Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    17-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.graffiti (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een der meest interessante punten waar graffiti gedoogd worden is in de voetgangers- en fietserstunnel onder de Koning Albert I laan, vlak naast de Boeverieschool.  Eind juli 2004 mochten verschillende graffitikunstenaars uit binnen- en buitenland hun kunnen en kunsten tentoonspreiden over de gehele lengte van de tunnelmuur.  Het was interessant om zien hoe zij daarbij te werk gaan.

    17-03-2006, 12:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.graffiti (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een van de oplossingen die de Stad Brugge heeft om graffiti in de binnenstad te vermijden is het aanvaarden van enkele gedoogplaatsen, zoals hier onder "d' hoge bruhhe", de brug van de Buiten Katelijnevest.

    17-03-2006, 10:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.graffiti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Laat ons het eens hebben over graffiti.  Het gemeentebestuur en natuurlijk ook de politie hebben flink wat inspanningen geleverd om vandalenstreken zoals dit tot een minimum te herleiden.  Zeg nu zelf: als je Brugge vergelijkt met vele andere steden, dan zijn wij hier veel beter af.  Bekladde gevels of rolluiken zie je hier nauwelijks.  Houden zo!
    Deze uitzondering op de regel bevond zich een tweetal jaren terug in de Haanstraat.



    17-03-2006, 10:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ronde van Vlaanderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op twee april is het weer zover.  Alle wielerfanaten zitten nu al te popelen van ongeduld.  Want dan start hun "Ronde van Vlaanderen"  opnieuw in Brugge.  Om hen een voorsmaakje te geven (of nog meer te doen watertanden) geef ik deze foto.  Let op de weerspiegeling van de Halletoren in de achteruitkijkspiegel van de motard.

    17-03-2006, 09:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grappig begin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Laat ons de dag vrolijk beginnen.  U herkent misschien de Dijver en het Europacollege met op de voorgrond Superman die op de bon geslingerd werd wegens overdreven snelheid.

    17-03-2006, 09:24 geschreven door Bruggeblog  
    16-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vandalisme (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een zekere Jozef Vanwalleghem, een chroniqueur, schreef in april 1790 het volgende:
    "In den nagt tusschen den 3 en 4 april, zijnde den eersten paeschdag, ontrent den één uren, wiert ontrent het Torreburggsken in 't water gevonden de weduwe Halvoet, wonended in 't Pottevinken, teenemael in haere falie gewentelt zijnde als zij uijt het water getrokken wiert.  Het treurig eijnde van dees bedaegde vrouw op de volgende wijse toegegaen zijnde: daegs tevooren, scheen zij zig niet wel te bevinden en liet den doctor haelen, die haer visecatoriën (d.i. medicamenten) ordoneerde; dies niettegenstaende ging zij ontrent den vier uren naer de kercke der eerweerde paters carmeliten, zoo zij zeijde, te bichte.  Sedert het vertrek dan uijt haer huijs is zij van niemant meer gesien, dus wordt er grootelijcks getwijffelt of dees vrouw in de kerk geweest heeft of niet en of zij mogelijks, iet in haer hooft stekende, van zelfs in 't water gegaen is of bij ongelucke in 't zelve gevallen en verdronken, waerop meest vermoed wordt dat dese vrouw door den zeer hevigen noordenwindt, die hoe langer hoe sterker aenhout, in 't water bij ongelucke langs dien kant, waer geene kaeijen zijn, in 't water gevlogen is; zulks gevolgentlijk een raedtsel zijnde hoe dese ongeluckige haer leven geëijndigt heeft."

    Wil ik maar zeggen hiermee: gelukkig dat er nu op deze plek omtrent het 'Torreburggsken' (de Torenbrug) 'kaeijen' zijn en ook reddingsboeien voorradig zijn om, als er per ongeluk toch nog iemand in het water sukkelt, die persoon alsnog gered kan worden.  Als een of andere onverlaat een grap uithaalt met die reddingsboei kan dat uiteindelijk niet meer.



    16-03-2006, 23:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto van de week - week 1
    Van nu af aan geef ik 1 foto vrij die u in de afgelopen week goed vond.  Ik baseer me dus vooral op uw reacties.  De foto met de meeste reacties en hoogste waardering zet ik op hoge resolutie op het net.  U kunt er vrij gebruik van maken... Er een bureaublad of screensaver van maken, het uitprinten, doorsturen naar een fotolab en inkaderen, ... U doet maar op.  Dit alles slechts op 1 voorwaarde, namelijk dat u "Bruggeblog" bij familie, vrienden en kennissen die zich interesseren voor Brugge aanprijst.
    http://users.telenet.be/brugge.blog/winter.jpg

    16-03-2006, 23:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vandalisme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit catalogeer ik onder de rubriek vandalisme.  Op een zomerdag dwaalde ik 's ochtends vroeg door de stad en zag deze reddingsboei dobberen op de Gouden Handrei.  Onverlaten hadden er niks beters op gevonden dan een van die reddingsboeien die langsheen de kilometerslange Brugse reitjes hangen  zo maar, voor de grap,  in het water te gooien.  Waarom ik dit zonder schroom vandalisme noem leg ik onmiddellijk uit in mijn volgende blog.

