Blackadder is zijn naam en het schijnt dat hij de verschrikkelijkste van het hele lot was.  Door Blackadders toedoen verliep niets zoals de Bruggelingen van het steekspel gehoopt hadden.  Engelse humor, you know, dat was het wat Blackadder en consorten dit jaar op de zonovergoten Markt brachten maar het viel jammer genoeg in slechte want mulle aarde bij Brugge en zijn Bruggelingen die de humor van het vermengen van drie tijdsgeesten, namelijk het heden, de tijd van de steekspelen en de periode van 1302 met hun oubollige hersentjes maar matig tot helemaal niet appreciëren konden. 
    Bericht aan de eigenaar van dit Blackaddertje: "Please, Mr. Atkinson, can you a.s.a.p. come to Bruges and  take that Blackadder creature of yours back home so that we never, no never again will be reminded to that blaspheming  jousting tournament of yours.  You can find that little Blackadder figure in that awfull shop at the corner of Maria Street and the Blowing Street".
    Voor de Bruggelingen dan weer: neen, zelfs een brand volstond niet om deze winkel het zwijgen op te leggen.  Als een feniks (mede geholpen door de brandverzekering) herrees dit oord van kitsch en kleutervreugd uit zijn as.  Arm Brugge, waar gaan we stilaan naartoe!


    01-09-2006, 23:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oeps ... foutje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Daarstraks heb ik mijn vriend Simon niet helemaal voorgesteld.  Sorry daarvoor.  Simon Stevin is zijn naam en hij is helemaal zandkastelengewijs van Scheveningen per zeilwagen naar hier gerold om dit jaar aan de hogeschool die zijn naam draagt les te geven in, hoe kan het ook anders, wiskunde.  Maar het zou ook kunnen zijn dat mijn vriend Simon per schooljaar enkele wiskunde-uurtjes aan de kant zal schuiven om zijn studenten in te wijden in de astronomie want dat is ook een van Simons dada's.   Hoe dan ook, hij is naar hier gekomen om de oude leraar wiskunde die te veel verzuringsverschijnselen vertoonde voor enkele jaartjes te vervangen.  Maar, pas op studenten van de Simon Stevin hogeschool, pas op voor mijn vriend Simon.  Hij ziet er misschien uit als iemand die gisteren een paar glazen te veel op had, en dat zal in zijn geval ook zo zijn, maar de man heeft ondanks alles, ook ondanks zijn leeftijd (hij moet nu zowat 457 jaar oud zijn) een fenomenaal geheugen.  Op het eind van het schooljaar zal hij tot op de minuut na onthouden hebben hoeveel lessen u gebrost heeft en hij zal het niet nalaten om dat tegen u te gebruiken.  Laat mij besluiten met de gevleugelde woorden: een verwittigd man of vrouw is er twee waard.  



    01-09-2006, 22:29 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    oudecrossmotoren
    blog.seniorennet.be/oudecro
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!