Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    25-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cambrinus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brasserie Cambrinus in de Philipstockstraat.  Op het eerste zicht is dit een gevel als een ander, ik zou bijna geschreven hebben: een 'doodgewone' gevel omdat de binnenstad van Brugge vele tientallen dergelijke gevels bezit.

    25-05-2006, 11:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wachten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge zit ongeduldig te wachten.  Te wachten op de Heilig Bloedprocessie en te wachten op beter weer.  Volgens de voorspellingen zou het deze namiddag niet meer regenen en zouden er opklaringen komen.  Maar het blijft voorlopig fris.  Dat zal bibberen worden voor een aantal deelnemers aan de processie die traditiegetrouw licht gekleed gaan.

    25-05-2006, 09:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is het Brugges schoonste dag.  Deze namiddag om 15u start de processie aan het Beursplein.  Voordien en nadien zijn er missen.  A propos: hebt u gisterenavond onze bisschop, Monseigneur Van Gheluwe, op televisie de quiz 'De Tabel Van Mendelejev' zien winnen?  Gelukkig dat de opnames eerder plaats hadden want anders zou onze bisschop vandaag met slaperige oogjes verschijnen.  Ook gezien hoe hij verschillende keren reclame maakte voor de website http://www.priesterworden.be/ ?  Die man is duidelijk mee met zijn tijd.
    De Heilig Bloedprocessie nu.  Helemaal aan het eind van de processie wordt de echte Heilig Bloedrelikwie doorheen de Brugse straten gedragen.  Dit is hem.  Let op het serieux van de dragers en van het lid van de Edele Confrèrie van het Heilig Bloed die de relikwie bewaakt.

    25-05-2006, 09:03 geschreven door Bruggeblog  
    24-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoutpoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gek hé dat die letters zo lang blijven hangen.  Het Brugsch Handelsblad is al een eeuwigheid geleden verhuisd naar de Sint-Jorisstraat, maar toch verwijst dit opschrift nog naar de vroegere aanwezigheid hier van het bekende weekblad.  De bureau's van het Brugsch Handelsblad waren toen nog gevestigd in de Eekhoutstraat 2-4, dus vlakbij.



    24-05-2006, 21:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoutpoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals u kunt merken is het een doodlopende straat.

    24-05-2006, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 25 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jaja, deze avond werd de oplossing meteen gevonden, van bij de eerste foto. 
    Pieter antwoordde "Dit is nu een parkeergarage maar vroeger een deel van het Brugsch Handelsblad. Boven de garage (en eigenlijk ook ervoor want de garage loopt door op het eerste verdiep) bevinden zich enkele kantoren van het Europacollege, en meer bepaald van het departement "International Relations and Diplomacy". Het andere gebouw wat zich aan de overkant van deze straat bevond, is ondertussen afgebroken en men heeft er in de plaats een nieuwe parkeergarage gebouwd. De straat in kwestie is de Eekhoutpoort."
    Tsja, wat heb ik daar nog aan toe te voegen?  Dat u op deze foto de poort zelf kunt zien die in de Eeckhoutstraat toegang verschaft tot dit straatje.
    Vanavond breng ik nog geen nieuwe quiz maar ik wil graag nog enkele mooie plaatjes tonen van die Eeckhoutpoort, het straatje.  Het regende, zoals het de laatste dagen regelmatig regent en morgen jammer genoeg ook.

    24-05-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Markt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een sfeerbeeld van de Markt dezer dagen.

    24-05-2006, 17:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fotoalbum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit mooie fotoalbum betreft de drie gebroeders Kervyn de Volkaersbeke (allen geboren in Sint-Andries bij Brugge).    Op het einde van de 19e eeuw trokken zij naar Canada om net voor de eerste wereldoorlog terug te keren, waarschijnlijk voor een erfenisregeling.   Hun avontuur in Canada is geen onverdeeld succes geworden, maar "ze zullen er toch een prachtige tijd doorgebracht hebben met jagen, vissen en leven in harmonie met de natuur" zoals vooraan in het plakboek geschreven werd. 

