Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Arnoldus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Genieten van het aangename weer in het Minnewaterpark.  De poort die langs de kant van de Katelijnenvest toegang tot het park verschaft bevat het heiligenbeeld van Sint Arnoldus.  De man is patroonheilige van molenaars maar vooral ook van herbergiers en brouwers.  Hij was geboren omstreeks 1040 na Christus te Tiegem en stierf in 1087 in Oudenburg, nabij Oostende.  De legende gaat dat in onze streken pest heerste en hij raadde de bevolking aan om geen water te drinken maar bier en daardoor behoedde hij langshier veel mensen voor de pest.  Tot zover waarschijnlijk de waarheid.  Maar er wordt ook beweerd dat hij met zijn staf in een ketel bier roerde en het brouwsel aan pestlijders te drinken gaf die genazen.  Dat laatste zal dus wel legende zijn. 

    03-05-2006, 19:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garre van Corné (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de tijd van bakker Corné, Edouard Cornillie, was er in de garre een openbare pomp aanwezig en zoals u ziet is er nog altijd een. Toen werd dat natuurlijk veel meer gebruikt dan nu. Nu is er overal in de huizen stromend water. Met een klein beetje moeite kunt u zich de situatie van toen voor ogen halen. Vrouwen die water halen aan de waterpomp terwijl herbergklanten even verderop staan te wateren in Corné's keldergat. De stank van urine en ander vuil moogt u er gerust ook bij denken. En dan kwam die petitie. Natuurlijk dat marktkramers of zangers in de café-chantants dat gegeven aangrepen om er een liedje over te zingen. Dat de impact van dit gebeuren nu nog nazindert wordt bewezen door het feit dat velen het wijsje nog altijd kunnen opzeggen. Zelfs in andere streektalen werd het overgenomen. Er bestaat zelfs een gelegenheids folkgroep met de naam 'De Garre van Konee'. En in Knokke-Heist is ook een garre die in de volksmond de garre van Konee genoemd wordt (gelegen in de Sebastiaan Nachtegalestraat).

    03-05-2006, 17:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garre van Corné
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren was ik nog niet helemaal uitverteld over die Garre van Corné. Tussen 1800 en 1884 noemde het officieel 'De Garre'. Tussen 1884 en 1936 'Het Zeepstraatje' omdat vlakbij langs de Rozenhoedkaai een zeepziederij was. (vandaar zelfs ook de benaming van 'Zuidzeepstraat'. Van 1936 tot op de dag van vandaag noemt het opnieuw 'de Garre'. In 1879 startte, zoals ik gisteren al zei, Edouard Cornillie een petitie die hij bij 't stad indiende en waarin verzocht werd om een poortje te plaatsen waarmee de Garre afgesloten kon worden. Er kwam niet lang nadien een tegenpetitie omdat andere omwonenden plots vreesden dat, als dat poortje er effectief zou komen, de wildplassers hun actieterrein misschien zouden verleggen naar hun keldergat. Uiteindelijk kwam er toch een metalen poortje maar het mocht alleen maar 's avonds en 's nachts afgesloten worden. Zoals u ziet is er nog altijd een poortje aanwezig maar dat wordt nu niet meer afgesloten, vooral ook omdat er tegenwoordig twee horecazaken in de Garre gevestigd zijn en die willen uiteraard dat hun cliënteel hun zaak kan bereiken, vooral ook 's avonds.

    03-05-2006, 17:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotowedstrijd
    "Thuis in de stad". U hebt de reclame misschien ook al gezien op TV. Deze organisatie richt ook een fotowedstrijd in waaraan iedereen kan deelnemen. Ook u kunt dit nog altijd doen. Bruggeblog heeft op het ogenblik twee inzendingen ingestuurd. Ik ben van plan om er nog wel enkele in te sturen. Mocht u het willen controleren, mijn foto's staan er onder mijn pseudoniem 'Brugschen Stroatendwil'. http://www.thuisindestad.be/html/fotowedstrijd/index.asp

    03-05-2006, 10:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prachtig weer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag belooft het een prachtige dag te worden met een heerlijke temperatuur. Jammer voor de meesten dat ze moeten werken. Maar tussen de middag zal men velen de parken zien opzoeken om toch een beetje te genieten van het lekkere weer buiten. En de jeugd heeft deze namiddag toch vrij.

    03-05-2006, 09:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag zullen de duizenden deelnemers aan 'Dwars door Brugge' weer allemaal over de Minnewaterbrug lopen, de ene al wat harder dan de andere. Uit pure competitie of 'just for fun'.

    03-05-2006, 09:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het dagelijkse 'Heilig Bloedprocessie'- fotootje.

    03-05-2006, 09:24 geschreven door Bruggeblog  
    02-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oude woonwagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze charmante oude foorwagen is eigendom van deelnemers aan de nakende Meifoor en draagt een Nederlandse nummerplaat (daarmee bedoel ik niks speciaals, het is gewoon een vaststellling). 

    02-05-2006, 23:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het wordt een nacht met zachte temperaturen.  Deze avondlucht liegt er niet om.



    02-05-2006, 22:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De meifoor komt er aan.  De foorkramers zijn al druk in de weer om ons vanaf komende vrijdagavond opnieuw te vergasten op massa's kermisplezier en -vertier.

    02-05-2006, 22:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 17 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voila, dit is nog altijd diezelfde tegel van de eerste foto, maar nu krijgt u het kunstwerk dat er naast staat volledig in beeld.
    Waar staat dit?
    En, als het even kan, wat betekent de tekst op de tegel?