    16-03-2006, 23:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Elisabeth (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Volgens het boek "Brugge, de Tempel en de Graal" is dit de heilige Elisabeth van Thüringen, waarover je op www.heiligen.net onder de naam Elisabeth van Hongarije meer info vindt.  Een van de redenen waarom zij als patroonheilige van het domein De Wijngaard (zoals het begijnhof noemt en waar in de vroege jaren 1200 ooit een wijngaard was) gekozen werd is omdat haar man in de kruistochten gestorven is en zij na zijn dood haar bezittingen weggaf aan de armen en gebrekkigen.  De kroon die we al van bij het betreden van het begijnhof gezien hebben is de prinselijke kroon van Thüringen.
    Sorry voor de mindere kwaliteit van deze foto, maar ze is zonder flits genomen van aan het andere eind van de kapel en binnenin de kapel is het, net zoals vele kerken en kapellen,  vrij duister.

    16-03-2006, 16:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Elisabeth (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Buiten aan de ingang van het Begijnhof staat de heilige Elisabeth afgebeeld met een gesloten boek en daarop een dubbele kroon.  Boven de ingang van de kapel staat ze met het boek open en zonder kroon.  We nemen nu eens een kijkje binnen en wat zien we?  Achter het hoofdaltaar staat ze opnieuw maar nu is ze in het boek aan het lezen waarop de kroon ligt.

    16-03-2006, 16:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jachthaven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De jachthaven aan het Kanaaleiland met aan de overkant de Vaartdijkstraat.
    Wat vindt u van mijn bootje?  Een beetje klein hé!  Mijn ander schip ligt in Monte-Carlo en dat is een stuk groter.  Ik heb aan Justine Henin-Hardenne haar man, Pierre-Yves, gevraagd om daar een oogje in 't zeil te houden (haha, die woordspelingen!).  Hij is daar toch hele dagen en zo kan hij zich nog eens nuttig maken.

    16-03-2006, 13:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spelen met licht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Sasplein, officieel: 'Buiten de Dampoort'

    16-03-2006, 13:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balkenende incognito
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Achteraf roemde Balkenende onze Belgische keuken.  Prompt noemde hij ons allemaal Bourgondiërs.

    16-03-2006, 13:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balkenende in Brugge!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende is in Brugge gesignaleerd.

    16-03-2006, 13:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Elisabeth (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu trekken we naar de kapel.  Boven de ingang bevindt zich opnieuw een beeld van de heilige Elisabeth.  En wat zien we in haar linkerhand?  Juist: een GEOPEND boek en geen kronen meer.

    16-03-2006, 10:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Elisabeth (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog iets dichterbij, zodat we het duidelijk kunnen zien: een gesloten boek en daarop twee kronen, ondanks het feit dat zij al een kroontje op het hoofd heeft.  Naast haar staat een kreupele.  Op de drempel van de ingang naar het begijnhof wacht die als het ware vergeefs op een aalmoes.

    16-03-2006, 10:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Elisabeth
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk eens aandachtig naar het beeld van de helige Elisabeth die ons begroet.  Op haar linkerhand ligt een gesloten boek en daarop een kroon.

    16-03-2006, 10:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mysteries in Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er is de laatste tijd enorm veel te doen rond de "Da Vinci Code", het boek en heel binnenkort de film.  Daarin worden een aantal mysteries op een hoopje gegooid.  Er is gebleken dat de schrijver Dan Brown voor vele ideeën de mosterd gaan halen is bij de schrijvers van "Het heilige bloed en de heilige graal".  Nu hebben wij in Brugge toevallig ook een "heilig bloed" relikwie die Diederiek van den Elzas vanuit het heilig land, meer nog, vanuit het Heilig Graf meegebracht zou hebben.
    Thuis heb ik het kleine boekje "Brugge, de tempel en de graal", geschreven door Paul de Saint-Hilaire en dat boekje met slechts honderd kleine blaadjes staat boordevol verrassingen.  Zo nu en dan geef ik u enkele van die verrassingen mee.
    Het eerste wat me frappeerde was bijvoorbeeld de verwijzing naar het begijnhof.  Iedereen heeft de ingang van het begijnhof al eens gezien, is het niet in levende lijve dan toch zeker van foto's.

    16-03-2006, 10:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in volle glorie!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jazeker, want meneer hier heeft duidelijk geen erectieprobleem.

    16-03-2006, 10:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grauwwerkersstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen gezien vanuit de Pottenmakersstraat.
    Met de groeten aan Poke.

    16-03-2006, 10:14 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mies
    blog.seniorennet.be/mies
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!