    24-05-2006, 17:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Go West!' - de lange lijst namen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Indrukwekkend, dit paneel, en niet alleen omwille van de uitvergroting van deze familiefoto maar vooral omdat in de foto een ellenlange alfabetische lijst van Vlaamse emigranten in verwerkt is.  Ondanks het feit dat het merendeel van de emigranten naar Canada afkomstig waren uit de armere agrarische dorpen uit West- en Oost-Vlaanderen, zullen er ongetwijfeld ook Bruggelingen in deze namenlijst terug te vinden zijn.  Aangestipt mag ook worden dat lang niet iedere emigrant vertrok om de armoede te ontvluchten.  Er zaten ook pure avonturiers tussen.

    24-05-2006, 17:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gidsen voor de emigranten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geleidelijk aan werden gidsen uitgegeven om de toekomstige emigranten naar Canada te overhalen en ook beter te informeren.  Georges Vekeman, pionier van het eerste uur, heeft verschillende van die gidsjes geschreven. 
    Interessant ook om lezen op internet  (ik ben er min of meer toevallig op gekomen door te zoeken naar Bruxelles, het plaatsje in Canada) is het verhaal van de Brusselse emigranten naar Canada.

    24-05-2006, 16:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.65 ha grond gratis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee van de Vlaamse pioniers die al in de 19e eeuw naar Canada trokken, Gustaaf Vekeman en Louis Hacault.  Dankzij de 'Dominion Lands Act' van 1872 kreeg elke immigrant 65 hectaren grond gratis, op voorwaarde dat hij er een huis op bouwde en er minstens 6 maand per zou verblijven.  Voor velen was dit een aanlokkelijk aanbod.  Eenmaal ter plaatse merkte men dat de lap grond die men kreeg vol bomen stond en dat die allemaal gekapt moesten worden, want dat was ook een van de voorwaarden.  Met de hand gebeurde dat, want men had al zijn geld gespendeerd aan de bootreis en ook: toen bestond nog geen andere methode om een bos te rooien.  Een vol jaar had men meestal nodig eer deze klus geklaard was.

    24-05-2006, 16:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Go West! - getuigenissen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Daarstraks heb ik op mijn gemak de DVD bekeken die verkrijgbaar is bij de tentoonstelling 'Go West!' die doorgaat in het Provinciaal Hof en nog loopt tot 6 augustus.   De helft van wat op de DVD staat is ook te vinden op de pagina's van Focus TV, maar op minder goede kwaliteit (de resolutie is veel kleiner om zo toe te laten dat de fragmenten gemakkelijker gedownload kunnen worden).
    Wat niet op de site van Focus TV te vinden is, zijn de uitgebreidere getuigenissen van enkele emigranten naar Canada.  Die kunt u dan wel ook zien en horen in deze zaal van de tentoonstelling.  Gaston Gijsens vertelt bijvoorbeeld over terugkeren naar Vlaanderen.  In Canada moet je op je 80ste proeven ondergaan om te zien of je nog stuurvaardig genoeg bent.  Stel dat je dan je rijbewijs afgenomen wordt dan ben je op het openbaar vervoer aangewezen en dat is in vergelijking met België veel minder goed.  Op zo een moment zou Gaston Gijsens overwegen om terug te keren.  Maar, zegt hij er ook bij, als je dan terugkeert verwacht je een Vlaanderen te zien zoals je het verlaten hebt maar dat is niet zo.  De buren die je vroeger verlaten hebt zijn er bijvoorbeeld niet meer. 