    02-05-2006, 21:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garre van Corné (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 11 juli 1879 kreeg het stadsbestuur een petitie in de handen gestopt van de bewoners in en rondom de Garre.  Initiatiefnemer van de petitie was Edouard Cornillie.  Onbekenden gebruikten in de garre het keldergat van de Cornillies als openbaar urinoir en dat vonden de ondertekenaars van de petitie niet kunnen, niet in het minst E. Cornillie die zijn meel juist onder dat keldergat opgeslagen had.  In de petitie werd gevraagd naar een poortje waardoor de garre afgesloten kon worden.
    U moet weten dat recht tegenover de bakkerij van Cornillie in de Breidelstraat twee herbergen waren (ondertussen al lang afgebroken want in de plaats kwamen de gebouwen van de Posterijen en de Provincie).  Het is niet moeilijk te raden dat de negentiende eeuwse wildplassers klanten waren van die herbergen.

    02-05-2006, 18:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.garre van Corné (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jaak Rau heeft ontdekt dat de Corné (en niet Coné of Connee zoals sommigen beweren) niet komt van de voornaam Cornelius, maar van de familienaam van Edouard Cornillie, die woonde in het huis rechts naast de Garre (en zeker niet links zoals sommigen beweren).
    Edouard Cornillie (geboren 01-03-1832 te Torhout, gestorven als vrijgezel 25-10-1915 Goezeputstr 41 Brugge) groeide op als bakkerszoon in Torhout en nam samen met zijn broer de stiel van vader over.  Eerst probeerden ze het in Brussel, maar al vlug geraakten ze verzeild in Brugge (1857).  Enkele jaren later kochten ze het huis al aan.  Wat er verder met die broer gebeurde, ik vermoed dat hij verhuisde naar een andere gemeente.  In alle geval zijn er van hem geen akten van overlijden in Brugge terug te vinden.  Edouard Cornillie is heel zijn verdere leven in Brugge gebleven en hij stond er bekend als 'koekebroodbakker'.



    02-05-2006, 18:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.garre van Corné
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan het eens hebben over de "garre van Corné", bekend van volgend rijmpje (liedje?):

    "Sissen stond te pissen in de Garre van Corné
    't Kwamen twee agenten en ze deden Sissen mee.
    Sissen zei: 'Ik heb nog niet gedaan
    en ze lieten Sissen staan."

    Iedereen van Brugge en omstreken kent dat rijmpje en toch weten we er zo weinig meer over.  Die Sissen zal wel bedoeld geweest zijn om te rijmen met pissen en die Corné, daar zal ik het straks over hebben.  Maar het hele rijmpje ziet eruit al een refrein van een lied, maar niemand nu kent nog het hele lied, dat waarschijnlijk in de negentiende eeuw ontstaan is ofwel in een café-chantant ofwel door een marktkramer.  Wie heeft het oorspronkelijk gemaakt?  Daar heeft totnogtoe niemand een antwoord op gevonden.

    02-05-2006, 18:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwanen zijn terug!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aha, de ophokplicht is voorbij en de mannen van 't stad zijn weer beginnen werken, dus vanmorgen in alle vroegte werden de zwanen terug op hun plaatsen langs de reitjes gebracht.
    Die langs 't Stil Ende en aan het Wijngaardplein voelden zich deze middag nog altijd wat onwennig en durfden het water nog niet in.  

    02-05-2006, 13:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwanen zijn terug! (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot de zwanen aan 't Stil Ende en het Wijngaardplein genieten hun soortgenoten langs de Bargeweg al volop van het water. 

    02-05-2006, 13:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwanen zijn terug! (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wel, waar is al die rampspoed nu gebleven?  Brugge mocht traditiegetrouw nooit ofte nimmer zijn zwanen uit het stadsbeeld verwijderen of er zou haar groot onheil overkomen.  De vrees voor het vogelgriepvirus maakte dat ze maanden opgehokt bleven.  Hebt u enig onheil gemerkt, de overrompeling door de toeristen niet meegerekend?  Ik in alle geval niet.  

    02-05-2006, 13:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roma Pool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er is nogal wat beroering geweest in ons landje in verband met de 'MP3'-moord op Joe Van Holsbeeck.  Uiteindelijk bleek de dader geen Marokkaan geweest te zijn, maar een 17-jarige Pool met Roma zigeunerroots.  Dat Roma vluchtelingen in ons land tot nog wat anders in staat zijn dan een laffe moord begaan bewijst deze Adam-Juszczyk die momenteel verblijft in het opvangcentrum van het Rode Kruis te Wingene.  Enkele van zijn werken, die de man zonder ook maar enige opleiding gemaakt heeft,  hangen nog tot eind juni in de 'kastjes' in de Blinde Ezelstraat.

    02-05-2006, 09:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag zullen weer meer dan drieduizend lopers doorheen de Brugse straten crossen.  'Dwars Door Brugge' is een van die prachtige initiatieven.  Sommigen trainen speciaal daarvoor, omdat ze gewed hadden dat ze hem gingen uitlopen, of in groep met de school bijvoorbeeld omdat ze min of meer daartoe gepusht werden.  Als u de afgelopen weken langs de Vesten wandelde zult u ze wel zien trainen hebben.  Jammer dat de winter zo lang geduurd heeft.  Ik weet daardoor niet of het gros van de lopers zo goed voorbereid zal zijn als andere jaren. 

    02-05-2006, 09:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ..."Fons de spons"



    02-05-2006, 09:17 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rs
    blog.seniorennet.be/rs
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!