    24-05-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tribune
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een van de drie grote tribunes waarlangs morgen de Heilig Bloedprocessie zal passeren.  Denk nu niet dat deze mensen nu al zitten te wachten.  Neen, waarom hier niet handig gebruik van maken, nu die tribune hier toch staat, om de gids over Brugge eens te doorbladeren, om de frieten die daarstraks aan het frietkraam gekocht werd op te eten, of om gewoonweg al zittend de Halletoren te bewonderen.  Daarom ziet u hier al zo veel volk.  Het was ook gisteren op het middaguur.  Let eens op de enorme schaduw die de Halletoren op dat uur voor zich werpt.

    24-05-2006, 09:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een keer slapen ...
    Hier ziet u nog eens Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen op zijn triomftocht door de stad, trots de relikwie aan de bevolking tonend.  Aan zijn rechterzijde opnieuw zijn gemalin Sybilla van Anjou.  Links van hem staat Leonius van de Sint-Bertinusabdij van St.-Omaars.  Graaf Diederik had tijdens de terugreis vanuit Jeruzalem de relikwie aan hem toevertrouwd.

    24-05-2006, 08:55 geschreven door Bruggeblog  
    23-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Go West!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heb ik daarstraks vergeten te vermelden waar en wanneer deze tentoonstelling over de 'landverhuizers' naar Canada doorgaat.  Het is in het Provinciaal Hof op de Markt (daar waar die stenen leeuwen staan, de trapjes op, altijd open behalve op maandag).  Open van 13 mei tot 6 augustus 2006 telkens van 10 u 's morgens tot 5 uur in de namiddag.  Toegang gratis.

    23-05-2006, 23:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 25
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een eenvoudige foto met een eenvoudige vraag: waar in Brugge kunt u dit zien?



    23-05-2006, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koffers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De koffers van een van de Canadagangers.
    Willem Vermandere heeft ooit een liedje gemaakt over zijn grootmoeder Cordula die, volgens het liedje zeven zonen naar Canada zag vertrekken en nooit meer terugkeren.  Op de officiële opening van de tentoonstelling 'Go West!' was er een live uitzending van Radio 2.  Als speciale muzikale gast was Willem Vermandere aanwezig en daar zong hij het lied, getiteld 'Moeder Cordula'.

    " Acht kloeke zeuns had moeder Cordula
    En zeven zijn der naar 't vreemde gegaan
    Zo wijd over zee daar lag Canada
    Moeder Maria, lat dat schip nie vergaan

    Lat dat schip nie vergaan
    Zo wijd over zee daar lag Canada
    Moeder Maria, lat dat schip nie vergaan
    Lat dat schip nie vergaan"

    23-05-2006, 19:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Go West!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Go West!" vertelt de geschiedenis van de Vlaamse emigratie naar Canada.
    Iedereen heeft in zijn familie minstens iemand die in de periode tussen 1880 en 1960 naar hetzij de Verenigde Staten, hetzij Canada verhuisd is.  In mijn familie was het iemand die via Detroit, Michigan terecht kwam in het dorp Gladstone, ergens langs de grote meren en dicht bij de grens met Canada.  In mijn vrouw haar familie zijn er ook enkelen in de V.S. terechtgekomen.  Daarom precies vind ik deze tentoonstelling zo interessant: het belangt ons allemaal aan en de tentoonstelling probeert een beeld te schetsen van de manier en de drijfveren waarom die familieleden naar - in dit geval - Canada getrokken zijn.
    Nog voor ik de tentoonstelling binnenstapte viel mij iets tegen.  Op een tafeltje bij de ingang liggen mapjes met uitleg over 'Go West!' in het Engels, in het Frans en in het Duits.  Op mijn simpele vraag of er ook mapjes in het Nederlands beschikbaar zijn was het antwoord even simpel: neen. 
    Ahum !?!  Is dit een tentoonstelling die ingericht is door de provinciebesturen Oost- en West-Vlaanderen?  Men heeft waarschijnlijk geredeneerd dat wij alles aflezen en horen kunnen en dus geen verdere uitleg nodig hebben.  Toch is het leuk om achteraf nog eens het een en ander te kunnnen nalezen.  Ook het overzichtskaartje is handig om onmiddellijk te weten hoe de tentoonstelling opgebouwd is.  Maar ja, dat wordt ons Nederlandstaligen blijkbaar niet gegund.
    Ook opvallend: onder de titel van "Go West"  staat een man voor de kaart van Canada en wijst naar ... het oosten.  Misschien bedoelde hij "Get Back! (get back to where you once belonged)".

    23-05-2006, 18:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ik Brugge gezien heb ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... Het zijn de woorden van Stijn Streuvels.  Zoals op dit fotootje zal hij Brugge niet gezien hebben.  Een bloempje buiten zetten om het kleine huisje ook van buiten op te fleuren, ik denk niet dat in de grauwe jaren eind 19e eeuw dat de gewoonte was.  Hoe zag Stijn Streuvels Brugge dan wel in die 20 maanden dat hij hier verbleef?
    "Ik ben er ook van dienst geweest 's avonds laat, tot in de nacht soms, als er moest pronkgebak of ijscreem thuisgedragen worden, op huwelijksfeesten, gala-soirées, bals of redouten (= gemaskerd bal).  Van uit de keuken dier patricierswoningen of kastelen kreeg de nuchtere dorpsjongen dan ook al eens, door een gang of kier van de deur, iets te vernemen hoe het er toe gaat als rijke lieden aan 't feesten zijn.  Daarbij heb ik dan ook de indruk kunnen opdoen van Brugge-bij-nacht.  [...]
    Van buitensporigheden ben ik altijd verschond gebleven, uit gebrek aan geldmiddelen, want het zakgeld werd mij van thuis heel karig toebedeeld!  Alzo heb ik veel dingen van de buitenkant gezien, zonder er te kunnen aan meedoen.  De carnavaldagen, de meifore, ... had ik het bekijken en dat was mij ook voldoende.  Mijn liefhebberij was ten andere toen reeds op ernstiger dingen gesteld: de schoonheid van Brugge. [... dan heeft hij het over schilderijen, musea, kerken, exposities]  Er was niet veel anders.
    Ik moet erop wijzen dat Brugge te dien tijde nog echt de dode stad heten mocht.  's Zomers was er geen verkeer van vreemdelingen, geen gewemel van toeristen, geen openbare vermakelijkheden of verzet.  's Winters wandelden de Bruggelingen 's zondags over en weer in de Steenstraat en langs de vestingen, 's zomers naar de buiten.  De Engelsmans leefden er afgetrokken in hun patriciërswoningen; de zwanen dreven onverstoord op het stilstaande water der reien, en de straten lagen lijk uitgestorven.  Er hing een atmosfeer van eindeloze verveling over de stad."
    Dit om u een idee te geven hoe Brugge was aan het eind van de 19e eeuw.  We kunnen het ons nog nauwelijks zo voorstellen.

    23-05-2006, 17:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 24 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze keer werd de oplossing snel gevonden door Leo de Raedt.  Het is inderdaad de Rijksnormaalschool langs de Sint-Jorisstraat.  De school werd gebouwd tussen 1879 en 1884 en de fraai versierde lamp van de eerste foto bevindt zich hier vooraan links de trapjes op.  Het gebouw is heel merkwaardig voor twee zaken.  Ten eerste omdat ingewerkt in deze voorgevel ook een ruïne zit van een traptoren uit 1513.  Ten tweede omdat achteraan, van de rest van de school afgezonderd, er zich een prachtige turnzaal bevindt met binnenin veel hout.  Foto's daarvan krijgt u ooit wel eens op uw bord, tenminste als u Bruggeblog verder blijft lezen.
    Vanavond krijgt u in alle geval een nieuwe fotovraag.

    23-05-2006, 15:51 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    susutje
    blog.seniorennet.be/susutje
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!